Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
last mohicans

#10651 Re: Mobilni radari / kamere

Post by last mohicans »

Optimist wrote: 11/09/2025 17:59 Za mene jos jedna nejasna situacija koja se moze dogoditi.

Vozim vozilo od rent a car-a, zaustavi me patrola i provjeri da je tim vozilom pocinjen prekrsaj prije 2 ili 3 mjeseca na xx lokaciji.

Kako dokazati da to nisam bio ja, vec ko zna ko je tada upravljao sa tim vozilom?

Ovo pisem jer se mom kolegi dogodilo da je u Nemili na kruznom prosao policajca na motoru koji je imao neki tablet i tako random slikao tablice.

Kad mu je sistem pokazao da postoji kazna za to vozilo, zaustavio ga par km dalje i izdao prekrsajni nalog.
Pa prekrsaj ide vlasniku automobila, rentacaru, a on pronalaze ko je vozio, dostavljaju ime PU gdje prekrsaj napravljen. Arapi tako stotine prekrsaja naprave, ako imas ugovor, podatke o vozaču,sve dostaviš
Sad i privatna lica koja izdaju strancima mogu prijaviti stranaca, ako znaju adresu gdje boravio/hotel i ulazni i izlazni štembilj sto je ipak malo teze dobiti od bilo koga.
nermin-z
Grijem se na: Pelet
Vozim: BMW E46
Horoskop: poma nemam

#10652 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

tokio25 wrote: 11/09/2025 10:34 to moze biti jedino slucaj da se zove adnan hodzic i da postoji jos neki adnan hodzic sa slicnim datumom rodjenja i sl pa da je pogresno uneseno
to je jedino objasnjenje kako su pogresno poslali
Ne, nije moguće jer sam obavijest dobio na kućnu adresu.
nermin-z

#10653 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

drug_profi wrote: 11/09/2025 00:53 Trazis da vidis sliku, tj. dokaz o prekrsaju. Ako nema trazi da se prijava povuce ili da ide na sudsko odlucivanje, a ako do toga dodje lako ces oboriti tuzbu i onda na sudu trazi naknadu troskova.
Kakvu sliku, nisam ja dobio nikakvu sliku. To valjda slijedi u prekršajnom postupku. Ako sam dobro shvatio prekršajni postupak još nije ni pokrenut. Ja sam dobio obavijest da je moje auto (koje nemam) slikano kamerom u Travniku, gdje nisam bio bar 5-6g... Od mene se traži da dostavim podatke o licu koje je upravljalo vozilom u suprotnom će MUP pretpostaviti da sam ja vozio i protiv mene će podnijeti prijavu. E sad, koje god da je auto i koji god da je registarski broj (sve i da je neko klonirao tablicu) pod tim registarskim brojem je registrovan auto na moje ime. Tako kaže MUP.
Šta sad ako ja odem i platim kaznu a onda prijavim da mi je auto ukraden?
Ukratko.
Dobijem rješenje od suda i platim kaznu.
Onda odem i prijavim da mi je auto ukraden.
Šta u tom slučaju?
Sudsko rješenje jasno govori da sam ja vlasnik pomenutog auta. Znači da imam puno pravo da prijavim krađu.
Hoće li sud kasnije reći da to nije moj auto, a naplatio mi je kaznu. Ili...šta... Vratiće mi auto... Nikad ga neće ni pronaći... hehehe
drug_profi

#10654 Re: Mobilni radari / kamere

Post by drug_profi »

Pa jel to ikad bio tvoj auto?
Mislim, oni ce napisati nalog na tebe, osim ako ne zatrazis da vidis sliku vozila i prepoznas da nije tvoje auto ni tablica. Ako slike nema, nema ni dokaza o pocinjenom prekrsaju.
Ako ti zatrazis sudsko, onda se mora pojaviti slika.
Ako je sve kako kazes, sud ce te osloboditi, a ti odmah mozes tu zatraziti da ti se nadoknade troskovi koje si imao.

