Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SaraFina

#27951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

moimoi wrote: 19/08/2025 00:34
SaraFina wrote: 19/08/2025 00:22
moimoi wrote: 19/08/2025 00:17

Je li to nisam upravu? Totalno si istocnjacki orjentisan iako odrastao na zapadu. Toliko, da to veze sa BiH nema. Baren ne sa Sa… iako tvoji imaju, koliko skontah, nekretninu u Sa ali niste iz Sa. Pokusavas nametnuti istok kao nesto sto treba objerucki prihvatiti.. u isti mah si odrastao na zapadu. Nidje veze. Ukratko.. takav sam dojam stekla o tebi… ili samo supljiras
Ti tvrdis da se nismo pronasli i Imamo krize identiteta. A i on i ja smo vise nego usjesan primjer integracije. Tako da ti nesto škripi u toj prici. Zar ne?
Ma super ste… samo nikako da stisnete i preselite se u BiH. Al’ sve znate .
Govorim o tome da lupas stvari koje nemaju veze s vezom. Oboje smo i integrisani i nemamo ni krizu identiteta. Tako da ti te formulacije nesto ne idu. Integracija je dokazano zavrsiti fax na jeziku drzave u kojoj zivis. Raditi i zivjeti. Imati karijeru. Hoces da me provjeriš na Google? 😛To sto nismo asimilirani u neke Jugošvabe i ne kuburimo s maternjim dokaz je da nemamo ni krize identiteta. Jelte? Na kraju ja sam u Sarajevu. Iducih mjeseci. Ko si ti da nekome popujes koga ne poznajes? I sta nas imas „profilirati“ bez. Diplome?
ultima_palabra

#27952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2025 23:04
ultima_palabra wrote: 18/08/2025 21:44 Istrazivanja kazu da je nocni zivot grohnuo na globalnom nivou nakon korone, dosta ljudi odustalo od partijanja a ovi GenZ su tanki u tome, daj telefone samo…
To mozda na (dekadentnom) Zapadu :D
Ma i u Bosni se srozalo jos gore, u Sarajevu van SFFa nemas tri mjesta da rade iza 1. A ima i do nas, niko stariji nece uci na ova mjesta gdje pice Jala, Buba i ostalo sto vole mladi.
tokio25

#27953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tokio25 »

ma sarajevo je mrtvo kad nije sff
upravu si do 1 je glavno i kasnije zalost a da ne pricam da ujutro u 5 nemas gdje ici ako zelis i dalje da se provodis i sl
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

sehohari wrote: 19/08/2025 00:08
moimoi wrote: 18/08/2025 23:26 Sarah je generacija sahoharija.. druga generacija dijaspore koja se nije pronasla. Bez ljutnje, imam takve u famEliji. Imate krizu identiteta. Niste vi krivi.
Hvala ti što si mi uradila psihoanalizu.
Je li to nisam upravu? Totalno si istocnjacki orjentisan iako odrastao na zapadu. Toliko, da to veze sa BiH nema. Baren ne sa Sa… iako tvoji imaju, koliko skontah, nekretninu u Sa ali niste iz Sa. Pokusavas nametnuti istok kao nesto sto treba objerucki prihvatiti.. u isti mah si odrastao na zapadu. Nidje veze. Ukratko.. takav sam dojam stekla o tebi… ili samo supljiras
Ok, i kakve veze i takva kriza identiteta ima sa BiH?
Ja govorim sest jezika, od kojih je tek jedan ne-evropski.

Ne znam ni gdje sam rekao da treba "prihvatiti" istok niti sta to uopce treba da znaci. Valjda se od mene ocekuje da ovdje pisem kako treba ubijati neduzne ljude po Gazi ili da savjetujem ljude da jedu svinjetinu kao neki ovdje, jer bi to oznacavalo da sam odrastao na zapadu?
Ne razumijem uopce sta bi bio znak da sam odrastao tu gdje jesam? Ja sam obiljezen zivotom u multikulturalnoj sredini, demokratiji gdje je se u sistemu ucilo o postivanju prava drugih, toleranciji i progresivnim tekovinama.
Ne podrzavam rasplamsavanje mrznje prema drugom i drugacijem.

Valjda to neki shvataju kao evropsku tekovinu, da se u globalnoj trci mrznje jednostavno odabere druga strana.

