Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
moimoi wrote: ↑28/07/2025 22:02
Pravilo je da placa ko zove. Isto tako je pravilo ko zove da bira prvi. Ako doticna osoba izabere hamburger (jeftinije jelo) .. nema smisla da ti izaberes stejk. Vrlo jednostavno… ili uzmes hamburger ili nesto u toj cjenovnoj razini.
Eeeh, da, lijepa pristojnost
Nemoj se nadati da ćeš je provoditi u društvu u kojem "repa nema korijena"
Kvaka je u tome što djeca na Zapadu, posebno u srednjoj i sjevernoj Europi, od najranije dobi uče od roditelja kako odgovorno upravljati novcem. Na taj način stječu osnovnu financijsku edukaciju i temelje za zdravu ekonomsku budućnost. U BiH, s druge strane, je cool urlati: “Šta pije kafana?” a poslije toga brojat dane do plate.
Umjesto ekonomskih osnova, djeca upijaju pogrešne vrijednosti. Zato su društva na Zapadu tamo gdje jesu – zahvaljujući ranom razvoju financijske pismenosti i odgovornosti.
512MB wrote: ↑29/07/2025 11:53
Kvaka je u tome što djeca na Zapadu, posebno u srednjoj i sjevernoj Europi, od najranije dobi uče od roditelja kako odgovorno upravljati novcem. Na taj način stječu osnovnu financijsku edukaciju i temelje za zdravu ekonomsku budućnost. U BiH, s druge strane, je cool urlati: “Šta pije kafana?” a poslije toga brojat dane do plate.
Umjesto ekonomskih osnova, djeca upijaju pogrešne vrijednosti. Zato su društva na Zapadu tamo gdje jesu – zahvaljujući ranom razvoju financijske pismenosti i odgovornosti.
Potpisujem
Znaci djeca krenu sa prvim poslom sa nekih 15ak godina, rade u supermarketu, mekdonaldsu ili peru penzionerima guzice sto bi se reklo u Bosni. I nauče raspolagati sa novcem i cijeniti novac. Po švedskim forumima ko iz paštete iskaču teme tipa: “imam 18-20 godina i ulažem u to i to, može li savjet za dugoročnu štednju”. Znaci sa nekih 18 godina razmišljaju šta će sa nekih 30-40-50 godina. Hoce u privremenu penziju, neće da rade so 70-te godine života.
Hajde, kontam sve, ali morate li čak i BRANITI kulturne norme zemalja u kojima se nalazite?
Mislim stvarno, čovjek napiše da je nešto drugačije, odmah vi to osjećate kao napad na sebe. Ovaj jedan još kontrira time što vrijeđa mlade ljudi u Bosni.
Ispade da su na balkanu izmislili Klarnu, plaćanje stvari na rate u nedogled i slične stvari.
Čuj u evropi mladi rade. Eto u Bosni niko ništa ne radi, mladi se izležavaju na kauču. De ba, smiješni ste, ako igdje djeca moraju da rade to je u Bosni, i to ne da je vrhunac posla raznošenje novina, nego da ocu pomogneš oko teškog fizikanerskog rada. To se tek sada mijenja.
Mladi finansijski pametni, zato i imaju imovinu - a ne, ovaj jedan govori o mladim uberljudima iz zemlje gdje 55% ljudi živi u svom (iako pola države čine manji gradići i sela), u ovoj drugog 60%.
U nedostatku boljeg termina moram vam reći da je vaš diskus u najmanju ruku gadljiv.
Potpisujem
Znaci djeca krenu sa prvim poslom sa nekih 15ak godina, rade u supermarketu, mekdonaldsu ili peru penzionerima guzice sto bi se reklo u Bosni. I nauče raspolagati sa novcem i cijeniti novac. Po švedskim forumima ko iz paštete iskaču teme tipa: “imam 18-20 godina i ulažem u to i to, može li savjet za dugoročnu štednju”. Znaci sa nekih 18 godina razmišljaju šta će sa nekih 30-40-50 godina. Hoce u privremenu penziju, neće da rade so 70-te godine života.
