SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

DonieBrasco

#95876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Moja greska - citam ovu vijest kod Dujmovica da je neko poginu, ovdje samo povrjeđeni i dobro uradena auta.
Naslovnica

#95877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Mladić skupocjenim Mercedesom divljao sarajevskim ulicama, sve snimao za Instagram

https://youtu.be/FKGdqX3cmjI?si=ioQFE_z8kFWNvZSc

:thumbup:
kabal1337

#95878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

automatik da ne postoji 80% ovakvih ne bi nikad zapoceli karijere kurcenja
dječak sa šibicama

#95879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Produkti feudalnog drustva, sin nekog babe na polozaju jal privrednika
Laplace

#95880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

neraaaa wrote: 03/08/2025 18:36
PM72 wrote: 03/08/2025 17:40 Duga devetka i u glavušu.
Upravo tako. Nevezano za rasu, makar i pudlica bila, ako je bez lanca i brnjice, ohladiti na licu mjesta i riješen problem. Svaka dzukela bez brnjice se treba tretirati kao napad na tebe.

Zato se i vade dozvole za posjedovanje i nošenje oružja, upravo za takve situacije.

Čuj pustiti dzukelu na djecu. U Americi bi i vlasnika ohladili bez posljedica, a ne dzukelu.
Kako u Italiji uredno vode pse bez brnjice i ne samo da nijedan nije napao dijete niti bilokoga nego niko i ne pomišlja da bi taj pas mogao nekog napasti?

Pričate o nečemu o čemu, izgleda, pojma nemate. Brnjicu mora nositi opasan pas a ne pudlica. Gdje naći brnjicu za pudlicu? To niko i ne proizvodi.

Fobije se liječe na za to predviđenom mjestu.
Laplace

#95881 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 03/08/2025 18:48 djes ti nera bio u ratu da hladis kad je trebalo?? ko da sam negdje cuo za tebe :zzzz:
Strah ga da ga pudlica ne pojede. :lol:
Laplace

#95882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 03/08/2025 19:04
neraaaa wrote: 03/08/2025 18:57

Kakve veze ima rat sa kretenima koji puštaju džukele na djecu? Kad je država ukinula šinteraje, ima alternativa, naravno sve legalno i po zakonu. Lutalice sa markicom su ok, ali džukele kao pitbul, to treba riješiti za sva vremena.

Naravno za policiju uvijek ima opravdanje. Lik pustio džukelu na djecu, policija nenadležna jer tobože imaju nadležne inspekcije i službe koje se sa tim bave. Isto tako jučer kad sam pisao za okupirane javne površine, isti odgovor. A sve te službe i inspekcije, naravno ne rade vikendom, a i kad rade, dok se pojave, vlasnik i džukela su odavno kući.

Zato nam i jeste ovakva situacija, kao na divljem zapadu. Svako radi šta mu je volja, baca bombe kako mu se ćefne, a policija, ako nisu u kladionici, kažnjavaju za parkiranje.
ima veze,jer uvijek je to preuvelicavanje od strane nekih strasljivaca jer i djecu odgajate da se boje zivotinja i da ih sutaju,gadjaju kamenjem,pa kad isprovocirate zivotinju normalno je da se ona brani.ja dosad nikad nisam vidio da neko namjerno pusta cuke na djecu,ali sam vidio stotine debila i njihove djece kako mrskaju,sutaju i maltretiraju zivotinje.
O ovome sam pisao pa su me optužili da lažem. Znači, stari majmuni nagovaraju djecu da,ničim izazvana, gađaju psa kamenjem. I on onda laje na djecu (zbog čega je,vjerovatno, ubijen). Sad, zamisli da tebe neko iz čista mira kamenuje, ko mu od ovih vrsnih forumaša ne bi spomenuo do sedamstopedesdetog koljena? Garant bi se osmjehivali i hvalili djecu kako su fino vaspitana i talentovana za streljaštvo.
Laplace

#95883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

zigson wrote: 03/08/2025 19:51
Upravo tako. Nevezano za rasu, makar i pudlica bila, ako je bez lanca i brnjice, ohladiti na licu mjesta i riješen problem. Svaka dzukela bez brnjice se treba tretirati kao napad na tebe.