Barem koliko ja znam. Inače mi sva ta priča baš nevjerojatna, ali luda je zemlja u kojoj živimo pa eto možda je i moguće.
nermin-z

#10655 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

ZoomZoomKiwi wrote: 11/09/2025 10:38
tokio25 wrote: 11/09/2025 10:34 to moze biti jedino slucaj da se zove adnan hodzic i da postoji jos neki adnan hodzic sa slicnim datumom rodjenja i sl pa da je pogresno uneseno
Kad se ukucaju tablice one povuku JMBG ili ID vlasnika vozila, ukoliko je Leasing, onda povuku korisnika. Ne kuca se to ništa ručno.

Znači registarske tablice su vezane za vlasnika, i to po datumu, znači ne može se desiti da ti dođe Obavijest za vozilo koje ne posjeduješ.
To ja razumijem. Ali ja uopšte ne posjedujem nikakav auto. Ovaj koji imam je registrovan na supruzi. Pa sad ti meni objašnavaj koliko hoćeš da je auto registrovan na meni i kako je i odakle povučen podatak. Ali to ne može promijeniti činjenicu da ja nemam auto registrovan na moje ime i to najmanje 5-6g.
nermin-z

#10656 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

drug_profi wrote: 11/09/2025 21:17 Pa jel to ikad bio tvoj auto?
Mislim, oni ce napisati nalog na tebe, osim ako ne zatrazis da vidis sliku vozila i prepoznas da nije tvoje auto ni tablica. Ako slike nema, nema ni dokaza o pocinjenom prekrsaju.
Ako je sve kako kazes, sud ce te osloboditi, a ti odmah mozes tu zatraziti da ti se nadoknade troskovi koje si imao.

Barem koliko ja znam. Inače mi sva ta priča baš nevjerojatna, ali luda je zemlja u kojoj živimo pa eto možda je i moguće.
Pojma nema prijatelju. Ja auto nema na moje ime bar 5-6g. I nije stvar da li će me sud osloboditi ili ne, nego kako je to uopšte moguće. Nije MUP izmislio podatak, Nije to neki policajac pisao pa da postoji mogućnost da je nešto pogrešno napisao. A i kako god bilo, negdje postoji informacija da ja imam auto koje u stvari nemam. Meni ovo liči na ono kad mrtvi izlaze na izbore.
drug_profi

#10657 Re: Mobilni radari / kamere

Post by drug_profi »

Pa zato zatrazi snimak.
nermin-z

#10658 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

nermin-z wrote: 11/09/2025 21:25
drug_profi wrote: 11/09/2025 21:17 Pa jel to ikad bio tvoj auto?

Pojma nemam prijatelju. Ja auto nemam, na moje ime, bar 5-6g. I nije stvar da li će me sud osloboditi ili ne, nego kako je to uopšte moguće. Nije MUP izmislio podatak. Nije to neki policajac pisao pa da postoji mogućnost da je nešto pogrešno napisao. A i kako god bilo, negdje postoji informacija da ja imam auto koje u stvari nemam. Meni ovo liči na ono kad mrtvi izlaze na izbore.
nermin-z

#10659 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

drug_profi wrote: 11/09/2025 21:26 Pa zato zatrazi snimak.
Štaće meni snimak kad znam da uopšte nemam auto.
drug_profi

#10660 Re: Mobilni radari / kamere

Post by drug_profi »

Pa onda napisi kao odgovor da ti ne posjedujes nikakvo m/v. Ako budu insistirali, onda trazi sudsko.
Edin H.

#10661 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Edin H. »

nermin-z wrote: 11/09/2025 21:28
Pa da vidiš koje je tvoje auto i da li ti se sviđa. :oops:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#10662 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Leon16v »

Boli te đoka, platiš kaznu i dobiješ auto :mrgreen:
BadBoy

#10663 Re: Mobilni radari / kamere

Post by BadBoy »

Jarane šta hoćeš od nas da ti kažemo? Rekli ti ljudi već više solucija. Imaš tri opcije:

- ili traži sliku da vidiš koje je vozilo i objasni policiji na licu mjesta da ne posjeduješ ili da nikada nisi posjedovao to vozilo
- ili čekaj da ti stigne prekršajni nalog pa traži sudsko odlučivanje a onda sudu predoči dokaze i traži naknadu troškova
- kukaj i dalje po forumu.

