koji ti šef odredi
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- drug_profi
#8702 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Aha znači sad 10 radnika višak.tokio25 wrote: ↑08/09/2025 08:12 ma ko je imao drugi dan slobodan sta pricate?
imali jedan dan slobodan ja govorim za trzne centre bingo jer to znam
ako ima 70 radnika 10 svaki dan bilo slobodno i to je to od ponedjeljka do nedjelje
nedjelju su vjerovatno imali uvlakaci i mozda stari radnici ostalo kako kome je zapalo
Pa jel ima otkaza ili nema?
- drug_profi
#8703 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Paj'sad ovo šta sam smislio:
ako se uvede i subota neradna, onda bi još 10 radnika bilo višak i još bi jeftinije moglo da se posluje.
Ovih 50 što je ostalo bi uživalo u dva dana vikenda kao i svi mi što se ne bavimo trgovinom.
A realno sve se može kupiti za 5 dana.
A ako bude problema sa prometom, onda treba ukinuti drugu smjenu pa će još 25 radnika biti višak, još će se jeftinije poslovati, a ima da bude navala na kasama od 9 do 5 popodne.
Morace se vrata zatvarati jos u 4 da se stigne sve naplatiti do 5. Ima lova da kapa gazdi, radnici uzivaju kod kuce popodne sa djecicom, i planiraju kuda za vikend.
ako se uvede i subota neradna, onda bi još 10 radnika bilo višak i još bi jeftinije moglo da se posluje.
Ovih 50 što je ostalo bi uživalo u dva dana vikenda kao i svi mi što se ne bavimo trgovinom.
A realno sve se može kupiti za 5 dana.
A ako bude problema sa prometom, onda treba ukinuti drugu smjenu pa će još 25 radnika biti višak, još će se jeftinije poslovati, a ima da bude navala na kasama od 9 do 5 popodne.
Morace se vrata zatvarati jos u 4 da se stigne sve naplatiti do 5. Ima lova da kapa gazdi, radnici uzivaju kod kuce popodne sa djecicom, i planiraju kuda za vikend.
-
tokio25
#8704 Re: Neradna nedjelja u FBiH
otkud 10 radnika viska?drug_profi wrote: ↑08/09/2025 09:04Aha znači sad 10 radnika višak.tokio25 wrote: ↑08/09/2025 08:12 ma ko je imao drugi dan slobodan sta pricate?
imali jedan dan slobodan ja govorim za trzne centre bingo jer to znam
ako ima 70 radnika 10 svaki dan bilo slobodno i to je to od ponedjeljka do nedjelje
nedjelju su vjerovatno imali uvlakaci i mozda stari radnici ostalo kako kome je zapalo
Pa jel ima otkaza ili nema?
samo su povecali broj radnika u drugim smjenama jer im je i ranije falilo ljudi
radili bi ovi i 7 dana da nema zakona jer uvijek im fali radnika
obilazis centre i koliko puta ti se desilo da trazis radniika na nekom reonu pa zaustavljas one iz drugih ili u prolazu
ovdje se vole izvrtati stvari to je nenormalno
ps. ustvari shvatio sam ja vase razmisljanje
vi imate to razmisljanje kao i nase gazde ovdje samo nemate kapital taj da to radite
dobro je neko rekao mi smo nacija koja voli krasti rpevariti zavrnuti samo je pitanje mogucnosti i prilike
da ste pojedini sa foruma na vlasti isti bi bili kao i ovi politicari mozda cakk i gori samo nemate priliku biti na vlasti
Last edited by tokio25 on 08/09/2025 09:17, edited 1 time in total.
- drug_profi
#8705 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja samo u Peniju trazim pomoc prodavca. I tu ih uglavnom i zateknem. Ne znam sta ce mi pomoc u Bingu npr.
"oprostite jel ovo kupus za salatu ili za kuhanje"
-
tokio25
#8706 Re: Neradna nedjelja u FBiH
mozda na odjelu bijele tehnike trebas nesto?drug_profi wrote: ↑08/09/2025 09:17Ja samo u Peniju trazim pomoc prodavca. I tu ih uglavnom i zateknem. Ne znam sta ce mi pomoc u Bingu npr.
