Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
tuitamo
#28151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
USA je siguran put za potomke narkomane.
-
Zastozato
#28152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Saint Louis, grad u kojem živi najveći broj Bosanaca, je prvi po kriminalu u SAD.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#28153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
već sam pisao kako amerika melje dijasporce iz bih navodio linkove (zločini, automobilske nesreće, uragani, rasna mržnja)
dobio sam odgovor kakve veze to ima s politikom
(tema amerika na podforumu politika)
ne bih živio u zoni mogućeg uragana da mi plaćaju da ležim
il da se bojim da me neko ubode samo zato što sam platio kartu da tu sjedim a on zasjeo na tribini i sad skupljaju novce za njegovu obranu a ja mrtav
većina je sretna kažu
pa i u bosni je većina sretna vidi auta kuća i turističkih aranžmana
ja za vikend pečuh temišvar salzbugr pula (dobro propalo
zbog posla) u njih 500 kilometara do susjedne države amerike
treba balansirati...
dobio sam odgovor kakve veze to ima s politikom
ne bih živio u zoni mogućeg uragana da mi plaćaju da ležim
il da se bojim da me neko ubode samo zato što sam platio kartu da tu sjedim a on zasjeo na tribini i sad skupljaju novce za njegovu obranu a ja mrtav
većina je sretna kažu
pa i u bosni je većina sretna vidi auta kuća i turističkih aranžmana
ja za vikend pečuh temišvar salzbugr pula (dobro propalo
treba balansirati...
- dr_Evil
#28154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bgm Truba da si pravoslavac pomislio bih da si previse tamjana za vikend namirisao. Poceo si nevezano da pises 
- Truba
#28155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
kad se bude plaćalo po postu
npr 1 pfening bit ću razumljiv
kod nas je odlazak iz bih sam po sebi uspjeh
nije
npr 1 pfening bit ću razumljiv
kod nas je odlazak iz bih sam po sebi uspjeh
nije
-
detroit-mercy
#28156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zbog cega bi odlazak iz Bih bio uspijeh, svako ko se malo zada moze otici iz BiH.
Uspijeh je relativan pojam, nekome je uspijeh novac, nekome titula, drustveni status, porodica, svoja kuca.
Uspijeh je relativan pojam, nekome je uspijeh novac, nekome titula, drustveni status, porodica, svoja kuca.
- Truba
#28157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
uvijek je draža tetka iz njemačke nego tetka iz dračeva
-
vernes81
-
detroit-mercy
#28159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prvo treba promijenti percepciju dijaspore. Kod nas jos uvijek preovladava vidjenje dijaspore od prije ovog zadnjeg rata, uglavnom slabije kvalifikovana/polupismena radna snaga koje je gro radio po tvornicama/baustelama.
Danas je presjek malo drugaciji, imas ljude koji rade profesionalne poslove, na upravljackim su funkcijama i sl.
Ako neko ko je zavrsio medicinu u BiH, radi kao doktor u Njemackoj, to nije uspijeh, osoba samo radi svoj posao za koji se skolovala.
Ako neko ko je zavrsio medicinu u BiH, radi kao doktor u Njemackoj i pored toga je npr. sef/direktor klinike/bolnice, to je vec uspijeh jer isti/a je imao puno vise prepreka da postane to sto jeste.
Ili, onaj koji lijepi plocice u Njemackoj nije nista vise uspijesan od onog koji lijepi plocice u BiH. Ali ako vec ima firmu u kojoj radi 10-15 keramicara, to vec mozemo nazvati uspijehom.
Danas je presjek malo drugaciji, imas ljude koji rade profesionalne poslove, na upravljackim su funkcijama i sl.
Ako neko ko je zavrsio medicinu u BiH, radi kao doktor u Njemackoj, to nije uspijeh, osoba samo radi svoj posao za koji se skolovala.
Ako neko ko je zavrsio medicinu u BiH, radi kao doktor u Njemackoj i pored toga je npr. sef/direktor klinike/bolnice, to je vec uspijeh jer isti/a je imao puno vise prepreka da postane to sto jeste.
Ili, onaj koji lijepi plocice u Njemackoj nije nista vise uspijesan od onog koji lijepi plocice u BiH. Ali ako vec ima firmu u kojoj radi 10-15 keramicara, to vec mozemo nazvati uspijehom.
-
detroit-mercy
- dr_Evil
#28161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa vidi, moze se diskutovati o tome sta si sada napisao, nije da se ne slazem, ali...detroit-mercy wrote: ↑21/08/2025 14:47 Prvo treba promijenti percepciju dijaspore. Kod nas jos uvijek preovladava vidjenje dijaspore od prije ovog zadnjeg rata, uglavnom slabije kvalifikovana/polupismena radna snaga koje je gro radio po tvornicama/baustelama.
