Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Dobrinjac-u-Pragu

#51426 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

A sta je za vas peglanje? Ako vozi 80 ako je dozvoljeno 90? Ili ima tu neka matematika?
tuitamo

#51427 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tuitamo »

mali_balon wrote: 10/08/2025 10:32
tuitamo wrote: 10/08/2025 10:26 Šta stoji iza agresivne vožnje kod nas?
Karakter, mentalitet?
Stoji instrukor koji kandidata obucaba kako da sacuva njegovo (instruktorovo) auto......i sistem koji dozviljava da takvi vozaci izadji na cestu......mentalitet da si sam u saobracaju da ces voziti kako ti hoces boli te briga za ostale......genetski zapis zapreznih kola
Ovo je možda dobar put ka rješenju a manje uzrok.
Obuka vozača je prva stanica. Prema onome što ja vidim, vozači kao sa si postave kratke ciljeve pa onda ko volovi gone po cesti. U našim kanjonima se ne da uštediti 2min sa bržom vožnjom ali ovaj goni.

Meni je najveći paradoks autoput. Ja idem preticajnom trakom i vidljivo brže vozim od ovog u desnoj a volić dolazi iza brže i blica u fazonu požuri ili se skloni. Majmun.
Pri tome se zalijepi na 1m razmaka. A na računu debeli minus kojeg bi zadebljao za advokata.

Mislim budala će uvijek biti ali kod nas nekako posebno se vozi agresivno i takmičarski. Ja bih tu dotakao neostvarenost. Ta mala pobjeda ako nekome ne dozvoliš da se ukjuči ili ga pretekneš iako 30m kasnije naglo kočiš ovim volićima i majmunima puno znači. Zapravo samo to i ostaje da nešto u takvim životima da znači.
1Dante1

#51428 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 1Dante1 »

To mi nikada nece biti jasno. Ogranicenje 80, smara ga ako neko vozi 75/80, prosto nevjerovatno. To je sasvim uredna voznja, posebno ako nema oscilacija, milina, ne moras ti pratiti sat i koliko ides, prst u uho u gledas okolinu.
Ateista

#51429 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/08/2025 10:42
Ateista wrote: 10/08/2025 10:38
tokio25 wrote: 10/08/2025 10:36

ovo je mozda i najveci problem
prije 15-20 godina nije bilo toliko bolikuraca da kazem nego su vremenom uvidjeli ovo da prolazi i zato sada mozes vidjeti da se bahati i onaj u q7 i onaj u skodi fabiji npr
Da, nije bilo toliko bolikuraca koji peglaju i zaboli ih za druge, prije su bar znali da se sklone kad naprave kolonu, danas je to rijetkost.
kao sto rekoh vjerujem da si ti onako ok jer sam te i na drugim temama citao (mozda zato sto si ateista :D) i ono kontam ok si al ovo oko voznje si ekstrem
ne mogu da vjerujem da svaku situaciju pokusvas da izvrnes u svoju korist
npr ovo gore sto si citirao uopste nisam mislio na to sklanjanje kad naprave kolonu i sl nego da se u raskrsnici sada parkira i baja i onaj sto zeli biti baja
Ali to je sve dio iste price, debili koji misle samo na sebe, od toga da peglaju i nece da se sklone, preticu tako da ulijecu u makazice, blokiraju raskrsnice, ne daju zmigavce kad treba da omoguce drugima ukljucenje i slicno, sve su to odlike bolikuraca kojih je danas sve vise i vise.
mali_balon

#51430 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

tokio25 wrote: 10/08/2025 10:39
mali_balon wrote: 10/08/2025 10:38
tokio25 wrote: 10/08/2025 10:37

ko je rekao da je preticanje agresivna voznja?
kakvo vracanje u desnu traku kad ne moze?
agresivna voznja je kad pretices a i sam vidis da se ne mozes vratiti
Pa napravis si mjesta......kako rekoh desni zmigavac i lagano u desnu.....
a u desnoj vozilo?
Da, pa neces direktno na njega, dakle vec ga vidis u retrovizoru....vidis da ne koci ne pusta te onda ces mu najaviti svoju radnju tako sto ces upaliti desni zmigavac onda zapoceti lagano priblizavnaje.....naravno ovo radis ako imas mjesta tj zapoceo si radnju preticnaja na nekom pregledmo djelu puta itd itd.....a posto je situacija u saobracaju takva da ne mozes sve predvidjeti dolazi do svakavih situacija i preuzimas rizik samo sto sjednes u auto......
tokio25

