Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post Reply
Prpa.ba

#8601 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Prpa.ba »

Penzija ne bi trebala biti funkcija koliko je ko uplacivao, nego koliko ko ima da uplati njima. Mozda bi penzionere onda malo i nasekiralo kako zivi prosjecni radnik.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8602 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Truba »

Prpa.ba wrote: 07/08/2025 10:37 Penzija ne bi trebala biti funkcija koliko je ko uplacivao, nego koliko ko ima da uplati njima. Mozda bi penzionere onda malo i nasekiralo kako zivi prosjecni radnik.
ima i ta...to je pravi kapitalizam
ali kod nas je penzija kao i rudarstvo i struja socijalna kategorija
zemlja u tranziciji
Drugclanbiblioteke

#8603 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Drugclanbiblioteke »

Koliko je zdrava ekonomija tolike su i penzije.
Ako se ne varam zadnjih 5 godina se dopunjava PIO/MIO iz poreza (budzeta).
Rjesenje je otvoriti 100.000 novih radnih mjesta i tako puniti PIO/MIO.
A od toga nema nista.

Suti, dobro je ne puca.
Zivjeli su po tom motu, neka uzivaju u penziji na isti nacin :bih:
esso_sa

#8604 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by esso_sa »

Penziju treba omoguciti izbor kako i gdje da se uplacuje.
Ja npr hocu da mi se omoguci da sam sebi uplacujem penziju u neki moj penzioni fond. Ono sto sam do danas uplatio u drzavni fond takodjer da se prebaci u taj moj fond.
I kasnije, kada odem u penziju, da zivim od para koje sam uplatio u taj fond. Pa ako sam malo uplacivao ili nikako - sam sebi sam kriv, nije drzava.
Isto i za obrnuto...
Isto mislim i za zdravstveno. Koliko uplatis, toliko i dobijes
A ne da cekam sadaku od drzave da mi za penziju isplati djelic para od onoga sto sam stvarno uplatio i pruzi kitu od zdravstvene usluge. Ili da mi ne isplati nista, ako umrem prije ili brzo nakon odlaska u penziju
kakotakonikako

#8605 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by kakotakonikako »

Styling wrote: 07/08/2025 09:41
kakotakonikako wrote: 06/08/2025 13:54
mishic wrote: 06/08/2025 11:44 Medijska halabuka oko "pomoći penzionerima" je tolika da bi se reklo da je svaki ponaosob dobio hiljade KM. A zapravo ova kap u moru koju čak nisu dobili ni svi penzioneri ni iz daleka ne pokriva povećanje troškova kroz sva silna poskupljenja koja se ne zaustavljaju.

Imam osjećaj da je ova medijska halabuka napravljena s ciljem da se stiša nezadovoljstvo penzionera i da tolika galama oko toga treba da nadomjesti ono što su penzioneri stvarno trebali dobiti.

Bajke i slatkorječivost ove vlade služe tome da nadomjeste nesposobnost i neuspjehe.
:thumbup:

Nicija nije do zore gorjela.

:bih:
Ne mogu penzioneri ocekivati da Federacija ispravlja greske koje je pocinio poslodavac koji je uplacivao minimalne doprinose a radnici sutjeli. Ili to sto je SDA vlada odmah iza rata penzionirma koji su po "starom" obracunu imali visoke panzije jer su u bivsem sistemu imali velike plate, prepolovio penzije i sveo ih ispod prosjeka, pa su tek sada sa svim povecanjima dobacili do nekog prosjeka.
Takodje, ne moze Federalna vlada biti kriva sto u velikom broju domacinstava ima jedna penzioner, jer drugi clan porodice nije radio ili nemaju uslova za penziju.
Sa tobom ne vrijedi diskutovati jer za ocigledne greske sadasnjih na vlasti ti kritikujes SDA. Ali to jr vasa mantra.
Ponovicu - nicija nije do zore gorjela. Da su ujedinjeni i pametni penzioneri pa da izadju na ulice. Jedino tako se moze sa ovim foteljasima.

last mohicans

#8606 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by last mohicans »

Zalosno da nisu isplatili ljudima pomoć koji primaju srazmjerne penzije, pa ima ljudi koji primaju 2km, 50/100, a ukupno nemaju vise o minimalne. Nista vise se nije ni očekivalo od ekonomskih magova kao Nikšić, Vojin ili mali uvlakač Dizdar.
mishic

#8607 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by mishic »

Neovisno od ovako ugroženog i katastrofalnog položaja penzionera o čijoj "pomoći" se govori kao da su dobili ministarske plate ova Vlada je jedna od najgorih za dugi niz godina. Jedino čime se mogu pohvaliti je enormno zaduživanje iz brojnih izvora čime kopiraju Dodika i tamošnji režim. Sve ostalo je katastrofa a i ne bilo sa Nikšićem na čelu.
Styling

#8608 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Styling »

kakotakonikako wrote: 07/08/2025 11:38
Styling wrote: 07/08/2025 09:41
kakotakonikako wrote: 06/08/2025 13:54

Nicija nije do zore gorjela.

