Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Haris.ba
#38901 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Imam jednu insajdersku za koga se priprema konacno preuzimanje zeljezare u Zenici.
Investitor iz jedne bliskoistocne zemlje.
Nadam se da je suplja.
Investitor iz jedne bliskoistocne zemlje.
Nadam se da je suplja.
-
saimidin
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#38903 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
E jbg. sad
A ta zemlja je vjerovatno već prisutna, u obliku jednog drugog metalurškog giganta u Hercegovini?
A i to je samo gašenje.
Aluminij gotovo da i ne radi stvarno, samo se bave švercem/preradom.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
-
mishic
#38905 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Provođenje ustavnih i zakonskih odredbi temelj je pravne države isto onako kao što njihovo neprovođenje predstavlja urušavanje pravnog sistema i otvara put mnogim drugim nezakonitostima u nekom društvu. U Bosni i Hercegovini na ove temeljne principe nadovezuje se i jedno od najosjetljivijih pitanja i problema koji opterećuju kompletno društvo a to je pitanje nacionalnih prava i proporcionalne zakonske zastupljenosti svake propisane skupine u institucijama sistema.
Na tom pitanju gradi se i počiva nacionastička politika, otvara politička trgovina, kreće neprovođenje i nepoštivanje zakona i iz toga se onda rađaju brojna nezadovoljstva, optužbe, laži i narušavaju se ukupni odnosi u društvu.
Svakome ko iole poznaje BiH političku scenu jasno je da bi uređenjem ove oblasti i njenim usklađivanjem sa propisima ogroman broj svakodnevnih problema bio uklonjen a prostor za političku trgovinu i druge zloupotrebe položaja bio znatno reduciran te bi time automatski i svi drugi izvori i uzroci nezadovoljstva građana bilo koje skupine bili znatno manji a društvo uređenije, sigurnije i prosperitetnije.
Pitanje kome onda odgovara ovo i ovakvo stanje i zbog čega se zakoni ne provode i ko ih krši, te kome njihovo kršenje odgovara automatski dobija odgovor da su to upravo oni koji se upinju i predstavljaju zaštitnicima i predstavnicima bilo koje skupine ili političke opcije jer samo u ovakvom bezakonju oni mogu prosperirati, pljačkati i lažno se predstavljati.
Ali tu činjenicu kao da većina nas ne razumije i zbog tog nerazumijevanja i dalje dopuštamo da nas obmanjuju, lažu, truju i sve dublje uvlače u svoje narative da nas oni štite a da bi nas oni drugi i drugačiji pojeli da nije tih "naših" zaštitnika. A upravo oni, ti koji se tako predstavljaju su oni koji nam čine najveću štetu, pljačkaju nas, lažu, obmanjuju, bogate se i uz našu podršku čine nam najveće zlo. Dovode u pitanje našu budućnost osiguravajući sebe i svoje na našu štetu i uz naš pristanak i podršku. Jedino njima odgovara bezakonje, nesigurnost i odsustvo pravne države.
Na tom pitanju gradi se i počiva nacionastička politika, otvara politička trgovina, kreće neprovođenje i nepoštivanje zakona i iz toga se onda rađaju brojna nezadovoljstva, optužbe, laži i narušavaju se ukupni odnosi u društvu.
Svakome ko iole poznaje BiH političku scenu jasno je da bi uređenjem ove oblasti i njenim usklađivanjem sa propisima ogroman broj svakodnevnih problema bio uklonjen a prostor za političku trgovinu i druge zloupotrebe položaja bio znatno reduciran te bi time automatski i svi drugi izvori i uzroci nezadovoljstva građana bilo koje skupine bili znatno manji a društvo uređenije, sigurnije i prosperitetnije.
Pitanje kome onda odgovara ovo i ovakvo stanje i zbog čega se zakoni ne provode i ko ih krši, te kome njihovo kršenje odgovara automatski dobija odgovor da su to upravo oni koji se upinju i predstavljaju zaštitnicima i predstavnicima bilo koje skupine ili političke opcije jer samo u ovakvom bezakonju oni mogu prosperirati, pljačkati i lažno se predstavljati.