"oprostite jel ovo kupus za salatu ili za kuhanje"![]()
mozda na odjelu alata i sl
doduse evo rekao si da to kupujes u peniju pa je to to samo drugi trzni lanac
- drug_profi
-
tokio25
#8708 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nisu visak jer im je i ranije falilo radnika kad su radili i nedjeljudrug_profi wrote: ↑08/09/2025 09:19Pa kad svi izvrcu. Evo ti si rekao da mu je trebalo 70 radnika za 7 dana rada. Sad ima 70 za 6 dana rada. Nema logike da mu sad ti radnici nisu visak.
I ako ih nije optustio, onda ce ih otpustiti, kad tad.
mozda na udarnim radnjama i nije falilo al itekako je falilo po malim radnjama da se ispostuje smjena i 40 sati rada
zatim imamo i bolovanja godisnji odmori itd sve to treba pokriti
a mi smo poznati da uzimamo bolovanja i kad nas boli ona stvar za poslom
kao sto rekoh vecina je manje vise ista sorta ljudi samo zavisi od polozaja koliko se to ispoljava
vjerovatno i vecina tih kasirki bi isto izrabljivalo da je na poziciji gazde ili bi trazili da ti radis i nedjelju a da ona sopinguje
- drug_profi
#8709 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pazi šta ti kažem. Ako je radio sa 70 i pokrivao 7 dana, sad radi sa 70 i pokriva 6 dana.
Kad tad, skontaće da može i sa 60.
Kad tad, skontaće da može i sa 60.
-
tokio25
#8710 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa moze on i sa 40 al da mu kupci jebo sve po spisku zajedno sa tim radnicima
da su oni izrabljivaci slozio bih se da su bili do korone otprilike uber izrabljivaci al poslije kako raja odlazi vani sve vise fali radnika u bilo kom poslu i zato su postali takvi da paze na radnike koliko toliko i vide ih kao kapital
naravno nije bajna situcija al ipak bolja nego prije
i kao sto rekoh tih 10 ne znaci da ce svi ostati u istoj poslovnici nego ce negdje drugo popuniti i produziti radno vrijeme ostalim danima
da su oni izrabljivaci slozio bih se da su bili do korone otprilike uber izrabljivaci al poslije kako raja odlazi vani sve vise fali radnika u bilo kom poslu i zato su postali takvi da paze na radnike koliko toliko i vide ih kao kapital
naravno nije bajna situcija al ipak bolja nego prije
i kao sto rekoh tih 10 ne znaci da ce svi ostati u istoj poslovnici nego ce negdje drugo popuniti i produziti radno vrijeme ostalim danima
- drug_profi
#8711 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dolaze poslodavci u bransi koji nude u startu bolje uslove. Biće mu još teže naći radnike.
Ljudi na posao idu radi plate. I rade zbog plate.
Koliko ga platis toliko ce se zadavati.
I zato mislim da bi najbolje rjesenje za sve bilo dodatak na dnevnicu za rad na neradne dane, uz naravno slobodan dan subotu ili ponedjeljak.
Dodatak ne mora biti 100% ili 10% na platu, što je i pretjerano obzirom da se govori o redovnim, a ne prekovremenim radnim satima.
Ali bi recimo 50% dodatak na dnevnicu bio mjera koja bi vrlo vjerovatno generisala dobrovoljce koji bi birali rad tim danima u mjesecu.
Govorim iz ličnog iskustva. Gurao sam se da radim sve smjene koje su imale dodatak.
Ljudi na posao idu radi plate. I rade zbog plate.
Koliko ga platis toliko ce se zadavati.
I zato mislim da bi najbolje rjesenje za sve bilo dodatak na dnevnicu za rad na neradne dane, uz naravno slobodan dan subotu ili ponedjeljak.
Dodatak ne mora biti 100% ili 10% na platu, što je i pretjerano obzirom da se govori o redovnim, a ne prekovremenim radnim satima.