Stvarno mi nije jasno na osnovu cega nesto zakljucujes, a pogotovo ne zasto se zadajes u pravljenje takvih analiza. Mene su ucili da je to nepristojno, sad da li takvo razmisljanje za tebe spada pod istocnjacko ili zapadno, ne znam.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#27955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Opcenito sam to primjetio cesto kod nekih.

Stvarno, molim vas da svoje razmisljanje u torovima ne prenosite na zemlje zapadne evrope.
Mozemo razgovarati o politickim potezima odredjene drzave, jer politiku ipak uvijek kroji vecina, ali na licnoj bazi niko te nece osudjivati za odredjen stav, razmisljanje, ponasanje koje nije stereotipicno. Mozda u ovim konzervativnim krajevima, ali to je druga prica.

Mene je vise ljudi optuzilo ovdje na ovom forumu sto ne pratim prosjecno misljenje necega sto oni u svojim glavama zamisljaju kao misljenje nekog teoretskog zapadnoevropskog tora nego u svakodnevnom zivotu u istoj toj evropi.
Jos pritom sebi nerijetko uzimaju za pravo predstavljati se kao pobornik modernije evropske misli u BiH.

Gospodo, to nije evropa, makar ne ono sto je cini onim sto jeste.
belfy

#27956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2025 12:39 Pa ako cu zivot mijenjati iz korijena logicno je da cu ganjati gradove koji su top za zivot.
Sta imam od austro-njemacke provincije boga ti? Kome tu mogu ponuditi svoje intelektualne usluge?
_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2025 13:13 Grad od 120 milja stanovnika u Njemackoj je ono sto je Varesh u BiH.
poznavaoc i inteligencija na cekanju... :lol:

P.S. Ingostadt ima 120k stanovnika. i sve ijedan od njih se upire da prestignu Vares... :-) :lol:
belfy

#27957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2025 17:11
Smeagol wrote: 18/08/2025 14:56
_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2025 13:13 Grad od 120 milja stanovnika u Njemackoj je ono sto je Varesh u BiH.
grad od 120 hiljada stanovnika u Njemackoj ima tramvaj, vise zatvorenih bazena, veliku gradsku halu/arenu, neki sportski klub na top evropskom nivou, vise kino sala, bogat kulturni program, barem 2-3 firme svjetskog renomea...isto to imaju i gradovi sa 30-40 hiljada stanovnika (osim tramvaja). Tako da poređenje ne pije vode.
Evo sta kaze ChatGPT:

Razumio ✅ – hoćeš za svaki od tih desetak gradova da prođem redom kroz svih 7 stavki koje si naveo (tramvaj, bazeni, velika hala/arena, top evropski klub, kina, kulturni program, svjetske firme), i da napišem šta imaju a šta im nedostaje.

Pošto su to srednje veliki njemački gradovi (~100–130k stanovnika), često imaju nešto od navedenog, ali rijetko sve. Evo pregleda:

---

1. Bottrop (~117k)

🚋 Tramvaj – nema (ukinut).

🏊‍♂️ Više zatvorenih bazena – ima jedan veći kompleks (Bottroper Sportpark Batenbrock), ali ne mnogo njih.

🏟 Velika gradska arena/hala – nema “veliku arenu” tipa Lanxess/Kiel Arena, već samo manje dvorane.

⚽ Klub na top evropskom nivou – nema (ni fudbal ni drugi sport).

🎬 Više kino sala – da, CinemaxX i još manja kina.

🎭 Bogat kulturni program – solidan (Theater im Quadrat, Muzej Tetraeder), ali ne u rangu velikih gradova.

🏭 2–3 firme svjetskog renomea – nema (ima lokalnih industrijskih firmi).

---

2. Remscheid (~112k)

🚋 Tramvaj – nema (ukinuto).

🏊‍♂️ Bazeni – ima 2–3 zatvorena bazena, ali skromno.

🏟 Velika arena – nema.

⚽ Klub top nivoa – nema (fudbalski klub igra u nižim ligama).

🎬 Kina – 1 multiplex (CineStar) plus mala kina.

🎭 Kultura – gradsko pozorište, muzeji, ali nije “bogat kulturni centar”.

🏭 Firme – ima industriju (alatnice), ali ne baš svjetski brend.

---

3. Trier (~111k)

🚋 Tramvaj – nema (ukinuto).

