Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ozimician

#28451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Kad nestane meze onda krene priča bezveze.

Tako i u Njemačkoj, prevelik fokus se daje izbjeglicama i migrantima, to rade inače desničari, jer moraju uprijeti u nekoga prstom dok ekonomija pada...

Recimo raspravlja se i o smanjenju i ukidanju pravila za zapadi Balkan, a 98% migranata koji su došli preko tog pravila je zaposleno... (logično, od posla ti zavisi viza, ali eto ni to nije good-enough). Procenat zaposlenosti među njima je daleko veći nego kod useljenika iz drugih EU zemalja.

Isto tako sam negdje pročitao da Njemačka zapravo nikad nije imala plan za trajnu integraciju tih izbjeglica iz Sirije, da je bukvalno to bilo "gašenje požara" i nuđenje kratkoročnih socijalnih rješenja, ali meni je fascinantno kako su "običnom čovjeku" više krive izbjeglice, nego država koja je napravila sav kuršlus.
dr_Evil

#28452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 06/09/2025 09:13 Kad nestane meze onda krene priča bezveze.

Tako i u Njemačkoj, prevelik fokus se daje izbjeglicama i migrantima, to rade inače desničari, jer moraju uprijeti u nekoga prstom dok ekonomija pada...

Recimo raspravlja se i o smanjenju i ukidanju pravila za zapadi Balkan, a 98% migranata koji su došli preko tog pravila je zaposleno... (logično, od posla ti zavisi viza, ali eto ni to nije good-enough). Procenat zaposlenosti među njima je daleko veći nego kod useljenika iz drugih EU zemalja.

Isto tako sam negdje pročitao da Njemačka zapravo nikad nije imala plan za trajnu integraciju tih izbjeglica iz Sirije, da je bukvalno to bilo "gašenje požara" i nuđenje kratkoročnih socijalnih rješenja, ali meni je fascinantno kako su "običnom čovjeku" više krive izbjeglice, nego država koja je napravila sav kuršlus.
Ma znas kako je, helem necu reci da postoji, ali mozda postoji neki master plan pretvaranja muslimana u zidove 1930-ih, bitno je stvoriti sliku ugrozenosti nazovimo ga domicilinog stanovnistva od ovog nekog neprijatelja i optuziti tog neprijatelja da je on kriv za losu ekonomiju pa i za sve ostalo lose u drustvu. Ako pratimo sta radi Njemacka oko genocida u Palestini, rekao bih da taj nepostojeci master plan se odvija kako treba. Cim je otisla Merkle pocelo je izvodjenje radova. Koji ce biti Endlösung ovaj put ko zna.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#28453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 06/09/2025 09:13

Isto tako sam negdje pročitao da Njemačka zapravo nikad nije imala plan za trajnu integraciju tih izbjeglica iz Sirije
To mi ne mozemo nikad znati.

Neki dan sam naletio na ovaj tekst:
Sehr viele Geflüchtete arbeiten. Die Integration am Arbeitsmarkt verlief schneller als bei früheren Fluchtbewegungen – wie etwa zu Zeiten des Balkan-Kriegs.
Die Beschäftigungsquote unter 2015 zugezogenen Schutzsuchende in Deutschland liegt aktuell insgesamt bei 67,2 Prozent
Ozimician

#28454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Da, i ja sam to pročitao i kao razlog zašto procenat nije veći leži vjerovatno u tome što žene nisu full uključene u radnu snagu. Mada 70% je po meni sasvim OK.
dr_Evil

#28455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 06/09/2025 09:38 Da, i ja sam to pročitao i kao razlog zašto procenat nije veći leži vjerovatno u tome što žene nisu full uključene u radnu snagu. Mada 70% je po meni sasvim OK.
Meni samo nije jasno kako im to uspijeva. Europa je nazalost moderno robovlasnicko drustvo koje zahtijeva dvohraniteljske familije
BiBi911

