Ukrajina

arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#219276 Re: Ukrajina

Post by arman1 »

dr_Evil wrote: 27/08/2025 13:03 Sve na stranu, ali valjalo bi da se sad mogu gdje kupiti dionice Gazproma :D
Sad ih i poklanjaju, bruka je imati nešto bezvrijedno što si skupo platio.
Crvene_brigade

#219277 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Nekako su nam “ispod radara” prošle uspješne akcije i kontranapadi ZSU na više dijelova fronta u posljedna tri dana: Oslobođena su slijedeća sela i naselja:

Lyman: Novomikhalivka, Nov Myr, Hrelivka

Pokrovsk: Mikhailivka, Myrne

Velika Novosilka: Zeleni Hai, Filiye

Zaporožje: Stepove.

Navodno, postoji informacija da se na prostoru Pokrovska trenutno nalazi sedam ukrajinskih brigada?!

Vidjećemo šta se sprema...
sumirprimus

#219278 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Zato deep state prenosi ovako

The enemy advanced in Serebryanske forestry, near Torske and Yampolivka.
9:18 PM
The enemy advanced in Serebryanske forestry, near Serebryanka and Olhivske. The enemy was pushed back from Tolstoy.
10:01 PM
The enemy advanced in Zarichne, Kotlynne, near Kolodyazy and Olhivske.
10:32 PM

The enemy occupied Zaporizke and Novoheorhiivka, and advanced near Shevchenko, Bila Hora, and Oleksandr-Shultyno.
10:53 PM
Crvene_brigade

#219279 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Kompilacija “svježeg” droniranja Putinovih fašističkih agresora. Ovo je zapravo kompletan snimak kada je zločinački Putinov general-pukovnik ostao bez ekstremiteta...

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#219280 Re: Ukrajina

Post by pici »

Trenutno rusi nisu u ratnom zamahu i prodoru kao ranije. Procurilo je da su za uspjesno avio bombardovanje irana krivi rusi a ne mossad kako se u pocetku prezentiralo i vjerovalo. Kompletnu iransku PVO rusi su predali mossadu i ovi su bez gubitaka nadljetali iran. Sta bi to moglo znaciti po ukrajinu. Pa puno manje shaheda iranskog na nebu ukrajine. Da se primjetiti.
drug_profi

#219281 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Skontali su Iranci da su oni za ruse samo kusur. Ko sto ce i srbi biti kusur.
Ko sto je i svaki narod koji je uz njih bio uvijek bio samo moneta za trgovanje.

Iran ce se vjerovatno distancirati od Rusije a pribliziti Kini.
alijagoro

#219282 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

pici wrote: 27/08/2025 14:14 Trenutno rusi nisu u ratnom zamahu i prodoru kao ranije. Procurilo je da su za uspjesno avio bombardovanje irana krivi rusi a ne mossad kako se u pocetku prezentiralo i vjerovalo. Kompletnu iransku PVO rusi su predali mossadu i ovi su bez gubitaka nadljetali iran. Sta bi to moglo znaciti po ukrajinu. Pa puno manje shaheda iranskog na nebu ukrajine. Da se primjetiti.
Zar Rusi ne prave sami gerane,po iranskoj dozvoli i sa kineskim dijelovima?
drug_profi

#219283 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nije to vala neka tehnologija da je ne mozes prekopirat za kratko vrijeme.
I dijelovi nisu neki sofisticirani da ih ne mozes naci na drugom mjestu.
karanana

#219284 Re: Ukrajina

Post by karanana »

rusi sada proizvode sami svoje shehide. iran im je nebitan, zato su ga i sutnuli niz vodu. sve je planirano sa izraelom bilo.
ali glupi muslemini i dalje misle da je rusija spasiteljica umme, allahovo uze, sto bi se reklo.
sta kaze onaj debeli analiticar sto dodje na N1 i kaze da ima 55 miliona jevreja u americi: iran je dobio 30 SU35ica.
Crvene_brigade

#219285 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

karanana wrote: 27/08/2025 15:59 rusi sada proizvode sami svoje shehide. iran im je nebitan, zato su ga i sutnuli niz vodu. sve je planirano sa izraelom bilo.
ali glupi muslemini i dalje misle da je rusija spasiteljica umme, allahovo uze, sto bi se reklo.
Strašno, uvredljivo i islamofobično. Neviđeni govor mržnje. Post će biti prijavljen.
karanana