🏊‍♂️ Bazeni – nekoliko zatvorenih bazena (SüdBad, NordBad).

🏟 Velika arena – nema “veliku arenu”, ali ima Arena Trier (manja, do 5k gledalaca).

⚽ Klub top nivoa – nema.

🎬 Kina – da, CineStar + manja kina.

🎭 Kultura – vrlo bogat program (stari Rim, Karl Marx kuća, festivali).

🏭 Firme – nema 2–3 globalne kompanije, uglavnom lokalni i regionalni biznisi.

---

4. Göttingen (~118k)

🚋 Tramvaj – nikad nije imao.

🏊‍♂️ Bazeni – ima više zatvorenih bazena (gradski + univerzitetski).

🏟 Velika arena – nema veliku multifunkcionalnu arenu, ali ima Sparkassen-Arena (sportska).

⚽ Klub – BC Göttingen (košarka) igra evropska takmičenja povremeno, ali ne top nivo stalno.

🎬 Kina – više sala (CinemaxX, Lumière).

🎭 Kultura – univerzitetski grad, bogat kulturni program.

🏭 Firme – nema svjetski jake firme (istraživački instituti dominiraju).

---

5. Moers (~105k)

🚋 Tramvaj – nema (samo bus, tramvaj prema Krefeldu ukinut).

🏊‍♂️ Bazeni – ima 1–2 zatvorena.

🏟 Velika arena – nema veliku.

⚽ Klub – nema u top Evropi.

🎬 Kina – Cineplex + par manjih.

🎭 Kultura – poznat po Moers Festivalu jazza, ali inače skromnije.

🏭 Firme – nema globalno poznatih.

---

6. Wolfsburg (~125k)

🚋 Tramvaj – nema (autobusi).

🏊‍♂️ Bazeni – više bazena (Badeland, Allerpark).

🏟 Arena – Volkswagen Arena (fudbal), Eisarena.

⚽ Klub – VfL Wolfsburg (Bundesliga, igra Evropu).

🎬 Kina – CineStar multiplex.

🎭 Kultura – Autostadt, Phaeno, Kunstmuseum.

🏭 Firme – Volkswagen HQ, svjetski gigant.
👉 Ovdje zapravo imaju skoro sve osim tramvaja.

---

7. Salzgitter (~104k)

🚋 Tramvaj – nema.

🏊‍♂️ Bazeni – nekoliko zatvorenih bazena.

🏟 Arena – nema veću od par hiljada mjesta.

⚽ Klub – nema.

🎬 Kina – CineStar.

🎭 Kultura – skromniji program (regionalni).

🏭 Firme – Salzgitter AG (čelik), prilično poznata, ali nema “više svjetskih”.

---

8. Recklinghausen (~110k)

🚋 Tramvaj – nema.

🏊‍♂️ Bazeni – 2–3 gradska zatvorena.

🏟 Arena – nema.

⚽ Klub – nema.

🎬 Kina – Cineworld multiplex.

🎭 Kultura – poznat po Ruhrfestspiele (pozorišni festival).

🏭 Firme – nema globalno poznatih.

---

9. Pforzheim (~127k)

🚋 Tramvaj – nema.

🏊‍♂️ Bazeni – nekoliko zatvorenih.

🏟 Arena – nema veliku.

⚽ Klub – nema u top nivou.

🎬 Kina – Cineplex + manja.

🎭 Kultura – gradsko pozorište, muzej nakita, ali nije “bogato”.

🏭 Firme – poznat kao centar za nakit i satove, ali ne baš globalni giganti.

---

10. Fürth (~130k)

🚋 Tramvaj – nema (zamijenjeno U-Bahnom iz Nürnberga).

🏊‍♂️ Bazeni – ima više.

🏟 Arena – nema veliku, ali ima Stadion Ronhof.

⚽ Klub – SpVgg Greuther Fürth (Bundesliga povremeno, ali nije “top evropski klub”).

🎬 Kina – Cineplex + manja.

🎭 Kultura – solidan gradski kulturni život, vezan i uz Nürnberg.

🏭 Firme – nema 2–3 svjetske.