Ali tu činjenicu kao da većina nas ne razumije i zbog tog nerazumijevanja i dalje dopuštamo da nas obmanjuju, lažu, truju i sve dublje uvlače u svoje narative da nas oni štite a da bi nas oni drugi i drugačiji pojeli da nije tih "naših" zaštitnika. A upravo oni, ti koji se tako predstavljaju su oni koji nam čine najveću štetu, pljačkaju nas, lažu, obmanjuju, bogate se i uz našu podršku čine nam najveće zlo. Dovode u pitanje našu budućnost osiguravajući sebe i svoje na našu štetu i uz naš pristanak i podršku. Jedino njima odgovara bezakonje, nesigurnost i odsustvo pravne države.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Haris.ba
#38907 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sta cu ti ja kad se ne kreces u pravim krugovima.
-
HelaS
#38908 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pravi si kružni tokHaris.ba wrote: ↑29/07/2025 21:10Sta cu ti ja kad se ne kreces u pravim krugovima.![]()
- Haris.ba
-
HelaS
- Haris.ba
- Man of steel
#38912 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da li je neko iskopao podatak o zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama prije vladavine invalidne strukture?
- Haris.ba
#38913 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Mislim da se periodicno o tome pise zadnjih 15 godina. Izvjestaji se prave. Problem je strukturni - citaj kada se docepaju vlasti ne zele se zamjerati da istjeraju princip i rade po starom.Man of steel wrote: ↑29/07/2025 23:40 Da li je neko iskopao podatak o zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama prije vladavine invalidne strukture?
- Man of steel
#38914 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ja sam danas pročitao da Bošnjaci tj. invalidna struktura trenutno rukovodi sa 6 državnih institucija koje imaju samo 8% zaposlenih.
Sa druge strane Hrvati i Srbi, tj. HDZ i SNSD, zajedno rukovode sa 22 institucije koje imaju 92% zaposlenih državnih službenika.
Promjena paradigme i novi koncepti nesposobnog Konakovića i još većih nespobnjakovića oko njega bukvalno graniče sa izdajom.
Sa druge strane Hrvati i Srbi, tj. HDZ i SNSD, zajedno rukovode sa 22 institucije koje imaju 92% zaposlenih državnih službenika.
Promjena paradigme i novi koncepti nesposobnog Konakovića i još većih nespobnjakovića oko njega bukvalno graniče sa izdajom.
-
Vjecita_zavrzlama
#38915 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Brojke za vrijeme sda?Man of steel wrote: ↑30/07/2025 00:15 Ja sam danas pročitao da Bošnjaci tj. invalidna struktura trenutno rukovodi sa 6 državnih institucija koje imaju samo 8% zaposlenih.
-
Nisamsdaali
#38916 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Treba bošnjacima jedan Trump!
-
internazionale
#38917 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Tipični sdfa glasač. Zna slova a nepismenMan of steel wrote: ↑30/07/2025 00:15 Ja sam danas pročitao da Bošnjaci tj. invalidna struktura trenutno rukovodi sa 6 državnih institucija koje imaju samo 8% zaposlenih.
- Styling
#38918 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije tacno. Ako su ljudi zaposleni za vrijeme prethodne vlast, zadnjih 25 godina, ne moze sada Trojka doci i sve "viska" Hrvate i Srbe pootpustati da bi zaposliti Bosnjake i nadoknadili minus. To su drzavni sluzbenici i do penzije su tu. balans se moze popraviti popunjavanjem praznih mijesta ili zaposljavanjem Bosnjaka nakon odlska u penziju nekoga od Hrvata ili Srba.Haris.ba wrote: ↑29/07/2025 23:57Mislim da se periodicno o tome pise zadnjih 15 godina. Izvjestaji se prave. Problem je strukturni - citaj kada se docepaju vlasti ne zele se zamjerati da istjeraju princip i rade po starom.Man of steel wrote: ↑29/07/2025 23:40 Da li je neko iskopao podatak o zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama prije vladavine invalidne strukture?
