_BataZiv_0809 wrote: ↑11/09/2025 10:26Bodkin wrote: ↑11/09/2025 09:51 biciklo na zapadu malo jace ode dok se okrenes. zato su poceli davati lizing za bicikla i naravno prodaju osiguranje. takva bicikla se puno manje kradu, a ti svakako placas osiguranje koje izadje jedno 5% bicikla godisnje.
porede se neuporedive stvari. koliko ljudi je otislo ili se vratilo jer mu jesu ili nisu ukrali biciklo. bas prica za naglabanje i nabijanje postova![]()
Zapad je bog u izmisljanju nacina da ti izvuku pare, to im se mora priznati. Kad god putujem u zapadnu Evropu ili ono sto mi percipiramo kao zapad, uvijek mi je isti utisak-stamparija para.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- dr_Evil
#28626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
#28627 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kasko za biciklo, kasko za mobitel, optike prodaju osiguranje za naočale 
-
Bodkin
#28628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
u investment bankingu to zovemo sticky scalable revenuesZoomZoomKiwi wrote: ↑11/09/2025 10:30 Kasko za biciklo, kasko za mobitel, optike prodaju osiguranje za naočale![]()
- ZoomZoomKiwi
#28629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkin wrote: ↑11/09/2025 10:31u investment bankingu to zovemo sticky scalable revenuesZoomZoomKiwi wrote: ↑11/09/2025 10:30 Kasko za biciklo, kasko za mobitel, optike prodaju osiguranje za naočale![]()
![]()
-
moimoi
#28630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pametni… nas svijet ni kuce/stanove ne osigurava. Ne bi ni aute da ne mora 
- ZoomZoomKiwi
-
BiBi911
#28632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Karta prije je bila od 70 do 150€ (tako nesto, bruku nekih zona)Ozimician wrote: ↑11/09/2025 10:19 Ja uopste nisam stekao dojam da Njemci imaju revolucionarni duh.
Cak naprotiv, dosta cvrsto podrzavaju odluke vlasti, a policija pendreci na mirnim protestima (ako protesti nisu u skladu sa sluzbenom politikom drzave). Ali to je moj utisak.
Mislim, u zemlji gdje dobijes E-Mail od advokatske kancelarije jer si ostavio na internetu losu recenziju restorana na Google i gdje te ganjaju zbog koristenja torrenta, ne bih pretjerano ocekivao slobodarski pristup.
Ne zaboravimo da je cijena te karte skocila sa 9€ na 59€ i niko se nije pobunio. Daljnje poskupljenje bi sigurno dovelo do manjeg koristenja javnog prevoza, te je zapravo to razlog sto su odustali (privremeno) od poskupljenja, protesta nikakvih ne bi bilo da je i 150€, samo bi ljudi prestali koristiti i to je to.
Na 7€ svi bi prevoznici propali i bio je kao upitnik do koliko je se moze platit i koliko se treba finansirat od drzave, nama na poslu doslo pitanje koliko je po vama fer cijena
- pod mirne proteste mislis one sto podrzavaju anamo one, jesu li ti protesti bili najavljeni(postoji zakon o protestima) neces dobit batine ako najavis, postujes pravila(ig Metall je imao vise ljudi i niko ih nije dirao, MUC blokiran par sati ljudi rekli na 2h sve blokiramo i trajalo 2h), mi smo isto protestovali 45min zatvorili cestu prema aerodromu(nesto neka voda problem) niko nas nije pendrecio.
- torent zamisli ti si programer/izdavac neke igre programa ulozis sve sto imas u to i sutradan ti to sve osvane na torentu i ti ne dobijes ni feninga za svoj rad trud.
- to za postove pa naravno da treba bit neka cenzura sta se pise jer ima budala koje ce krenut tvojim rijecima pa moze bit sranje. Bolje zaustavi örije no sto krene( pises o onom tipu iz berlina sto je pozivao na rokanje, mrznju).
I u bosni ako napises nesto pa to utice na necije poslovanje/zivot mozes tuzit.
Nigdje nije savrseno ali ako hoces pravila onda postujes pravila a ako hoces neka da promjenis imas pravilo kako da se promjene pravila. Jednostavno slijedis uputu
-
BiBi911
#28633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje gdje sam ja vecinom istocna evropa,_BataZiv_0809 wrote: ↑11/09/2025 10:23Ima tog kriminala kod nas. Ukrali su mi video rekorder i walkman
Ne treba dva puta pogadjati koja jelde?
-
moimoi
#28634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/09/2025 10:36Pa kad smo poznati po dugoročnom razmišljanju. Mislim, vidi se.![]()
Vala za 16 KM mjesečno sam osigurao kuću na maksimalni mogući iznos kod Uniqe.
Jebenih 16 NZD za mir u glavi.
