Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Rugafet

#27976 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

dr_Evil wrote: 19/08/2025 15:55
anelsol wrote: 19/08/2025 12:26 Koji autošovinizam na temi jbt. Ne razumijem šta radite na ovom nazadnom forumu.
Ma oni nisu tu jer im nedostaje nas narod, nego imaju svetu apostolsku misiju da nam objasne koliko smo nazadni.
A tema je zamišljena da u njoj učestvuju samo oni koji žive u BiH? Malo nelogicno moram priznat obzirom na sam naslov.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#27977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Nije zamisljena ni kao obracanje sunarodnicima koji zive u domovini kao da su Bušmani :D
tuitamo

#27978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Odeš iz BiH i onda na bh forumu tražiš publiku. Malkice tužno :roll:
tramvajtrojka

#27979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tramvajtrojka »

_BataZiv_0809 wrote: 19/08/2025 16:08 Nije zamisljena ni kao obracanje sunarodnicima koji zive u domovini kao da su Bušmani :D
jbg nisu vremena od prije dvadesetak godina kad se moglo kurciti sa nekim prosječnim hendijem i deset ojra :mrgreen: :mrgreen: pred familijom i sa čokoladom kupljenom na angebotu u lidlu :lol:

Jbg ljudi zaglavljeni u mindsetu da je ovdje jos 2007a i da niko ziv nije nosa pomolio iz vlastite zemlje pa da lafine recene na sijelima ne pale vise
Rugafet

#27980 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

tramvajtrojka wrote: 19/08/2025 16:16
_BataZiv_0809 wrote: 19/08/2025 16:08 Nije zamisljena ni kao obracanje sunarodnicima koji zive u domovini kao da su Bušmani :D
jbg nisu vremena od prije dvadesetak godina kad se moglo kurciti sa nekim prosječnim hendijem i deset ojra :mrgreen: :mrgreen: pred familijom i sa čokoladom kupljenom na angebotu u lidlu :lol:

Jbg ljudi zaglavljeni u mindsetu da je ovdje jos 2007a i da niko ziv nije nosa pomolio iz vlastite zemlje pa da lafine recene na sijelima ne pale vise
Lažu te da si duhovit.
Rugafet

#27981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Jedan prijedlog za brzinski doručak, a usput malo i da razbijemo napetost i tenzije na temi.
Slaninica isječena na jaaako tanke listove, istu je potrebno umotati u papr(ubrus) staviti u mikrovalnu na cca desetak sekundi i eto ga. Ja još dodam četvero jaja na oko, malo kakve salatice i Bog da me vidi. Sve gotovo za bukvalno tri minuta
:thumbup:

Image
Comandini

#27982 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Rugafet wrote: 19/08/2025 16:27 Jedan prijedlog za brzinski doručak, a usput malo i da razbijemo napetost i tenzije na temi.
Slaninica isječena na jaaako tanke listove, istu je potrebno umotati u papr(ubrus) staviti u mikrovalnu na cca desetak sekundi i eto ga. Ja još dodam četvero jaja na oko, malo kakve salatice i Bog da me vidi. Sve gotovo za bukvalno tri minuta

Image
Cijenim tvoj napredak ! Je li mlada isto calabrcne s tobom ?
Jeste li se upoznali uzivo ili na nekom mjestu koje frekventiraju mladi na potezu Gracanica - Doboj ?
Ko je prvi kome prisao?
dr_Evil

#27983 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Rugafet wrote: 19/08/2025 16:03
anelsol wrote: 19/08/2025 12:26 Koji autošovinizam na temi jbt. Ne razumijem šta radite na ovom nazadnom forumu.
Ma oni nisu tu jer im nedostaje nas narod, nego imaju svetu apostolsku misiju da nam objasne koliko smo nazadni.
A tema je zamišljena da u njoj učestvuju samo oni koji žive u BiH? Malo nelogicno moram priznat obzirom na sam naslov.
Pod "oni" nisam se obratio dijaspori, nego autosovinistima :D

Mada sto rece jel ono jez, taj izraz nema nigdje nego u nas. Onda nesto skontam nisam nikad ni cuo stranca da sere na svoj narod ili drzavu kao sto to nas narod slatko zna. Ponavljam se, ali niko ne zna da omalovazava BiH i Bosnjake kao bosnjaci nastanjeni u Austriji, a svaki slobodni dan eto ih
dr_Evil

#27984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Rugafet wrote: 19/08/2025 16:27 Jedan prijedlog za brzinski doručak, a usput malo i da razbijemo napetost i tenzije na temi.

