Ne mora nista znaciti, i ja sam otisao iz Sarajeva. Finansijski obezbijedjen, u svom stanu, ja radio dobar posao, zena radila. Govorio sta mi fali, super mi je ovdje. Dok nisu dosla djeca i dok se nisam poceo cesce susretati sa bosanskim zdravstvom.Rugafet wrote: ↑15/08/2025 14:42Pretpostavljam da pije kafu u Sarajevugeralt wrote: ↑15/08/2025 14:39Ko stvarno odluci da ce otici, taj se nece dugo zadrzavati da pije kafe u Bosni. Ja do 31. godine zivota nisam htio ici vani, i to sam cesto po kafama pricao. A onda sam promijenio misljenje, "prelomio" sam sa sobom da cu otici, i otisao 2,5 godine kasnije (bilo bi 1,5 da nije bilo korone).![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- geralt
#27701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#27702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slovenija se ne moze porediti.Rugafet wrote: ↑15/08/2025 14:43Prolazi i Hrvatska i Slovenija pa je li kod njih tako_BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2025 14:41Drzava je prosla i dalje prolazi kroz ogromnu tranziciju. Mozda cak i zaokret za 180 stepeni.
U tom svemu se pokazalo i pokazuje da neka mjesta nemaju buducnost, druga imaju i to je to.
Isto da ja tebi kazem provozaj se kroz Zenicu, Tuzlu, Banja Luku, pa vidi ima li ljudi.
A sto se Hrvatske tice, provozaj se Slavonijom, Baranjom, Likom, Banijom, Kordunom, vidjet ces vise spustenih roletni na prozorima nego sto si cevapa u zivotu pojeo.
-
toska
#27703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa u BiH je 92.-95. pola stanovništva bilo izbjeglice, što vani sto unutar BiH.
I onda porediš sa Slovenijom, a ni Hrvatska nije bila blizu nama.
I onda porediš sa Slovenijom, a ni Hrvatska nije bila blizu nama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#27704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I bas u Americi zavrsi zbog zdravstva? Cudnogeralt wrote: ↑15/08/2025 14:46Ne mora nista znaciti, i ja sam otisao iz Sarajeva. Finansijski obezbijedjen, u svom stanu, ja radio dobar posao, zena radila. Govorio sta mi fali, super mi je ovdje. Dok nisu dosla djeca i dok se nisam poceo cesce susretati sa bosanskim zdravstvom.Rugafet wrote: ↑15/08/2025 14:42Pretpostavljam da pije kafu u Sarajevugeralt wrote: ↑15/08/2025 14:39
Ko stvarno odluci da ce otici, taj se nece dugo zadrzavati da pije kafe u Bosni. Ja do 31. godine zivota nisam htio ici vani, i to sam cesto po kafama pricao. A onda sam promijenio misljenje, "prelomio" sam sa sobom da cu otici, i otisao 2,5 godine kasnije (bilo bi 1,5 da nije bilo korone).![]()
- Rugafet
#27705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ništa. Sjedite dje ste tu ste, meni ni iz djepa ni u djep. Onako, sere mi se od price kako smo različiti, drugačiji, neuporedivi, to kod nas mora bas tako. Kod svih drugih je drugačije.
Mislim Slavonija i Posavina ono ko Torino i Bratunac al ok.
- Rugafet
#27706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šta fali zdravstvu u usa? Skupo? To?_BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2025 14:54I bas u Americi zavrsi zbog zdravstva? Cudno![]()
- geralt
#27707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema boljeg zdravstva ako imas para i ako nisi glup ("sta ce mi zdravstveno osiguranje, bacanje para"). Ja srecom imam dovoljno._BataZiv_0809 wrote: ↑15/08/2025 14:54I bas u Americi zavrsi zbog zdravstva? Cudno![]()
A prvi cu reci da bogate EU zemlje imaju bolji socijalni sistem od Amerike. Za nju sam se odlucio zbog jezika (prestar sam da ucim norveski ili svedski, ne ide u glavu) i konkretne karijerne prilike koju sam imao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#27708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
geralt wrote: ↑15/08/2025 14:58
Nema boljeg zdravstva ako imas para i ako nisi glup ("sta ce mi zdravstveno osiguranje, bacanje para"). Ja srecom imam dovoljno.
A prvi cu reci da bogate EU zemlje imaju bolji socijalni sistem od Amerike. Za nju sam se odlucio zbog jezika (prestar sam da ucim norveski ili svedski, ne ide u glavu) i konkretne karijerne prilike koju sam imao.
-
Karikaturist
#27709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta kaze ko imalo zna nesto raditi moze uzeti platu od 2k.
Eh volio bih vidjeti u kojoj to zamisljenoj glavi, znam ih brdo vrijednih, marljivih koji znaju posao pa ni blizu da dokuce do te cifre.
Ili pricamo opet o lovackim forumskih pricama koje se naravno ne desavaju..
Eh volio bih vidjeti u kojoj to zamisljenoj glavi, znam ih brdo vrijednih, marljivih koji znaju posao pa ni blizu da dokuce do te cifre.
Ili pricamo opet o lovackim forumskih pricama koje se naravno ne desavaju..
