Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- drug_profi
#42676 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije Bosna i Bošnjaci nastala od islama i muslimana.
Idete na ruku neprijateljskoj propagandi. Nevjerovati više koliko ste ograničeni sa tim vjerskim odrednicama da zalutate bez problema u kontekst koji odgovara neprijatelju.
Islam je došao u Bosnu kad su tu već bili Bošnjaci raznih vjera.
Idete na ruku neprijateljskoj propagandi. Nevjerovati više koliko ste ograničeni sa tim vjerskim odrednicama da zalutate bez problema u kontekst koji odgovara neprijatelju.
-
BAK-eV
#42677 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nisu bili Bosnjaci raznih vjera, vec uglavnom pripadnici crkve bosanske.drug_profi wrote: ↑05/09/2025 11:44 Nije Bosna i Bošnjaci nastala od islama i muslimana.
Ne prevulicavaj udio katolicke i pravoslavne crkve, jer to nije bilo tako.
Isto tako nije bilo do 1945 konstitutivnih naroda ovdje!
- Prpa.ba
#42678 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kad se podstanar nadje vaziti sta i kako neko treba.. 
- drug_profi
#42679 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bilo je kršćana koji su štovali i bizant i rim, ali i kralja.BAK-eV wrote: ↑05/09/2025 11:49Nisu bili Bosnjaci raznih vjera, vec uglavnom pripadnici crkve bosanske.drug_profi wrote: ↑05/09/2025 11:44 Nije Bosna i Bošnjaci nastala od islama i muslimana.
Pred tursko osvajanje bilo je vrlo vjerovatno više katolika nego bogumila među kraljevim podanicima. Uostalom i sam kralj je bio katolik.
Uglavnom nije bilo muslimana kao kraljevih podanika, sve do pada Bosne i obezglavljivanja kralja.
- dr_Evil
#42680 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa vidi, Bosna vjerovatno nikad od njezinog prvo spomena nije bila homogena. Uvijek smo imali vise nekih religijskih pravaca, i valjda smo se ponosili time. Ako referiras na period poslije pada Porte kada su muslimani postali manjina, evo da te utjesim vjerovatno su i za vrijeme Porte bili manjina ako spojimo zajedno ova dva krscanska pravca. Dolaskom Porte dolazi do iseljavanja prema nekim autorima 200-300.000 muslimana i doseljavanje kroz sve te godine tolikog broja katolika, ali procjene su da je sa Eugenom otislo oko 100.000 katolika. Dakle radi se uvijek o jezicku, jel te 45 ili 55%.BAK-eV wrote: ↑05/09/2025 11:41
A sta je to dobro bilo u toj "tigrovoj" kozi.
I kako je to ona nastala?
Nastala kao rezultat naseljavanja katolika i pravoslavaca na stetu muslimana.
E takva tigrova koza nam ne treba u kojoj cemo polahko nestajati.
Taj proces unistenja Bosnjaka i islama je zastavljen negdje u ljeto 1993 i sad treba nastavati proces revitalizacije Bosnjaka.
Doduse Alija, Silajdzic i onaj emertius Ceric su poslije Daytona samo sjedili u Sarajevu i slikali se, dok su Srbi i Hrvati ubijali povratnike.
Dakle ja kad pricam o tigrovoj kozi u proslom postu pricao sam o Jugoslaviji, o onih 300.000 konstitutivnih Srba u Hrvatskoj, Hrvata u Vojvodini, Bosnjaka u Sandzaku i Makedoniji, Srba na Kosovu. Taj suzivot je morao nestati da bi nestala Jugoslavija.
Sad ulazis u laznu utopiju, kad budemo etnicki cisti, Bosnjaci dobiju svoj etnicki cist fildzan, da cemo svi zajedno nasmijeseni u Europu. Da li ce to zaustaviti SPC da u nekom drugom poluvremenu vrati kakve vlazne snove o Sarajevu kao drugom najvecem sprskom gradu, ili KC o Mostaru kao neotudjivom stolnom gradu? S druge strane ti nemas sugradjana tih etnija u svom fildzanu.
