Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Zehran82

#3226 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Static-X wrote: 23/08/2025 18:07
Zehran82 wrote: 23/08/2025 11:26
Static-X wrote: 23/08/2025 01:12 ----
Kao sto sam i ocekivao, nemas ti blage veze sta sam ti ja rekao.
stani malo covjece, pa ja sam te stvari analizirao detaljno, verificirao da je tako, i onda vizualizirao i obojio cifre za laksu analizu drugima koji hoce to analiziraju, da im olaksam.....ti dodjes i pitas me , ja ti postiram i onda nakon sto sam postirao nisi ni pokusao analizirati ista i onda ti meni kazes da nemam blage veze :-) :lol:

hajde barem pogledaj video o tome ako nista drugo, gdje ti se govori i objasnjava na engleskom, ako nema kuveta u tebi da to analiziras sam, barem poslusaj kako ti se objasnjava...ako ni to nisi u stanju, zaobidji me molim te :-) :roll: nije ovo tema za tebe onda.

ovdje je daleko vise toga prezentirano nego u te 3 slike gore, tu je jos ukljuceno masa drugih simetrija koje se pojavljuju
Ovo je gluplje nego sto sam mislio. Sta se ovdje ima analizirati. Ovo i djecak iz 4. ili 5. razreda zna sabrati i podijelit.
Evo i bez moje analize, slozicu se sa svim sto je u videu sto se tice brojki dobijeni. Ajd mi sad ti reci po cemu je ovo cudo?
polahko sinko, jos ti pure treba da pojedes da bi bio na nivou da nesto ocjenjujes ovdje a tek si poceo da zagrebas po povrsini :) u moru Kuranskih cuda.
Static-X

#3227 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Static-X »

Zehran82 wrote: 26/08/2025 11:37 polahko sinko, jos ti pure treba da pojedes da bi bio na nivou da nesto ocjenjujes ovdje a tek si poceo da zagrebas po povrsini :) u moru Kuranskih cuda.
Vec treci put te pitam po cemu je ovo cudo?
Postavio is predpostavljam svoj najbolji primjer kur'anskog "matematickog" cuda a i sam ne znas zbog cega to smatras cudom? Smjesno zar ne?
Dozer

#3228 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

On ba ne zna ni arapske brojeve, a busa se da je dekodirao matematicka cuda u Kur'anu :lol:
Zehran82

#3229 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Static-X wrote: 26/08/2025 13:43
Zehran82 wrote: 26/08/2025 11:37 polahko sinko, jos ti pure treba da pojedes da bi bio na nivou da nesto ocjenjujes ovdje a tek si poceo da zagrebas po povrsini :) u moru Kuranskih cuda.
Postavio is predpostavljam svoj najbolji primjer kur'anskog "matematickog" cuda a i sam ne znas zbog cega to smatras cudom? Smjesno zar ne?
objasnit cu ti ja sta je cudo, nije problem.

Kuranska cuda su raznovrsna, raznih velicina i kalibara.

a sad da ti objasnim sta je tu cudo.

Prvo, moras da upoznat kontekst, a to je koje to vrijeme bilo, i koji ljudi su to bili,,znaci 7 stoljece, i imas nepismene arape, u ovom slucaju poslanika Muhammeda koji nije znao ni citati ni pisati.

drugo, Kuran je dolazio dio po dio, a ne pisan odjednom , i to preko Muhammeda je dosao. znaci jednogh covjeka koji je bio nepismen. znaci samo se moze osloniti na svoj um, bez da citas ista ili da pises ista, smisli u glavi i recituj.

trece, okolnosti Muhammeda u vrijeme objave, proganjan, zlostavljan, pokusaji ubistva, ekonomske sankcije da nemaju sta jesti, fizicke torture i ubistva prvih muslimana, znaci nezamislivo u teskoj ratnoj situaciji smisljati nesto ovako kao sto sam ti prezentirao.

cetvrto, ne smije biti editovanja teksta, ako dodje tako kako se recituje prvi put, nema daj pobrisi i da promijenimo, jer ako bi tako bilo to bi znacilo poslanik nije poslanik nego sarlatan lazljivac koji prepravlja tekstove i izmislja ih....znaci kada jednom recitiras , ne smije se vise nista brisati ni prepravljati, kada ga pozicioniras na jedno mjesto, nema vise prepravke, to je to.

peta stvar, nema pobrojanih ajeta, znaci na kraju ajeta nema broja, jer to je naknadno doslo nakon muhammeda da se lakse ajeti referisu.
umjesto da kazes u ajetu sto kaze tako i tako, jednostavno kazes u ajetu 214, zato sto se ajet naznacio 214 je je tu kraj ajeta inace ali nije bilo broja nego tacke koje su oznacavale kraj ajeta.

znaci sve problem za problemom da bi bilo ko i pomislio ista kodirati i malu jednostavnu stvar u Kuranu a kamoli ovako nesto masovno.

kada znamo sve to sada

hajde sada fino da se ti poziioniras u Muhammedove cipele, da ti gledas to iz njegove perspektive kako bi shvatio zasto je to cudo.

1. Nepismen si, ne znas citati ni pisati, moras sve iz svoje glave recitirati....jer tako je to izgledalo onima koji su tvrdili da MUhammed izmislja, koji su ga oputzivali.

2. U Ratu si, gdje vlada, glad, strah, proganja, ubistva, mucenja , ekonomske sankcije itd....zvizde meci iznad glave, i sada ti trebas iz svoje glave da nam recitiras tekst koji nije pobrojan, ali ces nam naznaciti gdje je kraj ajeta, bez da ga numerises.

3. Nema editing proces, onako kako prvi put recitiras na prvu, tako ostaje vjecno, nema prepravke, tipa da kaze, daj pobrisi to , da napisemo nesto drugo, toga nema, kako ti iz glave izadje prvi put tu se stvar zapecatila, jer svako mijenjanje je signal da je osoba lazov i sarlatan.

4. Nemas brojeva ajeta , ako bi nesto htio u glavi da kodiras.

5. Nemas papira, ni olovke, ni kompijutera ni digitrona, samo svoja glava.

eh kada sve to znas, hajde pokusaj neke takve ogromne simetrije uraditi samo u svojoj glavi i kada se izrecitira na prvu da to sve fercera kao sto je prezentirano.....jeli ti sad jasno zasto je cudo?
nemezis

#3230 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 26/08/2025 14:42

Prvo, moras da upoznat kontekst, a to je koje to vrijeme bilo, i koji ljudi su to bili,,znaci 7 stoljece, i imas nepismene arape, u ovom slucaju poslanika Muhammeda koji nije znao ni citati ni pisati.

drugo, Kuran je dolazio dio po dio, a ne pisan odjednom , i to preko Muhammeda je dosao. znaci jednogh covjeka koji je bio nepismen. znaci samo se moze osloniti na svoj um, bez da citas ista ili da pises ista, smisli u glavi i recituj.

trece, okolnosti Muhammeda u vrijeme objave, proganjan, zlostavljan, pokusaji ubistva, ekonomske sankcije da nemaju sta jesti, fizicke torture i ubistva prvih muslimana, znaci nezamislivo u teskoj ratnoj situaciji smisljati nesto ovako kao sto sam ti prezentirao.

cetvrto, ne smije biti editovanja teksta, ako dodje tako kako se recituje prvi put, nema daj pobrisi i da promijenimo, jer ako bi tako bilo to bi znacilo poslanik nije poslanik nego sarlatan lazljivac koji prepravlja tekstove i izmislja ih....znaci kada jednom recitiras , ne smije se vise nista brisati ni prepravljati, kada ga pozicioniras na jedno mjesto, nema vise prepravke, to je to.

peta stvar, nema pobrojanih ajeta, znaci na kraju ajeta nema broja, jer to je naknadno doslo nakon muhammeda da se lakse ajeti referisu.
umjesto da kazes u ajetu sto kaze tako i tako, jednostavno kazes u ajetu 214, zato sto se ajet naznacio 214 je je tu kraj ajeta inace ali nije bilo broja nego tacke koje su oznacavale kraj ajeta.

znaci sve problem za problemom da bi bilo ko i pomislio ista kodirati i malu jednostavnu stvar u Kuranu a kamoli ovako nesto masovno.

kada znamo sve to sada

hajde sada fino da se ti poziioniras u Muhammedove cipele, da ti gledas to iz njegove perspektive kako bi shvatio zasto je to cudo.

