Jugoslavija
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3426 Re: Jugoslavija
Problem je taj što niko iza tog sporazuma ne stoji, sve odredbe iz njega vrijede samo onoliko kolika je volja Slobe protiv kojeg, kako i gospodin Zulifikarpašić sam zaključuje, nemamo nikakve moći.
Sa druge strane, nakon toga šanse za međunarodnodno priznatu nezavisnu BiH više ne bi bilo, istekao bi rok Evropske zajednice.
Sa druge strane, nakon toga šanse za međunarodnodno priznatu nezavisnu BiH više ne bi bilo, istekao bi rok Evropske zajednice.
- PreWiBa
#3427 Re: Jugoslavija
Cutilerov plan ne zadržava odredbe prema kojima bi se BiH dijelila na općinskom nivou._BataZiv_0809 wrote: ↑31/08/2025 11:59Da se bez rata i stradanja moglo zadrzati skoro pola teritorije, deal bi bio dobar.
Pitanje je da li bi se to odrzalo na terenu.
Ovako imas duplo manje+4 godine razaranja.
Karte sa 44% koje kruže internetom je samo neko samoincijativno napravio. Originalni Lisabonski sporazum je sadržavao tu odredbu, ali njega su Srbi odbili.
Tek kasnije je došao ponovni prijedlog Cutileira. Njega se nigdje ne može naći.
Samo sam ovo našao:
-
neraaaa
#3428 Re: Jugoslavija
Možda i jedini ispravan Alijin potez.sehohari wrote: ↑31/08/2025 12:17 Problem je taj što niko iza tog sporazuma ne stoji, sve odredbe iz njega vrijede samo onoliko kolika je volja Slobe protiv kojeg, kako i gospodin Zulifikarpašić sam zaključuje, nemamo nikakve moći.
Ima pisanih tragova o tom sporazumu. On je između ostalog predviđao da državljani SR BIH služe vojni rok isključivo na teritoriji SRBIH i da ne učestvuju u ratnim dešavanjima i Sloveniji i Hrvatskoj.
Međutim, prohodnost četničkih hordi kroz BIH bi bila omogućena te tako da bi teško opstala Hrvatska, a možda i Slovenija.
Sve i svemu, dobro je da se nije pristalo na to, jer vjerovatno ne bi bilo rata, ali Bošnjaci bi završili kao Muslimani u Novom Pazaru i Sandžaku i bili bi ne građani drugog reda, već petog. Danas bi nam Vučić svima bio predsjednik.
Mi trebamo prije svega insistirati na potpunoj provedbi Vašingtonski sporazuma i svoj njegovih Aneksa, kao jedinog pravno valjanog sporazuma iz perioda 1991-1995. jer taj sporazum nije predviđao RS ni u kakvom obliku i za njega bi dobili podršku EU.
Strateški cilj BIH treba niti ulazak u EU i Šengen, a istovremeno raditi i lobirati da Srbija nikad ne pristupi EU, a to možemo uz pomoć Hrvatske i Slovenije. Treba od Srbije napraviti ograđenu rupu, bez EU budućnosti, sa zatvorenim granicama i žestokim vizama.
Bilo kakav savez za Srbijom, makar i unutar EU bi probudilo iskonski nagon te države da dominira nad svim državama u tom savezu i uvijek bi izazivali sukobe i ratove, kao što su svaki put kroz historiju. Oni su karcinom cijelog evropskog kontinenta.
- PreWiBa
#3429 Re: Jugoslavija
Ne vjerujem u podebljano, jer su već tada Bošnjaci iz pograničnih općina znali biti nasilno mobilizirani za rat u Hrvatskoj.neraaaa wrote: ↑31/08/2025 12:33Možda i jedini ispravan Alijin potez.sehohari wrote: ↑31/08/2025 12:17 Problem je taj što niko iza tog sporazuma ne stoji, sve odredbe iz njega vrijede samo onoliko kolika je volja Slobe protiv kojeg, kako i gospodin Zulifikarpašić sam zaključuje, nemamo nikakve moći.