It has been estimated that around 20 per cent of young adults in Sweden experience recurring payment problems (Larsson et al., 2016)
Potpisujem
It has been estimated that around 20 per cent of young adults in Sweden experience recurring payment problems (Larsson et al., 2016)
Čudi me da nije vise od 20%.zato i imaju emisije tipa Lyxfällan, volim ovako pogledati ponekad da se smijem budalama bilo nedavno tip ima nekih 1.9k eura (19k kruna) primanja i svaki mjesec u minusu 8.3k eura od kamata i tako toga
Ili ženska, htjela luksuznu torbicu od 10k eura i uzela na kredit i onda je prodala za 2K da ima za cigara.
Dakle ima svugdje budala.
Ovo upravo opisuje koliko imamo kompleks niže vrijednosti.
Dakle, u prvih pet hiljada univerziteta, naših je pet. Iza njih je čak 25.000 univerziteta širom svijeta, ali mi smo zabrinuti jer nismo među prvih 1.500.
To što je preko 28.000 univerziteta plasirano ispod sarajevskog, to nikom ništa.
I kad neko kaže svugdje je bolje, treba mu pokazati ovu listu koja dokazuje da smo u prvoj šestini svijeta, a da je pet šestina ispod nas. Pod uslovom da ovo nije neka ubleha i da su kriteriji naučno potkovani, što nisam stigao provjeriti.
Hajde, kontam sve, ali morate li čak i BRANITI kulturne norme zemalja u kojima se nalazite?
Mislim stvarno, čovjek napiše da je nešto drugačije, odmah vi to osjećate kao napad na sebe. Ovaj jedan još kontrira time što vrijeđa mlade ljudi u Bosni.
Ispade da su na balkanu izmislili Klarnu, plaćanje stvari na rate u nedogled i slične stvari.
Čuj u evropi mladi rade. Eto u Bosni niko ništa ne radi, mladi se izležavaju na kauču. De ba, smiješni ste, ako igdje djeca moraju da rade to je u Bosni, i to ne da je vrhunac posla raznošenje novina, nego da ocu pomogneš oko teškog fizikanerskog rada. To se tek sada mijenja.
Mladi finansijski pametni, zato i imaju imovinu - a ne, ovaj jedan govori o mladim uberljudima iz zemlje gdje 55% ljudi živi u svom (iako pola države čine manji gradići i sela), u ovoj drugog 60%.
U nedostatku boljeg termina moram vam reći da je vaš diskus u najmanju ruku gadljiv.
Evo ovako pocne svadja, neko se nadje uvrijedjen na najobicniji post.
Cuj ako igdje djeca rade to je u Bosni???!! Ti ocigledno nisi odrastao u Bosni. To ne moze biti dalje od istine.
Ah rade fizikanerske poslove…pomazu roditeljima? Wtf, mladi i vani pomazu roditeljima. To se podrazumijeva.
A jest malo glupo kad zapadnjaci pricaju gdje su sve radili kao srednjoskolci, i onda mu ti objasnjavas da ti nisi nigdje radio jer takvi poslovi su kod nas nekome karijera.
jeza u ledja wrote: ↑30/07/2025 02:34
U Americi sa 14 godina djeca pocinju dobijati neke poslice. Dodje ljeto, ili kose travu ili cuvaju djecu. Nevezano koji stalez.
Sa 16 vec pocnu voziti pa tako i neke malo ozbiljnije poslice tipa McDonalds ili slicno.
Ne znam jel ovo do ekonomije ili do mentaliteta.
Kod nas se djeca maze i paze. Tako je svugdje na jugu Evrope.
Meni licno odgovara nesto izmedju.
Posljednja rečenica mi se sviđa.
Amerikanci počnu raditi sa nekih 15 ili 16 godina, a u nekim slučajevima čak i ranije.
Onda čitav život žive da rade i čude se šta evropljani rade sa šest sedmica odmora, jer oni bi i onih 10 dana radije proveli na poslu.
Ogroman broj njih radi kad odu u penziju, jer ona nije dovoljna za život dostojan čovjeka za većinu.
I tako sve u krug, s generacije u generaciju.
Nije ni čudo što preko 50% amerikanaca želi napustiti svoju zemlju.
ultima_palabra wrote: ↑30/07/2025 02:10
A jest malo glupo kad zapadnjaci pricaju gdje su sve radili kao srednjoskolci, i onda mu ti objasnjavas da ti nisi nigdje radio jer takvi poslovi su kod nas nekome karijera.
