Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Vjecita_zavrzlama

#401 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Vjecita_zavrzlama »

dr_Evil wrote: 19/05/2025 09:31
HelaS wrote: 19/05/2025 09:19
Vjecita_zavrzlama wrote: 17/05/2025 08:36 Mi bosnjaci smo opcenito narod koji ne voli skole, neato kao arapi

Evo na zapadu , nastala nova generacij pa opet isto.Evo,Svedska ti placa da studiras, nista ti bukvalno ne treba.Opet vecina nadje posao poslije srednje ili zavrsi nesto kraci kurs nakon srednje da bude tipa elektricar.Djevojke su malo bolje doduse ali ne puno

Ovi sto su bili neko i nesto u Yugi njihova djeca su i ovdje akademski gradjani,i opcenito se ne vezu vise s Bosnom.A seljadija i ovdje seljadija
Nije tačno. Nemoguća je generalizacija, ne samo jednog naroda, nego jedne porodice. Svaka osoba danas ima svoje mišljenje i svoje slobodne stavove. Neki ljudi imaju mogućnost za školovanje - novac, podršku, interes društva i druge okolnosti, ali se ne obrazuju do visoko, druge, pak, nemaju sve to, a obrazovali bi se, i svi iz istog naroda, i svi čak iz iste porodice.
Jugoslavenski sistem je apsorbirao kadar srednje skole direktno u sistem preduzeca, obrazovali smo se po nekom europskom standardu. Chat GPT ahbab kaze,1989-a I.Njemacka je bila na nekom 7-9%, Z.Njemacka 10-12%, Jugoslavija 7-9%. Za BiH je stavka malo niza 5-7% 1989-e. Svijest kod Bosnjaka se uveliko promijenila sto se tice obrazovanja, najvise zbog rata i shvatanja da ti samo to ostaje. Mozda je moguce da Zavrzlama u svom kraju ima i pravo, ali vecina raje po Mostaru sta ja znam je otisla na vise obrazovanje, a i u Norveskoj djeca dijaspore su veliko vecinom zavrsila fakultete. Tako da zaista ne vrijedi ovo sta on prica, znam vise parova babo taksist djeca mastere imaju.

Nego eto, valja odrzavati neki narativ o Muji, a niko da spomene da je Muji oduzeto bilo obrazovanje, a Gajret ubacen, zakuni se kralju pa bujrum mozda prostudiras nesto.
Vidis svako ima svoje neko iskustvo i moguce da je tvoje tebi ispravno.Ja pricam o svom

Obidji Bosnu malo pa ces vidjet kako je van gradova, a koji cine vecinu :D generacije 1950ih ti vec mogu svijedociti kako zenskoj celjadi nisu dali u skolu.Moja mama zato nije zavrsila dalje od osnovne, jer tako hodza rekao ocu… ona je htjela, i to joj ostalo, od nje sam mozda naslijedio stav o islamu :D nesvjesno je uvijek bila anti hodze :D
dr_Evil

#402 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/05/2025 09:58
Vidis svako ima svoje neko iskustvo i moguce da je tvoje tebi ispravno.Ja pricam o svom

Obidji Bosnu malo pa ces vidjet kako je van gradova, a koji cine vecinu :D generacije 1950ih ti vec mogu svijedociti kako zenskoj celjadi nisu dali u skolu.Moja mama zato nije zavrsila dalje od osnovne, jer tako hodza rekao ocu… ona je htjela, i to joj ostalo, od nje sam mozda naslijedio stav o islamu :D nesvjesno je uvijek bila anti hodze :D
Normalan insKsan mora biti protiv hodze, a i svakog drugog popa. Ne znam sta da ti kazem, generacije 1950-ih cuo sam da se zenskoj djeci nije fakultet priustio, ali to je bilo iz financijskih razloga vise, guralo se po jedno dijete ako se moglo. Da si rekao 1930ih, apsolutno bih se slozio s tobom da se zenskoj djeci samo mejtef vecinom priustio, i to iz hodzinih razloga. Svukud svasta, mogu povjerovati da ostatak BiH nije bio potez Mostar-Stolac.

Sve u svemu to vrijeme je zaista zavrseno, znam familije po 4-5 cura(u familiji) iz sela gdje ni pruga nije prolazila svi zavrsili fakultete, majka sadila krompiru, a babo drmao samo lozu po citav dan. Novi vakat druze.
Vjecita_zavrzlama

#403 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Vjecita_zavrzlama »

dr_Evil wrote: 19/05/2025 12:36
Vjecita_zavrzlama wrote: 19/05/2025 09:58

Normalan insKsan mora biti protiv hodze, a i svakog drugog popa. Ne znam sta da ti kazem, generacije 1950-ih cuo sam da se zenskoj djeci nije fakultet priustio, ali to je bilo iz financijskih razloga vise, guralo se po jedno dijete ako se moglo. Da si rekao 1930ih, apsolutno bih se slozio s tobom da se zenskoj djeci samo mejtef vecinom priustio, i to iz hodzinih razloga. Svukud svasta, mogu povjerovati da ostatak BiH nije bio potez Mostar-Stolac.

