Ovo si odlično napisao, svaka čast. Bravo!Hakiz wrote: ↑31/07/2025 20:53Ako hoćemo vladavinu prava, da.Styling wrote: ↑31/07/2025 20:38Znači, da se poklopimo ušima i pređemo preko oslobađajuće presude?HelaS wrote: ↑31/07/2025 19:49https://www.klix.ba/vijesti/bih/elmedin ... /250731129SpoilerShow
Da mu neko kaže da mu je ovo besmislena i prejeftina populistička izjava, da bi njegov poziv na masovne proteste, ako Dodik bude oslobođen, bilo miješanje u rad pravosuđa - ometanje, i da ga Sud može kazniti zatvorom do 3 godine
Sudske odluke mogu biti nepravedne. Ali pravo nije pravda. Ako ne valjaju, treba mijenjati zakone, sudije kojiima se dokaže korupcija itd.
Ali, sudske odluke se moraju provesti. Ako to ne važi, onda svako može svakome presuđivati. Ko je jači ili brži na obaraču, bit će u pravu.
Pa je pitanje, želimo li pravni sistem sa svim onim šta u njemu ne valja, ili da presuđujemo vođeni emocijama. Kako nam se kada svidi.
Mi nikako u ovoj državi da napravimo nepisani društveni dogovor, da odlučimo u kakvom društvu želimo živjeti i da radimo na tome da takvo društvo imamo. Uz cijenu koja se mora platiti.
Kod nas je sve incidentno, od slučaja do slučaja. Danas jedan princip valja, sutra taj isti princip nam ne valja. Tako nećemo nikada ništa napraviti. Principe trebamo prihvatiti i po njima se ponašati i kada nam odgovaraju i kada nam ne odgovaraju.
Sve dok budem psovao nekoga ko preko štele prije mene uđe u opštini, a u isto vrijeme ja preko štele prije drugih uđem kod doktora, nećemo napraviti ništa. Tako nema društvenog dogovora. Osim ako je nedostatak društvenog dogovora ono šta želimo. Pa, anarhija, divlji zapad, to su legitimni sistemi. Samo da se niko ne žali na njih, da budemo pošteni.
Narod i Pravda (Konakovic)
-
HelaS
#40176 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
-
Hakiz
#40177 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Samo što svaka presuda osim da je kriv će biti poraz pravosuđa.HelaS wrote: ↑31/07/2025 22:51Ovo si odlično napisao, svaka čast. Bravo!Hakiz wrote: ↑31/07/2025 20:53Ako hoćemo vladavinu prava, da.
Sudske odluke mogu biti nepravedne. Ali pravo nije pravda. Ako ne valjaju, treba mijenjati zakone, sudije kojiima se dokaže korupcija itd.
Ali, sudske odluke se moraju provesti. Ako to ne važi, onda svako može svakome presuđivati. Ko je jači ili brži na obaraču, bit će u pravu.
Pa je pitanje, želimo li pravni sistem sa svim onim šta u njemu ne valja, ili da presuđujemo vođeni emocijama. Kako nam se kada svidi.
Mi nikako u ovoj državi da napravimo nepisani društveni dogovor, da odlučimo u kakvom društvu želimo živjeti i da radimo na tome da takvo društvo imamo. Uz cijenu koja se mora platiti.
Kod nas je sve incidentno, od slučaja do slučaja. Danas jedan princip valja, sutra taj isti princip nam ne valja. Tako nećemo nikada ništa napraviti. Principe trebamo prihvatiti i po njima se ponašati i kada nam odgovaraju i kada nam ne odgovaraju.
