BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rothmans

#4326 Re: BiH - Crna hronika

Post by Rothmans »

Labirint wrote: 06/08/2025 21:50 Za ove sto ganjaju motore jedno pitanje , mislim odgovor se namece sam al da vidim da li kontam . Vecina motora na cestama onih, da ih nazovem bijesnim sportskim su na nasim tablama (tipa kavasaki nindza za njega znam na prvu) dok ove "stranjske" su oni kruzeri kako se vec zovu sa malim koferima sa strane. E sad da li su ovi "bijesni" neugodni za neke dalje ture ili je ovdje preovladavajuci mindset pa imam osjecaj da ima vise ovakvih motora na cesti ?
Zovu se 'adventure' i odlicno sluze svrsi za koju su napravljeni. Kawasaki ninja nit je za ture, nit je za grada.
srce_ruke_lopata

#4327 Re: BiH - Crna hronika

Post by srce_ruke_lopata »

Ja sam se neki dan vozio od Mostara do Sarajeva i jedno 25 motorista sam vidio kako sredinom magistrale idu izmedju saobraćaja…samo mi treba da me neka budala zakači slučajno za retrovizor na 130 km/h i da ga nosim na duši.
Na zatvorenu stazu stoko pa opletite koliko vam volja..
insaneinthebrain

#4328 Re: BiH - Crna hronika

Post by insaneinthebrain »

esso_sa wrote: 06/08/2025 21:42
Covjek na mopedu, a ne na motoru…
koga briga na cemu je, jos jedan preselio
Labirint

#4329 Re: BiH - Crna hronika

Post by Labirint »

Rothmans wrote: 06/08/2025 21:58
Labirint wrote: 06/08/2025 21:50 Za ove sto ganjaju motore jedno pitanje , mislim odgovor se namece sam al da vidim da li kontam . Vecina motora na cestama onih, da ih nazovem bijesnim sportskim su na nasim tablama (tipa kavasaki nindza za njega znam na prvu) dok ove "stranjske" su oni kruzeri kako se vec zovu sa malim koferima sa strane. E sad da li su ovi "bijesni" neugodni za neke dalje ture ili je ovdje preovladavajuci mindset pa imam osjecaj da ima vise ovakvih motora na cesti ?
Zovu se 'adventure' i odlicno sluze svrsi za koju su napravljeni. Kawasaki ninja nit je za ture, nit je za grada.
Da da da, adventure. E ti su rega ljudi 99 posto, obicno dvoje , imam komsiju brat je za takvog bmwa tipla nesto 50k , ne moze da ne valja :D

Al ove kavasakije kad vidis na magistrali to je redom izaslo da se ispuse ... a ispuhat se po ogranicenju mozes prekosutra
nekome

#4330 Re: BiH - Crna hronika

Post by nekome »

srce_ruke_lopata wrote: 06/08/2025 22:02 Ja sam se neki dan vozio od Mostara do Sarajeva i jedno 25 motorista sam vidio kako sredinom magistrale idu izmedju saobraćaja…samo mi treba da me neka budala zakači slučajno za retrovizor na 130 km/h i da ga nosim na duši.
Na zatvorenu stazu stoko pa opletite koliko vam volja..
kod blidinja frajer u nepreglednoj krivini na uzbrdici digao kross na zadnji

malo se gine kako se vozi
Optimus09

#4331 Re: BiH - Crna hronika

Post by Optimus09 »

Meni su kamioni najgori sto se tice saobracaja,kako magistralni tako i autoput.Prednjace profesionalci sa turskim tablicama :mrgreen:
darius_maximus

#4332 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

Labirint wrote: 06/08/2025 22:09
Rothmans wrote: 06/08/2025 21:58
Da da da, adventure. E ti su rega ljudi 99 posto, obicno dvoje , imam komsiju brat je za takvog bmwa tipla nesto 50k , ne moze da ne valja :D

Al ove kavasakije kad vidis na magistrali to je redom izaslo da se ispuse ... a ispuhat se po ogranicenju mozes prekosutra
Ma joj, i tu ima svega.

