1Dante1 wrote: ↑29/07/2025 14:23U sustini, svejedno je kako ga zove. Onaj u vanjskoj traci niikada nece biti kriv, te umjesto sto se fokusirate na terminologiju, moral i slicno, drzite se prava. Bolje je kruziti vanjskom pa mozda nekada i regulisu KT koji je sada OBIXCNA RASKRSNICA po zakonu.
Ja se svaki put zeznem kada udjem u unutrasnju, samo radi stresa. Moze neko reci bilo sta, ali ja ne zelim zavrsiti ovako
Kruzni tok
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
noviclan
#1726 Re: Kruzni tok
-
1Dante1
#1727 Re: Kruzni tok
Slazem se, nazalost svakakvih budala ima. Dozivio sam da iz unutrasnje ubrzam da se iskljucim jer ima prostora, a ovaj namjerno doda gas iako se do tada vukao. Jos gore je kada se ukljuce u kt iako vide zmigavac, posebno je to izrazeno na stupu, kada se iskljucuje ka AP a ima ispred onaj "divlji" izlaz/ulaz 
-
HelaS
#1728 Re: Kruzni tok
ZOBS - Član 49.
(1) Na raskrsnici vozač je dužan propustiti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno
-
1Dante1
#1729 Re: Kruzni tok
Tako je, to vrijedi za obične raskrsnice. Ali zato i kažem – kad je već 'KT' zapravo neregulisana raskrsnica, još je više razloga da se vozi oprezno i da onaj u unutrašnjem ne ide 'na silu', jer nikada neće imati prednost ako dođe do sudara. Pravo je jedno, praksa drugo
- kokuz_sa
#1730 Re: Kruzni tok
Ja moradoh sta slatko pojesti citajuci zadnje 2 stranice
Secer mi u minus otisao
Ovu temu zakljucat treba i da niko ne cita da se ne bruka raja
Zivota vam jestel ikad procitali testove za vozacki
Pa 60% vas kruzni ni nacrtat ne zna, a znaju vozit u njemu.
Sreca pa u BiH nemamo kruzni sa 3 trake
Secer mi u minus otisao
Ovu temu zakljucat treba i da niko ne cita da se ne bruka raja
Zivota vam jestel ikad procitali testove za vozacki
Pa 60% vas kruzni ni nacrtat ne zna, a znaju vozit u njemu.
Sreca pa u BiH nemamo kruzni sa 3 trake
- apsidejzi
#1731 Re: Kruzni tok
Problem nastaje u velikim kruznim tokovima kad ti skreces lijevo i udjes u unutrasnju traku. Lik koji kasnije ulazi u kt ne saceka da ti prodjes (kao sto bi trebao) nego udje u vanjsku traku i onda te stigne. Kad se to desi onda si ti donji jer ste obojica u kt i ti ne mozes dokazati da se on nije ubacio, nego ce uvijek ispasti da si ti bio spor. Kad ste obojica vec u kt onda ti moras cekat jer mijenjas traku.
Usrana situacija jer vlada toliko nestpljenje u saobracaju. Ja sam poceo voziti iskljucivo u vanjskoj traci radi tih bolida koji se ubacuju. Jednom kad zaglavis u unutrasnjoj niko nece da te pusti da izadjes. Bas neka zloba u ljudima. Zato od sada lagano udjem u vanjsku traku i kruzim okolo a posebno usporim kad neki pilot hoce da udje u kt a ne moze od mene. Znam da je pogresno i moj OCD me pojede al bolje i to nego ocajno stajati u sred kt i cekat da ti se smiluje lik koji je 20 sekundi kasnije usao u isti.
Usrana situacija jer vlada toliko nestpljenje u saobracaju. Ja sam poceo voziti iskljucivo u vanjskoj traci radi tih bolida koji se ubacuju. Jednom kad zaglavis u unutrasnjoj niko nece da te pusti da izadjes. Bas neka zloba u ljudima. Zato od sada lagano udjem u vanjsku traku i kruzim okolo a posebno usporim kad neki pilot hoce da udje u kt a ne moze od mene. Znam da je pogresno i moj OCD me pojede al bolje i to nego ocajno stajati u sred kt i cekat da ti se smiluje lik koji je 20 sekundi kasnije usao u isti.