Image
:D sad ce trambaj trojka poslati lovu da mu jedno pake doturis :D
Rugafet

#27985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

@Comandini
Pitaj staru :lol:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

belfy wrote: 19/08/2025 01:57
sehohari wrote: 18/08/2025 19:29 @_BataZiv_0809

Bata, vidio sam tvoju listu i diskusiju.

U Njemackoj uopce nije vazno koliko stanovnika jedan grad ima, vec njegova regionalna uloga.
Ja sam bas u jednom gradu sa te liste zivio do 16. godine.

Laze ChatGPT, taj grad nema ni kina niti ikakvog trznog centra. Grad je toliko propao na kraju da sam po ozbiljniji skolski pribor morao ici u drugi grad. Radnje zatvaraju u sest, poslije toga grad duhova bukvalno. Nismo ni ozbiljnog pozorista imali, bilo je nesto malo u sklopu nekog kulturnog centra, zajednicka grada sa bibliotekom. U osnovnoj smo za predstave isto najcesce isli u drugi grad.

To je jednostavno tako jer grad jeste velik, ali je dio puno sire urbane zone Ruhrskog podrucja, i onda ispadne samo selo na periferiji. Taj grad Bato ima par hiljada manje stanovnika od Zenice, a koristi se u svakodnevnom razgovoru kao sto u Bosni koriste npr. Vares, primjer za manje mjesto.

Sve jednostavno zavisi od pozicije i rezultirajuce uloge grada. Tako npr. Regensburg sa 150 hiljada ljudi ima i klinicki centar, kina, pozorista, univerzitet, ma sve, jednostavno jer je centar regije. Tu je ok sto ima manje stanovnika jer je to cijelo podrucje slabije naseljeno.

Tako da:
grad sa 100k plus u velikoj metroregiji -> kao da zivis u Olovu
grad sa 100k plus u slabo naseljenoj regiji sa ulogom centra -> kao da zivis u nekom velikom ex-Yu gradu
Regensburg je centar koje regije?
Istocne Bavarske.
Comandini

#27987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Rugafet wrote: 19/08/2025 16:37 @Comandini
Pitaj staru :lol:
Moja stara s nekim tvog socijalnog statusa i podrijetla vrlo vjerojatno nikad nije bila u kontaktu.

Ali vratimo se na ono sto te pitam i sto je bitno.

Pricate li pola-pola engleski i bosanski ? Kako joj idu padezi?
Je li mlada dalja rodica ?
Je li ti neko u porodici radio za amerikance, kako je to obicaj rijeti u tvom neck of the woods?

Je li ti ikad palo na pamet, dok si iftario s nenom, da ce tvoj penis biti glavni cimbenik tvog finasijskoga boljitka ?
Stvara li ti to seksualni pritisak ? Ako bi se sad razveli, bi li se morao vratiti ili je taj prag vec prijedjen?
ultima_palabra

#27988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

Haha oplakah, nemoj ga vise, nije humano :lol:
Ozimician

#27989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 19/08/2025 16:35

Mada sto rece jel ono jez, taj izraz nema nigdje nego u nas. Onda nesto skontam nisam nikad ni cuo stranca da sere na svoj narod ili drzavu kao sto to nas narod slatko zna. Ponavljam se, ali niko ne zna da omalovazava BiH i Bosnjake kao bosnjaci nastanjeni u Austriji, a svaki slobodni dan eto ih
So trueee :thumbup:
PreWiBa

#27990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 19/08/2025 11:47 Ako si rodjen u nekoj zemlji, tu odrastao, skolovaose etc Trebao bi se osjecati kao drzavljanin te zemlje, a ne zemlje o kojoj znas jedino iz prica i mjesec dana sto provedes na raspustu ili godisnjem.
Ocigledno se ne osjecate kao nijemci, austrijanci ili vec. Jednostavno ne osjecate pripadnost.
Idealizirate zemlju u kojoj se niste susreli sa svakodnevnim problemima citaj: zdravstvo, skolstvo, saobracajnoj Nekulturi, sporom i nikakvom sudstvu, korupciji, losom infrastrukturom…Konstantno pokusavajuci izjednaciti da sve nabrojano je isto kao i na zapadu- cak i bolje po vasem. Sto jednostavno niti moze niti je tacno. BiH je najsiromasnija ili barem medju najsiromasnijim drzavama Evrope… sa razlogom.
Da li se u BiH moze dobro zivjeti ukoliko imas love? Moze. Al ces gledati da ti djeca zavrse fakultete vani. Bilo kakav ozbiljniji med problem-rjesavas vani. Ukoliko zelis da docekas ziv neku presudu, ne gine ti da trazis stele… da se tvoj predmet ne stavi na dno ladice i bace kljuc (postajes dio korupcije i svega onoga sto nase drustvo izjeda)

I sara… nauci normalno komunicirati… jos si mlada… ima vremena da postanes cangrizava ;)
Jbt. zivis u drzavi gdje pola zemlje aktivno ne zeli da bude dio drzave i omalozavaju je gdje stignu, a sada nama prosipas suplju.

