SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#95726 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

policija je sama sebi svrha postala kao i većina javnih institucija i općenito svih udruženja građana

(plaća i penzija te bolovanje)
Haris033

#95727 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris033 »

benzapen wrote: 21/08/2025 09:41 Policija u Sarajevu služi za provođenje reketa. Što legalni (onaj koji ide u budžet kroz naplaćivanje kazni), što onaj drugi koji ide direktno u džep pojedinaca. Pa onda imamo hejbet policajaca koji su jedva osnovnu školu završili, a imaju vikendice po Tarčinu, vozaju tiguane od 30, 40 hiljada KM, itd, itd. Igraju se nezamjeranja sa šatro biznismenima (a u stvarnosti dilera ili perača novca od narko kartela), apsolutno se ne miješaju u svoj posao, eventualno će gledati kazniti nekog siromaha ili normalnog insana za kojeg su potpuno sigurni da iz zbog njega neće zaboliti glava. Ne zanimaju ih ni narkomani i alkoholičari koji se drogiraju i alkoholiziraju u pola bijelog dana ispred haustora, kuća, trgovina, itd. Ne zanima ih ni puštanje glasne muzike iz kafića i birtija u svako doba noći, ne zanimaju ih ni slučajevi porodičnog nasilja kad se radi o "znaš ti ko sam ja" debilima. Dok je/ih ne ubije. Ne zanimaju ih obijesna turiranja motora i auta u gluho doba noći, utrke. Spavaju valjda, šta li. Ovi mlađi se furaju na američke policajce, s tom razlikom da se ovi naši ugledaju na brude kriminalnog miljea, pa nekad nisi siguran jel pričaš s policajcem ili kriminalcem. Kad bi se donio zakon o porijeklu imovine, pola policije bi u roku keks ostalo bez posla, a neki i bez slobode. Ali dobro, to je nama naša borba dala, društvo je totalno devastirano u svakoj pori pa i toj sigurnosnoj. A stvari će s vremenom biti samo gore. Dolazi vrijeme kada će svako se morati brinuti o sigurnosti sebe i svoje porodice, bez očekivanja bilo kakve pomoći od strane države. Haman smo već tu došli. Uzimanje zakona u svoje ruke.
Istina :(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#95728 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

kad dodjes praviti prijavu prvo te uvjeravaju nemoj dugo traje opasno skupo
kad skontaju da si uporan gledaju na sat da te uvale kolegi u drugoj smjeni ili na dan kad je na godisnjem
kad shvate da si bas ozbiljan onda snižavaju vrijednost prijave na 201 km čini mi se sve zbog izvješća da im budu upeglanija sitna krađa
a glavno oružje im je naglo ustajanje sa stolice kad zazvoni telefon jer privode narkomana
metode borbe protiv kriminala telefonskim pozivima
onda sam čekaš unutra dok se ne vrati

u životu nisam vidio privodjenje narkomana
Laplace

#95729 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

noviclan wrote: 26/07/2025 14:49 Sarajevo: U naselju Čengić Vila ostavljena prijeteća poruka vlasnicima pasa
http://www.klix.ba/clanak/250726044
Svaka im cast, podrska

Sarajevo: Eksplozija na Alipašinom Polju, oštećeno više objekata i vozila
http://www.klix.ba/clanak/250726032
Image
Sta je reci ovi malo zakasnili valjda se bombe bacaju u zoru prije izlaska sunca
Čekaj, "svaka čast" ljudima koji bi trovali životinje? I to ostavljanjem otrova na jvanom mjestu? da ga pojede neko dijete? Gdje je nestala ljudskost?
Laplace

#95730 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 26/07/2025 15:28
noviclan wrote: 26/07/2025 14:49 Sarajevo: U naselju Čengić Vila ostavljena prijeteća poruka vlasnicima pasa
http://www.klix.ba/clanak/250726044
Svaka im cast, podrska
Križam te sa spiska ljudi.
A budale koje prijete ubistvima pasa ne znaju uopste sta rade...
Znaci veliko NE. Savjetujem.
Kakvi smo generalno (ne)ljudi, još nam je i dobro. Ovakav narod ne zaslužuje bolje.
Laplace

