Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

kakaljin

#8851 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

howdy wrote: 11/09/2025 16:17 Nemam ništa protiv radne nedjelje ali samo kad i budžetlije budu radile isti broj sati, za istu platu i uslove kao kod privatnika. I da rade nedjeljom takođe.
40 sati sedmicno se radi, ako nekoga se tjera da se radi vise a taj ne zeli ili mu nije adekvatno placeno visak sati neka prijavi inspekciji rada i tuzi poslodavca.
Edin H.

#8852 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

kakaljin wrote: 11/09/2025 16:25
hopi wrote: 11/09/2025 15:27 daj ba odvadi
nemaš kada stići kupiti odjeću i obuću?
ne možeš radnim danom, kada te prodavnice rade od ujutro do 10 navečer?
koliko ti traje radni dan, 14 sati?
ne želiš subotom?
koje preseravanje
Ko si ti da odlucujes kada ce neko kupovati i koliko vremena za nesto ima?

Niko tebi ne brani niti smije da radis sa svojm vremenom sta ti je volja tako i drugi isto tako imaju pravo da rade sta im je volja
@hopi kada dođe na vlast će biti pravi diktator :D
hopi

#8853 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by hopi »

kakaljin wrote: 11/09/2025 16:25
hopi wrote: 11/09/2025 15:27 daj ba odvadi
nemaš kada stići kupiti odjeću i obuću?
ne možeš radnim danom, kada te prodavnice rade od ujutro do 10 navečer?
koliko ti traje radni dan, 14 sati?
ne želiš subotom?
koje preseravanje
Ko si ti da odlucujes kada ce neko kupovati i koliko vremena za nesto ima?

Niko tebi ne brani niti smije da radis sa svojm vremenom sta ti je volja tako i drugi isto tako imaju pravo da rade sta im je volja
Ja nametnuo?
Kada sam ja kome nametnuo kada će ići u kupovinu?
I kako, vlastitom odlukom?
Bolan, jesi ti pri sebi, Vlada FBIH je donijela odluku o neradnoj nedjelji i tako svima u FBIH nametnula kada će ići u kupovinu.
I zato je ovdje i krenula rasprava.
Koji bezobrazluk, laž i neznanje da sam ja odredio neradnu nejelju.
hopi

#8854 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by hopi »

kakaljin wrote: 11/09/2025 16:26
hopi wrote: 11/09/2025 15:52
perfect_guy wrote: 11/09/2025 15:33 to ti obožavaš kupovati subotom kad je sve jedno na drugom?
znači rekao sam svoje viđenje
neradna nedjelja nije uticala na kvalitet mog života, nastavio sam živjeti i kupovati kao i prije
nikakve probleme u snadbijevanju namirnicama, odjećom, obućom, tehnikom nemam
stid bi me bilo napisati da nisam u mogućnosti si kupiti recimo gaće jer prodavnica gaća ne radi nedjeljom
a vamo imaš 6 dana, tj 6 dana po 13 sati
Pa niko tebe ne uskracuje i ne zabranjuje da radis sta ti hoces i kada hoces. Zato nemoj ni ti drugima nametati svoj stil zivota kao sto tebi drugi ne namecu svoj
Drugi put, bolan, nisam ja nikome nametnuo ovo, Vlada FBIH je ovo uradila!
Šta pričaš?
Gdje sam ja kome odredio kada će ići u kupovinu, niti imam ovlasti za takvo šta.
Kakvo lupetanje.
Laplace

#8855 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 10/09/2025 09:14
ljubijankic wrote: 10/09/2025 08:54 Tako je. Ja bi uhljebima dao samo jedan dan sedmicno da rade, jer licna se vadi jednom u 10 godina, a ovim radnicima u privatnom sektoru svaki dan mora biti radni. Valja budzet puniti
Pa ako misliš da treba šalter u opštini da radi subotom, nedeljom, ti traži od svojih političkih predstavnika takav program.
Samo moraš onda u budzetu naći dodatne novce za te dnevnice i nova zapošljavanja.
I to sve naravno mora biti opravdano sa aspekta budzetske potrošnje.

Dok recimo trgovina GENERIŠE profit. I svaki artikal koji se proda, nosi određeni procenat profita svima u lancu, plate svima u lancu, i porezni prihod državi.
Uz to postoji potreba i zahtjev trzista, postoji ekonomska opravdanost i postoji zakonska regulativa koja sve to pokriva.
Fino, taksa za izdavanje dokumenata od ponedjeljka do petka da bude 1 KM a subotomi nedjeljom 20 KM, pa neka ovi koji žele dokumente vaditi vikendom budu dosljedni svojoj filozofiji.