Ja se definitivno osjecam kao dio njemackog drustva, samo sto po tebi ocigledno, kao sto sam i napisao, nisam dio tvog zamisljenog zapadnoevropskog tora. Kao sto rekoh, ne mozes iskustva iz svoje mahale prenijeti tek tako na druge drzave.

Za ovaj donji dio... nigdje nisam uljepsavao stvari. Moja je obaveza da prvenstveno govorim o svojim licnim iskustvima, a ona su najvise iz zemlje gdje najvise i boravim. U najgoroj poziciji su tu ovi koji su tek kasnije u zivotu otisli negdje, jer sa jedne strane oni zivot u novoj zemlji jos ne razumiju kako treba, a informacije iz zemalja porijekla im mogu biti dosta zastarjele.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#27991 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Kako objasnjavate to za bh Austrijance
@dr_Evil i @Ozimician
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#27992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konektovan »

Trappist wrote: 19/08/2025 12:50
Didier wrote: 18/08/2025 20:45
Trappist wrote: 18/08/2025 20:39 Svaki veci europski grad ima dijelove grada tokom čitave godine kao sto je sff u Sarajevu
Daj nam neke primjere.
ebeni bukurešt ima bolji nocni zivot tokom citave godine nego sarajevo tokom sff-a.
Ebeni Bukurest..ima skoro 3 miliona stanovnika,... :-)
Ozimician

#27994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 19/08/2025 17:08 Kako objasnjavate to za bh Austrijance
@dr_Evil i @Ozimician
Hah, jako nezahvalno pitanje, jer zahtjeva generalizaciju, a ona je majka svih zajeba... :-D

Sto se dijaspore tice, najnormalnija raja, po mom ukusu koju sam uspoznao je bila Skandinavija, dakle Svedska, Danska, Norveska...i to posebno 2. generacija. Dakle 2. generacija dijaspore u Austriji i Svedskoj je nebo i zemlja.

(napisao sam bio poduzi post, pa izbrisao, jer valja mi trpiti quotanje i izvlacenje iz konteksta naredna 2 dana)
Fossil

#27995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Fossil »

dr_Evil wrote: 19/08/2025 16:35

Pa sad da ne pljuju nezz bas. Njemci udavise svaki dan pljuvanjem po svojoj drzavi i sebi. Ako im neki stranac krene pljuvati po drzavi brane je srcano, kao i kod nas BiH se pljuje i kritikuje dok je neko strani ne napda.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#27996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 19/08/2025 17:43
_BataZiv_0809 wrote: 19/08/2025 17:08 Kako objasnjavate to za bh Austrijance
@dr_Evil i @Ozimician
Hah, jako nezahvalno pitanje, jer zahtjeva generalizaciju, a ona je majka svih zajeba... :-D

Sto se dijaspore tice, najnormalnija raja, po mom ukusu koju sam uspoznao je bila Skandinavija, dakle Svedska, Danska, Norveska...i to posebno 2. generacija. Dakle 2. generacija dijaspore u Austriji i Svedskoj je nebo i zemlja.

(napisao sam bio poduzi post, pa izbrisao, jer valja mi trpiti quotanje i izvlacenje iz konteksta naredna 2 dana)
Posalji mi na pe pe ako ti je ostao u clipboardu
Trappist

#27997 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Trappist »

konektovan wrote: 19/08/2025 17:12
Trappist wrote: 19/08/2025 12:50
Didier wrote: 18/08/2025 20:45

Daj nam neke primjere.
ebeni bukurešt ima bolji nocni zivot tokom citave godine nego sarajevo tokom sff-a.
Ebeni Bukurest..ima skoro 3 miliona stanovnika,... :-)
Pa je li čovjek trazio primjer. Ibiza od 160k stanovnika 4 mjeseca konstantno derneci, mallorca veca ali isto tako, o Barceloni da ne govorim. Ovo dolazi od nekog ko godinama vani nije duze od 12 ostao, ali reci da slabo gdje ima nocnog zivota kao u Sarajevu tokom sffa je bajka.
Rugafet

