Jugoslavija

Post Reply
sinuhe

#3476 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Nekad bilo bolje. To je desničarski sentiment.
Dozer

#3477 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Cinjenicno je bilo bolje, po svim parametrima. I u skladu s vremenom.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3478 Re: Jugoslavija

Post by Domaci izdajnik »

Sad se sjeti nečega vezanog za YU privredu. Prošle godine sam bio u društvu sa jednom curom iz Moskve i kako sam joj pokazivao grad gdje je šta i šta je šta, ona meni postavi pitanje da li još uvijek postoji fabrika obuće u BL :? Reko ja postoji, bivša TO Bosna sada Bema, otkud ti da znaš za nju? Kaže ona meni da su nekada cipele iz YU bile statusni simbol u SSSR i da su njena majka i baka čekale satima u redovima da ih kupe, bile malte ne kao Pradine danas! Ljudi su štedili da kupe obuću iz Borova, Bosne, TOD-a, Fortune, Peka i ostalih SFRJ fabrika, daleko su bile cjenjenije i kvalitetnije od ČSSR i DDR brendova tog vremena koji su gospodarili sovjetskim tržištem.

Otišla u prodavnicu Bema da uzme sebi cipele, a torbu je pazarila iz visočkog Tomtex-a ;-) Takođe namještaj iz YU je bio znak prestiža, mjesecima se čekalo na isporuku ako bi se došlo na red da se zatefteriš :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3479 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

https://www.latimes.com/archives/la-xpm ... story.html

na zalasku juge
Neighbors Turn Into Enemies in Tenja : Croatia: A farmer and a sniper are caught up in violence that has shattered a once peaceful town.
broj dva

#3480 Re: Jugoslavija

Post by broj dva »

sinuhe wrote: 09/09/2025 09:45 Nekad bilo bolje. To je desničarski sentiment.
Ne znam je li bilo bolje ali znam da se zivilo lakse, sa vise love u dzepu i manje stresa u svakodnevnici..
Dozer

#3481 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Domaci izdajnik wrote: 09/09/2025 11:40 Sad se sjeti nečega vezanog za YU privredu. Prošle godine sam bio u društvu sa jednom curom iz Moskve i kako sam joj pokazivao grad gdje je šta i šta je šta, ona meni postavi pitanje da li još uvijek postoji fabrika obuće u BL :? Reko ja postoji, bivša TO Bosna sada Bema, otkud ti da znaš za nju? Kaže ona meni da su nekada cipele iz YU bile statusni simbol u SSSR i da su njena majka i baka čekale satima u redovima da ih kupe, bile malte ne kao Pradine danas! Ljudi su štedili da kupe obuću iz Borova, Bosne, TOD-a, Fortune, Peka i ostalih SFRJ fabrika, daleko su bile cjenjenije i kvalitetnije od ČSSR i DDR brendova tog vremena koji su gospodarili sovjetskim tržištem.

Otišla u prodavnicu Bema da uzme sebi cipele, a torbu je pazarila iz visočkog Tomtex-a ;-) Takođe namještaj iz YU je bio znak prestiža, mjesecima se čekalo na isporuku ako bi se došlo na red da se zatefteriš :D
Isto je bilo i s bijelom i drugom tehnikom iz YU (Iskra, Cajavec, Gorenje...), raznom hranom (Gavrilovic, Takovo,...), odjecom (Borac najvise), a onda i raznim gradjevinarstvom (ZGP, Energoinvest...), itd.itd.itd.
Puno ljudi ne zna da je recimo Borac proizvodio raznu odjecu za renomirane marke tipa Boss, cak i nakon rata.