Ima pisanih tragova o tom sporazumu. On je između ostalog predviđao da državljani SR BIH služe vojni rok isključivo na teritoriji SRBIH i da ne učestvuju u ratnim dešavanjima i Sloveniji i Hrvatskoj.
Međutim, prohodnost četničkih hordi kroz BIH bi bila omogućena te tako da bi teško opstala Hrvatska, a možda i Slovenija.
Sve i svemu, dobro je da se nije pristalo na to, jer vjerovatno ne bi bilo rata, ali Bošnjaci bi završili kao Muslimani u Novom Pazaru i Sandžaku i bili bi ne građani drugog reda, već petog. Danas bi nam Vučić svima bio predsjednik.
Mi trebamo prije svega insistirati na potpunoj provedbi Vašingtonski sporazuma i svoj njegovih Aneksa, kao jedinog pravno valjanog sporazuma iz perioda 1991-1995. jer taj sporazum nije predviđao RS ni u kakvom obliku i za njega bi dobili podršku EU.
Strateški cilj BIH treba niti ulazak u EU i Šengen, a istovremeno raditi i lobirati da Srbija nikad ne pristupi EU, a to možemo uz pomoć Hrvatske i Slovenije. Treba od Srbije napraviti ograđenu rupu, bez EU budućnosti, sa zatvorenim granicama i žestokim vizama.
Bilo kakav savez za Srbijom, makar i unutar EU bi probudilo iskonski nagon te države da dominira nad svim državama u tom savezu i uvijek bi izazivali sukobe i ratove, kao što su svaki put kroz historiju. Oni su karcinom cijelog evropskog kontinenta.
Problem je taj što jednostavno nemaš nikakvih garancija. Na isti način kako je Milošević ukinuo autonomiju Vojvodine (i Kosova), mogao je to učiniti i sa Bosnom.
-
neraaaa
#3430 Re: Jugoslavija
Ima to u sporazumu, ali znamo svi kako i koliko se Srbija drži potpisanog tako da, isto ti dođe kao i da nema.sehohari wrote: ↑31/08/2025 12:38Ne vjerujem u podebljano, jer su već tada Bošnjaci iz pograničnih općina znali biti nasilno mobilizirani za rat u Hrvatskoj.neraaaa wrote: ↑31/08/2025 12:33Možda i jedini ispravan Alijin potez.sehohari wrote: ↑31/08/2025 12:17 Problem je taj što niko iza tog sporazuma ne stoji, sve odredbe iz njega vrijede samo onoliko kolika je volja Slobe protiv kojeg, kako i gospodin Zulifikarpašić sam zaključuje, nemamo nikakve moći.
Problem je taj što jednostavno nemaš nikakvih garancija. Na isti način kako je Milošević ukinuo autonomiju Vojvodine (i Kosova), mogao je to učiniti i sa Bosnom.
Kao što kažeš, nema garancija nikakvih, prepušten si Srbiji, a znamo šta to znači kroz historjiu.
-
zilog
#3431 Re: Jugoslavija
Gdje je taj sporazum? Negdje u Beogradu?neraaaa wrote: ↑31/08/2025 12:54Ima to u sporazumu, ali znamo svi kako i koliko se Srbija drži potpisanog tako da, isto ti dođe kao i da nema.sehohari wrote: ↑31/08/2025 12:38Ne vjerujem u podebljano, jer su već tada Bošnjaci iz pograničnih općina znali biti nasilno mobilizirani za rat u Hrvatskoj.neraaaa wrote: ↑31/08/2025 12:33
Možda i jedini ispravan Alijin potez.
Kao što kažeš, nema garancija nikakvih, prepušten si Srbiji, a znamo šta to znači kroz historjiu.
- Rothmans
#3432 Re: Jugoslavija
Long story short, agresija nas nije mogla obici , al smo se mogli bolje pripremiti.
