Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑12/08/2025 10:44
[
Normalno da se mora raditi. Imaš jedan nezapamćen događaj koji je strovalio ogromne količine vode u kratkom periodu na kamenjar i koristiš ga kao referencu da je to tlo nestabilno.
Šta se desilo u srednjoj bosni 2014? Sišla kompletna brda.
O tome govorim. Nemjerljiva razlika u čvrstoći stijene oko Jablanice i Neretve generalno i one oko Bosne kod Zenice.
Evo ja pitao smartass:
Pa normalno je da se projektuje na vanredne uslove, na stogodisnje poplave npr.
Slucaj oko poplava ti je pokazao da ima nestabilnosti i u kanjonu Neretve.
Geolozi sa kojim ja komuniciram kazu da sto se tice geologije u BiH AI za sada uglavnom ne zna nista korisno.
Kazu i da pored situacije sa kanjonom Neretve opet bi isli tuda nego kroz Prenj. Jer, postoje neke stare duboke busotine i nije bajno ni kroz Prenj.
U Hercegovini su ce isto biti problemi, samo druge prirode od onih kroz Srednju Bosnu.
drug_profi wrote: ↑12/08/2025 11:45
Ma ok sve.
Moja početna premisa je da je izgradnja Prenja strahobalan projekat u koji se mora svaliti nemjerljiva količina novca i sve dok ne bude potpuno završen ti u stvari bacaš pare u rupu bez dna.
Gradnja preko vijadukta, kraćih tunela i sl. bi vjerovatno prije krenula jer bi se herinzi, euroasfalti lakše odlučili na te radove obzirom da je mnogo laše utvrditi na čemu gradiš kad nisi duboko u planini gdje nalijećeš na bujice, jezera, provalije...
I mogao bi podijeliti dionicu na više gradilišta i izvođača pa bi samim tim teoretski mogla biti i prije završena.
Tunel možeš bušiti samo sa dvije strane.
Da, inace smo dokazali da podjelom trase na vise dijelova i cjepkanjem na milion lotova se radi brze.
Vec napisano ovdje. Mi kasnimo sa radovima na potpuno ravnom terenu.
Stoga nije bitno sta je. Kasnjenje je ocekivano. I da se gradi okolo ako se moze za 5 god, mi cemo ga 15 pravit. Tunel ako moze za 6, mi cemo ga za 16 godina.
drug_profi wrote: ↑12/08/2025 12:34
Kažem teoretski bi moglo brže. Valjda sam jasno napisao ili moram svakom ponaosob objašnjavati.
Pa teoretski je nemoguce da drzava pravi popisanih 300km autoputa 5 decenija. Govorimo o prioritetnom i jedinom projektu. Ne zelim sad nekakve linkove kako negdje u njemackoj se gradi neka trasa 30 godina i sl.
Ne postoji primjer u svijetu, gdje se drzava odlucila na takav jedan strateski projekat i da ga mrljavi 30 i kusur godina.
Dakle namjera mi je da sagledamo dobre i lose strane odluke o trasi od Konjica do Mostara.
U normalnoj državi bi Prenj bio logično rješenje i bio bi među prvim gradilištima jer će se graditi dugo, možda i deceniju.
Kažem u normalnoj državi.
U ovom sanatorijumu nista nije normalno, pa ni logičan izbor.
Zato sam napomenuo da bi možda trasa kanjonom Neretve sa nekoliko tunela i vijadukta možda bila prije napadnuta jer se lakše rastaliti, nahraniti sve krokodile isl.
Šta su ono izvalili, da će čitav VC biti u prometu do 2030 ili 2032?
I ne znam da li je ikom upalo u oči kao meni; kad se izađe iz tunela Ivan na autocesti prema Mostaru, na Bradini, i ide prema naplatnim kućicama, taj dio je napravljen kao da autocesta nikad neće dalje ni nastaviti...hoću reći, obično kad su puštani dijelovi autoceste, napravi se skretanje sa buduće a utoceste a dio trase dalje se bar nazire..ovdje ne. Bradina je kraj.
