Otpozdrav iz kišnog Sarajeva
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- muha_sa
#8326 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#8327 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja u pekaru nisam ušao ne pamtim. Čevabdzinice izbjegavam a u skorije vrijeme i burekdzinice. Otrov sami. Ako sam prinudjen i moram onda odem al uglavnom u restoranu domet mi je čorba i nesta na kašiku. Bog je dao sedam dana od toga nedjelju da odmaraš. Pošto ovdje svi se pozivaju na vjeru, onda neka tako i postupe.drug_profi wrote: ↑30/08/2025 22:32 Pekare su redom rasturači nezdrave i nekvalitetne hrane.
AKo je šta zdravo, onda je besmisleno skupo.
- zubi
#8328 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa bi oni da odmaraju, a shopping je najbolji odmorpici wrote: ↑31/08/2025 11:55Ja u pekaru nisam ušao ne pamtim. Čevabdzinice izbjegavam a u skorije vrijeme i burekdzinice. Otrov sami. Ako sam prinudjen i moram onda odem al uglavnom u restoranu domet mi je čorba i nesta na kašiku. Bog je dao sedam dana od toga nedjelju da odmaraš. Pošto ovdje svi se pozivaju na vjeru, onda neka tako i postupe.drug_profi wrote: ↑30/08/2025 22:32 Pekare su redom rasturači nezdrave i nekvalitetne hrane.
AKo je šta zdravo, onda je besmisleno skupo.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#8329 Re: Neradna nedjelja u FBiH
zubi wrote: ↑31/08/2025 12:04Pa bi oni da odmaraju, a shopping je najbolji odmorpici wrote: ↑31/08/2025 11:55Ja u pekaru nisam ušao ne pamtim. Čevabdzinice izbjegavam a u skorije vrijeme i burekdzinice. Otrov sami. Ako sam prinudjen i moram onda odem al uglavnom u restoranu domet mi je čorba i nesta na kašiku. Bog je dao sedam dana od toga nedjelju da odmaraš. Pošto ovdje svi se pozivaju na vjeru, onda neka tako i postupe.drug_profi wrote: ↑30/08/2025 22:32 Pekare su redom rasturači nezdrave i nekvalitetne hrane.
AKo je šta zdravo, onda je besmisleno skupo.![]()
naravno, dze bi ovi slobodnu nedjelju neg u shoping i ispijat kahve. Nek drugi pate, meni dobro.
-
bumerangss
#8330 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nije problem sto ne rade trzni centri nego sto ne radi nijedna trgovina pa ni ona mahalska piljara u kojoj bi evo rado radio i sam gazda sto ce se vjerovatno usvojiti
Danas pojeo pizzu i prahnula mi kola inaravno nigdje je ne mogu kupiti i vrati se u pizzeeiji iplati 3 KM limenku kole a za te pare bih kupip u granapu od 2 L
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#8331 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Šteta velika, ti bi da zbog fakin kole neko radi nedeljom i tebe ceka kad ćeš doci
-
ljubijankic
- drug_profi
#8333 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Radio bi kome se isplati.
Treba pustiti ljude da rade, i odrediti im pravila pod kojima se može raditi.
Ali zabraniti rad, to ne priliči tržišnoj privredi, slobodama koje navodno zagovaramo i našoj ekonomskoj situaciji.
Prijedlog da SZR mogu raditi ako radi vlasnik ili član uže porodice. Da može raditi i tržni centar ili dragstor, ako je dnevnica uvećana bar 50% i garantovan slobodan dan subota ili ponedjeljak itd. itsl.
Sindikati neće. Navodno radnici neće.
Neće ni poslodavci jer im je lakše ovako.
Pa ja mislim da će na kraju samo sebi u stomak skočiti.
Treba pustiti ljude da rade, i odrediti im pravila pod kojima se može raditi.
Ali zabraniti rad, to ne priliči tržišnoj privredi, slobodama koje navodno zagovaramo i našoj ekonomskoj situaciji.
Prijedlog da SZR mogu raditi ako radi vlasnik ili član uže porodice. Da može raditi i tržni centar ili dragstor, ako je dnevnica uvećana bar 50% i garantovan slobodan dan subota ili ponedjeljak itd. itsl.
Sindikati neće. Navodno radnici neće.
Neće ni poslodavci jer im je lakše ovako.
Pa ja mislim da će na kraju samo sebi u stomak skočiti.
