Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#15351 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 29/07/2025 22:51
Ateista wrote: 29/07/2025 22:16
Zehran82 wrote: 29/07/2025 21:40

Cekaj malo,kako ti ovako nonsalantno nerezonski zakljucujes , cuj ako jd znao onda je i odlucio....

Po toj logici astrofizicari su proracunali izlazak sunca u 04:15 pa posto su znali oni su i odlucili da tad izadje,pa sunce izlazi zbog proracuna astrofizicara :)
Trolas, ili stvarno ne razumijes razliku izmedju kreatora i posmatraca? :-)
Nisam rekao "ako je znao onda je odlucio" vec "ako je stvorio a znao ishod, onda je odlucio", to je ogromna razlika.
Bog ne stvara tvoj djela...ti si kreator svojih djela
Ako je svemoguc i sve zna, onda stvara i djela, nemoguce je drugacije, kao sto ne moze dobiti slucajan broj kad baci kockicu.
toska

#15352 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

toska wrote: 29/07/2025 11:49
Zehran82 wrote: 28/07/2025 16:06 ...
Tvoje tumačenje može da drži vodu i logiku.

Vjerovanje u sudbinu je jedno od temelja vjere, a moguće da mi sudbinu tumačimo fatalisticki u odnosu na izvorno značenje.
Logička održivost bi bila ključna I vrijedi razmisliti (kad bude inspiracije).

Edit: mislio sam na pogrešno tumačenje sudbine u islamu, Orginal je Kader i ne mora značiti isto što prvo pomislimo sa riječju sudnina
Ne ide, kako bi objasnio ove ajete izvan priče o čovjeku nedokučivosti određenja?

"A vi ne možete ništa željeti ako to Allah, Gospodar svjetova, neće. – Allah, zaista, sve zna i mudar je."

"Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego što je damo, zapisana u Knjizi - to je Allahu, uistinu, lahko"

"Reci: 'Dogodit će nam se samo ono što nam je Allah odredio; On je Gospodar naš, i neka se vjernici samo u Allaha pouzdaju!'"
Zehran82

#15353 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 30/07/2025 07:31
Ateista wrote: 29/07/2025 22:16
Trolas, ili stvarno ne razumijes razliku izmedju kreatora i posmatraca? :-)
Nisam rekao "ako je znao onda je odlucio" vec "ako je stvorio a znao ishod, onda je odlucio", to je ogromna razlika.
Ako je svemoguc i sve zna, onda stvara i djela, nemoguce je drugacije, kao sto ne moze dobiti slucajan broj kad baci kockicu.
Ko ti to kaze da stvara djela nasa? Ja sad da ubijem neko dijete, onako ludjacki iz cista mora, da li to znaci Bog me natjerao na to svojim sveznanjem?

Bog je znao iz svog sveznanja da cu pociniti zlocin...ali tvrditi da me Bog na to natjerao je bezobrazluk teski i onaj ko optuzuje Boga za svoju nedjdla nek ocfkuje duplu kaznu.

To sto ti furas tu neku glupu zabludjelu pricu a tebi na dusu i pokaziva samo tvoju zabludu....tebi je kao ateisti je u interesu da furas ove zabludjele price koje niko od nas vjernika ne vjeruje, samo kako bi opravdao svoj ateizam, kao da je vjerovsnje u boga nelogicna stvar jer si ti sam sebu buckuris i rusvaj u mozgu napravio sa zabludjelim pricama.

Upamti ovo danista drugo nd upamtis, bit ce ti sudjeno od strane Boga na sudnjem danu , za dobro i zlo koje radis pa na osnovu toga ide ili nagrada ili kazna...a ti se pravdaj i dalje nenormalnim teorijama....i jos nesto ako Boga optuzis za nesto a nije on kriv eto ti duple kazne onda.
Zehran82

#15354 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

toska wrote: 30/07/2025 10:01
toska wrote: 29/07/2025 11:49
Zehran82 wrote: 28/07/2025 16:06 ...
Tvoje tumačenje može da drži vodu i logiku.