#51431 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

upravo je to
zavisno sta ko smatra peglanjem
pojedincima je peglanje voznja po ogranicenju
ok smeta mi da vozim brze al cu cekati pogodan trenutak pa cu onda voziti 250 ako mogu kad ga prestignem
al necu pokusati da ugrozim i sebe i njega i jos x vozila okolo ako ima
Ateista

#51432 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 10/08/2025 10:45 A sta je za vas peglanje? Ako vozi 80 ako je dozvoljeno 90? Ili ima tu neka matematika?
Sta je kome peglanje je relativno, ali ko vidi kolonu iza sebe bio bi red da se skloni, bez obzira na to koliko vozio, pogotovo jos ako vozi 20 ispod ogranicenja sto je najcesci slucaj.
Ateista

#51433 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

mali_balon wrote: 10/08/2025 10:48
a u desnoj vozilo?
Da, pa neces direktno na njega, dakle vec ga vidis u retrovizoru....vidis da ne koci ne pusta te onda ces mu najaviti svoju radnju tako sto ces upaliti desni zmigavac onda zapoceti lagano priblizavnaje.....naravno ovo radis ako imas mjesta tj zapoceo si radnju preticnaja na nekom pregledmo djelu puta itd itd.....a posto je situacija u saobracaju takva da ne mozes sve predvidjeti dolazi do svakavih situacija i preuzimas rizik samo sto sjednes u auto......
:thumbup:
tokio25

#51434 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

a u desnoj vozilo?
super i je li problem reci jbg lose procjenio ja sam zajebo stvar i sve sto se desilo se desilo zbog moje nepromisljenosti da pocnem preticanje?
o tome ja govorim
jer svi smo mi nekad izazavali neki picvajz u saobracaju iz ovog ili onog razloga
problem ateiste je sto kaze jeste al nisam ja kriv nego drugi vozac
Ateista

#51435 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/08/2025 10:50 upravo je to
ok smeta mi da vozim brze al cu cekati pogodan trenutak pa cu onda voziti 250 ako mogu kad ga prestignem
Pa to i ja radim, preticem gdje je pogodno. Tad je bio pogodan momenat jer je bio dug i pregledan pravac, bilo je vremena i prostora da mi se omoguci vracanje, nisam uletio u makazice da neko u milisekundi mora da se sklanja.
tokio25

#51436 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 10/08/2025 10:50
Dobrinjac-u-Pragu wrote: 10/08/2025 10:45 A sta je za vas peglanje? Ako vozi 80 ako je dozvoljeno 90? Ili ima tu neka matematika?
Sta je kome peglanje je relativno, ali ko vidi kolonu iza sebe bio bi red da se skloni, bez obzira na to koliko vozio, pogotovo jos ako vozi 20 ispod ogranicenja sto je najcesci slucaj.
kako bolan bez obzira koliko vozio?
ako ej ogranicenje 60 i svi voze 60 ili cak 70 jer na 71 slika
sta treba? da uspori? da poremeti tempo svim vozilima samo da bi ti prestigao?
a i 20 ispod ogranicenja nije prekrsaj

je li tebi jasno da neko ko vozi po pravilima nema potrebu da se tebi sklanja ako to njemu nije namjera iz ajmo reci vozacke solidarnosti?

negdje sam procitao pravilo da je ometanje sobracaja sporom voznjom kad vozis 50% ispod ogranicenja mada to nije zvanicno
mali_balon

#51437 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

tuitamo wrote: 10/08/2025 10:47
tuitamo wrote: 10/08/2025 10:26 Šta stoji iza agresivne vožnje kod nas?
Karakter, mentalitet?
Stoji instrukor koji kandidata obucaba kako da sacuva njegovo (instruktorovo) auto......i sistem koji dozviljava da takvi vozaci izadji na cestu......mentalitet da si sam u saobracaju da ces voziti kako ti hoces boli te briga za ostale......genetski zapis zapreznih kola
Obuka vozača je prva stanica. Prema onome što ja vidim, vozači kao sa si postave kratke ciljeve pa onda ko volovi gone po cesti. U našim kanjonima se ne da uštediti 2min sa bržom vožnjom ali ovaj goni.

Meni je najveći paradoks autoput. Ja idem preticajnom trakom i vidljivo brže vozim od ovog u desnoj a volić dolazi iza brže i blica u fazonu požuri ili se skloni. Majmun.
Pri tome se zalijepi na 1m razmaka. A na računu debeli minus kojeg bi zadebljao za advokata.

