Mislis da je konspiracija i da tajno rade na tome da se Bosnjama onemoguci gasenje auta kada im se auta samozapale jer nisu ispravna?last mohicans wrote: ↑17/08/2025 13:15 Evo vam uprave, od pet ključnih pozicija, tri su hrvatski kadrovi. Mirko Rogić, izvršni direktor za upravljanje i održavanje. Reko bih da ga se najviše tiče. Likove niko ne proziva, ne pita, samo se uopsteno mlati i baljezga bas kao i mi na forumu, bez konkretnog učinka. AC su prepuštene hrvatskim kadrovima. U NO lik koji je završio zdravstvene studije, srebrena značka.
https://www.jpautoceste.ba/uprava/
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
elcaliente
#33201 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
- mist
#33202 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nakon pozara u tunelu Mont Blanc 2002 opremanje tunela na trenutni nivo je pod moranje,nema hoces,neces.
Druga stvar,sa kreditnim sredstvima koja su ti odobrena za izgradnju isto je uslovljeno.Opet nema hoces,neces vec moras.
Tuneli na autoputu su izvedeni sto se tice opremanja kao i oni u Evropi.
E90 instalacija,ventilacija,video nadzor,vatrodojava,radio ,ozvucenje, poprecni prolazi za vozila i pjesake,hidrantskim nisama itd.A isti se nadziru iz kontrolnog centra 24h.Servisi kompletni se rade na polugodisnjem nivou.Krucijalni sistemi mjesecno.Sve ovo je sa tehnicke strane,ostalo,ostalo je kao i sve u drzavi.Ali eto neki Haso anonimni kaze vec sta kaze
-
last mohicans
#33203 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jes, baš to. Nije poenta u ovom zadnjem slučaju nego o generalnoj kurcobolji i apatiji u ovom nesposobnom preduzeću. Ali ono baš su angazovani, moraš priznati, Lasić svake hefte izađe sa novom projekcijom kad će biti u kompletu završen autoput koji ide puzevim koracima.elcaliente wrote: ↑17/08/2025 13:20Mislis da je konspiracija i da tajno rade na tome da se Bosnjama onemoguci gasenje auta kada im se auta samozapale jer nisu ispravna?last mohicans wrote: ↑17/08/2025 13:15 Evo vam uprave, od pet ključnih pozicija, tri su hrvatski kadrovi. Mirko Rogić, izvršni direktor za upravljanje i održavanje. Reko bih da ga se najviše tiče. Likove niko ne proziva, ne pita, samo se uopsteno mlati i baljezga bas kao i mi na forumu, bez konkretnog učinka. AC su prepuštene hrvatskim kadrovima. U NO lik koji je završio zdravstvene studije, srebrena značka.
https://www.jpautoceste.ba/uprava/
-
neraaaa
#33204 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Mislim da ipak taj svjedok ne laže toliko.mist wrote: ↑17/08/2025 11:09 Ja cu ti reci da taj svjedok laze.
Svaka sos nisa je opremljenja sa dva pp aparata,rucnim javljacem,sos telefonom i nije zakljucana.
Tunel je svojim cijelim dijelom opremljen co i senzorima vidljivosti.Termosenzitivnim linijskim javljacem.Kompletan tunel je pod video nadzorom.
Uostalom 24h je posada u kontrolnom centru i opsluzuje SCADA.
Zasto ti ovo govorim,moze im se pripisati mnogo stvari ali ovdje su tuneli opremljeni u fulu,oprema se redovno testira i servisira.
Nego inace raja sere i pametuje iz nekih svojih razloga skrivenih ili ne.
Zemlja sa najvise strucLJak iz svih oblasti![]()
Sve to sto si napisao stoji i nimalo me sumnjam da je to tako i bilo kada se tunel tek otvorio, ali iz iskustva znam da je kod nas održavanje katastrofalno i to je tako za sve. Kupe se novi tramvaji, novi trolejbusi, za par mjeseci ne lice ni na šta. Aplikacija puštena i bukvalno nakon par mjeseci je postala beskorisna. Talgo vozovi kupljeni, godinama propadali i na kraju eno ih, poluisparvni, prljavi, prozori neoprani, bife nikad nije ni proradio,… Sve je kod nas tako, napraviš najbolje, najskuplje, sve po propisima i uništiš neodržavanjem.
