SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Laplace

#95901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

muha_sa wrote: 05/08/2025 18:57
Pitar sa Kariba wrote: 05/08/2025 18:50
muha_sa wrote: 05/08/2025 18:30 Ako im od regresa ovisi uživanje evo mene dobrovoljca da jednom službeniku dam lovu u visini regresa i nek uživa :D
Evo i ja se dobrovoljno javljam da se zamjenim sa jednim službenikom, on u d.o.o. sa regresom od 650KM a ja malo na buĐet!?
Razumijemo se dragi moj pitaru :-D
Znaš šta su mom sinu i ostalim zaposlenim u jednoj firmi radili :-) uplate im na racun regres i sutradan im kažu--hajd podignite i donesite na blagajnu :-) To je bilo prije desetak godina--sad radi u ozbiljnoj firmi al ne vjerujem da je više od dvije stoje dobio za regres :-) ne pitam ga al cu ga baš veceras pitat :D
Znam ih 20 i kusur godina rade kod privatnika i NIKAD za nikad ni 10 maraka na ime regresa dobili nisu :-)
Trebaju dobit i nek svi dobiju al mi je šega ovo -- uskracivanje u uživanju :lol:
A glavno mi je ovo "privatnici ne daju regres". Uvijek se nađe opravdanje da se nekom nešto ne treba dati.

Eto, koleginoj ženi je privatna firma (kao poticaj/nagradu) uplatila petodnevno putovanje za nju i muža, što ja ne mogu ni sanjati, pa šta bih trebao, tražiti da ni oni to ne mogu dobiti kad ja ne mogu?

Regres trebaju svi dobiti, i u državnim i u privatnim firmama i to treba biti zakonska obaveza (ako već nije). Država bi poreskom politikom mogla privatnicima olakšati tu obavezu.

Ili ćemo ostati u predatorskom kapitalizmu, gdje privatnik može šta i kako hoće (dok ne dođu u situaciju kao u Hrvatskoj, gdje ne mogu naći radnike jer odoće u EU).
Laplace

#95902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

muha_sa wrote: 05/08/2025 20:27
NediM17 wrote: 05/08/2025 20:14
muha_sa wrote: 05/08/2025 18:28

Nek pitaju radnike kod privatnika imaju li regres i jel oni uživaju u odmoru.
Zadnji sam regres dobio 1991. :lol:
Od tad više NIKAD a evo me uživam ko peMzioner u odmoru i to na moretu--našem lijepom jadranu :D
Koji ti je to put ove godine?
Jbg. mozes ti kad je nerko trenerko uplatio pomoc peMzionerima. :mrgreen:
:lol:

Drugi a bit ce u septembru i treci--ima se može se :D poguro me Nerko da mi ne uskrati uživanje :lol:
Žališ se a tri puta na more dok ja nisam nijednom (doduše, radovi na kući...).
drug_profi

#95903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Nisam ni ja prismrdio Jadranu ove godine.
Skupo, gužve na cesti, prevruće...
Ne vrijedi.
Laplace

#95904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

nivla wrote: 06/08/2025 00:32
MMM1977 wrote: 06/08/2025 00:24 Treba dati ovima sa budžeta po 5 milja regresa, ipak treba da uživaju svih 65 radnih dana odmora, oni su umorni od silnog posla koji obavljaju kad nisu na godišnjem, bolovanju ili spojenim praznicima.

