Šta Sarajevu "fali"?
Moderator: Chloe
-
forumas19
#1 Šta Sarajevu "fali"?
Koje kulturne institucije nedostaju Sarajevu? Ja bih istakao koncertnu dvoranu i zgradu opere/baleta. Za prvu postoji projekat već skoro tri decenije, a za drugo ne znam, možda je neko bolje informisan. Ono što je činjenica jeste da Sarajevo ima samo jednu pravu teatarsku zgradu, i to je Pozorište mladih. Koje je vaše mišljenje?
-
dvajt
#2 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Što se pozorišnih dvorana tiče, ima ih dovoljno, ali je nedovoljna promocija pozorišnih predstava. Vrlo je jednostavno uvezati se sa školama i jednom u 2 mjeseca da sva školska djeca idu na predstave.
Što se dvorane/arene tiče, realno i ne treba nam. Nemamo sportske kolektive koji bi je punili, svjetski izvođači nas svakako zaobilaze.
Što se dvorane/arene tiče, realno i ne treba nam. Nemamo sportske kolektive koji bi je punili, svjetski izvođači nas svakako zaobilaze.
-
BiBi911
#4 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Od nekoga ko je u Sarajevu proveo 29god i sada dolazi jednom godisnje
-Javne garaze, parking(podzemne/nadzemne Jel se tako kaze)
-saobracajna kultura
- javni saobracaj nema (time tabele) vrijeme dolaska vozila
- čistoće
- javni WC (Negdje da mozes oprat ruke, bilo je kod trznice)
- uvezan taxi(da ne moram svaki put google trazi broj)
-saobracajna kultura
- čistoće
- kabal1337
#5 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Imas aplikaciju "javni prevoz ks", imas pdf dokumente sa redovima voznji za razne linije.BiBi911 wrote: ↑31/08/2025 14:08 Od nekoga ko je u Sarajevu proveo 29god i sada dolazi jednom godisnje
-saobracajna kultura
- čistoće
Javni wc - trznica je uvijek imala wc sa bocne strane
Carsija ti ima javne wc-ove, imas tablena kojima pise WC
Druga mjesta po gradu dosta manje, ali imas pumpe, trzne centre itd.
Taxi Godinama se ne mijenjaju brojevi. Do duse mi nemamo jedan broj/ centar za hitne sluzbe tako da previse.
Podzemne garaze imas na raznim mjestima, neke su u sklopi trznih centara. Posto se vecina naplacuje slobodno ih koristis.
- manuchao91
#6 Re: Šta Sarajevu "fali"?
opera nesto ko u Sidneju
- fortaleza
#7 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Manje gužve u prometu, onaj silazak s autoceste prema kružnom u Bačićima je neki dan trajao skoro sat vremena, što onda poništava uopće svrhu autoceste.
E sad je li se baš nešto dogodilo ili je to redovno stanje ne znam, ali ono petak oko podne. Ili su svi na džumu išli.
E sad je li se baš nešto dogodilo ili je to redovno stanje ne znam, ali ono petak oko podne. Ili su svi na džumu išli.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Šta Sarajevu "fali"?
ne znam sta fali
generalno možda više koncerata alternativnih grupa na koje opet ne bih isao
vise biciklistickih staza
generalno možda više koncerata alternativnih grupa na koje opet ne bih isao
vise biciklistickih staza
-
Drugclanbiblioteke
#9 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Ciscenje ulica i naselja
Sposoban MUP da ukljanja nepropisno parkirana i napustena vozila za Parkom
Uber
20 metara trotoara do Aerodroma
Tramvaj do Dobrinje
Zatvaranje svih kladionica u radiusu od 500m od Skola
Sposoban MUP da ukljanja nepropisno parkirana i napustena vozila za Parkom
Uber
20 metara trotoara do Aerodroma
Tramvaj do Dobrinje
Zatvaranje svih kladionica u radiusu od 500m od Skola
-
atma
#10 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Drugi stanovnici. Evo, pita se za kulturne sadržaje a odgovori o parkingu, MUPu i ćenifama...
-
Test1234
-
Nisamsdaali
#12 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Pristojan lunapark
- stubrijez
#13 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Ja mislim to bi bio pun pogodak - svih 15 ljubitelja opere u Sarajvu bi moglo da uziva a za vrijeme Ramazana mogao bi se prostor koristiti za teravije ili generalno za prihvat povecanog broja vjernika kada zatreba npr. Bajram ili razlicita predavanja.
- problemnatravunu
#14 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Prije kulturnih institucija , Sarajevu fali generalno čistoće , manje smeća, kante za otpatke iz kojih ptice ne mogu razbacivati otpatke, funkcionalni kontejneri..........
- zomri
#15 Re: Šta Sarajevu "fali"?
rizikujem da postanem kao Better man, ali definitivno sad vidim da gradu fali malo bolje opremljen kiosk ili knjižara u koju bi dolazila relevantna svjetska štampa. nešto kao tisak knjižare u hrvatskoj gdje imate sve od guardiana do el paisa, od timesa do economista. smiješno mi je da u gradu nemaš gdje uzeti beogradski Danas ili hrvatske Novosti, o guardianu da ne govorim.
- Edin H.
#16 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Tržišni centri koji rade nedeljom 
- Haris.ba
#17 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Nisam to odavno kupio, ali, zar nije negdje kod ekonomije bila takva trafika?zomri wrote: ↑17/09/2025 14:36 rizikujem da postanem kao Better man, ali definitivno sad vidim da gradu fali malo bolje opremljen kiosk ili knjižara u koju bi dolazila relevantna svjetska štampa. nešto kao tisak knjižare u hrvatskoj gdje imate sve od guardiana do el paisa, od timesa do economista. smiješno mi je da u gradu nemaš gdje uzeti beogradski Danas ili hrvatske Novosti, o guardianu da ne govorim.