-
neki
#33205 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
laže itekako...sva požarna oprema u tunelima se pregleda i testira svakih 6 mjesecineraaaa wrote: ↑17/08/2025 13:36Mislim da ipak taj svjedok ne laže toliko.mist wrote: ↑17/08/2025 11:09 Ja cu ti reci da taj svjedok laze.
Svaka sos nisa je opremljenja sa dva pp aparata,rucnim javljacem,sos telefonom i nije zakljucana.
Tunel je svojim cijelim dijelom opremljen co i senzorima vidljivosti.Termosenzitivnim linijskim javljacem.Kompletan tunel je pod video nadzorom.
Zasto ti ovo govorim,moze im se pripisati mnogo stvari ali ovdje su tuneli opremljeni u fulu,oprema se redovno testira i servisira.
Sve to sto si napisao stoji i nimalo me sumnjam da je to tako i bilo kada se tunel tek otvorio, ali iz iskustva znam da je kod nas održavanje katastrofalno i to je tako za sve. Kupe se novi tramvaji, novi trolejbusi, za par mjeseci ne lice ni na šta. Aplikacija puštena i bukvalno nakon par mjeseci je postala beskorisna. Talgo vozovi kupljeni, godinama propadali i na kraju eno ih, poluisparvni, prljavi, prozori neoprani, bife nikad nije ni proradio,… Sve je kod nas tako, napraviš najbolje, najskuplje, sve po propisima i uništiš neodržavanjem.
- mist
#33206 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Mah imaju ljudi svoje misljenje,a to sto ne znaju da se radi preventivno mjesecno,tromjesecno,polugodisnje i godisnje testiranje,servisiranje opreme i odrzavanje po prijavi jer svaki neispravan element se pojavi istog momenta na SCADA to je vec druga prica.Koliko god su nasi pacovi kada se desi sranje ne ide se nikome u zatvor.Uvijek postoji odgovorna osoba ili vise njih koji stavljaju potpis.neki wrote: ↑17/08/2025 13:47laže itekako...sva požarna oprema u tunelima se pregleda i testira svakih 6 mjesecineraaaa wrote: ↑17/08/2025 13:36Mislim da ipak taj svjedok ne laže toliko.mist wrote: ↑17/08/2025 11:09 Ja cu ti reci da taj svjedok laze.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#33207 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Svaki put kad je zatvorena tunelska cijev, sve se ispituje
A upravljanje ventilacijom.je automatizirano, mislim mozes na manuelno.prebaciti na ormaru ali sta s tim da se igras kad ima procedura u pozaru
Zavrsilo se sve na izgorenom vozilu i to je najbolje sto se moglo desiti.
A upravljanje ventilacijom.je automatizirano, mislim mozes na manuelno.prebaciti na ormaru ali sta s tim da se igras kad ima procedura u pozaru
Zavrsilo se sve na izgorenom vozilu i to je najbolje sto se moglo desiti.
- drug_profi
#33208 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Imas na jpac portalu uputu k link da zavrsis online.last mohicans wrote: ↑17/08/2025 13:18Je li komplikovano uvezivanje uređaja? Naredni vikend bi malo skoknuo na obalu, ali kad vidim ovo svakodnevno sranje, izgleda da ću sat duze (u odnosu na rutu preko Blidinja). Je li fakat toliko treba preko Bugojna i na Tomislavgrad ili Livno?
Poslije samo skines HAC app za mobitel i vozi.
https://www.jpautoceste.ba/online-regis ... hrvatskoj/
-
tokio25
#33209 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
mene kod registracije jebe email koji kaze da se ne slaze sa podacima koje su dobili od koncesionara
-
klikerusa
-
made_in_sarajevo
#33211 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
vidi se da pojma nemate i da je svjednok crne hronike upravu. zasto nema PP aparata, a da ima PP aparat zasto nema tu hidrant sa smrkom za gasenje vatre i vatrogasac na svakom izlazu iz tunela. zasto u sranju nema i kakva treba da te ceski po jajcima. zasto na svakom sranju mora biti svjedok za avaz i crnu hroniku
ako se ista kod nas radi, onda se radi bar ta vatrozastita u smislu ventilacije,sprinklera i slicno. krenuvsi od tunela (eto bas licno se uvjerio kroz posao i ponude samo sto sam morao ja odbiti dalji rad), do podzemnih garaza. brate dragi sve napravljeno da ti sistem radi na automatskom radu. moraju senzori zakazati, vatrodojava, dodatno napajanje vatrodojave, ma znaci sranje u ruandi mora biti i da bas niko ziv ne dodje i ne okrene to rucno (a kad sistem zakaze javi se nadleznim koji to prate) i tako to. uglavnom upravu je ovaj svjedok za ventilator. trebo ga je odma upaliti da radi na najvecoj brzini, jer kazem opet jebo ti pozar kad jedan kamion gasi. trebao je ventilator dati toliko kisika vatri da izgori tunel i brdo cijelo, pa bi vjerovatno crna hronika i svjedok bili zadovoljni.