Prošli mjesec, vraćamo se iz Neuma.
Dvoje na jednom motoru, on vozi, ona odzada selfie kameru na šćapu, pa ga lijevo, pa desno.
Kontam, kako njemu ne smeta dok vozi, ja bih je udavio.
I to tako ide, do jednom.

Drugo dvoje gledam, na tim adventure motorima.
On po sredini pretiče kolonu auta, u kojoj sam ja zadnje auto.
Kad je pretekao, maše joj kao da ga prati, a ona nesigurna, ne smije.
Jedva se nekako usudi i prođe, svi se sklonili koliko smo mogli.
I tu kontam, uz toliku nesigurnost, sve do jednom.

Ljudi trebaju shvatiti da su isti oni za volanima automobila i za upravljačima motora.
Isti je postotak budala, debila, neznalica, smotanih, itd.
Jedina razlika je što će te auto nekad spasiti smrti, ali motor rijetko kada.

Istina, ima i normalnih vozača automobila, kao što ima i normalnih vozača motora.
Jedini problem je što su oboje u manjini, ali su opet vozači automobila u boljoj poziciji zbog postotka preživljavanja.

Podsjeti me, prije heftu-dvije ja kod majstora i govori on meni "Jesu ljudi čudni".
Pitam ga što, kaže on meni: "Vidiš onu kuću prekoputa? Trojicu sinova ima, najstariji ne znam ima li 16-17 godina. Otišao juče i kupio mu motor. Pa gdje ćeš to djetetu uraditi, da ga ubije, vidi li koliko ih gine."
I fakat, ne prođe pet minuta, mali izađe iz kuće, upali motor (neki je "trkaći"), turira i ode da obiđe krug po mahali.
Kaže, do ponoći je sinoć sjedio na njemu, obilazio krugove.

Tako, da, svega ima...
esso_sa

#4333 Re: BiH - Crna hronika

Post by esso_sa »

Postavljanje ograda za motoriste (dodatni lim ispod postojece ograde) bi spasio dosta zivota. Mozda bi i ovog momka jucer spasilo... Prije mozda 5 godina je skoro na istom mjestu poginuo motorista iz Mostara. Udarac tijelom od stubic kji drzi zastitnu ogradu doslovno prepolovi covjeka.
Te dodatne ograde mozete vidjeti svugdje po EU, gdje god je jaca krivina. Vec par godina postavljaju i u Hrvatskoj, ali krenuli tek nakon ogromnog pritiska tamosnje populacije na 2 tocka... Kod nas, dabogda...
I nema toliko veze tip motora sa divljanjem. Glavna je glava. Nagledao sam se i masu likova na BMW GS-ovima, cak i na chopperima, kako prave razna sranja.
Ljeto je, ljudi idu na odmore, ogromne su guzve na cestama, posebno prema Mostaru. Guzva, vrucine, nervoza i eto sranja. Prosli vikend na ovom potezu sam 3 puta bjezao motorom od budala koji iz kontra smjera preticu kolone preko punih i u krivinama. Strane tablice nazalost prednjace
Last edited by esso_sa on 07/08/2025 09:07, edited 1 time in total.
zigzag

#4334 Re: BiH - Crna hronika

Post by zigzag »

može ako će ta populacija snositi troškove postavljanja ograde. Ili možda da ta populacija vozi 80kmh kao i svi ostali
esso_sa

#4335 Re: BiH - Crna hronika

Post by esso_sa »

zigzag wrote: 07/08/2025 09:04 može ako će ta populacija snositi troškove postavljanja ograde. Ili možda da ta populacija vozi 80kmh kao i svi ostali
Majstore, populacija motorista (u koju spadam i sam) jednako kao i svi ostali placa registraciju i sve namete u svrhu odrzavanja puteva, ukljucujuci i akcize na gorivo. Nema sta populacija posebno da snosi troskove. Ograde bi se trebale podrazumijevati, kako je to vec decenijama slucaj u normalnim drzavama. Udarac tijela u stubic od ograde pri 80 km/h, pa cak i sporije hladno prepolovi covjeka. Ograda drasticno smanjuje mogucnost smrtnog ishoda
Last edited by esso_sa on 07/08/2025 09:40, edited 1 time in total.
Naslovnica