Ne mogu penzioneri ocekivati da Federacija ispravlja greske koje je pocinio poslodavac koji je uplacivao minimalne doprinose a radnici sutjeli. Ili to sto je SDA vlada odmah iza rata penzionirma koji su po "starom" obracunu imali visoke panzije jer su u bivsem sistemu imali velike plate, prepolovio penzije i sveo ih ispod prosjeka, pa su tek sada sa svim povecanjima dobacili do nekog prosjeka.
Takodje, ne moze Federalna vlada biti kriva sto u velikom broju domacinstava ima jedna penzioner, jer drugi clan porodice nije radio ili nemaju uslova za penziju.
Sa tobom ne vrijedi diskutovati jer za ocigledne greske sadasnjih na vlasti ti kritikujes SDA. Ali to jr vasa mantra.
Ponovicu - nicija nije do zore gorjela. Da su ujedinjeni i pametni penzioneri pa da izadju na ulice. Jedino tako se moze sa ovim foteljasima.

Naravno da kritikujem jer su to sve naslijedjeni problemi i pogresno vodjena politika zadnjih 25 godina. Ti tipicno SDFA-ovski ocekujes da ova vlast u jednom mandatu rijesi sve socijalne i ekonomske probleme koje ste vi kreirali za svoje vladavine.
Styling

#8609 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Styling »

mishic wrote: 07/08/2025 11:58 Neovisno od ovako ugroženog i katastrofalnog položaja penzionera o čijoj "pomoći" se govori kao da su dobili ministarske plate ova Vlada je jedna od najgorih za dugi niz godina. Jedino čime se mogu pohvaliti je enormno zaduživanje iz brojnih izvora čime kopiraju Dodika i tamošnji režim. Sve ostalo je katastrofa a i ne bilo sa Nikšićem na čelu.
Sto naravno nije tacno, jer se ova vlada zaduzuje planski i namjenski, uz istovremenu otplatu vanjskih zaduzenja. Nista se ne radi stihijski i bez plana. Tu suplju mozes nekome drugom prosipati.
Trappist

#8610 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Trappist »

:lol:
Na sta spade ovaj forum...
mishic

#8611 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by mishic »

hahhahahhaa, sreća pa ima ovaj gumb kojim se botovi mogu eliminirati da se ne moraju slušati njihova botovska kmečanja
mishic

#8612 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by mishic »

spade na skotove/botove
Styling

#8613 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Styling »

mishic wrote: 07/08/2025 12:11 spade na skotove/botove
NIje fino za sebe tako govoriti. :skoljka:
dječak sa šibicama

#8614 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by dječak sa šibicama »

Ali primjetiti kako se uvijek povlace isti argumenti kad su tema penzije, cijena elektricne energije, kriv je narod jer je nezadovoljan.

Medjutim kad se zaposljavaju savjetnici na savjetnike, dizu plate uhljupima iz stranke, onda muk sutnja omerta. Za to ima para, tada nema "ali nema se para, mora se stegnut kais" botovskog proljeva.
Tada narod ima da placa poreze i suti.

Lijepo su oni to zamislili, u medjuvremenu imaju zadatak da botuju kako nije sve tako crno, gradjani ne iseljavaju u Njemacku, dobro se zivi, puni su trzni centri, vidi koliko auta na ulicama, vidi koliko se stanova gradi, hajmo pozitivno, zasto samo mracite kenj kenj kenj.
HelaS

#8615 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by HelaS »

esso_sa wrote: 07/08/2025 11:24 Penziju treba omoguciti izbor kako i gdje da se uplacuje.
Ja npr hocu da mi se omoguci da sam sebi uplacujem penziju u neki moj penzioni fond. Ono sto sam do danas uplatio u drzavni fond takodjer da se prebaci u taj moj fond.
I kasnije, kada odem u penziju, da zivim od para koje sam uplatio u taj fond. Pa ako sam malo uplacivao ili nikako - sam sebi sam kriv, nije drzava.
Isto i za obrnuto...
Isto mislim i za zdravstveno. Koliko uplatis, toliko i dobijes
A ne da cekam sadaku od drzave da mi za penziju isplati djelic para od onoga sto sam stvarno uplatio i pruzi kitu od zdravstvene usluge. Ili da mi ne isplati nista, ako umrem prije ili brzo nakon odlaska u penziju
mishic

#8616 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by mishic »