Vjerovanje u sudbinu je jedno od temelja vjere, a moguće da mi sudbinu tumačimo fatalisticki u odnosu na izvorno značenje.
Logička održivost bi bila ključna I vrijedi razmisliti (kad bude inspiracije).

Edit: mislio sam na pogrešno tumačenje sudbine u islamu, Orginal je Kader i ne mora značiti isto što prvo pomislimo sa riječju sudnina
Ne ide, kako bi objasnio ove ajete izvan priče o čovjeku nedokučivosti određenja?

"A vi ne možete ništa željeti ako to Allah, Gospodar svjetova, neće. – Allah, zaista, sve zna i mudar je."

"Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego što je damo, zapisana u Knjizi - to je Allahu, uistinu, lahko"

"Reci: 'Dogodit će nam se samo ono što nam je Allah odredio; On je Gospodar naš, i neka se vjernici samo u Allaha pouzdaju!'"
Da i sta je problem ovdje da cujem???
John Cleese

#15355 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

Zehran82 wrote: 29/07/2025 00:33
John Cleese wrote: 29/07/2025 00:20
Zehran82 wrote: 28/07/2025 16:06

Nema tog sudije na sviju koji bi progutao tu suplju ateisticku salabajzersku pricu tipa, eto ja ubio nebina covjeka zato sto nemam slobodne volje,moralo je tako biti......

A isto tako sudija mu moze reci ironicno,isto tako fino sudjeno je da mi izvrsimo smrtnu kaznu nad tobom.

Tako da ta suplja prica ateista je cisto samozavaravanje
Prepiska na temu nepostojanja slobodne volje je ovdje puka ilustracija imbecilnosti abrahamskog fatalizma, apsurdnosti vjerovanja u koegzistenciju predodredjenja i slobodne volje, a ne izraz naseg uvjerenja da covjek zaista nema svrsishodnu slobodu izbora :D

To bi znacilo, ako nije jasno, a tebi izgleda nije jasno, da razmisljamo izvan okvira abrahamskih stupidarija.

Ja sam, na primjer, posve uvjeren da ljudski zivotni put pretezno ovisi o ljudskim izborima (pod uvjetom da se odvija pod iole povoljnim okolnostima gdje je ikakav dovoljno znacajan izbor uopce moguc), dakle, da ovisno o izborima moze imati posve razlicit tok i ishod.

Da idioti koji su dizajnirali abrahamskog boga nisu pretjerali kiteci ga bespotrebno superlativima, izbjegli bi barem apsurd o toboze pravednom tvorcu koji stvara covjeka znajuci (jer je neizostavno morao biti i sveznajuci) da ce i kada ce i kako ce njegovo stvorenje pogrijesiti, a onda to stvorenje smatra odgovornim za grijeh koji nikakvim izborom nije moglo izbjeci i shodno tome ga i kaznjava - premda i dalje ocite stupidarije, barem bi bile koliko toliko podnosljivije :D
Ti ako pogrijesis , pogrijesio si svojom voljom a ne zato sto te Bog natjerao svojim sveznanjem.

Vi ovdje ludjacki hocete da predstavite da Bozije sveznanje vas direktno tjera da uradite to sto uradite....to je cisto ateisticko ludilo bez granica
Mene osobno niko ne tjera ni na sta i ne uvazavam debilne kriterije o pogreskama - uvjeren sam da se bog ne bi bavio takvim pizdarijama kakvim se bavi abrahamska karikatura boga, apsurdna izmisljotina cija je ilustracija, kao reakcija na neizrecivo zamornu i dosadnu bigotsku skribomaniju, jedina svrha spomena tih budalastina u citiranom i prethodnim mojom komentarima na ovoj temi (sto je vec jasno receno, ali tebi izgleda nije ni djelomicno shvatljivo kao sto ti ocito nije shvatljivo u kojem je kontekstu spomenuto "sveznanje", a u kojem "predodredjenje" te da nisam ateista nego agnostik, iako sam to i doslovno napisao i obrazlozio) :D