#219286 Re: Ukrajina

Post by karanana »

cuj to?!
tako te dotaklo? vidjo sam i gore, ali sta ces.....
meni i nije bilo bas nesto bombasticno, jednostavno cinjenicno, ali vidim ti si negdje izmedju te muslimanske pro-ruske ume i neke zestoke mrznje prema rusima, pa nije to lako odvagati no hodati po toj tankoj crti u ovakvim geopoloitickim uslovima.
alijagoro

#219287 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

karanana wrote: 27/08/2025 15:59 rusi sada proizvode sami svoje shehide. iran im je nebitan, zato su ga i sutnuli niz vodu. sve je planirano sa izraelom bilo.
sta kaze onaj debeli analiticar sto dodje na N1 i kaze da ima 55 miliona jevreja u americi: iran je dobio 30 SU35ica.
Vidjelo se to na pocetku rata u Ukrajini,kad su Ukrajinci dobili samo zavoje od izraelaca,ko je s kim u talu
JMGuti

#219288 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

sumirprimus wrote: 27/08/2025 13:51 Zato deep state prenosi ovako

The enemy advanced in Serebryanske forestry, near Torske and Yampolivka.
9:18 PM
The enemy advanced in Serebryanske forestry, near Serebryanka and Olhivske. The enemy was pushed back from Tolstoy.
10:01 PM
The enemy advanced in Zarichne, Kotlynne, near Kolodyazy and Olhivske.
10:32 PM

The enemy occupied Zaporizke and Novoheorhiivka, and advanced near Shevchenko, Bila Hora, and Oleksandr-Shultyno.
10:53 PM
Te borbe oko Serebryansky sume traju godinama. Malo malo napreduju, pa dodju Treca ili Azov i vrate ih nazad i opet jovo nanovo. Mislim jasno je da su sad povecali intenzitet napada, sjeverno je Liman, otvaraju sebi i prostor za potencijalni napad na Slavjansk sa istoka, ali u sustini upravo bitka za tu sumu najbolje pokazuje u kakvom je stanju bojisnica u Ukrajini. Niko ni naprijed ni nazad.
Čitalac

#219289 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Alijev: Uz Ukrajinu smo od prvog dana, nikada se nemojte miriti s okupacijom.
Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev izjavio je da je Baku od prvih dana ruske invazije podržavao i nastavlja podržavati teritorijalni integritet Ukrajine.
"Vraćajući se na ono o čemu se razgovaralo u vezi s azerbajdžansko-ruskim odnosima, podržavali smo teritorijalni integritet Ukrajine od prvih dana ruske invazije i nastavljamo ga podržavati", naglasio je.
Ruska Federacija je 8. kolovoza pogodila skladište nafte azerbajdžanskog Socara u Odeskoj regiji. Ovo je bio treći ciljani napad Ruske Federacije na infrastrukturne objekte u Ukrajini povezane s Azerbajdžanom, što se poklopilo s eskalacijom odnosa između tih zemalja.
Na pitanje što bi savjetovao Ukrajincima kao vođa nacije koja je uspjela vratiti teritorijalni integritet zemlje nakon tri desetljeća, Alijev rekao da je već imao priliku odgovoriti na slično pitanje.
"Mislim da je ovo u skladu s nadama Ukrajine, ukrajinskog naroda. Nikada ne pristajte na okupaciju. To je glavni savjet. Mi smo tako učinili", rekao je Alijev.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#219290 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

geralt wrote: 26/08/2025 19:50 Ako iko zna napraviti pojak mlazni motor, to je Ukrajina, drzava u kojoj se nalazi Antonov i gdje su napravljeni An-124 i An-225.
E to. Mislim da su upravo zbog ovoga rutalji pobudalili - zbog Ukrajinske kreativnosti i inovativnosti u stvaranju novih proizvoda :thumbup:
Spoiler
Show
Kreativnost i inovativnost nisu isti pojmovi, jer kreativnost predstavlja izvor iz kojeg nastaju ideje, a ideje postaju
inovativni proizvodi. Na temelju kreativnog potencijala započinje inovacijski proces, koji rezultira stvaranjem novog proizvoda, usluge, procesa ili poslovnog modela.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#219291 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Putin paniči u svom bunkeru.

"Dovoljna je samo jedna društvena situacija i on gubi kontrolu."