Mrš!
mislim da ne poznajes koncept po kojem ovo radi
budzetlije su potpisale, tj njihovi sindikati ugovore sa vladom koji se zovu kolektivni ugovori i kojim su im garantovana neka prava, ta prava ako se isplacuju iz budzeta vlade moraju biti isplacena u skladu sa tim ugovorom bez obzira na poslovanje tih preduzeca jer je takav ugovor prihvatila vlada i budzetlije imaju pravo da je tuze
druga je stvar slazemo li se treba li to tako biti ali to je neko potpisao, konkretno se ugovori potpisuju na godinu za vecinu budzetskih korisnika iz KS pa shodno tome ni nova vlast nije "ispravila" te nepravilnosti u novom kolektivnom vec je prihvatila da ce isplacivati i regres
imas po kolektivnom ugovoru za neke djelatnosti max 40 dana godisnjeg odmora za koje pojedinacni poslodavci a ne vlada odredjuju kako ces ih dobiti (minimalni dio, strucna sprema, invaliditet, broj djece do xx godina, broj djece do xy godina,otezani uslovi rada bla bla), to je potpisano s ciljem smanjenja troskova jer nema toplog obroka za 40 dana po radniku pa ispadne fiktivno smanjena javna potrosnja
ovo sto sam ti naveo je pravno, a etike nema u pravu pa ne bih dalje na tu temu
Fora je u tome što se radi o 30 do 40 radnih dana, pa sa vikendima dođe više. Minimum je 12 dana, ostatak do 30.6. sljedeće godine. Ja sam prošle godine uzeo minimum od12 dana a ostalih 18 dana nisam stigao iskoristiti. Bio na poslu a nisam dobio topli obrok i putne troškove, ali navikao sam pa mi nije bio problem, to samo potvrđuje da je taj godišnji više izgovor da uštede na toplom obroku i putnim troškovima nego briga za radnike.

Regres se uređuje kolektivnim ugovorima i trebao bi biti pravo svih radnika.
Laplace

#95905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Ken_M wrote: 07/08/2025 06:57
Rothmans wrote: 07/08/2025 06:28
zikamu wrote: 06/08/2025 17:36 Do '92. svake godine mi bila "13. plata" redovno i bez problema...
...i ondaK dodje demokraCija... Nooorod znoo... :pisnuo:
I onda dodje naplata za nerad i 13te plate bez pokrica.
Dođu prijeratni zatvorenici iz Fočanskih zatvora, osnoju stranku i prodaju firme u staro željezo, a sve uz pjesmu: ezbeja demokratiaaaaaaaa.
Čuj, propala privreda zbog 13. plate. :lol: :lol: :lol: Imamo ekonomske stručnjake na forumu, nema ni Amerika takvih.
drug_profi

#95906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Društveno opasna je plata veća od 420 maraka.
To je najveći ekonomski stručnjak u ovoj zemlji mudro zaključio.
Laplace

#95907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 09/08/2025 14:23 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/crn ... c-1066458/

Jel' ovo isti retard ko onaj neki dan što ga je hladno svinto iz Kulovića prema Vječnoj vatri, i još se ubjeđuje sa ljudima i svađa?
Pa kaže:
Na fotografijama sa mjesta događaja vidi se da su oba vozila udarena s prednje strane, te da je automobil koji je učestvovao u sudaru okrenut u suprotnom smjeru od onog kojim vodi ova saobraćajnica.
No, iz policije nam nisu znali reći da se automobil kretao u suprotnom smjeru kada je došlo do sudara ili je eventualno kamion udario u vozilo koje se kretalo ispred, a koje se potom okrenulo na cesti.
Pa sad... Prednji kraj Passata udaren, zadnji kraj se čini neoštećen. Uzmi dvije premise pa izvuci neku konkluziju.
Laplace

#95908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Sid the sloth wrote: 11/08/2025 11:52 https://www.klix.ba/vijesti/bih/cak-tri ... /250811057

Nece moj, samo se igra.
Iz članka:
"Član 30. Zakona o javnom redu i miru propisuje da će novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM biti kažnjena osoba koja bez nadzora i zaštitnih sredstava drži ili vodi opasne životinje koje mogu uplašiti ili povrijediti druge, ili koja na javnom mjestu zlostavlja životinje", dodaje se u saopćenju.
Dakle, samo provoditi zakon i ovakvi napadi će prestati.
zigson

#95909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

Laplace wrote: 25/08/2025 08:13
zigson wrote: 03/08/2025 19:51
neraaaa wrote: 03/08/2025 18:36

Upravo tako. Nevezano za rasu, makar i pudlica bila, ako je bez lanca i brnjice, ohladiti na licu mjesta i riješen problem. Svaka dzukela bez brnjice se treba tretirati kao napad na tebe.

Zato se i vade dozvole za posjedovanje i nošenje oružja, upravo za takve situacije.

Čuj pustiti dzukelu na djecu. U Americi bi i vlasnika ohladili bez posljedica, a ne dzukelu.
:lol: :lol:
Ovo polako postaje Divlji Zapad.