Mislim budala će uvijek biti ali kod nas nekako posebno se vozi agresivno i takmičarski. Ja bih tu dotakao neostvarenost. Ta mala pobjeda ako nekome ne dozvoliš da se ukjuči ili ga pretekneš iako 30m kasnije naglo kočiš ovim volićima i majmunima puno znači. Zapravo samo to i ostaje da nešto u takvim životima da znači.
Te blicace ne jebem ni 3% bitno je da mu je uletim u 50m.....lagano lijevi zmigavac i pocnem preticanje.....kad zavrsim vracam se u desnu a on nek blica svira mami.....
Naravno necu ni ja voziti 80 i poceti preticanje.,...karikiram.....nego ako vozim 120 nailazim na sporije vozilo a vidim iza se neko zaletio naravno dodajem gas da sto prije preteknem to vozilo i vratim se u desnu da sto manje smetam ovom sto ide brze......

Sto se tice neostvarenosti tu si pogodio u sridu....ja vozim kia ceed i na AP vazda upalim tempomat 125 i lagano i zamalo scene uzemem bmw audi ili vw....eto ih u roku 10sek preticu...ali se opet vrate na prijasnju brzinu kada vide potrosnju.....a imas i ovih sto odu malo da "raspusu" dpf po autoputu
tokio25

#51438 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 10/08/2025 10:53
Pa to i ja radim, preticem gdje je pogodno. Tad je bio pogodan momenat jer je bio dug i pregledan pravac, bilo je vremena i prostora da mi se omoguci vracanje, nisam uletio u makazice da neko u milisekundi mora da se sklanja.
cek cek
jesi li rekao stranicu dvije prije da si pogresno procjenio situaciju? i da si poceo preticati a da si vidio i prije da se nisi mogao vratiti?

to je ono sto sam ti vec i rekao
ti si navikao da se sklanjaju i kad si poceo preticati pouzdao se da ce opet isto uraditi i skloniti se jer te smatraju budalom koja pretice
mali_balon

#51439 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

tokio25 wrote: 10/08/2025 10:52
a u desnoj vozilo?
super i je li problem reci jbg lose procjenio ja sam zajebo stvar i sve sto se desilo se desilo zbog moje nepromisljenosti da pocnem preticanje?
o tome ja govorim
jer svi smo mi nekad izazavali neki picvajz u saobracaju iz ovog ili onog razloga
Pa meni nije problem, ali ne znam jesam li imamo 2 3 takve situacije otkako vozim.....znam sta vozim, gdje vozim, svoje mogucnosti kao vozaca i sta ocekivati......nekada se moglo iz zivinica da sarajeva za 1h45minili zagreb sarajevo 4h danas ne moze da ga jebes......
Ateista

#51440 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/08/2025 10:55

je li tebi jasno da neko ko vozi po pravilima nema potrebu da se tebi sklanja ako to njemu nije namjera iz ajmo reci vozacke solidarnosti?

negdje sam procitao pravilo da je ometanje sobracaja sporom voznjom kad vozis 50% ispod ogranicenja mada to nije zvanicno
Ne meni, vec ako vidis da su svi brzi i napravio si kolonu.
Ako govorimo o pojedinacnim vozacima, dovoljno je drzati odstojanje da te mogu preteci, be ubrzavati, ne ometati me kod preticanja, ali ako naredas kolonu od 20 auta onda je do tebe i skloni se.
mali_balon

#51441 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Kada pocinjete radnje za koje mislite da su riskantne, jer nije svima sve isti rizik....smo se upitajte sta ako je u voziluniz suprotnog smjera neko kao vi
Last edited by mali_balon on 10/08/2025 11:06, edited 1 time in total.
Ateista

#51442 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/08/2025 10:58
cek cek
jesi li rekao stranicu dvije prije da si pogresno procjenio situaciju? i da si poceo preticati a da si vidio i prije da se nisi mogao vratiti?

ti si navikao da se sklanjaju i kad si poceo preticati pouzdao se da ce opet isto uraditi i skloniti se jer te smatraju budalom koja pretice
Nisam pogresno procijenio, pogresna procjena bi bila da je bilo knap i da sam ocekivao da mi se neko sklanja. Krenuo sam kad je bilo prostora i vremena, ako vec nije drzao odstojanje duznost mu je da mi omoguci da se vratim.
Zaboki me kako me smatraju, samo neka me ne ometaju kod preticanja.
tokio25

