anelsol wrote: ↑01/09/2025 00:01
dr_Evil wrote: ↑28/08/2025 09:03
Bodkin wrote: ↑28/08/2025 08:55
Nisi upratio, rekao sam da je dzaba punjenje kuci u odnosu na vanjsko/javno.
Jasno je da je punjac najskuplji ali svakako je subvencioniran u vecini EU zemalja
Geralt prica o vanjskim punjacima, skupi jesu. Kucni pucnjak 500-1000KM, stim da kosta par puta vise jer moras napraviti po novim zakonima novi kurs, to jest mora imati svoj osigurac, a elektricar kosta ko suho zlato, prosjek je oko 1500eura sa ugradnjom. Sa autima dodje i punjac za "nuzdu", on je 10-16A i mozes ga ustekati u uticnicu, dosta raje i danas tako puni, jednostavno nemaju kapaciteta svakako kuci, to jest recimo ako im je glavni osigurac 50A, a monofazna struja, onda nema smisla staviti punjac.
Vjerovatno ono sta je dider preskocio, u Skandinaviji dosta ljudi ima mogucnost da puni na poslu, besplatno ili za male pare.
U fazi sam završetka izgradnje objekta koji planiram da rentam turistima i planirao sam da instaliram punjač za auta na električni pogon. Vidim da je to rijetkost u Mostaru, pa kontam da bi to mogla biti neka dodatna pogodnost za ljude koji imaju takva auta. Parking je odmah uz objekat i punjač planiram instslirati na poziciju gdje ne bi bio izložen vremenskim uticajima.
U nedoumici sam koji kapacitet priključka bi morao imati, mora li biti trofazna struja, i koliko bi se to odrazilo na račun za ee ako bi imao npr. 5-10 punjenja mjesečno? Da li tu uslugu uopšte posebno naplaćivati?
Mozes na monofaznu, 20A osigurac i punjac podesis na 16A tako da imas tu neki sigurnost u mrezi. Inace instalacije same po sebi nisu predvidjene za dugotrajno opterecenje recimo po 10-15 sati, zato se punjac obori malo ispod osiguraca. Sto se tice kabla ako ces 16A dovoljan ti je presjek 4mm2, to jest 3 zile, tip obicno ide TFXP, nemoj da ti stavi PR ili PN sto su standardni kucni kablovi. Ako odes na jaci osigurac to jest 25A onda ides na presjek 6mm2. A koliko ce da te kosta, ne znam koje su cijene sad kwh kod nas, ali prosjecno auto danas ti je oko 60kWh, znaci racunaj oko 40kWh po punjenju puta cijena struja(jer niko ne ide u nulu sa baterijom). Mislim kad stavis na papir da neces imati sta naplatit, ali mozes. Ako neces poseban sat onda se stavi minus brojilo na tvoju instalaciju
https://www.elektroimportoren.no/maaler ... oduct.html
On mjeri onda samo za taj kurs pa svom gostu mozes da uspostavis racun.
Samo ako se odlucis za monofaznu moras dobro da planiras struju. Danas recimo induktivna kola vuku 25A, ako ti auto povuce 20A, pumpa za vodu 3, klima 2, iskocit ce ti osigurac

. U trofaznoj se dijeli izmedju faza pa neces imati taj problem.
Znaci ode i ti u taj biznis, nek je hairli.