I, sta ce ti to pored onlajn pretplate?
- zomri
#18 Re: Šta Sarajevu "fali"?
kad ćeš uzeti pa čitati bilo šta duže od dva ekrana na mobitelu ili laptopu? ovako fino uzmeš pa listaš. lično ne bih ni uzimao redovno, ali ponekada radi gušta, što da ne. shvatam i da to nije profitabilno samo po sebi, ali u sklopu neke knjižare moglo bi se isplatiti jer bi dovodilo ljude tamo.Haris.ba wrote: ↑17/09/2025 14:40Nisam to odavno kupio, ali, zar nije negdje kod ekonomije bila takva trafika?zomri wrote: ↑17/09/2025 14:36 rizikujem da postanem kao Better man, ali definitivno sad vidim da gradu fali malo bolje opremljen kiosk ili knjižara u koju bi dolazila relevantna svjetska štampa. nešto kao tisak knjižare u hrvatskoj gdje imate sve od guardiana do el paisa, od timesa do economista. smiješno mi je da u gradu nemaš gdje uzeti beogradski Danas ili hrvatske Novosti, o guardianu da ne govorim.
I, sta ce ti to pored onlajn pretplate.
nema to kod ekonomije dugo već, kao ni šahinpašića tamo kod benetona bivšeg.
-
detroit-mercy
#19 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Ekonomija ne fercera na tim principimazomri wrote: ↑17/09/2025 14:45kad ćeš uzeti pa čitati bilo šta duže od dva ekrana na mobitelu ili laptopu? ovako fino uzmeš pa listaš. lično ne bih ni uzimao redovno, ali ponekada radi gušta, što da ne. shvatam i da to nije profitabilno samo po sebi, ali u sklopu neke knjižare moglo bi se isplatiti jer bi dovodilo ljude tamo.Haris.ba wrote: ↑17/09/2025 14:40Nisam to odavno kupio, ali, zar nije negdje kod ekonomije bila takva trafika?zomri wrote: ↑17/09/2025 14:36 rizikujem da postanem kao Better man, ali definitivno sad vidim da gradu fali malo bolje opremljen kiosk ili knjižara u koju bi dolazila relevantna svjetska štampa. nešto kao tisak knjižare u hrvatskoj gdje imate sve od guardiana do el paisa, od timesa do economista. smiješno mi je da u gradu nemaš gdje uzeti beogradski Danas ili hrvatske Novosti, o guardianu da ne govorim.
I, sta ce ti to pored onlajn pretplate.
nema to kod ekonomije dugo već, kao ni šahinpašića tamo kod benetona bivšeg.
Knjizare, mozda nebi bile najbolje rjesenje ali biblioteka pri kampusu UNSA, to bi se vec moglo napraviti da dobijaju ta neka strana izdanja.
- zomri
#20 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Neka bude u cevabdzinici sto se mene ticedetroit-mercy wrote: ↑17/09/2025 16:00Ekonomija ne fercera na tim principimazomri wrote: ↑17/09/2025 14:45kad ćeš uzeti pa čitati bilo šta duže od dva ekrana na mobitelu ili laptopu? ovako fino uzmeš pa listaš. lično ne bih ni uzimao redovno, ali ponekada radi gušta, što da ne. shvatam i da to nije profitabilno samo po sebi, ali u sklopu neke knjižare moglo bi se isplatiti jer bi dovodilo ljude tamo.
nema to kod ekonomije dugo već, kao ni šahinpašića tamo kod benetona bivšeg..
Knjizare, mozda nebi bile najbolje rjesenje ali biblioteka pri kampusu UNSA, to bi se vec moglo napraviti da dobijaju ta neka strana izdanja.
A i svi gledaju da zarade na svemu. Gdje je osjecaj srece i ugode sto si omogucio raji da bude nacitana
-
Did
#21 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Buduci da je ovo tema na umjetnost i kultura, onda cu samo reci koncertna dvorana. Volio bih da se otvori ovakva tema, gdje mozemo pisati sta fali od infrastrukture...komunalne, saobracajne, sportske....
- ¤ jelena ¤
#22 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Ćenifa je, bome, elementarna kultura,
a za ostala dva - potpisujem da im nije mjesto na ovoj temi.
Sarajevu, što se mene tiče, ne fali ništa, ali ja živim u gradu koji nema ni pozorište, ni pristojno kino iz ovog vijeka, a kamoli koncertnu dvoranu, tako da moje mišljenje nije relevantno jer poredim Sarajevo sa gorim...tj. Brčko distriktom, a to nije mjerilo.
- problemnatravunu
#23 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Mene prije dvi hefte oduševilo kad sam bio u Splitu , i trebalo do ćenife,
a kafići po rivi puni nema šansi naći mjesto za sjesti , popiti kavu , otići u WC
,
kad ono malo dalje javni WC ... hajde , nije to čudo , nego ja i žena nemamo ništa sitnije eura od 50 € ,
kad , kaže lijepa Indonežanka koja radi na ulazu , može kartica , i fino , 2 puta po pola eura karticom , i olakšamo se
a kafići po rivi puni nema šansi naći mjesto za sjesti , popiti kavu , otići u WC
kad ono malo dalje javni WC ... hajde , nije to čudo , nego ja i žena nemamo ništa sitnije eura od 50 € ,
kad , kaže lijepa Indonežanka koja radi na ulazu , može kartica , i fino , 2 puta po pola eura karticom , i olakšamo se
- SmokingMan
#24 Re: Šta Sarajevu "fali"?
Drži pi POS uređaj u ruci. 
- Better Man