Ta drzava je imala bukvalno sve svoje, i vecina toga je bila prepoznata kao kvalitet. Sta imamo danas od ekonomije, a da iole moze parirati bilo cemu iz one drzave?
Last edited by Dozer on 09/09/2025 12:18, edited 1 time in total.
dr_Evil

#3482 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 09/09/2025 12:05 https://www.latimes.com/archives/la-xpm ... story.html

na zalasku juge
Neighbors Turn Into Enemies in Tenja : Croatia: A farmer and a sniper are caught up in violence that has shattered a once peaceful town.
Na zalasku juge, 1991- za 2 mjeseca osnovana RSK :D
Dozer

#3483 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

broj dva wrote: 09/09/2025 12:14
sinuhe wrote: 09/09/2025 09:45 Nekad bilo bolje. To je desničarski sentiment.
Ne znam je li bilo bolje ali znam da se zivilo lakse, sa vise love u dzepu i manje stresa u svakodnevnici..
Samim tim = bolje.
PixelDrifter

#3484 Re: Jugoslavija

Post by PixelDrifter »

Da ne govorimo o muzici: EKV, Leb i Sol, Azra, Indexi (prog verzija, ne slagerska), Atomsko Skloniste, El. Orgazam, itd. YU je bila ozbiljna drzava, a ove danasnje drzavice na nivou ljudi koje ih vode: seoska varalica i lopuza Dodik, psihopapak Vucic, Dinokio Kartel, Bakir i co. Da ih sve strpas u jednu licnost, ne bi dobio postenog i normalnog covjeka.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3485 Re: Jugoslavija

Post by Domaci izdajnik »

Truba wrote: 09/09/2025 12:05 https://www.latimes.com/archives/la-xpm ... story.html

na zalasku juge
Pa da, šta bi bilo da je neko ispalio RRB Armburst na komšije...oh wait!

@Dozer eto zamisli da ti dođe tako neko iz inostranstva i ne pamti taj period, ali ostane priča i sjećanje roditelja koji na tu osobu prenese. Znači jedna super sila tog vremena je u kilometarskim redovima čekala da kupi NAŠU obuću, a daje se mito da se ubaci u spisak za kupovinu kredenca ili kreveta iz banjalučkog Vrbasa, Šipada ili DIP Kozara :)

U Iranu je i dan danas u mašinskoj industriji bilo šta Made in YU premium kvalitet, a u sred Abu Dabija imaš prodavnicu Yugoslavian furniture.
Dozer

#3486 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Domaci izdajnik wrote: 09/09/2025 12:52

na zalasku juge

@Dozer eto zamisli da ti dođe tako neko iz inostranstva i ne pamti taj period, ali ostane priča i sjećanje roditelja koji na tu osobu prenese. Znači jedna super sila tog vremena je u kilometarskim redovima čekala da kupi NAŠU obuću, a daje se mito da se ubaci u spisak za kupovinu kredenca ili kreveta iz banjalučkog Vrbasa, Šipada ili DIP Kozara :)

U Iranu je i dan danas u mašinskoj industriji bilo šta Made in YU premium kvalitet, a u sred Abu Dabija imaš prodavnicu Yugoslavian furniture.
Znam ja sve to. Ali, hajde ti to objasni ovoj danasnjoj omladini... Njima je, vecinom, mozak ispran supljom pricom o Jugi kao o "tiraniji", "jednoumlju" (danas, valjda, imamo torumlje :lol:), "Tito bio zlocinac", "nije se smjelo u dzamije i crkve", itd. i sl.

Ne znaju oni kako je lijepo bilo na moru u HR s rajom iz Srbije (zenskom vecinom :D), kakvi su derneci tada bili na sve strane, kako se islo jedni drugima u druge gradove po par dana, kako se u skolama zaista ucilo, pogotovo strucnim (danas izadju iz masinske ne znaju saraf zavrnut, ili iz elektrotehnicke, a ne znaju promijeniti sijalicu...).
Da zive u onom sistemu onda, nakon srednje skole bi ih u vecin slucajeva cekao posao, ili besplatan fakultet ko hoce, a onda bi u firmi gdje rade dosli na listu cekanja za stan koji bi i dobili relativno brzo. Mah...djaba je pricati... Bitno je biti Bosnjak/Srbin/Hrvat.
dr_Evil

#3487 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 09/09/2025 15:04
Domaci izdajnik wrote: 09/09/2025 12:52

na zalasku juge

Znam ja sve to. Ali, hajde ti to objasni ovoj danasnjoj omladini... Njima je, vecinom, mozak ispran supljom pricom o Jugi kao o "tiraniji", "jednoumlju" (danas, valjda, imamo torumlje :lol:), "Tito bio zlocinac", "nije se smjelo u dzamije i crkve", itd. i sl.