I ne bih rekao da bi ti sebi trebao dopustiti da ikome spocitavas iracionalnost, jer to zaista zvuci tragikomicno :D
John Cleese

#15356 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

Zehran82 wrote: 29/07/2025 16:17
Ateista wrote: 29/07/2025 14:50
Zehran82 wrote: 29/07/2025 13:34

Ja ne vidim paradoxe koje ti vidis....jer to nikakav paradox nije da Bog vidi sta ces ti sa svojom slobodnom voljom uraditi...to si ti licno sam sebi umislio da te Bozije zveznanje tjera da uradis to sto uradis svaki dan je nerazuman i nepostojeci paradox.

Znaci nema nikakve logike to sto ti trazis ili zagovaras.
To da neko vidi sta ces uraditi a ne utice je logicki moguce samo kao neki nezavisni entitet, koji te nije stvorio vec je tu samo kao neutralni posmatrac, ali ima sposobnost da na neki nacin vidi buducnost. Tako nesto ne bi bilo problem prihvatiti, (iako ni tad ne bi imalo smisla da te to bice testira iz raznih razloga), ali ako te stvori i svemoguc je pa zna ishod, logicki je nemoguce da ne utice na to, samo je minimum logike potrebno da se to vidi.

Zamisli svemoguce bice da baci kockicu i dobije slucajan broj bez uticaja na to koji ce broj dobiti.
Mi kao nesavrsena bica mozemo dobiti slucajan rezultat jer nismo u mogucnosti da predvidimo sve faktore od kojih zavisi taj broj i kontrolisemo ih, pa je rezultat mozemo reci slucajan i nekontrolisan, ali ako on kao svemoguce bice u momentu bacanja zna rezultat, onda moze i malo drugacije baciti pa dobiti drugaciji rezultat koji bi opet znao u momentu bacanja, samim tim ima kontrolu nad tim i odlucuje koji broj ce baciti, nemoguce je da dobije slucajan rezultat vec je svako bacanje prakticno izbor koji broj ce baciti.

Tako je i sa kreacijama, sta god da svemoguce bice napravi, koliko god varijacija omogucio, on ako je u momentu stvaranja znao ishod, taj ishod je njegova odluka i drugacije ne moze biti, mogao je napraviti neke stvari drugacije pa bismo mi drugaciji ispali a posto bi i tad znao ishod i to bi opet bio njegov izbor, u svakom slucaju je njegova kreacija je njegov izbor jer sta god i kako god da uradi, zna rezultat.

Kreator koji nije svemoguc moze napraviti kreaciju koja nije njegov izbor, tako sto nenamjerno pogrijesi i napravi nesto sto nije namjeravao, ili neke stvari prepusti slucajnosti u odredjenoj mjeri, sto opet ne znaci da to nije njegova odgovornost.
U momentu stvaranja znao je da ce neko svojom voljom otici u zabludu ali ti si taj koji je pristao na ugovor , da budes rodjen i budes podlozan testu....jer nas je Bog stvprio kao duse bez tijela, pa smo usli u ugovor sa njim da budemo testirani kako bi mogli imati pristup vjecnim uzivanjima Raja/Dzenneta.
:lol: I ti nekome kazes da je ludjak... Neprocjenjivo :D
tokio25

#15357 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tokio25 »

a gdje je pecat na tom ugovoru?
Zehran82

#15358 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

John Cleese wrote: 30/07/2025 14:23
Zehran82 wrote: 29/07/2025 00:33
John Cleese wrote: 29/07/2025 00:20

Prepiska na temu nepostojanja slobodne volje je ovdje puka ilustracija imbecilnosti abrahamskog fatalizma, apsurdnosti vjerovanja u koegzistenciju predodredjenja i slobodne volje, a ne izraz naseg uvjerenja da covjek zaista nema svrsishodnu slobodu izbora :D

To bi znacilo, ako nije jasno, a tebi izgleda nije jasno, da razmisljamo izvan okvira abrahamskih stupidarija.