#27998 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Daj ba uozbiljite se. Kakva Bih i noćni život. Ljudi se zabrinuli kako drva nabavit i još stotinu drugi čuda. To sto se nešto malo desava u Sarajevu je smiješno. I opet se sva priča svodi na Sarajevo. Da Bog sačuva
moimoi

#27999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 19/08/2025 17:06
moimoi wrote: 19/08/2025 11:47 Ako si rodjen u nekoj zemlji, tu odrastao, skolovaose etc Trebao bi se osjecati kao drzavljanin te zemlje, a ne zemlje o kojoj znas jedino iz prica i mjesec dana sto provedes na raspustu ili godisnjem.
Ocigledno se ne osjecate kao nijemci, austrijanci ili vec. Jednostavno ne osjecate pripadnost.
Idealizirate zemlju u kojoj se niste susreli sa svakodnevnim problemima citaj: zdravstvo, skolstvo, saobracajnoj Nekulturi, sporom i nikakvom sudstvu, korupciji, losom infrastrukturom…Konstantno pokusavajuci izjednaciti da sve nabrojano je isto kao i na zapadu- cak i bolje po vasem. Sto jednostavno niti moze niti je tacno. BiH je najsiromasnija ili barem medju najsiromasnijim drzavama Evrope… sa razlogom.
Da li se u BiH moze dobro zivjeti ukoliko imas love? Moze. Al ces gledati da ti djeca zavrse fakultete vani. Bilo kakav ozbiljniji med problem-rjesavas vani. Ukoliko zelis da docekas ziv neku presudu, ne gine ti da trazis stele… da se tvoj predmet ne stavi na dno ladice i bace kljuc (postajes dio korupcije i svega onoga sto nase drustvo izjeda)

I sara… nauci normalno komunicirati… jos si mlada… ima vremena da postanes cangrizava ;)
Jbt. zivis u drzavi gdje pola zemlje aktivno ne zeli da bude dio drzave i omalozavaju je gdje stignu, a sada nama prosipas suplju.

Ja se definitivno osjecam kao dio njemackog drustva, samo sto po tebi ocigledno, kao sto sam i napisao, nisam dio tvog zamisljenog zapadnoevropskog tora. Kao sto rekoh, ne mozes iskustva iz svoje mahale prenijeti tek tako na druge drzave.

Za ovaj donji dio... nigdje nisam uljepsavao stvari. Moja je obaveza da prvenstveno govorim o svojim licnim iskustvima, a ona su najvise iz zemlje gdje najvise i boravim. U najgoroj poziciji su tu ovi koji su tek kasnije u zivotu otisli negdje, jer sa jedne strane oni zivot u novoj zemlji jos ne razumiju kako treba, a informacije iz zemalja porijekla im mogu biti dosta zastarjele.
Kakvo ba iskustvo iz “moje mahale”? O cemu pricas? Svi vrlo dobro znamo da nigdje nije idealno i da ne postoji savrsena drzava.
Kazes “niko ne sere po svojoj zemlji kao mi”… jok! Ne seru samo oni koji zive u totalitarnim rezimima, gdje te mrak proguta ukoliko pricas nesto protiv. Sasvim je prirodno da ukazujes na sve negativnosti.. pogotovo one koje se trebaju i moraju rjesiti.
PreWiBa

#28000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 19/08/2025 18:33
sehohari wrote: 19/08/2025 17:06

Kakvo ba iskustvo iz “moje mahale”? O cemu pricas? Svi vrlo dobro znamo da nigdje nije idealno i da ne postoji savrsena drzava.
Kazes “niko ne sere po svojoj zemlji kao mi”… jok! Ne seru samo oni koji zive u totalitarnim rezimima, gdje te mrak proguta ukoliko pricas nesto protiv. Sasvim je prirodno da ukazujes na sve negativnosti.. pogotovo one koje se trebaju i moraju rjesiti.
Izvini, ali molim citat gdje sam to napisao.
Meni se cini da ti ne vidis dobro, i to ne mislim zlonamjerno.

Vjerovatno mislis da drugog forumasa koji jeste tako napisao, ali nisam ja.

Za ovo za mahalu: pa uporno pokusavas da preneses svoje razmisljanje iz Bosne na zapadnu evropu. Tako da ja, dok po tvom ne razmisljam kao famozni Hans Schneider iz Esslingena automatski sebe ne smatram Nijemcem, jer ne pripadam onome sto ti u tvojoj glavi zamisljas kao njemacki tor.
To je tipicno razmisljanje za BiH, dok nisi isti kao i 99% mahale odmah nesto nije uredu s tobom.
Post Reply