Ne znaju oni kako je lijepo bilo na moru u HR s rajom iz Srbije (zenskom vecinom :D), kakvi su derneci tada bili na sve strane, kako se islo jedni drugima u druge gradove po par dana, kako se u skolama zaista ucilo, pogotovo strucnim (danas izadju iz masinske ne znaju saraf zavrnut, ili iz elektrotehnicke, a ne znaju promijeniti sijalicu...).
Da zive u onom sistemu onda, nakon srednje skole bi ih u vecin slucajeva cekao posao, ili besplatan fakultet ko hoce, a onda bi u firmi gdje rade dosli na listu cekanja za stan koji bi i dobili relativno brzo. Mah...djaba je pricati... Bitno je biti Bosnjak/Srbin/Hrvat.
Ocito da je bilo i onda jer nikad nismo uspjeli da formiramo jugoslavensku naciju po uzoru na Njemacku.
Dozer

#3488 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Mislim da je jesmo imali. I bila prepoznata, i cijenjena sirom svijeta. Drugi par rukava je sto je 10% idiota uspjelo sve razjebati.
sinuhe

#3489 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Čitam drugu temu a ista kao ova.
Što bi Putin rekao raspad Jugoslavije je najveća tragedija 20. vijeka. :D
dr_Evil

#3490 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

sinuhe wrote: 11/09/2025 08:43 Čitam drugu temu a ista kao ova.
Što bi Putin rekao raspad Jugoslavije je najveća tragedija 20. vijeka. :D
Raspad Juge je najveca tragedija milenijuma sto se tice nasih krajeva
Dozer

#3491 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

dr_Evil wrote: 09/09/2025 15:06 Ocito da je bilo i onda jer nikad nismo uspjeli da formiramo jugoslavensku naciju po uzoru na Njemacku.
Mozda kod 20% ljudi, vecinom izvan urbanih sredina, a ostali to nisu bendali ni 2%.
Pa skontaj samo koliko je bilo mijesanih brakova, ne treba dalje od toga.
dr_Evil

#3492 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 11/09/2025 08:50
dr_Evil wrote: 09/09/2025 15:06 Ocito da je bilo i onda jer nikad nismo uspjeli da formiramo jugoslavensku naciju po uzoru na Njemacku.
Mozda kod 20% ljudi, vecinom izvan urbanih sredina, a ostali to nisu bendali ni 2%.
Pa skontaj samo koliko je bilo mijesanih brakova, ne treba dalje od toga.
Bendali ili ne imamo popise stanovnistva i tu mozemo vidjeti procente Srba, Hrvata, Muslimana, Slovenaca i na kraju Jugoslavena.

E sad je drugo subjektivan osjecaj da ljudima i nije bilo vazno, ali u takvoj postojecoj podjeli je lako bilo napraviti lobotomiju kakva je i napravljena. Crkva je srusila sva carstva kod nas pa tako i Jugu, iskreno misljenje je da je trebala nastupiti potpuna zabrana religije i zatvoriti sve bogomolje, znam da mnogi ce prigovoriti ovo sta imam da kazem, ali budimo realni. SPC je uzela Slobu pod svoju, i samo je ona ga mogla postaviti da bude sta jeste, a on se pretvarao da je jaci od nje kad je dosao na Kosovo nije isao da obidje mosti. KC je vidjela Franju kao jedinog koji je mogao izgurati projekt, general - a robijas. IZ svakako jeste bila MM.
nineinchnails

#3493 Re: Jugoslavija

Post by nineinchnails »