#4336 Re: BiH - Crna hronika

Post by Naslovnica »

esso_sa wrote: 07/08/2025 09:02 Postavljanje ograda za motoriste (dodatni lim ispod postojece ograde) bi spasio dosta zivota. Mozda bi i ovog momka jucer spasilo... Prije mozda 5 godina je skoro na istom mjestu poginuo motorista iz Mostara. Udarac tijelom od stubic kji drzi zastitnu ogradu doslovno prepolovi covjeka.
Te dodatne ograde mozete vidjeti svugdje po EU, gdje god je jaca krivina. Vec par godina postavljaju i u Hrvatskoj, ali krenuli tek nakon ogromnog pritiska tamosnje populacije na 2 tocka... Kod nas, dabogda...
I nema toliko veze tip motora sa divljanjem. Glavna je glava. Nagledao sam se i masu likova na BMW GS-ovima, cak i na chopperima, kako prave razna sranja.
Ljeto je, ljudi idu na odmore, ogromne su guzve na cestama, posebno prema Mostaru. Guzva, vrucine, nervoza i eto sranja. Prosli vikend na ovom potezu sam 3 puta bjezao motorom od budala koji iz kontra smjera preticu kolone preko punih i u krivinama. Strane tablice nazalost prednjace
Vidio sam da su to uradili gore prema Zlatiboru...
vjeshalica

#4337 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /250807063

Ubijes zenu samostrelom dobijes samo 11 godina.....valjda sto je invalid ili sta? A znao je biti clan streljackog kluba i imati oruzje....govna
acer5101

#4338 Re: BiH - Crna hronika

Post by acer5101 »

esso_sa wrote: 07/08/2025 09:10
zigzag wrote: 07/08/2025 09:04 može ako će ta populacija snositi troškove postavljanja ograde. Ili možda da ta populacija vozi 80kmh kao i svi ostali
Majstore, populacija motorista (u koju spadam i sam) jednako kao i svi ostali placa registraciju i sve namete u svrhu odrzavanja puteva, ukljucujuci i akcize na gorivo. Nema sta populacija posebno da snosi troskove. Ograde bi se trebale podrazumijevati, kako je to vec decenijama slucaj u normalnim drzavama. Udarac tijela u stubic od ograde pri 80 km/h, pa cak i sporije hladno prepolovi covjeka. Ograda drasticno smanjuje mogucnost smrtnog ishoda
Ne vrijedi objašnjavati, al tebi svaka čast pa imaš živaca ;). A ja bih napomenu da u uređenim zemljama se auta voze uz desnu liniju, a kod nas svi izađu na lijevu i ne kontaju da zatvaraju prolaz bajkerima. I usput izviruju kao da vide šta se dešava, prije će
petunija

#4339 Re: BiH - Crna hronika

Post by petunija »

Optimus09 wrote: 06/08/2025 22:48 Meni su kamioni najgori sto se tice saobracaja,kako magistralni tako i autoput.Prednjace profesionalci sa turskim tablicama :mrgreen:
+1
:thumbup:
zigzag

#4340 Re: BiH - Crna hronika

Post by zigzag »

acer5101 wrote: 07/08/2025 12:57
Ne vrijedi objašnjavati, al tebi svaka čast pa imaš živaca ;). A ja bih napomenu da u uređenim zemljama se auta voze uz desnu liniju, a kod nas svi izađu na lijevu i ne kontaju da zatvaraju prolaz bajkerima. I usput izviruju kao da vide šta se dešava, prije će
jesi li i ti vozalec motora?
darius_maximus

#4341 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

Ako ćeš već s tom pričom, po zakonu trebaš voziti "što je više moguće uz desnu liniju" i to tako da "ne ugrožavaš sebe".
Po gradu, svaki šaht nacalili desno, propao, pa naravno da ćeš ga izbjeći.
Slična situacija je i na magistralnim, gdje je s desne strane često kamen, propada cesta, itd.

Nije saobaćaj monolit, pa da je nepromjenjiv i da znaš 100% šta će se desiti na svakom dijelu puta.
Ako kreneš u preticanje i u autu moraš biti spreman da će biti pičvajz, jebi ga.
Ateista

#4342 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

To bi bilo isto kao da kazes hajmo poskidati sve ograde na cestama gdje su provalije, ograde izmedju smjerova na autoputevima, ukinuti pojaseve u autu i zracne jastuke, zasto bezveze bacati pare, neka voze ljudi po propisima i nece biti poginulih ni u autima...