Ja sam, na primjer, posve uvjeren da ljudski zivotni put pretezno ovisi o ljudskim izborima (pod uvjetom da se odvija pod iole povoljnim okolnostima gdje je ikakav dovoljno znacajan izbor uopce moguc), dakle, da ovisno o izborima moze imati posve razlicit tok i ishod.

Da idioti koji su dizajnirali abrahamskog boga nisu pretjerali kiteci ga bespotrebno superlativima, izbjegli bi barem apsurd o toboze pravednom tvorcu koji stvara covjeka znajuci (jer je neizostavno morao biti i sveznajuci) da ce i kada ce i kako ce njegovo stvorenje pogrijesiti, a onda to stvorenje smatra odgovornim za grijeh koji nikakvim izborom nije moglo izbjeci i shodno tome ga i kaznjava - premda i dalje ocite stupidarije, barem bi bile koliko toliko podnosljivije :D
Ti ako pogrijesis , pogrijesio si svojom voljom a ne zato sto te Bog natjerao svojim sveznanjem.

Vi ovdje ludjacki hocete da predstavite da Bozije sveznanje vas direktno tjera da uradite to sto uradite....to je cisto ateisticko ludilo bez granica
Mene osobno niko ne tjera ni na sta i ne uvazavam debilne kriterije o pogreskama - uvjeren sam da se bog ne bi bavio takvim pizdarijama kakvim se bavi abrahamska karikatura boga, apsurdna izmisljotina cija je ilustracija, kao reakcija na neizrecivo zamornu i dosadnu bigotsku skribomaniju, jedina svrha spomena tih budalastina u citiranom i prethodnim mojom komentarima na ovoj temi (sto je vec jasno receno, ali tebi izgleda nije ni djelomicno shvatljivo kao sto ti ocito nije shvatljivo u kojem je kontekstu spomenuto "sveznanje", a u kojem "predodredjenje" te da nisam ateista nego agnostik, iako sam to i doslovno napisao i obrazlozio) :D

I ne bih rekao da bi ti sebi trebao dopustiti da ikome spocitavas iracionalnost, jer to zaista zvuci tragikomicno :D
Sveznanje sta ce da se desi , dok predodredjenje je sudbina a sudbina je bozije sveznanje zapisano na materijal a u tom predodredjenju imas uplita i boga, i andjela i satane u ljudsko djelovanje kao vid nadahnuca na dobro ili podstakivanja na zlo tu se misli na satanu.
Ateista

#15359 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 30/07/2025 14:00

Ko ti to kaze da stvara djela nasa? Ja sad da ubijem neko dijete, onako ludjacki iz cista mora, da li to znaci Bog me natjerao na to svojim sveznanjem?

Bog je znao iz svog sveznanja da cu pociniti zlocin...ali tvrditi da me Bog na to natjerao je bezobrazluk teski i onaj ko optuzuje Boga za svoju nedjdla nek ocfkuje duplu kaznu.

To sto ti furas tu neku glupu zabludjelu pricu a tebi na dusu i pokaziva samo tvoju zabludu....tebi je kao ateisti je u interesu da furas ove zabludjele price koje niko od nas vjernika ne vjeruje, samo kako bi opravdao svoj ateizam, kao da je vjerovsnje u boga nelogicna stvar jer si ti sam sebu buckuris i rusvaj u mozgu napravio sa zabludjelim pricama.