-
neraaaa
#3433 Re: Jugoslavija
Mislim da ima kopija ili tako nešto u arhivi Bošnjačkog instituta. Znam da je jednom Adilbeg Zufikarpašić to spominjao u svojim video memoarima koji su emitovani na TV-u, Ima taj serijal na YouTubeu, ali ne znam tačno kad je to spomenuo ali znam dobro da jeste, jer mi je baš taj dio privukao najviše pažnje kada je govorio.zilog wrote: ↑31/08/2025 12:58Gdje je taj sporazum? Negdje u Beogradu?neraaaa wrote: ↑31/08/2025 12:54Ima to u sporazumu, ali znamo svi kako i koliko se Srbija drži potpisanog tako da, isto ti dođe kao i da nema.sehohari wrote: ↑31/08/2025 12:38
Ne vjerujem u podebljano, jer su već tada Bošnjaci iz pograničnih općina znali biti nasilno mobilizirani za rat u Hrvatskoj.
Mada sada je to manje više nebitno, nije prihvaćeno i dobro je što se tako i dogodilo. Da se prihvatilo, sada bi mi svi pisali ćirilicom na ovom forumu i naravno ekavicom.
- PreWiBa
#3434 Re: Jugoslavija
Btw. zna li neko originalni plan? Nasao sam na jos jednu ovakvu mapu.sehohari wrote: ↑31/08/2025 12:29Cutilerov plan ne zadržava odredbe prema kojima bi se BiH dijelila na općinskom nivou._BataZiv_0809 wrote: ↑31/08/2025 11:59Da se bez rata i stradanja moglo zadrzati skoro pola teritorije, deal bi bio dobar.
Karte sa 44% koje kruže internetom je samo neko samoincijativno napravio. Originalni Lisabonski sporazum je sadržavao tu odredbu, ali njega su Srbi odbili.
Samo sam ovo našao:
![]()
Uglavnom, originalan ili ne.
Prema ovom planu, opcine BiH se dijele.
U Podrinju u bosnjackom dijelu bi bili Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Rogatica i Foca do Tjentista. Ostatak Srbima.
U Krajini, bosnjacki kanton bi obuhvatao uzu Cazinsku krajinu, Kladusu, Cazin, Buzim i dio Bihaca, cini se da je Bihac ili podjeljen u centru grada ili da je samo uzi dio grada u bos. kantonu. Uz to uže područje Ključa i S. Mosta. Okolica Prijedora i Banje Luke bi imale i hrvatske teritorije.
U zapadnoj Bosni sve od Bihaca do prije Livna je u srpskom kantonu, ostatak u hrvatskom, dodat bi bio još Kupres.
U centralnoj Bosni su u hrvatskom kantonu Jajce, dolina Lasve sa Travnikom, Žepče i mislim Vareš. Ozren je srpski i teritorija ide do magistrale iz nekog razloga. Doboj, Modriča i Brčko su u bošnjačkom kantonu. Ostatak kao i danas.
U Hercegovini u biti sve kao i danas, s tim da bošnjački kanton ide do Stoca, a hrvatski obuhvata i dio sjevernog mostarskog područja oko Grabovice.
Sarajevo je distrikt ili tu još nije bilo definitivnog dogovora.
-
neraaaa
#3435 Re: Jugoslavija
Gazza i Zapadna Obala. Srećom pa je i ovo propalo i to zahvaljujući Srbima koji su ovo odbili. Tako su oni ispali krivci u očima MZ, a dobro je i nama jer ovo nije prošlo. Krajina, Podrinje, Srednja Bosna i Sarajevo, sve odvojeno, nikakvih koridora, ništa ih ne povezuje, enklave u enklavama. Još uz sve to, punokrva i punopravna HZHB.sehohari wrote: ↑31/08/2025 13:15Btw. zna li neko originalni plan? Nasao sam na jos jednu ovakvu mapu.sehohari wrote: ↑31/08/2025 12:29Cutilerov plan ne zadržava odredbe prema kojima bi se BiH dijelila na općinskom nivou._BataZiv_0809 wrote: ↑31/08/2025 11:59
Da se bez rata i stradanja moglo zadrzati skoro pola teritorije, deal bi bio dobar.
Samo sam ovo našao:
![]()
Uglavnom, originalan ili ne.
Prema ovom planu, opcine BiH se dijele.
U Podrinju u bosnjackom dijelu bi bili Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Rogatica i Foca do Tjentista. Ostatak Srbima.