pravda za svjedoka i crnu hroniku. molim ove sto se razumiju da ne drze predavanja, svjedok je jaci od sviju vas
ako se ista kod nas radi, onda se radi bar ta vatrozastita u smislu ventilacije,sprinklera i slicno. krenuvsi od tunela (eto bas licno se uvjerio kroz posao i ponude samo sto sam morao ja odbiti dalji rad), do podzemnih garaza. brate dragi sve napravljeno da ti sistem radi na automatskom radu. moraju senzori zakazati, vatrodojava, dodatno napajanje vatrodojave, ma znaci sranje u ruandi mora biti i da bas niko ziv ne dodje i ne okrene to rucno (a kad sistem zakaze javi se nadleznim koji to prate) i tako to. uglavnom upravu je ovaj svjedok za ventilator. trebo ga je odma upaliti da radi na najvecoj brzini, jer kazem opet jebo ti pozar kad jedan kamion gasi. trebao je ventilator dati toliko kisika vatri da izgori tunel i brdo cijelo, pa bi vjerovatno crna hronika i svjedok bili zadovoljni.
pravda za svjedoka i crnu hroniku. molim ove sto se razumiju da ne drze predavanja, svjedok je jaci od sviju vas
- drug_profi
#33212 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Idi ba, čas mislim da je sarkazam, čas da si ozbiljan...
Svakaćas'
Svakaćas'
-
HelaS
#33213 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Potpuno si u pravu. Da je radio ventilator i da je unosio svjež zrak, tačno bi izgorjela i ona dva šarafa na podu BMWmade_in_sarajevo wrote: ↑17/08/2025 16:12 vidi se da pojma nemate i da je svjednok crne hronike upravu. zasto nema PP aparata, a da ima PP aparat zasto nema tu hidrant sa smrkom za gasenje vatre i vatrogasac na svakom izlazu iz tunela. zasto u sranju nema i kakva treba da te ceski po jajcima. zasto na svakom sranju mora biti svjedok za avaz i crnu hroniku![]()
![]()
pravda za svjedoka i crnu hroniku. molim ove sto se razumiju da ne drze predavanja, svjedok je jaci od sviju vas![]()
-
Trappist
#33214 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Evo spojio sam sa hac portalom ovaj svoj acc, ali ne kontam kako dopuniti racun? Ili mi direktno skida sa kartice kad prodjem ?
- drug_profi
#33215 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Skida sa kartice uz 21% popusta.Trappist wrote: ↑18/08/2025 08:44Evo spojio sam sa hac portalom ovaj svoj acc, ali ne kontam kako dopuniti racun? Ili mi direktno skida sa kartice kad prodjem ?
-
Trappist
#33216 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
eh to, tako sam otprilike i ja skontao. Znaci to je to, ne moram nista nadopunjavati, samo picim kroz encdrug_profi wrote: ↑18/08/2025 09:40Skida sa kartice uz 21% popusta.
-
MMM1977
#33217 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Obrati pažnju da ipak ne picisTrappist wrote: ↑18/08/2025 09:44eh to, tako sam otprilike i ja skontao. Znaci to je to, ne moram nista nadopunjavati, samo picim kroz enc![]()
-
Trappist
#33218 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
eh super, da znamMMM1977 wrote: ↑18/08/2025 11:04Obrati pažnju da ipak ne picisKod njih se moraš zaustaviti i sacekati par sekundi da te ocita, nemoj da te to zbuni. Jedino ako je brzi ENC, kao onaj na ulazu sa Bijace, tada picis
-
RJ57
#33219 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
https://bljesak.info/gospodarstvo/flash ... jen/528853
sto puta pametnije bi im bilo da naprave vjetrobrane
- Haris033
#33220 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Izvor: ChatGPT
Evo ti detaljan pregled korupcije u JP Autoceste FBiH i u firmama Euroasfalt i Hering, uz objašnjenje zašto autocesta na Koridoru Vc još nije izgrađena nakon toliko godina:
⸻
1. Kriminal u Autocestama FBiH (AC FBiH)
• Akcija “Koridor” (februar 2025.)
