Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Chloe
Photo mod

#28326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

KraljicaIzJajca wrote: 23/08/2025 22:22
Spoiler
Show
Chloe wrote: 23/08/2025 22:14
KraljicaIzJajca wrote: 23/08/2025 22:00

To predloži svojoj dragoj ako te više ne žulja jer se penis sa godinama mijenja. :D

Sad ozbiljno:
Jesu lokalni ljudi bez novaca i umirovljenici, dok sa dubljim džepom svi idu u Zagreb.
Po medicinsku pomoć?

Pa nije ni u Hr nešto bolje nego kod nas. :-D
Za pare i kod nas mogu dobiti sve što i tamo.
Izuzet ću teške slučajeve, gdje ljudi žele i drugo mišljenje, pa idu Zg ili Bh ili Ljubljanu.
Sve ostalo je pre..nje.
Ima takvih i kod nas. Što je gore, kad se desi ozbiljniji problem, ne može se para nateći koliko ih treba, onda povijenog repa dolaze nazad, ne bune se terapijama u Sa i protiv naših specijalista.

Stric mi je bio hirurg, penzionisan je, radi sa ženom u njenoj privatnj ordinaciju opće prakse u Zg.
Znaju komentraisati koliko je "pokondirenih tikvi" kod nas izniklo, jer često ih ganjaju ljudi za pomoć i to bezazleni slučajevi.
Ne pišem o privatnim.klinikama i bolnicama.

Netočno je da je u BiH jednako u javnim bolnicama kao u Hrvatskoj. Koliko je javnih bolnica opremljeno u BiH u podređenju sa Hr.?
Javne bolnice u Hr mogu koristiti oni sa putovnicama. Svakako se smatraju kao građani Hr.
Pametnom dosta.
tokio25

#28327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

moimoi wrote: 23/08/2025 22:24
tokio25 wrote: 23/08/2025 22:19
moimoi wrote: 23/08/2025 22:08

Ja jesam. “Prislanjanje” po javnom prevozu ni ne brojim.
Dva napada koja jako dobro pamtim. Sve iza 23h.. kada ljudi vise ne setaju.. ne izvode pascad.. nije sigurno.
ako ne brojis kuda se vozas :D

sala mala

kao sto rekoh sa djevojkama je specificno iz razloga sto vas neko moze napasti da vas opljacka i drugi razlog sto muskarca zbog toga nikad nece napasti je da siluju
pa je to kod vas malo zeznuto posebno jos balkanski mentalitet muskaraca itd
Ne, mene nisu napali da me opljackaju to je sigurno. Tada smo hodali sa 5-10 km u dzepu bez mobitela. A kada si se vracao iz grada nisi imao ni za kifle.
pa o tome i govorim
mi muskarci sigurno nikad necemo doziviti napad u smislu seksualnog uznemiravanja ili jos gore silovanje tako da je nama dosta lakse reci taj termin miran grad i sl

vi zenske cak i po danu mozete biti izlozene maltretiranju ne samo po noci zavisno na koga naletis i kako si obucena
moimoi

#28328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

tokio25 wrote: 23/08/2025 22:24
moimoi wrote: 23/08/2025 22:21
tokio25 wrote: 23/08/2025 22:03 mozda nece i zbog izgleda djevojke napasti
niko nece razu mujanovic napasti sigurno :D

to sa djevojkama je specificno vjerovatno iz razloga sta je motiv
Apsolutno se ne oblacim izazovno.. ne zato sto mislim da takvo oblacenje izaziva, nego zato sto nije moj stil.
Da je ulazim u raspravu.
ma ne moras se obuci izazovno i nisam govorio licno o tebi nego generalno
dovoljno je da si zensko da imas manijaka koji bi te napali posebno ako si sama navece negdje

znam ja kad npr navece hodam i naidje neka djevojka ili idemo u istom pravcu tacno osjecas strah kod tih djevojaka
a to je vjerovatno iz iskustva i sl
u tim trenutcima i meni bude malo neugodno jer joj ne mogu reci ono ne boj se jer tek onda ne zna kako bi reagovala tako da samo idem svojim putem

a ko zna kakvih manijaka ima koji cekaju takve prilike
:thumbup:

Ili ubrzaj korak da si ispred nje 20 m ili uspori i predji na drugu stranu ulice 😊
moimoi

#28329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Chloe wrote: 23/08/2025 22:26
Spoiler
Show

Po medicinsku pomoć?