Zamisli, lik ode u policiju sa zahtjevom za posjedovanje i korištenje oružja jer "treba mi da pucam u pudlice". :lol:
Rekli bi mu haj ti ovdje u pritvor malo pa ces u jagomir :lol:
tokio25

#95910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

zigson wrote: 25/08/2025 10:16
zigson wrote: 03/08/2025 19:51

:lol: :lol:

Zamisli, lik ode u policiju sa zahtjevom za posjedovanje i korištenje oružja jer "treba mi da pucam u pudlice". :lol:
sad i vi pretjerujete
nigdje pudlice ne napadaju nego pit bulovi rotvajleri i sl koje vlasnici drze zato jer izgledaju opasno uz njih i sl
zigson

#95911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

tokio25 wrote: 25/08/2025 10:19

sad i vi pretjerujete
nigdje pudlice ne napadaju nego pit bulovi rotvajleri i sl koje vlasnici drze zato jer izgledaju opasno uz njih i sl
Kakogod kad bi mu prvo pitanje postavili a to je sta ce vama oruzje, ako bi odgovor bio da se zastitim od pasa, istjerali bi ga iz stanice i ne bi nikad dozvolu dobio :lol:
tokio25

#95912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

zigson wrote: 25/08/2025 10:21
tokio25 wrote: 25/08/2025 10:19

sad i vi pretjerujete
Kakogod kad bi mu prvo pitanje postavili a to je sta ce vama oruzje, ako bi odgovor bio da se zastitim od pasa, istjerali bi ga iz stanice i ne bi nikad dozvolu dobio :lol:
ma to naravno nego sam vise isao na ovo da pucam u pudlice
drug_profi

#95913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Moji psi su udomljeni mješanci.
Zapravo su pravi terapijski psi za sve koji se boje pasa, što mi je bilo zadovoljstvo pomoći nekoj djeci pa i odraslim da se malo oslobode straha.
Jedan mali dječak se strašno bojao, a sad ih grli kad se sretnemo.

Ja ne dopuštam da se prema psima ljudi odnose kao prema neživim predmetima, bez osjećaja i razuma.
Zato što imaju i razum i osjećaje.
moimoi

#95914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Nama treba zakon kao u vecini eu zemalja.
Da ne moze svako drzati borbene rase pasa tj da ti treba dozvola kao i za drzanje oruzja i zavrsena prica.
tokio25

#95915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

drug_profi wrote: 25/08/2025 10:24 Moji psi su udomljeni mješanci.
Zapravo su pravi terapijski psi za sve koji se boje pasa, što mi je bilo zadovoljstvo pomoći nekoj djeci pa i odraslim da se malo oslobode straha.
Jedan mali dječak se strašno bojao, a sad ih grli kad se sretnemo.

Ja ne dopuštam da se prema psima ljudi odnose kao prema neživim predmetima, bez osjećaja i razuma.
Zato što imaju i razum i osjećaje.
ma nisu problem tvoji psi
hipoteticki pas moimoi moj laplaceov ili sl
uglavnom su to neke pudlice mjesanci nekog hot doga i civave i sl

problem su oni sto glume zajebane i imaju neke pitbulove rotvajere i sl rase i jos ih uce da budu opasni
Laplace