1. Nepismen si, ne znas citati ni pisati, moras sve iz svoje glave recitirati....jer tako je to izgledalo onima koji su tvrdili da MUhammed izmislja, koji su ga oputzivali.

2. U Ratu si, gdje vlada, glad, strah, proganja, ubistva, mucenja , ekonomske sankcije itd....zvizde meci iznad glave, i sada ti trebas iz svoje glave da nam recitiras tekst koji nije pobrojan, ali ces nam naznaciti gdje je kraj ajeta, bez da ga numerises.

3. Nema editing proces, onako kako prvi put recitiras na prvu, tako ostaje vjecno, nema prepravke, tipa da kaze, daj pobrisi to , da napisemo nesto drugo, toga nema, kako ti iz glave izadje prvi put tu se stvar zapecatila, jer svako mijenjanje je signal da je osoba lazov i sarlatan.

eh kada sve to znas, hajde pokusaj neke takve ogromne simetrije uraditi samo u svojoj glavi i kada se izrecitira na prvu da to sve fercera kao sto je prezentirano.....jeli ti sad jasno zasto je cudo?
Muhamed nepismen a bio cijenjeni trgovac?
Dozer

#3231 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrle zaboravlja da je to sve rekla-kazala, pocev id Muhammedove nepismenosti, pa nadalje.

Ali, kako ni bog nije znao arapske brojeve, ne iznenadjuje sto ih nije znao ni Muhammed. A ne zna ih ni Smrle :D
Static-X

#3232 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Static-X »

Zehran82 wrote: 26/08/2025 14:42

kada znamo sve to sada

Ima tu puno lafine koju arapi prosipaju svijetu kao na primjer da Muhamed nije znao ni citati ni pisati, nije znao nista o kriscanskom/jevrejskom svijetu, nije poznavao more...
Mozda on i nije znao citati i pisati u ranoj fazi svog zivota, ali je moguca vjerovatnoca da je to naucio poslije. U samom Kur'anu se navodi kako ga ostali ljudi optuzuju da kopira price drevnih naroda, da ima svoje pisare koji mu pomazu, medjutim on to sve pobija tvrdeci da je to objava od nekog nadnaravnog. Takodje se pravi dojam da je on bio izolovan od ostatka svijeta medjutim on je bio trgovac koji je putovao cak do Sirije a samim tim je puno toga mogao nauciti imajuci dodir sa kriscanskim i jevrejskim narodima. Prije nego mu je dosla prva objava imao je starog jevrejskog prijatelja, ucena covjeka. On je bio prvi kome je Hatidza otisla za savjet kada se Muhamed vratio iz pecine po prvoj objavi. Prakticki je ne moguce da Muhamed nije znao nista o biblijskim pricama, medjutim arapi nam prosipaju te suplje da bi Muhameda uzdigli na nekog ko nije imao pojma ni ocemu al je kao takav ipak dostavio Kur'an. Slicno tome, ajeti o putovanju na moru, i kako on ne bih znao nista o tome, iako je Meka udaljena svega 75km od mora...

Cinjenica da je Kur'an objavljivan 23 godine znaci da ga je mogao oblikovati kako je htio. Prvih 15tak godina moze se reci da je Muhamed bio u losijoj situaciji, zato je u tom periodu racunaio na pjesnicju filozofiju i prepricavanje koje kakvi gluposti iz biblije, price poslanika i prijetnje paklom i rajom na onom svijetu. Medjutim, pri prelasku u Medinu, lik je vladio gradom i njegovom okolinom, uzivao u 11 zena i pri tome se polako odricao kriscana i jevreja praveci svoje zakone.

On je stimao i editovao Kur'an po koji zna put samo sto mi nemamo sacuvano te neke stvari koje su promjenjene poput kamenovanja kao kazne. Onda ni sam nemas pojma koliko ajeta je ukinuto od strane drugih ajeta ili cak hadisa. Svaka sekta ima odredjen broj ajeta koji se ne pikaju vise. Al eto i dalje su u kuranu :lol:

I onda malo jace stvari. Najveca laz koju arapi prosipaju svijetu u zadnjih nekih 100 godina je da je Kur'an od rijeci do rijeci, od slova do slova sacuvan i jedinstven. Koliko vrsta kurana imamo danas? Zasto su razliciti, kao sto je Sana Kur'an? Sura i ajeti, mislis to je od boga tako doslo? Zasto onda Hafs Kuran ima 6236 aja a Warsh Kuran ima 6214? Ako je samo jedan ispravan zasto ona razliciti dijelovi svijeta koriste razlicite Kur'ne?

Ali evo ostavicemo sve ovo po strani, i 'steelman' cu tvoju argumentaciju - ove simetrije koje si prilozio je ne moguce uradi od strane covjeka koji je bio ne pismen nije znao ni citatiti ni pisati sto znaci morao je sve to u glavi pamniti bez olovke i papira, izolovan od ostatka svijeta, u koje je tripio ratove, glad zedj i bio konstantno u strahu za svoj zivot, nije nikad napravio gresku u recitovanju ajeta iako tada nije bio odredjen red ni broj ajeta... Dakle zbog svega ovoga dobiti one kombinacije i simetrije je cudo!

A ja cu ti sad ponoviti ono sto sam ti prije rekao.
Static-X wrote: 22/08/2025 21:57 Rijesenje na sva ta tvoja numeroloska cuda je cinjenica da kada imas veliku hrpu brojeva (u ovom slucaju knjigu iz koje mozes brojati, slova, rijeci, strofe, poglavlja...na milion nacina koji ti se svidi) uvjek ces naci neke simetrije i ponaljanja. Naprotiv, cudo bi zapravo bilo kada nebi mogao naci ama bas nikakve simetrije.

Sto znaci, da kada bi uzeo bilo koju onako povecu knjigu, ili bilo sta sa velikom kolekcijom podataka, da provedes dovoljno vremena trazeci proizvoljne simetrije i ponavljana, NASAO bi ih. To je ono sto Kur'anom obsjednute osobe kao sto si ti pronalaze. Znaci, ne pronalaze cuda, nego ocekivane proizvoljne stvari.
Proizvoljno si nasao simetriju i proizvoljno si napravio kriteriju te simetrije da bi ispalo da je to nesto znacajno. Da mozda bog nije objavio tu kriteriju da se po njoj gleda jeli od boga ili ne?
Ovo sto vi radite sa numerologijom mi je neka vrsta Texas sharpshooter fallacy gdje prvo pronalazis neku simpaticnu stvar i onda oko nje pravis kriteriju.
Zehran82

#3233 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

nemezis wrote: 26/08/2025 18:01 -----
Muhamed nepismen a bio cijenjeni trgovac?
Da, niti je znao citati ni pisati.

u srednjem vijeku nije bilo potrebno biti pismen da bi bio uspjesan trgovac.

