_BataZiv_0809 wrote: ↑30/07/2025 09:31
elcaliente wrote: ↑30/07/2025 09:28
_BataZiv_0809 wrote: ↑30/07/2025 09:15
Pa kad vrtis par istih teza sta god da ti covjek napise.
Sta ? Ja mu napisem za razvojni kredit za drzave a on pise o tramvajima u Sarajevu.
Ja mu kazem da Sarajevo u 2025 godini nije u stanju obezbjediti vodu a on kaze urbanizacija je rijesenje al je problem u politici sto Sarajevo nema vode. Pa naravno da je problem u politici nije u marsovcima. Politicari su stanovnci te drzave i dio drustva.
Nejse, uglavnom misljenja sam da za BiH struktruru privrede i stanovnista ovakav razvoj demografske slike ce prestavljati problem.
A volio bi od srca da ste vi u pravu i da ce BiH procvjetati sa milion ljudi manje.
Zato sto pises napamet
elcaliente wrote: ↑30/07/2025 09:22
U BiH veliku ulogu igra siva ekonomija koji ce drzava svim silama, pokusati vratiti u redovne tokove. Izmedju ostalog milijarde doznaka iz dijaspore, investiranje u beton iz dijaspore, turizam koji se povecao itd.
Ja velike strane investicije nisam zapazio mozda mi je promaklo, mozda ti imas primjere.
Siva ekonomija se od prve Fadilove vlade utjeruje u legalne tokova i to je Niksiceva vlada nastavila.
Doznake dijaspore su nekih 6-7% BDP, dakle preko 90% stvorimo i napravimo mi ovdje.
Beton iz dijaspore povecava nama cijene, tako da to koliko je dobro i nije. Turizam se jeste povecao.
Najveca trenutna strana investicija je Lidl cije ulaganje ce prebaciti pola milijarde iduce godine.
Ne pisem ja nista napamet. Ako si vec podebljao vodu neznam dali si upratio reportazu na njemackom RTL, kada je bila njemacka repka u Sarajevu oni bili izlozeni tom problemu. Pa su onda napravili reportazu o tim redovnim nestancima vode.
I ljepo je da vi 90 posto BDP stvorite tu, a sta mislis hocete li sa izrazenim demografskim problemom koji tek treba da se desi i dalje moci stvarati 90 posto BDP tu u zemlji kako bi odrzavali sistem odnosno kako bi znatno napredovali i stigli razvijene zemlje?
Sto manje sive ekonomije u BiH to je manje novca u obrtaju, utjece na standard ljudi, To utjerivanje u redovne tokove se na malog covjeka lose odrazi.
Eh sada vjerovatno mozemo diskutovati o toj najvecoj stranoj investiciji ko ce hajrovati od nje. Ali sloziti cemo na prvu da se tu uglavnom radi o ispumpavanju novca iz BiH od onog trenutka kada se te radnje otvore, pdv i plate radnika ostaju tu hvala Bogu ali sve ostalo ide za Srbiju i Deutschland.
Smatram da Lidl dobra investicija i da treba BiH ali bi vise volio du su velike investicije iz druge strukture, nesto sto ce zaprvo poceti BiH ekonomiji.
Ma otisli smo mi daleko, netrebamo diskutovati,moje misljenje je da nije dobro sto ce BiH imati oko 2 miliona ljudi, vi kazete sve super.
Vidjeti cemo kako ce biti, ja zelim sve najbolje BiH da neko nesto pogresno ne shvati.