Danas je Jugoslavija jedna lijepa bajka koja zvuči nadrealno.
Jugosloveni su se cijenili u svijetu, a Jugoslavija je bila značajan faktor za sva svjetska pitanja. Ništa nije moglo proći, a da se ne pita Jugoslavija.
U odnosu na zemlje tadašnjeg varšavskog pakta, bilo smo 100x razvijenija zemlja. Imali smo sve tj.bili smo samoodrživi. Imali sve svoje fabrike od igle do lokomotive i aviona. Sa našim pasošem si mogao putovati gdje si htio.
Kao dijete sam na more išao svako ljeto po 20 dana. Jednom sam ostao mjesec. Cijene su bile svuda iste. Npr. cijena noćenja u Sarajevu i cijena noćenja u Splitu je bila 15 dinara npr. Cijena jedne kafe u Skopju i kafe u Zagrebu 1 dinar. Cijena bioskopa u Beogradu i Titogradu 2 dinara, itd.
Imali smo sve, slobodu, mir, sigurnost, obrazovanje, zdravstvo, dobre penzije, zdravu nezagadjenu okolinu, zdravu organsku hranu.
Haris.ba

#3494 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

Dozer wrote: 09/09/2025 12:16
Isto je bilo i s bijelom i drugom tehnikom iz YU (Iskra, Cajavec, Gorenje...), raznom hranom (Gavrilovic, Takovo,...), odjecom (Borac najvise), a onda i raznim gradjevinarstvom (ZGP, Energoinvest...), itd.itd.itd.
Kada sam gledao seriju Cernobil, pa onda bas intezivno citao o tom slucaju, nadjem ruski izvjestaj o izgradnji reaktora 4. I tamo pise da su Sovjeti u razmjeni (valjda se misli na onu prodaju u sistemu kliringa) dobili neke "izmjenjivace toplote" (mislim da je taj termin otprilike) iz Juge. I da su ih sve morali skinuti jer su bili nekvalitetni. Ne mogu se sjetiti svih detalja, ali mislim da je bas spomenut Energoinvest.
nineinchnails wrote: 11/09/2025 09:02 Ništa nije moglo proći, a da se ne pita Jugoslavija.
Je li ti fakat vjerujes u to?
nineinchnails wrote: 11/09/2025 09:02 Imali smo sve tj.bili smo samoodrživi. Imali sve svoje fabrike od igle do lokomotive i aviona.
Mislim da kad imas nesto svoje znaci da to mozes napraviti bez da ikoga pitas. Valjda je to samoodrzivost?

Ako imas fabriku koja je puna stranih masina, moras da pitas da kupis te masine, moras da postujes intelektualno vlasnistvo oko tih masina, jesi li samoodrziv?
Dozer

#3495 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

nineinchnails wrote: 11/09/2025 09:02 Danas je Jugoslavija jedna lijepa bajka koja zvuči nadrealno.
Jugosloveni su se cijenili u svijetu, a Jugoslavija je bila značajan faktor za sva svjetska pitanja. Ništa nije moglo proći, a da se ne pita Jugoslavija.
U odnosu na zemlje tadašnjeg varšavskog pakta, bilo smo 100x razvijenija zemlja. Imali smo sve tj.bili smo samoodrživi. Imali sve svoje fabrike od igle do lokomotive i aviona. Sa našim pasošem si mogao putovati gdje si htio.
Kao dijete sam na more išao svako ljeto po 20 dana. Jednom sam ostao mjesec. Cijene su bile svuda iste. Npr. cijena noćenja u Sarajevu i cijena noćenja u Splitu je bila 15 dinara npr. Cijena jedne kafe u Skopju i kafe u Zagrebu 1 dinar. Cijena bioskopa u Beogradu i Titogradu 2 dinara, itd.
Imali smo sve, slobodu, mir, sigurnost, obrazovanje, zdravstvo, dobre penzije, zdravu nezagadjenu okolinu, zdravu organsku hranu.
Ma jok. To je bila tiranija i jednoumlje.
Dozer

#3496 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Haris.ba wrote: 11/09/2025 09:08 Mislim da kad imas nesto svoje znaci da to mozes napraviti bez da ikoga pitas. Valjda je to samoodrzivost?

Ako imas fabriku koja je puna stranih masina, moras da pitas da kupis te masine, moras da postujes intelektualno vlasnistvo oko tih masina, jesi li samoodrziv?
Pa zar nismo pravili skoro sve svoje, bez da pitamo ikoga vani o tome?

