Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#27626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jezu, vecina koja ovako komentarise nema djecu. Da imaju, nasadili bi se na glavu da dobiju najbolje obrazovanje. Do 2005. su nasi mogli studirati besplatno u At.. danas placaju nesto.. opet je to mizerija u odnosu sta dobiju… pogotovo ako nisi iz Sa pa moras placati smjestaj i hranu. Ne kazem da nije skuplje.. ali ako stavis na vagu.. nema dileme.
-
sumirprimus
#27627 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ni dvocifren broj. Dakle u bih jednocifren broj% vss Na redovnim skolama.
Kada sam ja bio klipan meni je govoreno upisi drzavni fax, uci I radi posteno I ne Moses propasti. I dodjose godine nidje veze. prodju likovi sa kurseva kojima priznaju isti stupanj obrazovanja. Primjera milion iz javnog zivota a zamislite tek ovako u rl.
Evo likova sto znamo: osmica, Irfan, sebija, kifla.drasko, mile, i ini drugi.
Kada sam ja bio klipan meni je govoreno upisi drzavni fax, uci I radi posteno I ne Moses propasti. I dodjose godine nidje veze. prodju likovi sa kurseva kojima priznaju isti stupanj obrazovanja. Primjera milion iz javnog zivota a zamislite tek ovako u rl.
Evo likova sto znamo: osmica, Irfan, sebija, kifla.drasko, mile, i ini drugi.
-
sumirprimus
#27628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja nisam vecina. Prva stvar za koju smo počeli štedjeti u zajedničkom životu je školovanje potomstva.i tu je ovaj info o cijenama u us un koristan jer su na cijeni jos uvijek. Nije toliko skupo koliko sam mislio.moimoi wrote: ↑13/08/2025 21:32 Jezu, vecina koja ovako komentarise nema djecu. Da imaju, nasadili bi se na glavu da dobiju najbolje obrazovanje. Do 2005. su nasi mogli studirati besplatno u At.. danas placaju nesto.. opet je to mizerija u odnosu sta dobiju… pogotovo ako nisi iz Sa pa moras placati smjestaj i hranu. Ne kazem da nije skuplje.. ali ako stavis na vagu.. nema dileme.
- Ozimician
#27629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pazite, situacija sa obrazovanjem je mac sa dvije ostrice ocito.
Evo ja neki dan sjedim s kolegom i on me pita. Da li moje dijete ima vece sanse da upise medicinu ako ostane u BiH ili ako preselimo u Njemacku? Ja mu kazem da su mu mnogo vece sanse da upadne na medicinu u BiH nego u Njemackoj. I onda on meni na to - pa koji cu onda đavo tamo ako mi dijete ima manje šanse da upise fakultet koji želi...
Evo ja neki dan sjedim s kolegom i on me pita. Da li moje dijete ima vece sanse da upise medicinu ako ostane u BiH ili ako preselimo u Njemacku? Ja mu kazem da su mu mnogo vece sanse da upadne na medicinu u BiH nego u Njemackoj. I onda on meni na to - pa koji cu onda đavo tamo ako mi dijete ima manje šanse da upise fakultet koji želi...
-
Messier
#27630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Previse planirate, to je moj dojam.
Upisati klinca na ucla, mit il floridu, to ce mu omoguciti srecu?
Tata dosao i rekao...
Mogu to, al ne zelim
Upisati klinca na ucla, mit il floridu, to ce mu omoguciti srecu?
Tata dosao i rekao...
Mogu to, al ne zelim
- jeza u ledja
#27631 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jbg jarane ako ti ne kontas u cemu je razlika onda…Ozimician wrote: ↑14/08/2025 00:18 Pazite, situacija sa obrazovanjem je mac sa dvije ostrice ocito.
Doduse, ja znam lika koji je isao studirati medicinu na US Virgin Islands.
No sad radi na urgentnoj, (ambulanti?) i bas mlati pare.