Ali bi recimo 50% dodatak na dnevnicu bio mjera koja bi vrlo vjerovatno generisala dobrovoljce koji bi birali rad tim danima u mjesecu.
Govorim iz ličnog iskustva. Gurao sam se da radim sve smjene koje su imale dodatak.
-
tokio25
#8712 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa nije problem to
ja nisam rekao da sam za striktno da se ukine nedjelja i nema to je tapija
ja bih volio da svi koji rade nedjeljom da dobiju 50% ili 100% dnevnicu za taj dan i onda dobijes vecu platu
kao sto je slucaj sa ovima koji rade nocne i sl
znajuci nase gazde koverte i sl znam da se to nikad ne bi sprovelo kao treba i zato je ovo manje zlo kojeg biram dok se ne steknu uslovi za to sve
tj kad postanemo svicarska luksemburg i sl a za to ce jos mnogo proci godina
al nemojmo zaboraviti da kad to postanemo mnoge salteruse koje zagovaraju radnu nedjelju bi mogle ostati bez posla zbog raznoraznih nepravilnosti s kojim su dosle na to radno mjesto
nepotizam
nevazeca diploma itd itd
zato isto kazem nama ovaj sistem nakaradni odgovara jer da je drugacije nas narod bi to promijenio
ja bih volio da svi koji rade nedjeljom da dobiju 50% ili 100% dnevnicu za taj dan i onda dobijes vecu platu
znajuci nase gazde koverte i sl znam da se to nikad ne bi sprovelo kao treba i zato je ovo manje zlo kojeg biram dok se ne steknu uslovi za to sve
al nemojmo zaboraviti da kad to postanemo mnoge salteruse koje zagovaraju radnu nedjelju bi mogle ostati bez posla zbog raznoraznih nepravilnosti s kojim su dosle na to radno mjesto
nepotizam
nevazeca diploma itd itd
zato isto kazem nama ovaj sistem nakaradni odgovara jer da je drugacije nas narod bi to promijenio
-
Sid the sloth
#8713 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Izmisljotine kao i ovo za neradnu nedjelju sto pisete. Dobra je za radnike, nije za turizam, turiste i vjerovatno vlasnike.kakaljin wrote: ↑07/09/2025 23:17Ali sto je najvise zacudjujuce niko se ne bori da su cetiri dana u sedmici radna jer gdje su pravili test se pokazalo vise ucinkovito, ali kod nas mora naopako daj jedan fiksan dan da se ne radi kada ne mogu nista uraditi osim sjediti kuci jer sam pao od posla 6 dana prije.drug_profi wrote: ↑07/09/2025 22:08 Inace, ako ko pita, ja sam RADIO ko konj i subotu i nedjelju. Pogino, i ujutro na posao za platu.
Nista mi nije zafalilo od materijala, zafalilo samo vremena. Nije zavrseno, morace cekati subotu.
Za koju se nadam da ce postati neradna.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8714 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Najbolje bi bilo da se nedjelja dodatno placa.
- drug_profi
#8715 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kako ba ne moze da se rijesi? I sad dobijaju lovu na racun, samo u bransama gdje nema fiskalnih kasa u transakcijama imas kes u kovertama.tokio25 wrote: ↑08/09/2025 09:49 pa nije problem to
nepotizam
nevazeca diploma itd itd
Dakle imao si radnu nedjelju. Ko ti je radio, daj spisak. Daj platne liste. Daj naloge za isplatu.
Nema nesto do toga, ide kazna. Finansijska i inspekcija rada vrlo rado pisu sve sto mogu.
-
tokio25
#8716 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa ovdje su pominjali da i kad se isplati na racun vrati gazdamadrug_profi wrote: ↑08/09/2025 09:53Kako ba ne moze da se rijesi? I sad dobijaju lovu na racun, samo u bransama gdje nema fiskalnih kasa u transakcijama imas kes u kovertama.tokio25 wrote: ↑08/09/2025 09:49 pa nije problem to
nepotizam
nevazeca diploma itd itd
Dakle imao si radnu nedjelju. Ko ti je radio, daj spisak. Daj platne liste. Daj naloge za isplatu.