#28456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

dr_Evil wrote: 06/09/2025 09:42
Ozimician wrote: 06/09/2025 09:38 Da, i ja sam to pročitao i kao razlog zašto procenat nije veći leži vjerovatno u tome što žene nisu full uključene u radnu snagu. Mada 70% je po meni sasvim OK.
Meni samo nije jasno kako im to uspijeva. Europa je nazalost moderno robovlasnicko drustvo koje zahtijeva dvohraniteljske familije

Kako robovovlasnicka? Kada ti sto ne rade hoce novo auto,mobitel, 1gb internet, 2 godisnja u hotel sa 54 zvjezdice a od skole imaju bilten iz kladionice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Zar se nije mogla dici rampa za milion ljudi sa Balkana i istocne Evrope?
dr_Evil

#28458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

BiBi911 wrote: 06/09/2025 09:46

Kako robovovlasnicka? Kada ti sto ne rade hoce novo auto,mobitel, 1gb internet, 2 godisnja u hotel sa 54 zvjezdice a od skole imaju bilten iz kladionice.
Taj tvoj bilten iz kladionice ne bih komentarisao, ovisi mnogo iz koje zemlje dolaze, kakav im je background. Zanimljivost je da su recimo Srbija i Norveska, a kasnije je to nastavljeno kroz Jugu imale fine odnose, valjda kraljevine sta li. I tako je stvoreno misljenje da su Srbi gradsko stanovnistvo, mahom obrazovano, dok su Bosnjaci seosko stanovnistvo, bez obrazovanja, a valjda i bez zuba. Rezultat integracije je da prosjecan Bosanac u Norveskoj zaradjuje prosjecno vise od Norvezanina i prosjecno je vise obrazovan, ili da su ljudi koji su radili na prihvatu se zaista iznenadili. Mene su od tih Arapa najvise razocarali iracki siti, jako sirov narod, izbjegajem, dok s druge strane iracki suniti su nesto drugo ponasanjem i obrazovanjem, a i ovo sta pisem je opet generalizacija.

No to nije bila tema mog posta, nego redovno se pitam jer i ja primjecujem da najbolje zive upravo ovi sta ne rade. Na neku foru su razbili robovlasnicki sistem u koji smo svi mi upali pa se vrtimo kao hrcci u onom tocku, ako stanes mozes samo pod zemlju.
Ozimician

#28459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 06/09/2025 09:47
Derzeit werden Anträge mit folgendem Eingangsdatum bearbeitet:

Albanien: 27.01.2025
Bosnien und Herzegowina: tagesaktuell
Kosovo: 08.11.2024
Montenegro: tagesaktuell
Nordmazedonien: 30.06.2025
Serbien: 01.05.2025

Stand: 12.08.2025

Ovo su odoborenja (tkz. Zustimmung) od njihovog "biroa" (agencija za rad) za građane zapadnog Balkana, zaključno sa 12.08.2025
Zahtjevi iz BIH i Crne Gore se obrađuju aktuelno, dok recimo s Kosova se obrađuju zahtjevi od 08.11.2024.

Što bi se moglo protumačiti da je interesovanje najniže iz BiH i CG, a najviše Kosova, pa Albanije.

https://www.arbeitsagentur.de/unternehm ... anregelung

+ sve je ekonomija, kako rekoh, kad nestane meze, sad raste nezaposlenost, raste i nervoza...
BiBi911

#28460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

dr_Evil wrote: 06/09/2025 09:52
BiBi911 wrote: 06/09/2025 09:46

Taj tvoj bilten iz kladionice ne bih komentarisao, ovisi mnogo iz koje zemlje dolaze, kakav im je background. Zanimljivost je da su recimo Srbija i Norveska, a kasnije je to nastavljeno kroz Jugu imale fine odnose, valjda kraljevine sta li. I tako je stvoreno misljenje da su Srbi gradsko stanovnistvo, mahom obrazovano, dok su Bosnjaci seosko stanovnistvo, bez obrazovanja, a valjda i bez zuba. Rezultat integracije je da prosjecan Bosanac u Norveskoj zaradjuje prosjecno vise od Norvezanina i prosjecno je vise obrazovan, ili da su ljudi koji su radili na prihvatu se zaista iznenadili. Mene su od tih Arapa najvise razocarali iracki siti, jako sirov narod, izbjegajem, dok s druge strane iracki suniti su nesto drugo ponasanjem i obrazovanjem, a i ovo sta pisem je opet generalizacija.