Btw, nijedan zakon ne zabranjuje državnim službama da rade vikendom.
hopi

#8856 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by hopi »

ja se zbog ovaknog iživljavanje i laži protiv mene ispisujem s teme.
Svima želim da rade nedjeljom, ali zato bez ikakve naknade za taj dan.
Kada već toliko narod pati i trpi.
Pozdrav
Laplace

#8857 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

dječak sa šibicama wrote: 10/09/2025 17:08 Image

:bih:

Ko je macka desno
Uvoze Šveđane ili Nepalce?
probook

#8858 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by probook »

Edin H. wrote: 11/09/2025 16:20
ljubijankic wrote: 11/09/2025 16:17
Adriatic wrote: 11/09/2025 16:15 Zašto radnice kladionica nemaju pravo na neradnu nedjelju?
Zato sto je to glavni dan za sport :lol:
U tom slučaju pitanje je zašto sportisti nemaju pravo na neradnu nedjelju?
Tako zvana neradna nedelja je najveca glupost sto su mogli staviti, jer su u stvari zatvorili velike trzne centre i po koji velili Bingo - Konzum. Sve manje radnje svakako nisu radile nedeljom. Hajmo restorane, kafice i kladionice u nedelju zatvoriti?
Laplace

#8859 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

kakaljin wrote: 11/09/2025 16:29
howdy wrote: 11/09/2025 16:17 Nemam ništa protiv radne nedjelje ali samo kad i budžetlije budu radile isti broj sati, za istu platu i uslove kao kod privatnika. I da rade nedjeljom takođe.
40 sati sedmicno se radi, ako nekoga se tjera da se radi vise a taj ne zeli ili mu nije adekvatno placeno visak sati neka prijavi inspekciji rada i tuzi poslodavca.
I ponoviću ono što sam pisao mnogo puta: naši ljudi će se radije boriti da se svi ostali tretiraju kao robovi nego da se njih tretira kao radnike sa svim zakonom propisanim pravima.

Znači, liku ne smeta što on/neko njegov radi više nego što je propisano Zakonom o radu nego što neki drugi imaju radno vrijeme u skladu sa istim zakonom.

Samo neka komšiji crkne krva. Ako on radi 60 sati sedmično, moraju i svi ostali raditi 60 sati sedmično.

Nije ni čudo što nas jašu.
Edin H.

#8860 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

Laplace wrote: 11/09/2025 17:35
I ponoviću ono što sam pisao mnogo puta: naši ljudi će se radije boriti da se svi ostali tretiraju kao robovi nego da se njih tretira kao radnike sa svim zakonom propisanim pravima.

Znači, liku ne smeta što on/neko njegov radi više nego što je propisano Zakonom o radu nego što neki drugi imaju radno vrijeme u skladu sa istim zakonom.

Samo neka komšiji crkne krva. Ako on radi 60 sati sedmično, moraju i svi ostali raditi 60 sati sedmično.

Moramo ojačati sindikalni aktivizam :oops:
Laplace

#8861 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Laplace »

Edin H. wrote: 11/09/2025 17:43
Laplace wrote: 11/09/2025 17:35

Moramo ojačati sindikalni aktivizam :oops:
Moramo promijeniti mentalitet: da mi poštujemo zakone i da od države/privatnika da poštuju iste.
last mohicans

#8862 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by last mohicans »

Hasićević izvraća udarac, čak je brat Ramo za radnu nedjelju.
Kao jedan od najvećih problema Hasičević je istakao to što su ljudi zavisni od tržnih centara.

- Ono što sam ja vidio jeste da imate bukvalno ovisnike o tržnim centrima, mentalno i psihološki, to je jedan fenomen sociološki. Ja sam nekidan tako sa mojim kolegom Isakom na Vladi razgovarao i kaže on da mu smeta što nedjeljom nema gdje izaći. Kažem ja: „Nije nego nemaš gdje ući“.

Hasičević dodaje da će se pomenuti Zakon mijenjati, prilagođavati potrebama, te da će ljudima koji moraju da rade nedjeljom biti osigurane duple dnevnice. Osim toga ministar oštro odbacuje optužbe da je neradna nedjelja rezultat lobija velikih trgovačkih lanaca, te da je dovela do otpuštanja radnika.
Vi ste narkomani trznih centara, reko miniStar
Cherry-Cherry

#8863 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Zaposleni na budžetu koriste svoja prava propisana zakonom. I umjesto da se i ostali izbore za to, oni žele da svi rade nedeljom. :-)

Samo nek komšiji crkne krava. Kad ja nisam sposoban da imam kravu, nek je nema niko.

A radnici u trgovini mogu imati 40 radnih sati sedmično, a da trgovine rade svaki dan.
Cherry-Cherry

#8864 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

E čuj ministra glupana, sve više imam osjećaj da je ministar neko na ovoj temi :lol: :lol:

Zna li ministar trgovine, da se u trgovini obrće novac i da živimo u potrošačkom društvu? Da li je glupan svjestan, da se on treba za to boriti, a ne da ima manje trgovine i obrta? :-)

On je jedan od gusana sa ove teme :lol: :lol:
Edin H.

#8865 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

last mohicans wrote: 11/09/2025 19:13 Hasićević izvraća udarac, čak je brat Ramo za radnu nedjelju.
Kao jedan od najvećih problema Hasičević je istakao to što su ljudi zavisni od tržnih centara.