- jeza u ledja
#27710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A koliko je ljudi u tvom okruzenju pricalo o odlasku u veci grad unutar BiH?ultima_palabra wrote: ↑15/08/2025 04:45 U nekom mikrookruzenju u kojem sam ja obitavao, skoro nikad se nije pricalo o odlasku iz Bosne, niti su ljudi imali to kao neku ambiciju. I dan-danas 90% ljudi s kojima sam se druzio su jos tamo. I to nije uopste neki super-bogati, tajkunski sloj drustva kojem je sve potaman.
I sada kad bih sebe uzeo kao jedinku van porodice, i pitao se gdje bih htio zivjeti, odgovor bi uvijek bila Bosna.
Ha jel...
Mladi ljudi idu u vece gradove ili tamo gdje imaju vise opcija za dobar posao i zaradu. Iz Sarajeva se za to moze samo vani.
Ja mislim da je bukvalno 95% ljudi koje sam ja znao barem razmatralo opciju odlaska vani, ako ne i aktivno ganjalo. Jedini koji nisu su djeca SDA-ovaca, koji su korelilali svoje novosteceno bogatstvo sa napretkom BiH i patriotizmom.
Razumijem da nije sad isto vrijeme, ali siguran sam da je ta brojka i dalje velika jer i dan danas znam ljude moje generacije koji razmatraju tu opciju ili odlaze, iako zive nadprosjecnim standardom u BiH.
Ali, nemamo svi ista iskustva i mikrookruzenja.
Last edited by jeza u ledja on 15/08/2025 16:28, edited 1 time in total.
-
toska
#27711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaki post fuliš poentu, bila je priča koliko je ljudi odselio iz BiH i zašto, a za tebe je izuzetno brutalan rat tu izgleda nebitan faktor, a ja mislim da je glavni.
-
Hendrix
#27712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma nema ba, pare same padaju samo kazes ja hocu radit. Istu suplju slusam citav zivot, posla ima preko glave samo nece niko da radi. I onda salji CVove, idi od vrata do vrata poslije faksa niko nece ni da te pogleda. A htio sam raditi, bas cudno kako mi nije posao tako lego kako bajke nalazu.
- jeza u ledja
#27713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudi se uvale u neke poslove i onda ti pametuju kako ima posla i do tebe je.Hendrix wrote: ↑15/08/2025 16:29 Ma nema ba, pare same padaju samo kazes ja hocu radit. Istu suplju slusam citav zivot, posla ima preko glave samo nece niko da radi. I onda salji CVove, idi od vrata do vrata poslije faksa niko nece ni da te pogleda. A htio sam raditi, bas cudno kako mi nije posao tako lego kako bajke nalazu.
-
ibizza
#27714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sinoc sa rodjacima iz Kelna na kafi, kazu da sva njihova raja, kolege sa poslu pricaju o odlasku iz DE
Opcije su Norveska, Španija, USA, Australija...ebg, mi iz BiH u Njemacku, a svabe iz Njemacke u USA 
-
Hendrix
#27715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Savrsen primjer kolega s faksa kuburio sa sranjem od posla 5-6 godina i naleti mu shema uvali se u stranu organizaciju. Odjednom lik posta na LinkedIn nekakve linkove za poslove sa porukom "posla ima ko hoce". Pa nije majke mi ni mjesec proso kako sam ga vidio i prica ista ko kod svih, poso sranje, nema alternative...kad legne stela odjednom se promjeni prica.jeza u ledja wrote: ↑15/08/2025 16:31Ljudi se uvale u neke poslove i onda ti pametuju kako ima posla i do tebe je.Hendrix wrote: ↑15/08/2025 16:29 Ma nema ba, pare same padaju samo kazes ja hocu radit. Istu suplju slusam citav zivot, posla ima preko glave samo nece niko da radi. I onda salji CVove, idi od vrata do vrata poslije faksa niko nece ni da te pogleda. A htio sam raditi, bas cudno kako mi nije posao tako lego kako bajke nalazu.![]()
To me iskreno najvise nervira. U redu, imao si vezu svaka cast uzivaj ali nemoj drzati predavanja kao da ta stela nije imala uticaja.
- jeza u ledja
#27716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Probas vamo, probas tamo, vratis se, ponovo odes....danas je svijet toliko zblizen da su sve te opcije moguce. Radis od kuce, radis malo od tamo, itd...
Mi imamo mindset formiran iz iz vremena kad je odlazak vani bila mnogo veca i konsekventnija zivotna odluka nego sto je danas. Odes malo negdje drugo da vidis kako je, pa formiras neko iskustvo. To je zdravo i za osobu i za drustvo.
Mi imamo mindset formiran iz iz vremena kad je odlazak vani bila mnogo veca i konsekventnija zivotna odluka nego sto je danas. Odes malo negdje drugo da vidis kako je, pa formiras neko iskustvo. To je zdravo i za osobu i za drustvo.
-
elcaliente
#27717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I bas sva njihova raja?
Znaci neke visoke skole imaju i strucnjaci su cim su im te zemlje opcije.