Upamti ovo danista drugo nd upamtis, bit ce ti sudjeno od strane Boga na sudnjem danu , za dobro i zlo koje radis pa na osnovu toga ide ili nagrada ili kazna...a ti se pravdaj i dalje nenormalnim teorijama....i jos nesto ako Boga optuzis za nesto a nije on kriv eto ti duple kazne onda.
Kaze logika, samo hipoteticki, da ne bude zabune da ja stvarno mislim da bog nekome nesto odredjuje ili da ga optuzujem ne moze odredjivati neko ko ne postoji, niti mogu optuzivati nekoga ko ne postoji. :mrgreen:

Logika kaze da onaj ko stvara nesto i zna ishod, te moze uticati na to sta stvara, u stvari svjesno odlucuje o ishodu, opet se vracam na analogiju sa bacanjem kockice gdje ne moze biti slucajnosti kod svemoguceg bica vec samo izbor, tako i kod stvaranja.

Ako zelis da vjerujes, to je tvoj izbor, ali ako vec hoces da pricamo o dokazima i logici, oni ni malo nisu na strani vjere. Moras bas imati jaku potrebu da vjerujes u nesto, pa da na takav nacin izvrces logiku da opravdas svoje vjerovanje.
Ja se nemam kome pravdati, imam svoj stav za koji imam argumente, siguran sam u njega, a ovdje samo pricamo, tako da ne znam odakle ti da se ja nekome nesto pravdam.
Zehran82

#15360 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 30/07/2025 15:19

Kaze logika, samo hipoteticki, da ne bude zabune da ja stvarno mislim da bog nekome nesto odredjuje ili da ga optuzujem ne moze odredjivati neko ko ne postoji, niti mogu optuzivati nekoga ko ne postoji. :mrgreen:

Logika kaze da onaj ko stvara nesto i zna ishod, te moze uticati na to sta stvara, u stvari svjesno odlucuje o ishodu, opet se vracam na analogiju sa bacanjem kockice gdje ne moze biti slucajnosti kod svemoguceg bica vec samo izbor, tako i kod stvaranja.

Ako zelis da vjerujes, to je tvoj izbor, ali ako vec hoces da pricamo o dokazima i logici, oni ni malo nisu na strani vjere. Moras bas imati jaku potrebu da vjerujes u nesto, pa da na takav nacin izvrces logiku da opravdas svoje vjerovanje.
Ja se nemam kome pravdati, imam svoj stav za koji imam argumente, siguran sam u njega, a ovdje samo pricamo, tako da ne znam odakle ti da se ja nekome nesto pravdam.
Ali slabo te ide druze logika u hipotetickim zonama.

Da Bog zna ishod , ali bog zna da ce Bog se uplitati isto u ishod na osnovu ljudskih djela i iskrenosti i stavova....pa Bog moze da te strovali u ponore pakla zbog tvojih djela , neiskrenosti, stavova a isto tako moze da ye uvede u Dzennet opet zbog tebe, tvojih ispravnih djela, stavoa i iskrenosti.

Nimalo na strani vjere nije logika kazes.....ne bi ja bas rekao, jer sam ja ovladao materijom ateizma i vjetom i zna sporediti....dok ja tebi garantujem da ne znas vjeru...pa samo posmatras stvari iz jedne prizme, dok ja mogu da promatram iz vise uglova,kako ateistickih tako i vjerskih
Ateista

#15361 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 30/07/2025 15:25
Ateista wrote: 30/07/2025 15:19

Ali slabo te ide druze logika u hipotetickim zonama.

Da Bog zna ishod , ali bog zna da ce Bog se uplitati isto u ishod na osnovu ljudskih djela i iskrenosti i stavova....pa Bog moze da te strovali u ponore pakla zbog tvojih djela , neiskrenosti, stavova a isto tako moze da ye uvede u Dzennet opet zbog tebe, tvojih ispravnih djela, stavoa i iskrenosti.