- Ono što sam ja vidio jeste da imate bukvalno ovisnike o tržnim centrima, mentalno i psihološki, to je jedan fenomen sociološki. Ja sam nekidan tako sa mojim kolegom Isakom na Vladi razgovarao i kaže on da mu smeta što nedjeljom nema gdje izaći. Kažem ja: „Nije nego nemaš gdje ući“.

Hasičević dodaje da će se pomenuti Zakon mijenjati, prilagođavati potrebama, te da će ljudima koji moraju da rade nedjeljom biti osigurane duple dnevnice. Osim toga ministar oštro odbacuje optužbe da je neradna nedjelja rezultat lobija velikih trgovačkih lanaca, te da je dovela do otpuštanja radnika.
Vi ste narkomani trznih centara, reko miniStar
Zašto država ne otvara centre za liječenje ovisnosti o tržišnim centrima?
Martin Rigs

#8866 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Grdne rane :lol:
Dva dana vikenda slobodnog vremena a zivotno pitanje ovisi o neodlasku u Bingo.
I uz svu silu nastimanih podataka,suplje price o satnicama,zalopojki ...sve se svede na vrijedjanje .
Ako neradna nedjelja zazivi a nadam se da hoce ovo ce dovest do militantne eskalacije pojedinih...groznica nedjeljnjog popodneva u waikikiju nije sala :lol:
drug_profi

#8867 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Cuj nastimani podaci, a iz federalnog zavoda...
Hoce federacija da podvali federaciji.
Skoro 10% manje robe prodano u odnosu na isti period.
BadBoy

#8868 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Ovako ja Cherry zamišljam, samo nije Mercator nego generalno tržni centri

zubi

#8869 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

BadBoy wrote: 11/09/2025 21:54 Ovako ja Cherry zamišljam, samo nije Mercator nego generalno tržni centri

:lol: :lol: :lol:
Edin H.

#8870 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

:thumbup: :lol: :lol: :lol:
Danguba

#8871 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Danguba »

Martin Rigs wrote: 11/09/2025 21:31 Grdne rane :lol:
I uz svu silu nastimanih podataka,suplje price o satnicama,zalopojki ...sve se svede na vrijedjanje .
Ako neradna nedjelja zazivi a nadam se da hoce ovo ce dovest do militantne eskalacije pojedinih...groznica nedjeljnjog popodneva u waikikiju nije sala :lol:
Bilo kako bilo, manje prometa u trznim centrima, manja mogucnost zaposljavanja a za zaposlene, nemogucnost povecanja plate.
Logicno.
Sjedite kuci i cekajte ponedjeljk.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8872 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Martin Rigs wrote: 11/09/2025 21:31 Grdne rane :lol:
Cek, pa zar nije neradna nedelja zazivjela?
drug_profi

#8873 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Ma što se mene tiče, ja mrzim ići u šoping. Izdržim 10 minuta i onda se iznerviram i odem bez kupovine. Zato kažem da je bogdo webshopova, pa nek zatvore, ako hoće i sruše sve TC.
Ali nije normalno da ti jedan dan u sedmici ne možeš ništa kupiti.
Bilo bi normalno da su ovo Bjelimići, Glavatičevo, ali u gradu sa 400.000, a mozda i pola miliona ljudi nikako nije normalno.
Plus konstantno nekoliko hiljada turista tokom cijele godine. Pa tačno da se zapitaš jel taj ministar trgovine ili antitrgovine...
suspect_zero

#8874 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by suspect_zero »

drug_profi wrote: 12/09/2025 00:39 Ma što se mene tiče, ja mrzim ići u šoping. Izdržim 10 minuta i onda se iznerviram i odem bez kupovine. Zato kažem da je bogdo webshopova, pa nek zatvore, ako hoće i sruše sve TC.
Bilo bi normalno da su ovo Bjelimići, Glavatičevo, ali u gradu sa 400.000, a mozda i pola miliona ljudi nikako nije normalno.
Plus konstantno nekoliko hiljada turista tokom cijele godine. Pa tačno da se zapitaš jel taj ministar trgovine ili antitrgovine...

Na Čaršiji se nije ništa promijenilo, slasticarne, ćevabdžinice, kafici rade, Imaret...u biti njima dobro doslo, oni turisti sto su po TC polete gore I troše.
Danguba

#8875 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Danguba »

suspect_zero wrote: 12/09/2025 00:54
drug_profi wrote: 12/09/2025 00:39 Ma što se mene tiče, ja mrzim ići u šoping. Izdržim 10 minuta i onda se iznerviram i odem bez kupovine. Zato kažem da je bogdo webshopova, pa nek zatvore, ako hoće i sruše sve TC.

Na Čaršiji se nije ništa promijenilo, slasticarne, ćevabdžinice, kafici rade, Imaret...u biti njima dobro doslo, oni turisti sto su po TC polete gore I troše.
Pa zar tamo trgovci ne odmaraju nedjeljom?
Gdje će im duša?
Locked