Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#27476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

Samo kada vidiš dešavanja po komšiluku, definitivno se isplati otići odavde.
moimoi

#27477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Sto siromasnije to vise djece. Tako je svugdje. I nasi romi imaju bruku djece.
Domaci izdajnik

#27478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Uvijek je sex bio sirotinjska zabava, a još kad dodaš neobrazovanost, eto ti veselja u porodici.

Mada, da nije alkohola i visoke cijene Durex kondoma ne bi bilo ni ovo malo djece i svatova kod nas...
Bodkin

#27479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

previse prosta generalizacija. znam masu dobrostojecih americkih porodica koje imaju po troje djece dok su takvi u evropi rijetka pojava
nije samo to u pitanju
moimoi

#27480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Bodkin wrote: 06/08/2025 10:02 previse prosta generalizacija. znam masu dobrostojecih americkih porodica koje imaju po troje djece dok su takvi u evropi rijetka pojava
nije samo to u pitanju
Znam i ja. Cak i sa 6… al to su mrtvi katolici.
moimoi

#27481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Starije generacije evropljana imaju vise djece. Baby boomeri
dr_Evil

#27482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Domaci izdajnik wrote: 06/08/2025 09:59 Uvijek je sex bio sirotinjska zabava, a još kad dodaš neobrazovanost, eto ti veselja u porodici.

Mada, da nije alkohola i visoke cijene Durex kondoma ne bi bilo ni ovo malo djece i svatova kod nas...
Ako ista moze da unisti zabavu to je Durex. Nemam problema sa onim osjecaj ovo ono, nego ne podnosim smrad lateksa, i jos haj oralac kasnije.

Ali djeco, koristite kondome zivi bili, sve je puno baja, a svakoga stid otici doktoru :S
dr_Evil

#27483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 06/08/2025 09:00
izvrsni direktor wrote: 05/08/2025 22:22
moimoi wrote: 05/08/2025 21:44 Naisla … je l ovo tacno? “The cost of giving birth in the US varies significantly, but on average, it can range from $13,000 to $26,000 for a vaginal birth and $22,000 to $32,000 for a C-section, without insurance coverage. With health insurance, out-of-pocket costs can be much lower, potentially ranging from a few hundred to several thousand dollars. ”

Mislim?? Fakat?? 🙄:lol:
Pa svugdje bi te kostalo puno bez zdr osiguranja. Cemu cudjenje?
Pa ne bas.
U Italije je recimo dzaba.
“In Italy, all medical consultations and care during pregnancy are free for all women (“ticket” payment is not required). Foreign national women who do not have a residence permit are also entitled to all medical services.”
U spaniji 1800.
U njem bez osiguranja 1500-8000 eura.
U nasoj privatnoj bolnici tj bez osiguranja 1500eur
Ovo u USA bas enormno skupo
Norveska, od trenutka kad dobijes dvije linije na aparaticu sve je dzabe, a onakvu uslugu pri porodjaju nismo dozivili ni u hotelima sa 5 zvjezdica. Uredno proveo dvije noci sa njom u bolnici takodjer besplatno uz svu klopu.

P.S. pri porodu je uvijek najteze muskarcima, valja nama sve ono predeverat.
moimoi

#27484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ma znam da vam nije lako :lol:
Ovaj moj se zalio sto je samo cetiri sata spavao :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#27485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 06/08/2025 10:24
Ko nije musko i nije prosao ovo, ne zna nista. :thumbup:
Zastozato

#27486 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Zastozato »

izvrsni direktor wrote: 06/08/2025 10:35
Tu smo mi u Bosni u prednosti.
Ne moramo biti prisutni.
Ne znam da li i možemo.
Dođite ovamo kad vam se žene budu porađale.

Na stranici ranije neko napisa koliki su troškovi poroda u SAD-u.
Još nešto što je zanimljivo je da žene tamo u većini slučajeva dobiju samo tri mjeseca porodiljskog odsustva s posla. To sam čuo, ako je drugačije neka me neko ispravi, da ne lupetam.
Kod nas u Bosni svaka porodilja dobija novac cijelu godinu, radila ili ne radila, i naravno godinu dana ne ide nazad na posao. Često i duže, jer bude tu i bolovanje pred porod.
Last edited by Zastozato on 06/08/2025 12:57, edited 1 time in total.
dr_Evil

#27487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Zastozato wrote: 06/08/2025 12:40

Ne moramo biti prisutni.
Ne znam da li i možemo.
U vakat deda se beba cekala u kafani :D to je bio pos'o :D
moimoi

#27488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Zastozato wrote: 06/08/2025 12:40
izvrsni direktor wrote: 06/08/2025 10:35
Ne moramo biti prisutni.
Ne znam da li i možemo.