FUP je u koordiniranoj akciji uhapsio 15 osoba, uključujući bivše i aktuelne direktore: Elmedina Volodera, Adnana Terzića, Mirka Rogića, Kristijana Milasa, Jasmina Buču, Ademola Zolja i druge — zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja, sklapanja štetnih ugovora i pranja novca   .
Istraga je otkrila da je dionica Vranduk–Ponirak oštetila JP Autoceste FBiH za oko 19,5 miliona eura, navodno prema prijavi iz inostranstva    . OLAF (Evropski ured za borbu protiv prevara) također vodi istragu o mogućim malverzacijama, posebno u slučaju tunela Kvanj–Buna  .
• Visoki troškovi i prekoračenja rokova
Revizije su utvrdile drastično poskupljenje dionica do 150% u odnosu na planirane iznose  . Primjer: dionica Vranduk–Ponirak bila je planirana za 76,5 miliona €, projekt je zastao i potom nastavljen uz revidirani budžet od 52,5 miliona €, što dodatno ukazuje na moguće nepravilnosti  .
Trenutno je u funkciji oko 126 km Koridora Vc, dok je 55 km u izgradnji — od planiranih otprilike 325 km još nije izgrađeno više od 50% .
• Politička neusklađenost i birokratska paraliza
Projekat je usporen zbog političkih nesuglasica i nedostatka koordinacije između nivoa vlasti. Politika često zasjenjuje struku, što dovodi do odlaganja tendera, odugovlačenja i kašnjenja . Tehnički izazovi poput složenih gologijskih uslova (npr. tunel Prenj) dodatno koče napredak, a novi rokovi se pomjeraju s 2028. na 2030. godinu .
• Finansijski izazovi
Ukupno je potrošeno preko 518 miliona € kreditnih sredstava, plus akcize i putarine. Međutim, građani još ne vide adekvatan rezultat — i to je razlog za kontinuiranu frustraciju .
⸻
2. Korupcija i afere: Euroasfalt i Hering
• Namještanje tendera
Evropska investicijska banka (EIB) je zaustavila ugovor za dionicu Zvirovići–Počitelj jer je umjesto jeftinijeg konzorcija Hering & Viadukt, posao dodijeljen skupljem partnerstvu Euroasfalt–Strabag, uz optužbe da je direktor Jasmin Bučo favorizirao te firme   .
• Skandal u tenderu – diskvalifikacija Heringa
U tenderu vrijednom ~200 miliona KM, Hering-Viadukt su bili cjenovno najpovoljniji za oba LOT-a, ali su diskvalifikovani u jednom slučaju, dok je Euroasfalt proglašen boljim ponuđačem — bez jasnih razloga .
• Tunel Hranjen
Projekat smatraju jednim od najvećih financijskih promašaja: Euroasfalt je potrošio 97% alociranog iznosa, a završio samo 37% posla. Tražila se dodatna sredstva od oko 100 miliona KM, dok je tunel postao neupotrebljiv  .
Takođe, novinari su otkrili da je Euroasfalt izmjenio trasu tunela radi ekstraprofita, a nadzor je bio nepotpun i sumnjiv .
• Fiktivni troškovi i zloupotrebe
Direktoru Euroasfalta, Hamedu Ramiću, potvrđena je optužnica zbog plaćanja fiktivnih angažmana (na “Leading” agenciju) čime je pribavljena imovinska korist od preko 616.600 KM .
• Ponovljeni ugovori uprkos aferama
Euroasfalt je, uprkos aferama oko tunela Hranjen, opet angažovan za nastavak radova — što je dodatno poljuljalo povjerenje javnosti u cjelokupni projekat .