U Krajini, bosnjacki kanton bi obuhvatao uzu Cazinsku krajinu, Kladusu, Cazin, Buzim i dio Bihaca, cini se da je Bihac ili podjeljen u centru grada ili da je samo uzi dio grada u bos. kantonu. Uz to uže područje Ključa i S. Mosta. Okolica Prijedora i Banje Luke bi imale i hrvatske teritorije.
U zapadnoj Bosni sve od Bihaca do prije Livna je u srpskom kantonu, ostatak u hrvatskom, dodat bi bio još Kupres.
U centralnoj Bosni su u hrvatskom kantonu Jajce, dolina Lasve sa Travnikom, Žepče i mislim Vareš. Ozren je srpski i teritorija ide do magistrale iz nekog razloga. Doboj, Modriča i Brčko su u bošnjačkom kantonu. Ostatak kao i danas.
U Hercegovini u biti sve kao i danas, s tim da bošnjački kanton ide do Stoca, a hrvatski obuhvata i dio sjevernog mostarskog područja oko Grabovice.
Sarajevo je distrikt ili tu još nije bilo definitivnog dogovora.
Kutiljerov plan je predviđao i referendum o nezavisnosti 5. godine od popisa ovog sporazuma.
Sreća naša pa su Srbi takvi kakvi jesu. Pohlepni, žele sve i ovo su odbili, a sa njim bi dobili BIH na tacni. Danas bi ljubili Kutiljera da imaju ovaj sporazum.
Ovo je još jedna u nizu sretnih okolnosti koje su nas zadesile.
-
toska
#3436 Re: Jugoslavija
Ne znam I ne sjećam se pojedinosti tog Kutiljerovog plana, ali ovo bi bilo nezamislivo za prihvatiti.
Taj Kutijerov plan o podjeli BiH je prvi ikad javni plan sa takvim namjerama i ignorisan je od svih BiH medija, to je i razlog što malo ko zna ikakve detalje.
Ništa bolje nije prošao ni u Srbiji ili Hr.
Svaki spomen etničke podjele BiH je dočekan na nož od građanski orijentisanih stranaka, medija i pojedinca vjerovatno i više nego kod Alije i SDA.
Etnička podjela BiH je za većinu tada predstavljala tabu temu, ali divljim hordama, propagandom i oružjem možeš svašta.
-
Mirza777
#3437 Re: Jugoslavija
Zaista je cudno citati nekad komentare ljudi ovdje. Uviđam da se često komentarise da se mogao prihvatiti neki mirovni plan, da se rat izbjegne, da smo ostali u jugoslaviji da ne bi rata bilo, komentare kako Alija htio rat i slicno. Pobogu prvo me začudjuju komentari ljudi koji govore da su navodno bili u ratu.
Nije ovo bio "politicki" rat, nije ovo bio rat oko teritorije oko resursa. To je bio cisto genocidalni rat. Ljudi su krenuli da nas pobiju da ne ostave zivog muslimana u drzavi. Zaista me cudi kako ljudi komentarisu a i ujedno vidim odgovore i potpuno opravdavam rahm predsjednika Aliju s kakvim je ljudima radio dobro smo mi i gdje smo sad. Licno se sjecam decembra 92' u razmjenu dolaze ljudi iz logora Prekaja kod Drvara i covjek govori da je odatle da je vidjao postavljanje konstrukcija za isti logor 1990te godine. Jos kad je stigao tamo u junu 92 logor je bio uveliko funkcionalan, daleko od sela u padinama Oštrelja. Vec 90te počela je priča o cetnicima i uveliko se pocelo ispoljavati to. Preko noći su ljudi (Srbi) iz "komsiluka" pretvarali se u ubice komšija i tvrdokorne nacionaliste. Ukratko, nema te "krnje jugoslavije" ili mirovnog sporazuma koja bi zaustavila tadasnje razjarene horde(komsije) da napadnu svoje dojucerasnje prijatelje i komsije
Nije ovo bio "politicki" rat, nije ovo bio rat oko teritorije oko resursa. To je bio cisto genocidalni rat. Ljudi su krenuli da nas pobiju da ne ostave zivog muslimana u drzavi. Zaista me cudi kako ljudi komentarisu a i ujedno vidim odgovore i potpuno opravdavam rahm predsjednika Aliju s kakvim je ljudima radio dobro smo mi i gdje smo sad. Licno se sjecam decembra 92' u razmjenu dolaze ljudi iz logora Prekaja kod Drvara i covjek govori da je odatle da je vidjao postavljanje konstrukcija za isti logor 1990te godine. Jos kad je stigao tamo u junu 92 logor je bio uveliko funkcionalan, daleko od sela u padinama Oštrelja. Vec 90te počela je priča o cetnicima i uveliko se pocelo ispoljavati to. Preko noći su ljudi (Srbi) iz "komsiluka" pretvarali se u ubice komšija i tvrdokorne nacionaliste. Ukratko, nema te "krnje jugoslavije" ili mirovnog sporazuma koja bi zaustavila tadasnje razjarene horde(komsije) da napadnu svoje dojucerasnje prijatelje i komsije
- Danguba
#3438 Re: Jugoslavija
Jah, eto da smo prihvatili Kutiljerov plan JNA bi zatrpala rovove iznad Sarajeva, Tuzle...vratili bi vec podijeljeno oruzje iz srpskih kuca i nastalo bi blagostanje.