Na stranici ranije neko napisa koliki su troškovi poroda u SAD-u.
Još nešto što je zanimljivo je da žene tamo u većini slučajeva dobiju samo tri mjeseca porodiljskog odsustva s posla. To sam čuo, ako je drugačije neka me neko ispravi, da ne lupetam.
Kod nas u Bosni svaka porodilja dobija novac cijelu godinu, radila ili ne radila, i naravno godinu dana ne ide nazad na posao. Često i duže, jer bude tu i bolovanje pred porod.
Moze i kod nas. Doduse u drzavnoj tj Vojnoj samo za vrijeme poroda. Ne moze biti prisutan kada je zaparvo najpotrebniji tj za vrijeme kontrakcija.. sto je vampameti
Domaci izdajnik

#27489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Zastozato wrote: 06/08/2025 12:40 Kod nas u Bosni svaka porodilja dobija novac cijelu godinu, radila ili ne radila, i naravno godinu dana ne ide nazad na posao. Često i duže, jer bude tu i bolovanje pred porod.
Ukoliko je poslodavac ne otkači neprodužavanjem ugovora o radu čim zatrudni... :oops:
QSuzi

#27490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by QSuzi »

Domaci izdajnik wrote: 06/08/2025 09:56 Samo kada vidiš dešavanja po komšiluku, definitivno se isplati otići odavde.
Jer nema dešavanja po komšiluku van BiH?
Ovo je vrh
dr_Evil

#27491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Domaci izdajnik wrote: 06/08/2025 13:51
Zastozato wrote: 06/08/2025 12:40 Kod nas u Bosni svaka porodilja dobija novac cijelu godinu, radila ili ne radila, i naravno godinu dana ne ide nazad na posao. Često i duže, jer bude tu i bolovanje pred porod.
Ukoliko je poslodavac ne otkači neprodužavanjem ugovora o radu čim zatrudni... :oops:
Mislim da se onda zakon izmijenio. Ovog sta prica @Domaci izdajnik nije bilo u vaktu dok sam ja radio dole, to jest variralo je od kantona do kantona. U HNK bi od privatnika dobio ka***u zorku, to jest bio je zakon nesto drzava 80%, poslodavac 20%, a u osnovi nikad niko nista nije isplacivao.
Domaci izdajnik

#27492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

QSuzi wrote: 06/08/2025 13:53
Domaci izdajnik wrote: 06/08/2025 09:56 Samo kada vidiš dešavanja po komšiluku, definitivno se isplati otići odavde.
Jer nema dešavanja po komšiluku van BiH?
Ovo je vrh
Mislio sam na HR i SRB...
QSuzi

#27493 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by QSuzi »

Hr je u EU i NATO-u misliš ode napadati BiH bez da EU reagira?
Srbija isto šta, čeka Putina da osvoji još koji km za godinu u Ukrajini pa ide do nas?
Imamo susjede a ima ih i CG i Albanija i Macedonia i Kosovo pa eto guraju xD
Domaci izdajnik

#27494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Eto, fašisti i ostala govna kada budu mjerili čiji je veći neće preko BIH? Njihovi jebiguzluci i pizdarije se neće preliti kod nas? I ko uopšte priča o ratu i napadanju? Imaju oni nemali broj načina da nas jebu politički i ekonomski!
dr_Evil

#27495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

QSuzi wrote: 06/08/2025 14:00 Hr je u EU i NATO-u misliš ode napadati BiH bez da EU reagira?
Srbija isto šta, čeka Putina da osvoji još koji km za godinu u Ukrajini pa ide do nas?
Vidi, kad smo u toj prici, Hrvati i Srbi vise nece ratovati, oni su sve svoje probleme zavrsili otprilike bratski kao sto su i zamislili '39-e. Drugi svjetski rat je bio sprdacina u kojoj je nacistima Tito pomrsio racune, ili da ti prevedem ono sta rece stasu Prkacin neki dan kod Senada, "mi bi to zavrsili za sva vremena", a na pitanje sta sa Bosnjacima odgovor je bio "nisu se bunili".