-
HelaS
#1732 Re: Kruzni tok
Cracked wrote: ↑29/07/2025 10:15 Prvi izlaz vanjska traka, sve ostalo unutrasnja traka. Vozdra. Mi nemamo velike kruzne tokove pa da se opterecujemo. Prednost u kruznom toku uvijek ima auto s lijeve strane i nikad nece udesa biti. Sve ostalo ce izazvati udese. Ako neko drugacije kaze onda je na nivou ovih sto su unistili zeleni val na glavnoj ulici.
- nivla
#1733 Re: Kruzni tok
vrlo neistinite tvrdnje, molim dobrovoljce da budu s lijeve strane i iskoriste prednost a ja ih udarim pa da vidimoHelaS wrote: ↑29/07/2025 22:25Cracked wrote: ↑29/07/2025 10:15 Prvi izlaz vanjska traka, sve ostalo unutrasnja traka. Vozdra. Mi nemamo velike kruzne tokove pa da se opterecujemo. Prednost u kruznom toku uvijek ima auto s lijeve strane i nikad nece udesa biti. Sve ostalo ce izazvati udese. Ako neko drugacije kaze onda je na nivou ovih sto su unistili zeleni val na glavnoj ulici.Ovako bi trebalo biti i napisano u ZOBS-u
kod nas postoje kruzni tokovi sa jednim ulazom i dvije trake, tako da ovo sto si pohvalio veze sa zivotom nema, jos ce neko procitati pa misliti da je upravu kad skrivi udes jer je s lijeve strane
u kruznom toku nemas prednost u odnosu na onog ko se ukljucuje ako on nema znak trokuta na tom ulazu, ima tj bilo je i u testovima, kod nas nisam naisao na takav kruzni ali ako nema trokuta na ulazu onda ima prednost ko se ukljucuje
u britaniji bi mozda bili upravu ali svugdje drugo ne bi za ovo s lijeve strane
-
last mohicans
#1734 Re: Kruzni tok
Nije KT, ali ona raskrsnica na Bulevaru, je li vama ondje dobra signalizacija, a trake posebno? Zadesio se od Azića i kontam mogu li lijevo prema gradu, jedna traka za desno ka Ilidzi i ta ista za pravo ka bulevaru, sav ostali prostor ostavljen za one sto iz kontra smjera dolaze. Bas zbunjujuće, ja kontam može li se lijevo od Azića, nisam bio siguran, te spičim na onaj KT kod bulevara okrenem ka gradu. Plus nema ni tabli iznad, znakova obaveznog smijera..
- Haris.ba
#1735 Re: Kruzni tok
Ja skrecem lijevo prema gradu. Propustim ko ide pravo od Bulevara naravno.last mohicans wrote: ↑29/07/2025 22:51 Nije KT, ali ona raskrsnica na Bulevaru, je li vama ondje dobra signalizacija, a trake posebno? Zadesio se od Azića i kontam mogu li lijevo prema gradu, jedna traka za desno ka Ilidzi i ta ista za pravo ka bulevaru, sav ostali prostor ostavljen za one sto iz kontra smjera dolaze. Bas zbunjujuće, ja kontam može li se lijevo od Azića, nisam bio siguran, te spičim na onaj KT kod bulevara okrenem ka gradu. Plus nema ni tabli iznad, znakova obaveznog smijera..
Meni je gore sto prema Ilidzi je ukljucenje u izlivnu traku za pumpu.
- Ateista
#1736 Re: Kruzni tok
Moze se lijevo, a definitivno fali signalizacija.last mohicans wrote: ↑29/07/2025 22:51 Nije KT, ali ona raskrsnica na Bulevaru, je li vama ondje dobra signalizacija, a trake posebno? Zadesio se od Azića i kontam mogu li lijevo prema gradu, jedna traka za desno ka Ilidzi i ta ista za pravo ka bulevaru, sav ostali prostor ostavljen za one sto iz kontra smjera dolaze. Bas zbunjujuće, ja kontam može li se lijevo od Azića, nisam bio siguran, te spičim na onaj KT kod bulevara okrenem ka gradu. Plus nema ni tabli iznad, znakova obaveznog smijera..