#95731 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 26/07/2025 17:02 Nista protiv zivotinja, samo protiv vlasnika.
Pa, neće da truju vlasnike nego životinje. Dakle, nije protiv vlasnika, jeste protiv životinja.
Laplace

#95732 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

semirsar wrote: 27/07/2025 19:38 Po Dbr odavno vise se nemre odat po zelenim povrsinama a da ne zakacis govance od ljubljenog mjezimceta od goveda vlasnika :twisted:
Forumskoj finoj gradskoj raji bi bilo prihvatljivije da svako malo zakači na otrovani komad mesa. Ako to koje dijete stavi u usta i otruje se, šta se može,kolateralna šteta.

I onda mi na drugoj temi traže da navedem ko je to predlagao ubijanje životinja. Pa, eto, sami su se javili.
Laplace

#95733 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

zigson wrote: 27/07/2025 22:20 Jebo majku ako se kaze da neko ne voli cuke odmah se razapne kao los covjek.
Ne voli neko i sta sad? Njegovo potpuno pravo.
Druga je stvar sto hoce neki neljudi da ih truju zbog bezobrazluka vlasnika.
Samo kazne po dzepu i rijesilo bi se, kao i 90% problema u gradu i drzavi. Samo po dzepu.

Sta su to svabe kulturnije od nas? Nisu nimalo, ali za svaki prekrsaj 500 eur u startu pa na gore, pa izvoli.
+ te prvi komsija spijunira i ceka na zicer :lol:
To nama treba
Sto neko kaze govno na livadi 3000 maraka i drustvenog rada 30 dana ciscenja govana sa livade.
Prolazak kroz crveno 10000 maraka 30 dana robije godina vozacke.
Ponavljanje prekrsaja 20000 maraka oduzimanje auta, robija 6 mjeseci i vozacka 5 godina.
Nelegalno nosenje naoruzanja 3 godine robije min.
Prekoracenje brzine 50+ u gradu 5 godina vozacke i 10000 kazne.
Itd.

To nama treba i nista drugo, imali bi svicarsku za par godina.
Eto oni su kulturniji od nas, jesu moj kurac, nego ih strah kad im kaznu odreze drzava. Sto se u svici ne vraca kilometraza na autima i ne rezu dpf-ovi pizde materine? Robija bez uslova.
Ali nemamo mi zakonodavne i sudske vlasti za toga...
Niko nikoga ne razapinje zbog toga što ne voli pse. Razapinje se (premalo) one koji trovanje pasa pozdravljaju sa "svaka čast".
1Dante1

#95734 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

Laplace wrote: 21/08/2025 11:10 one koji trovanje pasa pozdravljaju sa "svaka čast".
Nikada se ne moze opravdati trovanje, ne postoji ali.

Ono sto se mora jeste:

-zakon i registracija svih ljubimaca
-ako se ljubimac napusti, vlasniku kazna (ako je ziv)
-zivotinja ide u privremeni azil od 30 dana
-ako niko ne udomi, ide eutanazija.

To je to, nista vise, nista manje.

Trenutno se vrte ogromni novci oko maca i cuka (imam ih oboje) gdje kobiva spasavaju, palcaju skupe terapije, ovo ono, a masa zdravih cuka i maca na ulicama. Na gore opisani nacin se rjesavaju svi problemi.
drug_profi

#95735 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja bih svakog ko otruje zivotinju, psa, macku, natjerao da gleda to umiranje do kraja.
A kad se sve zavrsi onda bih ga natjerao da sam pojede to sto je zivotinji servirao.
elcaliente

#95736 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Laplace wrote: 20/08/2025 13:00
elcaliente wrote: 21/07/2025 14:40
suspect_zero wrote: 21/07/2025 09:53

Promaklo mi, de kakav link.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/dvojica ... /250720046
E.P. je Pezić?
Sumnjam u to.
Laplace

#95737 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

1Dante1 wrote: 21/08/2025 11:34
Laplace wrote: 21/08/2025 11:10 one koji trovanje pasa pozdravljaju sa "svaka čast".
Nikada se ne moze opravdati trovanje, ne postoji ali.