Nema vise hrvatsko-srpskog pitanja da se prislonis nekome, bilo kome, a zbog nedostatka tigrove koze i to "kao zjenicu oka svoga" je potpuna nepoznanica novim generacijama.
-
BAK-eV
#42681 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bilo je i nevjernika, Jevreja, cigana, vlaha i sta ja znam vec....drug_profi wrote: ↑05/09/2025 11:54Bilo je kršćana koji su štovali i bizant i rim, ali i kralja.BAK-eV wrote: ↑05/09/2025 11:49Nisu bili Bosnjaci raznih vjera, vec uglavnom pripadnici crkve bosanske.drug_profi wrote: ↑05/09/2025 11:44 Nije Bosna i Bošnjaci nastala od islama i muslimana.
Pred tursko osvajanje bilo je vrlo vjerovatno više katolika nego bogumila među kraljevim podanicima. Uostalom i sam kralj je bio katolik.
Ali je vladar i ogromna vecina naroda bila protiv Vatikana i protiv patrijarha/Bizanta.
Presucujes kulturni identitet, da se ovdje pricao bosanski jezik i nista vise!
Presucujes, da nije bilo konstituvnih naroda!
Presucujes, da se izvrsila nasilna katolizacija i pravoslavizacija stanovnika, gradova u zadnjih 150 godina!
Sve ti to presucujes i petljas da su Tvrko, Kulina ban, Kosace... imali paritet, konstituvne narode, tri jezika....
Last edited by BAK-eV on 05/09/2025 11:59, edited 1 time in total.
- drug_profi
#42682 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bulazniš bogami. Idi po terapiju.
-
BAK-eV
#42683 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Istina boli, znam da komunjare to tesko podnose....
- dr_Evil
#42684 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Udio katolickog stanovnistva u BiH je upitan, bez obzira na neke propagande, ali daleko od toga da nije postojao u tragovima. U zadnjim godinama pred otomansko osvajanje svakako makar deklarativno cu se sloziti.drug_profi wrote: ↑05/09/2025 11:54
Bilo je kršćana koji su štovali i bizant i rim, ali i kralja.
Uglavnom nije bilo muslimana kao kraljevih podanika, sve do pada Bosne i obezglavljivanja kralja.
Pretposljednja kraljica Katarina Kosaca je morala preci na katolicanstvo da bi se udala za kralja, a posljednji kralj je bio dijete Katarining muza i krstjanke - zbog toga je nije mogao ni ozeniti, dok posljednja kraljica Mara je definitivno bila pravoslavka bizantskih korijena i srpskih koja je takodjer morala primiti katolicanstvo zbog pape. Vazno je istaci da je kralj da bi dobio pomoc od NATO-a i EU(hehe), a koja btw nikad nije stigla nasilno pokrstavao svoje stanovnistvo, koje je mahom bjezalo u Hercegovinu.
Crkva bosanska kao bogumilska ili dualisticka je tema koju ocito tek treba ispricati. Bogumilstvo kao pojam se je lako primilo, ali slicnosti izmedju bugarskih bogumila i nasih krstjana su upitne, ali definitivno je to bio poseban korpus. Sve u svemu, nek su im ofikarili glave ko da su me pitali, prevelik su zulum nad svojim narodom uradili.
- Prpa.ba
- dr_Evil
#42686 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Preuvelicavas, ko je koga nasilno katolizirao u BIH? Strosmajer se recimo zalagao za takvo sto, i jos imamo njegovu ulicu, ali to bas i nije bilo pravilo. Mozda najpoznatiji slucaj se desio u Mostaru pokrstavanjem Fate Omanovic, te rezultirao pokretom muftije Dzabica.
U Srbiji se desilo naravno odlaskom porte, niko ne spori.
