TOYOTA all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Better Man

#401 Re: TOYOTA all about

Post by Better Man »

nepass1 wrote: 14/08/2025 14:00 16-17g vozam nova auta i nikad mi nije garancija trebala ni za jedno
Svakako si 6-7 a bgm i duze miran pogotovo jer mi male kilometraze radimo. Rijetko kome nastupa prije 200kkm nego 10g.
Ja jedan popravak imao na autu u ovih 16-17g i to rucna na skodi, 80KM tad platio
Kocnice mjenjao na suzukiju na 60k platio 110KM u ovlastenom
I to je to osim servisa ulje filteri itd

Ne znam ni jednog majstora u gradu :D
Ja sam garanciju koristio na Cliu,a u pitanju je bio MP3 CD radio. Problem je bio kad je zima, odnosno kad su veći minusi, radio nije htio nikako da upali. Otišao u ovlašteni servis i oni ga izvadili i žice nazad nešta ispipali i vrate ga nazad i radi. Kad se drugi put to desilo, a desilo u roku 2 do 3 dana, opet odem kod njih i namjeste mi i odmah mi rekli da se treba zamjeniti i da će mi naručiti odmah i da će me čim im stigne zvati da zamjene. Tako je i bilo. U međuvremenu dok nije stigao novi , taj problem mi se dešavao, ali nisam morao ići njima, jer sam ga uspijevao upaliti. Samo kad ga uspijem upaliti ukucam njegovu šifru. Nisam bio jedini kome se to desilo. Dosta je ljudi tad imalo taj problem i svima su zamjenili. To mi se desilo u godini kad sam kupio auto, znači prva zima koja je došla.
kravamuzara

#402 Re: TOYOTA all about

Post by kravamuzara »

kabal1337 wrote: 14/08/2025 14:13
gentoo wrote: 14/08/2025 14:11
kravamuzara wrote: 14/08/2025 14:09

Citaj ti dalje pa ces doci do izuzetaka, zamajac nije kvacilo.
Screenshotaj to ovdje. Usput screenshotaj i sve ovo sto je ukljuceno.
Za zamajac ti mogu reci sa ipak spada u potrosne dijelove. I jest potrosni dio, lamela/ frikcioni materijal ga trosi vremenom.
Ima tu smicalica
Kad si van prave garancije onda pogotovo mogu kako hoce.

Kaze izuzetak postepeni gubitak kompresije i povecana potrosnja ulja.

3 godine kad prodju onda ce sve biti pohabanost i pogresna upotreba.
artur morgan

#403 Re: TOYOTA all about

Post by artur morgan »

Znači održavaš 10 godina auto u ovlaštenom servisu u pogrešnom uvjerenju da garancija sve pokriva :-D

Problem je što se puno vjeruje na usmenu riječ i u marketing.

Svaka garancija ima svoje pisane uslove, i treba je pročitati.
Last edited by artur morgan on 14/08/2025 15:16, edited 1 time in total.
dr_Evil

#404 Re: TOYOTA all about

Post by dr_Evil »

artur morgan wrote: 14/08/2025 15:15 Znači održavaš 10 godina auto u ovlaštenom servisu u pogrešnom uvjerenju da garancija sve pokriva :-D

Problem je što se puno vjeruje na usmenu riječ i na marketing.

Pa valjda svi smo culi onu osim potrosnih dijelova. A za zamajac kolega grijesi.
artur morgan

#405 Re: TOYOTA all about

Post by artur morgan »

dr_Evil wrote: 14/08/2025 15:16
artur morgan wrote: 14/08/2025 15:15 Znači održavaš 10 godina auto u ovlaštenom servisu u pogrešnom uvjerenju da garancija sve pokriva :-D

Problem je što se puno vjeruje na usmenu riječ i na marketing.

Pa valjda svi smo culi onu osim potrosnih dijelova. A za zamajac kolega grijesi.
Sad šta sve ulazi u potrošne dijelove...
Da, ali nisu samo potrošni dijelovi isključeni koliko vidim. Isključena su npr. svjetla. Led svjetla su jako skupa. Može se desiti kvar pa da prestanu raditi. U tom slučaju možeš imati baš visok trošak popravke ili zamjene. Nisam dalje nešto čitao ali eto to mi zapelo.
kravamuzara

#406 Re: TOYOTA all about

Post by kravamuzara »

Farovi takodjer nisu ukljuceni, a pogledajte slobodno cijenu farova za danasnja auta.
Jos jedna lijepa recenica pod izuzecima je "svi dijelovi od brtve ispusnog razvodnika do ispusnog sistema".

