SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
tokio25
#95826 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Klasicno znaci nase sta sta
Isti znaci kao i pm72 koji samo prica
Isti znaci kao i pm72 koji samo prica
-
zigson
- drug_profi
#95828 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja imam sređen jedan ugao placa na vikendici. Kamen, šimšir. Cvijeće se posadi i tako. Tu su svi moji...semirsar wrote: ↑22/08/2025 13:40Ne znam kako je umro, ali je vecinom tako sa vlasnicima, kad umre ljubimac, samo zafrljace kroz prozor ili u hajfis.drug_profi wrote: ↑22/08/2025 13:28 E cuj ono maltezera ubilo i bacilo u smeće.
Pa tacno ima psihopata sto nabave cuku kao modni dodatak.
Jbt, ja sam svog vuju nosio na ledjima uz brdo na cuku na kojoj je najvise volio sjediti kad smo izlazili u setnju i malo ispod iskopao grob u sred zime. Macke isto tako, nisu oni zasluzili da nakon tolikih godina ljubavi zavrse na smetljistu. Jbg, nismo svi isti.
-
tokio25
#95829 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sta ba da saltam
Prije godinu pet deset?
Ocito niste dovoljno diskutovali kad ovaj hoda sa pistoljem
-
Hakiz
#95830 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako ga za 35 godina nisi (zlo)upotrijebio, onda ti i ne treba.PM72 wrote: ↑22/08/2025 14:40Počinioci krivičnih dijela upotrebom vatrenog oruzja su 90% osobe koje nemaju dozvolu za oružje.Nisi to znao?Hakiz wrote: ↑22/08/2025 14:28Čim ti imaš želju da nosiš pištolj, nadaš se da ćeš ga upotrijebiti.PM72 wrote: ↑22/08/2025 14:11
Ne izvrći moje riječi.
Nosim pištolj i imam regularnu dozvolu.Ne pokazujem ga javno,moje ponašanje je sasvim normalno i korektno.Neću potezati pištolj na pašče što mi se posralo pred garažu nego sam vlasniku kretenu očitao bukvicu.Znam se vrlo dobro odbraniti i od ljudi i od paščadi.Pištolj bih potegao samo da me napadne kakav golem i krvoločan tip.
Ko to još kupuje i nosi stvari koje ne planira koristiti?
Meni oružje treba radi lične sigurnosti jer mnogo putujem i boravim po planinama.Nosim ga 35 godina i nikad to nisam zloupotrijebio,znam se kontrolisati.Oružje se nosi za "nedaj Bože".Godišnje se izda 2000 dozvola i ti mene pitaš "ko to još kupuje i nosi ako ne planira koristiti"?
- Rothmans
#95831 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kolika je kazna na nosenje pistolja bez dozvole ? Jel fiksna il varira od prijasnjeg dosjea, kalibra, kolicine naoruzanja koje ti nadju ?
-
zdruzdjo
#95832 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Haj ovako da se izrazim, ne zajebaji.Hakiz wrote: ↑22/08/2025 19:43Ako ga za 35 godina nisi (zlo)upotrijebio, onda ti i ne treba.PM72 wrote: ↑22/08/2025 14:40Počinioci krivičnih dijela upotrebom vatrenog oruzja su 90% osobe koje nemaju dozvolu za oružje.Nisi to znao?
Meni oružje treba radi lične sigurnosti jer mnogo putujem i boravim po planinama.Nosim ga 35 godina i nikad to nisam zloupotrijebio,znam se kontrolisati.Oružje se nosi za "nedaj Bože".Godišnje se izda 2000 dozvola i ti mene pitaš "ko to još kupuje i nosi ako ne planira koristiti"?
Svako normalan ko kupi oruzje, ne kupi ga da bi ga iskoristio/koristio nego da ga iskoristi u "ne daj boze situaciji".
Neko ima veci procenat gdje ce upasti u takvu situaciju, nego neko drugi..
Hvala Bogu pa on nije dosao u tu situaciju.
I to je pohvalno sto ga nije iskoristio.
Ja sam 100 puta htio da sebi kupim i 100 puta odustao. Jednostavno me strah samog sebe i to je jedini razlog mog odustajanja. Zivac sam i sahvata me huja lako.
Sa pistoljem za pojasom ne znam da li bih odsaburao kao sto sam nebrojeno puta do sada.
Tako da bolje ne drzati upaljenu svijecu pored kante benzina.
A covjeku skidam kapu.