Last edited by elcaliente on 15/08/2025 16:40, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#27718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozda si trazio posao u pogresnoj bransi?Hendrix wrote: ↑15/08/2025 16:29 Ma nema ba, pare same padaju samo kazes ja hocu radit. Istu suplju slusam citav zivot, posla ima preko glave samo nece niko da radi. I onda salji CVove, idi od vrata do vrata poslije faksa niko nece ni da te pogleda. A htio sam raditi, bas cudno kako mi nije posao tako lego kako bajke nalazu.
-
Hendrix
#27719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Trazio u bransi u kojoj permanentno fali ljudi i kao firme se bore da zaposle jer toliko posla ima. Elem, suplja kao i sve u ovoj drzavi. Mala bara, puno rezervisanih mjesta i ovo malo sto ostane ili imas srece ili jbg.elcaliente wrote: ↑15/08/2025 16:40Mozda si trazio posao u pogresnoj bransi?Hendrix wrote: ↑15/08/2025 16:29 Ma nema ba, pare same padaju samo kazes ja hocu radit. Istu suplju slusam citav zivot, posla ima preko glave samo nece niko da radi. I onda salji CVove, idi od vrata do vrata poslije faksa niko nece ni da te pogleda. A htio sam raditi, bas cudno kako mi nije posao tako lego kako bajke nalazu.
- jeza u ledja
#27720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mah, ljudi obozavaju da uspjehe u zivotu objasnjavaju iskljucivo svojim radom i zalaganjem, a neuspjehe preprekama i manama okruzenja. Shodno tome i neuspjesi ili zalbe drugih na isti taj sistem se objasnjavaju njihovim licnim manjkom zalaganja ili pameti. Jedno ne moze u takvom mindsetu postojati bez drugog.Hendrix wrote: ↑15/08/2025 16:36Savrsen primjer kolega s faksa kuburio sa sranjem od posla 5-6 godina i naleti mu shema uvali se u stranu organizaciju. Odjednom lik posta na LinkedIn nekakve linkove za poslove sa porukom "posla ima ko hoce". Pa nije majke mi ni mjesec proso kako sam ga vidio i prica ista ko kod svih, poso sranje, nema alternative...kad legne stela odjednom se promjeni prica.jeza u ledja wrote: ↑15/08/2025 16:31Ljudi se uvale u neke poslove i onda ti pametuju kako ima posla i do tebe je.Hendrix wrote: ↑15/08/2025 16:29 Ma nema ba, pare same padaju samo kazes ja hocu radit. Istu suplju slusam citav zivot, posla ima preko glave samo nece niko da radi. I onda salji CVove, idi od vrata do vrata poslije faksa niko nece ni da te pogleda. A htio sam raditi, bas cudno kako mi nije posao tako lego kako bajke nalazu.![]()
To me iskreno najvise nervira. U redu, imao si vezu svaka cast uzivaj ali nemoj drzati predavanja kao da ta stela nije imala uticaja.
Dosta toga sto se desi u zivotu je i splet okolnosti, da ne kazem sreca, ali ljudi vole da misle da je iskljucivo do njih, jebiga.
- Ozimician
#27721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh konacno da se slozim.
I taj odlazak vani vise zavisi od drugih faktora nego od pojedinca licno. Da druge zemlje drze spuštenu rampu kao do 2012 god. 90% nas nikad ne bi vidjeli inostranstva.
Izuzetaka uvijek ima naravno.
Nije slucajno da je je Svedska puna BH ratnih migranata, USA poratnih, a Njemacka predratnih + 2012 pa dalje. Dakle daleko vecu ulogu igra okruzenje, nego mi sami, ali malo ko to sebi priznaje.
I taj odlazak vani vise zavisi od drugih faktora nego od pojedinca licno. Da druge zemlje drze spuštenu rampu kao do 2012 god. 90% nas nikad ne bi vidjeli inostranstva.
Izuzetaka uvijek ima naravno.
Nije slucajno da je je Svedska puna BH ratnih migranata, USA poratnih, a Njemacka predratnih + 2012 pa dalje. Dakle daleko vecu ulogu igra okruzenje, nego mi sami, ali malo ko to sebi priznaje.
- Rugafet
#27722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Važitoska wrote: ↑15/08/2025 16:27Svaki post fuliš poentu, bila je priča koliko je ljudi odselio iz BiH i zašto, a za tebe je izuzetno brutalan rat tu izgleda nebitan faktor, a ja mislim da je glavni.
- Rugafet
#27723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hehe aj reko malo da vidim vijesti, sta “ima novo” u domovini mi. Dodik, otcjepljenje, referendurmi, zveckanje oružjem, prijetnje…30 godina nakon rata. Super. I još me neko pita zašto si otišao 
Da dodam i u okruženju je veselo koliko vidim. Bas onako jedna fina slika regiona
Da dodam i u okruženju je veselo koliko vidim. Bas onako jedna fina slika regiona
-
moimoi
#27724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A pa sta bi ti? Da pricaju o ekonomiji? Usvajanju eu zakona? Poboljsanju zdravstva i skolstva?
Pa kako ce onda krasti??
Pa kako ce onda krasti??
- Rugafet