Najgore je sto ima jos prostora, asfaltirali su jedan dio koji je ocekivano trebao biti dio raskrsnice i stavili one betonske barijere, ostavili samo jednu traku za sva tri smjera. U spici zna biti ogromna kolona, puno bi veci protok bio da su kako treba napravili tri trake.
- Better Man
#1737 Re: Kruzni tok
Ne može nikad auto s lijeve strane u kružnom toku imati prednost. Znači neko ide desnom stranom i dolazi do izlaza i umjesto da izađe iz kružnog, trebao bi pustiti onog iz lijeve trake ako želi na istom izazu da izađe. Čista glupost. Ako neko ima prednost, onda su to vozila u desnoj traci i ona u lijevoj treba da se njima prilagode. E sad što većina ne zna kad se koristi koja traka u kružnom je drugi par rukavica, a posebno što većina ih nikad ne koristi žmigavac kad izlazi iz kružnog toka.nivla wrote: ↑29/07/2025 22:36vrlo neistinite tvrdnje, molim dobrovoljce da budu s lijeve strane i iskoriste prednost a ja ih udarim pa da vidimoHelaS wrote: ↑29/07/2025 22:25Cracked wrote: ↑29/07/2025 10:15 Prvi izlaz vanjska traka, sve ostalo unutrasnja traka. Vozdra. Mi nemamo velike kruzne tokove pa da se opterecujemo. Prednost u kruznom toku uvijek ima auto s lijeve strane i nikad nece udesa biti. Sve ostalo ce izazvati udese. Ako neko drugacije kaze onda je na nivou ovih sto su unistili zeleni val na glavnoj ulici.Ovako bi trebalo biti i napisano u ZOBS-u
kod nas postoje kruzni tokovi sa jednim ulazom i dvije trake, tako da ovo sto si pohvalio veze sa zivotom nema, jos ce neko procitati pa misliti da je upravu kad skrivi udes jer je s lijeve strane
u kruznom toku nemas prednost u odnosu na onog ko se ukljucuje ako on nema znak trokuta na tom ulazu, ima tj bilo je i u testovima, kod nas nisam naisao na takav kruzni ali ako nema trokuta na ulazu onda ima prednost ko se ukljucuje
u britaniji bi mozda bili upravu ali svugdje drugo ne bi za ovo s lijeve strane
-
mali_balon
#1738 Re: Kruzni tok
Samo desna i boli me neka stvar
- Ateista
#1739 Re: Kruzni tok
Samo se pogresno ovo postavlja, nema desna (vanjska) traka prednost, vec prednost ima onaj ko ostaje u svojoj traci u odnosu na onoga ko se prestrojava ili presijeca drugu traku. Posto kruzni tok nema izlaze lijevo vec samo desno, oni iz unutrasnje presijecaju vanjsku kad izlaze ili se prethodno prestroje, pa zbog toga u praksi ispada kao da vanjska traka ima prednost. Prestrojavanje iz vanjske u unutrasnju je dosta rijedje ali je moguce i zakonski je dozvoljeno, tada ima prednost unutrasnja, odnosno onaj ko ostaje u svojoj traci, onaj ko se prestrojava mora voditi racuna da to uradi bezbjedno.
Ovo nema nikakve veze sa "pravilom desne strane".
-
Dobrinjac-u-Pragu
#1741 Re: Kruzni tok
Svima koji pogresno koriste KT a tvrdoglavi su da ga nauce da koriste ispravno, ne mozes promjeniti ali kad takvu uce pocetnike da je to ispravno sto oni rade, to je vec nesto sto se podhitno MORA sprijeciti.