Kako su ljudi mogli biti uspjesni trgovci u srednjem vijeku ako nisu znali citati ni pisati?

Odlično pitanje 👌 – to se često pita jer mnogi u srednjem vijeku (posebno u Evropi i islamskom svijetu kod nižih slojeva) nisu znali ni čitati ni pisati, a ipak su mogli biti vrlo uspješni trgovci.
Evo kako je to bilo moguće:

🔹 1. Pamćenje i usmena kultura

Ljudi su trenirali izuzetno pamćenje jer nisu imali knjige, kalkulatore ili mobitele.

Trgovci su pamtili dugove, dogovore, cijene, i koristili usmene ugovore potvrđene svjedocima.

U islamskom svijetu, običaj "šehada" (svjedoci kod ugovora) je bio garancija umjesto pisanog ugovora.

🔹 2. Računanje bez pisanja

Iako nisu znali čitati, mnogi su znali računati na prste, pomoću kamenčića, abakusa.

Znali su brzo izračunati dobit, kamatu (ili u islamskom svijetu: profitne marže) bez da išta zapišu.

🔹 3. Simboli, znakovi i pečati

Trgovci su koristili simbolične oznake (crtice, znakove, boje, pečate) da razlikuju robu ili dugove.

Npr. križići, tačke ili boje na bačvama vina ili vrećama žita.

🔹 4. Partneri koji znaju pisati

Bogatiji trgovci često su imali pisare, knjigovođe ili pisare u džamijama/crkvama koji su vodili račune.

Trgovac je donosio odluke, ali nije morao znati sam pisati – samo je diktirao i imao povjerenje u svog "sekretara".

🔹 5. Reputacija i povjerenje

U trgovini je najvažniji kapital bio ugled.

Ako si bio poznat kao pošten trgovac, ljudi bi ti davali robu ili novac na kredit, bez papira.

U islamskom svijetu posebno je bilo važno amanet i čuvanje riječi – što je omogućavalo trgovinu i nepismenima.

🔹 6. Praktično iskustvo

Trgovci su od malih nogu išli s očevima ili majstorima na pijacu → učili cijene, vaganje, mjerenje, pregovaranje.

Znanje je bilo praktično, ne teorijsko – nije se učilo iz knjige, nego iz života.

✅ Zaključak:
Ljudi su mogli biti uspješni trgovci bez pismenosti jer su koristili pamćenje, simbole, usmene ugovore, svjedoke, pomoć pisara i reputaciju. Pismenost je pomagala, ali nije bila nužna – najvažnije su bile vještine pregovaranja, snalažljivost i povjerenje.
Zehran82

#3234 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 26/08/2025 19:06 Smrle zaboravlja da je to sve rekla-kazala, pocev id Muhammedove nepismenosti, pa nadalje.

Ali, kako ni bog nije znao arapske brojeve, ne iznenadjuje sto ih nije znao ni Muhammed. A ne zna ih ni Smrle :D
ne pametuj puno iz svog neznanja....cuj rekla kazala, a sve zabljezeno u bocu , cak je zabiljezeno koliko sijedih dlaka imao Muhammed u kosi i bradi, kako je hodao, kako je spavao, kako je jeo, i mnogo toga detalja jos.....

i to sve zapisano uz lance prenosilaca, imenom i preziemon sto se kaze ko je od koga preuzeo hadis.

evo da vidis cudo svojim ocima, ne treba ti nikakvi komentari , dovoljno je samo ovo vidjeti i jasno ti bude zasto Bog kaze u Kuranu:

15:9 Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista smo Mi njegovi čuvari!

vizuelno ti se pokaze kako je sacuvan Kuran kroz vjekove i preko 1400 godina

i onda nama ti dodjes, palamudator vrhunski, da nam kazes da je to rekla kazala :-)

e jadan ne bio ako ti je to argument neki , onda si bas na niskom nivou intelektualne misli i pronicljivosti.

i onda se ne treba cuditi sto Bog jednostano receno neda ti da udjes u njegovu vjeru, da vjerujes , niti bilo kako i na koji nacin da ti srce i malo graviti prema islamu, jendostavno neda jer ne zasluzujes, ko takve komentare daje potpuno onda razumijem ovo

Bog kaze:

2:6. Onima koji ne vjeruju, doista je svejedno, opominjao ti njih ili ne opominjao, oni ne vjeruju
7. Zapečatio je Allah srca njihova i uši njihove, a na očima im je koprena; njima pripada kazna golema

....
13I kad im se kaže: "Vjerujte kao što vjeruju ljudi", govore: "Zar da vjerujemo kao što vjeruju budale?" Uistinu oni, oni su budale, ali ne znaju!

18:57 I ima li nepravednijeg od onoga koji, kad se dokazima Gospodara svoga opominje, za njih ne haje, i zaboravlja na posljedice onog što je učinio? Mi na srca njihova pokrivače stavljamo da Kur'an ne shvate, i gluhim ih činimo; i ako ih ti na Pravi put pozoveš, oni, kad su takvi, nikada neće Pravim putem poći.

33:66 Na Dan kad se njihova lica u vatri budu prevrtala, govoriće: "Kamo sreće da smo se Allahu pokoravali i da smo Poslanika slušali!"

23:101. Pa kad se u Rog puhne, tada rodbinskih veza među njima neće biti i jedni druge neće ništa pitati
102. Oni čija dobra djela budu teška, oni će se spasiti
103. a oni čija dobra djela budu lahka, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će vječno boraviti
104. Vatra će im lica pržiti i iskešenih zuba će u njemu biti.
105. Zar vam ajeti Moji nisu kazivani, a vi ste ih poricali?
106. Gospodaru naš', reći će, 'naši prohtjevi bili su od nas jači, te smo postali narod zalutali.
107. Gospodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, sami bismo sebi nepravdu učinili
108. Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!', reći će On.
109. Kad su neki robovi Moji govorili: 'Gospodaru naš, mi vjerujemo, zato nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti si najmilostiviji!
110. vi ste im se toliko rugali da ste zbog toga na Mene zaboravljali i uvijek ste ih ismijavali.
111. Njih sam Ja danas nagradio za ono što su trpjeli, oni su, doista, uspjeli.
Dozer

#3235 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrle ba...da li je moguce da zaista ne znas koji su/kako izgledaju arapski brojevi...? :D

Ako znas, hajde pliz napisi ih od 0 do 9.
Zehran82

#3236 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Static-X wrote: 26/08/2025 22:12 ----
Ima tu puno lafine koju arapi prosipaju svijetu kao na primjer da Muhamed nije znao ni citati ni pisati, nije znao nista o kriscanskom/jevrejskom svijetu, nije poznavao more...
Mozda on i nije znao citati i pisati u ranoj fazi svog zivota, ali je moguca vjerovatnoca da je to naucio poslije. U samom Kur'anu se navodi kako ga ostali ljudi optuzuju da kopira price drevnih naroda, da ima svoje pisare koji mu pomazu, medjutim on to sve pobija tvrdeci da je to objava od nekog nadnaravnog. Takodje se pravi dojam da je on bio izolovan od ostatka svijeta medjutim on je bio trgovac koji je putovao cak do Sirije a samim tim je puno toga mogao nauciti imajuci dodir sa kriscanskim i jevrejskim narodima. Prije nego mu je dosla prva objava imao je starog jevrejskog prijatelja, ucena covjeka. On je bio prvi kome je Hatidza otisla za savjet kada se Muhamed vratio iz pecine po prvoj objavi. Prakticki je ne moguce da Muhamed nije znao nista o biblijskim pricama, medjutim arapi nam prosipaju te suplje da bi Muhameda uzdigli na nekog ko nije imao pojma ni ocemu al je kao takav ipak dostavio Kur'an. Slicno tome, ajeti o putovanju na moru, i kako on ne bih znao nista o tome, iako je Meka udaljena svega 75km od mora...

