Jugoslavija

Post Reply
Dozer

#3401 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Point.

#3402 Re: Jugoslavija

Post by Point. »

Better Man wrote: 30/08/2025 13:59
zilog wrote: 30/08/2025 13:53
Dozer wrote: 30/08/2025 12:54

Zajebavas se? Evo 2 primjera, brzinska.
Azici, 02/93. Brani se kocka prostora izmedju Otesa i Dogloda, nekih 400x400m. 3 dana i noci sve traje, nema spavanja nikako, bukvalno. Trazi se ispomoc za lijevi bok prema Otesu. Nista. Samo dolaze iz moje jedinice i ulaze, i nesto malo iz neke armijske, koji ostaju u zaledju, na kraju linije. Lijevi bok pada, HVO i, cini mi se bi 102. masakrirani artiljerijom, mi ostajemo u klinu i prisiljeni smo na izvlacenje, iako ih realno mozemo i dalje odrzati na distanci. Vidimo da s njihove strane uvode civile jer nemaju vise vojske, trazimo bar svjezu cetu ljudi da se vrati taj prostor, jer vidimo da moze, ne nasih jer nas vise nema, od 90 nas 11 se vratilo "citavo". Niko ne dolazi cijeli dan, a ni dodatni MTS. Tek sljedecu noc dolazi neka jedinica, ali ne za kontru, nego za ukopavanje na novoj liniji, kazu - tako naredjeno.

Primjer 2, Krajina '95. Probili linije kod Sanskog mosta, krece se prema Prijedoru, moze se uzeti teritorije koliko se moze hodati jer su svi pobjegli. Stize naredjenje za povlacenje na pocetne pozicije, informacija je da je direktno s vrha. Zasto?! Dude to odbija i nastavlja se dalje (zato je pao u nemilost), i dolazi se skoro do Banja Luke, na nekih 5-6km vazdusne linije. Tamo je traktorijada u punom jeku, grad skoro prazan, svi bjeze. Opet dolazi naredjenje za povlacenje, dizu se IFOR snage da nas zaustave. Tada krece i, kao, kontra. Povlaci se pod prijetnjom bombradovanja nas od NATO-a. Bar nam je tako receno.
U oba slucaja licno bio tu, tako da ne postoji niko ko mi moze reci da je bilo nesto drugacije, pogotovo ne nekakvi dijasporci.

Ovime zavrsavam s ovom pricom na ovoj temi. Nadji neku drugu, adekvatnu.
Primjer 1 (Azici) uopste nije primjer, o kojem se diskutovalo (akcija-proboj-naredjenje za povlacenje). Mada se iz navedenog moze zakljuciti da si bio u Bosni.

Primjer 2. Kazes bio na 5-6 km od Banja Luke, pa se digao IFOR, formiran u decembru 1995., da vas zaustavi?! Nevjerovatno.

Opet o naredjenjima. Sve rekla-kazala, stigla nekom "odozgo". Ali ih ti sve uknjizi na Aliju. Mozda i jeste Alija, ali ne Izetbegovic (znas na koga mislim).

Sada mozemo nastaviti na temi po tvom izboru.
Alija je pristao na podjelu BiH i zato smo zaustavljene kod Banja Luke. Aliji da je zaista u interesu bila cjelovita BiH nikad ne bi pristao na podjelu zemlje i danas bi imali državu bez entiteta
De ne provaljuj se. Pa na milijardu dokaza imaš da su jenkiji zaprijetili bombardovanjem položaja ARBiH, Holdbrooke je u svojim memoarima isto napisao i sad ti Aliji ne halališ što nije Amerima rekao go fuck yourselfs.
Better Man

#3403 Re: Jugoslavija

Post by Better Man »

Point. wrote: 30/08/2025 21:08
zilog wrote: 30/08/2025 13:53

Primjer 1 (Azici) uopste nije primjer, o kojem se diskutovalo (akcija-proboj-naredjenje za povlacenje). Mada se iz navedenog moze zakljuciti da si bio u Bosni.

Primjer 2. Kazes bio na 5-6 km od Banja Luke, pa se digao IFOR, formiran u decembru 1995., da vas zaustavi?! Nevjerovatno.

Opet o naredjenjima. Sve rekla-kazala, stigla nekom "odozgo". Ali ih ti sve uknjizi na Aliju. Mozda i jeste Alija, ali ne Izetbegovic (znas na koga mislim).

