Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

skupljac_zeljeza

#41576 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

Počeo lobi da radi...
BANJALUKA, VAŠINGTON - Ime Bosna i Hercegovina je srpskog porijekla, Srbi govore ekavicom, Bošnjaci su odlučili da promijene ime dijelom da bi se razlikovali od pripadnika muslimanske vjere, a Republika Srpska nema predsjednika, neki su od navoda u najnovijoj bazi podataka objavljenim na stranicama američke CIA o BiH.

Kada je u pitanju porijeklo imena BiH, navedeno je da je veći dio sjeverne teritorije dobio ime po rijeci Bosni.

"Manji južni dio zemlje dobio je ime od starosrpskog izraza herceg, što znači vojvoda, koji je ukombinovan s dodatkom ina, što znači zemlja kako bi se označilo vojvodstvo", objašnjeno je u ovom priručniku.

Što se tiče porijekla imena Bošnjaka, navedeno je da je to ime nedavno promijenjeno.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/C ... ika/922374
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#41577 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 19/08/2025 07:36
Danguba wrote: 18/08/2025 22:27
Zoru ne docekoa ako sam ikada imao ikakvu vezu sa SDA ali neke stvari su trajno ostale.
Danguba wrote: 19/08/2025 00:18
Fadil je ostavio pare i u budzetu
:D
:lol:
ljubijankic

#41578 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

Nisam za SDA al realno SDA je najbolja j bez SDA nema Bosne :bih:
GungodessMissFortune

#41579 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GungodessMissFortune »

drug_profi wrote: 19/08/2025 01:33
Danguba wrote: 19/08/2025 00:18 Fadil je ostavio pare i u budzetu
Kad ćete shvatiti da pare ne smiju ostati u budzetu... budzet nije stedionica
Nije tačno da ne smiju, radi se o percepciji upravljanja javnim novcem. Lijevi spektar preferira trošenje do zadnje marke ergo ovo tvoje "pare ne smiju osstat u budžetu", desni spektar preferira umnožavanje radi potencijalnog investiranja. Ovo je naravno u idealnoj situaciji, bitna je napomena da mi ne živimo u ovoj idealnoj situaciji. Helem moj ostvrt je na ovu netačnu konstataciju da se mora utrošiti svaka marka. NE MORA, nije protuzakonito ako se ne utroši, utrošit će se sledeće godine.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#41580 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pici »

drug_profi wrote: 19/08/2025 08:33
ultima_palabra wrote: 19/08/2025 06:21 Samo udjeli koje je FDS imao u drugim kompanijama su vrijedili duplo vise od 42 miliona KM.
U posljednjem FI prije privatizacije na stavki zadržana dobit bilo je preko 50 miliona.
Kupiš auto od 20 milja i u gepeku nađeš 25 milja i kljuceve i paprire od jos tri mercedesa.
Ja sam bio dionicar FDS i svaki FI sam znao u bocu. Imali su preko 60 miliona KM gotovog novca u bankama. Onda ide poslije smrti Loje izvlacenje para preko Dine direktora i projekti poput fantomskih hotela u srebrenici, kupovoni kiosk lanaca itd itd... nije im bilo dosta pa su je obezvrijedili i opljačkali a radnicima dali otkaze. Danas je duh fabrika sa otvorenom kapijom i bez portira na ulazu sa sumljivim ulascima i izlascima kola i kamiona iz nje. I onaj kaze fOdilj ostavio plus u budjetu a pokto para boga pitaj koliko. Tuzilastvo bi moralo da pokrene procese za sve njegove "poslovne projekte" i govnar da ne izadje nikad iz zatvora da bi uzivao u nasim opljackanim parama.

Sjecam se intervjua Ismeta Bajramovica Ćele, kad u jednom momentu iskreno kaže novinaru. Da sam bio pametniji i obrazovaniji, nebi se bavio otvorenim kriminalom vec bi bio politicar i kupio fabriku, dvije i preprodo i tako se obogatio.
Last edited by pici on 19/08/2025 09:25, edited 1 time in total.
pici

#41581 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pici »

GungodessMissFortune wrote: 19/08/2025 09:14
Danguba wrote: 19/08/2025 00:18 Fadil je ostavio pare i u budzetu
Nije tačno da ne smiju, radi se o percepciji upravljanja javnim novcem. Lijevi spektar preferira trošenje do zadnje marke ergo ovo tvoje "pare ne smiju osstat u budžetu", desni spektar preferira umnožavanje radi potencijalnog investiranja. Ovo je naravno u idealnoj situaciji, bitna je napomena da mi ne živimo u ovoj idealnoj situaciji. Helem moj ostvrt je na ovu netačnu konstataciju da se mora utrošiti svaka marka. NE MORA, nije protuzakonito ako se ne utroši, utrošit će se sledeće godine.
Nije tačno, zakonski javne institucije tj drzavnicke su zakonom obavezne da poravnaju godisnje na nulu jer su pare usvojene u parlamentu budjetom i svaka marka se uracunava i trosi. Drzava nije banka da cuva novac, nego da trosi namjenski u javna sredstva.
drug_profi