No to nije bila tema mog posta, nego redovno se pitam jer i ja primjecujem da najbolje zive upravo ovi sta ne rade. Na neku foru su razbili robovlasnicki sistem u koji smo svi mi upali pa se vrtimo kao hrcci u onom tocku, ako stanes mozes samo pod zemlju.
Kako znas ko je sit a ko sunit?

Ovi sti ne rade dobiju koliko od grada?
Cca. 1500 od grada, pa po djetetu 200, pa neke fore sto izganjaju i svi valjaju nesto na crno.

Ako si vani za stan ti ode 1300 to je pola plate.

Njih nije stid otici u grad i reci ne radim dajte mi pare. Prositi

Mene stid prijavit da sam bolestan, zakasnit na posao, ne platit neki racun dok vecini koja dodje sa strane je to normala hebe im se za sve.
dr_Evil

#28461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

BiBi911 wrote: 06/09/2025 11:31
Kako znas ko je sit a ko sunit?

Ovi sti ne rade dobiju koliko od grada?
Cca. 1500 od grada, pa po djetetu 200, pa neke fore sto izganjaju i svi valjaju nesto na crno.

Ako si vani za stan ti ode 1300 to je pola plate.

Njih nije stid otici u grad i reci ne radim dajte mi pare. Prositi

Mene stid prijavit da sam bolestan, zakasnit na posao, ne platit neki racun dok vecini koja dodje sa strane je to normala hebe im se za sve.
Iskustveno primjetis prvo po nacinu kako ti se obraca, siti su puno direktniji i prostiji. A i sami ce ti vrlo lahko reci, ako nista ce natuknuti da je u Iraku danas mnogo bolje bez Sadama :D

Naravno vjerovatno isto mozes prebaciti na Siriju, neke druge grupe su mnogo vise pristupacnije od sunita. Imamo mi te svoje podjele i na Balkanu po regijama.

Ma ne znam sta ko dobiva, samo znam da sam ja svjestan da zivimo moderno robovlanistvo, nema vise besplatnog rada niti bica, moderne su metode. To ti je onaj prelaz u Bosni sa Osmana na Svabe, odjednom vise niko se ne zali na porez jer je drugacije isplata bila, a placalo se cak i vise.
jeza u ledja

#28462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ti u istoj recenici spominjes predrasude Norvezana o Srbima i Bosnjacima i onda pocnes sam na isti nacin o irackim sunitima i siitima. :D :-)

Al dobro, koliko znam u mnogim arapskim zemljama su sije diskriminirane i siromasniji dio stanovnistva pa mozda to i ima smisla.

Znam da su gore u Skandinaviji ove neke egzoticnije grupe sa Bliskog Istoka prisutne u vecem broju.
konami666

#28463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ne može jer će se onda svi da bune, kao uvozite jeftinu radnu snagu. Izbjeglice moraju da puste po Dublinskoj konvenciji i onda samo slegnu ramenima i kažu šta ćeš, tako ti je to. Žalosno zaista jer bivše ljudi sa balkana mnogo bolje integrisali. Fakat bude čovjeku krivo kad puštaju svakakve budale dok u isto vrijeme ako nosiš zapadnobalkanski pasos istresaju te iz gaća. Eto sada ide i plaćanje dodatno da bi se ušlo u EU čak i za zapadni Balkan koji pregovaranja gdje u tu EU.
stubrijez

#28464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

dr_Evil wrote: 06/09/2025 08:26
geralt wrote: 05/09/2025 17:08
Nema tu nikakve kontradikcije. Mesi kao Jugoslovenu je Beograd bio jednako njegov zavicaj koliko i Tuzla ili Sarajevo.
To potpuno razumijem i prihvatam. Ljudi koji su bili u NOB-u njihova domovina je bila Jugoslavija, za nju su dali familije, i ostavili zdravlje po bosanskim planinama. Ali nije Mesa rekao da je Jugoslaven, nego:
"Zašto se vi Mehmede, od oca Alije i majke Paše izjašnjavate kao Srbin": Mešin odgovor je izazvao muk u sali u Zagrebu.