⸻
3. Zašto Koridor Vc nije izgrađen nakon 20+ godina?
1. Korupcija i kriminal – Istrage otkrivaju milionske malverzacije, poskupljenja, netransparentnost i štetne ugovore.
2. Složeni tehnički i geološki uslovi, poput tunela Prenj i Kvanj–Buna, dodatno usporavaju radove.
3. Politička disfunkcija – nedostatak koordinacije, političke blokade, favorizovanje određenih izvođača umjesto stručnih kriterija.
4. Usporen nadzor i kontrola – ignorisanje struke, slab tender oversight, nepotpun nadzor.
5. Neefikasan način financiranja – zaduživanje, akcize, kreditne linije – ali uz malo opipljivih rezultata na terenu.
Uz sve to, građani osjećaju ogromno opterećenje kroz poreze i namete, bez adekvatnih vidljivih koristi.
⸻
Donosim i kako to komentira javnost:
“Meni je ponekad smiješno kad kod nas ljudi kažu ‘pa oni nisu sposobni uraditi x’… jednostavno… ne zanimaju ih, a mogli bi više raditi da kradu manje.”
– Korisnik na Redditu 
“Tender vrijedan ~200 miliona maraka — konzorcij Hering-Viadukt je najjeftiniji, a ipak diskvalifikovan u jednom dijelu, proglašen boljim u drugom… opet Euroasfalt završi posao.”
– Lokalni medijski izvještaji 
⸻
Zaključak
Autoput na Koridoru Vc postao je simbol sistemskog neuspjeha – zbog institucionalne korupcije, lošeg upravljanja, slabog nadzora, političke neslogiće i tehničkih izazova. Iako se projekt povremeno malkice pomakne, osnovni problemi i dalje nisu riješeni.
Evo pregleda najznačajnijih zapreka i zastoja u izgradnji Koridora Vc u Federaciji BiH, organiziranih prema segmentima, te šta ih uzrokuje:
⸻
1. Sjeverni segment (Svilaj – Doboj)
• Od Svilaja do Odžaka izgrađeno je samo 10 km u okviru FBiH. Preostalo je oko 46 km kroz Republiku Srpsku. Očekivani završetak: do 2026. godine .
• Ključni zastoj: dionica Ozimica – Poprikuše (12,8 km) između Žepča i Maglaja nije pokrenuta ni u izgradnju jer je tender za nadzor radova već dva puta propao. Posljednji put u maju 2025., pa je nastavak neizvjestan  .
• Rastu troškovi: planirani budžet za dionicu Medakovo – Poprikuše porastao je sa 391 miliona eura na čak 722 miliona eura, a rok realizacije pomjeren je sa kraja 2025. na kraj 2027. godinu .
⸻
2. Središnji segment (Doboj – Tarčin / Sarajevo)
• Ovaj dio je najaktivniji: više od 120 km je izgrađeno i u funkciji, stvarajući funkcionalnu vezu između Zenice i Sarajeva (Tarčin) .
• U periodu 2023–2024 otvoreno je nekoliko novih kilometara. Trenutno je aktivno sedam gradilišta na potezu Zenica – Doboj, ukupne dužine približno 55 km .
• Jedina preostala dionica u ovoj fazi je Ozimica – Poprikuše, čiji je tender u toku .
⸻
3. Južni segment (Tarčin – granica s Hrvatskom)
• Izgrađene su dionice Zenica sjever – Tarčin (Bradina) i Počitelj – Zvirovići (11 km), uključujući impresivan most “Hercegovina” .
• Još nedostaju:
• Mostar sjever – Mostar jug
• Tunel Kvanj – Buna
• Dionica kroz planinu Prenj, s planiranim tunelom dužine cca 10,5 km, čija gradnja tek treba početi i predviđa se da traje najmanje 6 godina   .
• Prema najavama JP Autoceste FBiH, radovi na ovim dionicama trebali bi početi tokom 2024. i 2025., uključujući raspišljanje tendera za Mostar jug – Tunel Kvanj, Tunel Kvanj – Buna, uz aktuelni tender na unosnoj dionici Mostar sjever – Mostar jug .
• Procjena je da će završetak tunela Prenj biti august 2030. godine  .
⸻
4. Ostali izazovi i opći razlozi kašnjenja
• Složena tender procedura, propadanje postupaka nadzora i ponovljeni tenderi bez jasnog ishoda  .
• Usporavanje zbog birokracije i administrativnih prepreka, posebno kod eksproprijacije zemljišta (npr. dionica Mostar sjever – Mostar jug) .
