ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Moderator: anex
-
Naslovnica
#5226 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ja nisam kriv.
Govorite u svoje ime.
Govorite u svoje ime.
- dječak sa šibicama
#5227 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Nivo bezobrazluka level pro.
Bicakcic je imperiju izgradio na nastimanim tenderima, covjek vec decenijama radi za EP sa svojom privatnom kompanijom, ima ugovor za solarnu energiju, i dobar je covjek
Bicakcic je imperiju izgradio na nastimanim tenderima, covjek vec decenijama radi za EP sa svojom privatnom kompanijom, ima ugovor za solarnu energiju, i dobar je covjek
- dječak sa šibicama
#5228 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
to kad pljunes ono kaze vidi sto kisa pada.no_sekirli wrote: ↑05/08/2025 13:19Ovo je jedan od najjačih bisera, čuj pljačkao narod preko jeftine struje![]()
narod pljackao elektroprivredu
-
1Dante1
#5229 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ono sto sam do sada uocio po tvojim postovima je da ti nisi kriv ni za jednu pojavu u drustvu. Nisam ni ja, ali ti, ja, ovo drustvo, JESMO.
Ko je krivac ako nismo mi?
-
Trappist
#5230 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Cek cek, je li ovo lik napisao da su građani pljackali epbih placajuci jeftinu struju?
Mislim da je krajnje vrijeme da zauvijek prestanem dolaziti na ovaj forum
Mislim da je krajnje vrijeme da zauvijek prestanem dolaziti na ovaj forum
- dječak sa šibicama
#5231 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Da, gradjani su pljackali elektroprivredu, onakve radnike i uposlenike smo nasli da pljackamo, oni vrijedno zapinju trude se rade se a pokvareni gradjani pljackaju.
Sram nas bilo.
Inace, svi ste mislili da je privatnik Rahman zajebancija, ali u ovoj drzavi to nije zajebancija. Kad kazu "pa Nadrealisti su sve pogodili", nisu nego je ovo nakaradno podneblje u kojem nadrealne stvari postaju realne. Bice i strajk vlade uskoro, i da razvale rudarima okno.
Sram nas bilo.
Inace, svi ste mislili da je privatnik Rahman zajebancija, ali u ovoj drzavi to nije zajebancija. Kad kazu "pa Nadrealisti su sve pogodili", nisu nego je ovo nakaradno podneblje u kojem nadrealne stvari postaju realne. Bice i strajk vlade uskoro, i da razvale rudarima okno.
-
Naslovnica
#5232 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ispravka.
Nisam kriv ni za jednu NEGATIVNU pojavu u društvu.
Ne znam šta ti nije jasno?
Društvo? Koje društvo?
Ako misliš na gomilu neartikulisanih papaka, seljačina, lopova, dilera, drogeraša, varalica, kabadahija, čaršijanera, kvazi vjernika i nevjernika, bruda, silikona, plastike, zadriglih kravataša, lažnih fakultetlija itd...ja nisam to društvo, ja sam u zapećku, na margini, nebitan.
Ja nisam ovo društvo, ja sam u zapećku, BMK za ovo društvo, neću da ulazim u priču o "društvu".
- drug_profi
#5233 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ja uvijek vjerujem da treba teziti vecem cilju. SMR je dapace bas podesan za zemlje koje nemaju iskustva sa NE. MSR je jeftiniji i faktički bezopasan, a nuklearni otpad iz njega prestaje biti opasan za 100 godina. Ovo su stvari o kojima treba misliti za budućnost. Nakon sto budemo prisiljeni ugasiti ugalj, sto nije tako daleko.Naslovnica wrote: ↑05/08/2025 13:08Kakav ba MSR i SMR u ovakvoj Bosni i Hercegovini, budi realan druže, to su bajke za nas.
-
Naslovnica
#5234 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Jarane, mi nismo u stanju da apsolviramo ispravnu ugradnju/nivelaciju šahta a ti razmišljaš o nuklearkama u BiH.drug_profi wrote: ↑05/08/2025 17:46Ja uvijek vjerujem da treba teziti vecem cilju. SMR je dapace bas podesan za zemlje koje nemaju iskustva sa NE. MSR je jeftiniji i faktički bezopasan, a nuklearni otpad iz njega prestaje biti opasan za 100 godina. Ovo su stvari o kojima treba misliti za budućnost. Nakon sto budemo prisiljeni ugasiti ugalj, sto nije tako daleko.Naslovnica wrote: ↑05/08/2025 13:08Kakav ba MSR i SMR u ovakvoj Bosni i Hercegovini, budi realan druže, to su bajke za nas.