Sada mozemo nastaviti na temi po tvom izboru.
Alija je pristao na podjelu BiH i zato smo zaustavljene kod Banja Luke. Aliji da je zaista u interesu bila cjelovita BiH nikad ne bi pristao na podjelu zemlje i danas bi imali državu bez entiteta
De ne provaljuj se. Pa na milijardu dokaza imaš da su jenkiji zaprijetili bombardovanjem položaja ARBiH, Holdbrooke je u svojim memoarima isto napisao i sad ti Aliji ne halališ što nije Amerima rekao go fuck yourselfs.
A ne pitaš se zašto su Jenkiji zaprijetili bombardovanjem položaja ARBiH? Zato što je Alija već bio pristao na podjelu države na dva dijela i trebalo je samo da se to još finalizira. Da nije pristao na podjelu zemlje druga priča bi bila. Ovako kad si Amerikancima rekao da prihvataš podjelu sve je jasno bilo. Znqči zaustavi se gdje jesi inače ćemo te bombardovati. Od početka rata bio je raznih mirovnih pregovora, koji su uključivali podjelu države i sve ih je Alija odbio. Da je tada to prihvatio bili bi u boljem položaju, jer teritorij RS-a bi bio manji, tačnije 33% ili 36% i broj žrtava bi bio manji i ne bi se desila Srebrenica. Ali alija kao što sam napisao je sve to odbio i pristao tek onda kad je skoro pola države bilo u rukama agresora.
Point.

#3404 Re: Jugoslavija

Post by Point. »

Better Man wrote: 30/08/2025 21:45

A ne pitaš se zašto su Jenkiji zaprijetili bombardovanjem položaja ARBiH? Zato što je Alija već bio pristao na podjelu države na dva dijela i trebalo je samo da se to još finalizira. Da nije pristao na podjelu zemlje druga priča bi bila. Ovako kad si Amerikancima rekao da prihvataš podjelu sve je jasno bilo. Znqči zaustavi se gdje jesi inače ćemo te bombardovati. Od početka rata bio je raznih mirovnih pregovora, koji su uključivali podjelu države i sve ih je Alija odbio. Da je tada to prihvatio bili bi u boljem položaju, jer teritorij RS-a bi bio manji, tačnije 33% ili 36% i broj žrtava bi bio manji i ne bi se desila Srebrenica. Ali alija kao što sam napisao je sve to odbio i pristao tek onda kad je skoro pola države bilo u rukama agresora.
De Boga ti. Koji je to sporazum davao srbima 36% koji su oni prihvatili?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3405 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Ne postoji ni jedan jedini mirovni plan, prijedlog gdje je rukovodstvu na Palama nuđeno toliko.
Mirza777

#3406 Re: Jugoslavija

Post by Mirza777 »

Dozer wrote: 30/08/2025 14:14
Mirza777 wrote: 30/08/2025 13:47
Dozer wrote: 30/08/2025 12:54

Zajebavas se? Evo 2 primjera, brzinska.
Azici, 02/93. Brani se kocka prostora izmedju Otesa i Dogloda, nekih 400x400m. 3 dana i noci sve traje, nema spavanja nikako, bukvalno. Trazi se ispomoc za lijevi bok prema Otesu. Nista. Samo dolaze iz moje jedinice i ulaze, i nesto malo iz neke armijske, koji ostaju u zaledju, na kraju linije. Lijevi bok pada, HVO i, cini mi se bi 102. masakrirani artiljerijom, mi ostajemo u klinu i prisiljeni smo na izvlacenje, iako ih realno mozemo i dalje odrzati na distanci. Vidimo da s njihove strane uvode civile jer nemaju vise vojske, trazimo bar svjezu cetu ljudi da se vrati taj prostor, jer vidimo da moze, ne nasih jer nas vise nema, od 90 nas 11 se vratilo "citavo". Niko ne dolazi cijeli dan, a ni dodatni MTS. Tek sljedecu noc dolazi neka jedinica, ali ne za kontru, nego za ukopavanje na novoj liniji, kazu - tako naredjeno.

Primjer 2, Krajina '95. Probili linije kod Sanskog mosta, krece se prema Prijedoru, moze se uzeti teritorije koliko se moze hodati jer su svi pobjegli. Stize naredjenje za povlacenje na pocetne pozicije, informacija je da je direktno s vrha. Zasto?! Dude to odbija i nastavlja se dalje (zato je pao u nemilost), i dolazi se skoro do Banja Luke, na nekih 5-6km vazdusne linije. Tamo je traktorijada u punom jeku, grad skoro prazan, svi bjeze. Opet dolazi naredjenje za povlacenje, dizu se IFOR snage da nas zaustave. Tada krece i, kao, kontra. Povlaci se pod prijetnjom bombradovanja nas od NATO-a. Bar nam je tako receno.
U oba slucaja licno bio tu, tako da ne postoji niko ko mi moze reci da je bilo nesto drugacije, pogotovo ne nekakvi dijasporci.

