Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

1Dante1

#8351 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

tokio25 wrote: 01/09/2025 13:15 konkretno u bingu su odmarali samo 1 dan za ostale ne mogu tvrditi
A koliko dana sada odmaraju?
tokio25

#8352 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

1Dante1 wrote: 01/09/2025 13:17
tokio25 wrote: 01/09/2025 13:15 konkretno u bingu su odmarali samo 1 dan za ostale ne mogu tvrditi
A koliko dana sada odmaraju?
pa isto odmaraju
poenta je da je sada nedjelja svima a ne da tebi kazu ti si u nedjelju slobodan a tokio je slobodan u utorak ateista u srijedu naslovnica u petak itd
i onda smo svi kivni na tebe jer si ti dobio nedjelju ili smatramo da imas stelu i sl

sad su svi jednaki a i ostali u familiji uglavnom imaju nedjelju slobodnu pa mogu planirati zajednicki provod gdje god oni zele
1Dante1

#8353 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

tokio25 wrote: 01/09/2025 13:22 pa isto odmaraju
Znaci dobili su to umjesto sto je sada Azri slobodan bio cetvrtak fiksno, da joj je sada slobodna nedjelja? I to kao plus o kojem diskutujemo od januara :cry:

Da su im barem obezbijedili 20 dana zakonskog godisnjeg :)
tokio25

#8354 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

1Dante1 wrote: 01/09/2025 13:28
tokio25 wrote: 01/09/2025 13:22 pa isto odmaraju
Znaci dobili su to umjesto sto je sada Azri slobodan bio cetvrtak fiksno, da joj je sada slobodna nedjelja? I to kao plus o kojem diskutujemo od januara :cry:

Da su im barem obezbijedili 20 dana zakonskog godisnjeg :)
a ovo ostalo si preskocio namjerno?

pa godisnji zakonski je 18 dana i ostalo ide na radni staz kao i svim zaposlenima

ps. pluseva je sigurno jos vise a za to treba pitati te radnice a ne mene koji nema doticaj i ne znam sve pluseve
1Dante1

#8355 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

tokio25 wrote: 01/09/2025 13:29 a ovo ostalo si preskocio namjerno?
Nisam, vec sam ti dao realan primjer iz trgovine. Mislim vjeruj meni je apslutno svejedno za trgovce nakon ove odluke. Dobili su nista kao benefit, a vise obaveza, manje odmora i fleksibilnosti.

Ja samo pokusavam ukazati da su imali jedan dan, dobili da i dalje imaju jedan dan i da to nikako ne moze biti pozitivno :D
pa godisnji zakonski je 18 dana i ostalo ide na radni staz kao i svim zaposlenima
E moj ti i onda mi diskutujemo :-)
tokio25

#8356 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

1Dante1 wrote: 01/09/2025 13:32
tokio25 wrote: 01/09/2025 13:29 a ovo ostalo si preskocio namjerno?
Nisam, vec sam ti dao realan primjer iz trgovine. Mislim vjeruj meni je apslutno svejedno za trgovce nakon ove odluke. Dobili su nista kao benefit, a vise obaveza, manje odmora i fleksibilnosti.

Ja samo pokusavam ukazati da su imali jedan dan, dobili da i dalje imaju jedan dan i da to nikako ne moze biti pozitivno :D
E moj ti i onda mi diskutujemo :-)
pa koliko treba godisnjeg da se ima? 45 dana?
ne kontam uopste
sad bi da se radi a sad bi da se ima vise godisnjeg
pa dogovorite se sa sobom

ja samo pokusavam ukazati da radnicama odgovara slobodna nedjelja vise nego sto su imale srijedu petak i sl
ako je to njima pozitivno ko smo ti i ja da kazemo ne moze biti pozitivno?

molim te objasni mi kako su dobili vise obaveza manje odmora i fleksibilnosti?
1Dante1

#8357 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

tokio25 wrote: 01/09/2025 13:35 pa koliko treba godisnjeg da se ima? 45 dana?
Zakonski je minimum 20 dana i na to sam se referirao. Kako da komentarisem nesto s tobom kada ne znas koliko minimum godisnjeg ima?
tokio25