Nimalo na strani vjere nije logika kazes.....ne bi ja bas rekao, jer sam ja ovladao materijom ateizma i vjetom i zna sporediti....dok ja tebi garantujem da ne znas vjeru...pa samo posmatras stvari iz jedne prizme, dok ja mogu da promatram iz vise uglova,kako ateistickih tako i vjerskih
Tacno je da nisam nikad bio vjernik, ali znam sasvim dovoljno da vidim kolika je to ubleha.
Logika nije na strani vjere, kad ne mozes da rijesis ovako jednostavan paradoks, cak i ne razumijes uopste o cemu govorim ili samo ignorises, ne znam zasto uopste pricas o logici...
toska

#15362 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

Ateista wrote: 30/07/2025 15:19 ...
...
Logika nije na strani vjere, kad ne mozes da rijesis ovako jednostavan paradoks
Griješiš debelo, to ne može riješiti ni jedan svjetonazor izuzev rijetkih pojedinaca u svakom od njih koji imaju jasan stav i prihvataju determninizam (pa i u vjerskim pravacima i pojedinaca) i nije fer to prigovoriti samo vjernicima.
Zehran82

#15363 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 30/07/2025 15:28 Tacno je da nisam nikad bio vjernik, ali znam sasvim dovoljno da vidim kolika je to ubleha.
Logika nije na strani vjere, kad ne mozes da rijesis ovako jednostavan paradoks, cak i ne razumijes uopste o cemu govorim ili samo ignorises, ne znam zasto uopste pricas o logici...
Nista ti ne znas, to ti garantujem....

Vidim koliko si ti logican kad ti bozijim sveznanje te tjera da ti sad meni napises to sto napises....a sam smisljas sta ces napisati a Bog znao odvijek sta ces napisati ili ne napisati i nista te ije natjerao tu da stavis zarez gdje stavis ili izostavis slovo gdje izostavis....ne umisljaj sebi da te Bog prislio na to.

Potpuno razumijem sta govoris ali to sto govoris nema nikakve logike.

Tvoj prica je suplja isto kao i prica nekoga koji tvrdi da sunce izlazi na horizontu u 4:32 zato sto je zapisano u vaktiji da je tad izlazak sunca.
Ateista

#15364 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

toska wrote: 30/07/2025 16:16
...
Griješiš debelo, to ne može riješiti ni jedan svjetonazor izuzev rijetkih pojedinaca u svakom od njih koji imaju jasan stav i prihvataju determninizam (pa i u vjerskim pravacima i pojedinaca) i nije fer to prigovoriti samo vjernicima.
Fazon i jeste u tome sto nema rjesenja, to samo pokazuje koliko bi bilo besmisleno da nas neko stvori i onda nas kaznjava i nagradjuje.

Prica o ovome ne mora direktno biti vezana za determinizam, samo osnovna logika i pracenje slijeda dogadjaja, uzroka i posljedica.
Samo se treba zamisliti u toj ulozi, kreiras nesto i odmah znas ishod, mozes ga promijeniti a ne promijenis, znaci uzrokovao si to.
Ateista

#15365 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 30/07/2025 16:20
Ateista wrote: 30/07/2025 15:28 Tacno je da nisam nikad bio vjernik, ali znam sasvim dovoljno da vidim kolika je to ubleha.
Nista ti ne znas, to ti garantujem....

Vidim koliko si ti logican kad ti bozijim sveznanje te tjera da ti sad meni napises to sto napises....a sam smisljas sta ces napisati a Bog znao odvijek sta ces napisati ili ne napisati i nista te ije natjerao tu da stavis zarez gdje stavis ili izostavis slovo gdje izostavis....ne umisljaj sebi da te Bog prislio na to.

Potpuno razumijem sta govoris ali to sto govoris nema nikakve logike.

Tvoj prica je suplja isto kao i prica nekoga koji tvrdi da sunce izlazi na horizontu u 4:32 zato sto je zapisano u vaktiji da je tad izlazak sunca.
Sto vise pises, vidim da uopste ne razumijes o cemu govorim, ili trolas, jedno od to dvoje je sigurno.