-
BAK-eV
#42687 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma oni su ti teski zagovornici staljinisticko-boljsevisko-sovjetskog koncepta konstitutivnih naroda.
Ali samo tamo gdje su muslemani vecina!
Zato i jesu kominjare a vole i gospu osovat issa ti
-
Drug Saban
#42688 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
U svakom slucaju postoje temelji i arheoloski ostaci brojnih katolickih crkvi iz predosmanskog doba, Kakanj Visoko Olovo Kraljeva Sutjeska Kresevo Vranduk Fojnica Jajce, sto se tice crkve bosanske arheoloski ostaci i temelji neke crkve nisu pronadjeni gotovo nigdje. Zapravo nigdje, osim stecaka koji su nadgrobni spomenici i sa crkvom kao gradjevinom nemaju puno veze.
-
BAK-eV
#42689 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
De ti malo prosetaj Posavinom ili od Livna do Neuma i vidi koliko je tamo muslimana protjerano a koliko katolika naseljeno, pa se onda javi.dr_Evil wrote: ↑05/09/2025 12:07Preuvelicavas, ko je koga nasilno katolizirao u BIH? Strosmajer se recimo zalagao za takvo sto, i jos imamo njegovu ulicu, ali to bas i nije bilo pravilo. Mozda najpoznatiji slucaj se desio u Mostaru pokrstavanjem Fate Omanovic, te rezultirao pokretom muftije Dzabica.
Isto malo pogledaj u katastar recimo Sarajeva, Kiseljaka i upitaj se otkud katolicima toliko zemlje...
- dr_Evil
#42690 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Staljinisticko-boljsevicki-sovjetski koncept konstitutivnih naroda je zalagao da samo etnicki homogene zemlje mogu biti republike, sto je automatski znacilo da BiH mora biti ili pokrajina ili podijeljena, ali evo mi jugoslavenske komunjare smo rekli da Bosna moze biti samo republika ravnopravna ostalima, i nemoj misliti da to Staljin nije zamjerio ili da se nije spustao toliko nisko kod osuda KPJ.
- drug_profi
#42691 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da, alergičan sam na "strana tijela". Uvijek je nešto bilo prije, Perun, Jupiter, Zeus....SaPnA wrote: ↑05/09/2025 12:22Koliko je islam strano tijelo toliko je i krscanstvo, prije necega je uvijek bilo nesto, osim velikog praskadrug_profi wrote: ↑05/09/2025 12:18Opet bulazniš?
Kakav jezik je ko pominjao?
Ti tvrdiš da su kršćani strano tijelo u Bosni. Ja te malo edukovao. Tebi ne godi istina jbg. Šta ti ja mogu, idi dalje fabrikuj tuđe izjave i paralelnu historiju![]()
- dr_Evil
#42692 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa koliko je protjerano, ko ih protjerao i kad? Daj malo uskladi vremenske okvire o kojima govoris, s druge strane kad kazes katolizacija stanovnika valjda se misli na nasilno pokrstvanje ili ti ga "trecinu protjerat, trecinu pobit i trecinu pokrstit ili prekrstit". Sto se tice Neuma sa zaledjem tu se moze solidno reci da se slican scenario desio - svakako(mada ne znam da je bilo nasilnog pokrstavanja), ali nije to znacajan broj stanovnika, da bi uticao na etnicku sliku BiH.BAK-eV wrote: ↑05/09/2025 12:13De ti malo prosetaj Posavinom ili od Livna do Neuma i vidi koliko je tamo muslimana protjerano a koliko katolika naseljeno, pa se onda javi.dr_Evil wrote: ↑05/09/2025 12:07Preuvelicavas, ko je koga nasilno katolizirao u BIH? Strosmajer se recimo zalagao za takvo sto, i jos imamo njegovu ulicu, ali to bas i nije bilo pravilo. Mozda najpoznatiji slucaj se desio u Mostaru pokrstavanjem Fate Omanovic, te rezultirao pokretom muftije Dzabica.