#8358 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tokio25 »

ne znam da li je ja se sjecam da je bilo 18 a to je bilo davno e sad da li su mijenjali sta ne znam

odna je do mene
ako je zakonski minimum 20 onda imaju 20
uglavnom zakonski su oni tu obezbjedjeni
govorim konkretno za bingo jer sam bio blizak sa jednom radnicom binga pa znam detaljnije
Martin Rigs

#8359 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Da sad ne citiram pojedincno,profil,laplace i vlada fedracije :lol:
Ni jedan ekonomski pokazatelj a za koji tvrdite da je negativan nema veze sa neradnom nedjeljom.
Sa cime ima?
Sa time da je mjesec i po dana nakon uvodjenja neradne nedjelje Vlada federacije jedno popodne a dan uoci nove godine odlucila da minimalnu placu digne na 1000 maraka a doprinose na istu ne smanji ni marku.
Tu lezi odgovor na sva pitanja i sve probleme.
I nikad nije problem iznos minimalne place,nego doprinosa na nju..da se ne upali netko i kaze aha puno hiljada,nije puno i malo je naravno ali nameti na tu placu su sumanuti,Do kraja godine vlada fedeacije ce ubrati preko 600 miliona maraka na razlici u doprinosima tj za taj izos je ostetila realni sektor..nepotrebno.
I tu je nastupio jaz i zbog toga su neki biznisi zatvoreni a ljudi dobijali otlaze a ne zbog neradne nedjelje.
Mada najbolje je to apsolvirao pici.
Ovdje se podastiru neki argumenti a jedini i pravi razlog kuknjave je to sto se ne moze nedjeljom otic u trzni centar ..msm da je to jedini razlog ovog bunta ovdje.
I sto se tice onog da radi onaj kome je posao u pitanju jer ne moze raditi nedjeljom.
Ta logilka onda kaze da on nedjeljom ima zaista fenomenalan promet i onda ne vidim razlog kad je to u pitanju i tako voli raditi da ne prijevi dragstor,uposli dodatno osoblje placa doprinose i place za njih i radi nonstop 24h 365 dana u godini..
Ali klinac,znamo da takvih i nema zapravo osim u glavama likova koji ne mogu zivjet ako nedjelja popodne nije waikiki,kafa,igraona,bingo i slicne vrste bacanja prasine zivotu u oci..
VladaFBiH

#8360 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Martin Rigs wrote: 01/09/2025 14:41 Da sad ne citiram pojedincno,profil,laplace i vlada fedracije :lol:
Ni jedan ekonomski pokazatelj a za koji tvrdite da je negativan nema veze sa neradnom nedjeljom.
Sa cime ima?
Sa time da je mjesec i po dana nakon uvodjenja neradne nedjelje Vlada federacije jedno popodne a dan uoci nove godine odlucila da minimalnu placu digne na 1000 maraka a doprinose na istu ne smanji ni marku.
I nikad nije problem iznos minimalne place,nego doprinosa na nju..da se ne upali netko i kaze aha puno hiljada,nije puno i malo je naravno ali nameti na tu placu su sumanuti,Do kraja godine vlada fedeacije ce ubrati preko 600 miliona maraka na razlici u doprinosima tj za taj izos je ostetila realni sektor..nepotrebno.
I tu je nastupio jaz i zbog toga su neki biznisi zatvoreni a ljudi dobijali otlaze a ne zbog neradne nedjelje.
Ovdje se podastiru neki argumenti a jedini i pravi razlog kuknjave je to sto se ne moze nedjeljom otic u trzni centar ..msm da je to jedini razlog ovog bunta ovdje.
I sto se tice onog da radi onaj kome je posao u pitanju jer ne moze raditi nedjeljom.
Ta logilka onda kaze da on nedjeljom ima zaista fenomenalan promet i onda ne vidim razlog kad je to u pitanju i tako voli raditi da ne prijevi dragstor,uposli dodatno osoblje placa doprinose i place za njih i radi nonstop 24h 365 dana u godini..
Ali klinac,znamo da takvih i nema zapravo osim u glavama likova koji ne mogu zivjet ako nedjelja popodne nije waikiki,kafa,igraona,bingo i slicne vrste bacanja prasine zivotu u oci..
ti stvarno vjeruješ u ovo?

