Jugoslavija
-
NediM17
#3001 Re: Jugoslavija
Demokratska Federativna Jugoslavija prije toga.
-
toska
#3002 Re: Jugoslavija
Ovo nije tačno.Dozer wrote: ↑19/08/2025 09:01 O cemu ti....
Sa 20% pismenih '45, Juga napravi, cini mi se, 92% '85.
Bez ijedne fabrike '46, Juga napravi svjetski poznate gigante do '75.
Izgradi puteve, gradove, pa i skoro skoro 700km autoputa.
Izgradi skole, vrtice, fakultete...
Svi imali posao.
Svi mogli otici na godisnji na more.
Pasos Juge bio medju najcjenjenijima na svijetu, ni za sta nije trebala viza
Kriminal bio sporadicna pojava. Ubistva jos vise.
Droga bila nepoznanica, tu i tamo trava nekad iza '85, a i to se tacno znalo ko, kad, gdje, kako.
Itd.itd.
Onda dodjose ovi tvoji "pravovjerni" debili, i sjebase sve cega su se dotakli...
Bilo je dosta nezaposlenih službeno, možda ko i danas, radi socijalnog.
Za more:
Imali smo more, ali sta bi bez Ade Ciganlije.
Pasoš i putovanja:
Mogli smo do Tokija, nos ko u Pinokija
Kriminala je bilo možda i više u nasilnom djelu, u finansijskom opet je svaki poslovđa trgovine ili pumpe bio bogatiji od direktora.
Stradanja u saobraćaju puno veća na višestruko manje vozila.
Ostalo je ok.
- Dozer
#3003 Re: Jugoslavija
Auta onda i sad - neuporedivo. Logicno da se onda vise ginulo u sudarima.
Al' da ne nabrajamo. Porediti Jugu, koja je bila Drzava, s velikim "D", i ovo kino danas, zaista je besmisleno.
Bar nama.koji se sjecamo Juge. Ko je iz nje izasao s 10-12 godina, naravno da se ne moze sjecati.
Zato danasnje generacije i jesu kakve jesu. Ne znaju za bolje od ovoga u cemu zive...
Al' da ne nabrajamo. Porediti Jugu, koja je bila Drzava, s velikim "D", i ovo kino danas, zaista je besmisleno.
Bar nama.koji se sjecamo Juge. Ko je iz nje izasao s 10-12 godina, naravno da se ne moze sjecati.
Zato danasnje generacije i jesu kakve jesu. Ne znaju za bolje od ovoga u cemu zive...
- dječak sa šibicama
#3004 Re: Jugoslavija
Jedino sto su ti nasi giganti propali sa propascu Jugoslavije, ne zbog loseg vodjenja ili privatizacije (bilo je i toga) vec uglavnom zbog propasti sistema u kojem su funkcionisali.
Kao i svi socijalisticki giganti istocnog bloka, mnogi su sluzili samo za uhljebljavanje partijasa i stvaranje lazne slike "male nezaposlenosti", politicke fabrike da ne spominjem. Nije se bezveze govorilo jedan radi za trojicu, jedan je radio a dvojica su hladili muda zanosili ih po krivinama.
SFRJ je to sve pokrivala novcem dok su dolazili krediti, a nakon Titove smrti, dosli krediti na naplatu.
Ukratko, nerentabilne kompanije, opstajale samo zahvaljujuci drzavnoj podrsci jer svakako su sve kompanije bile u drzavnom vlasnistvu. Opcenito najveci problem istocnog bloka nakon raspada komunizma. Prosto, u kapitalizmu ne opstajes ako zarada ne nadmasuje troskove, prosta matematika.
Kao i svi socijalisticki giganti istocnog bloka, mnogi su sluzili samo za uhljebljavanje partijasa i stvaranje lazne slike "male nezaposlenosti", politicke fabrike da ne spominjem. Nije se bezveze govorilo jedan radi za trojicu, jedan je radio a dvojica su hladili muda zanosili ih po krivinama.