#95916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

zdruzdjo wrote: 15/08/2025 15:12 Image
Sudar na cesti izmedju kruznog u buljakovom i kruznog na izlazu za auto put.
Lik sa porsche-om se okrece iz desne trake preko dvije pune(pustio ga drugi iz lijeve trake ispred sebe). Momcic sa motorom, cca20-ak godina, malo brze "lane-splitting" pored auta u lijevoj traci. I krk u porsche-a. Ispred mene se desilo bukvalno. Letio momak u zrak i onda je fisnuo o zemlju. Ustao je. I stoji..
E sad, situacija ko situacija se moze vidjeti svaki dan kod nas na cestama. Ono sto mi je tu strasno, kako su ljudi pogubljeni u stresnim situacijama.
Ja sam isao iz suprotnog smjera, vidio sve, zaustavio se u desnoj i upalio zmigavce i zaustavio auta iza sebe da ne bi neko slucajno naholcao pored pa napravio jos veci belaj.
Pritrcim i vidim momka koji se klati i krvari iz koljena i butine. Ljudi stoje, niko nista.
Jedna zena prisla sabrana, te da ga spustimo da sjedne jer je momak dezorjentisan. Voda se nadje za cas, ovo ono, umivanje,
Trazim prvu pomoc da mu pritisnem ranu jer krvari, a meni auto malo dalje pa ne mogu furati do svog. Lik iz porsche-a nema prvu pomoc.
Ova zena opet iz svoga auta izvadi nesto od prve pomoci. Zamotam mu nogu i malo pritisnem jer krvari. Vise njemu psihicki da ne gleda.
Ovi likovi gledaju u mene i hoce da mu zaliju vode po zavoju. Maaajko moja.
Reko stavite trokut brza cesta, naletjeti ce neko jer je guzva svi nervozni, pa ce biti belaja.
Naravno, lik iz porsche-a nema trokut ili mozda ne zna gdje mu je u autu. Opet zena ista izvadi trokut i otca da postavi.
Srecom kaciga na glavi je odradila svoje. Nema nista na glavi niti ga boli ista. Hitna i policija je fakat dosla unutar 10-ak minuta.
Brzo su se pojavili otac i amidza od momka. Bogami je prijetilo da eskalira, ali sreca policija je tu bila pa su se malo spustile tenzije.
Nadam se da će policija kazniti o onoga koji je propustio Porschea.Gdje ćeš puštati preko duple pune? A ovaj ima para za Porschea a nema za prvu pomoć. Posebno bih mu povećao kaznu zato što je tu blizu bio kružni tok na kojem je mogao bezbjedno uraditi polukružno okretanje.
Laplace

#95917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

PM72 wrote: 15/08/2025 20:22
GandalfSivi wrote: 15/08/2025 19:46 Samo unaprijed da postavim 😎

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/dee ... /250815158
Da li se Zaja obradovao zetu?
Nadao se snahi, dočekao zeta.
Laplace

#95918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

moimoi wrote: 16/08/2025 23:50 Ljudi dragi, nije momak neg je cojk. Pa fudo ima barem 45god. .. do kada su vama momci?
Možda još nije oženjen. Ili udat.
esso_sa

#95919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by esso_sa »

Laplace wrote: 25/08/2025 09:35 Regres trebaju svi dobiti, i u državnim i u privatnim firmama i to treba biti zakonska obaveza (ako već nije). Država bi poreskom politikom mogla privatnicima olakšati tu obavezu.
Regres se ne podrazumijeva, nego se isplaćuje radnicima isključivo na osnovu pozitivnog poslovanja firme i ostvarenja profita u prethodnoj poslovnoj godini. Zakon ostavlja prostor poslodavcu da odredi da li će i koliko regresa isplatiti radnicima.
Državne ustanove su javni servis koji mi kao građani finansiramo plaćanjem poreza. Ne ostvaruju profit niti im je to primarna svrha. Samim tim isplata regresa u takvim ustanovama nema nikakvog osnova, kao ni kuknjava uhljeba. Ne treba im dinara isplatiti.
Ako žele regres, pravac privatni sektor pa neka sa pravom traže :thumbup:

Ista stvar važi i za bonuse, 13. plate i slično. A ako se radi o firmi pod državnom kontrolom, onda može regres i bonus, ali pod uslovom da je firma ostvarila profit.
Ali neki šalterski radnik u Opštini Centar ili pomoćnik načelnika nema šta da traži regrese, bonuse, 13. plate...

To isto ko kad je Sebija na sva zvona pričala kako UKCS ostvaruje uštete i prihode, a radi se o javnom kliničkom centru koji se finansira iz ZZO-a (koji mi punimo) i svrha postojanja mu je pružanje zdravstvenih usluga građanima koji su to platili, a ne ostvarivanje profita. Ušteda se tu ostvaruje ili zakidanjem zdravstvene usluge ili ilegalnim naplatama usluga koje su zapravo već plaćene od strane ZZO
Last edited by esso_sa on 25/08/2025 11:59, edited 4 times in total.
Haris.ba

#95920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Laplace wrote: 25/08/2025 11:26 Nadam se da će policija kazniti o onoga koji je propustio Porschea.Gdje ćeš puštati preko duple pune? A ovaj ima para za Porschea a nema za prvu pomoć. Posebno bih mu povećao kaznu zato što je tu blizu bio kružni tok na kojem je mogao bezbjedno uraditi polukružno okretanje.
Nemas ti sta kaznjavati tog sto je "pustio". Po zakonu on je cist.