Izuzet ću teške slučajeve, gdje ljudi žele i drugo mišljenje, pa idu Zg ili Bh ili Ljubljanu.
Sve ostalo je pre..nje.
Ima takvih i kod nas. Što je gore, kad se desi ozbiljniji problem, ne može se para nateći koliko ih treba, onda povijenog repa dolaze nazad, ne bune se terapijama u Sa i protiv naših specijalista.

Stric mi je bio hirurg, penzionisan je, radi sa ženom u njenoj privatnj ordinaciju opće prakse u Zg.
Znaju komentraisati koliko je "pokondirenih tikvi" kod nas izniklo, jer često ih ganjaju ljudi za pomoć i to bezazleni slučajevi.

Netočno je da je u BiH jednako u javnim bolnicama kao u Hrvatskoj. Koliko je javnih bolnica opremljeno u BiH u podređenju sa Hr.?
Javne bolnice u Hr mogu koristiti oni sa putovnicama. Svakako se smatraju kao građani Hr.
Pametnom dosta.
Ako nisi osiguran u hr dzaba… opet placas kao i svi. Putovnica ili ne.
Bodkin

#28330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Chloe wrote: 23/08/2025 21:30
Bodkin wrote: 23/08/2025 19:25 Sarajevo nije nesiguran grad
Demantujem.

Volim šetati, i često se desi da noću lunjam sarajevskim ulicama, sama. I kad je bilo najviše migranata, ni u jednom momentu se nisam osjetila ugroženo/nesigurno, a kamo li da mi se desila neka neugodnost. :)
Dobro, sta onda demantujes?
Bodkin

#28331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

KraljicaIzJajca wrote: 23/08/2025 20:51
Bodkin wrote: 23/08/2025 19:25 Sarajevo nije nesiguran grad
Jeste od smeća , zaboravljene deratizacije i loše medicinske javne usluge.
To nije nesigurnost. Puno nas je obislo svasta po svijetu. Zna se sta je nesiguran grad.
Sarajevo je danas sigurnije od puno gradova zapadne evrope.
Onaj ko kaze da je bilo koji veci americki grad sigurniji je lud.
eltroxin

#28332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eltroxin »

KraljicaIzJajca wrote: 23/08/2025 22:00

To predloži svojoj dragoj ako te više ne žulja jer se penis sa godinama mijenja. :D

Sad ozbiljno:
Jesu lokalni ljudi bez novaca i umirovljenici, dok sa dubljim džepom svi idu u Zagreb.
Po medicinsku pomoć?

Sve ostalo je pre..nje.

Jesi li ikada bila u bolnici u Dubrovniku? Ko nije, taj ne zna sta su bolnice treceg svijeta.
Mada se bezveze sa tobom upustati u diskusiju jer si poznata kao lazov i da izmisljas. :run:
dr_Evil

#28333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Chloe wrote: 23/08/2025 22:23

:oops1: pa da ... :D
Prekrstih se kad procitah :D
Optimus09

#28334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

tokio25 wrote: 23/08/2025 22:27
tokio25 wrote: 23/08/2025 22:19

ako ne brojis kuda se vozas :D

sala mala

kao sto rekoh sa djevojkama je specificno iz razloga sto vas neko moze napasti da vas opljacka i drugi razlog sto muskarca zbog toga nikad nece napasti je da siluju
pa je to kod vas malo zeznuto posebno jos balkanski mentalitet muskaraca itd
Ne, mene nisu napali da me opljackaju to je sigurno. Tada smo hodali sa 5-10 km u dzepu bez mobitela. A kada si se vracao iz grada nisi imao ni za kifle.
pa o tome i govorim
mi muskarci sigurno nikad necemo doziviti napad u smislu seksualnog uznemiravanja ili jos gore silovanje tako da je nama dosta lakse reci taj termin miran grad i sl

vi zenske cak i po danu mozete biti izlozene maltretiranju ne samo po noci zavisno na koga naletis i kako si obucena
Ja sam se uvijek divio Njemicama kad trce navecer u blizini sume polugole bez straha :o
U blizini su uvijek azilanti u grupama,ja se ne bih usudio tek tako setati.
dr_Evil