Cinjenica da je Kur'an objavljivan 23 godine znaci da ga je mogao oblikovati kako je htio. Prvih 15tak godina moze se reci da je Muhamed bio u losijoj situaciji, zato je u tom periodu racunaio na pjesnicju filozofiju i prepricavanje koje kakvi gluposti iz biblije, price poslanika i prijetnje paklom i rajom na onom svijetu. Medjutim, pri prelasku u Medinu, lik je vladio gradom i njegovom okolinom, uzivao u 11 zena i pri tome se polako odricao kriscana i jevreja praveci svoje zakone.

On je stimao i editovao Kur'an po koji zna put samo sto mi nemamo sacuvano te neke stvari koje su promjenjene poput kamenovanja kao kazne. Onda ni sam nemas pojma koliko ajeta je ukinuto od strane drugih ajeta ili cak hadisa. Svaka sekta ima odredjen broj ajeta koji se ne pikaju vise. Al eto i dalje su u kuranu :lol:

I onda malo jace stvari. Najveca laz koju arapi prosipaju svijetu u zadnjih nekih 100 godina je da je Kur'an od rijeci do rijeci, od slova do slova sacuvan i jedinstven. Koliko vrsta kurana imamo danas? Zasto su razliciti, kao sto je Sana Kur'an? Sura i ajeti, mislis to je od boga tako doslo? Zasto onda Hafs Kuran ima 6236 aja a Warsh Kuran ima 6214? Ako je samo jedan ispravan zasto ona razliciti dijelovi svijeta koriste razlicite Kur'ne?

Ali evo ostavicemo sve ovo po strani, i 'steelman' cu tvoju argumentaciju - ove simetrije koje si prilozio je ne moguce uradi od strane covjeka koji je bio ne pismen nije znao ni citatiti ni pisati sto znaci morao je sve to u glavi pamniti bez olovke i papira, izolovan od ostatka svijeta, u koje je tripio ratove, glad zedj i bio konstantno u strahu za svoj zivot, nije nikad napravio gresku u recitovanju ajeta iako tada nije bio odredjen red ni broj ajeta... Dakle zbog svega ovoga dobiti one kombinacije i simetrije je cudo!

A ja cu ti sad ponoviti ono sto sam ti prije rekao.
Static-X wrote: 22/08/2025 21:57 Rijesenje na sva ta tvoja numeroloska cuda je cinjenica da kada imas veliku hrpu brojeva (u ovom slucaju knjigu iz koje mozes brojati, slova, rijeci, strofe, poglavlja...na milion nacina koji ti se svidi) uvjek ces naci neke simetrije i ponaljanja. Naprotiv, cudo bi zapravo bilo kada nebi mogao naci ama bas nikakve simetrije.

Sto znaci, da kada bi uzeo bilo koju onako povecu knjigu, ili bilo sta sa velikom kolekcijom podataka, da provedes dovoljno vremena trazeci proizvoljne simetrije i ponavljana, NASAO bi ih. To je ono sto Kur'anom obsjednute osobe kao sto si ti pronalaze. Znaci, ne pronalaze cuda, nego ocekivane proizvoljne stvari.
Proizvoljno si nasao simetriju i proizvoljno si napravio kriteriju te simetrije da bi ispalo da je to nesto znacajno. Da mozda bog nije objavio tu kriteriju da se po njoj gleda jeli od boga ili ne?
Ovo sto vi radite sa numerologijom mi je neka vrsta Texas sharpshooter fallacy gdje prvo pronalazis neku simpaticnu stvar i onda oko nje pravis kriteriju.

a zasto se ti oslanjas na nagadjanja svoja umjesto da vidis sta stvarno pise u historijskim knjigama???

znaci ti ces vise vjerovati svojim nagadjanjima da je Muhamemd ipak znao citati i pisati iako na hiljade ljudi kazu da nije znao...a ako bi pitali da li je tvoja pranena i pradedo znali citati, i pisati, vjerovatno bi bilo da nisu znali....znaci samo prije 100 godina a kamoli u arapskoj pustinji prije 1400 godina :-)

Mozda on i nije znao citati i pisati u ranoj fazi svog zivota, ali je moguca vjerovatnoca da je to naucio poslije.
mozda ovo mozda ono mozda ovo mozda ono....samo nagadjanja i tako do besvijesti.

nigdje ne pise da je znao, znaci imzisljas cisto iz svoje glave, ako si ti sam sebi dokaz a ne historijske knjige...onda neka ti bude tako.

a samim tim je puno toga mogao nauciti imajuci dodir sa kriscanskim i jevrejskim narodima.
nije tacno, bio je cuvan od zidova , krscanski monah Behira je reako njegovom amidzicu da ga cuva od zidova, jos dok je bio dijete.

a kada je objava dosla, nije znao sta se desava, pa mu je zena predlozila da odu do njenog rodjaka koji je poznavao zidovske i hrscanske spise ,da cuju od njega sta to znaci to sto je Muhammed dozivio. i to je jedini kontakt Muhammed u pocetku islama da tim Verekom ibn Neufelom a on je odmaqh nedugo poslije umro.

znaci nikakve neke kontate nije mogao imati....cak i da je htio citati, nije znao citati a da jeste nije mogao citati bibliju jer nije postojala na arapskom, tek na arapskom biblija prevedena 150 godina nakon Muhammeda.

on je bio trgovac koji je putovao cak do Sirije a samim tim je puno toga mogao nauciti imajuci dodir sa kriscanskim i jevrejskim narodima.
izmisljas sad kontra onoga sto pise.

Prije nego mu je dosla prva objava imao je starog jevrejskog prijatelja, ucena covjeka. On je bio prvi kome je Hatidza otisla za savjet kada se Muhamed vratio iz pecine po prvoj objavi.
ne izmisljas, nije mu on bio nikakav prijatelj, niti je ikad ista ucio od njega.

Prakticki je ne moguce da Muhamed nije znao nista o biblijskim pricama, medjutim arapi nam prosipaju te suplje da bi Muhameda uzdigli na nekog ko nije imao pojma ni ocemu al je kao takav ipak dostavio Kur'an.

pricas teske gluposti a sad cu ti i dokazati zasto.....BIblija jhe prepuna gresaka, dok Kuran ispravlja Bibliju na mnogo mjesta....ako je Muhamemd kopirao iz biblijskih prica onda bi trebao da i greske kopira....a jedan klasican primjer je nazivanje kralja egipta Faraonom za vrijeme starog kraljevstva, dok titula Faraon dolazi tek u novom kraljevstvu...sto je ocita arheoloska greska biblije koju Kuran ispravlja.

a hieroglife smo tek zadnji 250 godina uspjeli desifrovati pa kako bi mUhammed mogao znati to bez poznavanja hieroglifa a to je mrtav jezik bio nekoliko hiljada godina.

a da ne pricam koliko naucnih cuda ima u Kuranu a to ne nemoguce da dolazi iz od kog covjeka iz 7 stoljeca, samim tim i arapa ili muhammeda...pa cak i najpametnijeg covjeka na zemlji tog doba.