SFRJ je to sve pokrivala novcem dok su dolazili krediti, a nakon Titove smrti, dosli krediti na naplatu.
Ukratko, nerentabilne kompanije, opstajale samo zahvaljujuci drzavnoj podrsci jer svakako su sve kompanije bile u drzavnom vlasnistvu. Opcenito najveci problem istocnog bloka nakon raspada komunizma. Prosto, u kapitalizmu ne opstajes ako zarada ne nadmasuje troskove, prosta matematika.
- geralt
#3005 Re: Jugoslavija
- U Jugoslaviji je bilo slobodno trziste od 1964., odnosno bila je Kina prije Kine.dječak sa šibicama wrote: ↑20/08/2025 21:11 Jedino sto su ti nasi giganti propali sa propascu Jugoslavije, ne zbog loseg vodjenja ili privatizacije (bilo je i toga) vec uglavnom zbog propasti sistema u kojem su funkcionisali.
- Nerentabilne kompanije su itekako propadale, najpoznatiji primjer Jadral u Obrovcu.
- Zaduzenost uopste nije bila toliko velika u odnosu na GDP, posebno kada se uporedi sa danasnjom prosjecnom drzavom. Problem su bili nepovoljni uslovi kredita i sto je dug bio prema vanjskim kreditorima a ne vlastitim firmama i stanovnistvu. Zaduzenost je pocela od naftne krize u 70-im kada su cijene nafte (koju je Jugoslavija 100% uvozila) drasticno skocile.
- Uzroci krize u 80-im su bili brojni, ali jedan od najvecih je bio stagnacija sovjetske ekonomije, najveceg trgovinskog partnera SFRJ. Moze se govoriti o tome kako je ekonomsko okretanje prema istoku bio kratkovidan ideoloski potez, ali je u 60-im izgledalo kao dobra ideja.
-
kuli1961
-
toska
#3007 Re: Jugoslavija
OK, ovo za saobraćaj ti nisi ni spomenuo već ja ubacio, više za temu auti, ali današnja dostupnost informacija pravi ono: nikad nije bilo ovako.
Ceste lani u Hrvatskoj odnijele 237 života. Najgora je bila 1979. sa zastrašujućih – 1.605 poginulih..
1990. je poginulo 1.360 osoba, dok su ratne 1991. godine prometnice uzele živote 1.020 osoba
a gdje je broj vozila tad i sad.
Last edited by toska on 20/08/2025 22:11, edited 1 time in total.
-
NediM17
#3008 Re: Jugoslavija
Pisao sam nekad, lik za pronevjerenih 90.000 usd 80ih godina na gradilistu u Iraku fasov'o 15 godina i da vrati pare.
-
HelaS
- Danguba
#3010 Re: Jugoslavija
Ovo je fenomen za izucavanje, koga interesuje.
Od nista stvoris nesta, svasta. Kako to zamisliti, sve poruseno, blatnjavi putevi, nema fabrike ni na vidiku...i sve izgradis za nekih 30 god. kada je nastupilo malo blagostanje krajem '70tih godina.
Iskolovati toliki kadar kako unutar Jugoslavije tako i vani da smo dosli do aviona i Vince. To nece niko dugo vremena.
Sta danas imamo, samo ono sto su nam oni izgradili a polovinu od toga smo unistili a vrlo malo izgradili.(vidi pod Tuzla)
Danas imamo skolovane da unistavaju i ono sto imamo. Bice neke jake skole.
- Dozer
#3011 Re: Jugoslavija
Pa opet ti kazem isto - vozila onda i sad se po sigurnosti ne mogu porediti. Niti se ko vezao onda, nje bilo airbagova, motori nisu ispadali pod auto u slucaju sudara, sasije nisu bile ovako cvrste, vozila nisu bila ovako stabilna, itd.itd. Sasvim je logicno da se vise ginulo.toska wrote: ↑20/08/2025 21:53OK, ovo za saobraćaj ti nisi ni spomenuo već ja ubacio, više za temu auti, ali današnja dostupnost informacija pravi ono: nikad nije bilo ovako.