Zato se i vade dozvole za posjedovanje i nošenje oružja, upravo za takve situacije.

Čuj pustiti dzukelu na djecu. U Americi bi i vlasnika ohladili bez posljedica, a ne dzukelu.
:lol: :lol:
Ovo polako postaje Divlji Zapad.

Zamisli, lik ode u policiju sa zahtjevom za posjedovanje i korištenje oružja jer "treba mi da pucam u pudlice". :lol:
BiBi911

#95884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

Laplace wrote: 25/08/2025 08:02

Kako u Italiji uredno vode pse bez brnjice i ne samo da nijedan nije napao dijete niti bilokoga nego niko i ne pomišlja da bi taj pas mogao nekog napasti?

Pričate o nečemu o čemu, izgleda, pojma nemate. Brnjicu mora nositi opasan pas a ne pudlica. Gdje naći brnjicu za pudlicu? To niko i ne proizvodi.

Fobije se liječe na za to predviđenom mjestu.
U italiji svi psi moraju bit na povezcu i opasne vrste(mislim da je 18vrsta) moraju nosit brnjicu. Kazna za ne nosenje brnjice je od 50€+ u busu je 150€, oko skola vrtica igralista kazne su preko 500€. Ove kazne su striktne i nema samo sam 2 min. Kada se pas pokaki i ne pokupite iza njega 100€ po prijavi. Ne mora vas policajac vidjet.

Ako vam veterinar da papir da pas hoce "ujest" onda ste na listi i policija vas moze doci provjerit i nema skidanja sa te liste, ako vam oduzmu psa ide kazna, sudski troskovi+

Ako ste imali problema sa zakonom u Italiji i posjedujete nekog od ovih 18 Vrsta mnogi su pali u tvorza zbog toga.

To sto neki ne postuju je jbga nisu jos uhvaceni

U italiji je postoje skole za vlasnike pasa. To u Bosni ne postoji jer ste svi samo uki sa nekih servskih/turskih youtube kanala. U italiji ako vas pas zalaje ili napadne nekoga vlasnik dobije po dzepu ili tvorza U Bosni to ne postoji.
BiBi911

#95885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

Laplace wrote: 25/08/2025 08:09
neraaaa wrote: 03/08/2025 18:57

Kakve veze ima rat sa kretenima koji puštaju džukele na djecu? Kad je država ukinula šinteraje, ima alternativa, naravno sve legalno i po zakonu. Lutalice sa markicom su ok, ali džukele kao pitbul, to treba riješiti za sva vremena.

Naravno za policiju uvijek ima opravdanje. Lik pustio džukelu na djecu, policija nenadležna jer tobože imaju nadležne inspekcije i službe koje se sa tim bave. Isto tako jučer kad sam pisao za okupirane javne površine, isti odgovor. A sve te službe i inspekcije, naravno ne rade vikendom, a i kad rade, dok se pojave, vlasnik i džukela su odavno kući.

Zato nam i jeste ovakva situacija, kao na divljem zapadu. Svako radi šta mu je volja, baca bombe kako mu se ćefne, a policija, ako nisu u kladionici, kažnjavaju za parkiranje.
ima veze,jer uvijek je to preuvelicavanje od strane nekih strasljivaca jer i djecu odgajate da se boje zivotinja i da ih sutaju,gadjaju kamenjem,pa kad isprovocirate zivotinju normalno je da se ona brani.ja dosad nikad nisam vidio da neko namjerno pusta cuke na djecu,ali sam vidio stotine debila i njihove djece kako mrskaju,sutaju i maltretiraju zivotinje.
O ovome sam pisao pa su me optužili da lažem. Znači, stari majmuni nagovaraju djecu da,ničim izazvana, gađaju psa kamenjem. I on onda laje na djecu (zbog čega je,vjerovatno, ubijen). Sad, zamisli da tebe neko iz čista mira kamenuje, ko mu od ovih vrsnih forumaša ne bi spomenuo do sedamstopedesdetog koljena? Garant bi se osmjehivali i hvalili djecu kako su fino vaspitana i talentovana za streljaštvo.