Ovime zavrsavam s ovom pricom na ovoj temi. Nadji neku drugu, adekvatnu.
Ako si bio u ratu najmanje si bio u Krajini pa i ako si 95' dosao sa nekom od jedinica. Ja cu ti reci pravo stanje jer sam cijeli rat u Krajini proveo. Lično u Sani učestvovao nisam jer sam u julu mjesecu posljednji put bio ranjen no bio sam u toku svih dešavanja. Dobro se sjećam dana kad je zaustavljena ofanziva, kad je zvanično rečeno da se ne smije dalje. Tad sam lezao u bolnici i covjek iz komande korpusa dolazi u posjetu i licno govori da je iz NATOa naredjeno da se ne uzima dalje inače će se osim polozaja gadjati i kasarna Adil Bešić u Bihacu. Prijetnje bombardovanjem su bile stvarne, cak je i sam Wesley Clark koji je bio general i savjetnih Holbruka licno u knjizi napisao da je forsirana teza da nijedna strana ne smije vojno prevladati drugu jer bi to poremetilo pregovore i procenat teritorije. Sjecam se da sam sa umproforcem natanane nesto razgovarao ako ce nas gadjati a on ni da potvrdi a ni da kaze sta drugo, mislim da su bangladešani bili.

Sana 95 je pravo cudo da je uopste prevalila toliku teritoriju osloboditi. Tad je u oktobru 95' dignut citav Nastavni regrutni centar i poslan, momci od 17-18 godina slani bez ikakvog iskustva jer je haoticna situacija bila. Nama u bolnicu redovno ranjeni stizali pa se preko njih informisali o stanju na terenu. Da se nastavilo dalje i bez bombardovanja hiljade bi jos izginule, velika je to tema za pricu.
Tacno sve Ali tvrdim ti da je u startu, cim su se progulile linije kod S.Mosta, doslo naredjenje da se stane i vrati, sto je bilo prije prijetnje bombardovanjem. Dude je to odbio i nastavilo se. I ovo bi trebalo da znas ako si bio tamo, nije ovo nikakva tajna, pobogu.
Guralo se dokle se moglo i to je to. Da nije stalo ko zna gdje bi bili sad. Tad je na redovnoj bazi dolazilo ranjenika hem teskih hem laksih. U Bihaću muskarca osim ranjenika nije bilo sve poslano i dalje je bilo upitno šta će biti. Dal bi se Prijedor i Banja Luka uzele to je bilo sigurno samo uz stotine ako ne i hiljade poginulih boraca. Najblize što se ušlo prema Prijedoru je do Zecova, 10 km udaljeno od samog grada. Teska ofanziva, nikad izvodjena i pukom srećom je zaustavljena, mozda i na srecu
PreWiBa

#3407 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Zapad je od početka gurao plan neke unutrašnje podjele BiH.
Gurali su to i u Hrvatskoj, a kamoli u Bosni gdje je naše rukovodstvo puno, puno više zavisilo od međunarodne pomoći.

Da malo budem jasan i slikovit:
Ne možeš lupati šakom o stol, a narod ti stoji u redu da primi Ikarove konzerve.

Rezultat takvog pristupa vidimo danas na primjeru Palestinaca, moraš jednostavno znati dokle u određenom momentu možeš da udaraš.
PreWiBa

#3408 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 30/08/2025 08:51
sehohari wrote: 29/08/2025 16:03
Dozer wrote: 29/08/2025 12:33
:lol: :lol: :lol:
Prije ce biti da je obratno, da se vjernicima iznad glave pojavio pogolem upitnik. Bar onima koji zele da malo razmisle.

I, preracunao si se procentima. Bosnjaci su ti na cca. 27%, Srbi na 49, a Hrvati na 24. Sagledas koliko je kojih, a dalje kontaj sam.
Cak i po ovim postotcima se vidi da si nista vise no velikosrpski agitator.
Covjek je puskom branio ovu drzavu protiv velikosrba. Je li te bolan imalo stid covjeka vrijedjati i to iz Njemacke?
Da, i baš zato bi trebao znati da se s ovakvim širenjem teza ne smije igrati.
Better Man

#3409 Re: Jugoslavija

Post by Better Man »

Point. wrote: 30/08/2025 22:03

Nisam 100% siguran, ali mislim da je to bilo 1992.g ili 1993.g u Ženevi. Znam da se pisalo o tome i da je Alija odbio sporazum.
Point.