Stanovništvo Bosne i Hercegovine se raspolovilo. Koliko god nas je ostalo u zemlji toliko nas je u dijaspori. I da nije te dijaspore ovdje bi se uveliko umiralo od gladi. Oni koji tjeraju građane u dijasporu ne razmišljaju o tome kako i čime će isplaćivati penzije. Njihova briga je vezana isključivo za izborni mandat. A dugovi, fondovi i sve poslije njih nije predmet njihova interesovanja jer oni će sebe i svoje obezbijediti i namiriti.
Haris.ba

#8617 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Haris.ba »

mishic wrote: 07/08/2025 12:25 Stanovništvo Bosne i Hercegovine se raspolovilo. Koliko god nas je ostalo u zemlji toliko nas je u dijaspori. I da nije te dijaspore ovdje bi se uveliko umiralo od gladi. Oni koji tjeraju građane u dijasporu ne razmišljaju o tome kako i čime će isplaćivati penzije. Njihova briga je vezana isključivo za izborni mandat. A dugovi, fondovi i sve poslije njih nije predmet njihova interesovanja jer oni će sebe i svoje obezbijediti i namiriti.
Ovo je mit. Ne bi se umiralo od gladi. Bilo bi cupavije, ali daleko od propasti.

A, narod glasa na izborima svoju sudbinu. Ne treba to zaboraviti.
HelaS

#8618 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by HelaS »

mishic wrote: 07/08/2025 12:25 Stanovništvo Bosne i Hercegovine se raspolovilo. Koliko god nas je ostalo u zemlji toliko nas je u dijaspori. I da nije te dijaspore ovdje bi se uveliko umiralo od gladi. Oni koji tjeraju građane u dijasporu ne razmišljaju o tome kako i čime će isplaćivati penzije. Njihova briga je vezana isključivo za izborni mandat. A dugovi, fondovi i sve poslije njih nije predmet njihova interesovanja jer oni će sebe i svoje obezbijediti i namiriti.
Svaka pomoć, svaki novac je dobrodošao, svima ne samo nama u BiH, ali taj naš dijasporski novac je kontraproduktivan. Tim velikim novcem svaka BiH vlast do sada namiruje socijalni mir. Svoju nesposobnost u ekonomskoj produktivnosti markira tim novcem i prikazuje neistinit uspjeh. Da nema tog novca bili bismo siromašniji, tačno, ali bismo ustali protiv tog siromaštva, pobunili se i ili promijenili vlast - sistem, ili bi vlast bolje radila, u korist stanovništva i njegove ekonomije, ujedno i privrede.
mishic

#8619 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by mishic »

Haris.ba wrote: 07/08/2025 12:26 Ovo je mit. Ne bi se umiralo od gladi. Bilo bi cupavije, ali daleko od propasti.
Ovo nije mit nego statistička činjenica! A to koliko je cupavo i šta bi bilo da je cupavije znaju oni koji žive od tih penzija.
Oni koji to gledaju sa strane, zdravi su, rade više poslova i "snalaze" se ne razumiju bolesne kojima dobar dio penzije ide za lijekove i liječenje u nikakvom zdravstvenom sistemu.
Haris.ba

#8620 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Haris.ba »

mishic wrote: 07/08/2025 12:34
Haris.ba wrote: 07/08/2025 12:26 Ovo je mit. Ne bi se umiralo od gladi. Bilo bi cupavije, ali daleko od propasti.
Ovo nije mit nego statistička činjenica! A to koliko je cupavo i šta bi bilo da je cupavije znaju oni koji žive od tih penzija.
Oni koji to gledaju sa strane, zdravi su, rade više poslova i "snalaze" se ne razumiju bolesne kojima dobar dio penzije ide za lijekove i liječenje u nikakvom zdravstvenom sistemu.
Pa pogledaj tu statisticku cinjenicu. Zna se koliki su strani prilivi. Ne treba mistificirati.

Nije samo od sebe doslo do raspada u zdravstvenom sektoru. Sve smo to mi izglasali. Evo, hajde da akcize na duhan sve prebacimo u zdravstvo. Sipak. Nikoga ne zanima. Hajde da sav porez od kocke i alkohola prebacimo u zdravstveni sektor. Sipak. Nikoga to ne zanima.
mishic

#8621 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by mishic »

Haris.ba wrote: 07/08/2025 12:37 Pa pogledaj tu statisticku cinjenicu. Zna se koliki su strani prilivi. Ne treba mistificirati.
Pa daj onda da čujem koliko to sredstava meni kao penzioneru je prošle ili ove godine došlo od djece koja su u dijaspori?
Dolaze, obilaze me i lijeće me jer bez toga ne bih mogao sastavljati kraj sa krajem. Ali eto neko zna "koliki su strani prilivi"!
Smiješno!
Styling