Sve dok budem psovao nekoga ko preko štele prije mene uđe u opštini, a u isto vrijeme ja preko štele prije drugih uđem kod doktora, nećemo napraviti ništa. Tako nema društvenog dogovora. Osim ako je nedostatak društvenog dogovora ono šta želimo. Pa, anarhija, divlji zapad, to su legitimni sistemi. Samo da se niko ne žali na njih, da budemo pošteni.![]()
- I naravno Dzej
#40178 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Jeste populisticka izjava, mi ni sebe ne mozemo zaštiti jedva, ali jesmo jedan narod u razlicitim drzavama, ne kontam sta ti je zasmetalo. ?! Bosnjak je Bosnjak,i onaj u Americi,Srbiji... Jedino u Turskoj ne mozes biti Bosnjak.
- Point.
#40179 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Kao da se zna da će biti oslobađajuća. Pesimist bi rekao i dogovorili se.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#40180 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ma nije mi vala ni sekunde zasmetalo, samo onda srbin u Sarajevu=serbin u belegradu.I naravno Dzej wrote: ↑31/07/2025 23:08Jeste populisticka izjava, mi ni sebe ne mozemo zaštiti jedva, ali jesmo jedan narod u razlicitim drzavama, ne kontam sta ti je zasmetalo. ?! Bosnjak je Bosnjak,i onaj u Americi,Srbiji... Jedino u Turskoj ne mozes biti Bosnjak.
Ja iskreno to nisam gledao tako. Srbe i Hrvate u BIH sam gledao kao bosance i hercegovce, a Bosnjake u srbiji kao srbijance. Njihova domovina tamo bi trebala biti srbija, a ovde svih nas BIH.
- Haris.ba
#40181 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Posto vidim da si diplomirao pravo u zadnje vrijeme i dijelis raskosnost neznanja, radi ljudi koji ovo citaju da napisem, da samo znaju sa ovo sto je mvp izjavio nema veze sa ovim krivicnim djelom.HelaS wrote: ↑31/07/2025 19:49
https://www.klix.ba/vijesti/bih/elmedin ... /250731129
Da mu neko kaže da mu je ovo besmislena i prejeftina populistička izjava, da bi njegov poziv na masovne proteste, ako Dodik bude oslobođen, bilo miješanje u rad pravosuđa - ometanje, i da ga Sud može kazniti zatvorom do 3 godine
Ko koristi prijetnju ili zastrašivanje kako bi spriječio sudiju, tužioca ili službeno lice organa za provođenje zakona, da vrše službenu dužnost u vezi s krivičnim postupkom koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, kazniće se kaznom zatvora najmanje tri godine
- I naravno Dzej
#40182 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ma nikad oni sami sebe nece zvati Bosancima, i ako ih Srbi u Srbiji zovu Bosanci, ali je i naš je Reis rekao da je Bosanc isto što i konj, mada neka se izjasnjava kako ko hoce, ali bi iznad svega trebao da stoji zakon i da bude jednak za sve. Ali daleko smo mi od toga jos, sve je ovo suštinski jedan "ciganluk" nije bitno koja je vlast i stranka, i srbski,bosnjacki, hrvatski. Zaposljavala SDA i Bisera Turkovic rodjake i stranacke uhljebe, sad zaposljava Konakovic.Kakav narod,nacija i bakrači, šuplje priče...laserShow wrote: ↑31/07/2025 23:18Ma nije mi vala ni sekunde zasmetalo, samo onda srbin u Sarajevu=serbin u belegradu.I naravno Dzej wrote: ↑31/07/2025 23:08Jeste populisticka izjava, mi ni sebe ne mozemo zaštiti jedva, ali jesmo jedan narod u razlicitim drzavama, ne kontam sta ti je zasmetalo. ?! Bosnjak je Bosnjak,i onaj u Americi,Srbiji... Jedino u Turskoj ne mozes biti Bosnjak.
Ja iskreno to nisam gledao tako. Srbe i Hrvate u BIH sam gledao kao bosance i hercegovce, a Bosnjake u srbiji kao srbijance. Njihova domovina tamo bi trebala biti srbija, a ovde svih nas BIH.