Slicno tome, ajeti o putovanju na moru, i kako on ne bih znao nista o tome, iako je Meka udaljena svega 75km od mora...
ne znas sta pricas.....

Kuran kaze da u dubinama mora gdje se prst pred okom ne vidi imaju valovi kao sto imaju valovi i na povrsini....ti valovi u dubinama mora se detektovani 2013 godine na dubinama od 3 milje uz pomoc tehnologije.

Kako je to muhammed mogao znati to da imaju valovi u dubinama mora pored valova na povrsini?

Cinjenica da je Kur'an objavljivan 23 godine znaci da ga je mogao oblikovati kako je htio.
brutalno izmisljas iz svoje glave sto je totalno kontradiktorno onome sto pise....da je barem 1 put samo bilo daj da prepravimo to , to bi bila velika indikacija da je osobva lazov i sarlatan, ali nikad to nije bilo zabiljezeno niti da je neko nesto primjetio. znaci cisto izmisljanje sa tvoje strane kontra onome sto pise u historijskim knjigama

Prvih 15tak godina moze se reci da je Muhamed bio u losijoj situaciji, zato je u tom periodu racunaio na pjesnicju filozofiju i prepricavanje koje kakvi gluposti iz biblije, price poslanika i prijetnje paklom i rajom na onom svijetu.
cisto nagadjanje sa tvoje strane....nikakve stvari nisu tu bile prvih 13 godina u Mekki o zidovskim i krscanskim temama, vecinom je to bilo o mnogobozcima, tek kada se doselio u Medinu i imao kontakt sa zidovima onda su ajeti dolazili daleko vise o Bibliji i zidovskim i krscanskim vjerovanjima. nije 15 godina nego 13 godina i to si pogrijesio

Medjutim, pri prelasku u Medinu, lik je vladio gradom i njegovom okolinom, uzivao u 11 zena i pri tome se polako odricao kriscana i jevreja praveci svoje zakone.
brutaqlno neznanje, tek kad je dosao u Medinu tek tad su ajeti masovno dolazili u vezi krscana i zidova, dok ih u Mekki nije bilo pa nije toliko ni dolazilo o njima...jer su problem bili mnogobozci pa se tamo vise ajeti o prozivljenju, vjerovanju u jednog Boga, sudnji dan, dzennet i dzehenem....

dok ti kazes polako odricao krscana i zidova u Medini, sto je notarna laz ili bolje reci tvoje neznanje, jer upravo je tad imao sa njima velike diskusije, pa cak su delegacije krscana sa svestenicima dolazili kod Muhammeda na diskusije po 3 dana su imali diskusije u Poslanikovoj dzamiji, tu su se krscani i molili Bogu dok su bili...poslije kada se nisu slozili od neki vjerskih pitanja razisli se svi svojim kucama, krscani otisli kuci u Nedzran.
takve dijaloge poslanik nikad nije imao u Mekkii, sto pokaziva tvoje neznanje po ovim pitanjima i osyalanja se samo na svoja nagadjanja...

pa kako mozes ovako javno neznanje svoje o islamu isticati nije mi jasno....kao da sam ja od jucet u islamu pa ne znam nista :-)

cuj stimao i editovao a imao na desetine pisara koji su pisali i kada se zapise, iznese se pred narod da narod nauci na pamet.....

kako ce to stimati kad narod je to ucio odmah na pamet, ne moze sti tu nista prepreavljati , ne izmisljaj bezveze.

de ne baljezgaj svega ti :) evo ti vizuelan dokaz koliko nista ne znas...vizuelno prezentirano sacuvanost Kurana kroz 1400 godina, sporedjenje raznih manuskripta, rijec po rijec sve doslovno zabiljezeno i sacuvano

znaci ovo ti je vizuelan dokaz koliko nista ne znas o Kuranu i njegovoj sacuvanosti od vremena objave
Dozer

#3237 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Moram se nakaciti, djaba... :D
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 znaci ti ces vise vjerovati svojim nagadjanjima da je Muhamemd ipak znao citati i pisati iako na hiljade ljudi kazu da nije znao...a ako bi pitali da li je tvoja pranena i pradedo znali citati, i pisati, vjerovatno bi bilo da nisu znali....znaci samo prije 100 godina a kamoli u arapskoj pustinji prije 1400 godina
Hiljade NEPISMENIH ljudi. Koliko je od tih hiljada ljudi bilo s njim u momentima kada je "diktirao" Kur'an, tj. "primao" objavu?
Tvoj najveci problem je sto sve to sto pise uzimas zdravo za gotovo, kao da je to 100% tacno i istina.

Jednom jedan ciko fino rece - Inteligentni ljudi konstantno preispituju i sebe i sve oko sebe, pa tek onda donose zakljucke. Neinteligentni samo slijede ono sto im drugi kazu.
Zehran82

#3238 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 27/08/2025 11:35 Moram se nakaciti, djaba... :D
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 znaci ti ces vise vjerovati svojim nagadjanjima da je Muhamemd ipak znao citati i pisati iako na hiljade ljudi kazu da nije znao...a ako bi pitali da li je tvoja pranena i pradedo znali citati, i pisati, vjerovatno bi bilo da nisu znali....znaci samo prije 100 godina a kamoli u arapskoj pustinji prije 1400 godina
Hiljade NEPISMENIH ljudi. Koliko je od tih hiljada ljudi bilo s njim u momentima kada je "diktirao" Kur'an, tj. "primao" objavu?
Tvoj najveci problem je sto sve to sto pise uzimas zdravo za gotovo, kao da je to 100% tacno i istina.

Jednom jedan ciko fino rece - Inteligentni ljudi konstantno preispituju i sebe i sve oko sebe, pa tek onda donose zakljucke. Neinteligentni samo slijede ono sto im drugi kazu.
psimenost se prosirila sa dolaskom muhammeda.

jer se pismenost podstakivala, cak dotle kada zarobe vojnike, da oni vojnici koji znaju pisati nauce 10 muslimana citati i pisati budu oslobodjeni zarobljenistva.

ti ama bas nista ne znas....cuj uzimam zdravo za gotovo...a boze me ti sacuvaj :lol: lika cudnog

kao da mi nemamo zabiljezeno sve detaljno...u bocu se zna koji hadis je vjerodostojan, koji dobar, koji slab, koji izmisljen....sve se to u detalje analiziralo.

nema tu uzimati nista zdravo za govoto, sve se analizira detaljno vise nego sto ti sam sebe anliziras na godisnjem nivou.

ali ti ne preisiputuje nista....ti s eoslanjas na svoja nagadjanja, jer tebi su tvoja nagadjanja argument :-) dok to kod nas ne pali....

naprimjer neko netso kaze, hadis kaze tako i tako....

aha....da vidimo onda jel ihadis vjerodostojan, da vidimo lanac prenosilöaca, u koju kategoriju spada hadis...znaci ima analizira verifikacija i ocjena...sve to ima u hadiskoj nauci a ti o tome blage veze nemas....jer mislis da je to kod nas zdravo za gotovo :-)

analiza Biblije hadiskom naukom, to ti sve govori, koliko se sve analizira i preispituje i nema tu zdravo za gotovo kako ti sebi umisljas u glavi.
Dozer

#3239 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:53 psimenost se prosirila sa dolaskom muhammeda.