#3410 Re: Jugoslavija

Post by Point. »

Better Man wrote: 30/08/2025 22:57

Nisam 100% siguran, ali mislim da je to bilo 1992.g ili 1993.g u Ženevi. Znam da se pisalo o tome i da je Alija odbio sporazum.
Kad budeš siguran, javi.
saimidin

#3411 Re: Jugoslavija

Post by saimidin »

Treba se vratiti na temu, evo tko ima vremena, mada treba reći nije sve bilo tako loše, pogotovo opismenjavanje treba istaći, ubrzana industrijalizacija, ali bilo je nemoguće više sa socijalizmom, a zbog nacizma komšija i susjeda nemoguće napraviti normalan prelaz u kapitalizam, možda ne bi :bih: bila kao slo, ali bi dobro bježali albanijo, a sada smo bara

toska

#3412 Re: Jugoslavija

Post by toska »

Dobrodošli u alternativnu stvarnost, otkrivamo tajne i zavjere, nisu masoni, ali MM su im blizu, sve vođeno jednim čovjekom i nekim tajnim likovima.

Sve sto ste znali je laž, a laž istina.

Nasjeli su (bivši, da li?) komunisti kao Durakovic, Lagumdzija, Pejnović.. sviju je Alija prevario.

A tek narod, ihhhh, 65% ZA, ostalima je bilo zabranjeno organizovati glasanje u već bezbroj formiranih SAO.
Koliko bi bilo ZA nezavisnu BiH da su svi mogli izaći?

Tad kreće Gebeles nivo propagande iz Beograda i tv Novog Sada koja bi vjerovatno i mene kao Bošnjaka uvjerila da su Srbi ugroženi i napadnuti.
Više je to uništilo multi karakter odbrane nego bosnjacki nacionalizam, a sve se pratilo u cijeloj BiH pa i u Sarajevu preko predajnika na Trebeviću.
Neutralani Srbi ili oni ZA "shvataju" da su "prevareni" i gotovo svi se okreću Karadzicevoj politici.

Sve je Alija prevario 91. i 92. koji mag!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3413 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

Kutiljerov plan.
44% S 44% B 12% H

Alija potpisao, pa se predomislio.
toska

#3414 Re: Jugoslavija

Post by toska »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2025 09:34
Point. wrote: 30/08/2025 22:03 De Boga ti. Koji je to sporazum davao srbima 36% koji su oni prihvatili?
Kutiljerov plan.
44% S 44% B 12% H

Zanemarimo sad stvarnu volju BSH strana za takvu podjelu, SH komponenti trebala je neka pocetna podjela.

Dakle, Alija tada nije imao moć potpisati podjelu BiH, sa druge strane je imao većinu naroda i apsolutno sve građansko u tom trenutku, a to građansko je tad bilo 1000 puta jače nego danas u svakom većem mjestu.

To bi bila i izdaja ili prevara referendumskog pitanja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3415 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

Tvrdi se da takav plan nije postojao, a jeste i potpisan je od sve 3 strane. I to dosta rano-18.3.1992.
toska

#3416 Re: Jugoslavija

Post by toska »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2025 09:51 Tvrdi se da takav plan nije postojao, a jeste i potpisan je od sve 3 strane. I to dosta rano-18.3.1992.
Pa Aliju krive za izdaju sto je potpisao Dejton nakon onakvog rata, sta bi tek bilo da je potpisao podjelu u miru?
Ne bi ga opralo ni hiljadu voda i advokata.
Rothmans

#3417 Re: Jugoslavija

Post by Rothmans »

S kakvim narodom je raspolago, Alija je cuda pravio. Treba sebi neke stvari priznat, kao i cinjenicu da Bosnjaci pored Alijine trebaju imat i Titinu sliku iznad plazme. Mi poletili sve Titine slike i goblene pobacat ,a valjo nam je cojk.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3418 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

toska wrote: 31/08/2025 09:59
_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2025 09:51 Tvrdi se da takav plan nije postojao, a jeste i potpisan je od sve 3 strane. I to dosta rano-18.3.1992.
Pa Aliju krive za izdaju sto je potpisao Dejton nakon onakvog rata, sta bi tek bilo da je potpisao podjelu u miru?
Ne bi ga opralo ni hiljadu voda i advokata.
Uopste nisam ulazio u interpretacije.
toska