-
Vjecita_zavrzlama
#40183 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ja ih znam dovoljan broj koji kazu da su BosanciI naravno Dzej wrote: ↑31/07/2025 23:57Ma nikad oni sami sebe nece zvati Bosancima, i ako ih Srbi u Srbiji zovu Bosanci, ali je i naš je Reis rekao da je Bosanc isto što i konj, mada neka se izjasnjava kako ko hoce, ali bi iznad svega trebao da stoji zakon i da bude jednak za sve. Ali daleko smo mi od toga jos, sve je ovo suštinski jedan "ciganluk" nije bitno koja je vlast i stranka, i srbski,bosnjacki, hrvatski. Zaposljavala SDA i Bisera Turkovic rodjake i stranacke uhljebe, sad zaposljava Konakovic.Kakav narod,nacija i bakrači, šuplje priče...laserShow wrote: ↑31/07/2025 23:18Ma nije mi vala ni sekunde zasmetalo, samo onda srbin u Sarajevu=serbin u belegradu.I naravno Dzej wrote: ↑31/07/2025 23:08
Jeste populisticka izjava, mi ni sebe ne mozemo zaštiti jedva, ali jesmo jedan narod u razlicitim drzavama, ne kontam sta ti je zasmetalo. ?! Bosnjak je Bosnjak,i onaj u Americi,Srbiji... Jedino u Turskoj ne mozes biti Bosnjak.
A Sandzaklije ne dozivljavam svojima, niti oni Bosnu mogu oni pricat sta hoce javno ja znam kako je u realnom zivotu.Zasto im nije ljiljan zastava vec hibrid izmedju ljiljana i turskih polumjeseca
- drug_profi
#40184 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Sandzak je dobrim dijelom slavenizirano albansko stanovnistvo. Dodajte slovo "i"iza ć u prezimenu i najednom vidite vezu. Barem ovi koje ja znam tvrde tako za svoje loze.
Da se razumijemo, imam predrasude, ali se borim protiv njih jer sam upoznao dosta čestitih ljudi otud.
Da se razumijemo, imam predrasude, ali se borim protiv njih jer sam upoznao dosta čestitih ljudi otud.
-
Vjecita_zavrzlama
#40185 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Vidi se to iz aviona, drug ozenjen sandzaklinkom i pola rodbine albanci.Mislim, nije ni cudno blizu im Kosovo tudrug_profi wrote: ↑01/08/2025 01:07 Sandzak je dobrim dijelom slavenizirano albansko stanovnistvo. Dodajte slovo "i"iza ć u prezimenu i najednom vidite vezu. Barem ovi koje ja znam tvrde tako za svoje loze.
Ovi sto granice s nama i lice na nas, npr Sefer Halilovic
- I naravno Dzej
#40186 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Mozda Plav i Gusinje, i neka prezimena djelimicno, ali evo da nabrojim neke sto zive u Bosni : Sefer Halilovic,Ejup Ganic,Ramiz Drekovic,Selmo Cikotic,Senada Hadzifejzovic, Jusuf Hadzifejzovic,Senad Pecanin,Emir Spahic,Izet Hajrovic,Sead Kolasinac,Ramiz Delalic Celo,Suad Kurtechajic.Ovo je mali broj, ali ako ti i jedan kaze da je Albanac od ovih zivih, ja cu se odmah izbirsati sa foruma.drug_profi wrote: ↑01/08/2025 01:07 Sandzak je dobrim dijelom slavenizirano albansko stanovnistvo. Dodajte slovo "i"iza ć u prezimenu i najednom vidite vezu. Barem ovi koje ja znam tvrde tako za svoje loze.