Obrati paznju da se nakon 3 godine vise nigdje ne koristi rijec garancija nego program, tu interpretacija uslova postaje puno zamagljenija.

Opet ponavljam, nije nuzno lose ali sve se na kraju svodi na trgovacke fore i marketing.

Do vozim njihov HEV ili ICE ne vjerujem da bih ganjao ta produzenja, za PHEV vjerovatno ima smisla.
dr_Evil

#407 Re: TOYOTA all about

Post by dr_Evil »

kravamuzara wrote: 14/08/2025 15:32 Farovi takodjer nisu ukljuceni, a pogledajte slobodno cijenu farova za danasnja auta.
Jos jedna lijepa recenica pod izuzecima je "svi dijelovi od brtve ispusnog razvodnika do ispusnog sistema".

Obrati paznju da se nakon 3 godine vise nigdje ne koristi rijec garancija nego program, tu interpretacija uslova postaje puno zamagljenija.

Opet ponavljam, nije nuzno lose ali sve se na kraju svodi na trgovacke fore i marketing.

Do vozim njihov HEV ili ICE ne vjerujem da bih ganjao ta produzenja, za PHEV vjerovatno ima smisla.
Pa vidi sve zavisi gdje si i koji odnos cijena popravke, servisa i osiguranja. Zna biti razlike u servisu u toyoti vs. nekom drugom. Recimo u prosjeku me kosta vise 200-300KM uraditi u Toyoti nego u nekom drugom lancu servisa. Popravke recimo da se neke pojave ne bih radio u Toyoti jer ne utice na garanciju. S druge strane ne moram placati ekstra kasko jer mi je to sve pokriveno vec ovim relax programom.

Rekao bih da ima nesto i do mentaliteta vozaca, obicno Toyote voze ljudi koji ne zele da se zajebaju oko auta.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#408 Re: TOYOTA all about

Post by konektovan »

Kia,sporyage 7 godina garancije se reklamira..crkne ti displey nakon 2 godine kurchinu dobijes, kao i kod toyote sa laznom 10 godiisnjom garancijom.
Mislim, garancija je odlicna stvar dok ti je auto ispravno.
hopi

#409 Re: TOYOTA all about

Post by hopi »

pa šta je onda pokriveno garancijom
radilica?
ventili?
blok motora?
karter?
eto te 4 stvari pod garancijom i kaže dosta
i pepeljara
konektovan

#410 Re: TOYOTA all about

Post by konektovan »

hopi wrote: 14/08/2025 22:20 pa šta je onda pokriveno garancijom
radilica?
ventili?
blok motora?
karter?
eto te 4 stvari pod garancijom i kaže dosta
i pepeljara
Ma i sa garancijom molis boga da sta ne bude...koliko god procitas uslove, uvijek postoje ona mala slova...i sve manja.
artur morgan

#411 Re: TOYOTA all about

Post by artur morgan »

Kad istekne garancija prodas auto, ko svabe :D
BiBi911

#412 Re: TOYOTA all about

Post by BiBi911 »

konektovan wrote: 14/08/2025 21:51 Kia,sporyage 7 godina garancije se reklamira..crkne ti displey nakon 2 godine kurchinu dobijes, kao i kod toyote sa laznom 10 godiisnjom garancijom.
Mislim, garancija je odlicna stvar dok ti je auto ispravno.
Kolega je MMI 2700€ platio jos cekao po godine da isti dodje sa mars-a i kada je pitao za garanciju dobio objasnjenje na 7 stranica zasto to nije podrzano. To je sve Marketing trik kao i kod ostalih.
kabal1337

#413 Re: TOYOTA all about

Post by kabal1337 »

nazalost kupci vise nisu ujedinjeni da kazu plasirao si podmuklo smece- kaznit cemo vas tako sto nece niko htjet da kupi vase smece.

kvalitet ce sve biti gori i gori dok se ovo ne desi. Ako se uopste i desi.
kravamuzara

#414 Re: TOYOTA all about

Post by kravamuzara »

kabal1337 wrote: 15/08/2025 09:17 nazalost kupci vise nisu ujedinjeni da kazu plasirao si podmuklo smece- kaznit cemo vas tako sto nece niko htjet da kupi vase smece.

kvalitet ce sve biti gori i gori dok se ovo ne desi. Ako se uopste i desi.
90% vozaca zna je li vozi dizel/benzin/struja i je li automatik/manual i tu je kraj.