-
Hakiz
#95833 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo si opisao zašto ne treba kupiti i nositi oružje.zdruzdjo wrote: ↑22/08/2025 21:06Haj ovako da se izrazim, ne zajebaji.Hakiz wrote: ↑22/08/2025 19:43Ako ga za 35 godina nisi (zlo)upotrijebio, onda ti i ne treba.PM72 wrote: ↑22/08/2025 14:40
Počinioci krivičnih dijela upotrebom vatrenog oruzja su 90% osobe koje nemaju dozvolu za oružje.Nisi to znao?
Svako normalan ko kupi oruzje, ne kupi ga da bi ga iskoristio/koristio nego da ga iskoristi u "ne daj boze situaciji".
Ja sam 100 puta htio da sebi kupim i 100 puta odustao. Jednostavno me strah samog sebe i to je jedini razlog mog odustajanja. Zivac sam i sahvata me huja lako.
Sa pistoljem za pojasom ne znam da li bih odsaburao kao sto sam nebrojeno puta do sada.
A covjeku skidam kapu.
Avioni padaju. Najbolje bi bilo ne letjeti. Ali, letimo. Neko ko leti pogine, većina ne pogine. Strah nije dovoljan razlog. Tako grah pao, nema apsolutne sigurnosti, život nema garantni list.
Sa druge strane, kupim pištolj. Padne kiša, prođe neko autom i pokvasi me, ja mu opsujem majku znam da imam pištolj, on izađe da me razbije, ja ga upucam. Da nemam pištolj, psovao bih mu u sebi.
Kupim pištolj da zaštitim sebe i porodicu. Krenem na put, ponesem ga. Dok sam na putu, napadnu mi porodicu . Džaba pištolj, nije zaštitio. Možda će me navesti da se s njim osvetim napadačima?
Svako će pronaći razlog da objasni ili opravda nešta šta želi. To je normalno. Samo, pravi razlozi uglavnom nisu oni koje javno govorimo. Možda ih, zapravo, nismo ni sami svjesni. Duboko su nam u psihi. Na primjer, iako je puno lakše u pokretu slušati muziku sa mobitela ili DAP-a, neki ljudi, pa i ja, nosimo, barem ponekad, walkmane sa kasetama. Živimo u prošlosti, u osamdesetim. Mogu ja sada navoditi razloge, racionalizovati, ali ko zna koji je pravi.
Ne treba nositi pištolj. Nema stvarne potrebe za njim, osim osjećaja moći koji pruža. Ni imati, pogotovo nositi. Naravno, izuzimam razloge nošenja kao pripadnik policije, ili kreneš s namjerom da nekoga upucaš itd, to su konkretni razlozi. Ali imati ga "da se nađe", nema potrebe.
Uostalom, ako ga svi imamo, onda smo na istom, tada ne daje nikakvu prednost, niti zaštitu.
Auto kupiš da ga koristiš, hlače, TV, frižider, alat, sve, jedino pištolj kupiš da ga ne koristiš? Hajde, de. Svjestan si da ne možeš "prvi", završit ćeš na robiji, ali nosiš ga, i nadaš se potajno da će se ukazati prilika, opravdanje. U suprotnom, čemu?
I još nešta: Ako se ne varam, po našim zakonima, odbrana mora biti proporcionalna napadu. Ako te neko napadne bez oružja, a ti se braniš oružjem, vjerovatno ćeš na robiju. Prekoračio su pravo na nužnu odbranu.
To što se godišnje izda novih 2.000 dozvola je razlog za tugu i zabrinutost kuda idemo kao društvo i pojedinci.
Last edited by Hakiz on 22/08/2025 22:31, edited 1 time in total.
-
PM72
#95834 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedan stariji čovjek mi je rekao..."ako ne možeš podnjet šamar-ne nosi pištolj".Dugo mi je trebalo da shvatim šta je dedo htio reć'.
Radi recimo šamara da ubiješ nekog kabadahiju.Pokaješ se za minutu a robijaš 10-15 godina.Sjebo si i svoj i njegov život.I svoje porodice.ili se popičkaraš s nekim u saobraćaju jer ti je uletio u kružnom...psovka,galama i tras.Radi čega? Što je blentav ili ne zna voziti.I robijaš...zato,ako nemaš dovoljno kontrole nit ga nosi niti kupuj
Radi recimo šamara da ubiješ nekog kabadahiju.Pokaješ se za minutu a robijaš 10-15 godina.Sjebo si i svoj i njegov život.I svoje porodice.ili se popičkaraš s nekim u saobraćaju jer ti je uletio u kružnom...psovka,galama i tras.Radi čega? Što je blentav ili ne zna voziti.I robijaš...zato,ako nemaš dovoljno kontrole nit ga nosi niti kupuj
- Optimus09
#95835 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dosao mi je jedan tip tako na vrata,bilo je prilicno napeto.Da sam imao oruzje,mozda bih gulio 30 godina sad 
-
HelaS
#95836 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A po nogamaPM72 wrote: ↑22/08/2025 22:21 Jedan stariji čovjek mi je rekao..."ako ne možeš podnjet šamar-ne nosi pištolj".Dugo mi je trebalo da shvatim šta je dedo htio reć'.