"Do 1941. sam se osjećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to."
“Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredjeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom.

Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem. Znali su to, uostalom, i članovi uređivačkog odbora edicije 'Srpska književnost u sto knjiga', koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti. Nije zato slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim biografskim podatkom
Dakle imamo dvije opcije, ako cemo da pravdamo Mesu, prva bi bila da ove rijeci je zabiljezio Dobrica, sto ce reci mozda je Rankovic imao nesto o Mesi, ko zna mozda kakve ondasnje Pantere i kakav video. Druga bi opcija bila da ga pravdamo kao Emira Kusturicu:
Bosna ga nikada nije prihvatila zbog toga što se nije htio saviti, što je bio svoj," izjavila je jednom prilikom Mešina supruga, vedra i samosvjesna žena, ćerka generala Kraljevine Jugoslavije. Bila je odana Meši i njegovom stvaralaštvu, umjela je da jasno kaže i pokaže da je spremna da s njim ide i na kraj svijeta. Njeno je ime Daroslava Darka Božić. Valjda će zbog nje Meša napisati „Ko promaši ljubav, promašio je život“.
ili prva zena:
Njegova prva žena bila je Desa Đorđić, profesorka fiskulture u tuzlanskoj Gimnaziji. Oni koji su je poznavali kažu da je bila visoka, vitka, okretna, žustra, ali i razmažena žena naviknuta da sve dobije. Sa Mešom je dobila ćerku Slobodanku.
Helem, nebitno covjek sahranjen u Beogradu, valjda gdje je i zelio da zivi. Dakle ne radi se o tome jel dozivljavao Beograd kao svoj zavicaj, sto u potpunosti razumijem, on je ipak klasa koja mora biti u vecoj sredini, nego sto je kao i Kusturica nasao neke svoje korEne. Ali nikad nije koliko ja znam ruzne rijeci rekao na svoje bivse sunarodnjake, pa prema tome ne treba i ne smije da bude lose krvi. Cijeniti i postovati ga, a djeci davati da upijaju njegove knjige, mada ih nece razumjeti prije svojih tridesetih.
Valjda je to i jedan od razloga sto ovaj internet postoji da ljudi svih kalibara mogu da se izraze i kazu svoje misljenje, pa tako i ti... A veliki Mike Tyson je to najbolje opisao...Social media made y'all way too comfortable with disrespecting people and not getting punched in the face for it.
dr_Evil

#28465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 06/09/2025 20:52
Valjda je to i jedan od razloga sto ovaj internet postoji da ljudi svih kalibara mogu da se izraze i kazu svoje misljenje, pa tako i ti... A veliki Mike Tyson je to najbolje opisao...Social media made y'all way too comfortable with disrespecting people and not getting punched in the face for it.
Ne znam, vjerujem da bi mi Mesa i kafu platio, mozda cak i u hotelu Moskva, za ovo sta pisem. Nego upravu si, danas svaka guzica ima misljenje ;)
dr_Evil

#28466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 06/09/2025 15:33 Ti u istoj recenici spominjes predrasude Norvezana o Srbima i Bosnjacima i onda pocnes sam na isti nacin o irackim sunitima i siitima. :D :-)

Al dobro, koliko znam u mnogim arapskim zemljama su sije diskriminirane i siromasniji dio stanovnistva pa mozda to i ima smisla.

Znam da su gore u Skandinaviji ove neke egzoticnije grupe sa Bliskog Istoka prisutne u vecem broju.
Apsolutno, ali sam naglasio da je cak i to generalizacija, jer svjestan sam da ne moze biti pravilo. Jednostavno bazirano na uzorku koji sam imao prilike da upoznam. Isto sam recimo imao prilike sa Palestincima koji su odrasli u Palestini, i oni koji su odselili u Irak kao djeca, nebo i zemlja.