Mene je kao 40godisnjaka i dalje strah pasa, kao djete me napali jedva zivu glavu izvuko, 7-8 avlijanera me trgalo dok je vlasnik kao ti gledo sa prozora i smijao se jer mu je neko prije gadjao pse a ja samo tuda prolazio iz skole. Taj je tip vazio za super vaspitanog i talentovanpg uspjesnog lika
drug_profi

#95886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Aha sad su tu stvari loma jasnije. Strah i mrznja idu zajedno uvijek.
Laplace

#95887 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 04/08/2025 15:00 To nije common sense, vec strah od nepoznatog potkovan predrasudama.
S tim da ni ja ne razumijem toliku fasciniranost opasnim rasama. Sto ce ti to kao kucni ljubimac?
To je suština. Kako neko dođe na ideju da pit bula vodi po parku? Takve pojave nisam viđao vani, mada ne isključujem (ima i vani budala).
Laplace

#95888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

BiBi911 wrote: 25/08/2025 08:38

Mene je kao 40godisnjaka i dalje strah pasa, kao djete me napali jedva zivu glavu izvuko, 7-8 avlijanera me trgalo dok je vlasnik kao ti gledo sa prozora i smijao se jer mu je neko prije gadjao pse a ja samo tuda prolazio iz skole. Taj je tip vazio za super vaspitanog i talentovanpg uspjesnog lika
Kako avlijaneri a vlasnik gledao? Avlijaneri su bezb vlasnika,valjda.

Ti si tu kolateralna šteta,zbog idiota koji su bez ikakvog povoda maltretirali životinje i od njih napravili neprijatelje ljudi. U normalnom društvu bi maltretianje životinaj bilo neprihvatljivo i kažnjivo, a ovi ne bi bili istraumirani i ne bi te napadali i tako i tebe istraumirali.

Dakle, krug nepotrebnog nasilja počeo od nekih pavijana i završio na tebi (a mogao je i na meni ili nekom djetetu). Rješenje nije pucati u gomilu djece među kojima je pas nego prekinuti začarani krug nasilja.
Laplace

#95889 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 04/08/2025 15:44
l33t wrote: 04/08/2025 15:36 Kako god, čovjek mora bit odgovoran za svoju ŽIVOTINJU.
Šta je bilo sa slučajem bika jučer, prekjučer...
Od kakice, povodca, do ponašanja, čovjek je tu da pazi.
Vidi, on jest neodgovoran jer mu je pas pobjegao sa podovodcem ( ocito da jednim moze vladati, ali sa dva nikako). Imas ti snaznih cuka povuku, vlasnici im ne mogu meda. To je vec neogvornost.

Ali covjece, zivimo u gradu gdje ti je kontakt sa cukama neizbijezan. Kad tad ces naletjeti na copor lutalica. Roditelji djecu treba da nauce da ne bjeze, da drze svoj prostor. To je cudo kako tvoja reakcija moze izazvati razlicit stav cuke. Ako krenes bjezat, ili uzmes da budes rogatih rijeci velike sanse da ce se on prepast pa agresivno reagovat, ako smiris stuaciju pa malo zatepas ( znam da glupo zvuci vidis psa on trci prema tebi ti da tepas) velike sanse da ces ga smirit.
I on je pogubljen
Upravo je bilo situacija kad je pas lutalica krenuo da me napadne i da sam pričom (bez uzmicanja) smirio situaciju. U jednom slučaju su bila tri psa. Neugodno jeste.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#95890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

iako čine 6% pseće poulacije
ukupno 56% svih pokolja ili kako je bolja i moćnija riječ na engleskom mauling
Laplace

#95891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

1Dante1 wrote: 04/08/2025 16:01
drug_profi wrote: 04/08/2025 15:00 To nije common sense, vec strah od nepoznatog potkovan predrasudama.
S tim da ni ja ne razumijem toliku fasciniranost opasnim rasama. Sto ce ti to kao kucni ljubimac?
Hoćeš reći da nije zdrav razum staviti brnjicu psu koji može povrijediti čovjeka dok ga šetaš Vilsom?
drug_profi wrote: 04/08/2025 15:27 Uvijek je vazilo da je pas ogledalo svog gazde.
Pas je zivotinja, prema tome nepredvidiv.
I čovjek je životinja, prema tome nepredvidljiv. To što mi umišljamo da smo nešto što nismo je druga stvar.

