Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

Nisamsdaali

#33001 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Nisamsdaali »

jeza u ledja wrote: 30/07/2025 15:50
Nisamsdaali wrote: 30/07/2025 13:48
Velkoski wrote: 30/07/2025 06:25
glasat će liberali za bilo koga drugog, možda i bude gusto :mrgreen:
Ma eno ankete kažu 58 mamdani 42 cuomo, nema šanse. Veća je demokratska baza od centrista, kao što je i republikanska što se dokazalo 2016.
Koliko znam, u pitanju je 4-way race. Ne znam tacno koja su pravila oko vecine glasova, ali se vrlo lako mogu desiti iznenadjenja.
Adams i onaj čikica republikanac ce uzimati glasove od Cuoma, ne od Mamdanija
ultima_palabra

#33002 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 30/07/2025 15:50
Nisamsdaali wrote: 30/07/2025 13:48
Velkoski wrote: 30/07/2025 06:25
glasat će liberali za bilo koga drugog, možda i bude gusto :mrgreen:
Ma eno ankete kažu 58 mamdani 42 cuomo, nema šanse. Veća je demokratska baza od centrista, kao što je i republikanska što se dokazalo 2016.
Koliko znam, u pitanju je 4-way race. Ne znam tacno koja su pravila oko vecine glasova, ali se vrlo lako mogu desiti iznenadjenja.
4-way race vise odgovara Mamdaniju. Najbolje sanse da ga pobijede bi imali ako dvojica odustanu.
Vjecita_zavrzlama

#33003 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Vjecita_zavrzlama »

Zasto niko pojma nema o Sudanu? Jel to nije popularnp protiv Emirata?

Image
Nisamsdaali

#33004 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Nisamsdaali »

ultima_palabra wrote: 30/07/2025 16:21
4-way race vise odgovara Mamdaniju. Najbolje sanse da ga pobijede bi imali ako dvojica odustanu.
NYC - Mayoral Polling:

🔵 Mamdani: 50%
🟢 Cuomo: 22%
🔴 Silwa: 13%
🟣 Adams: 7%
GandalfSivi

#33005 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Nisamsdaali wrote: 30/07/2025 16:49
ultima_palabra wrote: 30/07/2025 16:21
NYC - Mayoral Polling:

🔵 Mamdani: 50%
🟢 Cuomo: 22%
🔴 Silwa: 13%
🟣 Adams: 7%
Adams cak i ispod beretkice. Kako jadan kraj, svega mi :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#33006 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by muha_sa »