jer se pismenost podstakivala, cak dotle kada zarobe vojnike, da oni vojnici koji znaju pisati nauce 10 muslimana citati i pisati budu oslobodjeni zarobljenistva.
Pa posta li Muhammed ikad pismen, s obzirom na taj trend opismenjavanja u njegovo vrijeme? Ili mu je bog zabranio da nauci citati i pisati tokom svih 23 godine "diktata"?
Kako je trgovao? Kako je znao arapske brojeve, a morao ih je znati da bi trgovao? Tebi tu bas nista ne "smrdi"i sve ti je savrseno logicno?
Dobar si :D
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:53 ti ama bas nista ne znas....cuj uzimam zdravo za gotovo...a boze me ti sacuvaj lika cudnog
kao da mi nemamo zabiljezeno sve detaljno...u bocu se zna koji hadis je vjerodostojan, koji dobar, koji slab, koji izmisljen....sve se to u detalje analiziralo.
nema tu uzimati nista zdravo za govoto, sve se analizira detaljno vise nego sto ti sam sebe anliziras na godisnjem nivou.
Ono sto ti nikako da shvatis, a govori ti se kontinuirano, jeste da su sve to u sta ti vjerujes NAPISALI LJUDI. I to izmisljali godinama, gomilu prepisali i preformulisali iz ranijih knjiga, itd., i ti nama danas ovdje tupis kako je sve to abuzenze.
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:53 ali ti ne preisiputuje nista....ti s eoslanjas na svoja nagadjanja, jer tebi su tvoja nagadjanja argument dok to kod nas ne pali....

aha....da vidimo onda jel ihadis vjerodostojan, da vidimo lanac prenosilöaca, u koju kategoriju spada hadis...znaci ima analizira verifikacija i ocjena...sve to ima u hadiskoj nauci a ti o tome blage veze nemas....jer mislis da je to kod nas zdravo za gotovo

analiza Biblije hadiskom naukom, to ti sve govori, koliko se sve analizira i preispituje i nema tu zdravo za gotovo kako ti sebi umisljas u glavi.
Totalne gluposti. Dopire li uopste do tebe da i dalje sam potvrdjujes i dokazujes da su sve to pisali ljudi? Ljudi pisali Biblije, dokazano, a onda ljudi pisali Kur'an, dokazano. I jedni i drugi i treci su uvijek tvrdili istu izmisljotinu - da se jednom od njih obracao bog. Da li je laz ista od ovoga? Naranvo da nije, i znas ti to vrlo dobro, ali se uporno pravis blesav i izmisljas nekakve svoje nebulozne "dokaze".

Pa, covjece, ti si sam pokazao svima kako je Muhammed u hodu izmisljao nova pravila, a onda i kako je Omer prekucavao bozija pravila. Naravno, kad si skontao da si se zahebo, po obicaju si hladno nastavio po svom ustaljenom sablonu mantranja, a ove stvari si izignorisao :D

Ne ide to tako, moj polupismeni druze koji ne znas ni kako izgledaju arapski brojevi, a bavio bi se "izucavanjem BROJCANIH cuda" Kur'ana.
Mate_Miso_Kovac

#3240 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Mate_Miso_Kovac »

Dozer wrote: 27/08/2025 12:05
Ono sto ti nikako da shvatis, a govori ti se kontinuirano, jeste da su sve to u sta ti vjerujes NAPISALI LJUDI. I to izmisljali godinama, gomilu prepisali i preformulisali iz ranijih knjiga, itd., i ti nama danas ovdje tupis kako je sve to abuzenze.
Braco, ti bas celicne zivce imas :D Raspravljas se s covjekom kojem su argumenti na nivou "Dokazi da je Gospodar prstenova apsolutna cinjenica su nepobitni jer tako pise u Gospodaru prstenova i jer je tako Tolkien govorio" :D

Usput, Smrčak će dugo čamiti u Mandosovim dvorima, skupa s Feanorom, jer prosipa Morgothovu propagandu po forumu. Vjerujte mi, tako piše u Silmarilionu, 100% apsolutna istina i svi koji ne vjeruju su u zabludi :evil:
Dozer

#3241 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Zehran82

#3242 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:53 psimenost se prosirila sa dolaskom muhammeda.

Pa posta li Muhammed ikad pismen, s obzirom na taj trend opismenjavanja u njegovo vrijeme? Ili mu je bog zabranio da nauci citati i pisati tokom svih 23 godine "diktata"?
Kako je trgovao? Kako je znao arapske brojeve, a morao ih je znati da bi trgovao? Tebi tu bas nista ne "smrdi"i sve ti je savrseno logicno?
Dobar si :D
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:53 ti ama bas nista ne znas....cuj uzimam zdravo za gotovo...a boze me ti sacuvaj lika cudnog
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:53 ali ti ne preisiputuje nista....ti s eoslanjas na svoja nagadjanja, jer tebi su tvoja nagadjanja argument dok to kod nas ne pali....

aha....da vidimo onda jel ihadis vjerodostojan, da vidimo lanac prenosilöaca, u koju kategoriju spada hadis...znaci ima analizira verifikacija i ocjena...sve to ima u hadiskoj nauci a ti o tome blage veze nemas....jer mislis da je to kod nas zdravo za gotovo

Totalne gluposti. Dopire li uopste do tebe da i dalje sam potvrdjujes i dokazujes da su sve to pisali ljudi? Ljudi pisali Biblije, dokazano, a onda ljudi pisali Kur'an, dokazano. I jedni i drugi i treci su uvijek tvrdili istu izmisljotinu - da se jednom od njih obracao bog. Da li je laz ista od ovoga? Naranvo da nije, i znas ti to vrlo dobro, ali se uporno pravis blesav i izmisljas nekakve svoje nebulozne "dokaze".

Pa, covjece, ti si sam pokazao svima kako je Muhammed u hodu izmisljao nova pravila, a onda i kako je Omer prekucavao bozija pravila. Naravno, kad si skontao da si se zahebo, po obicaju si hladno nastavio po svom ustaljenom sablonu mantranja, a ove stvari si izignorisao :D

Ne ide to tako, moj polupismeni druze koji ne znas ni kako izgledaju arapski brojevi, a bavio bi se "izucavanjem BROJCANIH cuda" Kur'ana.

Pa posta li Muhammed ikad pismen, s obzirom na taj trend opismenjavanja u njegovo vrijeme?
nikad , njemu nije bilo naredjeno da se opismeni....morao je ostati tako nepismen do kraja zivota...dok drugima je naredjeno da uce citati i pisati a njemu ne.....jer da se naucio....to bi vama bio dodatni dokaz da je Muhammed glumio da nije znao, pa poslije to umanjilo argument da Kuran dolazi od Boga, ovako je argument jaci dok je poslanik ne pismen kao sto to Bog kaze

BOg kaze:

"Ti(Muhammede) prije toga nisi ništa čitao iz Knjige, niti si je desnom rukom svojom pisao – tada bi oni koji poriču sumnjali."
(Sura Al-‘Ankabut 48)

7:157 onima koji će slijediti Poslanika(Muhammeda), Vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli.
Ili mu je bog zabranio da nauci citati i pisati tokom svih 23 godine "diktata"?
nije mu naredjeno bilo i zato nije bilo potrebe da uci to, jer od mudrosti BOzije je da bude cijeli zivot nepismen kako bi argument kasnije bio jaci.

Dobar si
napisano je danas, to sve, znaci ne citas......ne trebam se ponavljati.