#41582 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

GungodessMissFortune wrote: 19/08/2025 09:14 Nije tačno da ne smiju, radi se o percepciji upravljanja javnim novcem. Lijevi spektar preferira trošenje do zadnje marke ergo ovo tvoje "pare ne smiju osstat u budžetu", desni spektar preferira umnožavanje radi potencijalnog investiranja. Ovo je naravno u idealnoj situaciji, bitna je napomena da mi ne živimo u ovoj idealnoj situaciji. Helem moj ostvrt je na ovu netačnu konstataciju da se mora utrošiti svaka marka. NE MORA, nije protuzakonito ako se ne utroši, utrošit će se sledeće godine.
A izvršenje budžeta?
Nisi realizovao planirane inesticije, a mogao si, i samim tim si prekršio nekakav zakon zar ne?
Moze ostati visak para u budzetu samo ako ti je priliv bio PREKO plana.
GungodessMissFortune

#41583 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

pici wrote: 19/08/2025 09:23

Nije tačno, zakonski javne institucije tj drzavnicke su zakonom obavezne da poravnaju godisnje na nulu jer su pare usvojene u parlamentu budjetom i svaka marka se uracunava i trosi.
Da ali ako ne utroše sredstva nema nikakvih penala, sredstva se prenose u sledeću godinu i planiraju u sledećoj godini. Zato sam i rekao percepcija o načinu utroška javnih para lijevog ili desnog spektra. Mislim ovo je jedna od esencijalnih razlika političkih ideologija na osnovu kojih bi trebali birati šta nam odgovara kao građanima, nekad nam odgovara trošenje a nekad nam odgovara "štednja".
skupljac_zeljeza

#41584 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by skupljac_zeljeza »

Danguba wrote: 19/08/2025 01:04

Ovaj se forum pretvorio u udruženje istomišljenika i onda čoporativno napadaju ako neko ima drugačije mišljenje.
Ti tek sada uočio. :lol: Prelistaj ankete ko sutra dobija na izborima između SDA i SDP i odnos je otprilike 80% naspram 20% u korst SDP. Otvori jednu sa pitanjem da su sutra izbori za koga biste glasali i ponudi opcije i vidjet ćeš da je ovako. :mrgreen:

Što se tiče da li SDA ili SDP ja nemam dileme jer obje stranke su nastale od KP BiH i sve je to isto što se interesa tiče. Jedni su ostali sa Nijazom i preimenovali stranku, a drugi su prešli kod Alije jer je SDA pomela na prvim demokratskim izborima, a nije imala svog kadra nego je primala svakog ko je htio. Do Lagumdžije i Tihića bile su to i stranke sa ideološkom pozadinom, ali Lagumdžija i Tihić to relaksiraju. Ostali su i dalje stariji tvrdolinijaši u oba tabora pa Komšić još drži Titovu sliku u kabinetu. Što se tiče ostalih dokazali su i jedni i drugi šta su kada su bili u koaliciji 2010–2012. Isto, što se ličnih interesa tiče što sam osjetio na svojoj koži, ne ponovilo se. :mrgreen: Kada su u pitanju ostale stranke i partije to su derivati ove dvije i ne pravim neku suštinsku razliku između njih i matičnih. Ne glasam evo već 4. ili 5. krug izbora jer evo dokazuje se da je sve to isto i ne da mi se stojati u redu za tuđe interese.
pici

#41585 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pici »

GungodessMissFortune wrote: 19/08/2025 09:29
Nije tačno, zakonski javne institucije tj drzavnicke su zakonom obavezne da poravnaju godisnje na nulu jer su pare usvojene u parlamentu budjetom i svaka marka se uracunava i trosi.
Da ali ako ne utroše sredstva nema nikakvih penala, sredstva se prenose u sledeću godinu i planiraju u sledećoj godini. Zato sam i rekao percepcija o načinu utroška javnih para lijevog ili desnog spektra. Mislim ovo je jedna od esencijalnih razlika političkih ideologija na osnovu kojih bi trebali birati šta nam odgovara kao građanima, nekad nam odgovara trošenje a nekad nam odgovara "štednja".
Kakva stednja kada se neutrosena sredstva obracunavaju za sljedecu godinu u budjetu. Mislim nidje veze a socijalna i zdravsvena zastita nam vapi za parama, sport, kultura, nauka, privreda, itd vape svaki mjesec za pomoc a oni ko biva štede... jes dobro sam, kako si ti.
GungodessMissFortune