Sve u svemu to vrijeme je zaista zavrseno, znam familije po 4-5 cura(u familiji) iz sela gdje ni pruga nije prolazila svi zavrsili fakultete, majka sadila krompiru, a babo drmao samo lozu po citav dan. Novi vakat druze.
Zahvali Titu i komunizmu, pogledaj ovo, kasnije je ova djevojcica kao nana rekla da su je mati i otac tjerali da kaze da nece u skolu:

https://youtu.be/sx47k0sw--Q?si=gPnMsLKfANYcgDVT
dr_Evil

#404 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 19/05/2025 12:42

Zahvali Titu i komunizmu, pogledaj ovo, kasnije je ova djevojcica kao nana rekla da su je mati i otac tjerali da kaze da nece u skolu:

Svakako, ali uvijek je zahvali nekome, svaka drzava je u nekom trenutku i zahvaljujuci nekome dozivjela napredak po tom pitanju. A Najveci Sin, svakako je donio baklju slobode i napretka "u nase preduzece".

Jel ono Brega vazda kaze, Vuk Karadzic i Goethe sjede i piju, dva jarana, jedan ode kuci i napise Fausta, drugi ode kuci i napise pravopis. Doduse Goethe je poslije druge ljute sjeo i preveo Hasanaginicu, "srpsku narodnu baladu" :D
VoltaireN

#405 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by VoltaireN »

dr_Evil wrote: 19/05/2025 12:53

Svakako, ali uvijek je zahvali nekome, svaka drzava je u nekom trenutku i zahvaljujuci nekome dozivjela napredak po tom pitanju. A Najveci Sin, svakako je donio baklju slobode i napretka "u nase preduzece".

Jel ono Brega vazda kaze, Vuk Karadzic i Goethe sjede i piju, dva jarana, jedan ode kuci i napise Fausta, drugi ode kuci i napise pravopis. Doduse Goethe je poslije druge ljute sjeo i preveo Hasanaginicu, "srpsku narodnu baladu" :D
kakve veze njih 3 imaju s jugom?
ti voliš krepanim temama koje su dobile odgovor udisati vazduh?
dr_Evil

#406 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

VoltaireN wrote: 19/05/2025 18:23
dr_Evil wrote: 19/05/2025 12:53

kakve veze njih 3 imaju s jugom?
ti voliš krepanim temama koje su dobile odgovor udisati vazduh?
Imaju mnogo veze, i ne cudi me da ne znas. I da, volim da ozivljavam ko fol krepane teme.
dr_Evil

#407 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

@sehohari ,

hajde da jos malo mamuzamo mrtvog konja, pardon temu.

Dobrinjac-u-Pragu

#408 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

ne mogu da vjerujem da je uopste otvorena tema ova... :roll:

to je isto kao kad bi sad bavarac rekao, ako je francuska bila okupator pocetkom 19.stoljeca, zasto onda nije to njemacko bizmarkovo carstvo bilo?

autoru samo da kazem sljedece: ako je za tebe jugoslavija okupator, onda nisi dobar u glavi, idi kod istoricara da ti malo pokaze pravi put. mi bosanci smo jugoslaveni kao i hrvati, srbi, slovenci, itd i kao taki imamo obavezu da smatramo jugoslaviju svojom drzavom, a ne okupatorom... :bih:
stubrijez

#409 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 16/04/2025 22:58 Pitanje u naslovu, evo malo detaljnije.

"Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator, prema čemu Jugoslavija, prva i (ili) druga, nije predstavljala isto?"