-
Hakiz
#95837 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To i govorim.
Svima nam se može desiti da nas napadne neko, možda nas i ubije. Nemamo sreće.
Da li je to razlog za nositi oružje i rizikovati da nas "ponese" pa nekoga robijamo zbog šamara? Ili gore, nesporazuma? Ja ne mislim da jeste, ali svako zna za sebe.
Svima nam se može desiti da nas napadne neko, možda nas i ubije. Nemamo sreće.
Da li je to razlog za nositi oružje i rizikovati da nas "ponese" pa nekoga robijamo zbog šamara? Ili gore, nesporazuma? Ja ne mislim da jeste, ali svako zna za sebe.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#95838 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Joj hakize jesi "tezak" insan, ko da ti je moonca sta u rodu hebote.. 
-
Hakiz
#95839 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa, nemoj me nositikonektovan wrote: ↑22/08/2025 22:41 Joj hakize jesi "tezak" insan, ko da ti je moonca sta u rodu hebote..![]()
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#95840 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pretpostavljam, i sa PP aparatom je ista stvar. U većini slučajeva ga ne koristimo nikad, pa valjda nije ni potreban?! 
-
zdruzdjo
#95841 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dvije su razlicite stvari ako nosis pistolj za ne daj boze da ti se nadje.
Npr radis u kancelariji od 0800 do 1730, ides kuci i izadjes sa zenom i djecom na vikend na neko izletiste.
Ili
Imas firmu koja obrne par destina hiljada sedmicno, nosis desetak hiljada uz sebe, sklapas poslove, vozis bijesno auto,.ili si taksista, prevoznik nekih skupocjenih roba, vlasnik necega
Znaci daleko je veca sansa ako si druga skupina da ces naletjeti na problem gdje ce neki bilmez mozda u tebi vidjeti priliku da se okoristi o tebe na lak nacin ili ces da branis nekoga svog.
A odbrana proporcinalna upotrebi sile pri napadu. Hmmmm
neko je poletio na mene zeljeznom stangom ili nozem. Ne znam da li ce me bezopasno porezati po ruci/kucnuti zeljeznom stangom po ramenu i razguliti ili ce me izbosti 20 puta po tjelu/lupati stangom po glavi dok mi mozak ne pretvori u kašu.
Ni jedan napadac nece najaviti kakve povrede ti namjerava zadati.
Npr radis u kancelariji od 0800 do 1730, ides kuci i izadjes sa zenom i djecom na vikend na neko izletiste.
Ili
Imas firmu koja obrne par destina hiljada sedmicno, nosis desetak hiljada uz sebe, sklapas poslove, vozis bijesno auto,.ili si taksista, prevoznik nekih skupocjenih roba, vlasnik necega
Znaci daleko je veca sansa ako si druga skupina da ces naletjeti na problem gdje ce neki bilmez mozda u tebi vidjeti priliku da se okoristi o tebe na lak nacin ili ces da branis nekoga svog.
neko je poletio na mene zeljeznom stangom ili nozem. Ne znam da li ce me bezopasno porezati po ruci/kucnuti zeljeznom stangom po ramenu i razguliti ili ce me izbosti 20 puta po tjelu/lupati stangom po glavi dok mi mozak ne pretvori u kašu.
-
HelaS
-
Hakiz
#95843 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Namjena aparata je da gasi vatru. Namjena pištolja je da njim nekoga upucaš.
Stvar kupuješ zbog onoga za šta služi.
Čemu pištolj ako nećeš iz njega pucati?
Koliko ljudi ima PP aparat u kući? Više od ljudi koji imaju pištolj? Manje?
Eto, ako već kupuješ stvar koju nećeš koristiti, zašto kupiš pištolj? Zašto ne kupiš PP aparat? Da li izbor koju nepotrebnu stvar kupujemo pokazuje kakve smo ličnosti
-
zdruzdjo
#95844 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
E pa takva skupina ima manje sanse za naci se u belaju. I ako neko takav nosi pistolj, onda se slazem da ga nosi bezveze i da prizeljkiva da ga upotrijebi. I takvih se iskreno treba vise bojati.
Naravno priamo o obicnim i nekriminalno orjentisanim ljudima.