Putin "paniči u svom bunkeru", jer se suočava sa svojom najvećom noćnom morom - milion ljudi koji jurišaju na Crveni trg - nečim što "ne može ubiti", kaže Sir Bill Browder.
mishic

#219292 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Crvene_brigade wrote: 27/08/2025 16:02 Strašno, uvredljivo i islamofobično. Neviđeni govor mržnje. Post će biti prijavljen.
I nije od koga je jer takvima nema broja od istog autora.
karanana

#219293 Re: Ukrajina

Post by karanana »

nije da me nesto vrijedja, nit me briga, u koji kvadrant bi se ja stavio ako gledamo komentare o meni na ovoj temi.... anti musliman i pro rus, bas cudna kombinacija...ali me malo zagolicalo to da takvim mojim komentarima "nema broja" na forumu. a ja bas bjezim od religije i tih sranja....

ali, ako je tako - odlicno. elhamdulliah. ako je greska komentatora, isto odlicno.
zigzag

#219294 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

A na koga to mislis? Svjetske muslimane ili ove lokalne kladioničare?
karanana

#219295 Re: Ukrajina

Post by karanana »

naravno nema anketa, ali nekako se cini da u globalu vecina muslimana stoji uz ruse jer misle da su i rusi uz njih i da im pomazu po pitanju kontriaranja americi i ziraelskom divljastvu. onda kad pitas za jedan primjer gdje je rus pomogo muslimanu, ne postoji, ali postoje price o tome da je rus sjebo irance i njihovu odbranu, da je radio sa izraelom i u siriji, da vrlo dobro saradjuje sa izraelom na obavjestajnom nivou....
i onda se veliki pro ukrajinac crvene brigade nadje medju uvrijedjenim kad ja kazem da su muslimini glupani pa vjeruju rusima misleci da su im oni i njihova goepolitika jedina nada i spas.
ma zapetljano. ali nije me uvrijedilo to da me crvene brigade proziva muslimanskim hejterom, islamofobom ili sta vec. sta me je uvrijedilo je to da ja uopste ne mislim da sam reko bila sta uvredljivo a on i ovaj drugi me prozivaju kao anti-muslimanom i uvijek takvim na forumu. a fakat ne vidim to. vrijedja me kad mi kaze da sam islamofob na neke poprilicno mekane izjave o gluposti muslimanskog ummeta na primjer.
Crvene_brigade

#219296 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

karanana wrote: 27/08/2025 18:00 naravno nema anketa, ali nekako se cini da u globalu vecina muslimana stoji uz ruse jer misle da su i rusi uz njih i da im pomazu po pitanju kontriaranja americi i ziraelskom divljastvu. onda kad pitas za jedan primjer gdje je rus pomogo muslimanu, ne postoji, ali postoje price o tome da je rus sjebo irance i njihovu odbranu, da je radio sa izraelom i u siriji, da vrlo dobro saradjuje sa izraelom na obavjestajnom nivou....
i onda se veliki pro ukrajinac crvene brigade nadje medju uvrijedjenim kad ja kazem da su muslimini glupani pa vjeruju rusima misleci da su im oni i njihova goepolitika jedina nada i spas.
ma zapetljano. ali nije me uvrijedilo to da me crvene brigade proziva muslimanskim hejterom, islamofobom ili sta vec. sta me je uvrijedilo je to da ja uopste ne mislim da sam reko bila sta uvredljivo a on i ovaj drugi me prozivaju kao anti-muslimanom i uvijek takvim na forumu. a fakat ne vidim to. vrijedja me kad mi kaze da sam islamofob na neke poprilicno mekane izjave o gluposti muslimanskog ummeta na primjer.
Nemam namjeru ulaziti u raspravu sa nekim ko koristi ovakav narativ, bolje rečeno, primjenjuje govor mržnje prema bilo kome.

Nažalost, umjesto da se pokuša izviniti, korigirati svoje užasne stavove, isti nastavlja pisati mržnju, etiketirati druge i sl. Odavno se nije dogodilo da na samo jednoj stranici foruma bude ispisano toliko uvreda, sterotipa i mržnje prema nekoj grupi, a da to čak i nema veze sa samom temom.

Svaka dalja rasprava je besmislena. Protiv takvih se bori.

I hrabri Ukrajinci to rade, svim svojim srcem i dušom.
karanana

#219297 Re: Ukrajina

Post by karanana »

u jednom cemo se sloziti: da ovu trenutnu raspravu necemo nastaviti.
Crvene_brigade

#219298 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Neki su tvrdili da je ovo nemoguće: Rusi čekaju satima na pumpama, cijene ruše rekorde. Iza svega stoje Ukrajinci

IAKO se Rusija ponosi statusom energetske velesile, njezini se građani suočavaju s neočekivanim problemom: nestašicom goriva. Tjedni ukrajinskih napada dronovima teško su oštetili rafinerijske kapacitete diljem zemlje, zbog čega vozači satima čekaju u redovima pred benzinskim postajama koje ostaju bez zaliha, dok cijene benzina dosežu rekordne razine, piše The Guardian.