- skrbavi-admin
#40187 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
sve ti znas al infinitiv glagola imenice zastita 0 bodovaI naravno Dzej wrote: ↑01/08/2025 02:01Mozda Plav i Gusinje, i neka prezimena djelimicno, ali evo da nabrojim neke sto zive u Bosni : Sefer Halilovic,Ejup Ganic,Ramiz Drekovic,Selmo Cikotic,Senada Hadzifejzovic, Jusuf Hadzifejzovic,Senad Pecanin,Emir Spahic,Izet Hajrovic,Sead Kolasinac,Ramiz Delalic Celo,Suad Kurtechajic.Ovo je mali broj, ali ako ti i jedan kaze da je Albanac od ovih zivih, ja cu se odmah izbirsati sa foruma.drug_profi wrote: ↑01/08/2025 01:07 Sandzak je dobrim dijelom slavenizirano albansko stanovnistvo. Dodajte slovo "i"iza ć u prezimenu i najednom vidite vezu. Barem ovi koje ja znam tvrde tako za svoje loze.
- I naravno Dzej
#40188 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Eto ti znaš , a počinješ rečenicu malim slovom.
- Styling
#40189 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Sud ima pravo da sonese odluke koje smatra da su ispravne, ali i građani imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstco istom.Hakiz wrote: ↑31/07/2025 20:53Ako hoćemo vladavinu prava, da.Styling wrote: ↑31/07/2025 20:38Znači, da se poklopimo ušima i pređemo preko oslobađajuće presude?HelaS wrote: ↑31/07/2025 19:49
https://www.klix.ba/vijesti/bih/elmedin ... /250731129
Sve dok budem psovao nekoga ko preko štele prije mene uđe u opštini, a u isto vrijeme ja preko štele prije drugih uđem kod doktora, nećemo napraviti ništa. Tako nema društvenog dogovora. Osim ako je nedostatak društvenog dogovora ono šta želimo. Pa, anarhija, divlji zapad, to su legitimni sistemi. Samo da se niko ne žali na njih, da budemo pošteni.
-
PM72
#40190 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Nekad je Titin sistem branio SKOJ (Savez Komunističke Omladine Jugoslavije).Branili su,ako treba i životima.Realno-imali su šta i branit.Koristi je imalo i društvo i sistem.
Ovi sad što brane trojku gori su od SKOJ-a.Sem lične koristi-drugog hajra od najgore i najnesposobnije vlasti nema.
Ovi sad što brane trojku gori su od SKOJ-a.Sem lične koristi-drugog hajra od najgore i najnesposobnije vlasti nema.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#40191 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Znaci SDA je bila bolja i sposobnija? A oni sto su branili SDA su bolji od ovih sto brane Trojku?PM72 wrote: ↑01/08/2025 09:49 Nekad je Titin sistem branio SKOJ (Savez Komunističke Omladine Jugoslavije).Branili su,ako treba i životima.Realno-imali su šta i branit.Koristi je imalo i društvo i sistem.
- Better Man
#40192 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ne slažem se s ovim nikako.I naravno Dzej wrote: ↑31/07/2025 23:08Jeste populisticka izjava, mi ni sebe ne mozemo zaštiti jedva, ali jesmo jedan narod u razlicitim drzavama, ne kontam sta ti je zasmetalo. ?! Bosnjak je Bosnjak,i onaj u Americi,Srbiji... Jedino u Turskoj ne mozes biti Bosnjak.
- drug_profi
#40193 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ganić. Možda se ne osjeća tako, ali mu je prezime albanskog porijekla.I naravno Dzej wrote: ↑01/08/2025 02:01Mozda Plav i Gusinje, i neka prezimena djelimicno, ali evo da nabrojim neke sto zive u Bosni : Sefer Halilovic,Ejup Ganic,Ramiz Drekovic,Selmo Cikotic,Senada Hadzifejzovic, Jusuf Hadzifejzovic,Senad Pecanin,Emir Spahic,Izet Hajrovic,Sead Kolasinac,Ramiz Delalic Celo,Suad Kurtechajic.Ovo je mali broj, ali ako ti i jedan kaze da je Albanac od ovih zivih, ja cu se odmah izbirsati sa foruma.drug_profi wrote: ↑01/08/2025 01:07 Sandzak je dobrim dijelom slavenizirano albansko stanovnistvo. Dodajte slovo "i"iza ć u prezimenu i najednom vidite vezu. Barem ovi koje ja znam tvrde tako za svoje loze.