A ja iskreno mislim da i tvoje maslo nije za Ramazana jer način na koji pišeš ukazuje na to da nam ne daješ cjelokupnu sliku. Garant tu ima više priče nego što si je prvobitno iznio.
nermin-z

#10664 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

Edin H. wrote: 11/09/2025 21:34
E, DA. Razmišljao sam o tome da lijepo platim kaznu a onda prijavim da mi je uto ukraden, pa neka ga traže. Ako je registrovan na moje ime, mora da negdje postoji. Ali, s obzirom na to da je kamera snimila da je NEREGISTROVAN, bojim sa da je neki krš pa da ne bude skuplja pita od tepsije. Hhehehee.
Edin H.

#10665 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Edin H. »

nermin-z wrote: 11/09/2025 21:51

E, DA. Razmišljao sam o tome da lijepo platim kaznu a onda prijavim da mi je uto ukraden, pa neka ga traže. Ako je registrovan na moje ime, mora da negdje postoji. Ali, s obzirom na to da je kamera snimila da je NEREGISTROVAN, bojim sa da je neki krš pa da ne bude skuplja pita od tepsije. Hhehehee.
:lol:

Neregistrovan :lol:
Ateista

#10666 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Ateista »

Ako si posjedovao ranije auto, vjerovatno si ga prodao. Da nije negdje u sistemu ostao zabiljezen stari vlasnik, ili da prebacivanje vlasnistva nikad nije uradjeno?

Ja znam za slucaj da je covjeku koji je umro poslat na njegovo ime dopis da mora vratiti tablice od auta (posto ga nije registrovao) koje mu je prethodno ukradeno i kradja naravno prijavljena... :-)
nermin-z

#10667 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

BadBoy wrote: 11/09/2025 21:48
Jarane šta hoćeš od nas da ti kažemo? Rekli ti ljudi već više solucija. Imaš tri opcije:

- ili traži sliku da vidiš koje je vozilo i objasni policiji na licu mjesta da ne posjeduješ ili da nikada nisi posjedovao to vozilo
- ili čekaj da ti stigne prekršajni nalog pa traži sudsko odlučivanje a onda sudu predoči dokaze i traži naknadu troškova

A ja iskreno mislim da i tvoje maslo nije za Ramazana jer način na koji pišeš ukazuje na to da nam ne daješ cjelokupnu sliku. Garant tu ima više priče nego što si je prvobitno iznio.
Ni od koga ja neću ništa. Mene je samo zanimalo da li je još neko imao sličnu situaciju jer ova situacija izgleda toliko čudno da je skoro pa nevjerovatna. I ne, nema nikakve dodatne priče. Ja nemam auto registrovano na moje ime. Odakle i kako se moje ime i adresa pojavljuju na bilo kom auto, e to zaista nemam pojma. Iskreno, toliko mi sve to zvuči nevjerovatno da sam počeo da se sprdam. E.. Posalo sam email komandiru PU, ali nisam dobio nikakv odgovor, bar do sada a ne vjerujem ni da ču dobiti. Jedino što bi moglo da se desi je da neko provjeri i uvidi gršku. U tom slučaju mi niko više ništa neće ni javljati. Ili će protiv mene biti podnesena prijava, pa ćemo vidjeti o čemu se radi. To je sva priča, ma šta bilo ko mislio.
BadBoy

#10668 Re: Mobilni radari / kamere

Post by BadBoy »

nermin-z wrote: 11/09/2025 21:57
BadBoy wrote: 11/09/2025 21:48

Ni od koga ja neću ništa. Mene je samo zanimalo da li je još neko imao sličnu situaciju jer ova situacija izgleda toliko čudno da je skoro pa nevjerovatna. I ne, nema nikakve dodatne priče. Ja nemam auto registrovano na moje ime. Odakle i kako se moje ime i adresa pojavljuju na bilo kom auto, e to zaista nemam pojma. Iskreno, toliko mi sve to zvuči nevjerovatno da sam počeo da se sprdam. E.. Posalo sam email komandiru PU, ali nisam dobio nikakv odgovor, bar do sada a ne vjerujem ni da ču dobiti. Jedino što bi moglo da se desi je da neko provjeri i uvidi gršku. U tom slučaju mi niko više ništa neće ni javljati. Ili će protiv mene biti podnesena prijava, pa ćemo vidjeti o čemu se radi. To je sva priča, ma šta bilo ko mislio.
Jesi li ranije imao to auto registrovano na sebi pa ga prodao? Mora biti neka dublja priča.

