Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Novi_Nick

#1 Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by Novi_Nick »

Image

Unija suverenih drzava Balkana bez Srbije!
Slovenija, Hrvatska, Bosna Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Albanija.

Srbija ne treba da udje u ovu Uniju iz sljedecih razloga:
To je drzava koja je istorijski dizala razne bune, napadala njihove komsije, otimala njihove teritorije, ubijala, protjerivala, silovala, pljackala njihove komsije. Ne znaju i nece da rade timski, nego zele da dominiraju nad komsijskim drzavama u njihovom okruzenju. Za sve ovo navedeno postoje dokumentacije i presude u Evropi i sirom svijeta.

Uniju bi sacinjavalo 7 suverenih i nezavisnih drzava.
Unija bi imala povrsinu: caa 206 915 km2.
Unija bi imala stanovnika: caa 16 miliona.
Unija bi imala povrsinu morske obale: caa 2 500 km2.
Unija bi imala skoro potpuno izgradjenu mrezu autoputeva.

- Vojni, pravni i sigurnosni potencijal.
Unija bi funkcionisala samostalno i mogla da se odbrani od svih eventualnih drugih agresora, bez vecih problema. Na taj nacin Unija bi garantovala sigornost stanovnistvu, privrednim i prirodnim resursima, garantovala sigurnost domacih i stranih investitora.

- Ova Unija bila bi respektabilan faktor i partner Evropskoj Uniji (EU).

- Privredni potencijal. Ova Unija imala bi ogroman teritorijalni, ekonomski, privredni, turisticki i saobracajni potencijal.

- Saobracajni potencijal Unije i ekonomska korist od toga bio bi ogroman.
Sav saobracaj iz EU prema Aziji, Bliskom Istoku i Africi i obratno usmjerio bi se na JadranskoJonski autoput i morske puteve. Srbija bi izgubila 90% ovog danasnjeg saobracaja koji ide preko autoputeva Srbije.

- Turisticki potencijal bio bi ogroman sa povrsinom obale od nekih caa 2 500 km2 i bez problema mogao bi da primi i servisira preko 50 miliona turista godisnje. Zimski turizam bi takodjer bio respektibilan.

- Trziste rada u Uniji bilo bi zadovoljavajuce i stabilno. Mnogi bivsi stanovnici Unije bi se vratili nazad u Uniju iz EU i drugih drzava svijeta, sa velikim kapacitetima raznih vrhunskih znanja, i kapitalom koji bi investirali u razne privredne grane. Jer Unija bi tada bila ekonomski, pravno i sigurnosno zasticena.
Ludzak

#2 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by Ludzak »

Nemoj, života ti.
HelaS

#3 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by HelaS »

Novi_Nick wrote: 28/08/2025 03:14
Spoiler
Show
Image
Unija suverenih drzava Balkana bez Srbije!
Slovenija, Hrvatska, Bosna Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Albanija.
Bosna i Hercegovina nije suverena država
Ludzak wrote: 30/08/2025 10:32 Nemoj, života ti.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Seawolf

#4 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by Seawolf »

Slovenija i Hrvatska ne mogu dočekati trenutak da izađu iz EU, pa da upadnu u USDB.
Novi_Nick

#5 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by Novi_Nick »

Image
Seawolf wrote: 30/08/2025 14:40 Slovenija i Hrvatska ne mogu dočekati trenutak da izađu iz EU, pa da upadnu u USDB.
Nije sigurno. Ni danas Slovenija i Hrvatska nisu neki znacajan faktor u EU kao pojedinacne drzave. Unija bi bila vec ozbiljan partner unutar EU i pitala bi se za mnoge stvari. Sto je najvaznije unutar Unije sve drzave kao i danas bile bi nezavisne, slobodne i demokratske. Kao unija drzava bili bi izuzetno ekonomski, vojno i demografski jaki.
fortaleza

#6 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by fortaleza »

Ta unija bi imala manje stanovnika od jedne Nizozemske i BDP nekoliko puta niži, eto baš bi se pitala u EU. :D

A Slovenija i Hrvatska jedva čekaju novu balkansku zajednicu. :D
dr_Evil

#7 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by dr_Evil »

fortaleza wrote: 04/09/2025 14:20 Ta unija bi imala manje stanovnika od jedne Nizozemske i BDP nekoliko puta niži, eto baš bi se pitala u EU. :D

Zavrni im pipu pristupa trzistu i vidjeti ces kako ce uci. Slovenci su prije svega trgovci, i to odlicni, kaze Ciril Ribicic mi smo izasli iz Jugoslavije onog trena kad je SLobo napravio jogurt revoluciju, ako ne mogu prodavati sta ces mi. Hrvati su druga prica, to je fanatizam.

