Kad su auta u pitanju moj duboki naklon do poda
Znam jedno--da sam ko djecak (sredinom šezdesetih) na ovoj pijaci Turcilu--piljaru ispod Kovaca--sabah zorom sto zauzimAo a on me boMMe fino nagradi
Kad su auta u pitanju moj duboki naklon do poda
ovu apsolutno ne kontam
sve prepoznaje, da mu konjsku zapregu pokažeš na crnobijeloj slici on bi rekao 1899-ta … vranac iz pasmine 1897 i točkovi na prikolici od kovača sa mihrivoda koji je jedinstvenim stilom kovao do 1898muha_sa wrote: ↑03/08/2025 19:43Kad su auta u pitanju moj duboki naklon do poda![]()
Znam jedno--da sam ko djecak (sredinom šezdesetih) na ovoj pijaci Turcilu--piljaru ispod Kovaca--sabah zorom sto zauzimAo a on me boMMe fino nagradi![]()
Fotografisano sa Vijećnice i vidi se naselje Brodac sve do Tabačkog mesdžida..
Crkva na Malti krajnje lijevo , iako je bila ranije - odlična
klaonica je koliko znam bila na mjestu strojoradateskeredzic_22 wrote: ↑04/08/2025 08:13Crkva na Malti krajnje lijevo , iako je bila ranije - odlična
Ako se ne varam vidi se i nekadašnji "Klaonički most" te klaonica na mjestu današnje zgrade Općine Novo Sarajevo (stara zgrada općine je mislim bila upravna zgrada klaonice i kad je to porušeno na nju je nadograđen novi dio zgrade) ?
bitanga_sa_otesa wrote: ↑04/08/2025 09:23klaonica je koliko znam bila na mjestu strojoradateskeredzic_22 wrote: ↑04/08/2025 08:13Crkva na Malti krajnje lijevo , iako je bila ranije - odlična
Ako se ne varam vidi se i nekadašnji "Klaonički most" te klaonica na mjestu današnje zgrade Općine Novo Sarajevo (stara zgrada općine je mislim bila upravna zgrada klaonice i kad je to porušeno na nju je nadograđen novi dio zgrade) ?
Historijski arhiv Sarajevo
Na današnji dan, 24. januara 1881. godine u Sarajevu, na Grbavici otvorena je gradska klaonica.
„Klaonica je jedna od prvih ustanova Sarajevske općine. Ideju za izgradnju Klaonice iznio je na sjednici Gradskog zastupstva 17. marta 1879. godine vladin povjerenik Josip Sertić, obrazloživši to kao znatno vrelo općinskih prihoda (taksa po glavama poklane stoke). I prije ove moderne Klaonice postojale su na periferiji grada neke posve primitivne klaonice, dok se još i prije toga klalo u kasapnicama u samom gradu. Te stare kasapnice nalazile su se uvijek u neposrednoj blizini tekuće vode.
U proglasu C.Kr. ravnateljstva redarstva od 17. decembra 1878. godine čitamo: „...određeno je da se veliko i malo rogato blago, koje je za klanje određeno, imade svaki dan u jedan sat poslije podne na one izvan grada nalazeće se kasapnice dovesti i poslie kako će liečnički pregledano biti, tamo odmah klati; a tekar drugi dan meso prodavati. U gradu (varoši) nije nikome dozvoljeno, bilo veliko ili malo rogato blago klati. Koji bi dakle bez liečničke pregledbe ma samo jedan komad blaga zaklao ili bi u varoši klanje preduzeo, kazniti će se novčanom globom od 5 do 50 fr. ili zatvorom od 1 do 10 danah.“
Nova Klaonica sagrađena je na Grbavici i svečano otvorena 24. januara 1881. Stajala je 50.000 forinti. Više je puta dograđivana. Nešto kasnije uređen je i Marveni trg za Duhanskom tvornicom u kraju koji se zvao Vrbanje. Godine 1908. prenesen je ovaj trg onamo gdje je danas i ponovo uređen. Klaonicom je upravljao gradski veterinar.“ (Kreševljaković, H: Sarajevo za vrijeme austrougarske uprave 1878-1918, Sarajevo 1969.)
I Renault 4 plastificirane ručke na vratima, ovo je dobro u sedamdesetim
Nije nemoguće da je postojao neki odvojeni administrativni dio ili neka uprava jer je stara priča kako je stari dio zgrade općine zapravo dio nekadašnje klaonice.bitanga_sa_otesa wrote: ↑04/08/2025 09:23klaonica je koliko znam bila na mjestu strojoradateskeredzic_22 wrote: ↑04/08/2025 08:13Crkva na Malti krajnje lijevo , iako je bila ranije - odlična
za to ne znam majkemi,prvi put cujem od tebeteskeredzic_22 wrote: ↑04/08/2025 10:04
jer je stara priča kako je stari dio zgrade općine zapravo dio nekadašnje klaonice.
Za fotku sam ipak pogriješio , zgrada općine je tačno nasuprot crkve a na gornjoj slici je nema.bitanga_sa_otesa wrote: ↑04/08/2025 10:05za to ne znam majkemi,prvi put cujem od tebeteskeredzic_22 wrote: ↑04/08/2025 10:04
jer je stara priča kako je stari dio zgrade općine zapravo dio nekadašnje klaonice.![]()
teskeredzic_22 wrote: ↑04/08/2025 10:10Za fotku sam ipak pogriješio , zgrada općine je tačno nasuprot crkve a na gornjoj slici je nema.bitanga_sa_otesa wrote: ↑04/08/2025 10:05za to ne znam majkemi,prvi put cujem od tebeteskeredzic_22 wrote: ↑04/08/2025 10:04
jer je stara priča kako je stari dio zgrade općine zapravo dio nekadašnje klaonice.![]()
Priču sam davno čuo.
A vidi , zgrade klaonice sa slike su zapravo na mjestu Elektroprivrede ako se bolje zagleda ?

za te zgrade imam pricu koju sam cuo od jednog starog lika s malte ,da je na mjestu elektroprivrede bilo neke preduzece koje se zvalo alija alijagic,kasnije sam na nekim kartama vidio da je i postojala trafostanica s tim imenom na toj lokaciji .mozda su to zgrade od tog preduzecateskeredzic_22 wrote: ↑04/08/2025 10:10
A vidi , zgrade klaonice sa slike su zapravo na mjestu Elektroprivrede ako se bolje zagleda ?
ja iskreno na ovoj slici nevidim ništateskeredzic_22 wrote: ↑04/08/2025 08:13Crkva na Malti krajnje lijevo , iako je bila ranije - odlična

Sta je ovo i gdje?
Hvala!Dervencanka1939 wrote: ↑05/08/2025 11:11 Jedan od paviljona plućne bolnice Kasindo, imali su nazive po gradovima. Objavljivao sam slike, a mislim i mama je
paviljon banjaluka