Velikosrbi su osjetili priliku da preko zlocina ostvare svoje vjekovne planove zapadno preko Drine.
Gace su spale samo je bilo pitanje kako i koliko dugo.
Alija govorio ''rata nece biti'' ne bi li kupio malo vremena.
Da je govorio ''spremajte se rata ce biti'', prvo sto bi ga JNA prije vremena zarobila pod optuzbom''..'' .
BiH je bila u nezavidnom polozaju okruzena agresorima zeljnim krvi i teritorije.
Sama Hrvatsko koja ima otvorene granice prema Madjarskoj, Sloveniji, Italiji...pa je imala problema sa naoruzanjem(slucaj Spegelj) a da se naoruza jedna BiH.
Valjda smo svjedoci i toga, sto smo kupili i dobili od prijatelja, HV i HVO je skoro pa sve prisvojio sebi...i sada nastavite ''sto se nismo naoruzali''.
Velikosrbi su osjetili priliku da preko zlocina ostvare svoje vjekovne planove zapadno preko Drine.
Da je govorio ''spremajte se rata ce biti'', prvo sto bi ga JNA prije vremena zarobila pod optuzbom''..'' .
BiH je bila u nezavidnom polozaju okruzena agresorima zeljnim krvi i teritorije.
Sama Hrvatsko koja ima otvorene granice prema Madjarskoj, Sloveniji, Italiji...pa je imala problema sa naoruzanjem(slucaj Spegelj) a da se naoruza jedna BiH.
Valjda smo svjedoci i toga, sto smo kupili i dobili od prijatelja, HV i HVO je skoro pa sve prisvojio sebi...i sada nastavite ''sto se nismo naoruzali''.
-
zilog
#3439 Re: Jugoslavija
Danguba wrote: ↑31/08/2025 22:19 Jah, eto da smo prihvatili Kutiljerov plan JNA bi zatrpala rovove iznad Sarajeva, Tuzle...vratili bi vec podijeljeno oruzje iz srpskih kuca i nastalo bi blagostanje.
- dr_Evil
#3440 Re: Jugoslavija
Danguba wrote: ↑31/08/2025 22:19 Jah, eto da smo prihvatili Kutiljerov plan JNA bi zatrpala rovove iznad Sarajeva, Tuzle...vratili bi vec podijeljeno oruzje iz srpskih kuca i nastalo bi blagostanje.
Fin rad zaista, ono kad mi kazu nema veze Palestina sa Bosnom
-
palermo
#3441 Re: Jugoslavija
Jos se na forumu drvi o Kutiljerovom.planu
. Dosle.mladje generacije, pa treba izgleda I njima.prodavati istu pricu. 