- ZoomZoomKiwi
#28635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni su oteli mobitel prije 23 godine, i ukrali vrhunski JVC kasetofon iz Passata, i to fino konektore ostavili sve, nisu ništa sjebali, čak zaključali auto nakon svega_BataZiv_0809 wrote: ↑11/09/2025 10:23Ima tog kriminala kod nas. Ukrali su mi video rekorder i walkman
I bicikl mi je nestao iz zajedničkih prostorija, ali se poslije komšija koji je bio na heroinu tad izvinio i ponudio da plati
Straight outta Jalija motherfucker, nema boljeg kvarta na svijetu <3
-
BiBi911
#28636 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni zadnjih 4 godine samsung redovno drugi tel posalje 230€/y Samo me ljudi cudno gledaju kada mi tel ispadne ne pravim frku, nema straha ni oklopa. Laptop stao kaze tip iz acer. Zar opet Skonto je sta dam mu htjeo rec al nisam rekaoZoomZoomKiwi wrote: ↑11/09/2025 10:36Pa kad smo poznati po dugoročnom razmišljanju. Mislim, vidi se.![]()
Vala za 16 KM mjesečno sam osigurao kuću na maksimalni mogući iznos kod Uniqe.
Jebenih 16 NZD za mir u glavi.
- Ozimician
#28637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve ja to razumijem i postujem, samo sto slijepo slijedjenje pravila ne moze istu recenicu sa slobodarskim duhom i kritikom BH naroda kako "ne protestuje dovoljno" a ovi lafo protestuju; svasta se nesto moze opravdati time da si samo "slijedio pravila", nije da se vec to nije desavalo.
Sa ostatkom posta si zapravo potvrdio sve sto sam rekao - protestovati smijes, ali samo onda kad najavis proteste i kad ti drzava odobri proteste. Nasilno rastjerivanje demonstranata se moze dakle opravdati time da proteste nije odobrila drzava?
O medijskom demoniziranju necu ni trositi rijeci. Naslovi BILD-a o protestima kao naslovi Informera u Srbiji.
Dakle smijes protestovati za ciljeve koji nisu u koliziji sa sluzbenom drzavnom politikom, tacno onoliko vremena koliko ti drzava odobri na tacno odredjenom mjestu?
Slobodarski, nema sta.
-
Smeagol
#28638 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa svugdje na zapadu i na balkanu moras prijaviti protest, sa vremenom odrzavanja, ocekivanim brojem ucesnika itd. inace je ilegalno.Ozimician wrote: ↑11/09/2025 11:02Sa ostatkom posta si zapravo potvrdio sve sto sam rekao - protestovati smijes, ali samo onda kad najavis proteste i kad ti drzava odobri proteste. Nasilno rastjerivanje demonstranata se moze dakle opravdati time da proteste nije odobrila drzava?
O medijskom demoniziranju necu ni trositi rijeci. Naslovi BILD-a o protestima kao naslovi Informera u Srbiji.
niko normalan vise ne uzima bild za ozbiljno novinarstvo.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#28639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kod nas ima i jos osiguranje za stetu koju drugom napravis, tipa, moje dijete razbije komsiji televizor, osiguranje pokriva.ZoomZoomKiwi wrote: ↑11/09/2025 10:30 Kasko za biciklo, kasko za mobitel, optike prodaju osiguranje za naočale![]()
Osiguranje za E-roller, osiguranje od poplave, pozara u kuci, osiguranje naocara, svi mobiteli, kasko za auto svakako, osiguranje ako meni sta bude da porodica ne brine oko kredita za auto i stan,..ne mogu se vise sjetit sta sam jos osigurao
-
moimoi
#28640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bild je oduvijek zuta stampa. Ne znam zasto se ovdje konstantno spominje kao neka relevantna novina. Isto Trn ili vec…
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
Smeagol
#28642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
otprilike stav mnogih:
na balkanu: idem odavde, ne postuju se zakoni i pravila
u njemackoj: pa dobro njemci, ne morate bas toliko postovati zakone i pravila
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa zato sto se otislo zbog para.
Nego
Ganjaju li vas zbog IPTV-ova
Gledate li flimove na nasim gledalicama?
Nego
Ganjaju li vas zbog IPTV-ova
Gledate li flimove na nasim gledalicama?
- geralt
#28644 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Otkako sam otisao nista nisam piratski skinuo, ni film ni seriju ni igricu ni muziku. Sto pozelim to kupim. Lakse, jednostavnije, brze, ne rizikujem viruse i trojance. Odredio sam sebi budzet koliko mjesecno mogu da trosim na svakodnevni licni cejf, gdje i to ubrajam.
Rotiram streaming platforme, godinu Netflix, pa kad dosadi iskljucim njih uzmem Max, pa onda Disney Plus, itd. Za muziku imam Qobuz pretplatu.