Nema nesto do toga, ide kazna. Finansijska i inspekcija rada vrlo rado pisu sve sto mogu.
naravno ne mislim da to rade bingo konzum amko i sl al vjerujem da toga ima i sada u pojedinim radnjama firmama i sl
aha vidimo finansijsku kako radi a i kad bi to radili onda bi hampa na njih sto ne idu u medjugorje da kaznjavaju nego samo jadne bosnjake
kazem ti ovaj sistem polulegalni vecini odgovara i zato se i ne mijenja
samo je zajebano kad ti ispadnes donji u odredjenom slucaju pa se nemas kome zaliti skoro al kad si ti gornji onda si hadzija snaso se i sl
- Ozimician
#8717 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa to onda govori da radnik nije bio na prvom mjestu kad se donosio ovaj zakon.
Idealno bi bilo da se za svaki market poslodavac izjasni da li radi nedjelju ili ne radi. Ako radi, radnik treba tu nedjelju biti placen 50% vise, ako poslodavcu to ne odgovara, moze da zatvori nedjeljom. Vrlo lagano za kontrolu, ako se stvarno zeli kontrolisati.
Moze se napraviti cak i neka lista marketa koji rade nedjeljom, tipa da poslodavci ove godine prijavljuju za iducu godinu markete, moze i 6-mjesecno. Pa onda inspekciji bude jos lakse da kontrolise te markete.
Idealno bi bilo da se za svaki market poslodavac izjasni da li radi nedjelju ili ne radi. Ako radi, radnik treba tu nedjelju biti placen 50% vise, ako poslodavcu to ne odgovara, moze da zatvori nedjeljom. Vrlo lagano za kontrolu, ako se stvarno zeli kontrolisati.
Moze se napraviti cak i neka lista marketa koji rade nedjeljom, tipa da poslodavci ove godine prijavljuju za iducu godinu markete, moze i 6-mjesecno. Pa onda inspekciji bude jos lakse da kontrolise te markete.
-
tokio25
#8718 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa jeste bio na prvom mjestu jer su i oni to trazili i izborili se
sticajem okolnosti dobili su priliku da imaju polugu da dobiju sto zele
naravno da bi to bilo idealno
ko zeli da radi 50% gore i svasta nesto se tu moze ispregovarati i urediti al ovo je bosna a ne svedska gdje si ti ozi
sticajem okolnosti dobili su priliku da imaju polugu da dobiju sto zele
naravno da bi to bilo idealno
ko zeli da radi 50% gore i svasta nesto se tu moze ispregovarati i urediti al ovo je bosna a ne svedska gdje si ti ozi
- studeni76
#8719 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Koji je ovo dan da neki jos ne prihvataju da ne mogu ići u shopping nedjeljom!? Kako vam se da
-
Malisa11
#8720 Re: Neradna nedjelja u FBiH
prihvatam ja samo se ibretim skupini ljudi koji su glupi.
Prvi su tkz radnici koji smatraju da je ovo prednost. Prednost nije, jer se trebalo boriti za 2 slobodna dana, ili 100% vecu platu nedjeljom, pa ako hoce da radi, radi. Posebno sto je sada i studentima omoguceno. Market moze da radi, moze da ne radi.
Druga sorta glupana su oni koji ne vide sumu od drveta. Kako ba imate u glavi to podanisto da su nesto dali? Kako ba ne trazite u svojim i svim nasim zivotima nesto dostojno? Dostojno nije da ako imas jedan dan, pazi sada, opet imas jedan slobodan dan, samo eto imas ga kada to poslodavcu najvise odgovara, kada ni on ne radi. Wow.
Pa je li moze u vasim glavama to biti neuspjeh: Da se trazi vise, da je to onda u interesu radnicima?