Seyfo wrote: ↑12/08/2025 12:47
I ne znam da li je ikom upalo u oči kao meni; kad se izađe iz tunela Ivan na autocesti prema Mostaru, na Bradini, i ide prema naplatnim kućicama, taj dio je napravljen kao da autocesta nikad neće dalje ni nastaviti...hoću reći, obično kad su puštani dijelovi autoceste, napravi se skretanje sa buduće a utoceste a dio trase dalje se bar nazire..ovdje ne. Bradina je kraj.
Da, i ja sam to odmah primjetio. Mislim da je vec pisano o tome.
Jednostavno, ondje je jasno da ce nastavak morati cekati neke druge generacije.
Ili eto, mozemo posmatrati isa druge strane, mozda ce nastaviti veoma brzo, pa se nisu htjeli peglati sa gradnjom nekih skretanja i sl.
Ili eto, mozemo posmatrati isa druge strane, mozda ce nastaviti veoma brzo, pa se nisu htjeli peglati sa gradnjom nekih skretanja i sl.
pa tunel ide par stotina metara dalje - kako misliš da naprave nastavak i čemu kad je ovo posljednja planirana dionica na koridoru
kad se izađe iz tunela Ivan na autocesti prema Mostaru, na Bradini, i ide prema naplatnim kućicama, taj dio je napravljen kao da autocesta nikad neće dalje ni nastaviti...hoću reći, obično kad su puštani dijelovi autoceste, napravi se skretanje sa buduće a utoceste a dio trase dalje se bar nazire..ovdje ne. Bradina je kraj.
Ne znam ko je to pisao.
Problem Bradine je sto tu uopce nije planirana petlja, izlaz ili ulaz na autoput.
Pisano je da ono nije dobro napravljeno radi sigurnosti, pa radi guzvi.
I vidimo ondje guzve. Da je brze starom magistralom ici nego autoputem.
Kad se autoput nastavi, Bradina se ukida.
Ne mogu se sjetiti vise, ali mislim da je poslije Tarcina slijedeca petlja bas pred Konjic - Ovcari. Hoce li imati sada ko lobirati da se i tamo odradi kakva Nemila 2 pitanje je.
Optimus09 wrote: ↑12/08/2025 18:04
Znaci,nama ne treba nista dati u ruke,nikakvu moc ili novac.
Istina.
Ne možeš pokvarenim ljudima dat mogućnost odlučivanja i upravljanja nečim i očekivati dobar rezultat. Ruku u vatru bih smio stavit da su barem 2/3 merhametlija go lopov koji samo čeka svoju priliku da ukrade, zajebe, prevari.
Pod merhametlijama podrazumijevam ona naša patetična sranja o merhametli ljudima, dobroti, pozitivi i budalaštine kojima se naš narod redovno kiti.
Istina.
Ne možeš pokvarenim ljudima dat mogućnost odlučivanja i upravljanja nečim i očekivati dobar rezultat. Ruku u vatru bih smio stavit da su barem 2/3 merhametlija go lopov koji samo čeka svoju priliku da ukrade, zajebe, prevari.
Pod merhametlijama podrazumijevam ona naša patetična sranja o merhametli ljudima, dobroti, pozitivi i budalaštine kojima se naš narod redovno kiti.
Podmukli, zavidni, nemarni i lažljivi. Zato smo tu i gdje jesmo, po zaslugama.
Istina.
2/3 je malo
80% bi bilo isto ili gore samo da dobije priliku
Istina.
Podmukli, zavidni, nemarni i lažljivi. Zato smo tu i gdje jesmo, po zaslugama.
Tamo nekad sa nekih 30 i kusur kad se ovo počelo kao praviti, ja kontam kako ću za nekoliko godina petkom s posla pokupit zenu i djecu i na more na vikend ili na samo kupanje, kafu i veceru.
Sad sam dosao do tacke kad to vise nije izvedivo ni da ovog casa kinezi preuzmu cijelu dionicu. Jednostavno, penzija se blizi, ostarilo se, djeca svoju djecu imaju, itd.
Ov je sve bila jedna sarena laza, i velika propustena prilika da postanemo makar mali dio Evrope.
Decenije loših (kriminalnih) kadrova u javnim preduzećima i vlastima svih nivoa.