Ako imas doktora hirurga recimo koji je otisao na zapad da bude hirurg, i tu je uspjesno savlado nemali broj zahvata koje mi mozemo samo sanjati u BiH da li je to uspjeh?
Ako imas inzinjera koji umjesto da crta ograde ili prikolice ce da projektuje postrojenja, avione, platforme, sta god ti padne na pamet, zar to nije uspjeh?
Profesionalni uspjeh se valjda mjeri u tome koliko zelimo da se razvijamo u svom poslu. Nazalost jos nismo dosli nazad u 70e gdje je drzava placala mladim ljudima da idu na razvoj vani pa se vracaju. Sjetih se onog profe sta je pricao kako je Energoinvest napravio smjer na masinstvu, doveo profesore i profesionalce iz citavog svijeta samo za taj smjer, dok nisu nasi stali na noge da mogu sami preuzeti.
Sad malo vise, ali prije 10ak godina, a tek prije 15ak trziste u BiH bilo ograniceno za inzinjere.
- geralt
#28162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nemoj ici u St. Louis, siroka ti Amerika. Ja licno ne bih tamo nikad. Velik broj Bosanaca mi je mana a ne prednost, nisam dosao u Ameriku da zivim u bosanskom getu.
Sto se tice uragana koje Truba spominje, preko mene su dosad direktno presla dva i jos jedan me malo zakacio. Nista strasno, pripremis se da ce ti nestati struje, sjedis kuci, pijes pivu i cekas da prodje (to ovdje zovu "hurricane party"). Sljedeci dan vec sve radi normalno cim rasciste ulice. Zajebano je jedino ako si na moru ili poplavnoj zoni, ili ako zivis u traileru ili kuci koja se raspada.
-
detroit-mercy
#28163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moglo bi se i o tome diskutovati, a nadovezuje se na onu moju iz jednog od prijasnjih postova. Gdje danas perspektivan inzinjer masinstva, elektro, fizicar ili hemicar moze sebe pronadje.dr_Evil wrote: ↑21/08/2025 15:02Pa vidi, moze se diskutovati o tome sta si sada napisao, nije da se ne slazem, ali...detroit-mercy wrote: ↑21/08/2025 14:47 Prvo treba promijenti percepciju dijaspore. Kod nas jos uvijek preovladava vidjenje dijaspore od prije ovog zadnjeg rata, uglavnom slabije kvalifikovana/polupismena radna snaga koje je gro radio po tvornicama/baustelama.
Ako imas doktora hirurga recimo koji je otisao na zapad da bude hirurg, i tu je uspjesno savlado nemali broj zahvata koje mi mozemo samo sanjati u BiH da li je to uspjeh?
Ako imas inzinjera koji umjesto da crta ograde ili prikolice ce da projektuje postrojenja, avione, platforme, sta god ti padne na pamet, zar to nije uspjeh?
Profesionalni uspjeh se valjda mjeri u tome koliko zelimo da se razvijamo u svom poslu. Nazalost jos nismo dosli nazad u 70e gdje je drzava placala mladim ljudima da idu na razvoj vani pa se vracaju. Sjetih se onog profe sta je pricao kako je Energoinvest napravio smjer na masinstvu, doveo profesore i profesionalce iz citavog svijeta samo za taj smjer, dok nisu nasi stali na noge da mogu sami preuzeti.
Sad malo vise, ali prije 10ak godina, a tek prije 15ak trziste u BiH bilo ograniceno za inzinjere.
Mozes zavrsiti kvantnu fiziku u BiH ali gdje ces raditi, postoji li i jedan naucni, razvojni ili drugi institut da mozes da pretocis svoja teoretska znanja u praksu. Da tako nesto postoji, da postoje uslovi, vjerujem da bi iznjedrili svjetske kalibre.
Isto tako i za hirurge, mi za dosta stavari u medicini jednostavno nemamo uslove, tako da i ocekivanja mozes spustiti.
I da ne nabrajam masu drugih stvari.
Kcerka moje prijateljice kotira visoko u tim nekim krugovima historije umjetnosti. Cura radi na recimo restauraciji onih poznatih freski, skolovala se u BiH, postdiplomske radila vani. Realno, sta bi ona mogla raditi u BiH, sta restaurirati, koliko drzava/drusto ulaze o ovako nesto. Bila bi srecna da se ubaci u skolu da predaje likovno
Opet se vracam na ono, kao pojedinici ne stojimo lose, kao drustvo smo jako siromasni.
I to siromastvo drustva dovodi do ovoga sto imamo a to je klasican brain drain.
- dr_Evil
#28164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nista dodati ni oduzeti. Ciste avlije i kuce, ali prljava okolina.detroit-mercy wrote: ↑21/08/2025 15:19
Moglo bi se i o tome diskutovati, a nadovezuje se na onu moju iz jednog od prijasnjih postova. Gdje danas perspektivan inzinjer masinstva, elektro, fizicar ili hemicar moze sebe pronadje.