• Prekoračenje troškova i stalno povećanje budžeta  .
• Finansiranje donekle osigurano putem grantova iz EU i EIB-a, ali realizacija uvjetovana uspješnim tenderima i pravovremenim odlukama  .
Pregled zastoja
Segment
Glavni problemi
Sjeverni (Žepče – Maglaj)
Tender za Ozimica – Poprikuše dva puta propao, visoki troškovi
Središnji
Jedna dionica u tenderu (Ozimica – Poprikuše)
Južni
Nedostajuća dionice i tuneli (Mostar s.j. – s.j., Kvanj – Buna, Prenj)
Administracija
Spor tender proces, otežana eksproprijacija, politička proceduralna paraliza
Sažetak
Do danas je izgrađeno približno 44% trase Koridora Vc kroz BiH, koncentrirano u centralnim i sjevernim dijelovima. Glavni problemi jesu zakazivanje tendera, rast troškova, geografski izazovi (tunele, mostove) i administrativne blokade. Projekt se sada realno očekuje kompletiran najranije do 2030–2030, uz uvjet da započnu ključni radovi poput tunela Prenj i da se tenderske procedure uspješno provedu
Evo ti detaljan pregled korupcije u JP Autoceste FBiH i u firmama Euroasfalt i Hering, uz objašnjenje zašto autocesta na Koridoru Vc još nije izgrađena nakon toliko godina:
⸻
1. Kriminal u Autocestama FBiH (AC FBiH)
• Akcija “Koridor” (februar 2025.)
FUP je u koordiniranoj akciji uhapsio 15 osoba, uključujući bivše i aktuelne direktore: Elmedina Volodera, Adnana Terzića, Mirka Rogića, Kristijana Milasa, Jasmina Buču, Ademola Zolja i druge — zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja, sklapanja štetnih ugovora i pranja novca   .
Istraga je otkrila da je dionica Vranduk–Ponirak oštetila JP Autoceste FBiH za oko 19,5 miliona eura, navodno prema prijavi iz inostranstva    . OLAF (Evropski ured za borbu protiv prevara) također vodi istragu o mogućim malverzacijama, posebno u slučaju tunela Kvanj–Buna  .
• Visoki troškovi i prekoračenja rokova
Revizije su utvrdile drastično poskupljenje dionica do 150% u odnosu na planirane iznose  . Primjer: dionica Vranduk–Ponirak bila je planirana za 76,5 miliona €, projekt je zastao i potom nastavljen uz revidirani budžet od 52,5 miliona €, što dodatno ukazuje na moguće nepravilnosti  .
Trenutno je u funkciji oko 126 km Koridora Vc, dok je 55 km u izgradnji — od planiranih otprilike 325 km još nije izgrađeno više od 50% .
• Politička neusklađenost i birokratska paraliza
Projekat je usporen zbog političkih nesuglasica i nedostatka koordinacije između nivoa vlasti. Politika često zasjenjuje struku, što dovodi do odlaganja tendera, odugovlačenja i kašnjenja . Tehnički izazovi poput složenih gologijskih uslova (npr. tunel Prenj) dodatno koče napredak, a novi rokovi se pomjeraju s 2028. na 2030. godinu .
• Finansijski izazovi
Ukupno je potrošeno preko 518 miliona € kreditnih sredstava, plus akcize i putarine. Međutim, građani još ne vide adekvatan rezultat — i to je razlog za kontinuiranu frustraciju .
⸻
2. Korupcija i afere: Euroasfalt i Hering
• Namještanje tendera
Evropska investicijska banka (EIB) je zaustavila ugovor za dionicu Zvirovići–Počitelj jer je umjesto jeftinijeg konzorcija Hering & Viadukt, posao dodijeljen skupljem partnerstvu Euroasfalt–Strabag, uz optužbe da je direktor Jasmin Bučo favorizirao te firme   .
• Skandal u tenderu – diskvalifikacija Heringa
U tenderu vrijednom ~200 miliona KM, Hering-Viadukt su bili cjenovno najpovoljniji za oba LOT-a, ali su diskvalifikovani u jednom slučaju, dok je Euroasfalt proglašen boljim ponuđačem — bez jasnih razloga .
• Tunel Hranjen
Projekat smatraju jednim od najvećih financijskih promašaja: Euroasfalt je potrošio 97% alociranog iznosa, a završio samo 37% posla. Tražila se dodatna sredstva od oko 100 miliona KM, dok je tunel postao neupotrebljiv  .