Nećeš postići ništa ovdje, imaš ove opcije i zaganjaj ih.
tokio25

#10669 Re: Mobilni radari / kamere

Post by tokio25 »

nermin-z wrote: 11/09/2025 20:47
Pa ako su pogrijesili jmbg onda jsu pogrijesili i adresu i sve
nermin-z

#10670 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

Ateista wrote: 11/09/2025 21:56

Ako si posjedovao ranije auto, vjerovatno si ga prodao. Da nije negdje u sistemu ostao zabiljezen stari vlasnik, ili da prebacivanje vlasnistva nikad nije uradjeno?

Ja znam za slucaj da je covjeku koji je umro poslat na njegovo ime dopis da mora vratiti tablice od auta (posto ga nije registrovao) koje mu je prethodno ukradeno i kradja naravno prijavljena... :-)

Da, o tome sam i ja razmišljao kao o jednoj od opcija. Ali mi i to izgleda jednako nevjerovatno. Istina, nekad sam imao VW. ali je prodat prije najmanje 5g. i preveden je. Ako je to taj auto, onda ispada da nije preveden (a jeste). Ako je, kako kađeš, negdje nešto zakazalo, to bi onda značilo da ga nikad nije ni registrovao ili je cijelo vrijeme produžavao registraciju na moje ime. Koliko je vjerovatno da se auto prevede a da to negdje nije evidentirano. Koliko je vjerovatno da neko preko 5g vozi auto na moje ime a da ja to nikad nikako ne saznam? Ja ni to ne mogu ni da zamislim.
oXavier

#10671 Re: Mobilni radari / kamere

Post by oXavier »

Pa najbolje da provjeriš na MUP-u, moguće da je neka greška, greške se dešavaju. Nedavno je poznanik imao sličnu situaciju, počele mu stizati kazne za vozilo koje nije njegovo niti je ikad imao vozilo te marke. Kasnije se ispostavilo da je greška napravljena na MUPu.
nermin-z

#10672 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

tokio25 wrote: 11/09/2025 22:16
nermin-z wrote: 11/09/2025 20:47
Pa ako su pogrijesili jmbg onda jsu pogrijesili i adresu i sve
DA. Ali koliko je vjerovatno da se pogriješi JMBG. Podaci o registraciji su bazi podataka (niko to ne prepisuje ručno). Jedina realna opcija je ta da se auto koji sam prodao i preveo prije više od 5g,i dan danas vodi na moje ime. E sad, kako je to moguće... pojma nemam.
nermin-z

#10673 Re: Mobilni radari / kamere

Post by nermin-z »

oXavier wrote: 11/09/2025 22:29 Pa najbolje da provjeriš na MUP-u, moguće da je neka greška, greške se dešavaju. Nedavno je poznanik imao sličnu situaciju, počele mu stizati kazne za vozilo koje nije njegovo niti je ikad imao vozilo te marke. Kasnije se ispostavilo da je greška napravljena na MUPu.
To bi me zanimalo. Kako ide procedura za to. Odem u MUP na šalter za registraciju i pitam ima li ja auto registrovan na moje ime... Heheheeh. Svi bi pomislili da sam PUKO KO ČABAR. Ja bih bio jedan od miliona koji ne zna ima li auto. Heheeh. Šalim se malo, dobra je to ideja ako bi u MUP-u htjeli da to provjere. Pokušaću ujutro. Hvala na preporuci.
BadBoy

#10674 Re: Mobilni radari / kamere

Post by BadBoy »

Pa što nisi tako započeo pitanje. Ponesi ugovor u mup i završi priču tamo.
drug_profi

#10675 Re: Mobilni radari / kamere

Post by drug_profi »

Imaš li ti taj ugovor?
Post Reply