Mozes zavrsiti kvantnu fiziku u BiH ali gdje ces raditi, postoji li i jedan naucni, razvojni ili drugi institut da mozes da pretocis svoja teoretska znanja u praksu. Da tako nesto postoji, da postoje uslovi, vjerujem da bi iznjedrili svjetske kalibre.
Isto tako i za hirurge, mi za dosta stavari u medicini jednostavno nemamo uslove, tako da i ocekivanja mozes spustiti.
Kcerka moje prijateljice kotira visoko u tim nekim krugovima historije umjetnosti. Cura radi na recimo restauraciji onih poznatih freski, skolovala se u BiH, postdiplomske radila vani. Realno, sta bi ona mogla raditi u BiH, sta restaurirati, koliko drzava/drusto ulaze o ovako nesto. Bila bi srecna da se ubaci u skolu da predaje likovno![]()
Opet se vracam na ono, kao pojedinici ne stojimo lose, kao drustvo smo jako siromasni.
Imadoh neku nije raspravu ali eto razgovor uz 4-5 piva sa kolegom(zutim norvezaninom) nedavno gdje mu pokusah objasnit da je zivot kvalitetniji u BiH nego u Norveskoj, ali da je BiH kao drustvo u raspadnom stanju za razliku od Norveske. Ili ti ga nikako dobra dva sastavit, pa se brzo slozismo da treba selit u Spaniju
Ma ne znam sta god covjek i kaze ili pomisli uvijek se kasnije uvjeris u suprotno.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#28165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prijatelj mi je doktorirao šumarstvo, usavršavao se vani. Na domaćem terenu nije mogao dalje od asistenta i to što je imao sreće da nije bilo kandidata (jbg nije prestižan fax za vlastelu kao ekonomija, pravo i medicina
), a otišao je vani i sada je profesor na jednom od najpoznatijih evropskih univerziteta.
-
detroit-mercy
#28166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ovo je diskutabilno, kako ocjenjujes kvalitet zivota.dr_Evil wrote: ↑21/08/2025 15:25Nista dodati ni oduzeti. Ciste avlije i kuce, ali prljava okolina.detroit-mercy wrote: ↑21/08/2025 15:19
Moglo bi se i o tome diskutovati, a nadovezuje se na onu moju iz jednog od prijasnjih postova. Gdje danas perspektivan inzinjer masinstva, elektro, fizicar ili hemicar moze sebe pronadje.
Kcerka moje prijateljice kotira visoko u tim nekim krugovima historije umjetnosti. Cura radi na recimo restauraciji onih poznatih freski, skolovala se u BiH, postdiplomske radila vani. Realno, sta bi ona mogla raditi u BiH, sta restaurirati, koliko drzava/drusto ulaze o ovako nesto. Bila bi srecna da se ubaci u skolu da predaje likovno![]()
Imadoh neku nije raspravu ali eto razgovor uz 4-5 piva sa kolegom(zutim norvezaninom) nedavno gdje mu pokusah objasnit da je zivot kvalitetniji u BiH nego u Norveskoj, ali da je BiH kao drustvo u raspadnom stanju za razliku od Norveske. Ili ti ga nikako dobra dva sastavit, pa se brzo slozismo da treba selit u Spaniju![]()
Ma ne znam sta god covjek i kaze ili pomisli uvijek se kasnije uvjeris u suprotno.
Je li kvalitet zivota klima, suncano vrijeme, zute paprike.
Ili pak broj doktora i stomatologa po glavi stanovnika, dostupnost vrtica, skola, fakulteta. Infrastruktura, prohodnost, socijalna skrb i td.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Zastozato
#28168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tu je negdje i Detroit pri vrhu.detroit-mercy wrote: ↑21/08/2025 14:49Nije ni u prvih 10al hajde ako vam je lakse.
Memphis Tennessee je prvi![]()
- Domaci izdajnik
#28169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ka'e život u BIH je kvalitetniji nego na zapadu...A gdje ono izbi zaraza leptospiroze zbog prljavštine i smeća? U Kopenhagenu? Cirihu?
- dr_Evil
#28170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa vidi u BIH ces bez problema za DZ popraviti zub u Domu zdravlja, dok ces u Norveskoj za tu uslugu platiti izmedju 500 i 1000KM. Naravno u Jugi bi ti iscupali zub ako si Bosnjak, tako kazu u stozernoj stranci.detroit-mercy wrote: ↑21/08/2025 15:29
I ovo je diskutabilno, kako ocjenjujes kvalitet zivota.
Je li kvalitet zivota klima, suncano vrijeme, zute paprike.