Kod nas je prvo kada kupiš auto DPF, EGR, Adblue OFF.
Svaka čast na idealima i težnji većim ciljevima
- drug_profi
#5235 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Hoćeš reći da u ovoj zemlji niko ništa ne zna?Naslovnica wrote: ↑05/08/2025 17:53Jarane, mi nismo u stanju da apsolviramo ispravnu ugradnju/nivelaciju šahta a ti razmišljaš o nuklearkama u BiH.drug_profi wrote: ↑05/08/2025 17:46Ja uvijek vjerujem da treba teziti vecem cilju. SMR je dapace bas podesan za zemlje koje nemaju iskustva sa NE. MSR je jeftiniji i faktički bezopasan, a nuklearni otpad iz njega prestaje biti opasan za 100 godina. Ovo su stvari o kojima treba misliti za budućnost. Nakon sto budemo prisiljeni ugasiti ugalj, sto nije tako daleko.Naslovnica wrote: ↑05/08/2025 13:08
Kakav ba MSR i SMR u ovakvoj Bosni i Hercegovini, budi realan druže, to su bajke za nas.
Svaka čast na idealima i težnji većim ciljevimaali treba biti realan.
Zna.
Samo treba vizija i lider.
-
Naslovnica
#5236 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Da, u ovoj zemlji niko ništa ne zna.drug_profi wrote: ↑05/08/2025 17:54Hoćeš reći da u ovoj zemlji niko ništa ne zna?Naslovnica wrote: ↑05/08/2025 17:53Jarane, mi nismo u stanju da apsolviramo ispravnu ugradnju/nivelaciju šahta a ti razmišljaš o nuklearkama u BiH.drug_profi wrote: ↑05/08/2025 17:46
Ja uvijek vjerujem da treba teziti vecem cilju. SMR je dapace bas podesan za zemlje koje nemaju iskustva sa NE. MSR je jeftiniji i faktički bezopasan, a nuklearni otpad iz njega prestaje biti opasan za 100 godina. Ovo su stvari o kojima treba misliti za budućnost. Nakon sto budemo prisiljeni ugasiti ugalj, sto nije tako daleko.
Svaka čast na idealima i težnji većim ciljevimaali treba biti realan.
Zna.
Samo treba vizija i lider.
Ti što znaju su otišli u inostranstvo.
Vizija, lider? Toga nam bar ne fali.
- Haris.ba
#5237 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Sve to ok. Nego, je li on sta slagao u tekstu?dječak sa šibicama wrote: ↑05/08/2025 16:13 Nivo bezobrazluka level pro.
Bicakcic je imperiju izgradio na nastimanim tenderima, covjek vec decenijama radi za EP sa svojom privatnom kompanijom, ima ugovor za solarnu energiju, i dobar je covjek![]()
-
HelaS
#5238 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Zašto bi država - elektroprivreda, gradila energetske objekte"Jeste da smo se mi obavezali za dekarbonizaciju, ali to je do 2050. godine. Nisu smijeli nikako dići ruke od rudnika. Njemačka i Amerika danas ponovo uključuju te objekte", upozorio je Bičakčić.
"Elektroprivreda BiH u ovom momentu ne gradi ni jedan novi proizvodni objekat. To se ne može prihvatiti", rekao je.
https://n1info.ba/vijesti/nismo-smjeli- ... jos-rasti/
-
tokio25
#5239 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ne pitaj me kako sam zaradio prvi milion pricadječak sa šibicama wrote: ↑05/08/2025 16:13 Nivo bezobrazluka level pro.