Užasno kontroverzno pitanje, možda za neke i provokativno, ali mislim da pogađa srž dviju strana u ovoj vječnoj diskusiji.
Ti si ahbabu pobrko dva koncepta totalno... nisi ni napisao koja Jugoslavija?
Vidim da si u Njemackoj, mozda si gore isao u skolu pa nisi ucio istoriju. Predlazem ti da malo iscitas, nemoj moderne nadripisce, teoreticare itd. Uzmi udzbenik od 5. razreda osnovne pa polako redom. Nemoj da ti bude mrsko...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#410 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 18/06/2025 19:11 ne mogu da vjerujem da je uopste otvorena tema ova... :roll:

to je isto kao kad bi sad bavarac rekao, ako je francuska bila okupator pocetkom 19.stoljeca, zasto onda nije to njemacko bizmarkovo carstvo bilo?

autoru samo da kazem sljedece: ako je za tebe jugoslavija okupator, onda nisi dobar u glavi, idi kod istoricara da ti malo pokaze pravi put. mi bosanci smo jugoslaveni kao i hrvati, srbi, slovenci, itd i kao taki imamo obavezu da smatramo jugoslaviju svojom drzavom, a ne okupatorom... :bih:
Vi pravdate Jugoslaviju pripadnošću južnim Slavenima, ali ne i djelima te države.

Hejbet je zemalja gdje je sve smatrano jednim narodom, pa je opet dobila smatrana okupatorom u kasnijem dijelu historije. Dobar primjer bi bila Nizozemska, odnosno Ujedinjena Nizozemska, gdje su kasnije "južne provincije" osnovale Belgiju.

Neko na osnovu svog identiteta definitivno nema obavezu da neku državu smatra "svojom". Obavaza je države da osigura da se narod u njoj osjeća kao svoj na svom. Kakva obaveza.

Pa ja sam musliman, znači ja imam obavezu da smatram Osmansko carstvo 100% svojom državom jer je se ipak definiralo kao krovna država svih muslimana, ma gdje god bili?
dr_Evil

#411 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

@sehohari

evo jedna :D

dr_Evil

#412 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 16/07/2025 15:45
Dobrinjac-u-Pragu wrote: 18/06/2025 19:11 ne mogu da vjerujem da je uopste otvorena tema ova... :roll:

Vi pravdate Jugoslaviju pripadnošću južnim Slavenima, ali ne i djelima te države.

Hejbet je zemalja gdje je sve smatrano jednim narodom, pa je opet dobila smatrana okupatorom u kasnijem dijelu historije. Dobar primjer bi bila Nizozemska, odnosno Ujedinjena Nizozemska, gdje su kasnije "južne provincije" osnovale Belgiju.

Neko na osnovu svog identiteta definitivno nema obavezu da neku državu smatra "svojom". Obavaza je države da osigura da se narod u njoj osjeća kao svoj na svom. Kakva obaveza.

Pa ja sam musliman, znači ja imam obavezu da smatram Osmansko carstvo 100% svojom državom jer je se ipak definiralo kao krovna država svih muslimana, ma gdje god bili?
Samo cu dodati da su muslimani Bosne svoje kosti unijeli u titovu Jugoslaviju. Koliko smo clanova familije dali za slobodu titove Jugoslavije imamo je po svakom aspektu smatrati svojom. I jos da opet dodam da je to drzava koja je vratila Bosnu u njezinim historijskim granicama, zatim vratila Bosnjake kao narod :)

Dakle pravdamo je genetskom pripadnoscu kao i djelima te drzave. Amin
ja71

#413 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by ja71 »

dr_Evil wrote: 06/08/2025 09:37 Samo cu dodati da su muslimani Bosne svoje kosti unijeli u titovu Jugoslaviju. Koliko smo clanova familije dali za slobodu titove Jugoslavije imamo je po svakom aspektu smatrati svojom. I jos da opet dodam da je to drzava koja je vratila Bosnu u njezinim historijskim granicama, zatim vratila Bosnjake kao narod :)
Jesmo mi nju smatrali svojom ali se ona dugo macehinski odnosila prema nama.

I zasto se uvijek kao dobra strana navodi ono "vratila Bosnjake kao narod" ?
Nije to nikakva zasluga Jugoslavija, to nama ionako pripada.
Stvarni problem je bio, kako je nama konstituivnost mogla biti oduzeta.

Sa onim dijelom "vratila Bosnu u njezinim historijskim granicama" se mogu manje vise sloziti ako izuzmemo Sutorinu.
dr_Evil

#414 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

ja71 wrote: 06/08/2025 15:10
dr_Evil wrote: 06/08/2025 09:37 Samo cu dodati da su muslimani Bosne svoje kosti unijeli u titovu Jugoslaviju. Koliko smo clanova familije dali za slobodu titove Jugoslavije imamo je po svakom aspektu smatrati svojom. I jos da opet dodam da je to drzava koja je vratila Bosnu u njezinim historijskim granicama, zatim vratila Bosnjake kao narod :)

Sa onim dijelom "vratila Bosnu u njezinim historijskim granicama" se mogu manje vise sloziti ako izuzmemo Sutorinu.