Sto se tice nas, to je bio dio nekog projekta, uvijek treba podsjetiti da je mladji Stoltenberg odrastao u Beogradu, da mu je dadilja bila Srbijanka, a da je stariji zdusno radio sve da sprijeci interveniciju NATO-a u Bosni tokom rata. Pricali su mi da kad je dosao u Srebrenicu da se poljubio tri puta sa majkama Srebrenice, ali nisam nigdje to uspio pronaci - uzmi sa rezervom. Takodjer su mi pricali da kad je bilo nesuglasica oko rata za Bosnjake rekao "pa svakako su to sve Srbi", ni to nisam pronasao, a velika je masta kod nasih ljudi.
Bodkin

#28467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

mora se negdje i trziste stvarati za svu njemacki privredu
Ozimician

#28468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nedavno mi jedan poznanik veli: Njemac sada ljetuje u Hrvatskoj, dolazi u apartman ili hotel kojem je vlasnik Njemac, podmiruje se u Lidlu/Kauflandu, pa za Njemacku privredu je to haman isto kao da ljetuje u Njemackoj. :-D
stubrijez

#28469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

dr_Evil wrote: 07/09/2025 09:45
jeza u ledja wrote: 06/09/2025 15:33 Ti u istoj recenici spominjes predrasude Norvezana o Srbima i Bosnjacima i onda pocnes sam na isti nacin o irackim sunitima i siitima. :D :-)

Apsolutno, ali sam naglasio da je cak i to generalizacija, jer svjestan sam da ne moze biti pravilo. Jednostavno bazirano na uzorku koji sam imao prilike da upoznam. Isto sam recimo imao prilike sa Palestincima koji su odrasli u Palestini, i oni koji su odselili u Irak kao djeca, nebo i zemlja.

Sto se tice nas, to je bio dio nekog projekta, uvijek treba podsjetiti da je mladji Stoltenberg odrastao u Beogradu, da mu je dadilja bila Srbijanka, a da je stariji zdusno radio sve da sprijeci interveniciju NATO-a u Bosni tokom rata. Pricali su mi da kad je dosao u Srebrenicu da se poljubio tri puta sa majkama Srebrenice, ali nisam nigdje to uspio pronaci - uzmi sa rezervom. Takodjer su mi pricali da kad je bilo nesuglasica oko rata za Bosnjake rekao "pa svakako su to sve Srbi", ni to nisam pronasao, a velika je masta kod nasih ljudi.
:lol: :lol: :lol: tebi brate dat medalju... kralj svijeh foruma, Googla i trivia.
dr_Evil

#28470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 08/09/2025 11:51 Nedavno mi jedan poznanik veli: Njemac sada ljetuje u Hrvatskoj, dolazi u apartman ili hotel kojem je vlasnik Njemac, podmiruje se u Lidlu/Kauflandu, pa za Njemacku privredu je to haman isto kao da ljetuje u Njemackoj. :-D
Slovenci i Hrvati su pricali kako su raspadom Jugoslavije vraceno tamo odakle su otrgnuti 1918-e, Europu. Valjda pod Njemacku :D Ali dobro, kako god da im je, jesu robovi i pokrajina, ali mi smo kolonija. Imamo isti scenarij, i to jos bez prava glasa :D
sumirprimus

#28471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

haah, daj boze da jos joednom u zivotu budemo kako treba pokrajina, ili kolonija, i to njemacka kolonija, amen :kiss:
zubi

#28472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

Nikad u zivotu.
sumirprimus

#28473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

zubi wrote: 09/09/2025 16:37 Nikad u zivotu.
Ma ja bolje regresija u otomansko vrijeme podijeljeno sa saudijskim vehabizmom I iranskim radikalnim šiizmom
stubrijez

#28474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Docemo mi do sebe samo da se vrate moshti Husein kapetana... vidjeces ti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

zubi wrote: 09/09/2025 16:37 Nikad u zivotu.
:kiss:
Post Reply