Isto malo pogledaj u katastar recimo Sarajeva, Kiseljaka i upitaj se otkud katolicima toliko zemlje...
- drug_profi
#42693 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Gdje to tvrdim, pokaži molim te?
Daću ti ja broj dobrog ljekara.
Nisam znao da se svaki post mora započeti sa "selam, ovdje se nikada do 1908 nije pricao srpski ili hrvatski jezik "
-
BAK-eV
#42694 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Od 1699 dolazi da stalnih upada uskoka i hajduka u pogranicne dijelove i tu polahko nestaje Bosnjaka.dr_Evil wrote: ↑05/09/2025 12:26Pa koliko je protjerano, ko ih protjerao i kad? Daj malo uskladi vremenske okvire o kojima govoris, s druge strane kad kazes katolizacija stanovnika valjda se misli na nasilno pokrstvanje ili ti ga "trecinu protjerat, trecinu pobit i trecinu pokrstit ili prekrstit". Sto se tice Neuma sa zaledjem tu se moze solidno reci da se slican scenario desio - svakako(mada ne znam da je bilo nasilnog pokrstavanja), ali nije to znacajan broj stanovnika, da bi uticao na etnicku sliku BiH.BAK-eV wrote: ↑05/09/2025 12:13De ti malo prosetaj Posavinom ili od Livna do Neuma i vidi koliko je tamo muslimana protjerano a koliko katolika naseljeno, pa se onda javi.dr_Evil wrote: ↑05/09/2025 12:07
Preuvelicavas, ko je koga nasilno katolizirao u BIH? Strosmajer se recimo zalagao za takvo sto, i jos imamo njegovu ulicu, ali to bas i nije bilo pravilo. Mozda najpoznatiji slucaj se desio u Mostaru pokrstavanjem Fate Omanovic, te rezultirao pokretom muftije Dzabica.
Zapadna granica postaje pusta i slabio razvijena bas zbog tog katolickog terora i pljacke.
Jedna pjesma tako kaže:
"Oj Krajino krvava košuljo,
Krvav doručak, a krvav i ručak,
Svak krvave žvače zalogaje."
Aneksijom 1878. godine se broja katolika u Sarajevu za 20 godina uvecao za 2500%!!!
itd itd....
- dr_Evil
#42695 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Svakako. Ali helem, kad vec spominjes to vrijeme preporucam da ponovo procitas ili pogledas Hasanaginicu, zanimiljiv razgovor aga kao vojnika te begova politicara o istoj stvari. Negdje aga kaze "ne idem ja na njihovo, ovo je nase, svaki staza svaki brezuljak, ako je u goru leci onda cu leci"(ne sjecam se tacno kako je islo), a beg u svom razgovoru "da ne idu oni vamo isli bi mi tamo"... i tako. To su na kraju dana bili tudji ratovi preko nasih ledja, Mlecani, Hapsburzi, znas ona hrvatska tisucljetna drzavnost i naciom, s druge strane imali smo valjda Turke ili ti ga Otomane. Mozemo da se pricamo o genocidu nad Bosnjacima u Ugarskoj, Lici, Posavini... ali opet otkud nas tamo.BAK-eV wrote: ↑05/09/2025 12:35Od 1699 dolazi da stalnih upada uskoka i hajduka u pogranicne dijelove i tu polahko nestaje Bosnjaka.dr_Evil wrote: ↑05/09/2025 12:26Pa koliko je protjerano, ko ih protjerao i kad? Daj malo uskladi vremenske okvire o kojima govoris, s druge strane kad kazes katolizacija stanovnika valjda se misli na nasilno pokrstvanje ili ti ga "trecinu protjerat, trecinu pobit i trecinu pokrstit ili prekrstit". Sto se tice Neuma sa zaledjem tu se moze solidno reci da se slican scenario desio - svakako(mada ne znam da je bilo nasilnog pokrstavanja), ali nije to znacajan broj stanovnika, da bi uticao na etnicku sliku BiH.