Ne vidim po kojoj logici dajemo amnestiju Hrvatskoj i CG, a tu istu ruku ne pruzamo Srbiji, sve su te zemlje ratovale u BiH i dijelile BiH u vise navrata. Logika nije bas na razini. Nego izreka kaze da se svaka drzava raspala u kojoj su Slovenci bili, just saying :)

Nema od ovog nista, mlatimo bezveze. Morate prvo sto bi Mladic rekao uzeti sito i prosijati 1-2miliona Srba, pa da pravite unije bez istih. A vi znate kako se to zove ;)
Danguba

#8 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by Danguba »

Na jednoj ''sporednoj'' temi izlete mnogi da pokazu lice. :wink: :lol:

Zasto da ne, ako su drugi ZA.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#9 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by PreWiBa »

Mi se jedino možemo povezati sa Albancima i (možda) Crnogorcima, sa Srbima i Hrvatima nemamo dobre odnose. Miješanje Slovenaca u bilo šta sa nama može samo napraviti neko ko je jako naivan, oni su ovom području rekli "adio" prije tri decenije, njima smo mi kao daleki kao Tajland, prije bi napravili uniju sa Frijulom i Štajerskom.

Da je pameti, trebalo bi se što više povezati sa Albancima, osovina Bihać-Sarajevo-Novi Pazar-Priština, možda i Bihać-Sarajevo-Novi Pazar-Priština-Tirana.

Autocesta koja bi povezala Kosovo ili makar Crnu Goru sa Bosnom bi bila nešto što najbolje što se i Crnoj Gori i Albancima može desiti.
Otvorio bi se brži put prema zapadnoj evropi, i to ne samo to, već bi se dosta smanjio naročito Albancima nedraga srpski uticaj.
Crna Gora je za bilo kakve komunikacije prema sjeveru zavisna od Srbije, nemal broj Albanaca u dijaspori ide hrvatskom obalom i na Trebinje ili direkt na H. Novi da što manje idu kroz Srbiju.
Last edited by PreWiBa on 04/09/2025 23:26, edited 1 time in total.
PreWiBa

#10 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 04/09/2025 14:26
fortaleza wrote: 04/09/2025 14:20 Ta unija bi imala manje stanovnika od jedne Nizozemske i BDP nekoliko puta niži, eto baš bi se pitala u EU. :D

Zavrni im pipu pristupa trzistu i vidjeti ces kako ce uci. Slovenci su prije svega trgovci, i to odlicni, kaze Ciril Ribicic mi smo izasli iz Jugoslavije onog trena kad je SLobo napravio jogurt revoluciju, ako ne mogu prodavati sta ces mi. Hrvati su druga prica, to je fanatizam.

Ne vidim po kojoj logici dajemo amnestiju Hrvatskoj i CG, a tu istu ruku ne pruzamo Srbiji, sve su te zemlje ratovale u BiH i dijelile BiH u vise navrata. Logika nije bas na razini. Nego izreka kaze da se svaka drzava raspala u kojoj su Slovenci bili, just saying :)

Nema od ovog nista, mlatimo bezveze. Morate prvo sto bi Mladic rekao uzeti sito i prosijati 1-2miliona Srba, pa da pravite unije bez istih. A vi znate kako se to zove ;)
Crna Gora nema otvorenih pitanja sa Bosnom i Hercegovinom.
Sloveniji ovaj prostor ni po čemu nije zanimljiv. Njihovi glavni trgovinski partneri su Njemačka, Italija, Austrija, mi njima dođemo kao kusur.
dr_Evil

#11 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 04/09/2025 23:12

Sloveniji ovaj prostor ni po čemu nije zanimljiv. Njihovi glavni trgovinski partneri su Njemačka, Italija, Austrija, mi njima dođemo kao kusur.
Bez ikakve namjere da kazem nesto lose o uspjehu Slovenije, jedina drzava nase Jugoslavije koja se moze smatrati uspjesnom, ali ne smatraju oni nase trziste kao kusur, bas naprotiv.