Ne mozemo mi nikako pojmiti nacin na koji vecina bira auta.
"Ljepota", gnjolf za jedan broj noviji od komsijinog, pasulj za pijacu, ovaj mali citrus jer se lako parkira, hibriddddd, garancija 10 godina bajo moj, daj mi cadju jer benzin puno trosi, hjundai sa velikim ekranima sa reklame...
milojicabrzi

#415 Re: TOYOTA all about

Post by milojicabrzi »

Ma garancija je bitna u slučaju, ne daj Bože otkazivanja većih sklopova, bloka motora ili sl. sa troškovima popravke od 3000+ KM.

Za potrošne materijale, svakako garancija ne važi...daleko je to od filozofije da je cijeli auto "potrošni materijal". Dobar advokat i da vidiš kako radi garancija "k'o velika".

U suštini, kao što reče neko od forumaša, garancija se kao i kasko, uzima da ti nikad ne zatreba.

Imam Daciu koja je bila u garanciji 5 god/ 100 000 km, ja za 5 godina prešao oko 40-ak hiljada, niti jedne intervencije u garanciji nisam imao.

Davanje dobre i duge garancije, pokazuje da proizvođač vjeruje u svoj auto, zašto ostali nisu mangupi kao Kia i Toyota, da daju 7 ili 10 godina garancije, hajde budi mangup, pa izađi na tržište...
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#416 Re: TOYOTA all about

Post by Evolution_IV »

takvi prodaju kvalitet, ne prodaju garanciju :P
BiBi911

#417 Re: TOYOTA all about

Post by BiBi911 »

@milojicabrzi

Ne daju velike garancije jer kupci nisu navikli na to i ne treba im nesto aman zvucno da prodaju.

Tu gdje radim na ventil Sklop daju garanciju 2 god
Konkurencija svi daju 5god. Ovaj moj jevrej ima preko 70% trzista i tako vec 40godina.

Neko treba da bombarduje kupce sarenim lažama da nesto proda dok neko nema ni marketing odjel a proda haos puno.
milojicabrzi

#418 Re: TOYOTA all about

Post by milojicabrzi »

Ma ne bih baš rekao...prate auto-korporacije svaki mig i treptaj na tržištu. Kopiraju se rješenja, od kokpita pa sve do tekstila i dezena sjedišta, nova auta liče kao jaje jajetu.

Analiziraju se i upoređuju cijene, porast ili pad prodaje, razne prodajne akcije. Isprobaju oni sve sklopove i kompletan automobil vrlo dobro kad procijene da li na njega mogu dati garanciju 3, 5 ili 7 godina, 50, 100 ili 200 hiljada km.

Naravno, ima izuzetaka u nekim oblastima, ali kad pogledaš npr. bijelu tehniku, prate proizvođači jedni druge u svim segmentima, od garancije, servisa itd.

Tako da garancije ipak daju pouzdani i hrabri proizvođači, naročito ovi što se probijaju na neko tržište, neko opet igra na kartu dugogodišnje prisutnosti i pouzdanosti, ok poštujem i taj stav i pristup.

Za mene je pouzdanost kod auta, kad u nekih 10-ak godina i cca 100-150 hiljada km eksploatacije, osim redovnih servisa imam jednu ili nijednu intervenciju u smislu kvara ili zamjene dijela.

Ne bih nikad volio garanciju u kojoj sam svakih par mjeseci na servisu, makar i o njihovom trošku jer je to maltretiranje a ne bezbrižnost.
Last edited by milojicabrzi on 15/08/2025 14:20, edited 2 times in total.
konektovan

#419 Re: TOYOTA all about

Post by konektovan »

milojicabrzi wrote: 15/08/2025 12:52 Ma garancija je bitna u slučaju, ne daj Bože otkazivanja većih sklopova, bloka motora ili sl. sa troškovima popravke od 3000+ KM.

Za potrošne materijale, svakako garancija ne važi...daleko je to od filozofije da je cijeli auto "potrošni materijal". Dobar advokat i da vidiš kako radi garancija "k'o velika".

U suštini, kao što reče neko od forumaša, garancija se kao i kasko, uzima da ti nikad ne zatreba.

