Updated wrote: ↑13/08/2025 15:29
Ima li neko iskustva sa prebacivanjem audio snimka sa magnetofonske trake u digitalni format?
Ma, sve to prebacivanje sa analogije (magnetofon, gramofon, kasetofon) se radi na sličan način. Jedine razlike su u nivoima signala različitih izvora zvuka koje trebaš podesiti da dobiješ dobar kvalitet zvuka sa malo šuma.
Ja bih ti preporučio kupovinu audio kartice (audio capturing, audio grabber) jer mikrofonski ulaz računara nije pravo rješenje, ali ako ti se ne daje novac, probaj sa mikrofonskim ulazom. Neke kartice će imati cinch ulaze, neke samo 3,5 mm, neke će doći sa adapterima sa cinch na 3,5 mm itd, provjeri ponudu. Moja je Alesis IO4. Kod nje su TRS 6,4 mm i XLR ulazi, nisu ni cinch, ni 3,5 mm. Imaš kartice za ugradnju u desktop kompjutere, kao i one koje se USB kopčaju na kompjuter/laptop.
Prikopčaj magnetofon line out izlazom na mikrofonski ulaz u računar ako nemaš karticu ili line in ulazom na karticu. Ako magnetofon nema line out, pokušaj izlazom za slušalice, iako taj nije optimalan izbor, bolje preko pojačala. Ako ni to nema, magnetofon na pojačalo, pa line out izlaz sa pojačala na računar/karticu. Ne možeš koristiti da izlaz sa magnetofona za pojačalo kopčaš na računar/karticu, nije isti signal kao na line out. Ako ti računar ili kartica nemaju cinch konektore, na primjer koristiš laptop (neki stariji imaju posebne ulaze za slušalice i mikorofon, noviji imaju kombinovani), kupi ili napravi adapter sa cinch na odgovarajući ulaz za tvoj računar/karticu.
Neke kartice automatski snime u odgovarajući format, ako nemaš karticu ili kartica nema tu mogućnost, ideš "ručno":
Instališi na računar neki program koji služi za snimanje. Meni je dobar Audacity, a možeš i druge. Program će sam instalisati potrebne codece za format u koji želiš snimiti (Flac, WAV, MP3 itd). Ako program ne instališe, morat ćeš sam naći codece i instalisati ih i u računar i u ubaciti u odgovarajući folder u programu.
Pokreneš program da snima ali ga pauziraš, da proces nije započeo (kao da pritisneš rec na magnetofonu, ali sa uključenim pause tasterom). Cilj je da program prepozna signale, ali da ne počne snimati. Pokreneš magnetofon, pronađeš dio na traci koji je najglasniji, njime podesiš jačinu signala na magnetofonu i/ili pojačalu da na VU metru programa ne ide u clipping (idi na nešta manje od 0 dB, recimo između -9 i -3, maksimalno 0).
Onda premotaš traku na početak, pritisneš "play" na magnetofonu, "rec" u programu i zatim ili pustiš da cijela traka bude snimljena kao jedan fajl koji poslije sam "siječeš" na individualne pjesme, ili snimaš pjesmu po pjesmu (za svaku pjemu pokrećeš na početku i zaustavljaš na kraju pjesme i program i magnetofon).
Sve šumove i druge greške rješavaš ili namještanjem signala na magnetofonu, koristi ako ima Dolby, ili filterima za to u programu, ili ručno "brišeš" nakon snimanja. Ako su šumovi zbog loših kablova, nabaviš druge kablove (brujanje zbog lošeg uzemljenja/mase itd).
Nisam prebacivao sa magnetofona, ali jesam sa kaseta, a magnetofon je, zapravo, samo veliki kasetofon, zar ne