#41586 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

drug_profi wrote: 19/08/2025 09:27
GungodessMissFortune wrote: 19/08/2025 09:14 Nije tačno da ne smiju, radi se o percepciji upravljanja javnim novcem. Lijevi spektar preferira trošenje do zadnje marke ergo ovo tvoje "pare ne smiju osstat u budžetu", desni spektar preferira umnožavanje radi potencijalnog investiranja. Ovo je naravno u idealnoj situaciji, bitna je napomena da mi ne živimo u ovoj idealnoj situaciji. Helem moj ostvrt je na ovu netačnu konstataciju da se mora utrošiti svaka marka. NE MORA, nije protuzakonito ako se ne utroši, utrošit će se sledeće godine.
A izvršenje budžeta?
Nisi realizovao planirane inesticije, a mogao si, i samim tim si prekršio nekakav zakon zar ne?
Milion i jedan razlog koji nisi mogao predvidjeti se mogao desiti pa da ne izvršiš realizaciju budžeta. Opet ponavljam nije krivično djelo ako nisi izvršio budžet, ne ideš u zatvor, ne plaćaš kaznu, u najgorem slučaju opozicija te može optužit da nisi dobar planer, što može biti istina a i ne mora. Znači ja pričam o idealnim situacijama, a svi mi vrlo dobro znamo u kakvoj državi živimo, tako da ne komentarišem ni Nikšića ni Fadila.
A što se tiče obojice, za mene su teški levati ali iz različitih razloga.
GungodessMissFortune

#41587 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

pici wrote: 19/08/2025 09:32
GungodessMissFortune wrote: 19/08/2025 09:29

Kakva stednja kada se neutrosena sredstva obracunavaju za sljedecu godinu u budjetu. Mislim nidje veze a socijalna i zdravsvena zastita nam vapi za parama, sport, kultura, nauka, privreda, itd vape svaki mjesec za pomoc a oni ko biva štede... jes dobro sam, kako si ti.
Jesil ti vidio navodnike oko riječi "štednja", de malo pici obrati pažnju ne čitaj naslov samo.
statixx

#41588 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by statixx »

Eh kad se sjetim kako se stedilo, kuce su bile od cokolade, a prozori od marmelade. :D
Takozvani prošireni aranžman (EFF) potpisan je 2016., odobreno je oko 620 miliona eura.

U aprilu 2020. i jeku zatvaranja država zbog korona krize dogovoren je tzv. Instrument za brzo financiranje s MMF-om kojim je BiH odobreno oko 371 milion eura s rokom otplate do 2025. godine.

Pregovori o novom kreditnom aranžmanu BiH s MMF-om, “teškom” oko 750 miliona eura, prekinuti su krajem 2020. godine nakon što politički predstavnici iz Republike Srpske, ali i iz entiteta Federacija BiH, nisu željeli pristati na nekoliko uvjeta MMF-a.

Međunarodni monetarni fond (MMF) doznačio je 23.08.2021. godine na račun Centralne banke Bosne i Hercegovine oko 308 miliona eura. Centralna banka BiH će taj novac dalje proslijediti na račune dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. MMF je zamislio da ovaj novac bude pomoć zemljama u borbi protiv pandemije COVID-19. Međutim, novac je uplaćen bez ikakvih uvjeta, ne traže se nikakve reforme i nije riječ o kreditu.
drug_profi

#41589 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

GungodessMissFortune wrote: 19/08/2025 09:33
A izvršenje budžeta?
Milion i jedan razlog koji nisi mogao predvidjeti se mogao desiti pa da ne izvršiš realizaciju budžeta. Opet ponavljam nije krivično djelo ako nisi izvršio budžet, ne ideš u zatvor, ne plaćaš kaznu, u najgorem slučaju opozicija te može optužit da nisi dobar planer, što može biti istina a i ne mora. Znači ja pričam o idealnim situacijama, a svi mi vrlo dobro znamo u kakvoj državi živimo, tako da ne komentarišem ni Nikšića ni Fadila.
Pa da. Dakle i sa ovim se slažeš u stvari da u budzetu ne bi smjelo ostati para ako si dobar planer i odgovoran domacin, osim ako ti prihodi nisu veci od planiranog.
I to sto je budzetirano, a neizvrseno, mora dobiti prenamjenu ili se potrositi na ono sto je odobreno. Sad ili dogodine, nevazno, ali to nije stednja, to nije ekonomisanje. To je samo neizvrsavanje budzeta.
GungodessMissFortune