-
Messier
#27632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti si poludio poslije korone.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2025 00:55Jbg jarane ako ti ne kontas u cemu je razlika onda…Ozimician wrote: ↑14/08/2025 00:18 Pazite, situacija sa obrazovanjem je mac sa dvije ostrice ocito.
Evo ja neki dan sjedim s kolegom i on me pita. Da li moje dijete ima vece sanse da upise medicinu ako ostane u BiH ili ako preselimo u Njemacku? Ja mu kazem da su mu mnogo vece sanse da upadne na medicinu u BiH nego u Njemackoj. I onda on meni na to - pa koji cu onda đavo tamo ako mi dijete ima manje šanse da upise fakultet koji želi...![]()
Doduse, ja znam lika koji je isao studirati medicinu na US Virgin Islands.Moja pretpostavka je da nije mogao nigdje upasti u Americi. Ili se isao tamo zajebavati.
Bio si prije super lik, godinama.
Sta se dogodilo?
- jeza u ledja
#27633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije tebi dobro.Messier wrote: ↑14/08/2025 00:59Ti si poludio poslije korone.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2025 00:55Jbg jarane ako ti ne kontas u cemu je razlika onda…Ozimician wrote: ↑14/08/2025 00:18 Pazite, situacija sa obrazovanjem je mac sa dvije ostrice ocito.
Evo ja neki dan sjedim s kolegom i on me pita. Da li moje dijete ima vece sanse da upise medicinu ako ostane u BiH ili ako preselimo u Njemacku? Ja mu kazem da su mu mnogo vece sanse da upadne na medicinu u BiH nego u Njemackoj. I onda on meni na to - pa koji cu onda đavo tamo ako mi dijete ima manje šanse da upise fakultet koji želi...![]()
Doduse, ja znam lika koji je isao studirati medicinu na US Virgin Islands.Moja pretpostavka je da nije mogao nigdje upasti u Americi. Ili se isao tamo zajebavati.
Sta se dogodilo?
-
Messier
#27634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je super.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2025 01:55Nije tebi dobro.Messier wrote: ↑14/08/2025 00:59Ti si poludio poslije korone.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2025 00:55
Jbg jarane ako ti ne kontas u cemu je razlika onda…![]()
Sta se dogodilo?
Al hajd, ne znam sto se zavadismo, da zavrsimo?
I nastavimo normalno?
-
Messier
#27635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako percipirati pruzenu ruku pomirenja?
Jebiga, ne uci se to na ucla
Nema taj predmet decko
Jebiga, ne uci se to na ucla
Nema taj predmet decko
- Rugafet
#27636 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ok. Ali sigurno niko nece promijeniti odluku o odlasku jer školovanje u usa košta.jeza u ledja wrote: ↑13/08/2025 15:06I taj sa SSS mozda razmislja da ce njegovo dijete jednog dana na faks. Ovi sto ih se to ne dotice jednostavno preskoce.sumirprimus wrote: ↑13/08/2025 14:55da ali vi pricate o skolovanju na univerzitetima, sto isto tako nije los info, da se zna o kom je redu cifri rijec, ali dobar dio nasih ljudi ne ide na vss. jednostavno veci broj nasih ljudi je do sss.jeza u ledja wrote: ↑13/08/2025 14:48
Tema je da li se isplati zivot vani. Koliko kosta zivot u kojim zemljama je integralni dio te rasprave.
Ili je to tesko razumjeti?
a pitanje isplati il im se zivot vani u odnosu na ovaj u bih.
kad uporedis primanja, i mogucnosti naravno da se isplati. sva poenta.