Rotiram streaming platforme, godinu Netflix, pa kad dosadi iskljucim njih uzmem Max, pa onda Disney Plus, itd. Za muziku imam Qobuz pretplatu.
-
detroit-mercy
#28645 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imas in Tubi, oni su besplatnigeralt wrote: ↑11/09/2025 15:38 Otkako sam otisao nista nisam piratski skinuo, ni film ni seriju ni igricu ni muziku. Sto pozelim to kupim. Lakse, jednostavnije, brze, ne rizikujem viruse i trojance. Odredio sam sebi budzet koliko mjesecno mogu da trosim na svakodnevni licni cejf, gdje i to ubrajam.
- dr_Evil
#28646 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je mozda najveci fazon, zivot je toliko digitalno povezan da se ne usudim rizikovat virus. Jedan klik i citav tvoj zivot mu je na dlanu, od javne uprave, banke, djece, bolnice itd.geralt wrote: ↑11/09/2025 15:38 Otkako sam otisao nista nisam piratski skinuo, ni film ni seriju ni igricu ni muziku. Sto pozelim to kupim. Lakse, jednostavnije, brze, ne rizikujem viruse i trojance. Odredio sam sebi budzet koliko mjesecno mogu da trosim na svakodnevni licni cejf, gdje i to ubrajam.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28647 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nista znaci napaljena Natasa (34) je 2 km od tebe
- dr_Evil
#28648 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Didier
#28649 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja se vratio iz Skandinavije, mislio sam do Tromsa, ali smo odustali od toga jer je rođak koji tamo živi ipak morao doći u Trondheim, pa smo se tamo vidjeli. Išli smo preko Švedske, porodica onda na avion, a ja u Rigu na Eurobasket. Iz Rige preko Poljske za dva dana.
Fun fact: poljski autoputevi su mnogo bolji od njemačkih.
Četvrti put sam bio u Norveškoj, i ovaj put me ta država najviše oduševila. Imam osjećaj da je to nekako zemlja u kojoj se svako može lijepo snaći.
Ne radi se previše, svi su već kući na ručku oko 4, a često i ranije. Vrtići su jeftini u odnosu na standard, škole su odlične, a plate visoke.
Manje - više svako može kupiti sebi stan ili kuću, što je u poređenju s glupom Njemačkom, ogromna razlika. Ne čini mi se da su ljudi desničarski toliko orijentisani kao u ostatku Evrope, naravno ovo govorim u globalu, svugdje ima svašta.
Naši ljudi veoma dobro kotiraju u Norveškoj, čak sam pročitao negdje podatak da je prosječan Bosanac obrazovaniji i bogatiji od prosječnog Norvežanina.
Elem, jedino je vrijeme problem, ali nas je i to poslužilo, sve vrijeme sam bio u šorcu i majici, dukserica ponekad naveče.
Šteta je što nema više turističkih tura iz BiH. Valja otići i zimi, i vidjeti polarnu svjetlost.
Evo i koja fotka.
Brdo iznad Stavangera, lijepa tura za obići
Cesta između Stavangera i Trondheima, negdje u planinama
Mjesto Sel
Glečeri usred ljeta
Broj kilometara (ovaj gornji) nakon povratka u Sarajevu. Nisu uračunati brodovi.
Fun fact: poljski autoputevi su mnogo bolji od njemačkih.
Četvrti put sam bio u Norveškoj, i ovaj put me ta država najviše oduševila. Imam osjećaj da je to nekako zemlja u kojoj se svako može lijepo snaći.
Ne radi se previše, svi su već kući na ručku oko 4, a često i ranije. Vrtići su jeftini u odnosu na standard, škole su odlične, a plate visoke.
Manje - više svako može kupiti sebi stan ili kuću, što je u poređenju s glupom Njemačkom, ogromna razlika. Ne čini mi se da su ljudi desničarski toliko orijentisani kao u ostatku Evrope, naravno ovo govorim u globalu, svugdje ima svašta.
Naši ljudi veoma dobro kotiraju u Norveškoj, čak sam pročitao negdje podatak da je prosječan Bosanac obrazovaniji i bogatiji od prosječnog Norvežanina.
Elem, jedino je vrijeme problem, ali nas je i to poslužilo, sve vrijeme sam bio u šorcu i majici, dukserica ponekad naveče.
Šteta je što nema više turističkih tura iz BiH. Valja otići i zimi, i vidjeti polarnu svjetlost.
Evo i koja fotka.
Brdo iznad Stavangera, lijepa tura za obići
Cesta između Stavangera i Trondheima, negdje u planinama
Mjesto Sel
Glečeri usred ljeta
Broj kilometara (ovaj gornji) nakon povratka u Sarajevu. Nisu uračunati brodovi.
- dr_Evil
#28650 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Fantasticna tura druga Didiera, a ono najvaznije, ne vozi VW srecom, ko bi ga vukao u sred Skandinavije