Bliže je Crvena jabuka!
A još je i na slobodnoj teritoriji!
Moderator: anex
Ne znam gdje vidis moju mrznju, stavise, izrazio sam zadovoljstvo cinjenicom da konzumenti delicija mogu ispuniti svoje gastronomske potrebe bez da satima voze do najblize mesare.
Naravno, u tvom vlastitom. No libo te racku sta je kod mene, zar ne? Mogu biti tri crnca, pa je to opet moja stvar.skupljac_zeljeza wrote: ↑10/09/2025 14:16Meni životno bitno šta mi je na stolu i šta mi je u krevetu.
Zato sto je u pitanju diskriminacija. Ja izvadim karticu, platim, bam 10% skuplje od izlozene cijene. Ti uradis isto, samo sto izvadis karticu 5 metara dalje, ubacis u bankomat i vratis se kod trgovca, dobijes po izlozeno cijeni (ne popust). Sta je ovdje u pitanju? Prebacivanje troska transakcije na kupca.dječak sa šibicama wrote: ↑10/09/2025 14:39 A koji je razlog da vlada zabranjuje snizenje za gotovisnko placanje, manje ce opljackati na PDV ili sta?
Ja pristedim malo, malo nadoplatimo, i uzmemo nesto za kes, navika nam ostala od prije bankarskog sistema koji je sada previse mahom zavladao, mozda. Rekli nam da ima placanje neko za penzionere ali za to uzimaju 10%. Valjda zbog toga sta oni sve odrade umjesto penzionera, CIPS itd, sta li vec, tako nam receno.dječak sa šibicama wrote: ↑10/09/2025 14:39 A koji je razlog da vlada zabranjuje snizenje za gotovisnko placanje, manje ce opljackati na PDV ili sta?
Podilazenje karticnom lobiju, nista drugo.dječak sa šibicama wrote: ↑10/09/2025 14:39 A koji je razlog da vlada zabranjuje snizenje za gotovisnko placanje, manje ce opljackati na PDV ili sta?
Meni su uvijek bili strasni ljudi koji jedu taj peksinluk. Ono, ako moze svinju jest na sta je jos spreman.izvrsni direktor wrote: ↑08/09/2025 12:37Sprdas se?dječak sa šibicama wrote: ↑08/09/2025 12:24 jucer 3 kg svinjskog kotleta u Tropicu 48 km, kilogram je 16.
Teleca kremenadla je 30 km
Volio bih da mesari objasne zasto je teletina duplo skuplja.
Svinja se brze razmnozava i daje vise potomaka od teleta. Cega je vise to je jeftinije, cega je manje to je skuplje. Zbog toga su piletina i svinjetina uvijek bili cjenovno ispod teletine, junetine itd.dječak sa šibicama wrote: ↑08/09/2025 12:24 jucer 3 kg svinjskog kotleta u Tropicu 48 km, kilogram je 16.
Teleca kremenadla je 30 km
Volio bih da mesari objasne zasto je teletina duplo skuplja.
Pa vrlo moguće da će smanjiti mogućnost plaćanja karticama onda i dovesti do porasta sive zone.
Svasta. Ovakav nacin razmisljanja je tipicno za nerazvijene mozgove - nista licno. Ima li tu komocije prodavaca? Naravno da ima, ali sve zeli da se prebaci na POTROSACA i to je problem.
Komocija potrošača je da za keš dobije rabat i to su ukinuli. Tako da komocija potrošača je u startu već narušena.Malisa11 wrote: ↑10/09/2025 17:16Svasta. Ovakav nacin razmisljanja je tipicno za nerazvijene mozgove - nista licno. Ima li tu komocije prodavaca? Naravno da ima, ali sve zeli da se prebaci na POTROSACA i to je problem.
Ono ako hoces da te konobar posluzi u restoranu plati, sto da ne? i slicni glupi primjeri.
Vjerovatno si jedan od onih koji dobiju platu i sve dignu odmah?![]()
Nije tacno to sto kazes. U 90% slucajeva situacija je bila ovakva:
Jeste, ali je cijena ista, placoa kesom, karticom, telefonom, ili satom.
Tako je, samo sto trgovci ne zele da se bore s bankama, pa su ranije trosak prebacivali na kupca.
Odnos je otprilike 50:50. Recimo Robot i Domod ti otkucaju fiskalni, samo sto je kod Robota placanje shopping karticom identicno kao i placanje kesom, dok je kod Domoda cijena za placanje karticom uvecana.