- studeni76
#8721 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zasto se meni obraćaš lično, kakve ja veze imam sa trgovinom!?Malisa11 wrote: ↑08/09/2025 20:16prihvatam ja samo se ibretim skupini ljudi koji su glupi.
Prvi su tkz radnici koji smatraju da je ovo prednost. Prednost nije, jer se trebalo boriti za 2 slobodna dana, ili 100% vecu platu nedjeljom, pa ako hoce da radi, radi. Posebno sto je sada i studentima omoguceno. Market moze da radi, moze da ne radi.
Druga sorta glupana su oni koji ne vide sumu od drveta. Kako ba imate u glavi to podanisto da su nesto dali? Kako ba ne trazite u svojim i svim nasim zivotima nesto dostojno? Dostojno nije da ako imas jedan dan, pazi sada, opet imas jedan slobodan dan, samo eto imas ga kada to poslodavcu najvise odgovara, kada ni on ne radi. Wow.
Pa je li moze u vasim glavama to biti neuspjeh: Da se trazi vise, da je to onda u interesu radnicima?
Kao treće lice sam se prilagodio zakonu na koji nemam uticaj. Znaci 6 dana imam da uradim sve ono što bih radio u 7 dana. Samo stvar organizacije.
I naravno da smatram da ima daleko ljepših načina za provest dan od hodanja po tržnim centrima!
-
suspect_zero
#8722 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Joj dvije komšinice, "sta ima, uranila, jesi to isla smeće bacala?....a jesam, ko ce drugi ona troj'ca samo smrde." Hajde bar si danas slobodna pa polako.....Jesam isto Sedam braće,(
ovdje sam pišnula od šege) samo dolaze i dove oko mene....daj ovo daj ono, tacno se na poslu odmorim, jebl'a ih nedelja"
kaže ova druga, još veci zajebant " pa pravi se da si jedan od Sedam braće, lezi ko mejt I išareti koliko da ti stave iznad glave "
Volim svoju mahalu
Volim svoju mahalu
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#8723 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ti si @Malisa11 beli CEO Mete?!
- drug_profi
#8724 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kaze landarat po trznim centrima...
Prvo trzni centri su IZMISLJENI da privuku potrosace, da ostave pare... od cega zivi cijeli lanac u nizu prije tog trgovca.
Drugo nije normalno da u kotlini u kojoj gravitira pola miliona ljudi nemas gdje kupit jebeni ventil, prekidac, saraf, bilo koji klinac... nedeljom!!!
I koliko to ljudi landara po trznim centrima nedeljom? Onoliko koliko ima viska para da ih tu ostavi. Onaj ko ih nema tamo ne ide ni nedeljom, ni radnim danom.
I sta je prica - izborili se za prava da odmaraju kad i ostali. Pa evo moja podrska da se bore i za subotu onda i za ukidanje druge smjene u trgovini.
Prvo trzni centri su IZMISLJENI da privuku potrosace, da ostave pare... od cega zivi cijeli lanac u nizu prije tog trgovca.
Drugo nije normalno da u kotlini u kojoj gravitira pola miliona ljudi nemas gdje kupit jebeni ventil, prekidac, saraf, bilo koji klinac... nedeljom!!!
I koliko to ljudi landara po trznim centrima nedeljom? Onoliko koliko ima viska para da ih tu ostavi. Onaj ko ih nema tamo ne ide ni nedeljom, ni radnim danom.
I sta je prica - izborili se za prava da odmaraju kad i ostali. Pa evo moja podrska da se bore i za subotu onda i za ukidanje druge smjene u trgovini.
- Pandakonda
#8725 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Upravo to, i jos pored subote uvedi zakonski team building aktivnosti da su obavezne jednom u godini jer jel' ako vec imamo to mi u firmama zasto onda ne bi imala sabaheta iz hošetadrug_profi wrote: ↑08/09/2025 22:45 Kaze landarat po trznim centrima...
Drugo nije normalno da u kotlini u kojoj gravitira pola miliona ljudi nemas gdje kupit jebeni ventil, prekidac, saraf, bilo koji klinac... nedeljom!!!![]()