Kazes kako tvrdim da me bog na nesto prisiljava, a jasno sam rekao da bog ne postoji i da me samim tim neko ko ne postoji ne moze prisiljavati ni na sta, samo da nacin na koji je to predstavljeno u religijama bi znacilo da je bog odlucio sta cemo raditi, zbog cega je kompletna prica na kojoj se religije zasnivaju besmislena i pada u vodu.

Samo to stalno poredjenje sa izlaskom sunca jasno pokazuje da uopste ne razumijes o cemu govorim, ako ne znas shvatiti razliku izmedju posmatraca i kreatora, da jedan zapaza i na osnovu toga zna sta ce biti a drugi stvara i odlucuje sta ce biti.
toska

#15366 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

Ateista wrote: 31/07/2025 08:44
Fazon i jeste u tome sto nema rjesenja, to samo pokazuje koliko bi bilo besmisleno da nas neko stvori i onda nas kaznjava i nagradjuje.

Prica o ovome ne mora direktno biti vezana za determinizam, samo osnovna logika i pracenje slijeda dogadjaja, uzroka i posljedica.
Samo se treba zamisliti u toj ulozi, kreiras nesto i odmah znas ishod, mozes ga promijeniti a ne promijenis, znaci uzrokovao si to.
Razum i logika su u glavnim stvarima nemoćni.

Na ovaj ili onaj način sam vec pisao o ovome i niko da se osvrne, makar neka kontra, ništa.

Sta misliš ti ili neko drugi o ovome ispod:
toska wrote: 23/07/2025 13:23 Šta logika kaže o tome da li je svijet kakav poznajemo uopšte moguć?

Da odmah I odgovorim, nije moguć, ali ipak za nas postoji kao stvarnost.

Eto jos paradoksa.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15368 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by _BataZiv_0809 »

Image

Je li ko citao
foton

#15369 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by foton »

toska wrote: 31/07/2025 09:37

Na ovaj ili onaj način sam vec pisao o ovome i niko da se osvrne, makar neka kontra, ništa.

toska wrote: 23/07/2025 13:23 Šta logika kaže o tome da li je svijet kakav poznajemo uopšte moguć?

Eto jos paradoksa.
Kad tvrdis ono gore boldirano, zar se time ne iskljucujes iz razumne i logicne rasprave?

A o logici i svijetu kakvog ga poznajemo - u stvari je jedini logican svijet upravo ovakav kakav jeste. Neki drugaciji bi nam bio nelogican. I postojanje vjerovanja je logicno, ali ga to ne cini ispravnim.
toska

#15370 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

foton wrote: 31/07/2025 10:47

Eto jos paradoksa.
Kad tvrdis ono gore boldirano, zar se time ne iskljucujes iz razumne i logicne rasprave?

A o logici i svijetu kakvog ga poznajemo - u stvari je jedini logican svijet upravo ovakav kakav jeste. Neki drugaciji bi nam bio nelogican. I postojanje vjerovanja je logicno, ali ga to ne cini ispravnim.
Mi smo savršeno prilagođeni za život na Zemlji i uglavnom razumijemo sve.

Izvan toga gledamo ko tele u šarena vrata, niko još ništa nije shvatio pa nećemo ni mi na forumu.
Ateista

#15371 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Ateista »

Ateista wrote: 31/07/2025 08:44

Eto jos paradoksa.
Ne znam na sta tacno mislis i zasto ovaj svijet ne bi bio logican, te sta smatras pod tim? Postoje stvari koje nam nisu jasne i koje je tesko shvatiti, ali opet ne znaci da su nelogicne. Ne znam ni za jedan primjer iz stvarnog zivota, koji bih mogao na taj nacin porediti sa ovom pricom oko stvaranja i uticaja na kreaciju, koji je na taj nacin nelogican.
foton

