Chmoljo wrote: ↑04/08/2025 08:54
iz tvog linka se skreće pažnja na predstojeću glad. posebno obratiti pažnju na drugi citat.
Hrpa je drugih linkova iz 2024., ja sam samo jedan od mnogih naveo.
Evo npr. -
https://www.ohchr.org/en/press-releases ... t-genocide
"
Israel’s warfare in Gaza is consistent with the characteristics of genocide, with mass civilian casualties and life-threatening conditions intentionally imposed on Palestinians there"
"Since the beginning of the war, Israeli officials have publicly supported policies that strip Palestinians of the very necessities required to sustain life — food, water, and fuel."
Dakle, od početka rata. Genocidna namjera je tu od samog početka.
“We have raised the alarm of the
risk of genocide several times reminding all governments they have a duty to prevent genocide."
“Our alarm for the unfolding genocide does not only refer to the ongoing bombardment of Gaza but also concerns the slow suffering and death caused by Israel’s long-standing occupation, blockade and current civic destruction, since genocide advances through an ongoing process and is not a singular event.”
neću se praviti ekspertom, niti da znam tačan datum kada je prestalo biti "samo" ratni zločin i etničko čišćenje, a postalo genocid u punom zamahu, to bi ljudi sa terena mogli znati, to bi mogao utvrditi sud kada bi došao (a neće nikada) u posjed dokumenata koji mogu precizirati datum ili suziti okvirno vrijeme kada je krenulo punim obimom. baš iz razloga što je sve to bilo moguće utvrditi za Srebrenicu i gdje su postojali pisani dokazi, sud je imao osnova da presudi genocid i utvrdi genocidnu namjeru.
Pa ne moraš se ti praviti ekspertom, ali jesu drugi eksperti i kompetentnija lica davali objašnjenja još tokom prošle godine zašto se sve može okarakterisati kao genocid. Pun javni prostor takvog materijala.
genocid nije jedan ili dva akta. riječ je o sistemskom činu za koji je prosto potrebno vremena. čak i za likvidaciju 8000 već zarobljenih srebreničana trebalo je vrijeme, uključujući i prekopavanje i naknadno sakrivanje grobnica.
Naravno da treba vremena, ali vremenska odrednica o kojoj smo i mi pričali i kada je bila priča o etničko čišćenje-genocid je bilo već pitanje mjeseci unutar rata, a ne dana.
i opet se vraćam na ono prvo što sam napisao, pitanje je šta se može dokazati. pa tako humans right watch kaže
Children have died from malnutrition and dehydration, and as of October 2024, about 1.95 million out of Gaza’s 2.2 million people were projected to suffer “catastrophic,” “emergency,” or “crisis” levels of food insecurity, according to The Integrated Food Security Phase Classification (a tool for improving food security analysis and decision-making). The report further states that “the risk of famine between November 2024 and April 2025 persists as long as conflict continues, and humanitarian access is restricted.”
i bruka ostalih gdje nije potrebno citirati. ovakvi podaci poprilično razjašnjavaju stanje na terenu.
Takvo stanje je bilo naveliko kroz 2024. O tome su pisali razni forumaši na staroj temi svakodnevno. Evo post iz sedmog mjeseca.
https://www.ohchr.org/en/press-releases ... gaza-strip
“Fayez Ataya, who was barely six months old, died on 30 May 2024 and 13-year-old Abdulqader Al-Serhi died on 1 June 2024 at the Al-Aqsa Hospital in Deir Al-Balah. Nine-year-old Ahmad Abu Reida died on 3 June 2024 in the tent sheltering his displaced family in Al-Mawasi, Khan Younis. All three children died from malnutrition and lack of access to adequate healthcare,” the experts said.
“When the first child dies from malnutrition and dehydration, it becomes irrefutable that famine has taken hold,” the experts said.
Spominje Gvir i dalje raseljavanje, što ne znači da je iskren u tome da mu je to jedina i prava iskrena želja. Sva dešavanja kroz historiju i govore o mržnji Izraelaca prema Palestincima, popraćena gnusnoćama, stoga nemam uvjerljiv dokaz da mislim da je teritorij primarni motiv.
gdje su onda logori i sistemska likvidacija? da nije možda počelo eliminacijom UNRWA uvođenjem ovih plaćenika i pucanjem po redovima za hranu?
Pa Izrael je srozao život u Gazi na takav nivo da cijela Gaza liči na jedan veliki logor. Uostalom, postojanje logora nije neophodan čimbenik u dokazivanju genocida. Isto važi i za sistemsku likvidaciju.
Btw ako se sad uništava narod da bi se došlo do teritorija, doslovce po tvojim riječima, koja je razlika onda sada, pa ga nazivaš genocidom, u poređenju sa 2024, jer se i tad uništavao narod da bi se došlo do teritorija? Uz identične okolnosti kao i na današnji dan. Znalo se i tad isto kao i sad da nema ništa od iseljavanja.
pa nije se znalo. kad se već pozivaš na historiju, mnogi palestinci su raseljavani u druge države.
IDF nije imao punu kontrolu nad teritorijem, Hamas je još koliko toliko djelovao, Sinwar je ubijen tek u oktobru 2024., i na koncu, sakupljeno je dovoljno dokaza da se može pričati o genocidu u punom zamahu.
I to raseljavanje koje spominješ nije masovno raseljavane o kojem se aludiralo o našoj diskusiji. Ogromna je to razlika. Nadalje, ova ostala dešavanja koja si spomenuo nemaju nekog velikog udjela u dotadašnjim već urađenim nedjelima koja su eksperti uveliko uzimali kao dokaze da je genocid u pitanju.
tvoj problem je što svoj stav namećeš kao jedini ispravan vodeći se emocijama. oprosti mi što sam ja malo skeptičniji od Sakib Softić taktike "imaju presude". zaista mi se ne da više o ovome. prihvati ako hoćeš, ako nećeš, budi i dalje uvrijeđen zbog Grete, a jebe mi se šta misliš o meni, mada je poprilično jasno.
Jes, jes, uvrijeđen zbog Grete

Btw nije to samo moj stav, nego stav dobrog dijela foruma koji je još tada prošle godine vodio diskusije s tobom na tu polemiku etničko čišćenje-genocid.