Britanski pisac Nate White

"Moj Bože... Šta si stvorio?"
Nekoliko stvari mi pada na pamet. Trumpu nedostaju neke kvalitete koje Britanci tradicionalno cijene. Na primjer, on nema klase, nema šarma, nema svježine, nema vjerodostojnosti, nema suosjećanja, nema duhovitosti, nema topline, nema mudrosti, nema suptilnosti, nema osjećajnosti, nema samosvijesti, nema poniznosti, nema časti i nema milosti – sve kvalitete, smiješno, kojima je njegov prethodnik gospodin Obama bio velikodušno blagoslovljen. Dakle, za nas, oštar kontrast radije stavlja Trumpova ograničenja u neugodno olakšanje.
Osim toga, volimo se smijati. I dok je Trump smiješan, on nikada nije rekao ništa zanimljivo, duhovito ili čak blago zabavno - niti jednom, nikada. Ne govorim to retorički, mislim doslovno: ni jednom, nikad. A ta je činjenica posebno uznemirujuća za britanske osjećaje - za nas je nedostatak smisla za humor gotovo nehumano. Ali s Trumpom je to činjenica. Čini se da on uopće ne razumije što je šala - njegova ideja šale je grubi komentar, nepismena uvreda, povremeni čin okrutnosti.
Trump je trol. I kao svi trolovi, on nikada nije smiješan i nikad se ne smije; on samo stvara vrane ili se ruga. I zastrašujuće, on ne govori samo u grubim, besmislenim uvredama - on zapravo razmišlja o tome. Njegov um je puki algoritam sitnih predrasuda i klecave podlosti.
Nikada nema podloge od ironije, složenosti, nijansi ili dubine. Sve je na površini. Neki bi Amerikanci ovo unaprijed mogli vidjeti kao osvježenje. Pa, nemamo. Vidimo ga kao da nema ni unutarnji svijet ni dušu. A u Britaniji smo tradicionalno na strani Davida, a ne Golijata. Svi naši heroji su odvažni autsajderi: Robin Hood, Dick Whittington, Oliver Twist. Trump nije ni hrabar ni autsajder. On je sušta suprotnost tome. On čak nije ni razmaženi bogataš, niti pohlepni debeli mačor. On je više veliki bijeli puž. Jabba Hutt privilegija.
Što je još gore, on je najneoprostiviji od svih britanskih stvari: grubijan. Osim kad je među zvjercima; onda se umjesto toga iznenada pretvori u cmizdravog pomoćnika. Za te stvari postoje neizgovorena pravila - Queensberryjeva pravila osnovne pristojnosti - i on ih sva krši. Pogađa nisko - nešto što bi džentlmen trebao, a nikad ne bi mogao učiniti - i svaki udarac koji cilja je ispod pojasa. Osobito uživa udarati ranjive ili onemoćale ljude – i udara ih kad su potišteni.
Dakle, činjenica da značajna manjina – možda trećina – Amerikanaca gleda što on radi, sluša što govori i onda misli, "Da, čini se kao moj tip" je stvar zbunjenosti, a ne nevolje, za Britance, s obzirom da:
• Amerikanci bi trebali biti finiji od nas, a većinu vremena i jesu.
• Ne treba vam posebno oštro oko za detalje da uočite nekoliko mana na muškarcu.
Ova zadnja točka je ono što posebno zbunjuje i užasava Britance, ali i mnoge druge ljude; Čini se da je njegove mane prilično teško propustiti. Uostalom, nemoguće je pročitati ijedan tweet, ili ga čuti kako izgovara rečenicu ili dvije, a da se ne zagleda duboko u ponor. On umjetnost pretvara u umjetničku formu; on je Picasso zloće; usrani Shakespeare. Njegovi nedostaci su fraktalni: čak i njegovi nedostaci imaju nedostatke, i tako u nedogled. Bog zna da je na svijetu oduvijek bilo glupih ljudi, ali i mnogo zlih ljudi. Ali rijetko je glupost bila tako opaka, ili zloća tako glupa. Zbog toga se Nixon čini pouzdanim, a George W inteligentnim. Zapravo, kad bi Frankenstein odlučio napraviti čudovište u potpunosti sastavljeno od ljudskih mana – napravio bi Trumpa.
A skrušeni doktor Frankenstein uhvatio je velike pramenove kose i bolno plakao: "Moj Bože... Što... sam... stvorio?" 'Kreten
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#33008 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

Zohran Mamdani Scores 17-Point Lead with Jewish Voters in NYC Mayoral Race
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#33009 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

Velkoski wrote: 30/07/2025 21:41
Zohran Mamdani Scores 17-Point Lead with Jewish Voters in NYC Mayoral Race
Pa sta je tu cudno
Ocekuje se to
Ta nece za nekog ko je dobar za amere

Ovakav komentar može biti okarakterisan kao antisemitski, jer sadrži:

generalizaciju o ponašanju svih Jevreja;

impliciranu lojalnost prema neameričkim interesima ili "drugim" agendama;

podtekst o odvojenosti Jevreja od ostatka američkog društva.

Ban od 7 dana
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#33010 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hame_ »

muha_sa wrote: 30/07/2025 17:50"Moj Bože... Šta si stvorio?"
Ovo "Moj Bože..." mi je privuklo pažnju.

Sjedim sam sa sobom i razmišljam... kako je bogu kada ga tolika masa moli (pa i ja) da nam pomogne. Koja "rezonanca molitvi".

