Ako USA
Srbija ide u ozbiljno naoružavanje.
A mi smo priča za sebe.
Od prvog položaja u Zaliznu, do krajnjeg položaja u Torecku, za 232 dana moja satnija povukla se 3.280 metara. To je 14 metara dnevno, manje od koraka na sat. Ali dobro smo obavili svoj posao. Za 1000 dana neprijatelj je okupirao manje od 1% teritorija Ukrajine. To je postao jedan od aduta u pregovorima s Trumpom.
Nisam vojni stručnjak, nisam završio akademije, ali sam fizički bio na mnogim od tih metara, izravno sudjelovao i kontrolirao bitku, u smjerovima Toreck, Pokrovsk, Liman, Kupjansk i Bahmut.
Ne treba mjeriti uspjeh rata u četvornim kilometrima. Prvi cilj vojnog napora je uništiti neprijateljsku vojsku, a tek onda zauzeti neprijateljski teritorij. To jest, zauzimanje slabo naseljenih područja ili uništenih gradova, iz kojih je stanovništvo evakuirano, ne daje neprijatelju značajnu prednost u ratu. Držanje položaja pod svaku cijenu na kraju dovodi do još većih gubitaka teritorija. Ako „do posljednjeg“ branimo nepovoljne položaje, onda jednostavno nećemo imati ljudi koji bi stajali na povoljnim položajima. Ne mogu dati konkretne primjere u javnost, ali oni postoje. Princip obrane "ni koraka unatrag", tj. držanje položaja pod svaku cijenu, dovodi do teških posljedica i velikih gubitaka u prvim redovima. Naši gubici su mali, u odnosu na mobilizacijski potencijal zemlje, ali poražavajući u odnosu na obučene i iskusne pješake.
Degradacija pješaštva je u porastu, to dovodi do povećanja gubitaka i smanjenja borbene sposobnosti. Kad me jedan general pitao što mi je najpotrebnije, rekao sam: "Ne mijenjajte moje vojnike za 200 metara šume". Uspješno odvraćamo neprijatelja ne zato što funkcionira princip "ni korak unatrag" već zato što smo za to žrtvovali najbolju pješadiju na svijetu. Ako spasimo vojsku, spasit ćemo Ukrajinu.
Dokle su Ukrajinci stigli sa prosenjem,jesu li na 400 milijardi dogurali
Ne razumijem ovu zlobnost kod tebe i ovog gore. Zašto ste zlobni prema napadnutoj državi?alijagoro wrote: ↑20/08/2025 15:33Dokle su Ukrajinci stigli sa prosenjem,jesu li na 400 milijardi dogurali![]()
Ma ne samo Japan. Svi americki saveznici sad smisljaju neku izlaznu strategiju jer nisu vise sigurni u to saveznistvo. Ovi u pacifiku se sa razlogom pitaju sta ce biti sa njima kad ovako tretiraju europljane. I nije ovdje problem Tramp kao pojedinac nego cinjenica da je izolacionizam u Americi uzeo ovoliki zamah u stanovnistvu. Vecina Amerikanaca kao da vjeruje da je funkcija "svjetskog policajca" isla na stetu Amerike. Amerika je sa Trampom izigrala povjerenje skupo placeno u WW1 i WW2. To povjerenje bez nekog veceg rata se ne moze vise vratiti. Ne vidim na koji nacin USA mogu uvjeriti Japan, Filipine, Indoneziju, Tajvan i druge u tom djelu svijeta da njih Amerika "vise voli" od Europljana.Point. wrote: ↑20/08/2025 13:13Ti o vuku, a vuk na vrata
https://www.index.hr/vijesti/clanak/tru ... 01580.aspx
U novonastalim geostrateskim odnosima BiH ima 99% sansu da ce se ponovo morati boriti za opstanak. Glava u pijesku tu ne pomaze jer neko moze doci sa strane i izvuci tu glavu iz pijeska i staviti je na panj.
Amerikanci napuštaju svoje saveznike, ali Rusima ulaze sazada preko Armenije i Azerbejdžana. Zato je i bio nedavno sastanak.
Mozda se tako cini,samo mi smeta ovo drkanje na Ukrajince kao da su neka druga dimenzija na ostale narode,izvukli su sa boljim pocetnim pozicijama haman pa i manje nego mi,ali po prici nekih ispade da su pred Moskvom.
Možda i jesu neka druga dimenzija, stali su na crtu nuklearnoj sili br 2 u svijetu, gdje bi mnogi u startu podvili rep.
Upravo ovakvim postovima, ste se obojica (ti i @Tyke ), upisali u kategoriju onih, koji se na portalu - izruguju "Heljp Baznia"...alijagoro wrote: ↑20/08/2025 15:33Dokle su Ukrajinci stigli sa prosenjem,jesu li na 400 milijardi dogurali![]()

Zivo me zaboli kita za tvojim sumnjama i predikcijama u moj identitet. Na osnovu teme Ukrajine ti si eto neki veliki patriota, borac za ljudska prava ili sta vec. To je samo odraz tvoje povrsnosti i nezrelosti, da etiketiras subjektivno.zilog wrote: ↑21/08/2025 01:40Upravo ovakvim postovima, ste se obojica (ti i @Tyke ), upisali u kategoriju onih, koji se na portalu - izruguju "Heljp Baznia"...
Da nemam sumnje u vas identitet, pozvao bih vas da zamislite ovakve komentare na temi o Palestincima. Ovako, mislim da vas to ne bi previse pogodilo...
kaže noel u daljem tekstu da je ime dobila po tome što je prototip bio roza boje, pa se ime samo nametnulo.