Bicakcic je imperiju izgradio na nastimanim tenderima, covjek vec decenijama radi za EP sa svojom privatnom kompanijom, ima ugovor za solarnu energiju, i dobar je covjek![]()
-
tokio25
#5240 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ja razumijem sta je cinik htio reci al vjerojatno se lose izrazio pa je ispalo tako kako je ispalo al u biti djelimicno je tacno sta je napisao samo ne bih direktno rekao da su ljudi krali i ne znaci doslovno to
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5241 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
ne postoji firma koja bi opstala sa tim uslovima.
da prodaješ 50-60% ispod cijene nešto, trajno
pa si zbog svega toga dobio da EP BiH nije imala sredstava za ulaganja ili su ta sredstva bila žestoko limitirana sa svih strana
onda si iscijedio sve pogone do maksimuma bez održavanja ili sa minimalnim održavanjem, pa danas blokovi u kaknju ispadaju non stop
i tako dalje i tako dalje
da, građani jesu rasparčali elektroprivredu i ubrzo (pa za 5-6g) će početi da plaćaju cijenu toga.
ili neće imati energije
ili će je plaćati pa barem 3x skuplje u odnosu na današnju cijenu.
-
lutko
#5242 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Prošla su 33 dana od kada sam ovo poslao, dobio sam tačno 5 kurtoaznih odbijenica od privatnih snabdjevača, a nijedne ponude još nema. Ne vidim nijednu reklamu snabdjevača el energiju, a trgovci (svim i svačim), banke, auto kuce itd. bombarduju reklamama. Bingo se, uz sve ostalo, ukljucio i u distribuciju nafte, ali jos ne nudi jeftiniju el. energiju domacinstvima. Kako to?lutko wrote: ↑23/07/2025 22:35 U nastavku mail poslan prije 20 dana na adrese preko 20 snabdjevaca registrovanih u BiH. Nisam jos dobio nijednu ponudu, a dobio sam 5 kurtoaznih odbijenica.
Poštovani,
u skladu sa vazecim propisima u BiH i FBIH, tražim da mi, kao registrovani snabdjevaci na prostoru BiH, dostavite ponudu za tržišno snabdijevanje el. energijom mene kao fizičkog lica tj. kupca iz kategorije Domaćinstva u narednom periodu počevši od 01.09.2025. godine. Prihvatljiv mi je ugovor duzine od 12-28 mjeseci, za bilo koju dužinu trajanja u okviru navedenog da mi ponudite.
Trenutno sam kupac na javnom snabdijevanju JP Elektroprivreda BiH, prikljucen na distributivnu mrežu ODS-a ovog preduzeća sa lokacijom mjernog mjesta na adresi xxxxxx Sarajevo (Općina xxxxxx).
Razlog za prelazak na trzišno snabdijevanje je što želim da el. energiju kao i većinu drugih dobara i usluga koje koristim plaćati po tržišnim cijenama. Ujedno želim da provjerim ispravnost (ekonomsku i logičku) tvrdnji dijela struke, građana i medija kako je cijena el. energije koju trenutno plaćaju domaćinstva na javnom snabdijevanju kod JP Elektroprivreda BIH već skupa kao i da je nedavno zatraženo povećanje cijene javnog snabdijevanja EP BiH neopravdano. Također, ne zelim više da dan (24 sata) potrošnje el. energije plaćam manje nego što plaćam pola sata parkinga u Sarajevu ili nego što plaćam 1 cevap/buhtlu u obliznjoj cevabdzinici/pekari (gdje ne dobijem ni račun kad to kupim). To se ne uklapa u moj sistem vrijednosti i osjecam se loše kad znam da potrošnjom dobra nanosim finansijsku štetu nekom privrednom subjektu. Puno se priča da su javne elektroprivrede neefikasne i da "gule" domaćinstva na cijeni el. energije, pa evo idem da vidim/provjerim da li možda u poduzetnom privatnom sektoru ima neko ko može jeftinije el. energiju proizvesti i/ili nabaviti, ponuditi je meni i drugim građanima te tako cjenovno razbiti dominaciju javnih elektroprivreda na formalno odavno otvorenom tržištu.
Ovaj zahtjev nije nikakva provokacija/anketa, vec je iskren i ozbiljan. Spreman sam da zaista ugovorim tržišno snabdijevanje po dolje navedenim uslovima. Time bi postao prvi krajnji kupac u BiH koji je kao domaćinstvo prešao na tržišno snabdijevanje, a da nije prošla ni 11-a godina kako je tržište el. energije za domaćinstva formalno otvoreno. U maju 1961. godine su SAD započele program Apollo sa ciljem da čovjeka pošalju na Mjesec. To im je pošlo za rukom te su u julu 1969. godine Armstrong i Aldrin prohodali Mjesecom, što znači da je prošlo 8 godina i 2 mjeseca od početka Programa do ostvarenja primarnog cilja. Sa druge strane, evo ni nakon 10,5 godina nijedan kupac el. energije u BiH iz kategorije Domaćinstva nije uspio preći na tržišno snabdijevanje el. energijom.