*U kvantnoj fizici strune su kao instrumenti - imaš žice na kojima možeš čuda činiti. Teorija struna.
Hakiz

#33011 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hakiz »

muha_sa wrote: 30/07/2025 17:50
Britanski pisac Nate White

"Moj Bože... Šta si stvorio?"
Nekoliko stvari mi pada na pamet. Trumpu nedostaju neke kvalitete koje Britanci tradicionalno cijene. Na primjer, on nema klase, nema šarma, nema svježine, nema vjerodostojnosti, nema suosjećanja, nema duhovitosti, nema topline, nema mudrosti, nema suptilnosti, nema osjećajnosti, nema samosvijesti, nema poniznosti, nema časti i nema milosti – sve kvalitete, smiješno, kojima je njegov prethodnik gospodin Obama bio velikodušno blagoslovljen. Dakle, za nas, oštar kontrast radije stavlja Trumpova ograničenja u neugodno olakšanje.
Osim toga, volimo se smijati. I dok je Trump smiješan, on nikada nije rekao ništa zanimljivo, duhovito ili čak blago zabavno - niti jednom, nikada. Ne govorim to retorički, mislim doslovno: ni jednom, nikad. A ta je činjenica posebno uznemirujuća za britanske osjećaje - za nas je nedostatak smisla za humor gotovo nehumano. Ali s Trumpom je to činjenica. Čini se da on uopće ne razumije što je šala - njegova ideja šale je grubi komentar, nepismena uvreda, povremeni čin okrutnosti.
Trump je trol. I kao svi trolovi, on nikada nije smiješan i nikad se ne smije; on samo stvara vrane ili se ruga. I zastrašujuće, on ne govori samo u grubim, besmislenim uvredama - on zapravo razmišlja o tome. Njegov um je puki algoritam sitnih predrasuda i klecave podlosti.
Nikada nema podloge od ironije, složenosti, nijansi ili dubine. Sve je na površini. Neki bi Amerikanci ovo unaprijed mogli vidjeti kao osvježenje. Pa, nemamo. Vidimo ga kao da nema ni unutarnji svijet ni dušu. A u Britaniji smo tradicionalno na strani Davida, a ne Golijata. Svi naši heroji su odvažni autsajderi: Robin Hood, Dick Whittington, Oliver Twist. Trump nije ni hrabar ni autsajder. On je sušta suprotnost tome. On čak nije ni razmaženi bogataš, niti pohlepni debeli mačor. On je više veliki bijeli puž. Jabba Hutt privilegija.
Što je još gore, on je najneoprostiviji od svih britanskih stvari: grubijan. Osim kad je među zvjercima; onda se umjesto toga iznenada pretvori u cmizdravog pomoćnika. Za te stvari postoje neizgovorena pravila - Queensberryjeva pravila osnovne pristojnosti - i on ih sva krši. Pogađa nisko - nešto što bi džentlmen trebao, a nikad ne bi mogao učiniti - i svaki udarac koji cilja je ispod pojasa. Osobito uživa udarati ranjive ili onemoćale ljude – i udara ih kad su potišteni.
Dakle, činjenica da značajna manjina – možda trećina – Amerikanaca gleda što on radi, sluša što govori i onda misli, "Da, čini se kao moj tip" je stvar zbunjenosti, a ne nevolje, za Britance, s obzirom da:
• Amerikanci bi trebali biti finiji od nas, a većinu vremena i jesu.
• Ne treba vam posebno oštro oko za detalje da uočite nekoliko mana na muškarcu.
Ova zadnja točka je ono što posebno zbunjuje i užasava Britance, ali i mnoge druge ljude; Čini se da je njegove mane prilično teško propustiti. Uostalom, nemoguće je pročitati ijedan tweet, ili ga čuti kako izgovara rečenicu ili dvije, a da se ne zagleda duboko u ponor. On umjetnost pretvara u umjetničku formu; on je Picasso zloće; usrani Shakespeare. Njegovi nedostaci su fraktalni: čak i njegovi nedostaci imaju nedostatke, i tako u nedogled. Bog zna da je na svijetu oduvijek bilo glupih ljudi, ali i mnogo zlih ljudi. Ali rijetko je glupost bila tako opaka, ili zloća tako glupa. Zbog toga se Nixon čini pouzdanim, a George W inteligentnim. Zapravo, kad bi Frankenstein odlučio napraviti čudovište u potpunosti sastavljeno od ljudskih mana – napravio bi Trumpa.
A skrušeni doktor Frankenstein uhvatio je velike pramenove kose i bolno plakao: "Moj Bože... Što... sam... stvorio?" 'Kreten
Britaci nemaju pravo nikome dijeliti lekcije.
GandalfSivi