Zapadna granica postaje pusta i slabio razvijena bas zbog tog katolickog terora i pljacke.
Jedna pjesma tako kaže:
Aneksijom 1878. godine se broja katolika u Sarajevu za 20 godina uvecao za 2500%!!!
itd itd....
Vidi, nasi ratovi sa Mlecanima ne da su proslost, nego su vjerovatno danas mnogo aktuelniji nego onomad, samo su barjaci mozda drugaciji. Ali ne valja pojednostaviti historiju. Ima tu i naseg stanovnistva, ima i namjernih doseljavanja od pokvarenih begova, a to je mozda i najvise. Ne treba gledati jednostrano.
Bosna je granica 2000 godina vec, otkad je Teodosije presjekao carstvo, i bit ce sljedecih 2000. Cija je kruna Bizant ili RIm, ide li se kod Pasadina. Pa i Tito je prekinuo jel 10 sjednicu rijecima "sad me zvao Breznjev i pita sta mi to radimo", valjda nakon reforma mladih snaga.
-
BAK-eV
#42696 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa eto neka protjeraju Bosnjake ali nek ostave svoje Hrvate muslimane, Madjare muslimane, Srbe muslimane...dr_Evil wrote: ↑05/09/2025 12:46Mozemo da se pricamo o genocidu nad Bosnjacima u Ugarskoj, Lici, Posavini... ali opet otkud nas tamo.BAK-eV wrote: ↑05/09/2025 12:35Od 1699 dolazi da stalnih upada uskoka i hajduka u pogranicne dijelove i tu polahko nestaje Bosnjaka.dr_Evil wrote: ↑05/09/2025 12:26
Pa koliko je protjerano, ko ih protjerao i kad? Daj malo uskladi vremenske okvire o kojima govoris, s druge strane kad kazes katolizacija stanovnika valjda se misli na nasilno pokrstvanje ili ti ga "trecinu protjerat, trecinu pobit i trecinu pokrstit ili prekrstit". Sto se tice Neuma sa zaledjem tu se moze solidno reci da se slican scenario desio - svakako(mada ne znam da je bilo nasilnog pokrstavanja), ali nije to znacajan broj stanovnika, da bi uticao na etnicku sliku BiH.
Jedna pjesma tako kaže:
itd itd....
A ne..... nego se pobije sve sto nije katolicko tj pravoslavno.
O tome se radi!
Nismo svi isti!
Ne, ne!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#42697 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
austrougarska i turska su bili u stalnom ratu stoljećima
osim mozda za vrijeme pozarevackog mira ali kratko
i sad se upadi na neprijateljsku teritoriju prikazuju na kliksu katolickim terorom
a recite mi jesu li osmanlije slučajno upadali na teriroriju koju nisu kontrolirali kao dio vojnih kampanja
i sad se upadi na neprijateljsku teritoriju prikazuju na kliksu katolickim terorom
a recite mi jesu li osmanlije slučajno upadali na teriroriju koju nisu kontrolirali kao dio vojnih kampanja
-
BAK-eV
#42698 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Osmanlije jesu, Bosnjaci nisu.Truba wrote: ↑05/09/2025 13:40 austrougarska i turska su bili u stalnom ratu stoljećima
Na kraju krajeva, pod Osmanlijama su zivjele sve konfesije.
U vas niko osim katolika.
Prije 1400 godina muslimani osvajaju recim Damask i od tada tamo ima crkvi, zvone zvona vijekovima.
U vas ni dan danas u 21. vijeku ne daju ezan u Zagrebu ili Rijeci osim petkom.
Last edited by BAK-eV on 05/09/2025 15:25, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#42699 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Forto ide naredne sedmice sa kamiondzijom na put. Dobar potez 
-
kakabanja213
#42700 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Napokon._BataZiv_0809 wrote: ↑05/09/2025 14:36 Forto ide naredne sedmice sa kamiondzijom na put. Dobar potez![]()