---

👉 Dakle: nijedan od ovih gradova nema sve stavke.
Najbliži su Wolfsburg i možda Fürth, ali oni opet nemaju tramvaj.
joj, chato kao argument... odmah znas da onaj sa druge strane nema pojma o cemu prica, pa mu treba malo pomoci... sta kaze chato oko tih stavki za Vares i kad ce tamo tramvaj? (jer ti to stavi kao parametar i mjerilo)
belfy

#27958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ecci wrote: 18/08/2025 17:21
izvrsni direktor wrote: 18/08/2025 16:15
:D
Vares :-). Rupa, sa oprostenjem.

Gora su mozda samo Zenica i Kakanj. Moze zivjeti samo mazohista.
e ovo je dobro receno. jos samo da Vares nagura na 120k stanovnika i onda ubjedljivo pobijedi. ne samo tu neku Zenicu i Kakanj, nego i ove Njemacke gradove... doduse, morat ce tokom tog razvoja posebnu paznju obratiti i na uvodjenje tramvajskih linija... :D
belfy

#27959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

hebote, od postanka teme se govori da se ne pregoni sa mjerljivosti gradova i onda Bata uleti sa Vares = grad od 120k u njemackoj. Vares nije ni na mapi sa gradovima u BiH koji imaju tu populaciju, ali ajde da se zahebavamo, pa onda jos ustraje na argumentaciji sa AI. ja bih zaista volio da iskoristi i svoj mozak malo, pa te gradove, koje je AI nabrojao uporedi sa Varesom...

licemjer koji bi, on, ovakav korak prvi svima prigovorio, a o drugom da ne pricamo. isto kao sto bi ovakve korake nazvao branjenjem sopstvenih izbora na kraju, ali nema ogledalo...
belfy

#27960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

sehohari wrote: 18/08/2025 19:29 @_BataZiv_0809

Bata, vidio sam tvoju listu i diskusiju.

U Njemackoj uopce nije vazno koliko stanovnika jedan grad ima, vec njegova regionalna uloga.
Ja sam bas u jednom gradu sa te liste zivio do 16. godine.

Laze ChatGPT, taj grad nema ni kina niti ikakvog trznog centra. Grad je toliko propao na kraju da sam po ozbiljniji skolski pribor morao ici u drugi grad. Radnje zatvaraju u sest, poslije toga grad duhova bukvalno. Nismo ni ozbiljnog pozorista imali, bilo je nesto malo u sklopu nekog kulturnog centra, zajednicka grada sa bibliotekom. U osnovnoj smo za predstave isto najcesce isli u drugi grad.

To je jednostavno tako jer grad jeste velik, ali je dio puno sire urbane zone Ruhrskog podrucja, i onda ispadne samo selo na periferiji. Taj grad Bato ima par hiljada manje stanovnika od Zenice, a koristi se u svakodnevnom razgovoru kao sto u Bosni koriste npr. Vares, primjer za manje mjesto.

Sve jednostavno zavisi od pozicije i rezultirajuce uloge grada. Tako npr. Regensburg sa 150 hiljada ljudi ima i klinicki centar, kina, pozorista, univerzitet, ma sve, jednostavno jer je centar regije. Tu je ok sto ima manje stanovnika jer je to cijelo podrucje slabije naseljeno.

Tako da:
grad sa 100k plus u velikoj metroregiji -> kao da zivis u Olovu
grad sa 100k plus u slabo naseljenoj regiji sa ulogom centra -> kao da zivis u nekom velikom ex-Yu gradu
Regensburg je centar koje regije?
belfy

#27961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2025 20:13 Dzon Vejn kaze merhaba :lol:
:lol: tek dodjoh do ovog. mjerilo malogradjanstine i zaostalosti u vremenu. ovo je bila fora prije 20+ godina hebote.
Comandini

#27962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

belfy wrote: 19/08/2025 02:00
_BataZiv_0809 wrote: 18/08/2025 20:13 Dzon Vejn kaze merhaba :lol:
:lol: tek dodjoh do ovog. mjerilo malogradjanstine i zaostalosti u vremenu. ovo je bila fora prije 20+ godina hebote.
Jedes li ti svinjetinu ?
Seawolf

#27963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seawolf »

belfy wrote: 19/08/2025 01:57
sehohari wrote: 18/08/2025 19:29 @_BataZiv_0809

Bata, vidio sam tvoju listu i diskusiju.

U Njemackoj uopce nije vazno koliko stanovnika jedan grad ima, vec njegova regionalna uloga.
Ja sam bas u jednom gradu sa te liste zivio do 16. godine.