Ispred zgrade od komsije eno kajen. Vozi zimske gume stare 5 godina. Posebno je to stanje uma.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#95921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

ovako nisu isplaćivali u grasu hidrogradnji itd
pa došle milijunske tužbe nakon 10 15 godina
ljudi pred penziju dobivali po 90 000
kupio susjed plac s kucom u herceg novom :bih: :sax:
drug_profi

#95922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

tokio25 wrote: 25/08/2025 10:36 ma nisu problem tvoji psi
ali i moje pse neko hoće otrovati...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#95923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

a što ne podneseš prijavu protiv nn osobe u najbližoj policijskoj postaji
Laplace

#95924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

esso_sa wrote: 25/08/2025 11:46
Laplace wrote: 25/08/2025 09:35 Regres trebaju svi dobiti, i u državnim i u privatnim firmama i to treba biti zakonska obaveza (ako već nije). Država bi poreskom politikom mogla privatnicima olakšati tu obavezu.
Regres se ne podrazumijeva, nego se isplaćuje radnicima isključivo na osnovu pozitivnog poslovanja firme i ostvarenja profita u prethodnoj poslovnoj godini. Zakon ostavlja prostor poslodavcu da odredi da li će i koliko regresa isplatiti radnicima.
Državne ustanove su javni servis koji mi kao građani finansiramo plaćanjem poreza. Ne ostvaruju profit niti im je to primarna svrha. Samim tim isplata regresa u takvim ustanovama nema nikakvog osnova, kao ni kuknjava uhljeba. Ne treba im dinara isplatiti.
Ako žele regres, pravac privatni sektor pa neka sa pravom traže :thumbup:

Ista stvar važi i za bonuse, 13. plate i slično. A ako se radi o firmi pod državnom kontrolom, onda može regres i bonus, ali pod uslovom da je firma ostvarila profit.
Ali neki šalterski radnik u Opštini Centar ili pomoćnik načelnika nema šta da traži regrese, bonuse, 13. plate...

To isto ko kad je Sebija na sva zvona pričala kako UKCS ostvaruje uštete i prihode, a radi se o javnom kliničkom centru koji se finansira iz ZZO-a (koji mi punimo) i svrha postojanja mu je pružanje zdravstvenih usluga građanima koji su to platili, a ne ostvarivanje profita. Ušteda se tu ostvaruje ili zakidanjem zdravstvene usluge ili ilegalnim naplatama usluga koje su zapravo već plaćene od strane ZZO
Kolega je jasno napisao na osnovu čega se ostvaruje pravo na regres. To što ti u svojoj firmi ne bi isplatio ni platu ako baš ne moraš je druga stvar.

Eto, prava radnika su uslovljena poslovanjem firme na koje radnik ne može uticati. Znači, menadžeri su nesposobni pa radnik ne treba ostvarivati prava na koje se poslodavac obavezao ugovorom.

Samovi tako kreirajte poslovne politike pa onda kao Hrvati kukajte kad vam svi radnici idu u Italiju, Austriju, Irsku,... Pa će vam raditi Nepalci i ostali Avganistanci.
Laplace

#95925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 25/08/2025 11:51
Laplace wrote: 25/08/2025 11:26 Nadam se da će policija kazniti o onoga koji je propustio Porschea.Gdje ćeš puštati preko duple pune? A ovaj ima para za Porschea a nema za prvu pomoć. Posebno bih mu povećao kaznu zato što je tu blizu bio kružni tok na kojem je mogao bezbjedno uraditi polukružno okretanje.
Nemas ti sta kaznjavati tog sto je "pustio". Po zakonu on je cist.

Ispred zgrade od komsije eno kajen. Vozi zimske gume stare 5 godina. Posebno je to stanje uma.
Njegov postupak je doveo do situaciju u kojoj je nastradao momak sa skuterom. Da on nije stao da propusti Porschea, do sudara ne bi ni došlo.

Ne sumnjam da će on proći bez kazne. Samo kažem da bih volio da se i ti puštači počun kažnjavati kao saučesnici u činjenju prekršaja.
Post Reply