-
NediM17
#1742 Re: Kruzni tok
Da se slozimo oko neceg'.Ateista wrote: ↑30/07/2025 10:46 Samo se pogresno ovo postavlja, nema desna (vanjska) traka prednost, vec prednost ima onaj ko ostaje u svojoj traci u odnosu na onoga ko se prestrojava ili presijeca drugu traku. Posto kruzni tok nema izlaze lijevo vec samo desno, oni iz unutrasnje presijecaju vanjsku kad izlaze ili se prethodno prestroje, pa zbog toga u praksi ispada kao da vanjska traka ima prednost. Prestrojavanje iz vanjske u unutrasnju je dosta rijedje ali je moguce i zakonski je dozvoljeno, tada ima prednost unutrasnja, odnosno onaj ko ostaje u svojoj traci, onaj ko se prestrojava mora voditi racuna da to uradi bezbjedno.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#1743 Re: Kruzni tok

ovakvi KT nama trebaju... onda ce i vanjskasi skontati kako se pravilno koristi KT.
- nivla
-
1Dante1
-
preludezalude
#1746 Re: Kruzni tok
Kretanje vozila u kruznom toku...jedan u vanjskoj traci a drugi u unutrasnjoj traci...to nije ukljucivanje u raskrsnicu pa da se koristi pravilo desne strane. To je kretanje vozila u kolovoznoj traci sa dvije saobracajne trake.HelaS wrote: ↑29/07/2025 21:49ZOBS - Član 49.
(1) Na raskrsnici vozač je dužan propustiti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno
- nivla
#1747 Re: Kruzni tok
ko mijenja traku duzan je provjeriti moze li to uciniti na siguran nacin, kao sto iz vanjske ne mozes nekom uskociti u unutranju tako ni iz unutrasnje ne mozes preskociti u vanjsku kako ti hoces
problem je jedino dokazivanje u ovom kruznom toku ko je vanjska a ko unutrasnja kad ti levat uskoci iz ukljucenja sa kojeg nema prednost ali zbog konfiguracije ulaza u kruzni ispadne da ima jer vec bude u kruznom kad te udari
npr ova dva oznacena ulaza su kriticna za ove u unutrasnjoj traci koji se zele iskljuciti

problem je jedino dokazivanje u ovom kruznom toku ko je vanjska a ko unutrasnja kad ti levat uskoci iz ukljucenja sa kojeg nema prednost ali zbog konfiguracije ulaza u kruzni ispadne da ima jer vec bude u kruznom kad te udari
npr ova dva oznacena ulaza su kriticna za ove u unutrasnjoj traci koji se zele iskljuciti

-
Saka
#1748 Re: Kruzni tok
Ovo je ključ problema koji 90% raje ne konta. Da ne smije ulaziti u kružni tok jer ima znak trokut, mora propustiti ukrštajući saobraćaj, bio on u vanjskoj ili unutrašnjoj traci. Nego lola konta slobodna mi traka i ulijeće pored tebe. To što si se ti kontao prestrojiti da bi izašao iz rundele, baš ga briga. I zato svi kruže pun krug u vanjskoj traci a unutrašnja zjapi prazna i pola kapaciteta kružnog toka se ne koristi.apsidejzi wrote: ↑29/07/2025 22:01 Problem nastaje u velikim kruznim tokovima kad ti skreces lijevo i udjes u unutrasnju traku. Lik koji kasnije ulazi u kt ne saceka da ti prodjes (kao sto bi trebao) nego udje u vanjsku traku i onda te stigne. Kad se to desi onda si ti donji jer ste obojica u kt i ti ne mozes dokazati da se on nije ubacio, nego ce uvijek ispasti da si ti bio spor. Kad ste obojica vec u kt onda ti moras cekat jer mijenjas traku.
Rješenje koje ja preporučujem je da malo ranije krenete prestrojavanje u vanjsku traku, ako je to moguće, dakle tik prije njegovog uključenja. Tako ćete ići ravno na njega pa valjda skonta da vas mora propustiti. Jer kako sam rekao, isključivo korištenje vanjske trake nije rješenje.