Laze ChatGPT, taj grad nema ni kina niti ikakvog trznog centra. Grad je toliko propao na kraju da sam po ozbiljniji skolski pribor morao ici u drugi grad. Radnje zatvaraju u sest, poslije toga grad duhova bukvalno. Nismo ni ozbiljnog pozorista imali, bilo je nesto malo u sklopu nekog kulturnog centra, zajednicka grada sa bibliotekom. U osnovnoj smo za predstave isto najcesce isli u drugi grad.

To je jednostavno tako jer grad jeste velik, ali je dio puno sire urbane zone Ruhrskog podrucja, i onda ispadne samo selo na periferiji. Taj grad Bato ima par hiljada manje stanovnika od Zenice, a koristi se u svakodnevnom razgovoru kao sto u Bosni koriste npr. Vares, primjer za manje mjesto.

Sve jednostavno zavisi od pozicije i rezultirajuce uloge grada. Tako npr. Regensburg sa 150 hiljada ljudi ima i klinicki centar, kina, pozorista, univerzitet, ma sve, jednostavno jer je centar regije. Tu je ok sto ima manje stanovnika jer je to cijelo podrucje slabije naseljeno.

Tako da:
grad sa 100k plus u velikoj metroregiji -> kao da zivis u Olovu
grad sa 100k plus u slabo naseljenoj regiji sa ulogom centra -> kao da zivis u nekom velikom ex-Yu gradu
Regensburg je centar koje regije?
Oberpfalz.
drag_gost

#27964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

_BataZiv_0809 wrote: 19/08/2025 00:06 A zapitas li se da li mozda i ti zivis u balonu? Mozda bismo se svi to trebali zapitati.
Dobro je orvele :D
komsinica_s_drugog

#27965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by komsinica_s_drugog »

Image
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#27966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

Takođe, još jedan od razloga za bježati vani: https://crna-hronika.info/pogledajte-ka ... km/753756
moimoi

#27967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ako si rodjen u nekoj zemlji, tu odrastao, skolovaose etc Trebao bi se osjecati kao drzavljanin te zemlje, a ne zemlje o kojoj znas jedino iz prica i mjesec dana sto provedes na raspustu ili godisnjem.
Ocigledno se ne osjecate kao nijemci, austrijanci ili vec. Jednostavno ne osjecate pripadnost.
Idealizirate zemlju u kojoj se niste susreli sa svakodnevnim problemima citaj: zdravstvo, skolstvo, saobracajnoj Nekulturi, sporom i nikakvom sudstvu, korupciji, losom infrastrukturom…Konstantno pokusavajuci izjednaciti da sve nabrojano je isto kao i na zapadu- cak i bolje po vasem. Sto jednostavno niti moze niti je tacno. BiH je najsiromasnija ili barem medju najsiromasnijim drzavama Evrope… sa razlogom.
Da li se u BiH moze dobro zivjeti ukoliko imas love? Moze. Al ces gledati da ti djeca zavrse fakultete vani. Bilo kakav ozbiljniji med problem-rjesavas vani. Ukoliko zelis da docekas ziv neku presudu, ne gine ti da trazis stele… da se tvoj predmet ne stavi na dno ladice i bace kljuc (postajes dio korupcije i svega onoga sto nase drustvo izjeda)

I sara… nauci normalno komunicirati… jos si mlada… ima vremena da postanes cangrizava ;)
anelsol

#27968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Koji autošovinizam na temi jbt. Ne razumijem šta radite na ovom nazadnom forumu.
Trappist

#27969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Trappist »

Didier wrote: 18/08/2025 20:45
Trappist wrote: 18/08/2025 20:39 Svaki veci europski grad ima dijelove grada tokom čitave godine kao sto je sff u Sarajevu
Daj nam neke primjere.
ebeni bukurešt ima bolji nocni zivot tokom citave godine nego sarajevo tokom sff-a.
Rugafet