Ako je vec struja kod EP BiH i drugih javnih snabdjevaca toliko skupa kao što se tvrdi/piše, čudi me kao diplomiranog ekonomistu sljedeće:
da niko iz kategorije domacinstava nije prešao kod nekog tržišnog snabdjevača za proteklih 10,5 godina od otvaranja tržišta (čak ne znam ni da je iko osim mene pokušao)
da još nisam vidio/čuo nijedan oglas / reklamu / ponudu privatnih snabdjevača u BiH za kupce domaćinstva da pređu kod njih sa "skupog" javnog snabdijevanja
da u BiH praktički nema ni drugih kategorija krajnjih kupaca (mimo domaćinstava) koji prelaze na tržišno snabdijevanje kod snabdjevaca koji nisu javna preduzeća, niti ima kakvih marketinških aktivnosti po tom pitanju (a to tržište je teško preko 1,5 mlrd KM godišnje, ako se ravnamo po tržišnim cijenama el. energije)
Inače, ovo je već 5. put da šaljem sličan zahtjev, (prvi put još u januaru 2022. godine) ali do sada nijednu ponudu nisam dobio ni od koga. Svaki put sam nudio da ugovorim i plaćam daleko veću cijenu el. energije od one koju sam imao kod svog javnog snabdjevaca . Par snabdjevaca se ljubazno zahvalilo na interesu te odgovorilo da se ne bave snabdijevanjem krajnjih kupca, a trebamo se zapitati zašto je to tako.
Na tržišno snabdijevanje presao bi od 01.09. 2025. godine. Imajuci u vidu trzisne cijene energije za septembar 2025, Q4 2025 te godine 2026 i 2027 (dostupno na www.hudex.hu ), pristao bi na cijenu energije u visini od 22,00 do 24,00 F/kWh na godisnjem nivou (8,18 F/kWh trenutno placam svom javnom snabdjevacu, a to bi od 01.09.2025. moguće bilo 9,08 F/kWh u zelenoj zoni, teško mogu stići do plave) i naknadu za snabdijevanje u iznosu do 4,50 KM/mjesecno (svom javnom snabdjevacu placam trenutno 3,05 KM/mjesecno, to je cijena koja se vuče još od 01.07.2011. godine).
Spreman sam ugovoriti i razumnu ugovornu kaznu za slucaj raskida ugovora sa moje strane. U prilogu je moj zadnji račun gdje mozete naći bitne podatke za ponudu. Moja uobicajena mjesečna potrošnja je oko 80-90 kWh mjesečno osim u ljetnim mjesecima kada se, zbog rada klima uređaja, penje do 130 kWh. Prihvatljivo mi je da ostanem na tzv. jednotarifnom brojilu. Mozete provjeriti da sam uredan platiša, a to namjeravam i ostati (cak i uz skuplju cijenu energije). Ne koristim el. energiju za grijanje.
Prihvatljive su mi obje opcije računa (zbirni i odvojeno snb + dis), cak i kraci rok plaćanja nego trenutno imam kod svog javnog snabdijevaca. Spreman sam vam pruziti i korisne informacije u vezi mog dijagrama potrosnje na dnevnom i sedmicnom nivou te u priličnoj mjeri prilagoditi svoju dnevnu i sedmicnu potrošnju, a kako bi vas trosak obezbjedjenja energije za moje snabdijevanje bio što manji. Spreman sam i za blok tarife i penale za odstupanja u količini potrošnje kako biste se pravno zaštitili za slučaj da svojom potrošnjom značajno odstupim od ugovorene te vam uzrokujem troškove debalansa.
Dakle, nudim da ugovorim i plaćam tržišno snabdijevanje koje je značajno skuplje od onog već imam i što bi imao kod EP BIH na javnom snabdijevanju. Ujedno vam, na štetu svog komoditeta i ekonomskog interesa, nudim i mnoge druge vaše pogodnosti (birate duzinu trajanja, kraći rok plaćanja, prilagođenje rezima potrošnje, infomisanje o dnevnom i sedmicnom dijagramu, penali,....) koje nemam ugovorene sa svojim postojećim javnim snabdjevačem. I što je bitno, snabdijevanje po ovim, meni prihvatljivim, uslovima ne bi bilo štetno po vas kao privredna društva.