Pa, covjece, ti si sam pokazao svima kako je Muhammed u hodu izmisljao nova pravila, a onda i kako je Omer prekucavao bozija pravila. Naravno, kad si skontao da si se zahebo, po obicaju si hladno nastavio po svom ustaljenom sablonu mantranja, a ove stvari si izignorisao
ne baljezgaj.
Zehran82

#3243 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Mate_Miso_Kovac wrote: 27/08/2025 12:13
Braco, ti bas celicne zivce imas :D Raspravljas se s covjekom kojem su argumenti na nivou "Dokazi da je Gospodar prstenova apsolutna cinjenica su nepobitni jer tako pise u Gospodaru prstenova i jer je tako Tolkien govorio" :D

Usput, Smrčak će dugo čamiti u Mandosovim dvorima, skupa s Feanorom, jer prosipa Morgothovu propagandu po forumu. Vjerujte mi, tako piše u Silmarilionu, 100% apsolutna istina i svi koji ne vjeruju su u zabludi :evil:
nemoj me molim te tuci sa tako jakim argumentim, evo sve mi modrice po glavi od siline udarca argumenata :lol:
Mate_Miso_Kovac

#3244 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Mate_Miso_Kovac »

Zehran82 wrote: 27/08/2025 12:21

nemoj me molim te tuci sa tako jakim argumentim, evo sve mi modrice po glavi od siline udarca argumenata :lol:
Ovo tvoje je nauka koliko i esencijalna ulja i vibrirajuci kristali s negativnim ionima :D Al samo ti nastavi, Eru Iluvatar sve gleda. Dagor Dagorath dolazi, strašni sud i Turin s Gurthangom u rukama čekaju sve nevjernike.

Nego, samo ti nastavi, deder kakav dokaz Cauchy-eve integralne teoreme iz Kurana razvuci, nešto malo o reziduumima i tako to :D
Dozer

#3245 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Pa, covjece, ti si sam pokazao svima kako je Muhammed u hodu izmisljao nova pravila, a onda i kako je Omer prekucavao bozija pravila. Naravno, kad si skontao da si se zahebo, po obicaju si hladno nastavio po svom ustaljenom sablonu mantranja, a ove stvari si izignorisao
ne baljezgaj.
Znaci, nije Omer prepravio bozije pravilo o podjeli imovine? OK. Ko laze onda tu - ti, ili Omer, ili bog?

Nije Muhammed "ispravio nepravdu" novim ajetom? OK. Isto pitanje kao i iznad - ko laze?
nikad , njemu nije bilo naredjeno da se opismeni....morao je ostati tako nepismen do kraja zivota...dok drugima je naredjeno da uce citati i pisati a njemu ne.....jer da se naucio....to bi vama bio dodatni dokaz da je Muhammed glumio da nije znao, pa poslije to umanjilo argument da Kuran dolazi od Boga, ovako je argument jaci dok je poslanik ne pismen kao sto to Bog kaze

BOg kaze:

"Ti(Muhammede) prije toga nisi ništa čitao iz Knjige, niti si je desnom rukom svojom pisao – tada bi oni koji poriču sumnjali."
(Sura Al-‘Ankabut 48)
I opet - Bog nista ne kaze. Ljudi kazu da im je bog rekao. Kontas? :D

A, kako znamo da nije pisao lijevom rukom? :D Poznato ti je da postoje ljevaci...?

I pise se "nepismen", moj polupismeni druze, a ne "ne pismen". Ti ocito nisi ispratio boziju uputu po tom pitanju, pa ni maternji ne znas pisati kako treba... Ne, nije opravdanje sto si kao mali otisao u Svedsku.
Zehran82

#3246 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Mate_Miso_Kovac wrote: 27/08/2025 12:41

Ovo tvoje je nauka koliko i esencijalna ulja i vibrirajuci kristali s negativnim ionima :D Al samo ti nastavi, Eru Iluvatar sve gleda. Dagor Dagorath dolazi, strašni sud i Turin s Gurthangom u rukama čekaju sve nevjernike.

Nego, samo ti nastavi, deder kakav dokaz Cauchy-eve integralne teoreme iz Kurana razvuci, nešto malo o reziduumima i tako to :D
Ovo tvoje je nauka koliko i esencijalna ulja i vibrirajuci kristali s negativnim ionima
nije, matematika je egzaktna nauka, ili se tacno broji ili ne broji, trece nema....

dokazi da grijesim u svojim proracunima....budi faca pa zavrni rukave i dokaze....pa da ti ljudski pruzim ruku i kazem bio sam u krivu u pravu si... :)
Static-X

#3247 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Static-X »

Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 a zasto se ti oslanjas na nagadjanja svoja umjesto da vidis sta stvarno pise u historijskim knjigama???

znaci ti ces vise vjerovati svojim nagadjanjima da je Muhamemd ipak znao citati i pisati iako na hiljade ljudi kazu da nije znao...a ako bi pitali da li je tvoja pranena i pradedo znali citati, i pisati, vjerovatno bi bilo da nisu znali....znaci samo prije 100 godina a kamoli u arapskoj pustinji prije 1400 godina

mozda ovo mozda ono mozda ovo mozda ono....samo nagadjanja i tako do besvijesti.

nigdje ne pise da je znao, znaci imzisljas cisto iz svoje glave, ako si ti sam sebi dokaz a ne historijske knjige...onda neka ti bude tako.
Tvoje historiske knjige pucaju po savovima ovih dana i Islam polako izlazi na vidjelo i polako se urusava sam u sebe. Hadisi su nabuloze pisane 200-300 godina poslije Muhameda. Preserivanje i stimanje kako je kome odgovaralo. A posto znas engleski malo poslusaj sta akademski ljudi kazu o svemu tome ako mi vec ne vjerujes.

Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,*
stvara čovjeka od ugruška!
Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,
koji poučava peru,
koji čovjeka poučava onome što ne zna.

Evo ja bi samo zbog ove prve objave posumnjao dali Muhamed usitinu ne zna ili zna citati...
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 nije tacno, bio je cuvan od zidova , krscanski monah Behira je reako njegovom amidzicu da ga cuva od zidova, jos dok je bio dijete.

a kada je objava dosla, nije znao sta se desava, pa mu je zena predlozila da odu do njenog rodjaka koji je poznavao zidovske i hrscanske spise ,da cuju od njega sta to znaci to sto je Muhammed dozivio. i to je jedini kontakt Muhammed u pocetku islama da tim Verekom ibn Neufelom a on je odmaqh nedugo poslije umro.

znaci nikakve neke kontate nije mogao imati....cak i da je htio citati, nije znao citati a da jeste nije mogao citati bibliju jer nije postojala na arapskom, tek na arapskom biblija prevedena 150 godina nakon Muhammeda.
Sta bre nije tacno? Da lik nije putovao cak do Sirije i samim tim imao dodira sa raznim kulturama? Da u Meki nije bilo ama bas niko od jevreja i kriscana od kojih on nije mogao sto sta nesto cuti i nauciti? I sam priznajes da je bio taj matori jevrej koji je umro brzo nakon prve objave. Hoces da kazes da je ne moguce da je on imao kontak s takvim ljudima puno prije njegove "objave" naucio stvari i tek onda poceo prosipati svoje gluposti?
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 pricas teske gluposti a sad cu ti i dokazati zasto.....BIblija jhe prepuna gresaka, dok Kuran ispravlja Bibliju na mnogo mjesta....ako je Muhamemd kopirao iz biblijskih prica onda bi trebao da i greske kopira....a jedan klasican primjer je nazivanje kralja egipta Faraonom za vrijeme starog kraljevstva, dok titula Faraon dolazi tek u novom kraljevstvu...sto je ocita arheoloska greska biblije koju Kuran ispravlja.