Rezultati vidljivi u bukvalno svakom segmentu, ne samo u cestogradnji. Obrazovanje se raspada, zdravstveni sektor na aparatima, sigurnost, stabilnost, niđe veze...
Ubiranje plodova dugogodišnjeg zajebavanja.
Jebeni projekt treće trake na nekoj magistralnoj cesti nisu u stanju uradit bez problema i marifetluka, o autocesti nema potrebe ni pričat.
Zato smo na pravoj poziciji: začelje Evrope i nebitna država.
drug_profi wrote: ↑12/08/2025 12:46
Dakle namjera mi je da sagledamo dobre i lose strane odluke o trasi od Konjica do Mostara.
U normalnoj državi bi Prenj bio logično rješenje i bio bi među prvim gradilištima jer će se graditi dugo, možda i deceniju.
Kažem u normalnoj državi.
U ovom sanatorijumu nista nije normalno, pa ni logičan izbor.
Zato sam napomenuo da bi možda trasa kanjonom Neretve sa nekoliko tunela i vijadukta možda bila prije napadnuta jer se lakše rastaliti, nahraniti sve krokodile isl.
Ako Kinezi dobiju probijanje tunela Prenj u njihovom punom kapacitetu, mogli bismo ga očekivati osposobljenog za promet već nakon 2-3 godine
escobar__ wrote: ↑12/08/2025 22:38
Decenije loših (kriminalnih) kadrova u javnim preduzećima i vlastima svih nivoa.
Rezultati vidljivi u bukvalno svakom segmentu, ne samo u cestogradnji. Obrazovanje se raspada, zdravstveni sektor na aparatima, sigurnost, stabilnost, niđe veze...
Ubiranje plodova dugogodišnjeg zajebavanja.
Jebeni projekt treće trake na nekoj magistralnoj cesti nisu u stanju uradit bez problema i marifetluka, o autocesti nema potrebe ni pričat.
Zato smo na pravoj poziciji: začelje Evrope i nebitna država.
Mislim da je jedan od najvećih problema prevelika decentralizacija vlasti.
Ali hajd ti sad nešto ovdje centralizuj kad je to odmah pitanje ugrožavanja vitalnog interesa.
Prema planu, odmah na izlaz iz tunela se nadovezuje vijadukt koji prelazi preko M17 i na brdo sa druge strane. Zato je prekid takav kakav jeste i ona krivina odmah na izlazu iz tunela (sa vijaduktom ce to biti pravac).
Nisam siguran ni hoce li ostati izlaz i naplatne u Bradini kada i ako nekada izgrade trasu dalje prema Konjicu. Mislim da je Bradina privremenog karaktera
Prema planu, odmah na izlaz iz tunela se nadovezuje vijadukt koji prelazi preko M17 i na brdo sa druge strane. Zato je prekid takav kakav jeste i ona krivina odmah na izlazu iz tunela (sa vijaduktom ce to biti pravac).
Nisam siguran ni hoce li ostati izlaz i naplatne u Bradini kada i ako nekada izgrade trasu dalje prema Konjicu. Mislim da je Bradina privremenog karaktera
Nije u planu da ostane izlaz Bradina. Ali kad će se raditi Bradina-Ovčari to niko ne zna. To je dionica koja ima najmanje pripreme završene. Ne znam ni da li ima trasu uopšte.
Thorgerson wrote: ↑12/08/2025 13:19
Nije u planu da ostane izlaz Bradina. Ali kad će se raditi Bradina-Ovčari to niko ne zna. To je dionica koja ima najmanje pripreme završene. Ne znam ni da li ima trasu uopšte.
Ima trasu ali još nema završen glavni projekat. Ono što se zna je da će od Bradine do Konjica skoro sva cesta biti u objektima (tuneli, mostovi, vijadukti). Možda oko 3-4 km ceste da će biti regularno
Spajanje tunela Ivan sa nastavkom autoceste će trajati mjesecima, jednog dana kada se i ako izgradi nastavak, što znači izlaz u Tarčinu pa opet vozi starom cestom, vjerovatno opet u sred ljeta i sezone.