#8622 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Styling »

mishic wrote: 07/08/2025 12:50
Haris.ba wrote: 07/08/2025 12:37 Pa pogledaj tu statisticku cinjenicu. Zna se koliki su strani prilivi. Ne treba mistificirati.
Pa daj onda da čujem koliko to sredstava meni kao penzioneru je prošle ili ove godine došlo od djece koja su u dijaspori?
Dolaze, obilaze me i lijeće me jer bez toga ne bih mogao sastavljati kraj sa krajem. Ali eto neko zna "koliki su strani prilivi"!
Smiješno!
Milijarde su u pitanju , zvanicno preko banaka, nezvanicno to niko ne zna.
Hakiz

#8623 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 07/08/2025 12:31
Svaka pomoć, svaki novac je dobrodošao, svima ne samo nama u BiH, ali taj naš dijasporski novac je kontraproduktivan. Tim velikim novcem svaka BiH vlast do sada namiruje socijalni mir. Svoju nesposobnost u ekonomskoj produktivnosti markira tim novcem i prikazuje neistinit uspjeh. Da nema tog novca bili bismo siromašniji, tačno, ali bismo ustali protiv tog siromaštva, pobunili se i ili promijenili vlast - sistem, ili bi vlast bolje radila, u korist stanovništva i njegove ekonomije, ujedno i privrede.
Nećemo dizati penzije, imaju penzioneri rodbinu u inotranstvu koja će im pomoći. Established 1995. by Vlada FBiH. Nećemo, valjda, očekivati da ova vlada narušava svete, davno uspostavljene, tradicije?

Da budem na tragu kolege @Truba, tu pomoć iz inostranstva treba oporezovati. Svaki penzioner koji ima dijete koje da pezioneru novac mora imati fiskalnu kasu. U slučaju pomoći iz inostranstva, pored fiskalne kase, naplatiti mu carinu i PDV.

Fakat, kada čitam komentare ovdje jasne su dvije stvari:

1. Mnogi misle da neće nikada biti penzioneri, pa govore kako penzije i trebaju biti male. Možda očekuju ili se nadaju da neće doživjeti penziju, pa im svejedno.

2. Kako izgleda po komentarima, treba donijeti zakone da sve koji nisu u radnom odnosu, zbog bolesti, odlaska u penziju ili obične nezaposlenosti treba kao u filmu Midsommar, odvesti na stijenu sa koje će skočiti. A radni narod u ekstazi će izgovarati svete tekstove i slaviti te ljude jer oslobađaju društvo brige o njima.

Više se samilosti, humanima itd pokazuje u odbrani prava pasa i drugih životinja nego u odbrani prava penzionera, invalida, bolesnih...

:evil: :mrgreen: :thumbup: :bih:
HelaS

#8624 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 07/08/2025 13:36
HelaS wrote: 07/08/2025 12:31
Nećemo dizati penzije, imaju penzioneri rodbinu u inotranstvu koja će im pomoći. Established 1995. by Vlada FBiH. Nećemo, valjda, očekivati da ova vlada narušava svete, davno uspostavljene, tradicije?

Da budem na tragu kolege @Truba, tu pomoć iz inostranstva treba oporezovati. Svaki penzioner koji ima dijete koje da pezioneru novac mora imati fiskalnu kasu. U slučaju pomoći iz inostranstva, pored fiskalne kase, naplatiti mu carinu i PDV.

Fakat, kada čitam komentare ovdje jasne su dvije stvari:

1. Mnogi misle da neće nikada biti penzioneri, pa govore kako penzije i trebaju biti male. Možda očekuju ili se nadaju da neće doživjeti penziju, pa im svejedno.

2. Kako izgleda po komentarima, treba donijeti zakone da sve koji nisu u radnom odnosu, zbog bolesti, odlaska u penziju ili obične nezaposlenosti treba kao u filmu Midsommar, odvesti na stijenu sa koje će skočiti. A radni narod u ekstazi će izgovarati svete tekstove i slaviti te ljude jer oslobađaju društvo brige o njima.

Više se samilosti, humanima itd pokazuje u odbrani prava pasa i drugih životinja nego u odbrani prava penzionera, invalida, bolesnih...

:evil: :mrgreen: :thumbup: :bih:
Nisam shvatio tvoj post spram mog :?
studiorum_tuzlaensis

#8625 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026

Post by studiorum_tuzlaensis »

Bez jake podrške natalitet sve je uzalud. Naknade za porodilje, duža i plaćena porodiljska odsustva, veće porezne olakšice za porodice za 3+ djece. Djeca direktno i indirektno stimulišu ekonomiju i zalog su za progresivnije društvo u budućnosti i vežu roditelje za BiH.

Samo novac prikupljen od PDV-a za pelene vraća sve gore navedne pare 100%.

Drugi ishod je azijska/africka imigracija koja je ionako neminovna, ali koja sa sobom donosi i domicilni javašluk i sukob kultura. Milioni su sa spremni ruksacima i traže "bolje mjesto za život" kao BiH.
Post Reply