#3419 Re: Jugoslavija

Post by toska »

Žrtvama rata i njihovim porodicama (a svi smo manje vise žrtve) su lako i razumljivo svi krivi pa i Alija.
Rothmans

#3420 Re: Jugoslavija

Post by Rothmans »

toska wrote: 31/08/2025 10:19 Žrtvama rata i njihovim porodicama (a svi smo manje vise žrtve) su lako i razumljivo svi krivi pa i Alija.
A sto Alija ?
toska

#3421 Re: Jugoslavija

Post by toska »

Rothmans wrote: 31/08/2025 10:26
toska wrote: 31/08/2025 10:19 Žrtvama rata i njihovim porodicama (a svi smo manje vise žrtve) su lako i razumljivo svi krivi pa i Alija.
A sto Alija ?
Pa valjda vidiš iz postova drugih na forumu.

Mijesa se subjektivan i objektivan pogled na ratni period.
Point.

#3422 Re: Jugoslavija

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote: 31/08/2025 09:34

Kutiljerov plan.
44% S 44% B 12% H

Ah, taj. Opet nije 36%.

I bolje što je odbio.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3423 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: 31/08/2025 11:30
I bolje što je odbio.
Da se bez rata i stradanja moglo zadrzati skoro pola teritorije, deal bi bio dobar.
Pitanje je da li bi se to odrzalo na terenu.

Ovako imas duplo manje+4 godine razaranja.
Ci-Nick

#3424 Re: Jugoslavija

Post by Ci-Nick »

Pa ima onaj video sa Filipovićem, gdje on kaže da je u Beogradu bilo sve dogovoreno da se rat izbjegne i da se sljedeći dan Alija iz nekih razloga predomislio i odustao.

"Nalazili smo se u situaciji kada je počeo rat između Srba i Hrvata i postojala je opasnost da budemo uvučeni u rat. To je najviše odgovaralo Hrvatima jer bi se težište prenijelo na BiH. Tada sam zahtjevao od Izetbegovića da učinimo nešto da osiguramo da BiH ne bude uvučena u rat. Kazao sam da je glavni zadatak vodstva jedne države jeste da očuva mir i izbjegne rat, pogotovo ako on za nas ne znači ništa. Mi nikada nismo inicirali rat. On se složio s tim i pitao zašto ne pregovara sa Srbima on je kazao da oni njemu ne vjeruju i da bi bilo bolje da ja pregovaram sa Adilom Zulfikarpašićem.

Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić su nam rekli da ništa ne mogu riješiti bez Miloševića i onda smo otišli kod njega. Milošević je prihvatio sve zahtjeve koje smo postavili, a to su apsolutno teritorijalno jedinstvo i integritet BiH, da BiH ne može i neće biti uvučena u rat i treće da Srbija otvori mogućnost uspostavljanja mira sa Hrvatskom."

Zamisao je bila, kaže Filipović, da predsjednik države da bude Bošnjak, komadant armije da bude Bošnjak i da BiH bude jedinstvena armijska oblast, odnosno da svi Bosanci služe armiju i BiH i nigdje drugo.

"Taj dogovor je propao zato što je neko iz SDA telefonirao tu večer kada je Adil Zulfikarpašić s Koljevićem prema dogovoru na kojeg je pristao Alija Izetbegović, u kojem je rečeno da SDA ne prihvata nikakav dogovor sa Srbima. Ne samo taj prijedlog, već nikakav sporazum.

Alija Izetbegović meni nikada nije želio reći ko je to uradio. Najmanje deset puta sam ga pitao ko je to učinio jer smo mogli proći bez rata u kojem nikakve šanse nismo imali. Nismo imali nikoga ko će nam pomoći ni finansijski ni oružjem ni utjecajem."
Last edited by Ci-Nick on 31/08/2025 12:13, edited 1 time in total.
PreWiBa

#3425 Re: Jugoslavija

Post by PreWiBa »

Ci-Nick wrote: 31/08/2025 12:06
Pa ima onaj video sa Filipovićem, gdje on kaže da je u Beogradu bilo sve dogovoreno da se rat izbjegne i da se sljedeći dan Alija iz nekih razloga predomislio i odustao.
Pa to je onaj plan po kojem je Bosna trebala ostati u krnjoj Jugoslaviji i biti topovsko meso za rat u Hrvatskoj.
Nije bas najbolji plan
Post Reply