#15372 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by foton »

toska wrote: 31/07/2025 11:45

Izvan toga gledamo ko tele u šarena vrata, niko još ništa nije shvatio pa nećemo ni mi na forumu.
Mi se i dalje prilagodjavamo, i uglavnom ne razumijemo nista. Ali kao vrsta, nismo nikad vise istrazivali i ulagali u istrazivanje. Ali to sto ne razumijemo mnogo toga, nije razlog da odustanemo ili prihvatimo sarenu lazu za objasnjenje. Naprotiv, polako slazemo kockice. Ne kazem da cemo kao vrsta ikad bas sve znati i razumjeti, imamo odredjen intelektualni domet, ali nismo jos ni blizu toga da je vrijeme za defetizam.
toska

#15373 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by toska »

foton wrote: 31/07/2025 12:27
toska wrote: 31/07/2025 11:45

Mi se i dalje prilagodjavamo, i uglavnom ne razumijemo nista. Ali kao vrsta, nismo nikad vise istrazivali i ulagali u istrazivanje. Ali to sto ne razumijemo mnogo toga, nije razlog da odustanemo ili prihvatimo sarenu lazu za objasnjenje. Naprotiv, polako slazemo kockice. Ne kazem da cemo kao vrsta ikad bas sve znati i razumjeti, imamo odredjen intelektualni domet, ali nismo jos ni blizu toga da je vrijeme za defetizam.
Ne radi se o defetizmu niti kritici nauke koja je zlato.

Ne radi se ni o intelektualnim ograničenjima jer ni daleko veća inteligencija ovdje ne pomaže, moja pretpostavka.

Radi se o tome da se ne može shvatiti neshvatljivo i nemoguće s koje god tačke gledali.

To su nebitna pitanja za svakodnevni život, ali u ovakvim diskusijama vrlo važna i ukazuju na čudo postojanja svega.
Ljudi svjesno ili nesvjesno to uviđaju i zato vjeruju da ovaj svijet nije jedina stvarnost.

@Ateista ovo je I tebi odgovor.
nemezis

#15374 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by nemezis »

Zehran82 wrote: 29/07/2025 21:36
nemezis wrote: 29/07/2025 19:52
Zehran82 wrote: 29/07/2025 17:24

Da li znas da Bog licno koristi metafore u Kuranu kad daje primjere da ljudi razmisle o necemu???

"Znači, nešto te prisiljava da uradiš tako i nikako drugačije."

Ovo nije tacno, sam si sebi umislio to, i nikako iz te mantre da se izvuces...to sto Bog zna da ces nesto uradit tebe ne prisiljava na to i tacka ,ako ovo ne shvatas onda si tesko intelektualno limitiran.
Sam si potvrdio da ne možeš uraditi drugačije, zašto?
A ljudi moji jeli moguce da ne shvatas i dalje , e svasta stvarno.

Ne mozes uraditi drugacije od onoga sto Bog zna iz svog sveznanja, jer Bog vidi proslost, sadasnjost i buducnost u istom trenu, pa cak zna i potencionalno, sta bi bilo kad bi bilo....i ti samo plivas sa svojom slobodnom voljom u tom njegovom sveznanju.

Kada bi uradio drugacije od onoga sto Bog zna da ces uraditi to bi degradira Boga i vise nebi bio absolutni Bog sa atributom sveznajuci, ti bi ga oskrnavio u tom atributu i srozao na nizu razinu od Bozanske razine, jeli uopste shvatas ovo boziji covjece???
Znači, nemaš slobodnu volju da uradiš drugačije?
MarlboroGold

#15375 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Slobodna volja u kontekstu abrahamskog Boga jednostavno ne postoji.

Zato je bar trunku bolji onaj deistički kakav god da je u konačnici. Niti mu trebamo niti ga interesujemo, a ni on ne interesuje nas ili bar ne mnogo. Tu smo već slobodni.
Post Reply