Ceste lani u Hrvatskoj odnijele 237 života. Najgora je bila 1979. sa zastrašujućih – 1.605 poginulih..
1990. je poginulo 1.360 osoba, dok su ratne 1991. godine prometnice uzele živote 1.020 osoba
a gdje je broj vozila tad i sad.
Uporedi podatke o broju svih saobracajnih nesreca, i odmah je jasno do cega je.
Nema to veze bas s drzavom, nego a tehnologijom.
- Dozer
#3012 Re: Jugoslavija
U onoj drzavi je svako koga uhvate u kradji, kriminalu, pronevjeri, zloupotrebi - ekspresno isao u zatvor, i morqo vratiti pokradeno.
U ovoj...mah... ides u zatvor samo ako klepis krompir ili drva...za milione i milijarde nikom nista.
- muha_sa
#3013 Re: Jugoslavija
U onoj državi braniš se sa slobode--dodješ sriktan od kuce na izricanje presude. Sudija rebne 5 godina murije i iz sudnice ideš drito u muriju do pravosnažnosti presude.
Sad ratni zlocinac dobije 20 godiina i izšeta se iz suda i zbriše.
Jelavic dobije 10 godina i sa suda drito u Hrvatsku da uživa u blagodetima pohapanog.
Sad ratni zlocinac dobije 20 godiina i izšeta se iz suda i zbriše.
Jelavic dobije 10 godina i sa suda drito u Hrvatsku da uživa u blagodetima pohapanog.
-
RtrnOfSalisbury
#3014 Re: Jugoslavija
vrlo jednostavno, saban saulic je objasnio u cuvenoj pijesmi 'ne rusi se gnijezdo lako dok je babo ziv' dje je lako pogodit ko je babo, iako odredzene snage tvrde da se mislilo na drugog baba, fikru abdica sto historijski nije tacno. cak je i tomo zdravkovic naslutio u pijesmi o stari stari ali djabe, niko nije obratio paznju. moj jaro b iz okolice duvneta je najvolio onu o mercedesu i fici
najveci sin ce volsebno izbjec potpisivanje zadnjog ustava, koji je bio tezak porodzaj i iole pametnije komunjare, kojih je za divno cudo bilo, ce rijet: zasvirali smo i popili, haj sad da vidimo ko sta placa ... dok su oni neopjevani glupsoni i dalje pjevali o najvecoj bijeloj ljubicici na planeti a bogumi i danas poju li poju i to je pravo cudo kako hin ne zabole usta a vilice ne otpadnu klafrajuc. jebote, cuo sam da je yugovinu unistila njemacka
-
swanfilter
#3015 Re: Jugoslavija
Industrija uopsteno i iz nje nastali giganti su u Jugi u velikoj mjeri izgrađeni, pokrenuti iz temelja za razliku od drzava sovjetskog bloka. Jedni su zbog vladavine AU mnogo prije rata imali industriju i velike pogone cega god, a sam kraj rata docekali neokrznuti. Bilo pod vlascu Njemaca ili Rusa tokom rata.dječak sa šibicama wrote: ↑20/08/2025 21:11 Jedino sto su ti nasi giganti propali sa propascu Jugoslavije, ne zbog loseg vodjenja ili privatizacije (bilo je i toga) vec uglavnom zbog propasti sistema u kojem su funkcionisali.
Ovaj region nakon stoljeca Timara prođe kroz dva rata u 50 godina.
Ne tvrdim da je sve bilo bajno. Al tvoju tvrdnju o uhljebima i laznoj slici demantira Blum prije svega. I Energoinvest nije jedini primjer.