Ili pak broj doktora i stomatologa po glavi stanovnika, dostupnost vrtica, skola, fakulteta. Infrastruktura, prohodnost, socijalna skrb i td.
Nego, slazem se da je diskutabilno. Hocemo li kvalitet zivota mjeriti prema rejtingu univerziteta.. naravno da ne pricamo o tome.
Prica je pocela jer je taj isti drug zelio da odvede zenu i djecu na neku djeciju predstavu, i odustao kad je skuzio da ce ga karte na losijoj poziciji izaci oko 1600NOK sto je po sadasnjem kursu 250KM, ili ti ga po starom kursu 400KM. Ebi ga, da, i vani je to puno za predstavu jos kad znas da ides sa djecom pa sta sve jos moras namirit prije i poslije. A spominjali smo ovdje ko ono ide u kazaliste jel da? I tako, kao kada je odveo familiju na veceru, a da nije pizza u nekom lancu, ne pamti kaze. I onda mu krenem pricati kako sam ja dok sam radio u BiH svaki dan u 10 imao dostavu hrane na posao, ono neke sitnice koje uzimamo zdravo za gotovo... e onda je krenuo smijeh jer nikad niko nije narucio hranu u firmi, osim ako je ono pizza kad se rade prekovremeni pa firma placa jer je zakonski obavezno
Da, disktutabilno, ali sta je dolce vita
-
detroit-mercy
#28171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Detroit je drugi
Da bi pricao o ovim stvarima, moras da razumijes strukturu US gradova.
Kriminal je obicno koncentriran u par cetvrti, dok u ostatku ti fakat i ne vidis kriminal.
Ja zivim u cetvrti, gdje recimo, auta mi stoje pred kucom ili na ulici i skoro nikada ih ne zakljucavam, kucu sam prestao zakljucavati jer su djeca stalno gubila kljuceve pa mi je postalo vise muka stalno praviti kljuceve.
Sporedna vrata od kuce (drugi ulaz) su stalno odkljucana.
Ja ne pamtim da je ikada ikome u komsiluku ista nestalo.
Sve sto narucis npr. preko Amazona ili drugog online shopa, ljudi ti ostave pred vrata, a ograda i kapija nema. A narucujes stvari od odjece, preko kompjuter do cega vec ne sve.
Tako da su to sve relativni pojmovi.
Na drugu stranu, zbog cega kod nas po stubistima ona vrata koja kad odkljucavas ko da sef u banci odkljucavas. Tri nake brave skljocnu
- Fossil
#28172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U BIH mozes samo na licnom planu napredovati. Koliko god da si uspjesan u svom zanimanju ne mozes promijeniti lose ceste, smece, lopovluk i zagadjenost.
Pitanje je koliko ti to smeta. Ako ti je svejedno onda iseljenje nema smisla.
Zivot od neke prosjecne ili malo iznadprosjecne plate u Njem,Aust i sl. ti je otprilike kao i u BiH (vozit ces malo bolje auto).
Zivot od neke prosjecne ili malo iznadprosjecne plate u Njem,Aust i sl. ti je otprilike kao i u BiH (vozit ces malo bolje auto).
- dr_Evil
#28173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali ne zato sto ti se moze, nego jer si prinudjen cijenama popravkiFossil wrote: ↑21/08/2025 15:45 U BIH mozes samo na licnom planu napredovati. Koliko god da si uspjesan u svom zanimanju ne mozes promijeniti lose ceste, smece, lopovluk i zagadjenost.
- geralt
#28174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad sam ovdje zivio u stanu kad sam tek doselio, komsiji sa sprata stajali Amazonovi paketi ispred vrata jedno mjesec dana dok je on bio negdje na putu, niko ih dotakao nije. Apsolutno nikakvom kriminalu nisam svjedocio u 4 godine ovdje.
Dok su mi za 8 godina na Grbavici jednom neuspjesno pokusali provaliti u stan i jednom uspjesno provalili u auto, plus sto sam dvaput licno bio svjedok kada bi narkomani trgli zenama ogrlicu s vrata i pobjegli. Na Alipasinu tek da ne pricam.
Dok su mi za 8 godina na Grbavici jednom neuspjesno pokusali provaliti u stan i jednom uspjesno provalili u auto, plus sto sam dvaput licno bio svjedok kada bi narkomani trgli zenama ogrlicu s vrata i pobjegli. Na Alipasinu tek da ne pricam.
- Domaci izdajnik
#28175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo tako. Džaba što ja votim Maserati kada odvaljujem feluge i trapove po rupama na ulicama, džaba mi Prada cipele kada ugazim u smeće i pseća govna čim kročim iz kuće itd.Fossil wrote: ↑21/08/2025 15:45 U BIH mozes samo na licnom planu napredovati. Koliko god da si uspjesan u svom zanimanju ne mozes promijeniti lose ceste, smece, lopovluk i zagadjenost.