#51443 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

mali_balon wrote: 10/08/2025 11:02

o tome ja govorim
Pa meni nije problem, ali ne znam jesam li imamo 2 3 takve situacije otkako vozim.....znam sta vozim, gdje vozim, svoje mogucnosti kao vozaca i sta ocekivati......nekada se moglo iz zivinica da sarajeva za 1h45minili zagreb sarajevo 4h danas ne moze da ga jebes......
ma dobro tebe sam uzeo za primjer
vjerujem da nije problem vecini al konkretno ateisti izgleda jeste

ja razumijem sta ti govoris i vjerovatno smo nas dvojica slicni vozaci al mi smo 2 od xxxxxx
nepass je mozda drugi tip profi treci tip vozaca itd a ateista je skroz kategorija odvojeno od ovoga jer misli da moze da zna i da je bez lazne skromnosti iznad prosjeka
tokio25

#51444 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 10/08/2025 11:06

cek cek

Nisam pogresno procijenio, pogresna procjena bi bila da je bilo knap i da sam ocekivao da mi se neko sklanja. Krenuo sam kad je bilo prostora i vremena, ako vec nije drzao odstojanje duznost mu je da mi omoguci da se vratim.
ti mene sad jebes malo?

sta je ovo sto si napisao?
Ateista wrote: 09/08/2025 10:09
tokio25 wrote: 09/08/2025 09:21
Ateista wrote: 09/08/2025 08:44

Nisam nikog ugrozio, sve se dobro zavrsilo da nije doslo ni do kakvog kontakta, a da nisam reagovao doslo bi do frontalnog.
Ne mislim da sam najbolji, samo kad vidim kako vecina vozaca vozi, bez lazne skromnosti mogu reci da sam daleko bolji od prosjeka. :mrgreen:
Bez lazne skromnosti ti si opasnost na cesti sa tvojom voznjom i tim shvatanjima
Meni kod tebe samo da ne kazem smeta nego ajmo reci zapalo mi je za oko da neces da priznas kad nisi upravu
To famozno prestizanje forumasa ti branis toliko da bi covjek pomislio da si ti vozio po ogranicenju a svi ostali krsili zakon
Zatim voznja za vrijeme oduzete vozacke i sl
Ja sam davno rekao da ja prihvatam svoj dio odgovornosti u tome jer sam krenuo u preticanje kad nije bilo prostora za vracanje jer su idioti vozili nabijeni jedni drugima na guzicu. Problem je sto niko ne zeli da prizna da je ono sto je drugi vozac uradio daleko ozbiljnije i opasnije, odnosno generalno se uvijek sva krivica pokusava prebaciti na onoga ko pretice, ljudi su toliko uplaseni preticanja da su poceli cak objavljivati kao ugrozavanje kad neko sasvim regularno pretice i na vrijeme se vrati, sto smo mogli vidjeti par stranica unazad sa onom cisternom.
Zanemaruje se da postoji odgovornost i kod onih koje neko pretice, da oni imaju obavezu da omoguce onome ko ih pretice da se vrati, da ne smiju ubrzavati i ometati preticanje, te da je onemogucavanje nekome da se vrati ravno pokusaju ubistva jer es tako svjesno onaj ko pretice dovodi u rizik od frontalnog udesa.

Voznja dok je vozacka oduzeta nije po zakonu ali nikog ne ugrozava.
Ateista

#51445 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

a u desnoj vozilo?
o tome ja govorim
Nije problem, imao sam i ja gresaka koje sam pravio i nije mi problem priznati, desi se momenat nepaznje pa cak i losa procjena, ali ovo nije jedna od tih situacija, vec sam objasnio.
Ateista

#51446 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/08/2025 11:08
Ateista wrote: 10/08/2025 11:06

cek cek

ti mene sad jebes malo?

sta je ovo sto si napisao?
Ateista wrote: 09/08/2025 10:09
tokio25 wrote: 09/08/2025 09:21
Bez lazne skromnosti ti si opasnost na cesti sa tvojom voznjom i tim shvatanjima
Meni kod tebe samo da ne kazem smeta nego ajmo reci zapalo mi je za oko da neces da priznas kad nisi upravu
To famozno prestizanje forumasa ti branis toliko da bi covjek pomislio da si ti vozio po ogranicenju a svi ostali krsili zakon
Zatim voznja za vrijeme oduzete vozacke i sl
Ja sam davno rekao da ja prihvatam svoj dio odgovornosti u tome jer sam krenuo u preticanje kad nije bilo prostora za vracanje jer su idioti vozili nabijeni jedni drugima na guzicu. Problem je sto niko ne zeli da prizna da je ono sto je drugi vozac uradio daleko ozbiljnije i opasnije, odnosno generalno se uvijek sva krivica pokusava prebaciti na onoga ko pretice, ljudi su toliko uplaseni preticanja da su poceli cak objavljivati kao ugrozavanje kad neko sasvim regularno pretice i na vrijeme se vrati, sto smo mogli vidjeti par stranica unazad sa onom cisternom.
Zanemaruje se da postoji odgovornost i kod onih koje neko pretice, da oni imaju obavezu da omoguce onome ko ih pretice da se vrati, da ne smiju ubrzavati i ometati preticanje, te da je onemogucavanje nekome da se vrati ravno pokusaju ubistva jer es tako svjesno onaj ko pretice dovodi u rizik od frontalnog udesa.