Ono sto se mora jeste:

-zakon i registracija svih ljubimaca
-ako se ljubimac napusti, vlasniku kazna (ako je ziv)
-zivotinja ide u privremeni azil od 30 dana
-ako niko ne udomi, ide eutanazija.

To je to, nista vise, nista manje.

Trenutno se vrte ogromni novci oko maca i cuka (imam ih oboje) gdje kobiva spasavaju, palcaju skupe terapije, ovo ono, a masa zdravih cuka i maca na ulicama. Na gore opisani nacin se rjesavaju svi problemi.
I ja kažem. U najgorem slučaju, eutanazija je opet neuporedivo humanija nego trovanje. Nedavno smo imali situaciju sa mačkom, komšinica ga prije par godina odbacila a mi se brinuli za njega. Bolestan bio,možda ga je neko i otrovao ili je pojeo nešto otrovano, zvanična dijagnoza: posljedica krpelja. Nismo ga uspjeli spasiti, na kraju jue išla eutanazija da se ne muči (opšta anestezija pa injekcija za zaustavljane srca). Kad ti životinja umire na stolu,onda vidiš da nisu toliko različite od nas. Imaju svijest, želju za životom i strah od smrti.
drug_profi

#95738 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ma ljudi su ignoranti i egoisti.
Upoznaj zivotinje, ono sto one stvarno jesu, a ne ono sto ti je neko nametnuo kao fakt.
I prestaces i meso jesti jer humanost u tebi nece moci da se pomiri sa tim.

A nehumano ubijanje pogotovo ne dolazi u obzir.
1Dante1

#95739 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

Ne mogu nikada upoznati zivotinje toliko da ih stavim kao jednake sebi.

Odhranio macu i cuku sa ulice, znaci od 10 centi do cuke koji ima 13 godina, maca 2 (prethodnu nam ukrali). Volimo ih svi, pazimo, no ni u jednom trenutku ih ne svrstavamo u "clana porodice".

Isto tako mogu odhraniti janje, samo ce mi biti socnije na raznju. Necu ga ja zaklati, jer ne znam to uraditi na nacin da bude instant, ali da ce mi istrazivanje o janjetu doprinijeti da ne jedem meso, ni u ludilu.
drug_profi

#95740 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Pa ok, ti sa tim živiš.
NediM17

#95741 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Laplace wrote: 21/08/2025 11:00
NediM17 wrote: 26/07/2025 17:02 Nista protiv zivotinja, samo protiv vlasnika.
Pa, neće da truju vlasnike nego životinje. Dakle, nije protiv vlasnika, jeste protiv životinja.
Profesore, nisi bas razumio, JA nemam nista protiv zivotinja, samo protiv neodgovornih vlasnika.
dječak sa šibicama

#95742 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Za odredjenu skupinu ljudi "psacad" je glavni problem grada.

Nemaju oni problem sa kriminalom, korumpiranom policijom, narko dilerima, banditima koji gospodare ulicama pod parolom "znas ti ko sam ja", samo pascad da se maknu i savrseni svijet.

Sa takvim sojem zivimo, pretpostavljam odakle je to sljeglo ali ne bih u te vode.
1Dante1

#95743 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

dječak sa šibicama wrote: 21/08/2025 14:29 Za odredjenu skupinu ljudi "psacad" je glavni problem grada.
A jebi ga, treba krenuti od neke tacke. Od glavnih glavatih neces poceti, evo probalo se krenuti od onih sto se zaustavljaju na autobuskom stajalistu, pa svi poceli "a sto bas moj komfor narusavas"?

Odakle krenuti? Od najvecih? Gdje je to uspjelo?
drug_profi

#95744 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Možda od onih što bacaju smeće i opuške svuda okolo.
Cuko kad se ponjake, s prvom kišom toga nestane.
Opušak, plastika od vapova, čepovi, razbijene staklene boce... to ostaje da nas nadživi...
Ateista

#95745 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

1Dante1 wrote: 21/08/2025 14:56
dječak sa šibicama wrote: 21/08/2025 14:29 Za odredjenu skupinu ljudi "psacad" je glavni problem grada.
A jebi ga, treba krenuti od neke tacke. Od glavnih glavatih neces poceti, evo probalo se krenuti od onih sto se zaustavljaju na autobuskom stajalistu, pa svi poceli "a sto bas moj komfor narusavas"?