Isto ko da pricamo o necemu sto dotice 1% ljudi jbt.![]()
- jeza u ledja
#27637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zasto da ne?Rugafet wrote: ↑14/08/2025 04:50Ma ok. Ali sigurno niko nece promijeniti odluku o odlasku jer školovanje u usa košta.jeza u ledja wrote: ↑13/08/2025 15:06I taj sa SSS mozda razmislja da ce njegovo dijete jednog dana na faks. Ovi sto ih se to ne dotice jednostavno preskoce.sumirprimus wrote: ↑13/08/2025 14:55
da ali vi pricate o skolovanju na univerzitetima, sto isto tako nije los info, da se zna o kom je redu cifri rijec, ali dobar dio nasih ljudi ne ide na vss. jednostavno veci broj nasih ljudi je do sss.
Neko sigurno hoce.
-
Bodkin
#27638 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Onda je budala. Ako ne revidirias odluku sa novim informacijama si idiotRugafet wrote: ↑14/08/2025 04:50Ma ok. Ali sigurno niko nece promijeniti odluku o odlasku jer školovanje u usa košta.jeza u ledja wrote: ↑13/08/2025 15:06I taj sa SSS mozda razmislja da ce njegovo dijete jednog dana na faks. Ovi sto ih se to ne dotice jednostavno preskoce.sumirprimus wrote: ↑13/08/2025 14:55
da ali vi pricate o skolovanju na univerzitetima, sto isto tako nije los info, da se zna o kom je redu cifri rijec, ali dobar dio nasih ljudi ne ide na vss. jednostavno veci broj nasih ljudi je do sss.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#27639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U DE postoji privatni medicinski fakultet, 20.000 €/godina i bolje obrazovanje nego na drzavnom.Ozimician wrote: ↑14/08/2025 00:18 Pazite, situacija sa obrazovanjem je mac sa dvije ostrice ocito.
- Ecci
#27640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobra fora sa US obrazovanjem, ne mora Harvard, MIT, moze i koledz, biznis/ekonomija, je sto ti otvara sva vrata, sirom svijeta.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2025 05:13Zasto da ne?Rugafet wrote: ↑14/08/2025 04:50Ma ok. Ali sigurno niko nece promijeniti odluku o odlasku jer školovanje u usa košta.jeza u ledja wrote: ↑13/08/2025 15:06
I taj sa SSS mozda razmislja da ce njegovo dijete jednog dana na faks. Ovi sto ih se to ne dotice jednostavno preskoce.
Neko sigurno hoce.
- Ozimician
#27641 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, ali to onda ponistava svu pricu o povoljnom studiranju u tim zemljama.Ecci wrote: ↑14/08/2025 10:25U DE postoji privatni medicinski fakultet, 20.000 €/godina i bolje obrazovanje nego na drzavnom.Ozimician wrote: ↑14/08/2025 00:18 Pazite, situacija sa obrazovanjem je mac sa dvije ostrice ocito.
Njemac ce onda radije otici u Madjarsku, Rumuniju, Bugarsku i platiti 3x manje za jednako validnu diplomu.
- Ecci
#27642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma nece. 20.000€ godisnje nije neka cifra. Ostace u njemackoj da studira na njemackom i zato sto misli/zna da je njemacko obrazovanje/zdravstvo bolje od bugarsko-rumunsko-madjarskog.Ozimician wrote: ↑14/08/2025 13:11Naravno, ali to onda ponistava svu pricu o povoljnom studiranju u tim zemljama.Ecci wrote: ↑14/08/2025 10:25U DE postoji privatni medicinski fakultet, 20.000 €/godina i bolje obrazovanje nego na drzavnom.Ozimician wrote: ↑14/08/2025 00:18 Pazite, situacija sa obrazovanjem je mac sa dvije ostrice ocito.
Njemac ce onda radije otici u Madjarsku, Rumuniju, Bugarsku i platiti 3x manje za jednako validnu diplomu.
- sinuhe
#27643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prvi put sam čuo da je neko emigrirao u Ameriku pred rat. Jedan srednjoškolac otišao kao na godinu u High School i nikad se nije vratio. Mslim da je i fakultet tamo završio još za vrijeme rata.