-
Hakiz
#95845 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovdje je objašnjeno https://www.bih-pravo.org/instituti-koj ... -t217.htmlzdruzdjo wrote: ↑22/08/2025 23:04 Dvije su razlicite stvari ako nosis pistolj za ne daj boze da ti se nadje.
Ili
- kabal1337
-
tokio25
#95847 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Veliki sudar kod captol zgrade malo vise
Zatvorena cesta od vjetrenjace pa do otoke
Zatvorena cesta od vjetrenjace pa do otoke
-
noviclan
#95848 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znaci neko prije izlaska sunca racerao na sigurnim ulicama ministra kantice, definitivno za weekend tk sistem lijevka a da ne govorimo koliko se opojnih supstanci "potrosi" za vrijeme sffa
-
Naslovnica
#95849 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://crna-hronika.info/nocno-trkanje ... com/755065
- Ateista
#95850 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Hakiz wrote: ↑22/08/2025 22:17Upravo si opisao zašto ne treba kupiti i nositi oružje.zdruzdjo wrote: ↑22/08/2025 21:06Haj ovako da se izrazim, ne zajebaji.
A covjeku skidam kapu.
Avioni padaju. Najbolje bi bilo ne letjeti. Ali, letimo. Neko ko leti pogine, većina ne pogine. Strah nije dovoljan razlog. Tako grah pao, nema apsolutne sigurnosti, život nema garantni list.
Sa druge strane, kupim pištolj. Padne kiša, prođe neko autom i pokvasi me, ja mu opsujem majku znam da imam pištolj, on izađe da me razbije, ja ga upucam. Da nemam pištolj, psovao bih mu u sebi.
Kupim pištolj da zaštitim sebe i porodicu. Krenem na put, ponesem ga. Dok sam na putu, napadnu mi porodicu . Džaba pištolj, nije zaštitio. Možda će me navesti da se s njim osvetim napadačima?
Svako će pronaći razlog da objasni ili opravda nešta šta želi. To je normalno. Samo, pravi razlozi uglavnom nisu oni koje javno govorimo. Možda ih, zapravo, nismo ni sami svjesni. Duboko su nam u psihi. Na primjer, iako je puno lakše u pokretu slušati muziku sa mobitela ili DAP-a, neki ljudi, pa i ja, nosimo, barem ponekad, walkmane sa kasetama. Živimo u prošlosti, u osamdesetim. Mogu ja sada navoditi razloge, racionalizovati, ali ko zna koji je pravi.
Ne treba nositi pištolj. Nema stvarne potrebe za njim, osim osjećaja moći koji pruža. Ni imati, pogotovo nositi. Naravno, izuzimam razloge nošenja kao pripadnik policije, ili kreneš s namjerom da nekoga upucaš itd, to su konkretni razlozi. Ali imati ga "da se nađe", nema potrebe.
Uostalom, ako ga svi imamo, onda smo na istom, tada ne daje nikakvu prednost, niti zaštitu.
Auto kupiš da ga koristiš, hlače, TV, frižider, alat, sve, jedino pištolj kupiš da ga ne koristiš? Hajde, de. Svjestan si da ne možeš "prvi", završit ćeš na robiji, ali nosiš ga, i nadaš se potajno da će se ukazati prilika, opravdanje. U suprotnom, čemu?
I još nešta: Ako se ne varam, po našim zakonima, odbrana mora biti proporcionalna napadu. Ako te neko napadne bez oružja, a ti se braniš oružjem, vjerovatno ćeš na robiju. Prekoračio su pravo na nužnu odbranu.
To što se godišnje izda novih 2.000 dozvola je razlog za tugu i zabrinutost kuda idemo kao društvo i pojedinci.
Jedino sto ako neko krene da te napadne "sakama" mozes probati vadjenjem pistolja da zaplasis i da ga ne iskoristis, ali i to je upitno. Sta ako on svejedno krene na tebe i to ga jos vise ispizdi, ako i sam ima pistolj pa izvuce svoj...
Sve u svemu se slazem, obican covjek koji nije u nekom kriminalu i sumnjivim stvarima, nema nikakve potrebe da posjeduje, a pogotovo ne da nosi bilo kakvo oruzje i vece su sanse da ce biti vise stete nego koristi.
Isto tako se slazem oko motiva, ko god se odluci da ima i nosi oruzje, motivi su i vise nego upitni.
Znam da se mnogi nece sloziti, bilo je price i na drugim temama, ali ja ne mogu istim ocima gledati ljude ako saznam da posjeduju bilo kakvo oruzje, takvi mi padaju u ocima nekoliko stepenica.
Da se ja pitam, oruzje bi bilo potpuno zabranjeno obicnim ljudima.