Eto, vidimo da ljudi ne pokazuju puno zdravog razuma. Jedni vode opasne pse bez brnjice (a nerijetko i bez povoca) a drugi bi pucali po gradu kao na Divljem Zapadu.
tokio25

#95892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

jbt ne mogu da shvatim da gledate samo sa svoje strane
ako vas nije strah pasa i imate pse shvatite da nekoga jeste strah iz kojeg razloga je sasvim nebitno
ja nisam nikad imao strah od pasa al razumijem da neko ima i ne pokusavajte da mu kazete samo ma nece on nista i sl

tu je odgovornost na vlasniku da drzi psa dok ovaj prodje ili sl jer pas nikad ne moze biti preci od nekoga ko se boji istog bez obzira koliko mi bili sigurni u psa volili ga i sl

kad tako lezerno vodite pse i sl ma nece on nista nemojte se iznenaditi ako neko iz straha stvarno potegne pistolj pa ubije i psa i vlasnika a onda je kasno za sve
BiBi911

#95893 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

Laplace wrote: 25/08/2025 08:47

Ti si tu kolateralna šteta,zbog idiota koji su bez ikakvog povoda maltretirali životinje i od njih napravili neprijatelje ljudi. U normalnom društvu bi maltretianje životinaj bilo neprihvatljivo i kažnjivo, a ovi ne bi bili istraumirani i ne bi te napadali i tako i tebe istraumirali.

Dakle, krug nepotrebnog nasilja počeo od nekih pavijana i završio na tebi (a mogao je i na meni ili nekom djetetu). Rješenje nije pucati u gomilu djece među kojima je pas nego prekinuti začarani krug nasilja.
Od 1996 ti avlijaneri su tu, preskakali ogradu da napadnu prolaznike. 99% niko ih nikada nije prvi napao.
Klasika vlasnik ljubitelj pasa ih nije naucio.
Od ceste do te avlije je bilo 10m. I niko od prolaznika ih nikada nije prvi napao a svaki dan su iskakali i napadali ljude i poslije naravno dobijali kamenje batine i naravno metke. Vlasnik ih kupio po gradu i tu dovodio.

Nasilje je dolazilo od neobrazovanog vlasnika. Njegova krivoca 50% ostalo na zivotinji.

On nije maltretirao te zivuljke vec je bio organizator tih mjau avv organizacija al to su zivuljke koje su napadale neduzne. I
Laplace

#95894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

BiBi911 wrote: 25/08/2025 09:01
Laplace wrote: 25/08/2025 08:47

Od 1996 ti avlijaneri su tu, preskakali ogradu da napadnu prolaznike. 99% niko ih nikada nije prvi napao.
Klasika vlasnik ljubitelj pasa ih nije naucio.
Od ceste do te avlije je bilo 10m. I niko od prolaznika ih nikada nije prvi napao a svaki dan su iskakali i napadali ljude i poslije naravno dobijali kamenje batine i naravno metke. Vlasnik ih kupio po gradu i tu dovodio.

Nasilje je dolazilo od neobrazovanog vlasnika. Njegova krivoca 50% ostalo na zivotinji.

On nije maltretirao te zivuljke vec je bio organizator tih mjau avv organizacija al to su zivuljke koje su napadale neduzne. I
Znači, opet krenulo od čovjeka, ovog puta od druge vrste (komeje bilo simpatično da pasprepada ljude kao što je ovima iz mog slučaja bilo simpatično da djeca kamenuju psa koji je toliko imao strah od ljudi da mu nismo mogli prići ni mi, koji smo ga hranili - nije naš nego odnekud izbačen, mi ga hranili, u međuvremenu sterilisan i vakcinisan).

Ljudi su nekad davno pripitomili vuka i dobili psa, naši ljudi idu u kontra smjera: od psa prave vuka.
Laplace

#95895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

propojeilijas wrote: 04/08/2025 21:19
Interesantno je da lik natavlja da vodi i pored vidljivih linija na cesti koje pokazuju u suprotan smjer. Mazga gura bez obzira na sve.