CG nema otvorenih pitanja sa BiH jer smo svi zatvorili oci na ta pitanja i zatvorili ih. Nije CG vise Mile Djukanovic da bi nesto halalili, valjda su na vlasti isti oni sta su pucali po mom gradu. Ja sam prvi za pravit novu Jugu, ali ne sa ovim politicarima i snagama, ni kod njih, a vala ni kod nas.
dr_Evil

#12 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by dr_Evil »

Nego kako cemo sa Slovenijom sta cemo sa onim famoznim "ako ti Slobo podrzis nasu neovisnost, onda ti dole juzno od nas radi sta hoces, nas to ne dotice", sve ostalo je historija :)

Helem, kazem ovo samo jer me zanima gdje je granica zaborava.
PreWiBa

#13 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 05/09/2025 08:58 Nego kako cemo sa Slovenijom sta cemo sa onim famoznim "ako ti Slobo podrzis nasu neovisnost, onda ti dole juzno od nas radi sta hoces, nas to ne dotice", sve ostalo je historija :)

Slovenci možda jesu šupci, ali nisu oni ubijali i klali, a za razliku od nekih drugih glavni su nam na putu za z. evropu.
dr_Evil

#14 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 05/09/2025 09:52
dr_Evil wrote: 05/09/2025 08:58 Nego kako cemo sa Slovenijom sta cemo sa onim famoznim "ako ti Slobo podrzis nasu neovisnost, onda ti dole juzno od nas radi sta hoces, nas to ne dotice", sve ostalo je historija :)

Slovenci možda jesu šupci, ali nisu oni ubijali i klali, a za razliku od nekih drugih glavni su nam na putu za z. evropu.
Da li se to razlikuje od ovog sta danas Arapi rade Palestincima? Ono jesu supci, ali eto ne ubijaju oni Palestince.

To sto nam trebaju jel ih amnestira. Nas najveci blokator ce mozda biti Hrvatska, ako ikad dodjemo do te tacke, da li cemo preci preko UZP-a jer ce zasigurno to biti uslov da kazemo da nisu oni nista radili. Ako mogu Bugari i Grci to raditi Makedoniji, mogu i ovi nama.

Nebitno iskreno, samo kazem praviti neke planove o uniji koja ne ukljucuje Srbiju, a time i Sandzak te Vojvodinu je ono... Jednostavno akrobacija za neko drugo vrijeme i neke druge ljude, ne za nasih zivota, ali bit ce i uvjeren sam jer je to jedina logicna drzava.
PreWiBa

#15 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 05/09/2025 08:21
sehohari wrote: 04/09/2025 23:12

Bez ikakve namjere da kazem nesto lose o uspjehu Slovenije, jedina drzava nase Jugoslavije koja se moze smatrati uspjesnom, ali ne smatraju oni nase trziste kao kusur, bas naprotiv.

CG nema otvorenih pitanja sa BiH jer smo svi zatvorili oci na ta pitanja i zatvorili ih. Nije CG vise Mile Djukanovic da bi nesto halalili, valjda su na vlasti isti oni sta su pucali po mom gradu. Ja sam prvi za pravit novu Jugu, ali ne sa ovim politicarima i snagama, ni kod njih, a vala ni kod nas.
Da, smatraju. Relativno naravno, samo što oni i o kusuru razmišljaju više nego mi o glavnici.
Za Slovence nas kao da i nema. Jednostavno oni su prekrižili ove prostore mentalno iz svojih planova i strategija.

Gdje su ti na vlasti? U Crnoj Gori? Malo lupaš...
Mi sa njima nemamo otvorenih pitanja i tjt, koja su to?
Sem onih idiotarija o Sutorini, nema ih. Priznaje se genocid, Bošnjaci imaju sasvim ok prava, jedino Srbi malo ljubakaju sa Dodikom, ali to nisu Crnogorci.

Svakako glavna stvar oko mog upisa jesu Albanci, a ne Crnogorci.
drug_profi

#16 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by drug_profi »

Ja bih na ovu temu samo rekao da Jugoslavija nije moguća bez Srba, a sa Srbima je nemoguća.
Novi_Nick

#17 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by Novi_Nick »

sehohari wrote: 04/09/2025 23:08 Mi se jedino možemo povezati sa Albancima i (možda) Crnogorcima, sa Srbima i Hrvatima nemamo dobre odnose. Miješanje Slovenaca u bilo šta sa nama može samo napraviti neko ko je jako naivan, oni su ovom području rekli "adio" prije tri decenije, njima smo mi kao daleki kao Tajland, prije bi napravili uniju sa Frijulom i Štajerskom.