Normalne i uredjene drzave rade sve da povecaju sigurnost, uzimaju u obzir i lose vozace, lose procjene, da se moze i pogrijesiti, ali da ako neko vec napravi gresku da budu sto manje posljedice, ne vidim zasto ne bi uradili ono sto se moze i da se zastite motoristi. Ne vozim motor, ali ne mislim samo na sebe i ne smeta mi da se uradi nesto od cega ja licno nemam koristi.
esso_sa

#4343 Re: BiH - Crna hronika

Post by esso_sa »

darius_maximus wrote: 07/08/2025 13:25

Ako ćeš već s tom pričom, po zakonu trebaš voziti "što je više moguće uz desnu liniju" i to tako da "ne ugrožavaš sebe".
Po gradu, svaki šaht nacalili desno, propao, pa naravno da ćeš ga izbjeći.
Slična situacija je i na magistralnim, gdje je s desne strane često kamen, propada cesta, itd.

Nije saobaćaj monolit, pa da je nepromjenjiv i da znaš 100% šta će se desiti na svakom dijelu puta.
Ako kreneš u preticanje i u autu moraš biti spreman da će biti pičvajz, jebi ga.
Mozda je do mene, ali kada vozim auto nikada ne gazim punu liniju... Kako na pravcu, tako i u krivinama. Dok sa druge strane redovno vidjam "sofere" automobila koji nisu u stanju proci zavoj a da ne uzmu bar pola kontra trake. Slikovit primjer imas svaki dan na cuvenoj Bradini - ovi sto idu nizbrdo, prema Konjicu, u lijevim zavojima nerijetko komplet predju u kontra traku, a ovi sto se penju prema Sarajevu lijevom trakom redovno uzmu pola kontra trake od ovih sto idu nizbrdo... Ne bi me zacudilo da se nekada tako izbjegnu kontra stranana, ko da voze u Engleskoj :lol:
Nije problem ni to izvirivanje, ali do pune linije. Kakvi su nam soferi, a svi nekakvi kao "brzi", mene cudi da nema vise nesreca...
1Dante1

#4344 Re: BiH - Crna hronika

Post by 1Dante1 »

esso_sa wrote: 07/08/2025 13:33 Mozda je do mene, ali kada vozim auto nikada ne gazim punu liniju...
Imas ovdje na forumu organizovanu grupu sjekaca pune linije, javit ce se sami da opisu kako je to okej, jer imaju preglednost. Nisu sposbni drzati auto izmedju dvije linije i to je jedini odgovor.
muha_sa

#4345 Re: BiH - Crna hronika

Post by muha_sa »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... eni/600914

Dvostruko ubistvo u BiH: Muž i žena došli u goste pa pobijeni
banjaluka078

#4346 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

https://banjaluka.net/ranko-jacimovic-u ... a-u-samcu/

Ni decenijama poslije raskida veze nije mogla biti sigurna od njega?
Dino79

#4347 Re: BiH - Crna hronika

Post by Dino79 »

Motaj kablove ....zakljucajte temu

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nakon-n ... /250808089

:run:

Ne smije se pisati o kriminalu
HelaS

#4348 Re: BiH - Crna hronika

Post by HelaS »

Dino79 wrote: 08/08/2025 13:28 Motaj kablove ....zakljucajte temu

Ima li neko link na njene tekstove ili podcaste, Nataše Miljanović-Zubac?
muha_sa

#4349 Re: BiH - Crna hronika

Post by muha_sa »

HelaS wrote: 08/08/2025 14:03

https://www.facebook.com/natasa.miljanoviczubac
HelaS

#4350 Re: BiH - Crna hronika

Post by HelaS »

muha_sa wrote: 08/08/2025 14:04
HelaS wrote: 08/08/2025 14:03

https://www.facebook.com/natasa.miljanoviczubac
Meni se čini da ova žena ima više kriminalnih informacija nego Tužilaštvo BiH :?
Post Reply