Izvini na ovakvom odgovoru ali ne znam šta da ti drugo napišem jer svi ekonomski pokazatelji te demantuju. Da nema drugog entiteta i njihovih statistika možda bih ti i povjerovao ali obzirom da kod njih raste broj zaposlenih i raste prodaja u sektoru TRGOVINE, gdje su plate svakako bile već preko sadašnjeg minimalca, to je dovoljno da demantuje cijeli tvoj post.
Martin Rigs

#8361 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

VladaFBiH wrote: 01/09/2025 15:06
Martin Rigs wrote: 01/09/2025 14:41 Da sad ne citiram pojedincno,profil,laplace i vlada fedracije :lol:
Sa cime ima?

Izvini na ovakvom odgovoru ali ne znam šta da ti drugo napišem jer svi ekonomski pokazatelji te demantuju. Da nema drugog entiteta i njihovih statistika možda bih ti i povjerovao ali obzirom da kod njih raste broj zaposlenih i raste prodaja u sektoru TRGOVINE, gdje su plate svakako bile već preko sadašnjeg minimalca, to je dovoljno da demantuje cijeli tvoj post.
:lol:
podaci iz manjeg entiteta..
Pokrecu inicijativu o neradnoj nedjelji..a vec ne znam koliko opcina ju je uvelo samostalno.
Pusti bolan te price,to ne mozes vise prodati nikome.
Neradna nedjelja je pobjeda..tesko izvojevana pobjeda sindikata radnika i radnica prvenstveno,trgovine .
Sve ovo ,ova silna kuknjava samo demaskira nasu laznu samaricansku narav.
Jer sve je dobro i svima zelim dobro sve dok voda ide na moj mlin :mrgreen: .
VladaFBiH

#8362 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Martin Rigs wrote: 01/09/2025 15:18
Sa cime ima?

Pokrecu inicijativu o neradnoj nedjelji..a vec ne znam koliko opcina ju je uvelo samostalno.
Neradna nedjelja je pobjeda..tesko izvojevana pobjeda sindikata radnika i radnica prvenstveno,trgovine .
sad si već smiješan - provjeri podatke pa se vrati da argumentovano pričamo :bih:

Da ti malo pomognem - ovo je zvanični podatak:

Укупан промет у трговини на мало у јулу 2025. године, у односу на јун 2025. године, посматран у текућим цијенама, већи је за 5,2%, док је у сталним цијенама већи за 4,9%. Промет у трговини на мало храном, пићима и дуваном, посматран у текућим цијенама, већи је за 9,1%, док је промет у трговини горивима и мазивима већи за 4,4%.

Индекс промета трговине на мало у периоду јануар-јул 2025. године у односу на исти период 2024. године номинално је већи 10,6%, док је реално већи за 9,1%.

Укупан десезонирани промет у трговини на мало у јулу 2025. године, у односу на јуни 2025. године, посматран у текућим цијенама, мањи је за 1,8%, а у сталним цијенама мањи је за 0,9%.

a sada to uporedi sa FBiH i donesi neki zaljučak...
mishic

#8363 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mishic »

Samo je bitno da se nedjeljom ne radi! A koga, kako i koliko to košta, baš nas briga!
VladaFBiH

#8364 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

mishic wrote: 01/09/2025 15:41 Samo je bitno da se nedjeljom ne radi! A koga, kako i koliko to košta, baš nas briga!
Problem je što su u FBiH skoro svi indexi u padu dok u RS-u svi rastu i dalje se pojavljuju likovi koji kažu: "vjeruj meni a ne svojim očima"

Rezultati FBiH za prvih 7 mjeseci

(IZVORNI, NEPRILAGOĐENI NOMINALNI INDEKSI OD TRGOVINE NA MALO PREMA TRGOVAČKIM STRUKAMA):
Nespecijalizirane prodavnice/prodavaonice živežnim namirnicama -3%
Ostale nespecijalizirane prodavnice/prodavaonice +2,3%
Specijalizirane prodavnice/prodavaonice živežnim namirnicama -6,6%
Motorna goriva i maziva +4,3%
Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni predmeti -9,3%
Željezna roba, boje, staklo i ostali građevinski materijal +6,9%
El. aparati za domaćinstvo/kućanstvo, radio i TV uređaji, namještaj, oprema za rasvjetu i ostali predmeti za domaćinstvo/kućanstvo +4,6%
Apoteke/ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi - 4,3%
Ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavnicama/prodavaonicama -12,7%
Ostala trgovina na malo izvan prodavnica/prodavaonica -10,4%