Pećanin, čovjek iz Peći... da ne brojimo zrnca.
Mix je tamo veliki.
Last edited by drug_profi on 01/08/2025 10:58, edited 1 time in total.
-
ljubijankic
#40194 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ma Sanja Vulic je najbolja_BataZiv_0809 wrote: ↑01/08/2025 10:22Znaci SDA je bila bolja i sposobnija? A oni sto su branili SDA su bolji od ovih sto brane Trojku?PM72 wrote: ↑01/08/2025 09:49 Nekad je Titin sistem branio SKOJ (Savez Komunističke Omladine Jugoslavije).Branili su,ako treba i životima.Realno-imali su šta i branit.Koristi je imalo i društvo i sistem.
- Better Man
#40195 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Zbog ove i sličnih sramotnih izjava, Reisa Huseina Kavazovića nepoštujem ni sekunde i on je za mene obična ljudska i moralna nula.I naravno Dzej wrote: ↑31/07/2025 23:57Ma nikad oni sami sebe nece zvati Bosancima, i ako ih Srbi u Srbiji zovu Bosanci, ali je i naš je Reis rekao da je Bosanc isto što i konj, mada neka se izjasnjava kako ko hoce, ali bi iznad svega trebao da stoji zakon i da bude jednak za sve. Ali daleko smo mi od toga jos, sve je ovo suštinski jedan "ciganluk" nije bitno koja je vlast i stranka, i srbski,bosnjacki, hrvatski. Zaposljavala SDA i Bisera Turkovic rodjake i stranacke uhljebe, sad zaposljava Konakovic.Kakav narod,nacija i bakrači, šuplje priče...laserShow wrote: ↑31/07/2025 23:18Ma nije mi vala ni sekunde zasmetalo, samo onda srbin u Sarajevu=serbin u belegradu.I naravno Dzej wrote: ↑31/07/2025 23:08
-
Vjecita_zavrzlama
#40196 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Naravno da je nula ali ta nula nam stetu pravi jer se mjesa gdje mu mjesto nijeBetter Man wrote: ↑01/08/2025 10:59Zbog ove i sličnih sramotnih izjava, Reisa Huseina Kavazovića nepoštujem ni sekunde i on je za mene obična ljudska i moralna nula.I naravno Dzej wrote: ↑31/07/2025 23:57Ma nikad oni sami sebe nece zvati Bosancima, i ako ih Srbi u Srbiji zovu Bosanci, ali je i naš je Reis rekao da je Bosanc isto što i konj, mada neka se izjasnjava kako ko hoce, ali bi iznad svega trebao da stoji zakon i da bude jednak za sve. Ali daleko smo mi od toga jos, sve je ovo suštinski jedan "ciganluk" nije bitno koja je vlast i stranka, i srbski,bosnjacki, hrvatski. Zaposljavala SDA i Bisera Turkovic rodjake i stranacke uhljebe, sad zaposljava Konakovic.Kakav narod,nacija i bakrači, šuplje priče...laserShow wrote: ↑31/07/2025 23:18
Ma nije mi vala ni sekunde zasmetalo, samo onda srbin u Sarajevu=serbin u belegradu.