Takođe, novinari su otkrili da je Euroasfalt izmjenio trasu tunela radi ekstraprofita, a nadzor je bio nepotpun i sumnjiv .
• Fiktivni troškovi i zloupotrebe
Direktoru Euroasfalta, Hamedu Ramiću, potvrđena je optužnica zbog plaćanja fiktivnih angažmana (na “Leading” agenciju) čime je pribavljena imovinska korist od preko 616.600 KM .
• Ponovljeni ugovori uprkos aferama
Euroasfalt je, uprkos aferama oko tunela Hranjen, opet angažovan za nastavak radova — što je dodatno poljuljalo povjerenje javnosti u cjelokupni projekat .
⸻
3. Zašto Koridor Vc nije izgrađen nakon 20+ godina?
1. Korupcija i kriminal – Istrage otkrivaju milionske malverzacije, poskupljenja, netransparentnost i štetne ugovore.
2. Složeni tehnički i geološki uslovi, poput tunela Prenj i Kvanj–Buna, dodatno usporavaju radove.
3. Politička disfunkcija – nedostatak koordinacije, političke blokade, favorizovanje određenih izvođača umjesto stručnih kriterija.
4. Usporen nadzor i kontrola – ignorisanje struke, slab tender oversight, nepotpun nadzor.
5. Neefikasan način financiranja – zaduživanje, akcize, kreditne linije – ali uz malo opipljivih rezultata na terenu.
Uz sve to, građani osjećaju ogromno opterećenje kroz poreze i namete, bez adekvatnih vidljivih koristi.
⸻
Donosim i kako to komentira javnost:
“Meni je ponekad smiješno kad kod nas ljudi kažu ‘pa oni nisu sposobni uraditi x’… jednostavno… ne zanimaju ih, a mogli bi više raditi da kradu manje.”
– Korisnik na Redditu 
“Tender vrijedan ~200 miliona maraka — konzorcij Hering-Viadukt je najjeftiniji, a ipak diskvalifikovan u jednom dijelu, proglašen boljim u drugom… opet Euroasfalt završi posao.”
– Lokalni medijski izvještaji 
⸻
Zaključak
Autoput na Koridoru Vc postao je simbol sistemskog neuspjeha – zbog institucionalne korupcije, lošeg upravljanja, slabog nadzora, političke neslogiće i tehničkih izazova. Iako se projekt povremeno malkice pomakne, osnovni problemi i dalje nisu riješeni.
Evo pregleda najznačajnijih zapreka i zastoja u izgradnji Koridora Vc u Federaciji BiH, organiziranih prema segmentima, te šta ih uzrokuje:
⸻
1. Sjeverni segment (Svilaj – Doboj)
• Od Svilaja do Odžaka izgrađeno je samo 10 km u okviru FBiH. Preostalo je oko 46 km kroz Republiku Srpsku. Očekivani završetak: do 2026. godine .
• Ključni zastoj: dionica Ozimica – Poprikuše (12,8 km) između Žepča i Maglaja nije pokrenuta ni u izgradnju jer je tender za nadzor radova već dva puta propao. Posljednji put u maju 2025., pa je nastavak neizvjestan  .
• Rastu troškovi: planirani budžet za dionicu Medakovo – Poprikuše porastao je sa 391 miliona eura na čak 722 miliona eura, a rok realizacije pomjeren je sa kraja 2025. na kraj 2027. godinu .
⸻
2. Središnji segment (Doboj – Tarčin / Sarajevo)
• Ovaj dio je najaktivniji: više od 120 km je izgrađeno i u funkciji, stvarajući funkcionalnu vezu između Zenice i Sarajeva (Tarčin) .
• U periodu 2023–2024 otvoreno je nekoliko novih kilometara. Trenutno je aktivno sedam gradilišta na potezu Zenica – Doboj, ukupne dužine približno 55 km .
• Jedina preostala dionica u ovoj fazi je Ozimica – Poprikuše, čiji je tender u toku .
⸻
3. Južni segment (Tarčin – granica s Hrvatskom)
• Izgrađene su dionice Zenica sjever – Tarčin (Bradina) i Počitelj – Zvirovići (11 km), uključujući impresivan most “Hercegovina” .