Koga smo morali pitati da kupimo masine? Pa vecinu raznih fabrickih masina smo sami pravili. Masinska industrija Juge je 1980. bila jedna od najjacih u ovom dijelu svijeta ba... Stvarno se vi mladji morate malo bolje informisati i bataliti SDA/HDZ/SDS-SNSD, tj. ENV lazi i nebuloze kojima pravdaju svu svoju nesposobnost i kleptomaniju.

Umjesto da su ovi krenuli nakon rata u revitalizaciju svega sto su mogli, a mogli su, oni su se zadali da sve sto vise dodatno obezvrijede kako bi to pokupovali u bescijenje (vecinom otkupili za certifikate koje su za budzasto kupovali od boraca parama koje su pokrali u ratu od donacija i "zaradili" ratnim profiterstvom), a onda prodavali po 100x vecoj cijeni. I obogatili se na tome.
Last edited by Dozer on 11/09/2025 09:47, edited 1 time in total.
Haris.ba

#3497 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

Dozer wrote: 11/09/2025 09:33
Pa zar nismo pravili sve svoje, bez da pitamo ikoga vani o tome?

Koga smo morali pitati da kupimo masine? Pa vecinu raznih fabrickih masina smo sami pravili. Masinska industrija Juge je 1980. bila jedna od najjacih u ovom dijelu svijea ba...
Nismo pravili sve svoje.

Morao si pitati onoga ko je napravio masinu. Bilo je tu raznih masina. Dosta iz Francuske i Njemacke (Zapadne).
Zato nisi mogao ni izvoziti u Zapadne zemlje jer je takav bio licencni dogovor.
Masinska industrija je bila jaka u ovom dijelu svijeta. Ali, kada se uporedimo sa Bugarskom, Rumunijom i Madjarskom.
Tesko je tu pricati o nekoj velikoj samoodrzivosti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3498 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

nineinchnails wrote: 11/09/2025 09:02 Danas je Jugoslavija jedna lijepa bajka koja zvuči nadrealno.
ne da mi se ovo secirati riječ po riječ jer je naučna fantastika
samo ću navesti najvažnije pitanje slobode
kakva je to sloboda kad su 1986 ljudi na ilidži išli u zatvor zbog vica o jovanki?
gdje je tu sloboda

pa bolan obične djevojke do 21. godine prođu danas svijeta kao neki deda s tim jugolsavneskim pasosem za citavog života :lol:
Dozer

#3499 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Haris.ba wrote: 11/09/2025 09:47
Dozer wrote: 11/09/2025 09:33
Pa zar nismo pravili sve svoje, bez da pitamo ikoga vani o tome?

Koga smo morali pitati da kupimo masine? Pa vecinu raznih fabrickih masina smo sami pravili. Masinska industrija Juge je 1980. bila jedna od najjacih u ovom dijelu svijea ba...
Nismo pravili sve svoje.

Morao si pitati onoga ko je napravio masinu. Bilo je tu raznih masina. Dosta iz Francuske i Njemacke (Zapadne).
Zato nisi mogao ni izvoziti u Zapadne zemlje jer je takav bio licencni dogovor.
Masinska industrija je bila jaka u ovom dijelu svijeta. Ali, kada se uporedimo sa Bugarskom, Rumunijom i Madjarskom.
Tesko je tu pricati o nekoj velikoj samoodrzivosti.
Tacno, ali to je cinilo mozda 20% sveukupnih masina. Danas samo Kina ima 100%-tnu pokrivenost vlastitih masinskih potreba svojom proizvodnjom. NIjedna vise..
dr_Evil

#3500 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 11/09/2025 09:49
ne da mi se ovo secirati riječ po riječ jer je naučna fantastika
samo ću navesti najvažnije pitanje slobode
kakva je to sloboda kad su 1986 ljudi na ilidži išli u zatvor zbog vica o jovanki?
gdje je tu sloboda

pa bolan obične djevojke do 21. godine prođu danas svijeta kao neki deda s tim jugolsavneskim pasosem za citavog života :lol:
Pretezno obidju Dubai, da se ne lazemo, ostalo mrka kapa druze Truba
Post Reply