#33012 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Hakiz wrote: 30/07/2025 23:12
Ali realno, Britanci da pricaju o poniznosti, saosjecajnosti, milosti i toplini. Cirkus…
vaučer

#33013 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vaučer »

Hakiz wrote: 30/07/2025 23:12 Britaci nemaju pravo nikome dijeliti lekcije.
Šta god se pisalo na klixu, ovakav odgovor je 100% garantiran. Da netko dođe i niže 'kolonijalne' grijehe od prije par stoljeća da bi diskreditirao sadržaj teksta o nečemu što s istim grijesima nema ama baš nikakve veze. :zzzz:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#33014 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

Uh, uglavnom lajkam što pišeš na ovim političkim temama, ali ne sviđa mi se ova teza. Kompletna današnja Britanija je direktno povezana s tim što su lootali kompletnu planetu. Isto vrijedi za sve kolonijalne sile i stoga mi je pun kurac zapadnjačkog moralisanja o bilo čemu, pogotovo desničarskog.

Ogromne plate i kupovna moć, dobar život, ljetovanja i ostale zajebancije - sve preko leđa ojađenih generacija širom planete. I sada im naravno smetaju migranti koji hoće dio kolača, smeta im Kina koja radi isto što su i oni itd itd

A vala i ovaj tekst mi je mali pljuc - danas mi je prosječni Britanac u Tommy Robinson fazonu, a tu nema ničega od ovog navedenog.
BiBi911

#33015 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by BiBi911 »

@Hakiz

[/quote]

A ko ima? Koja je to drzava/nacija bezgrijesna?
vaučer

#33016 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vaučer »

Velkoski wrote: 31/07/2025 07:31 Uh, uglavnom lajkam što pišeš na ovim političkim temama, ali ne sviđa mi se ova teza. Kompletna današnja Britanija je direktno povezana s tim što su lootali kompletnu planetu. Isto vrijedi za sve kolonijalne sile i stoga mi je pun kurac zapadnjačkog moralisanja o bilo čemu, pogotovo desničarskog.

Ogromne plate i kupovna moć, dobar život, ljetovanja i ostale zajebancije - sve preko leđa ojađenih generacija širom planete. I sada im naravno smetaju migranti koji hoće dio kolača, smeta im Kina koja radi isto što su i oni itd itd

A vala i ovaj tekst mi je mali pljuc - danas mi je prosječni Britanac u Tommy Robinson fazonu, a tu nema ničega od ovog navedenog.
Ne komentiram tekst uopće, niti ga branim - ali mi je whatabouty argumentacija 'ko je vama dao pravo da komentarišete - vi ste gori' smiješna. Jer se ne dotiče ni marginalno sadržaja. Sve navedeno o Britancima ili generalno Europi - može biti potpuno zaslađeno, licemjerno sranje i opet sve rečeno o Trumpu može biti apsolutno istina. Jednostavno nema jedno veze s drugim, jer nitko na cijeloj planeti nema bez oraha u džepu. Svi smo destruktivni majmuni koji radosno pilaju granu na kojoj sjedimo - a objektivno prošlo je puno, puno godina otkad smo vidjeli manifestaciju toliko najgorih ljudskih osobina u jednom vladaru kako gledamo u Trumpu. Dakle pravo na komentarisanje, pravo na otpor i pravo na prezir njegovog lika i dijela - po meni ne samo da imaju Britanci - već svaki čovjek. Jer je jebiga do te mjere gadljiv svakoj iole normalnoj osobi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#33017 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