#28335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Optimus09 wrote: 24/08/2025 08:49
tokio25 wrote: 23/08/2025 22:27

pa o tome i govorim

Ja sam se uvijek divio Njemicama kad trce navecer u blizini sume polugole bez straha :o
U blizini su uvijek azilanti u grupama,ja se ne bih usudio tek tako setati.
Da, inace su azilanti poznati po tome sto otimaju djevojcice u svoje kombije pa ih drze u podrumu po 10 godina. Ne znam kako ti, ali ja kad sam na moru uvijek odmicem djecu od debelih svaba ;)

Inace smo mi u BiH drustvo gdje je silovanje svakodnevnica, ono wtf? U mrskoj Skandinaviji je nazalost to cesta pojava, u BIH?

Mislim da sam imao razgovor sa nasom vrlom forumasicom moimoi koja se nakacila na slicno, pa joj za sekund izbacih iz Norveske samo u zadnju godinu linkova sa sekusalnim prijestupima na desetine, a gdje smo mi?
tokio25

#28336 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Kod nas se jednostavno ne prijavljuje u tolikoj mjeri kao u skandinaviji
dr_Evil

#28337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

tokio25 wrote: 24/08/2025 08:58 Kod nas se jednostavno ne prijavljuje u tolikoj mjeri kao u skandinaviji
:S Pa gdje ja provedoh svoju mladost onda, od klubova, diskoteka, gitarijada, narodnjaka do obicnih birtija...

@Chloe kakav je tvoj uvid u ovu problematiku, ref moj post iznad
sinuhe

#28338 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sinuhe »

Više tog seksualnog nasilja od recimo nepoznate osobe ima sigurno u Skandinaviji. Strava u taxi sjesti.
Last edited by sinuhe on 24/08/2025 09:24, edited 1 time in total.
dr_Evil

#28339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sinuhe wrote: 24/08/2025 09:04 Više tod seksualnog nasilja od recimo nepoznate osobe ima sigurno u Skandinaviji. Strava u taxi sjesti.
Nedavno je bio slucaj gdje je citavo selo godinama silovalo djecaka i djevojcicu uz blagoslov roditelja koji su radili isto.

Na brdskom balkanu je vise problem nasilja u familiji. Nigdje nije trava zelenija.. imamo mi svoje probleme oni svoje, isto kao sto oni imaju svoje spolno prenosive bolesti, a mi svoje :D samo sto se oni testiraju za razliku od nas :D
moimoi

#28340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Evil.. nisi sa mnom.
Prica da kod nas nema silovanja je malo apsurdna. Nakon toliko silovanih zena u toku rata.
Kada sam dosla u vojnu da se porodim, na zidu visi cjenovnik pregleda nakon silovanja.. ono kao cjenovnik pica u kafani. Divota.
dr_Evil

#28341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 24/08/2025 09:53 Evil.. nisi sa mnom.
Prica da kod nas nema silovanja je malo apsurdna. Nakon toliko silovanih zena u toku rata.
Kada sam dosla u vojnu da se porodim, na zidu visi cjenovnik pregleda nakon silovanja.. ono kao cjenovnik pica u kafani. Divota.
Daj moi kako uopste mozes porediti taj primjer sa normalnim zivotom u Sarajevu, Tuzli ili Mostaru. Silovanje u ratu je bio projekat direktno narucen od SANU da se prije svega uniste familije, stvori strah i stid kojim ce se onemuguciti povratak na vjekovna ognjista, unisti njima nedostupna cistoca zivota bosnjacke zene i majke; a ovo je najvise naglaseno. Degutantno ja uopste da smijes da upotrijebis taj primjer kao nasu svakodnevnicu. Helem naletih neki dan na clanak o hrabrosti familije Sehic, i upade mi jedna recenica u oci, razmisljao sam o njoj danima:

https://hercegovacki.ba/izbjegli-iz-nev ... ice-sehic/
Sredinom mjeseca juna 1992. godine porodica Šehić bježi iz svog doma, zajedno sa još 80 mještana, uglavnom žena djece i iznemoglih staraca. U mjesecu junu srpska vojska ulazi u sela Rabinu i Žulju, te ih do temelja ruši. U najkritičnijim trenucima po mještane u selu se našao i Razin suprug Juso Šehić, borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je uspio ženu i djecu skloniti od napadača. “I ne zaboravi šta sam ti rek’o: ako vas, ne daj Bože, opkole četnici, nemoj živa njima u ruke, nego u prvu čatrnju ili bunar bacaj djecu, pa onda i ti za njima skači”, sjeća se Raza riječi koje joj je izrekao suprug u momentu bježanja. Rastali su se u rano jutro, poslije jedne besane noći, pune bola, zlosutnosti i gorčine.
Pazite malo sta pricate, imamo mi svojih mahana, ja prvi pa i svi ostali, ali molim da ne uporedjujes sa genocidnim SANU kukavicama.
KraljicaIzJajca