Oovi iz SDA seru, a sami su uzrok problema.
-
tokio25
#38919 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
zar se ne moze dati otkaz ako se dokaze da ne radi svoj posao i sl?
cuj do penzije su tu ( ovdje ne mislim na srbin hrvat bosnjak nego bilo ko)
cuj do penzije su tu ( ovdje ne mislim na srbin hrvat bosnjak nego bilo ko)
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#38920 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
mora izraziti zabrinutost...nisu njegovi u taluHaris.ba wrote: ↑29/07/2025 21:10Sta cu ti ja kad se ne kreces u pravim krugovima.![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#38921 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
ko će to bolje znati no bivše im kolegeStyling wrote: ↑30/07/2025 09:49Nije tacno. Ako su ljudi zaposleni za vrijeme prethodne vlast, zadnjih 25 godina, ne moze sada Trojka doci i sve "viska" Hrvate i Srbe pootpustati da bi zaposliti Bosnjake i nadoknadili minus. To su drzavni sluzbenici i do penzije su tu. balans se moze popraviti popunjavanjem praznih mijesta ili zaposljavanjem Bosnjaka nakon odlska u penziju nekoga od Hrvata ili Srba.Haris.ba wrote: ↑29/07/2025 23:57Mislim da se periodicno o tome pise zadnjih 15 godina. Izvjestaji se prave. Problem je strukturni - citaj kada se docepaju vlasti ne zele se zamjerati da istjeraju princip i rade po starom.Man of steel wrote: ↑29/07/2025 23:40 Da li je neko iskopao podatak o zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama prije vladavine invalidne strukture?
- Haris.ba
#38922 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sta ja to tacno nisam napisao?Styling wrote: ↑30/07/2025 09:49Nije tacno. Ako su ljudi zaposleni za vrijeme prethodne vlast, zadnjih 25 godina, ne moze sada Trojka doci i sve "viska" Hrvate i Srbe pootpustati da bi zaposliti Bosnjake i nadoknadili minus. To su drzavni sluzbenici i do penzije su tu. balans se moze popraviti popunjavanjem praznih mijesta ili zaposljavanjem Bosnjaka nakon odlska u penziju nekoga od Hrvata ili Srba.Haris.ba wrote: ↑29/07/2025 23:57Mislim da se periodicno o tome pise zadnjih 15 godina. Izvjestaji se prave. Problem je strukturni - citaj kada se docepaju vlasti ne zele se zamjerati da istjeraju princip i rade po starom.Man of steel wrote: ↑29/07/2025 23:40 Da li je neko iskopao podatak o zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama prije vladavine invalidne strukture?
Mislim da ne razumijes sta je rjesenje. Trenutno je sistem zaposljavanja na nivou trampe. Ti zaposli svog, ja cu svog. I tako je godinama. I to dovodi do problema oko brojki nacionalne zastupljenosti.
Nema potrebe nikoga otpustati. Samo zaposljavati onoga ko fali. Svake godibe odredjeni dio ode u penziju. Zamjeni ih onim koji fali. Ali, jok. To druga i treca strana nece, a probosanska ne zeli da se lomi na tome.
Last edited by Haris.ba on 30/07/2025 10:07, edited 1 time in total.
- Styling
#38923 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Prvo, treba dokazati da neko ne radi svoj posao, a drugo, procedura davanja otkaza u drzavnoj sluzbi je gora od procedure u Jugoslaviji prije rata sa svim radnickim savjetima i ostalim elementima. Prosto nemoguce.
-
tokio25
#38924 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
znaci glupost najveca
mene prime kao drzavnog sluzbenika i ja sam u biti samo obavezan doci na posao manje vise i do kraja zivota banja sto kazu
mene prime kao drzavnog sluzbenika i ja sam u biti samo obavezan doci na posao manje vise i do kraja zivota banja sto kazu
-
doktor78