- Ozimician
#27644 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iz ovog sto sam ja susreo do sada, sve je suprotno od toga i privatni fakulteti ni u DE kao ni kod nas nisu na dobrom glasu, ako se bas tjera mak na konac.
Cifra od 20k € godisnje za skolarinu je ekvivalent skolarini od 15k KM u BiH (prema standardu) i ne mozes reci da je to niska cijena.
Posebno jos kad uzmes u obzir da ti ta diploma ne donosi nikakvu komparativnu prednost na trzistu rada, u odnosu na onu stecenu negdje drugo u EU (cak i ako mozda u teoriji i dobijes bolje znanje tu).
Njemacki zdravstveni sistem prima uveliko doktore iz Egipta, Sri Lanke, Indije, Kazahstana, Turske... sa tamosnjim diplomama.
Jedan Njemac, sa maternjim njemackim i EU diplomom ima vise nego odlicne sanse da upadne u taj sistem.
Međutim, ovo je opet priča sta radi jedan prosjecan Njemac. Prosjecan Bosanac koji sa porodicom, koja ne zna jezik, treba da s seli u stranu zemlju, ima vece sanse da mu dijete upise neki jak drzavni fakultet u BiH, nego u zemlji u koju tek dolazi.
Cifra od 20k € godisnje za skolarinu je ekvivalent skolarini od 15k KM u BiH (prema standardu) i ne mozes reci da je to niska cijena.
Posebno jos kad uzmes u obzir da ti ta diploma ne donosi nikakvu komparativnu prednost na trzistu rada, u odnosu na onu stecenu negdje drugo u EU (cak i ako mozda u teoriji i dobijes bolje znanje tu).
Njemacki zdravstveni sistem prima uveliko doktore iz Egipta, Sri Lanke, Indije, Kazahstana, Turske... sa tamosnjim diplomama.
Jedan Njemac, sa maternjim njemackim i EU diplomom ima vise nego odlicne sanse da upadne u taj sistem.
Međutim, ovo je opet priča sta radi jedan prosjecan Njemac. Prosjecan Bosanac koji sa porodicom, koja ne zna jezik, treba da s seli u stranu zemlju, ima vece sanse da mu dijete upise neki jak drzavni fakultet u BiH, nego u zemlji u koju tek dolazi.
- Rugafet
#27645 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma kome je ispalo da ide, taj ide, koristi priliku. Kakva cijena obrazovanja, ako i to proučava onda takvima i nije stalo da idu
- sinuhe
#27646 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iz BIH se emigrira iz ekonomskih razloga. Te druge stvari se rjješavaju u hodu. Ima li zemlje u kojoj neko nije studirao 
- dr_Evil
- dr_Evil
- jeza u ledja
#27649 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ima ljudi koji idu vani bas radi studiranja. Valjda ce taj htjeti vagati izmedju recimo Austrije i Amerike. Jedno je skoro pa besplatno, drugo boli glava. Nije valjda da govorim o necemu sto je rijetkost ili egzotika.
Ima ljudi i u kasnim 20-im koji razmisljaju o toj opciji.
A sto se tice roditelja koji se sele, naravno da ce i oni o tome razmisljati. Mozda im nece biti glavna stavka prilikom odlucivanja, ali nije nebitna. Bar ne nekima. Naravno pod uslovom da uopste imaju opciju da biraju gdje ce.
- Ozimician
#27650 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.krone.at/3867149
Kod nas u BiH ima ludih doktora ali ovo u Austriji je preludo i za nase standarde.
Doktorica dovela 12-godisnju kcerku na operaciju i pustila je da buši rupu u glavi pacijenta.
Kod nas u BiH ima ludih doktora ali ovo u Austriji je preludo i za nase standarde.
Doktorica dovela 12-godisnju kcerku na operaciju i pustila je da buši rupu u glavi pacijenta.