Imam Daciu koja je bila u garanciji 5 god/ 100 000 km, ja za 5 godina prešao oko 40-ak hiljada, niti jedne intervencije u garanciji nisam imao.

Davanje dobre i duge garancije, pokazuje da proizvođač vjeruje u svoj auto, zašto ostali nisu mangupi kao Kia i Toyota, da daju 7 ili 10 godina garancije, hajde budi mangup, pa izađi na tržište...
Da je duga..moze biti, ali da je i dobra...nije.
kabal1337

#420 Re: TOYOTA all about

Post by kabal1337 »

milojicabrzi wrote: 15/08/2025 14:18 Ma ne bih baš rekao...prate auto-korporacije svaki mig i treptaj na tržištu. Kopiraju se rješenja, od kokpita pa sve do tekstila i dezena sjedišta, nova auta liče kao jaje jajetu.

Analiziraju se i upoređuju cijene, porast ili pad prodaje, razne prodajne akcije. Isprobaju oni sve sklopove i kompletan automobil vrlo dobro kad procijene da li na njega mogu dati garanciju 3, 5 ili 7 godina, 50, 100 ili 200 hiljada km.

Naravno, ima izuzetaka u nekim oblastima, ali kad pogledaš npr. bijelu tehniku, prate proizvođači jedni druge u svim segmentima, od garancije, servisa itd.

Tako da garancije ipak daju pouzdani i hrabri proizvođači, naročito ovi što se probijaju na neko tržište, neko opet igra na kartu dugogodišnje prisutnosti i pouzdanosti, ok poštujem i taj stav i pristup.

Za mene je pouzdanost kod auta, kad u nekih 10-ak godina i cca 100-150 hiljada km eksploatacije, osim redovnih servisa imam jednu ili nijednu intervenciju u smislu kvara ili zamjene dijela.

Ne bih nikad volio garanciju u kojoj sam svakih par mjeseci na servisu, makar i o njihovom trošku jer je to maltretiranje a ne bezbrižnost.

Nema teorije da nakon nasih puteva 150 000 km dijelovi suspenzije budu bez intervencije. Mogu ako ne xagledas dok ne prolupa, a takvih je mnogo pogotovo na ovom forumu.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#421 Re: TOYOTA all about

Post by Evolution_IV »

kabal1337 wrote: 15/08/2025 17:03
milojicabrzi wrote: 15/08/2025 14:18 Ma ne bih baš rekao...prate auto-korporacije svaki mig i treptaj na tržištu. Kopiraju se rješenja, od kokpita pa sve do tekstila i dezena sjedišta, nova auta liče kao jaje jajetu.

Nema teorije da nakon nasih puteva 150 000 km dijelovi suspenzije budu bez intervencije. Mogu ako ne xagledas dok ne prolupa, a takvih je mnogo pogotovo na ovom forumu.
120k 🇧🇦 po nekom mom iakustvu plafon, samo ovi lazovi sto voze njemacka auta pricaju da nikad nista nisu mijenjali
konektovan

#422 Re: TOYOTA all about

Post by konektovan »

A koji to njemacki lazovi pricaju i gdje?? :(
Joj dijete, obolio si mlad hebote.. :-)
kabal1337

#423 Re: TOYOTA all about

Post by kabal1337 »

konektovan wrote: 15/08/2025 21:35 A koji to njemacki lazovi pricaju i gdje?? :(
Po forumu koliko sam ja upratio otkako sam ovdje je najmanje bilo kupljenih novih njemackih auta. I niko nista nije mjenjao tako da...

80% njih da se digne i detaljno oregleda bilo bi uloga
konektovan

#424 Re: TOYOTA all about

Post by konektovan »

kabal1337 wrote: 15/08/2025 21:37
konektovan wrote: 15/08/2025 21:35 A koji to njemacki lazovi pricaju i gdje?? :(
Po forumu koliko sam ja upratio otkako sam ovdje je najmanje bilo kupljenih novih njemackih auta. I niko nista nije mjenjao tako da...

A je li to svi forumasi imaju obavezu ovdje da javljaju sta su mjenjali? :-)
kabal1337

#425 Re: TOYOTA all about

Post by kabal1337 »

konektovan wrote: 15/08/2025 21:58
kabal1337 wrote: 15/08/2025 21:37

A je li to svi forumasi imaju obavezu ovdje da javljaju sta su mjenjali? :-)
Ko javlja?
Sami kazu nikad nista nisu...
Post Reply