-
last mohicans
#1749 Re: Kruzni tok
Taj znak ne znači da ne smije ući u KT, nego da oni koji su u njemu imaju prednost, sto ga ne spriječava da ulijeće kao kamikaza, stiže i prestiže sve one koji su bili u KT prije njega. Glupi drotovi će opet, kao sto su ljudi prenosili iskustva ovdje, reći ispravi trake koje vode u KT, dobijes raskrisnicu, onaj u desnoj Tito i batina.Saka wrote: ↑30/07/2025 17:42Ovo je ključ problema koji 90% raje ne konta. Da ne smije ulaziti u kružni tok jer ima znak trokut, mora propustiti ukrštajući saobraćaj, bio on u vanjskoj ili unutrašnjoj traci. Nego lola konta slobodna mi traka i ulijeće pored tebe. To što si se ti kontao prestrojiti da bi izašao iz rundele, baš ga briga. I zato svi kruže pun krug u vanjskoj traci a unutrašnja zjapi prazna i pola kapaciteta kružnog toka zjapi neiskorišteno.apsidejzi wrote: ↑29/07/2025 22:01 Problem nastaje u velikim kruznim tokovima kad ti skreces lijevo i udjes u unutrasnju traku. Lik koji kasnije ulazi u kt ne saceka da ti prodjes (kao sto bi trebao) nego udje u vanjsku traku i onda te stigne. Kad se to desi onda si ti donji jer ste obojica u kt i ti ne mozes dokazati da se on nije ubacio, nego ce uvijek ispasti da si ti bio spor. Kad ste obojica vec u kt onda ti moras cekat jer mijenjas traku.
Rješenje koje ja preporučujem je da malo ranije krenete prestrojavanje u vanjsku traku, ako je to moguće, dakle tiok prije njegovog uključenja. Tako ćete ići ravno na njega pa valjda skonta da vas mora propustiti. Jer kako sam rekao, isključivo korištenje vanjske trake nije rješenje.
-
Saka
#1750 Re: Kruzni tok
Da, ali postoji kazna za oduzimanje prava prvenstva. Treba to dokazati naravno ali njegov prekršaj praktično je to što uzrokuje eventualni sudar.last mohicans wrote: ↑30/07/2025 17:48Taj znak ne znači da ne smije ući u KT, nego da oni koji su u njemu imaju prednost, sto ga ne spriječava da ulijeće kao kamikaza, stiže i prestiže sve one koji su bili u KT prije njega. Glupi drotovi će opet, kao sto su ljudi prenosili iskustva ovdje, reći ispravi trake koje vode u KT, dobijes raskrisnicu, onaj u desnoj Tito i batina.Saka wrote: ↑30/07/2025 17:42Ovo je ključ problema koji 90% raje ne konta. Da ne smije ulaziti u kružni tok jer ima znak trokut, mora propustiti ukrštajući saobraćaj, bio on u vanjskoj ili unutrašnjoj traci. Nego lola konta slobodna mi traka i ulijeće pored tebe. To što si se ti kontao prestrojiti da bi izašao iz rundele, baš ga briga. I zato svi kruže pun krug u vanjskoj traci a unutrašnja zjapi prazna i pola kapaciteta kružnog toka zjapi neiskorišteno.apsidejzi wrote: ↑29/07/2025 22:01 Problem nastaje u velikim kruznim tokovima kad ti skreces lijevo i udjes u unutrasnju traku. Lik koji kasnije ulazi u kt ne saceka da ti prodjes (kao sto bi trebao) nego udje u vanjsku traku i onda te stigne. Kad se to desi onda si ti donji jer ste obojica u kt i ti ne mozes dokazati da se on nije ubacio, nego ce uvijek ispasti da si ti bio spor. Kad ste obojica vec u kt onda ti moras cekat jer mijenjas traku.
Rješenje koje ja preporučujem je da malo ranije krenete prestrojavanje u vanjsku traku, ako je to moguće, dakle tiok prije njegovog uključenja. Tako ćete ići ravno na njega pa valjda skonta da vas mora propustiti. Jer kako sam rekao, isključivo korištenje vanjske trake nije rješenje.