• Još nedostaju:
• Mostar sjever – Mostar jug
• Tunel Kvanj – Buna
• Dionica kroz planinu Prenj, s planiranim tunelom dužine cca 10,5 km, čija gradnja tek treba početi i predviđa se da traje najmanje 6 godina   .
• Prema najavama JP Autoceste FBiH, radovi na ovim dionicama trebali bi početi tokom 2024. i 2025., uključujući raspišljanje tendera za Mostar jug – Tunel Kvanj, Tunel Kvanj – Buna, uz aktuelni tender na unosnoj dionici Mostar sjever – Mostar jug .
• Procjena je da će završetak tunela Prenj biti august 2030. godine  .
⸻
4. Ostali izazovi i opći razlozi kašnjenja
• Složena tender procedura, propadanje postupaka nadzora i ponovljeni tenderi bez jasnog ishoda  .
• Usporavanje zbog birokracije i administrativnih prepreka, posebno kod eksproprijacije zemljišta (npr. dionica Mostar sjever – Mostar jug) .
• Prekoračenje troškova i stalno povećanje budžeta  .
• Finansiranje donekle osigurano putem grantova iz EU i EIB-a, ali realizacija uvjetovana uspješnim tenderima i pravovremenim odlukama  .
Pregled zastoja
Segment
Glavni problemi
Sjeverni (Žepče – Maglaj)
Tender za Ozimica – Poprikuše dva puta propao, visoki troškovi
Središnji
Jedna dionica u tenderu (Ozimica – Poprikuše)
Južni
Nedostajuća dionice i tuneli (Mostar s.j. – s.j., Kvanj – Buna, Prenj)
Administracija
Spor tender proces, otežana eksproprijacija, politička proceduralna paraliza
Sažetak
Do danas je izgrađeno približno 44% trase Koridora Vc kroz BiH, koncentrirano u centralnim i sjevernim dijelovima. Glavni problemi jesu zakazivanje tendera, rast troškova, geografski izazovi (tunele, mostove) i administrativne blokade. Projekt se sada realno očekuje kompletiran najranije do 2030–2030, uz uvjet da započnu ključni radovi poput tunela Prenj i da se tenderske procedure uspješno provedu
- fortaleza
#33221 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Zašto ovo nije urađeno u sklopu rada na samom mostu prije otvaranja, vjetrobran i osvjetljenje, čemu novi natječaj?RJ57 wrote: ↑18/08/2025 16:56 https://bljesak.info/gospodarstvo/flash ... jen/528853
-
neki
#33222 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
bila žurba da se otvori prije izbora, a vjetrobran svakako nije potrebanfortaleza wrote: ↑19/08/2025 09:12Zašto ovo nije urađeno u sklopu rada na samom mostu prije otvaranja, vjetrobran i osvjetljenje, čemu novi natječaj?RJ57 wrote: ↑18/08/2025 16:56 https://bljesak.info/gospodarstvo/flash ... jen/528853
- Haris.ba
#33223 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa nije bas tako. Bilo bi to onda planirano u prvom projektu.neki wrote: ↑19/08/2025 09:22bila žurba da se otvori prije izbora, a vjetrobran svakako nije potrebanfortaleza wrote: ↑19/08/2025 09:12Zašto ovo nije urađeno u sklopu rada na samom mostu prije otvaranja, vjetrobran i osvjetljenje, čemu novi natječaj?RJ57 wrote: ↑18/08/2025 16:56 https://bljesak.info/gospodarstvo/flash ... jen/528853
Ovako lakse "nastimati" da odredjeni zadovolje uslove, a veliki se nece zamarati da se prijave.
-
neki
#33224 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
pa nisam ni rekao da nije planirano u projektu...ali nije izvedeno jer bi produžilo radove za još nekoliko mjeseci
-
RJ57
#33225 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
nije neophodan ali je naravno potreban. potreban je na svakom mostu te visine.neki wrote: ↑19/08/2025 09:22bila žurba da se otvori prije izbora, a vjetrobran svakako nije potrebanfortaleza wrote: ↑19/08/2025 09:12Zašto ovo nije urađeno u sklopu rada na samom mostu prije otvaranja, vjetrobran i osvjetljenje, čemu novi natječaj?RJ57 wrote: ↑18/08/2025 16:56 https://bljesak.info/gospodarstvo/flash ... jen/528853