Pojačani napadi na energetsku infrastrukturu

Tijekom ljeta Ukrajina je intenzivirala napade dronovima na rusku energetsku infrastrukturu. Ova strategija osmišljena je kako bi se izvršio pritisak na Moskvu i poslala poruka da Ukrajina i dalje ima utjecaj u mirovnim pregovorima koje vodi američki predsjednik Donald Trump.

Nestašica se najviše osjeća u udaljenim regijama, uključujući Daleki istok, južnu Rusiju i anektirani poluotok Krim, gdje su vozači zbog nedostatka običnog benzina prisiljeni prelaziti na skuplje vrste goriva.

Poremećena proizvodnja

Analitičari procjenjuju da su nedavni ukrajinski napadi poremetili najmanje 17% ukupnog ruskog rafinerijskog kapaciteta, što odgovara količini od 1,1 milijuna barela dnevno. Između 2. i 24. kolovoza, Ukrajina je izvela najmanje desetak napada na rusku naftnu infrastrukturu, a većina ih je pogodila postrojenja duž koridora Rjazanj–Volgograd na jugozapadu zemlje.

Posljednji napad dogodio se u srijedu, kada je, prema izvješćima ukrajinskih medija, snažna eksplozija pogodila naftovod Rjazanj–Moskva, jednu od glavnih arterija za opskrbu glavnog grada.

"Ovo nije prva takva kriza", izjavio je Boris Aronstein, neovisni analitičar za naftu i plin. Međutim, dodao je kako su ukrajinski napadi dronovima na rafinerije i skladišta ovu krizu učinili najtežom posljednjih godina.

"Napadi su golemi, koordinirani i ponavljaju se; dolaze u valovima, a rafinerije jednostavno nemaju vremena popraviti štetu uzrokovanu prethodnim napadom prije nego što se dogodi sljedeći", objasnio je Aronstein.

Rekordne cijene i ranjiv sustav

Veleprodajne cijene A-95, najčešće korištenog benzina u Rusiji, prošlog su tjedna dosegle rekordnu razinu od oko 82.300 rubalja (760 funti) po toni, što je gotovo 54% više nego u siječnju. Paradoksalno, nestašice se događaju u jednom od najvećih svjetskih izvoznika sirove nafte, koja se isporučuje tržištima poput Kine i Indije.

No, sirova nafta mora se preraditi, a velik dio ruskog rafinerijskog sustava usmjeren je na izvozne proizvode. Analitičari ističu da je jedna od glavnih slabosti industrije nedostatak rezerve u domaćoj proizvodnji benzina, koja jedva pokriva potražnju, čineći sustav iznimno ranjivim. Sankcije su dodatno otežale situaciju jer su Rusiju odsjekle od zapadne tehnologije, zbog čega su popravci sporiji i složeniji.

Frustracija na društvenim mrežama

Ruske društvene mreže preplavljene su snimkama frustriranih vozača koji se žale na nestašice i rastuće cijene. "Čekamo satima, a nitko ne zna hoćemo li uopće uspjeti napuniti automobile", rekao je jedan muškarac prolazeći pored dugačkog reda u gradu Dalnegorsku.

Popularni automobilski kanal na Telegramu, "Motorist’s Den", duhovito je primijetio da "se čini da će se benzin uskoro točiti u čaše za šampanjac, a ne u spremnike goriva".

Druga viralna objava glasi: "Punjenje goriva sada je gotovo kao odlazak u butik: krenete po litru, a vratite se s praznim novčanikom i filozofskom mišlju da možda hodanje i nije tako loše."

Vrijeme kao dodatni problem

Trenutnu krizu pogoršava i činjenica da je kolovoz tradicionalno najteži mjesec za rusko tržište goriva. Sezona žetve povećava potražnju, rafinerije su u fazi planiranog održavanja, a izvoznici love više sezonske cijene u inozemstvu. Ove godine, ono što je obično predvidljiva nestašica pretvorilo se u potpuni kaos nakon što su ukrajinski dronovi onesposobili ključna postrojenja.

Preuzeto sa: https://www.index.hr/vijesti/clanak/rus ... ostalo_d_0
alijagoro

#219299 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

Hoce li se cijene sad povecati i na globalnom nivou ili samo u Rusiji
Labirint

#219300 Re: Ukrajina

Post by Labirint »

Moj im je prijedlog nek predju na elektricna vozila :oops:
Post Reply