Odakle krenuti? Od najvecih? Gdje je to uspjelo?
Problemi se ne rjesavaju odozdo nego odozgo.
Obicni ljudi nikad nece tek tako prihvatiti da oni budu kaznjavani za sitnice dok krupni kriminal cvjeta, ne kazem da je to razmisljanje ispravno i da krupni kriminal treba biti oravdanje za sitni, ali tako funkcionise razmisljanje mase.
Ako rijesis sitne probleme, to nece pomci rjesavanju krupnih, niti obicni ljudi mogu rijesiti krupne. Ako rijesis krupne, onda ljudi na tim pozicijama imaju mehanizme da rijese i sitne, to je puno logicniji redoslijed ako hocemo neki napredak.
dječak sa šibicama

#95746 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Ne, samo je fascinantno sa kojom zestinom bi rjesavali "pascad", sve pobit treba, ali kad je tema krupni kriminal onda slijeganje ramenima.

Valjda je pola gradjana upetljano u kriminal ovako ili onako, makar nelegalnom gradnjom lozenjem cumura stela poslovima i tako dalje.

Ako su nam cuke najveci problem, blago nama.
1Dante1

#95747 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

dječak sa šibicama wrote: 21/08/2025 16:27 Ne, samo je fascinantno sa kojom zestinom bi rjesavali "pascad", sve pobit treba, ali kad je tema krupni kriminal onda slijeganje ramenima.
Nisam siguran o kojoj zestitni govoris?

Ja sam ti dao primjer za "pascad" ali izgleda da svjesno isti ignorises, jer ti nisi za eutanaziju. To je najveci problem, ono sta cemo s njima, placati ih kao pezionere?

Kazna vlasniku, 30 dana azil, ako niko ne udomi, eutanazija. Sta je ovdje zestina?
dulekrele

#95748 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dulekrele »

drug_profi wrote: 21/08/2025 16:10 Možda od onih što bacaju smeće i opuške svuda okolo.
Opušak, plastika od vapova, čepovi, razbijene staklene boce... to ostaje da nas nadživi...
Nikakva razlika da se covjek posere ili pas na travi. Jedina razlika je u kolicini. Govno je govno cije god da je. Prema tome kad se vec pokenjaju na travi, ulici ili bilo gdje red je da se to pokupi od strane vlasnika doticnog psa. Dosta vlasnika pasa to i uradi ali jos uvijek vecina to ne radi. Prema tome nista ne sapira kiša vec kesu u šake pa pokupi minuli rad svog ljubimca. Kada bi vlasnici pasa to radili ne bi dosli u situaciju da neki ludak prijeti trovanjem pasa.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#95749 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 21/08/2025 16:10 Možda od onih što bacaju smeće i opuške svuda okolo.
Samo sto bolestan cuko tako siri zarazu, da ne govorim da psi skupljaju informacije zabijajuci njusku u govna drugog psa. Stvarno nije ok.

Meni kao vlasniku psa to posebno smeta.
Ateista

#95750 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

dječak sa šibicama wrote: 21/08/2025 16:27 Ne, samo je fascinantno sa kojom zestinom bi rjesavali "pascad", sve pobit treba, ali kad je tema krupni kriminal onda slijeganje ramenima.

Valjda je pola gradjana upetljano u kriminal ovako ili onako, makar nelegalnom gradnjom lozenjem cumura stela poslovima i tako dalje.

Ako su nam cuke najveci problem, blago nama.
Problem sa "pascadima" je vise kulturoloski, nego neki stvarni problem.
Ne kazem da nema neodgovornih vlasnika,od izmeta do onih koji ne znaju obuzdati opasnog psa, ali nije to sad neki izrazen problem. Cesto sam po parkovima i jako rijetko primijetim pseci izmet, ne kazem da ga nema ali nije neka cesta i redovna pojava. Incidenti sa vlasnickim psima su isto tako rijetkost. Svakako da probleme treba rjesavati i uvesti red i tu, ali najglasniji u tome imaju skroz druge motive.
Post Reply