Očigledno je da ne prati ni saobraćaj ni horizontalnu ni vertikalnu signalizaciju nego ide kud je zacrtao.

Btw, da li to on u drugom dijelu snimka nešto k'o fol reguliše saobraćaj ili neki prolaznik pokušava da razmrsi Gordijev čvor?
Laplace

#95896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

escobar__ wrote: 04/08/2025 23:08
drug_profi wrote: 04/08/2025 22:52
mc-twin wrote: 04/08/2025 22:41 Seres druze, al' bas seres...
Imaš pravo na svoje mišljenje. Meni je puna kapa ovih konstatacija "pas je životinja".
Eto mi nismo. Al u qurcu.
Jel ti kao cuko sereš na ulici i pišaš uz stubove, drveće i na automobile?
On ne, ali ima ih koji i to rade. Zar nisu oni turisti prije koju godinu to radili ispred BBI centra? Odakle ljudski izmet u pothodnicima, na šetalištu uz Bosnu u Zenici,...?
Laplace

#95897 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

escobar__ wrote: 04/08/2025 23:14
drug_profi wrote: 04/08/2025 23:11
escobar__ wrote: 04/08/2025 23:08

Jel ti kao cuko sereš na ulici i pišaš uz stubove, drveće i na automobile?
Jel cuke kao ti bacaju nerazgradivi otpad u prirodu, otrovne gasove u atmosferu i opuške pod klupu?
Ne bacaju, cuko radi instinktivno i ono za šta je "programiran". Čovjek, s druge strane, ima razum i slobodnu volju, pa ako je stoka radit će to što si naveo, ako nije ponašat će se civilizirano i to je to ali uvijek manje-više ima opciju izbora.

I odgovori mi na pitanje.
Odakle znaš da životinje nemaju razum? Jer, novija istraživanja sugeriraju da ga (bar neke) imaju.

I ovo je ono što produbljuje problem: ljudi životinje vide kao programirane automate, bez razuma, bez osjećaja i bez ikakvih prava i shodno tome postupaju.

Da,djeca doživljavaju traume, ljudi doživljavaju traume, ali i životinje doživljavaju traume. Smanjite malo taj antropocentrizam.
drug_profi

#95898 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja još nisam sreo lutalicu ili avlijanera kojeg nisam umirio samo glasom.
Ne škodi malo potruditi se razumjeti psihu psa. Lako je. Može i spasiti život, ljudski ili pseći.

A svakom ko se boji pasa, prijateljski preporučujem da prihvate da je to fobija (Cynophobia) i kao takva spada u bolesti, tj. anksiozne poremećaje, kako bi se mogli početi liječiti. Strašno je hendikepirajuće imati iracionalne strahove.
Nek se niko ne nađe uvrijeđen. Zaista prijateljski savjet.
Liječenje:
Kognitivno-bihevioralna terapija – učenje novih načina razmišljanja i reakcija.
Postepena izloženost (najprije slike pasa, zatim video, pa miran pas na daljini, itd.).
Tehnike opuštanja (disanje, mindfulness).
U težim slučajevima mogu se koristiti lijekovi protiv anksioznosti.

Razlika: normalno je imati oprez pred nepoznatim ili agresivnim psom, ali kinofobija znači strah i kada nema stvarne opasnosti.
Laplace

#95899 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Prije par godina se na putovanju u Italiji naši potukli. Ja i žena u širokom luku zaobišli i otišli dalje. Par minuta kasnije posvuda policija, srećom ne skontaše da je naša grupa inače bi bilo belaja (bio posljednji dan i posljednji grad koji smo posjetili, trebalo tu potrošiti sat-dva pa kući a ovi se krenuli svađati i preraslo u tuču).
tokio25

#95900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

i ja tebi preporucujem da ne vidis da se u gradu prema pripadnicima drugih vjerskih skupina ne provodi sikaniranje na ovaj ili onaj nacin jer je ovo multikulti grad

ovo je otprilike tvoj prijedlog
ja nisam ugrozen i automatski nije ni pravoslavac katolik i sl iako se suptilno to radi
naravno ne od svih gradjana al se radi od pojedinaca
Post Reply