a hieroglife smo tek zadnji 250 godina uspjeli desifrovati pa kako bi mUhammed mogao znati to bez poznavanja hieroglifa a to je mrtav jezik bio nekoliko hiljada godina.
Ma kako da ne, samo sto se kur'an zahebo pa smatra da je faraon zapravo vlastita imenica dok ostale faraone podrazumjeva kao kraljeve.
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 Kuran kaze da u dubinama mora gdje se prst pred okom ne vidi imaju valovi kao sto imaju valovi i na povrsini....ti valovi u dubinama mora se detektovani 2013 godine na dubinama od 3 milje uz pomoc tehnologije.
Ne pricam o tome, pricam o ajetima koji govore o ljudima koji se zadese na moru pa pocnu da mole da bi se spasili...
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 brutalno izmisljas iz svoje glave sto je totalno kontradiktorno onome sto pise....da je barem 1 put samo bilo daj da prepravimo to , to bi bila velika indikacija da je osobva lazov i sarlatan, ali nikad to nije bilo zabiljezeno niti da je neko nesto primjetio. znaci cisto izmisljanje sa tvoje strane kontra onome sto pise u historijskim knjigama
Evo sad cu da ti pokazem kako je kuran izvrtan kako je kome stimalo. Pazi ovo:

Kuran sura 2
143. I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da poslanik bude protiv vas svjedok. I Mi smo promijenili Kiblu prema kojoj si se prije okretao samo zato da bismo ukazali na one koji će slijediti Poslanika i na one koji će se stopama svojim vratiti* - nekima je to bilo doista teško, ali ne i onima kojima je Allah ukazao na Pravi put. Allah neće dopustiti da propadnu molitve vaše.* - A Allah je prema ljudima zaista vrlo blag i milostiv.

144. Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu, i Mi ćemo sigurno učiniti da se okrećeš prema strani koju ti želiš: okreni zato lice svoje prema Časnome hramu!* I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu. Oni kojima je data Knjiga* sigurno znaju da je to istina od Gospodara njihova - a Allah motri na ono što oni rade.

Ajd mi ti nadji u Kur'anu gdje je Muhamedu i vjernicima receno da se okrecu nekoj drugoj strani/kibli? Zasto ta objava nije sacuvana ako Kur'an nije mjenjan i stiman kako im se svidjelo?

Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 brutaqlno neznanje, tek kad je dosao u Medinu tek tad su ajeti masovno dolazili u vezi krscana i zidova, dok ih u Mekki nije bilo pa nije toliko ni dolazilo o njima...jer su problem bili mnogobozci pa se tamo vise ajeti o prozivljenju, vjerovanju u jednog Boga, sudnji dan, dzennet i dzehenem....

dok ti kazes polako odricao krscana i zidova u Medini, sto je notarna laz ili bolje reci tvoje neznanje, jer upravo je tad imao sa njima velike diskusije, pa cak su delegacije krscana sa svestenicima dolazili kod Muhammeda na diskusije po 3 dana su imali diskusije u Poslanikovoj dzamiji, tu su se krscani i molili Bogu dok su bili...poslije kada se nisu slozili od neki vjerskih pitanja razisli se svi svojim kucama, krscani otisli kuci u Nedzran.
takve dijaloge poslanik nikad nije imao u Mekkii, sto pokaziva tvoje neznanje po ovim pitanjima i osyalanja se samo na svoja nagadjanja...
Potvrdjujes ono sto sam i rekao. U pocetnoj fazi objave (Meka) prosipo je gluposti o drugom svjetu, kazni (paklu) ili nagradi (raju). Kao i pripovjetke o predhodnim poslanicima, gluposti uzete iz biblije. Dok u Medini je poceo da se oslanja na sebe jer je ojacao i tako lagano odbacivao kriscane i jevreje stvarajuci svoje zakone. Te diskusije sa njima nisu znak slaganja nego ne slaganja sa njima i to se lako moze vidjeti u ajetima.

Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 cuj stimao i editovao a imao na desetine pisara koji su pisali i kada se zapise, iznese se pred narod da narod nauci na pamet.....

kako ce to stimati kad narod je to ucio odmah na pamet, ne moze sti tu nista prepreavljati , ne izmisljaj bezveze.
Price za malu djecu. Da nije bilo zapisani stvari koje su se poslije kolektovale nebi bilo Kur'ana kojeg imas danas. To da su mase ucile na pamet ne pije vodu, i nema dokaza da je to pomoglo sacuvanju kur'ana. Procitaj malo akademske radove na ovu temu pa ces vidjeti sta ljudi kazu.
Zehran82 wrote: 27/08/2025 11:28 de ne baljezgaj svega ti :) evo ti vizuelan dokaz koliko nista ne znas...vizuelno prezentirano sacuvanost Kurana kroz 1400 godina, sporedjenje raznih manuskripta, rijec po rijec sve doslovno zabiljezeno i sacuvano
Patetican islamisticki propagandni video. Racunaju na par sura koju imaju iz doba Muhameda i na osnovu toga hoce da kazu da je citav Kur'an sacuvan.
Pogledaj razlige u Sana Kur'an pa ces vidjeti dali se tu radi samo o sitnicama.

A zasto se nisi dotakao onih Warsh Kuran ajeta koje broje 6214 a Hafs Kuran kojit ti imas od 6236 ajeta. Ako je broj ajeta od boga, i on ih tako raspodijelio zasto razlika?

I na kraju nemas nista reci za ostatak posta, u kojem ti ukazujem da sve ovo gore nije ni bitno, jer tvoja numeroloska proizvoljna otkrica su ocekivana.
Johnny_x

#3248 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Johnny_x »

Ja odgovorno tvrdim da ono sto islamski ucenjaci govore o Muhamedu je mnogo drugacije od onoga sto pise u islamskim knjigama. Svaki hodza ce ti reci da je Muhamed bio nepismen, a onda odes u Sahih Bhukarija i procitas hadis u kojem stoji da Muhamed zelo nesto da napise. Interesantno iste te hodze ce da se kunu u Sahih Bhukarija.
Sahih al-Bukhari 5669
https://sunnah.com/bukhari:5669

When Allah's Messenger (ﷺ) was on his death-bed and in the house there were some people among whom was `Umar bin Al-Khattab, the Prophet (ﷺ) said, "Come, let me write for you a statement after which you will not go astray." `Umar said, "The Prophet (ﷺ) is seriously ill and you have the Qur'an; so the Book of Allah is enough for us." The people present in the house differed and quarrelled. Some said "Go near so that the Prophet (ﷺ) may write for you a statement after which you will not go astray," while the others said as `Umar said. When they caused a hue and cry before the Prophet, Allah's Messenger (ﷺ) said, "Go away!" Narrated 'Ubaidullah: Ibn `Abbas used to say, "It was very unfortunate that Allah's Messenger (ﷺ) was prevented from writing that statement for them because of their disagreement and noise."

Ko tvrdi ja je Muhamed bio nepismen, molim vas dajte nam Sahih Bhukarija ili bilo koju drugu hadisku zbirku, do tad imamo hadis koji jasno kaze da je Muhamed htio nesto da napise.
dolma1337

#3249 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by dolma1337 »

Sve sami profesori, doktori islamskih nauka :run:
Dozer

#3250 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Sta su uopste islamske "nauke"?
Locked