- Danguba
#8334 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U Irfana Ljubijankica granap(oba) radi 24 sata.ljubijankic wrote: ↑31/08/2025 21:50Pa ima se gdje kupiti kola i nedjeljom. Ja danas kupio kolu i cedevitu
-
belfy
#8335 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nisu ni svabe dosli do toga preko noci. eto, kod nas se pokrenulo i ispravlja se...ljubijankic wrote: ↑30/08/2025 18:37Dan pred sajam gradj. nista u Minhenu nije radilo. Toliko o interesimadječak sa šibicama wrote: ↑30/08/2025 18:33 Nijemci nemaju strogu zabranu rada nedeljom, kod njih se radi kad je takav interes, ako je turizam u pitanju ili neki sajmovi, pazarni dani, proslave, onda se radi nedeljom.
Nije Svabo glup ko nas ministar.![]()
najveci problem je sto ljudi zele instant rjesenja dok istovremeno sami nisu spremni da se prilagode istim instantno i onda prica ode u hurac... iako se u drugim drzavama prilagode instantno nakon prelaska granice...
jednostavno licemjerje koje svi poznaju odavno i pricaju o istom, ali nekako proleti ta veza izmedju tih tema, jer jedni zavrse na jednoj, drugi na drugoj, onako gdje se lakse razumjeti coporativno, pa onda nazad u forumske istomisljenicke rovove...
-
belfy
#8336 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neum?drug_profi wrote: ↑30/08/2025 22:17 Suludo je da u gradu koji ugoscava hiljade turista dnevno i u kojem stalno borave stotine hiljada zitelja ti nedjeljom ne mozes kupiti npr.ventil, bilo kakav građ. materijal, sirovu hranu ili neke potrepštine...
Medjugorje?
nejasno je na koji grad mislis druze profi...
- drug_profi
#8337 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Svaki koji ugošćava hiljade turista i u kojem živi stotine hiljada žitelja... pa ako ti je teško skontat koji je to, onda idi na fzs.ba pa pronađi šta se uklapa.belfy wrote: ↑01/09/2025 04:29Neum?drug_profi wrote: ↑30/08/2025 22:17 Suludo je da u gradu koji ugoscava hiljade turista dnevno i u kojem stalno borave stotine hiljada zitelja ti nedjeljom ne mozes kupiti npr.ventil, bilo kakav građ. materijal, sirovu hranu ili neke potrepštine...
Medjugorje?
nejasno je na koji grad mislis druze profi...
-
1Dante1
-
starboy018
-
1Dante1
#8340 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Aha logicno. Onda srijedom dopustamo onima koji nemaju porodicu, djecu, studentima ili nezaposlenima da rade? Ili njih zatvaramo u stanove, ili ih saljemo na planine? One koji nemaju auta vozimo uberom do planina?
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#8341 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Otvori prodavnicu pa je otvaraj-zatvaraj kad hoćeš... 
-
kakaljin
-
1Dante1
- odmor
#8344 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sto mene onda sprijecavaju da odem u MUP da izvadim licnu kartu nedeljom, da pasos vadim, da odem do gradske uprave, da posaljem posiljku preko (brze)poste, da odem u javne ustanove radi informisanja.. Ko je tu donio odluku da ne rade nedeljom?
Vec samo se halabuka dize za trgovine. Zatvori i ugostiteljske objekte nedjeljom.
-
kakaljin
#8345 Re: Neradna nedjelja u FBiH
PA zato sto to sto navodis odavno se znalo radno vrijeme da ne rade subotom i nedeljom, a trgovine su uvijek radile svih 7 dana a radnici u trgovinama su odmarali 2 dana sedmicno a sada radnici imaju samo jedan dan u sedmici i tada ne mogu nista zavrstiti sto zele vec moraju uzimati slobodan dan ili bolovanje da bi nesto zavrsili, sve je to od vrste posla i svako ko je pristajao da radi odredjenu vrstu posla znao da se tako radi.odmor wrote: ↑01/09/2025 12:28Sto mene onda sprijecavaju da odem u MUP da izvadim licnu kartu nedeljom, da pasos vadim, da odem do gradske uprave, da posaljem posiljku preko (brze)poste, da odem u javne ustanove radi informisanja.. Ko je tu donio odluku da ne rade nedeljom?
Vec samo se halabuka dize za trgovine. Zatvori i ugostiteljske objekte nedjeljom.
Neka svako radi kad hoce ali niko da nikga ne tjera da ne smije raditi kad neko zeli. Ko ne zeli da radi neka ne radi kratko i jasno.