Da je pameti, trebalo bi se što više povezati sa Albancima, osovina Bihać-Sarajevo-Novi Pazar-Priština, možda i Bihać-Sarajevo-Novi Pazar-Priština-Tirana.

Autocesta koja bi povezala Kosovo ili makar Crnu Goru sa Bosnom bi bila nešto što najbolje što se i Crnoj Gori i Albancima može desiti.
Otvorio bi se brži put prema zapadnoj evropi, i to ne samo to, već bi se dosta smanjio naročito Albancima nedraga srpski uticaj.
Crna Gora je za bilo kakve komunikacije prema sjeveru zavisna od Srbije, nemal broj Albanaca u dijaspori ide hrvatskom obalom i na Trebinje ili direkt na H. Novi da što manje idu kroz Srbiju.
Bosna Hercegovina ce na jugozapadu jadranskojonskim autoputem biti povezana sa Hrvatskom, CG, Albanijom, Grckom i dalje.

Crna Gora gradi autoput od Podgorice na sjever do granice sa Srbijom. Sa tog autoputa jedan krak ide za Kosovo i kopca se na autoputeve Kosova, Srbije, Makedonije, Albanije, Grcke i dalje. Da li ce Bosna i Hercegovina imati pristup sa istocne strane do autoputeva CG, Kosova i dalje na sve strane zavisi od entiteta Srpska (BH) i Srbije. Znaci ta osovina autoputa o kojoj pises Bihac, Sarajevo, Novi Pazar (Srbija), Kosovo i dalje zavisi od entiteta Srpska u BiH? i Srbiji?.
drug_profi

#18 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by drug_profi »

Mislim da BiH ima interes za AP prema CG koji bi povezao i Sandžak sa BiH, te dalje sa Kosovom, Albanijom i Makedonijom. Samo ne vidim da je igdje to lako napraviti osim kroz Hercegovinu, a tamo se već planira JJAC
Novi_Nick

#19 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by Novi_Nick »

drug_profi wrote: 05/09/2025 10:05 Ja bih na ovu temu samo rekao da Jugoslavija nije moguća bez Srba, a sa Srbima je nemoguća.
Unija suverenih drzava Balkana nije ni priblizno isto kao bivsa Jugoslavija.
drug_profi

#20 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by drug_profi »

Novi_Nick wrote: 05/09/2025 12:27
drug_profi wrote: 05/09/2025 10:05 Ja bih na ovu temu samo rekao da Jugoslavija nije moguća bez Srba, a sa Srbima je nemoguća.
Unija suverenih drzava Balkana nije ni priblizno isto kao bivsa Jugoslavija.
Neko je prije mene pomenu Jugu i na to sam odgovorio.
A ova tvoja ideja nema šanse dok god postoji EU.
Slovenija i Hrvatska neće izaći iz te unije da bi ušle u drugu siromašniju od njih.
dr_Evil

#21 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by dr_Evil »

Dal se neko sjeca ideje Intermarie, ili Medjumorja po naski.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Me%C4%91umorje

Malo vise kod srbijanaca:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D ... 1%98%D0%B5

Koliko je ovo realno u sklopu neke EU, pa mnogo vise nego osnivanje nove Juge(nazalost).
drug_profi

#22 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by drug_profi »

Nema zajednicke drzave sa Srbima. Oni jednostavno nisu sposobni da zive s nekim, a da ne pokusaju da mu otmu sve.
Seawolf

#23 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by Seawolf »

dr_Evil wrote: 07/09/2025 10:41 Dal se neko sjeca ideje Intermarie, ili Medjumorja po naski.

Koliko je ovo realno u sklopu neke EU, pa mnogo vise nego osnivanje nove Juge(nazalost).
Realno jeste. Bez Bosne i Hercegovine i, naravno, bez Srbije.
dr_Evil

#24 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by dr_Evil »

Seawolf wrote: 07/09/2025 10:48
dr_Evil wrote: 07/09/2025 10:41 Dal se neko sjeca ideje Intermarie, ili Medjumorja po naski.

Realno jeste. Bez Bosne i Hercegovine i, naravno, bez Srbije.
Onda nema druge nego da druga Lenjina ozivimo :D
konami666

#25 Re: Unija suverenih drzava Balkana (USDB) bez Srbije!

Post by konami666 »

Seawolf wrote: 30/08/2025 14:40 Slovenija i Hrvatska ne mogu dočekati trenutak da izađu iz EU, pa da upadnu u USDB.
:lol: oplakah!
Post Reply