Bosna unijela Sutorinu u Jugu, a onda otislo na pokeru nesluzbeno, mi je dali u parlamentu BiH prije 10 godina sluzbeno, helem.

Vidi, slazem se ja, to nama pripada, ali pravda i zakon jaceg ne slazu se uvijek. Mnogim narodima pripada ali ne mogu ostvariti to pravo. Mi smo se izborili sto diplomatski sto nekim drugim sredstvima, da nismo bili bismo 92-e u stanju Palestine i Palestinaca, a umjesto toga imali zakon i Ustav na svojoj strani.

Titovu Jugu moramo dozivljavati pozitivno, u odnosu na prema Bosni i Bosnjacima. Znamo sta je bilo prije i poslije nje, a evo i danas.
broj dva

#415 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by broj dva »

Nije mi jasno da može pretzumptivno normalan čovjek postaviti tako glupo pitanje pa se nameće zaključak da je trol i vjerovatno SDA proturčin.
Toffee karamela

#416 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by Toffee karamela »

broj dva wrote: 07/08/2025 22:27 Nije mi jasno da može pretzumptivno normalan čovjek postaviti tako glupo pitanje pa se nameće zaključak da je trol i vjerovatno SDA proturčin.
ali haj što je on otvorio nego vi ispisali 17 stranica...niste normalni :shock:
PreWiBa

#417 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 06/08/2025 15:15

Bosna unijela Sutorinu u Jugu, a onda otislo na pokeru nesluzbeno, mi je dali u parlamentu BiH prije 10 godina sluzbeno, helem.

Vidi, slazem se ja, to nama pripada, ali pravda i zakon jaceg ne slazu se uvijek. Mnogim narodima pripada ali ne mogu ostvariti to pravo. Mi smo se izborili sto diplomatski sto nekim drugim sredstvima, da nismo bili bismo 92-e u stanju Palestine i Palestinaca, a umjesto toga imali zakon i Ustav na svojoj strani.

Titovu Jugu moramo dozivljavati pozitivno, u odnosu na prema Bosni i Bosnjacima. Znamo sta je bilo prije i poslije nje, a evo i danas.
Ne razumijem, pa mi i jesmo usli kao Palestinci u 92.
Za ustavne promjene kojima je omogucena nezavisnost su se prvenstveno izborili Hrvati 1972.
Nije ni priznanje "Muslimana" toliki uspjeh, imajuci u vidu da je de facto samo formalizacija nekog medju-rjesenja da eto nismo ni Srbi ni Hrvati, ali nismo ni nesto zasebno u pravom smislu.

Jugi se jedino mozemo zahvaliti na tome sto su vratili BiH kao zasebnu teritorijalnu jedinicu i sto bi pobjeda bilo koga sem partizana 1945. po Bosnjake bila kobna.
PreWiBa

#418 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 06/08/2025 09:37
sehohari wrote: 16/07/2025 15:45

Samo cu dodati da su muslimani Bosne svoje kosti unijeli u titovu Jugoslaviju. Koliko smo clanova familije dali za slobodu titove Jugoslavije imamo je po svakom aspektu smatrati svojom. I jos da opet dodam da je to drzava koja je vratila Bosnu u njezinim historijskim granicama, zatim vratila Bosnjake kao narod :)

Dakle pravdamo je genetskom pripadnoscu kao i djelima te drzave. Amin
To to smo mi dali ne znaci da je i priznato. Ne kazem ja da Bosnjaci imaju PRAVO da smatraju Jugu kao svojom, vec da nam to pravo nije realizovano.

Borili su se i Jevreji u Prvom svjetskom ratu u istoj mjeri koliko i Njemci, svi znamo sta je se kasnije desavalo.

Na ovo za Bosnjake i Bosnu sam vec odgovorio.
dr_Evil

#419 Re: Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator/okupator, zašto Jugoslavija nije?

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 18/08/2025 23:12
dr_Evil wrote: 06/08/2025 15:15

Ne razumijem, pa mi i jesmo usli kao Palestinci u 92.
Za ustavne promjene kojima je omogucena nezavisnost su se prvenstveno izborili Hrvati 1972.
Nije ni priznanje "Muslimana" toliki uspjeh, imajuci u vidu da je de facto samo formalizacija nekog medju-rjesenja da eto nismo ni Srbi ni Hrvati, ali nismo ni nesto zasebno u pravom smislu.

Jugi se jedino mozemo zahvaliti na tome sto su vratili BiH kao zasebnu teritorijalnu jedinicu i sto bi pobjeda bilo koga sem partizana 1945. po Bosnjake bila kobna.
Pa gdje si ti covjece, ja postavljam klipove, a ti nista :D
Post Reply