Sljedece godine mu istice drugi mandat, i po ustavu Islamske Zajednice nema pravo biti ponovo izabran.Bas me zanima koga ce za novog reisa postavit.Nadam se postenim nekim izborima jer nismo imali goreg od ovog
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#40197 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
ima li dokumentovano, video ili izjava?I naravno Dzej wrote: ↑31/07/2025 23:57
Ma nikad oni sami sebe nece zvati Bosancima, i ako ih Srbi u Srbiji zovu Bosanci, ali je i naš je Reis rekao da je Bosanc isto što i konj, mada neka se izjasnjava kako ko hoce, ali bi iznad svega trebao da stoji zakon i da bude jednak za sve. Ali daleko smo mi od toga jos, sve je ovo suštinski jedan "ciganluk" nije bitno koja je vlast i stranka, i srbski,bosnjacki, hrvatski. Zaposljavala SDA i Bisera Turkovic rodjake i stranacke uhljebe, sad zaposljava Konakovic.Kakav narod,nacija i bakrači, šuplje priče...
ja sam velike nade polagao u njega poslije onog klauna Cerića, ali davno se razočarao...
- I naravno Dzej
#40198 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ovo je bila izjava u kontekstu priče Suada Kurtčehajića o Bosanstvu. Islamska zajednica je toliko oslonjena na SDA i SDA na IZ, od lokalnog dzematskog odbora do reisa, sve su to njihovi ljudi godinama.Izjava koju je prije nekoliko dana dao reis-l-ulema Husein ef. Kavazović o 'Bosanscima kao konjima' mnoge je šokirala.
Naime, reis Kavazović je govorio u Sapni pa se, između ostalog, dotakao i nacionalnog identiteta.
"Ovih dana među našim Bošnjacima ima onih koji nas ponovo zbunjuju, koji misle da mi nismo narod koji je preko svojih pleća sve to prebacio i koji misle da, ako ispred svog imena stave doktor ili akademik, znaju nešto o našem narodu. Ništa oni ne znaju. Mi smo Bošnjaci, nikakvi Bosanci. Naš narod se zove Bošnjak", rekao je reis Kavazović.Bosanci su, rekao je reis, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi koji žive u BiH, a onda je citirao oca Adil-bega Zulfikarpašića koji je kazao da u Bosni samo konj može biti bosanac.
No, nekada je reis i hvalio bosanstvo pa je čak preko medija propagirao da se radi na identitetu bosanstva koji bi bio nadetnički.
"Bošnjaci bi morali raditi više s drugima na profiliranju bosanske političke nacije, koja će stati iza države", govorio je ranije reis.
-
PM72
#40199 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
Ne.Ni slučajno.Samo,oni isti koji su branili SDA sad su trojka.Njihov produkt -usavršena verzija podlaca,lupeža,ublehaša i spletkaroša.Dino,Čampare,Ademović itd,itd._BataZiv_0809 wrote: ↑01/08/2025 10:22Znaci SDA je bila bolja i sposobnija? A oni sto su branili SDA su bolji od ovih sto brane Trojku?PM72 wrote: ↑01/08/2025 09:49 Nekad je Titin sistem branio SKOJ (Savez Komunističke Omladine Jugoslavije).Branili su,ako treba i životima.Realno-imali su šta i branit.Koristi je imalo i društvo i sistem.
Jel se ono kaže "fejslifting"?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#40200 Re: Narod i Pravda (Konakovic)
A ovi sto su ostali u SDA?PM72 wrote: ↑01/08/2025 12:21Ne.Ni slučajno.Samo,oni isti koji su branili SDA sad su trojka.Njihov produkt -usavršena verzija podlaca,lupeža,ublehaša i spletkaroša.Dino,Čampare,Ademović itd,itd._BataZiv_0809 wrote: ↑01/08/2025 10:22Znaci SDA je bila bolja i sposobnija? A oni sto su branili SDA su bolji od ovih sto brane Trojku?PM72 wrote: ↑01/08/2025 09:49 Nekad je Titin sistem branio SKOJ (Savez Komunističke Omladine Jugoslavije).Branili su,ako treba i životima.Realno-imali su šta i branit.Koristi je imalo i društvo i sistem.
Jel se ono kaže "fejslifting"?