Mislim da to vise ima veze sa ekonomskim prilikama nego kulturoloskim normama. Ti si osamdeset i neko godiste, kad si bio srednjoskolac vladala je ogromna nezaposlenost i trebala ti je štela da tacnu nosas. Gdje ces ti naci part time job?
Radim i zaradjujem od 17-te godine, ali bogme rocko prvih par poslova je bilo nosanje šute u kantama jupola, zemljani radovi, selidbe i vozanje namjestaja i tako par godina fizikarenja vulgaris dok se nisam ubacio za turistickog vodica.
Danas, kad trziste vapi za radnom snagom u usluznim djelatnostima, part time ne radi samo onaj koji ne zeli.
Slazem se da ce trebati jos vremena da izumre sindrom "nece moje dijete tacnu nosat" ali ide se ka tome.
U Americi sa 14 godina djeca pocinju dobijati neke poslice. Dodje ljeto, ili kose travu ili cuvaju djecu. Nevezano koji stalez.
Sa 16 vec pocnu voziti pa tako i neke malo ozbiljnije poslice tipa McDonalds ili slicno.
Amerikanci počnu raditi sa nekih 15 ili 16 godina, a u nekim slučajevima čak i ranije.
Onda čitav život žive da rade i čude se šta evropljani rade sa šest sedmica odmora, jer oni bi i onih 10 dana radije proveli na poslu.
Ogroman broj njih radi kad odu u penziju, jer ona nije dovoljna za život dostojan čovjeka za većinu.
Odakle ti taj podatak o preko 50%?
Penzija nije dostojna za vecinu? Debelo pretjerivanje.
U BiH penzija nije dostojna covjeka.
Sto se tice ovoga, Amerika je super za one koji vole i zele da rade i naravno zarade. Evropa je super za oni koji zele lezerno raditi. Mislim da ako si visoko obrazovan i strucan mozes i na jednom i drugom kontinentu napraviti odlican zivot i balans rada i uzivanja.
Btw u Japanu ili Koreji radi se jos vise nego u Americi.
ultima_palabra wrote: ↑30/07/2025 02:10
Mislim da to vise ima veze sa ekonomskim prilikama nego kulturoloskim normama. Ti si osamdeset i neko godiste, kad si bio srednjoskolac vladala je ogromna nezaposlenost i trebala ti je štela da tacnu nosas. Gdje ces ti naci part time job?
Radim i zaradjujem od 17-te godine, ali bogme rocko prvih par poslova je bilo nosanje šute u kantama jupola, zemljani radovi, selidbe i vozanje namjestaja i tako par godina fizikarenja vulgaris dok se nisam ubacio za turistickog vodica.
Danas, kad trziste vapi za radnom snagom u usluznim djelatnostima, part time ne radi samo onaj koji ne zeli.
Slazem se da ce trebati jos vremena da izumre sindrom "nece moje dijete tacnu nosat" ali ide se ka tome.
Koliko 14-15-16 godisnjaka zaradjuje nesto u BiH? U postocima?
Tvoj neki generalni argument na ovoj temi o tome kako su sad stvari drasticno bolje nego kad smo mi otisli jednostavno ne pije vode. Ti nesto zavrsio i dobio big boy job i sad mislis da je to znak sveopsteg napretka. Sacekaj jos jedno desetak godina ili ako dobijes djecu pa nam javi.
Naravno da ces radit u penziji kada nisi ostavljao nista u penzioni fond, gledao da najmanje platis osiguranje. I onda kada dodje vrijeme pemzije kuku sta cu.
Mi smo imali opciju 500 marki na racun platu i ostalo u kovertu,
Meni u Bosni za 11 god rada penzija ce bit 200marki, ako i toxikologische
U DE za ovih 8 godina vec sam ostavio za nekih 300e + doplacujem(to ne znam kako se racuna. 150e mjesecno uplatim)
Zastozato wrote: ↑30/07/2025 05:07
Pa zasto je zele napustiti ako se cude drugima sto imaju odmor?
Traze drzave gdje mogu da rade i tih 10 dana?