Voznja dok je vozacka oduzeta nije po zakonu ali nikog ne ugrozava.
Napisao sam da je moja odgovornost jer sam krenuo kad nema prostora za vracanje, jer sam svjestan da zakonski to nije po pravilu i da bi u slucaju udesa dio krivice bio i na meni. Opet, nije losa procjena i nije greska, opet bih isto uradio i radio sam slucna preticanja, to je jedini put da mi se desilo da mi neko ne da da se vratim.
tokio25

#51447 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 10/08/2025 11:03
tokio25 wrote: 10/08/2025 10:55

Ne meni, vec ako vidis da su svi brzi i napravio si kolonu.
Ako govorimo o pojedinacnim vozacima, dovoljno je drzati odstojanje da te mogu preteci, be ubrzavati, ne ometati me kod preticanja, ali ako naredas kolonu od 20 auta onda je do tebe i skloni se.
sad se vec vrtimo u krug
jesi li vidio ko je napravio kolonu i zbog cega?
po onome sto znamo ne nisi jer nisi stigao na celo kolone
ti si presjekao nekoga u sredini koji isto ide u koloni iza tog peglaca i vjerovatno i on zeli isto preteci samo nije ateista koji je procjenio da moze

ako govorimo o pojedincima vec ti je neko napisao zasto se drzi odstojanje a to nije zbog tvog preticanja
u tom slucaju cekaj svoj red za preticanje jer ocito ne mozes ti zadnji poceti preticati kad onaj drugi isto vjerovatno nije nasao zgodnu priliku da pretekne
dal zbog slabijeg automobila zbog straha itd nebitno je
tokio25

#51448 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 10/08/2025 11:09

o tome ja govorim
Nije problem, imao sam i ja gresaka koje sam pravio i nije mi problem priznati, desi se momenat nepaznje pa cak i losa procjena, ali ovo nije jedna od tih situacija, vec sam objasnio.
al je objasnio i drugi forumas sta se zapravo desilo sto pobija tvoje objasnjenje i da je to bila dobra procjena i sve ostalo kako si opisao
znaci "uhvacen" si u peglanju situacije u svoju korist iako nije bila
i ti to neces da prihvatis
u tome je problem
problem je sto je neko drugi u pravu a ne ti
nepass1

#51449 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

A brate prilagodis se situaciji. Ogranicenje 80 ja vozim 70 auto iza se lijepi, pustim gas i idi. Vozim 100 na 80 ogranicenju lik se lijepi pustim gas i idi 140-150 boli me briga.
Ako hocu ispred da prestizem ne cekam 5 sec i dumam hocu li ili ne. Ne dajem povod ovom iza mene da krene u preticanje, izbacim se malo, uradim sve da ako je normalna osoba iza zna da sam nestrpljiv i jedva cekam da krenem prestizati.
tuitamo

#51450 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tuitamo »

mali_balon wrote: 10/08/2025 10:57
tuitamo wrote: 10/08/2025 10:47

Te blicace ne jebem ni 3% bitno je da mu je uletim u 50m.....lagano lijevi zmigavac i pocnem preticanje.....kad zavrsim vracam se u desnu a on nek blica svira mami.....
Naravno necu ni ja voziti 80 i poceti preticanje.,...karikiram.....nego ako vozim 120 nailazim na sporije vozilo a vidim iza se neko zaletio naravno dodajem gas da sto prije preteknem to vozilo i vratim se u desnu da sto manje smetam ovom sto ide brze......

Sto se tice neostvarenosti tu si pogodio u sridu....ja vozim kia ceed i na AP vazda upalim tempomat 125 i lagano i zamalo scene uzemem bmw audi ili vw....eto ih u roku 10sek preticu...ali se opet vrate na prijasnju brzinu kada vide potrosnju.....a imas i ovih sto odu malo da "raspusu" dpf po autoputu
Najbolje i jeste ignorisati. Preteći i vratiti se u desnu traku. Ja kad nisam baš nagodan malo pustim vode za brisače pa malo pošpricam volića iza po ‘faci’ :)

To što ti daš gas dodatno to je tvoja volja ali nije obaveza. Kada pretičeš imaš svoju brzinu i bitno da so brži od ovog u desnoj.
Post Reply