Sad ne samo da su bratski zavrsili svoje probleme, nego su jos i etnicki cisti, sto nikad u historiji nije prije bilo. Dakle ostaje kako ovo zavrsit u papirima preko ledja Bosne. Ko ce biti kolateralna steta, gdje ce se pucati, hoce li se pucati, i na kraju hoce li Bosnjaci imati volje, snage, da odbrane cjelovite granice opet... bumo vidjeli, ali ovo nije gotovo, nazalost. Ko zelio rat u kuci mu bio, ali pomisliti da ga nece biti je vise nego naivno. Da li je to razlog odlaska, nekome mozda da, ali nikad mi niko nije naveo taj razlog.
ranger

#27496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ranger »

dr_Evil wrote: 06/08/2025 14:07
QSuzi wrote: 06/08/2025 14:00 Hr je u EU i NATO-u misliš ode napadati BiH bez da EU reagira?
Vidi, kad smo u toj prici, Hrvati i Srbi vise nece ratovati, oni su sve svoje probleme zavrsili otprilike bratski kao sto su i zamislili '39-e. Drugi svjetski rat je bio sprdacina u kojoj je nacistima Tito pomrsio racune, ili da ti prevedem ono sta rece stasu Prkacin neki dan kod Senada, "mi bi to zavrsili za sva vremena", a na pitanje sta sa Bosnjacima odgovor je bio "nisu se bunili".

Sad ne samo da su bratski zavrsili svoje probleme, nego su jos i etnicki cisti, sto nikad u historiji nije prije bilo. Dakle ostaje kako ovo zavrsit u papirima preko ledja Bosne. Ko ce biti kolateralna steta, gdje ce se pucati, hoce li se pucati, i na kraju hoce li Bosnjaci imati volje, snage, da odbrane cjelovite granice opet... bumo vidjeli, ali ovo nije gotovo, nazalost. Ko zelio rat u kuci mu bio, ali pomisliti da ga nece biti je vise nego naivno. Da li je to razlog odlaska, nekome mozda da, ali nikad mi niko nije naveo taj razlog.
koji ce k ratovat kad svi imaju svoj tor, sebi ogradili teritorij i bila.
Zastozato

#27497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Zastozato »

Domaci izdajnik wrote: 06/08/2025 13:51
Toga je sve manje kako je "mrska trojka" došla na vlast. Bar u Sarajevu je tako. Ustvari ja osobno ne znam ni za jedan slučaj.
Domaci izdajnik

#27498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ooo jebote led pa nije Sarajevo cijela BIH!!!
jeza u ledja

#27499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 06/08/2025 09:00
izvrsni direktor wrote: 05/08/2025 22:22

Pa svugdje bi te kostalo puno bez zdr osiguranja. Cemu cudjenje?
Pa ne bas.
U Italije je recimo dzaba.
“In Italy, all medical consultations and care during pregnancy are free for all women (“ticket” payment is not required). Foreign national women who do not have a residence permit are also entitled to all medical services.”
U spaniji 1800.
U njem bez osiguranja 1500-8000 eura.
U nasoj privatnoj bolnici tj bez osiguranja 1500eur
Ovo u USA bas enormno skupo
Norveska, od trenutka kad dobijes dvije linije na aparaticu sve je dzabe, a onakvu uslugu pri porodjaju nismo dozivili ni u hotelima sa 5 zvjezdica. Uredno proveo dvije noci sa njom u bolnici takodjer besplatno uz svu klopu.

Nase je iskustvo vrlo slicno, takodje 48h, soba samo za nas, kupatilo, hrana za oboje. Ali naravno nije besplatno i sa osiguranjem.
Medjutim, ako hoces neke dodatne usluge, tipa da ti cuvaju dijete na par sati dok se ti odmoris, to osiguranje ne pokriva. :roll:

Sa svim ovim recenim....nama su ipak porezi i izdvajanja za socijalu mnogo manji, pa se mozda tako izjednaci, ne znam.

Nedavno smo bili u Evropi malo turistika, i sad na igralistu jedan malac Norvezanin hoce da se igra sa nasima, i poceli pricu sa njegovim roditeljima, o obdanistu, zdravstvenom za djecu i....prosto nas je bilo stid pricati njima kako i sta je u Americi. :skoljka: :run:
Bodkin

#27500 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jesi im rekao kako je kad krenu u skolu? ako ne idu u privatne skole u americi da je kao da idu u zemlju treceg svijeta? ili koliko se zavale za faks da plate :D
Post Reply