- dječak sa šibicama
#3016 Re: Jugoslavija
Nije bas, burazer moje nane bio je OZNAs, komunjara, nakon karijere "lova na bandu" smjeste za ga nekog od direktora u Maglicu. Volio cugat, u kafanskoj tuci ubije covjeka dal nozem ili iz pistolja nisam saznao, nije jednog dana robijao.
Partija ga sacuvala, samo se morao maknuti iz Foce nazad na selo. Ostatak zivota, a zivio je jos dugo, proveo ganjajuci zenske po tefericima i svalerisuci se sa cobanicama po livadama i potocima vranickog sreza. Ja ga se sjecam po mirisu, uvijek je miomirisao na duhan, alkohol i ovce.
- Dozer
#3017 Re: Jugoslavija
Samo Energoinvest je imao, cini mi se, 600 M DEM ugovorenih ino poslova za period 1990-2000, zato molim vas da ne lupetate o stvarima.koje ne znate.
Sipad isto tako imao ugovorene ino poslove u stotinama miliona.
Gdje je namjenska industrija koja je imala pune magacine i dugorocne ugovore, elektroindustrija, itd.
Krediti jesu postojali, ali bi bili i glat otplaceni, pogotovo s Markovicevim reformama da su zazivjele kako treba.
Medjutim, povampirise se velikosrbi, velikohrvati i mladomuslimani, i sve ode u 3 p.m., uz svesrdnu pomoc zapada, naravno, jer je njima Juga bila geostrateski trn u oku.
Sipad isto tako imao ugovorene ino poslove u stotinama miliona.
Gdje je namjenska industrija koja je imala pune magacine i dugorocne ugovore, elektroindustrija, itd.
Krediti jesu postojali, ali bi bili i glat otplaceni, pogotovo s Markovicevim reformama da su zazivjele kako treba.
Medjutim, povampirise se velikosrbi, velikohrvati i mladomuslimani, i sve ode u 3 p.m., uz svesrdnu pomoc zapada, naravno, jer je njima Juga bila geostrateski trn u oku.
- Dozer
#3018 Re: Jugoslavija
Koja godina, i sta je bio - M/S/H?dječak sa šibicama wrote: ↑21/08/2025 22:44Nije bas, burazer moje nane bio je OZNAs, komunjara, nakon karijere "lova na bandu" smjeste za ga nekog od direktora u Maglicu. Volio cugat, u kafanskoj tuci ubije covjeka dal nozem ili iz pistolja nisam saznao, nije jednog dana robijao.
Partija ga sacuvala, samo se morao maknuti iz Foce nazad na selo. Ostatak zivota, a zivio je jos dugo, proveo ganjajuci zenske po tefericima i svalerisuci se sa cobanicama po livadama i potocima vranickog sreza. Ja ga se sjecam po mirisu, uvijek je miomirisao na duhan, alkohol i ovce.
- dječak sa šibicama
#3019 Re: Jugoslavija
Ako je nanin brat, nije babin 
Musliman, Bosnjak, jugosloven kako god. Nemam pojma koja godina, sezdesete valjda.
Musliman, Bosnjak, jugosloven kako god. Nemam pojma koja godina, sezdesete valjda.
- Dozer
#3020 Re: Jugoslavija
Ne upratih nana, sorry.dječak sa šibicama wrote: ↑21/08/2025 22:51 Ako je nanin brat, nije babin
Pitam jer se negdje do sredine 60-ih svasta tolerisalo svim partijasima. Zemlja bila u poslijeratnom periodu, jos se naganjali s cetnicima i ustasama, obnova u zamahu, tako da se "drugovima" gledalo kroz prste za sve i svasta. Kao i ovdje "gospodi" nakon '95.
Ali, vec krajem 60-ih, a pogotovo pocetkom 70-ih sve se to pocelo sistemski utezati, i nakon toga vise ni "drugovi" nisu bili zasticeni ako naprave sranje.