Ukupno: -1,1%
Last edited by VladaFBiH on 01/09/2025 15:56, edited 1 time in total.
Martin Rigs

#8365 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

VladaFBiH wrote: 01/09/2025 15:25

sad si već smiješan - provjeri podatke pa se vrati da argumentovano pričamo :bih:

Укупан промет у трговини на мало у јулу 2025. године, у односу на јун 2025. године, посматран у текућим цијенама, већи је за 5,2%, док је у сталним цијенама већи за 4,9%. Промет у трговини на мало храном, пићима и дуваном, посматран у текућим цијенама, већи је за 9,1%, док је промет у трговини горивима и мазивима већи за 4,4%.

Индекс промета трговине на мало у периоду јануар-јул 2025. године у односу на исти период 2024. године номинално је већи 10,6%, док је реално већи за 9,1%.

Укупан десезонирани промет у трговини на мало у јулу 2025. године, у односу на јуни 2025. године, посматран у текућим цијенама, мањи је за 1,8%, а у сталним цијенама мањи је за 0,9%.

Nemas ti meni sta pomagati..
Pokusavas proturit tezu da je promet u manjem entitetu povecan 9% jer u federaciji uvedena neradna nedjelja.A istovremeno tamo pokranuta inicijativa o uvodjenju neradne nedjelje..
Ti ako ne vidis top lista nadrealizam u svom postu onda ja tebi ne mogu pomoci :lol:
VladaFBiH

#8366 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

Martin Rigs wrote: 01/09/2025 15:54
VladaFBiH wrote: 01/09/2025 15:25

Nemas ti meni sta pomagati..
Pokusavas proturit tezu da je promet u manjem entitetu povecan 9% jer u federaciji uvedena neradna nedjelja.A istovremeno tamo pokranuta inicijativa o uvodjenju neradne nedjelje..
Ti ako ne vidis top lista nadrealizam u svom postu onda ja tebi ne mogu pomoci :lol:
kad je neko slijep pored očiju nema mu pomoći - sretno u širenju dezinformacija

što se mene tiče između nas je eod.
drug_profi

#8367 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

I tamo su iniciajtivu pokrenuli sindikati, a ne poslodavci.
Ovdje je bilo obratno.

I sta mislis cija ce se pikat?
1Dante1

#8368 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

Martin Rigs wrote: 01/09/2025 15:18 Neradna nedjelja je pobjeda..tesko izvojevana pobjeda sindikata radnika i radnica prvenstveno,trgovine .
Opet pitam i tebe. Radnice imale jedan dan, neke klizni, neke fiksni i sada su svi dobili fiksni. Znaci pobjeda je sto su svi dobili fiksno termin slobodnog dana? I to pobjeda?

hahahha
Martin Rigs

#8369 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Pazi ovo,Dezinformacije :lol:
Pa bolan jesi li tu svjestan kolicine gluposti izrecene u stavu da je 9,1 posto povecana prodaja u manjem entiteu u 6 mjeseci a to su znaci 24 radne nedjelje..to je uvrnuto i da se radi o 240 radnih nedjelja.
Na stranu razlika u cijeni a koju je napravila vlada federacije povecavajuc troskove rada u federaciji onim potezom minimalne place a nesmanjivanjem obaveza koji uporno izbjegavas komentirat..
Msm znam da moras branit svoje ali.
I da..otprilike sam rekao sto sam imao ,dalje bi bilo ponavljanje.
VladaFBiH

#8370 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 01/09/2025 16:02 I tamo su iniciajtivu pokrenuli sindikati, a ne poslodavci.
Ovdje je bilo obratno.