#27970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

moimoi wrote: 19/08/2025 11:47 Ako si rodjen u nekoj zemlji, tu odrastao, skolovaose etc Trebao bi se osjecati kao drzavljanin te zemlje, a ne zemlje o kojoj znas jedino iz prica i mjesec dana sto provedes na raspustu ili godisnjem.
Ocigledno se ne osjecate kao nijemci, austrijanci ili vec. Jednostavno ne osjecate pripadnost.
Idealizirate zemlju u kojoj se niste susreli sa svakodnevnim problemima citaj: zdravstvo, skolstvo, saobracajnoj Nekulturi, sporom i nikakvom sudstvu, korupciji, losom infrastrukturom…Konstantno pokusavajuci izjednaciti da sve nabrojano je isto kao i na zapadu- cak i bolje po vasem. Sto jednostavno niti moze niti je tacno. BiH je najsiromasnija ili barem medju najsiromasnijim drzavama Evrope… sa razlogom.
Da li se u BiH moze dobro zivjeti ukoliko imas love? Moze. Al ces gledati da ti djeca zavrse fakultete vani. Bilo kakav ozbiljniji med problem-rjesavas vani. Ukoliko zelis da docekas ziv neku presudu, ne gine ti da trazis stele… da se tvoj predmet ne stavi na dno ladice i bace kljuc (postajes dio korupcije i svega onoga sto nase drustvo izjeda)

I sara… nauci normalno komunicirati… jos si mlada… ima vremena da postanes cangrizava ;)
Sve rečeno…Gasi mjesalicu, motaj kablove :thumbup:
Comandini

#27971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Rugafet wrote: 19/08/2025 15:38
moimoi wrote: 19/08/2025 11:47 Ako si rodjen u nekoj zemlji, tu odrastao, skolovaose etc Trebao bi se osjecati kao drzavljanin te zemlje, a ne zemlje o kojoj znas jedino iz prica i mjesec dana sto provedes na raspustu ili godisnjem.

Sve rečeno…Gasi mjesalicu, motaj kablove :thumbup:
Rugafete kako i gdje si upoznao svoju dijasporku preko koje si dobio zelenu kartu ?
Je li vam isto zavicajno porijeklo?
Jesu li roditelji tu odigrali provodadzijsku ulogu ili ste se vi sami nasli ?
detroit-mercy

#27972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Travnik, na zgradama jos tragovi od granata i metaka od rata koji je zavrsen prije 30 godina.
Da li postoji i jedan smislen razlog, zasto?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#27973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konektovan »

detroit-mercy wrote: 19/08/2025 15:42 Travnik, na zgradama jos tragovi od granata i metaka od rata koji je zavrsen prije 30 godina.
Da li postoji i jedan smislen razlog, zasto?
Da se ne zaboravi...imas i u Sarajevu isto. :mrgreen:
dr_Evil

#27974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 19/08/2025 01:03
sehohari wrote: 19/08/2025 00:08

Hvala ti što si mi uradila psihoanalizu.
Ok, i kakve veze i takva kriza identiteta ima sa BiH?
Ja govorim sest jezika, od kojih je tek jedan ne-evropski.

Ne znam ni gdje sam rekao da treba "prihvatiti" istok niti sta to uopce treba da znaci. Valjda se od mene ocekuje da ovdje pisem kako treba ubijati neduzne ljude po Gazi ili da savjetujem ljude da jedu svinjetinu kao neki ovdje, jer bi to oznacavalo da sam odrastao na zapadu?
Ne razumijem uopce sta bi bio znak da sam odrastao tu gdje jesam? Ja sam obiljezen zivotom u multikulturalnoj sredini, demokratiji gdje je se u sistemu ucilo o postivanju prava drugih, toleranciji i progresivnim tekovinama.
Ne podrzavam rasplamsavanje mrznje prema drugom i drugacijem.

Valjda to neki shvataju kao evropsku tekovinu, da se u globalnoj trci mrznje jednostavno odabere druga strana.

Stvarno mi nije jasno na osnovu cega nesto zakljucujes, a pogotovo ne zasto se zadajes u pravljenje takvih analiza. Mene su ucili da je to nepristojno, sad da li takvo razmisljanje za tebe spada pod istocnjacko ili zapadno, ne znam.
Ebi ga sehohari, treba da svaki drugi dan krckas cvarke, a bozicnu jelkicu okitis vec u novembru, pa bi onda bio dobar :D
dr_Evil

#27975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

anelsol wrote: 19/08/2025 12:26 Koji autošovinizam na temi jbt. Ne razumijem šta radite na ovom nazadnom forumu.
Ma oni nisu tu jer im nedostaje nas narod, nego imaju svetu apostolsku misiju da nam objasne koliko smo nazadni.
Post Reply