Ma dobro, to sve stoji. Postoji i jedna dobra stvar oko Trumpa - konačno su većine otvorene oči, da postoji bar pola planete, ne samo Amerike, koja brani sve što uradi. Informacija koja je dovoljna da bilo ko racionalan postane doomer :mrgreen:
vaučer

#33018 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vaučer »

Velkoski wrote: 31/07/2025 07:58 Ma dobro, to sve stoji. Postoji i jedna dobra stvar oko Trumpa - konačno su većine otvorene oči, da postoji bar pola planete, ne samo Amerike, koja brani sve što uradi. Informacija koja je dovoljna da bilo ko racionalan postane doomer :mrgreen:
Da, iako nažalost nedovoljno je tu dubinskog razumijevanja i još manje korisne akcije. Ljudi se uglavnom ponašaju prema proponentima Trumpa i njegovih teorija zavjere kao prema nekom tko ima loš zadah ili pokvarene zube. Ono, niža vrsta - haha glupan, vidi mene kako sam iznad tog sranja, kurtoazno smijanje iza leđa i to je to. A u biti se trebaju ponašati militantno, kako bi se ponašao prema nekom tko ti obije stan usred noći i hoće da ti pobije obitelj. Jer svjesno ili ne, mase koje stoje iza ovakvih pojava hoće i aktivno rade na tom da sruše sve oko nas. Znanost, umjetnost, postojanje istine kao činjenice - sve su njihovi neprijatelji. A većini je motivacija čista pakost. Nema tu labavo, nema ništa od 'Chamberlainskih' milovanja muda i pregovora - samo u glavu, u kost i agresivno. I to mislim na osobnoj razini - ako pušiš ovakva sranja, nisi 'glupan za zaobići' - druže ti si mi aktivni neprijatelj. To što trenutno nemaš pušku u ruci je samo minoran detalj - jer znam da ćeš je imati čim ti prilike dozvole.
MAha

#33019 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MAha »

Narandza prijeti Kanadi zbog priznavanja Palestine. Ja nemam drugog objasnjenja nego da je ucjenjen, tice znaju sta o njemu sve znaju, sve vjerovatno
zilog

#33020 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by zilog »

MAha wrote: 31/07/2025 09:35 Narandza prijeti Kanadi zbog priznavanja Palestine. Ja nemam drugog objasnjenja nego da je ucjenjen, tice znaju sta o njemu sve znaju, sve vjerovatno
Ako je Epstein radio za Mosad (kao sto je Eli Cohen), onda znaju i vise od "SVE..." :mrgreen:

MAha

#33021 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MAha »

zilog wrote: 31/07/2025 11:19
MAha wrote: 31/07/2025 09:35 Narandza prijeti Kanadi zbog priznavanja Palestine. Ja nemam drugog objasnjenja nego da je ucjenjen, tice znaju sta o njemu sve znaju, sve vjerovatno
Ako je Epstein radio za Mosad (kao sto je Eli Cohen), onda znaju i vise od "SVE..." :mrgreen:

Znaju i sta on ne zna :) al kako uspijevaju sve to, mislim da su tu nenadmasni (ucjene, mito..sta vec trwba da ostavre kontrolu), ne hvalim ih ali...
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#33022 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hame_ »

Sociolog: Amerika nikad nije bila sigurnija.

:shock:
Hakiz

#33023 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hakiz »

Nema veze...
dale cooper

#33024 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

Image

:lol: :mrgreen:
jeza u ledja

#33025 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

A fakat glup komentar cuj Britanci nemaju pravo davati lekcije drugima. :-) Covjek bi pomislio da je ovaj nemusto prevedeni clanak o kolonijalizmu ili o neukusnoj hrani. :-)

Ovakavi komentari generalno su besmisleni. Neki pojedinac iz neke zemlje nema pravo nesto komentarisati jer je njegova zemlja primjer neceg loseg od prije 100 godina? :-)
Ma hajte.
Post Reply