Poslodavci su fino rekli da neće da plaćaju nedjelju više kada su im nudili 16-18 radnih nedjelja i u tome je srž problema.
Martin Rigs

#8371 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

1Dante1 wrote: 01/09/2025 16:08
Martin Rigs wrote: 01/09/2025 15:18 Neradna nedjelja je pobjeda..tesko izvojevana pobjeda sindikata radnika i radnica prvenstveno,trgovine .
Opet pitam i tebe. Radnice imale jedan dan, neke klizni, neke fiksni i sada su svi dobili fiksni. Znaci pobjeda je sto su svi dobili fiksno termin slobodnog dana? I to pobjeda?

hahahha
Kad to podrzava skoro pa 100% clanova sindikata radnika u trgovini jeste pobjeda.
Ogromna pobjeda i za radnike i za porodice.
Ne znam cemu smijeh al da se pridruzim .
Samo meni su smijesni nezivoti koji su na rubu samoranjavanja jer nedjelju ne mogu provodit po trznim centrima :lol:
Martin Rigs

#8372 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

VladaFBiH wrote: 01/09/2025 16:09
drug_profi wrote: 01/09/2025 16:02 I tamo su iniciajtivu pokrenuli sindikati, a ne poslodavci.
Ovdje je bilo obratno.

Poslodavci su fino rekli da neće da plaćaju nedjelju više kada su im nudili 16-18 radnih nedjelja i u tome je srž problema.
E vidis ovo je dezinformacija tj laz.
Radnici preko sindikata porucili da ne zele dnevnice nego slobodnu nedjelju,poslodavcima odgovaralo.
To je istina.
1Dante1

#8373 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

Martin Rigs wrote: 01/09/2025 16:10 Kad to podrzava skoro pa 100% clanova sindikata radnika u trgovini jeste pobjeda.
Ogromna pobjeda i za radnike i za porodice
Zaista se nadam da ovo sto pises nije istina i da imas neku politicku agendu, ili korist.

Slaviti i nazivati ogromnom pobjedom to sto IMAS JEDAN DAN i onda ti neko kao OGROMNU POBJEDU taj ISTI JEDAN JEDINI DAN samo fiksira, po meni je ludilo.

Reci mi, kada vec pricamo o brojevima, je li sada umjesto jednog busa za Bjelasnicu ispred Zemaljskog ce da ide 5? Nece.

Umjesto 2 dana, dupla dnevnica, postivanje vec trenutnih prava radnika, ono slavi kao OGROMNU POBJEDU sto im je ostao i dalje jedan dan.

A jesmo paglu :lol:
1Dante1

#8374 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

A sto se tice odmora radnika, ovako nesto se slicno radi ostajanjem duze u subotu, ili dolaskom ranije u ponedjeljak :)
Zdravo. Molim Vas za info na osnovu ovog slučaja: uslijed povecanja minimalca u tekstilnj industriji radnici su morali da nadoknade tu normu. Morali su radili vise od predhodnog I tim su ucjenjjivali radnika. Ako ne postigne tu duplu normu daju mu upozorenje da ce dobit otkaz ako ne postigne taj ucinak. I na kraju otkaz dobiju. Ugovor na neodredjeno. Imal li osnovu za tuzbu? Ima li pravo na otpremninu?
:bih: :bih:

I onda kaze trazili radnici, kaze sindikat....
Martin Rigs

#8375 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

1Dante1 wrote: 01/09/2025 16:13
Martin Rigs wrote: 01/09/2025 16:10 Kad to podrzava skoro pa 100% clanova sindikata radnika u trgovini jeste pobjeda.
Ogromna pobjeda i za radnike i za porodice
Zaista se nadam da ovo sto pises nije istina i da imas neku politicku agendu, ili korist.

Slaviti i nazivati ogromnom pobjedom to sto IMAS JEDAN DAN i onda ti neko kao OGROMNU POBJEDU taj ISTI JEDAN JEDINI DAN samo fiksira, po meni je ludilo.

Reci mi, kada vec pricamo o brojevima, je li sada umjesto jednog busa za Bjelasnicu ispred Zemaljskog ce da ide 5? Nece.

Umjesto 2 dana, dupla dnevnica, postivanje vec trenutnih prava radnika, ono slavi kao OGROMNU POBJEDU sto im je ostao i dalje jedan dan.

A jesmo paglu :lol:
Bitno da ne voze pred trzne centre nedjeljom.To je rana,grdna :lol:
Locked