#28342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by KraljicaIzJajca »

Spoiler
Show

Po medicinsku pomoć?

Sve ostalo je pre..nje.

Pametnom dosta.
Netočno, ja nemam Hr. Putovnicu, a 2022. sam koristila rendgen u javnoj bolnici.
Chloe
Photo mod

#28343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

dr_Evil wrote: 24/08/2025 08:44
Chloe wrote: 23/08/2025 22:23

:oops1: pa da ... :D
Prekrstih se kad procitah :D
.. al dobra sam u duši. :trep1:
Bodkin

#28344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Jedan od glavnih razloga odlaska - prica o ratu i 30 godina kasnije. Zivot u Sa 2025 u poredjenju sa dijasporom? Cek da ubacim koju ratnu
Chloe
Photo mod

#28345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chloe »

KraljicaIzJajca wrote: 24/08/2025 10:46
Spoiler
Show

Pametnom dosta.
Netočno, ja nemam Hr. Putovnicu, a 2022. sam koristila rendgen u javnoj bolnici.
Ma ti si počasni građanin Hr. :kiss:
tokio25

#28346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

Bodkin wrote: 24/08/2025 10:47 Jedan od glavnih razloga odlaska - prica o ratu i 30 godina kasnije. Zivot u Sa 2025 u poredjenju sa dijasporom? Cek da ubacim koju ratnu
pa ovo i mene nervira opcenito
alo 30 godina od rata mi jos o ratu
ok neke stvari su vezane za rat al ne moze svako pitanje svaki problem biti ma to je zbog rata
djeca sehida
alo ta djeca imaju minimalno 30 godina ako se nisu izgradili uz sve benificije u ovih 30 godina e jbg onda
ovo je upravo ono vezano za rat a sto nema nikakve veze u 2025oj

losih stvari ima naravno i zbog toga i ja razmisljam da li da idem ili ne

moj problem je sto ovdje imam "sve" a tamo gdje bih otisao nemam nista a nisam bas tinejdzer da bi mogao tamo poceti od nule sa prednostima koje nosi malo godina i sl
dr_Evil

#28347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Chloe wrote: 24/08/2025 10:48
KraljicaIzJajca wrote: 24/08/2025 10:46

Pametnom dosta.
Ma ti si počasni građanin Hr. :kiss:
Nema putovnicu, ali zato je tu krstenica i domovnica :D nek se nadje :D

P.S. imaju neki kantoni nazovimo ih sa hrvatskom vecinom neke i veze sa bolnicama po Hrvatskoj, pa tako nije neubicajno da se salje u Split na CT ili neke druge preglede, ali opet to ide prek nasih zavoda. Zasto za Split, a ne u Capajebo, pitanje je casti jer neke usluge mogu i u Capajebu. Helem nema veze, samo nek ima mogucnosti.
Last edited by dr_Evil on 24/08/2025 11:02, edited 1 time in total.
moimoi

#28348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ama naravno da ce te primiti u bolnicu. Samo sto ce ti izdati i racun. Pa ti dalje ganjaj refundaciju.
BiH sa Hr ima dogovor… pa tako nase zdravstvo pokriva troskove u Hr… ali prije puta morate otici u D.z pa sa tim papirom u zzo da bi imali pravo na refundaciju, ukoliko nemas privatno osiguranje.
moimoi

#28349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Evil, kazem da silovanja ima i kod nas.. ljudi su svugdje isti… zakoni su oni koji neki drzavu cine sigurnijom od druge.. tj sprovodjenje zakona i visina kazi.
tokio25

#28350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

ima silovanja nije sporno al bezveze je tvoje potezanje price kako su u ratu bila silovanja
to je posebna prica i nema nikakve veze sa danasnjim stanjem
jebo ga vise rat
Post Reply