#41590 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

drug_profi wrote: 19/08/2025 09:43
GungodessMissFortune wrote: 19/08/2025 09:33

A izvršenje budžeta?
Sad ili dogodine, nevazno, ali to nije stednja, to nije ekonomisanje. To je samo neizvrsavanje budzeta.
Tvoja percepcija je takva, fadilova i njegovih glasača nije i tu je ta ideološka razlika između lijevih i desnih. Što je sasvim normalno. Građani na kraju biraju šta žele i to je to.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#41591 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by izvrsni direktor »

Bajke o Fadilu, nova epizoda :lol:
DaysleepeR

#41592 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Ma frajer bezveze šupljira, nije ništa argumentovao osim da postoje kao eto dva pristupa, potrošiti sav budžet ili ostaviti para u budžetu.

Apsolutno nijednog argumenta zašto je ostavljanje para u budžetu pozitivno i šta ima prosječan čovjek od toga... a država i dalje devastirana kao da je rat stao prije pet godina...
drug_profi

#41593 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

GungodessMissFortune wrote: 19/08/2025 09:47 fadilova i njegovih glasača nije
Vrlo je upitno šta ljudi koji mogu glasati za Fadila jesu uopšte u stanju nešto percipirati.
Prpa.ba

#41594 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Forumska prosveta u aaaaakciji.
black

#41595 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by black »

ultima_palabra wrote: 19/08/2025 06:21 Samo udjeli koje je FDS imao u drugim kompanijama su vrijedili duplo vise od 42 miliona KM.
imali su vise u kolekciji umjetnickih djela, samo 200 neprocjenjive kulturno historijske vrijednosti Mazalica, Mikulica, Saina, Mujezinovica itd. niko ne zna dje je sve to nestalo
GungodessMissFortune

#41596 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

DaysleepeR wrote: 19/08/2025 09:52 Ma frajer bezveze šupljira, nije ništa argumentovao osim da postoje kao eto dva pristupa, potrošiti sav budžet ili ostaviti para u budžetu.

Apsolutno nijednog argumenta zašto je ostavljanje para u budžetu pozitivno i šta ima prosječan čovjek od toga... a država i dalje devastirana kao da je rat stao prije pet godina...
Ja sam se referirao na tvrdnju od drug_profi da se pare kao moraju potrošiti, što nije bilo tačno pa sam objasnio zašto NE MORAJU. Tako da moliću lijepo, bajke su na drugom spratu. :D
GungodessMissFortune

#41597 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

drug_profi wrote: 19/08/2025 09:55
Vrlo je upitno šta ljudi koji mogu glasati za Fadila jesu uopšte u stanju nešto percipirati.
Eh vidiš, Fadil i Fadilovi su ti ovi plavi zeleni i svijetloljubičasti u zbroju ogromnom većinom:
Image
edit:
Podatci su javni i dostupni su na stranici:
https://www.popis.gov.ba/popis2013/knjige.php?id=2
Last edited by GungodessMissFortune on 19/08/2025 10:07, edited 1 time in total.
GungodessMissFortune

#41598 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Pošto SDA suvereno vlada obrazovanjem zadnjih 30 godina zajedno sa pajdacima iz drugih naroda oni su najveći krivci radi ovog stanja iz 2013 godine. To je način kako drže stado na okupu. Mislim da je sada situacija još gora.
DaysleepeR

#41599 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

GungodessMissFortune wrote: 19/08/2025 09:58
DaysleepeR wrote: 19/08/2025 09:52 Ma frajer bezveze šupljira, nije ništa argumentovao osim da postoje kao eto dva pristupa, potrošiti sav budžet ili ostaviti para u budžetu.

Ja sam se referirao na tvrdnju od drug_profi da se pare kao moraju potrošiti, što nije bilo tačno pa sam objasnio zašto NE MORAJU. Tako da moliću lijepo, bajke su na drugom spratu. :D
Samo si propustio reci da je ne potrositi budzet u drzavi gdje brojne stranke (ne mislim na politicke) vape za finansijskom pomoci ne samo porazno vec i kriminalno.
GungodessMissFortune

#41600 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

GungodessMissFortune wrote: 19/08/2025 10:01
drug_profi wrote: 19/08/2025 09:55
Eh vidiš, Fadil i Fadilovi su ti ovi plavi zeleni i svijetloljubičasti u zbroju ogromnom većinom:
Image
edit:
Podaci su javni i dostupni su na stranici:
https://www.popis.gov.ba/popis2013/knjige.php?id=2
edit2: pravopis :D
Post Reply