-
1Dante1
#8346 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja ba, isto kao sto si imao opciju subotom do 12 ili 14h da odes u banku. Onda se sve banke dogovorile da nece raditi i mi sutimo i jos sa smijeskom izlazimo s posla da bi mogli zavrsiti samo da oni ne rade i subotom.odmor wrote: ↑01/09/2025 12:28 Sto mene onda sprijecavaju da odem u MUP da izvadim licnu kartu nedeljom, da pasos vadim, da odem do gradske uprave, da posaljem posiljku preko (brze)poste, da odem u javne ustanove radi informisanja.. Ko je tu donio odluku da ne rade nedeljom?
Ne sprjecava nista tebe osim sto je neradni dan bio, biti ce i ostati ce. Poentu koju vi ne kontate u vasim glavama da su trgovci IMALI JEDAN DAN i onda magicno DOBILI JEDAN DAN.
Znaci jedan dan su imali, jedan dan ostao, samo je sada neko rekao da ce to biti FIKSNO TAJ I TAJ DAN. Sto ne subota? Mislim wtf, kontate li da nisu nista dobili?
Ja stvarno ne znam da li je toliko tesko shvatiti da su namagarceni svi, posebno radnici u trgovini.
Dodatno, biznise su sjebali samo tako. Pa majku mu koja je logika da donerhana radi, a kiosk ne? KOJA JE TO LOGIKA?
- drug_profi
- Laplace
#8348 Re: Neradna nedjelja u FBiH
+ što niko tim institucijama nije zabranio da rade vikendom. NJihovo vrijeme jeste od ponedjeljka do petka, ali nijedan zakon im ne zabranjuje da rade i u subotu, pa i u nedjelju.kakaljin wrote: ↑01/09/2025 12:42PA zato sto to sto navodis odavno se znalo radno vrijeme da ne rade subotom i nedeljom, a trgovine su uvijek radile svih 7 dana a radnici u trgovinama su odmarali 2 dana sedmicno a sada radnici imaju samo jedan dan u sedmici i tada ne mogu nista zavrstiti sto zele vec moraju uzimati slobodan dan ili bolovanje da bi nesto zavrsili, sve je to od vrste posla i svako ko je pristajao da radi odredjenu vrstu posla znao da se tako radi.odmor wrote: ↑01/09/2025 12:28Sto mene onda sprijecavaju da odem u MUP da izvadim licnu kartu nedeljom, da pasos vadim, da odem do gradske uprave, da posaljem posiljku preko (brze)poste, da odem u javne ustanove radi informisanja.. Ko je tu donio odluku da ne rade nedeljom?
Neka svako radi kad hoce ali niko da nikga ne tjera da ne smije raditi kad neko zeli. Ko ne zeli da radi neka ne radi kratko i jasno.
Ja sam u školi dosta puta radio subotom (dodatna nastava, konkursi i još poneki poslovi kad su kratki rokovi), pa i u par navrata nedjeljom (kad ima baš mnogo posla a rok kratak).
-
tokio25
#8349 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nisu odmarali 2 dana sedmicnokakaljin wrote: ↑01/09/2025 12:42PA zato sto to sto navodis odavno se znalo radno vrijeme da ne rade subotom i nedeljom, a trgovine su uvijek radile svih 7 dana a radnici u trgovinama su odmarali 2 dana sedmicno a sada radnici imaju samo jedan dan u sedmici i tada ne mogu nista zavrstiti sto zele vec moraju uzimati slobodan dan ili bolovanje da bi nesto zavrsili, sve je to od vrste posla i svako ko je pristajao da radi odredjenu vrstu posla znao da se tako radi.odmor wrote: ↑01/09/2025 12:28Sto mene onda sprijecavaju da odem u MUP da izvadim licnu kartu nedeljom, da pasos vadim, da odem do gradske uprave, da posaljem posiljku preko (brze)poste, da odem u javne ustanove radi informisanja.. Ko je tu donio odluku da ne rade nedeljom?
konkretno u bingu su odmarali samo 1 dan za ostale ne mogu tvrditi
- Pandakonda
#8350 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ili hajmo reci nađi posao koji ce ti dat slobodnu nedjelju a nemoj zakonski tjerat nekoga ko ima računicu rada nedjeljom da bude zatvoren ?
Ako zakonski drzava ne smije tjerati trgovinu/restoran itd. da radi recimo ponedjeljak, onda ne treba imati pravo braniti rad nedjeljom bilo kome