- dr_Evil
#3442 Re: Jugoslavija
Odlicno poslusati, a jako primjenjivo i za BiH. Rekao bih da je cijenjeni kolega sehohari domaci revizionist
-
saimidin
#3443 Re: Jugoslavija
Neki ljudi u nesposobnosti ili bolje reći pogubljenosti alije i naroda koji ga je izabrao, vide zavjeru da se
podijeli ili šta već, zaboravljaju da po četnicima nikakve
nije trebalo biti, a niti ikoga drugog osim četnika u
Meni je najveća greška alije što nije na kraju kada je holbruk nudio uzeo trećinu
a ne ovako ostavio okupatore na dvije trećine sa pravom veta, pa opet razumijem zašto takva odluka, jer je većina htjela tako, i sda ali i sdp, nadajući se pomirenju sa nacistima, odnosno odbijajući realnost da to nije moguće
Meni je najveća greška alije što nije na kraju kada je holbruk nudio uzeo trećinu
- Danguba
#3444 Re: Jugoslavija
Sreca pa se ti nisi pitao.
Cuj sto nije prihvatio trecinu(za koju nesto ne znam da je itko nudio).
Cuj sto nije prihvatio trecinu(za koju nesto ne znam da je itko nudio).
- dr_Evil
#3445 Re: Jugoslavija
I najgore od svega je sto misle da bi sa trecinom bili rahat, a uporno ne shvataju da ih se posmatra kao relikt proslosti, azijski tumor koji treba ukloniti ili makar poslati u Anadoliju. Hebe se minderasa sto vise nema Zvornik, Prijedor, Nevesinje, Gacko, Trebinje, Ljubuski, Duvno, daj meni i daj danas. A to sto je granica agresora na Trebevicu i u Kiseljaku nema veze, to sto je granica brdo iznad Mostara nema veze... nece oni sutra i tu trecinu pozeljeti.
Juga je bila garancija opstanka, cak i tigrova koza je bila garancija opstanka. Jednostavno ako sam ja na nekom kraju los prema tvom narodu, ti imas mogucnost da pritisnes moj narod na drugom kraju drzave, e to se nije smjelo desiti.
Tudjman je promovisao teoriju etnicki homogenih drzava, i da one samo kao takve mogu prosperirati, i u tom svom fasizmu je srdacno hvalio dogovor Turske i Grcke gdje su pravoslavci Izmira prebaceni u Grcku, a muslimani u TUrsku. Slobo se naravno slagao, ali ko ce pomaknuti stara covjeka sa njegovog ognjista bez rata.
-
palermo
#3446 Re: Jugoslavija
Cvrsti garanti, sto nam je I nedavna historija pokazala
- dr_Evil
#3447 Re: Jugoslavija
Susjed, prije nego su krenuli u projekat etnickog ciscenja teritorija svi su svoj narod na neku foru zastitili ili izmaknuli, pa makar havionom ko zvalju Neleta, ili helikopterima ko sto su u Mostaru. Nego, svi su skuzili taj fazon da je tigrova koza garancija, osim naseg dobrog dede, citiram Ganica "nisam mogao pomisliti da ce S komponenta biti tako okrutna". Nemoj na sabahu revidirat historiju susjed.
-
palermo
#3448 Re: Jugoslavija
Zemo, ne shvayih nista, kako su drugi zastitili, kako su shvatili taj fazon tigrove koze?? Dina.mi, nista te shvatam......dr_Evil wrote: ↑02/09/2025 09:45Susjed, prije nego su krenuli u projekat etnickog ciscenja teritorija svi su svoj narod na neku foru zastitili ili izmaknuli, pa makar havionom ko zvalju Neleta, ili helikopterima ko sto su u Mostaru. Nego, svi su skuzili taj fazon da je tigrova koza garancija, osim naseg dobrog dede, citiram Ganica "nisam mogao pomisliti da ce S komponenta biti tako okrutna". Nemoj na sabahu revidirat historiju susjed.
- dr_Evil
-
palermo
#3450 Re: Jugoslavija
Naravno.
Mnogo komplikujes oko vrlo jednostavnih stvari. Srbija I Hrvatska su htjeli teritoriju, 60% Srbiji, Hrvatskoj 40 %,(odokativno) I evropa I amerika se sa.tim..slozili, jnajlakse i najejdnsoyavnije rjesenjee, al eto Bosnjaci se.pobunise protiv toga i sad su svi u belaju.
Eto, u par recenica sam ti sve ispricao...