Za razliku od ovoga danas, gdje su "gospoda" zasticena i 30 godina nakon rata. Toliko da otvoreno kradu koliko hoce, jer znaju da nema sankcije.
-
korisnicki
#3021 Re: Jugoslavija
A u mom selu lik je izbo nožem komšiju zbog međe. Bio nešto osuđen. Kada je stigao u zatvor dočekao ga direktor zatvora njegov suborac sa Sutjeske i brzo ga vratio kući.
- dječak sa šibicama
#3022 Re: Jugoslavija
Ona i ova drzava se ne mogu porediti, ali ne moramo i mitove njegovati. Itekako su se u SFRJ izvlacili od krivicne odgovornosti mnogi, ne postoji drzava na kraju krajeva, koja nema jednake i jednakije.
Ja dadoh primjer nekaznjenog zlocina, a valjda je covjek ubijao "bandu" u toliko mjeri da mu je ubiti covjeka sitnica. Mislim subjektivan sam pa mi je drago sto nije robijao i djelovao mi je kao djecaku onako simpatican lik ali nije osudjen nije zatvoren. Samo degradiran politicki.
Danas, nacelnik pregazi covjeka, nikom nista eno ga nacelnikuje i dalje. Pametuje svima, dijeli moralne packe, ubica.
Ja dadoh primjer nekaznjenog zlocina, a valjda je covjek ubijao "bandu" u toliko mjeri da mu je ubiti covjeka sitnica. Mislim subjektivan sam pa mi je drago sto nije robijao i djelovao mi je kao djecaku onako simpatican lik ali nije osudjen nije zatvoren. Samo degradiran politicki.
Danas, nacelnik pregazi covjeka, nikom nista eno ga nacelnikuje i dalje. Pametuje svima, dijeli moralne packe, ubica.
-
HelaS
#3023 Re: Jugoslavija
Ma ja, i još mu dao kesu parakorisnicki wrote: ↑21/08/2025 23:26 A u mom selu lik je izbo nožem komšiju zbog međe. Bio nešto osuđen. Kada je stigao u zatvor dočekao ga direktor zatvora njegov suborac sa Sutjeske i brzo ga vratio kući.
-
korisnicki
#3024 Re: Jugoslavija
Svi stariji u kraju su znali tu priču.HelaS wrote: ↑21/08/2025 23:42Ma ja, i još mu dao kesu parakorisnicki wrote: ↑21/08/2025 23:26 A u mom selu lik je izbo nožem komšiju zbog međe. Bio nešto osuđen. Kada je stigao u zatvor dočekao ga direktor zatvora njegov suborac sa Sutjeske i brzo ga vratio kući.![]()
To je bila obična šugoslavija začinjena mentalitetom partijaša. Sedamdesetih i osamdesetih stvoren je neki privid o napredku i modernizaciji. No devedesetih će se potvrditi da je tu živjela i živi obična marva.
- Dozer
#3025 Re: Jugoslavija
A sta je danas s ovim?korisnicki wrote: ↑22/08/2025 00:01Svi stariji u kraju su znali tu priču.HelaS wrote: ↑21/08/2025 23:42Ma ja, i još mu dao kesu parakorisnicki wrote: ↑21/08/2025 23:26 A u mom selu lik je izbo nožem komšiju zbog međe. Bio nešto osuđen. Kada je stigao u zatvor dočekao ga direktor zatvora njegov suborac sa Sutjeske i brzo ga vratio kući.![]()
To je bila obična šugoslavija začinjena mentalitetom partijaša. Sedamdesetih i osamdesetih stvoren je neki privid o napredku i modernizaciji. No devedesetih će se potvrditi da je tu živjela i živi obična marva.
Ovo su danas "gospoda", sta li...? Zanemaricemo sto su/ste svi nastali od te Jugo-marve