Očekujem vasu ponudu i prijedlog ugovora koje mi mozete dostaviti na ovu mail adresu ili na adresu stana naznačenu na priloženom računu. U slučaju da mi ponuda i predloženi ugovor budu prihvatljivi, potpisani ugovor bi vratio u vrlo brzom roku kako bi se mogle preduzeti Zakonom propisane aktivnosti na promjeni snabdjevača.
Lijep pozdrav,
Xy
03.07.2025.godine
- skupljac_zeljeza
#5243 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ci-Nick wrote: ↑05/08/2025 14:38
Kao da na taj način potkrada nekog imaginarnog a ne nekog penzionera, nekog bolesnika koji se liječi u bolnici, ne nekog učitelja koji mu uči dijete.
"Znaš ti nas, jebo ti nas"!
Puna nam usta samohvale o našem merhametluku, ljudskosti, dobroti, patriotizmu.
A daleko smo od te lažne slike koju stvaramo o sebi riječima ali ne i djelima.
Ima mangupa koji kradu lopatom ovu državu dok ovo pišemo. Čak i slijep koji to ne ne vidi, dobro osjeća.
Nego...Ako će ovo poskupljene struje unaprijediti nam zdravstvo, školstvo, podići penzije (jer nije mi logično da neko sa 599 KM penzije smatra logičnim ili korisnim bilo kakvo poskupljenje) onda treba poskupiti struja opet do Nove godine. Misliš da neće i dalje krasti poslije poskupljenja struje oni koji su njenim izvorima bliži? Poskupljenje će nam svima promijeniti mentalitet? Kako?
-
Trappist
#5244 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
cekaj cekaj...Ne postoji firma koja bi opstala sa tim uslovima, ok. Ima li ta firma direktora, nadzorni odbor, menadzere, nadgleda li ko tu firmu ? Ja ti sve mogu reci sta bi bilo sa privatnom firma koja pola godine posluje sa velikim minusom...mk ultra wrote: ↑06/08/2025 08:17ne postoji firma koja bi opstala sa tim uslovima.
pa si zbog svega toga dobio da EP BiH nije imala sredstava za ulaganja ili su ta sredstva bila žestoko limitirana sa svih strana
onda si iscijedio sve pogone do maksimuma bez održavanja ili sa minimalnim održavanjem, pa danas blokovi u kaknju ispadaju non stop
da, građani jesu rasparčali elektroprivredu i ubrzo (pa za 5-6g) će početi da plaćaju cijenu toga.
ili neće imati energije
-
Naslovnica
#5245 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Govori u svoje ime.mk ultra wrote: ↑06/08/2025 08:17ne postoji firma koja bi opstala sa tim uslovima.
ili neće imati energije
Ja nisam rasparčao Elektrtoprivredu.
Ti ako jesi, šta da ti kažem...
-
Trappist
#5246 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
krivi smo mi, jeste. Na racune smo trebali sami dodavati po 50-60% da bi elektroprivreda ulagala i bila bolja u buducnosti, jer tako to rade ozbiljne firme gdje direktori imaju po 10k plateNaslovnica wrote: ↑06/08/2025 09:33Govori u svoje ime.mk ultra wrote: ↑06/08/2025 08:17ne postoji firma koja bi opstala sa tim uslovima.
ili neće imati energije
Ja nisam rasparčao Elektrtoprivredu.
Ti ako jesi, šta da ti kažem...
- mk ultra
#5247 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
ima, Vladu FBiH za sve to što piše
- mk ultra
-
1Dante1
#5249 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Ja sam kriv i ja cu snositi posljedice povecanja cijene. Ko ce snositi iz EP posljedice? KO? TKO?
-
Naslovnica
#5250 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka
Odličan vataboutizam, nema šta.
Osim što je apsolutno drugačija vlasnička struktura, što Petrol ostvaruje dobit i nema problema sa ulaganjima i širenjem mreže, dakle posluje uspješno.
EP je gubitaš. I ostaće gubitaš uprkos povećanju cijene el.energije.
I ostaće direktor, i ostaće direktorova visoka plata. Za ništa.