Dešavanja u EU

Post Reply
Peacean

#451 Re: Dešavanja u EU

Post by Peacean »

Da je Srbija u EU i oni bi nama tako srali.
moon_walker_90

#452 Re: Dešavanja u EU

Post by moon_walker_90 »

Meni je bas zao makedonije kao drzave, nekako ostala sama na vjetrometini i svi je sada handre :(
AleksoMKD

#453 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

To je kad si mali i kad nemas izlaz na more, memozes biti nezavisan.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#454 Re: Dešavanja u EU

Post by Chmoljo »

Peacean wrote: 29/07/2025 11:26 Da je Srbija u EU i oni bi nama tako srali.
pa susjedi već seru.
Peacean

#455 Re: Dešavanja u EU

Post by Peacean »

Chmoljo wrote: 29/07/2025 12:11
Peacean wrote: 29/07/2025 11:26 Da je Srbija u EU i oni bi nama tako srali.
pa susjedi već seru.
Seru ali bi ovako još gore bilo. Još bi i preko zvaničnih institucija srali a ne samo ovako preko medija.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#456 Re: Dešavanja u EU

Post by Chmoljo »

seru i preko zvaničnih institucija. svaka priča o izbornom zakonu je upravo ovo.

razlika između nas i makedonaca je što smo mi to da nam ne negiraju posotjanje platili sa 60.000 života i bogapitaj koliko još uništenih.
HelaS

#457 Re: Dešavanja u EU

Post by HelaS »

AleksoMKD wrote: 29/07/2025 11:21
HelaS wrote: 28/07/2025 19:31
AleksoMKD wrote: 09/07/2025 15:12 Evropski parlament usvoio izvestaj za napredak Makedonije ka eurointegraciji.

Na insistiranje Grckih i Bugarskih poslanika iz izvestaja su izbrisane sve referance gde je bilo navedeno "Makedonski jezik" i "Makedonski identitet".
Pa po njima, kojim se jezikom govori u Makedoniji :?
Bugarska insistira da je to dijalekt Bugarskog.

Grcka ne priznaje da postojimo kao Makedonci i po tome nemoze postojati Makedonski jezik.

Da, to je protivno medjunarodnom pravu i svim Evropskim zakonima no posto su one clanice EU a mi nismo EU stiti njihove interese.

Prije nego pitas, da tuzili smo i dobili presudu u nasu korist na Evropskom sudu no EU je politickom odlukom resila da ignorise odluku i podrzi svoju clanicu.
Nikako da shvatim da je Presuda Evropskog suda samo mrtvo slovo na papiru :?
Hakiz

#458 Re: Dešavanja u EU

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 29/07/2025 16:32

Grcka ne priznaje da postojimo kao Makedonci i po tome nemoze postojati Makedonski jezik.

Da, to je protivno medjunarodnom pravu i svim Evropskim zakonima no posto su one clanice EU a mi nismo EU stiti njihove interese.

Prije nego pitas, da tuzili smo i dobili presudu u nasu korist na Evropskom sudu no EU je politickom odlukom resila da ignorise odluku i podrzi svoju clanicu.
Nikako da shvatim da je Presuda Evropskog suda samo mrtvo slovo na papiru :?
Sila sud ne moli.
AleksoMKD

#459 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

HelaS wrote: 29/07/2025 16:32 Nikako da shvatim da je Presuda Evropskog suda samo mrtvo slovo na papiru :?
Da, bas interesantno.

Jedini smo narod u Evropi bez prava za samoopredeljenje.
HelaS

#460 Re: Dešavanja u EU

Post by HelaS »

AleksoMKD wrote: 29/07/2025 17:50
HelaS wrote: 29/07/2025 16:32 Nikako da shvatim da je Presuda Evropskog suda samo mrtvo slovo na papiru :?
Da, bas interesantno.

Jedini smo narod u Evropi bez prava za samoopredeljenje.
A UN? Makedonija treba zatražiti, u ovom svom pitanju, pa i u sličnim, i podršku svih bivših YU država, pa zajedno...
Point.

#461 Re: Dešavanja u EU

Post by Point. »

AleksoMKD wrote: 09/07/2025 15:12 Evropski parlament usvoio izvestaj za napredak Makedonije ka eurointegraciji.

Na insistiranje Grckih i Bugarskih poslanika iz izvestaja su izbrisane sve referance gde je bilo navedeno "Makedonski jezik" i "Makedonski identitet".

Ta će Bugari, ko te jadova uzima za ozbiljno. Grčka bi valjda trebala da vas prizna kao sjeverni makedonci, na takvo ime države su pristali. To je probelm odlučivanja EU, da ti bezvezne države mogu blokirati odluke koje su za zajedničko dobro ali moraju negdje šiljiti kurac.

Promijeni u sistem većina odlučuje pa ćemo vidjeti hoće li se ovi išta buniti
HelaS

#462 Re: Dešavanja u EU

Post by HelaS »

Point. wrote: 29/07/2025 22:53

Ta će Bugari, ko te jadova uzima za ozbiljno. Grčka bi valjda trebala da vas prizna kao sjeverni makedonci, na takvo ime države su pristali. To je probelm odlučivanja EU, da ti bezvezne države mogu blokirati odluke koje su za zajedničko dobro ali moraju negdje šiljiti kurac.

Ma iživljavanje po nemoćnim Makedoncima :(
AleksoMKD

#463 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

HelaS wrote: 29/07/2025 21:52 A UN? Makedonija treba zatražiti, u ovom svom pitanju, pa i u sličnim, i podršku svih bivših YU država, pa zajedno...
Pocelo je u UN pa je dogovoreno da Evropski sud posreduje u sporu sa Grckom. No EU i NATO su resili politickom odlukom da ignorisu sud jer je Grcka clanica a mi nismo jer oni moraju stititi interese svojih clanova.

To je to, kraj price.

Eto i sadasnji premijer Mickoski je mrmljao oko nepravde no cim se stupio na vlast je pozvan na onformativni razgovor sa Americkim ambasadorom i zasutio.
Point. wrote: 29/07/2025 22:53 Ta će Bugari, ko te jadova uzima za ozbiljno. Grčka bi valjda trebala da vas prizna kao sjeverni makedonci, na takvo ime države su pristali. To je probelm odlučivanja EU, da ti bezvezne države mogu blokirati odluke koje su za zajedničko dobro ali moraju negdje šiljiti kurac.

Mi tvrdimo da su drzavu priznali kao Severna Makedonija a nas kao Makedonce.

Grci tvrde da su priznali samo Makedonsko drzavljanstvo a ne narod a posto su oni clanovi EU a mi ne...........

Bugari su to vesto iskoristili i sada postavljaju uslove (zadrzavajuci pravo da postave jos, otvoren proces) koji vode ka negiranju nas kao posebnog naroda. Grcke i Bugarske vlasti se koordinisu u EU parlamentu.

I sasvim si u pravi oko blokade koju svaka pojedinacna drzava moze postaviti.

Mislim da je odlucujuce sto Grcka i Bugarska imaju izlaz na more a mi nemamo. Zato su daleko bitnije i strateski vaznije od nas. Posebno Bugarska zbog Crnog Mora jer je Ukrajina i Krim maltene prekoputa.
ZoomZoomKiwi

#464 Re: Dešavanja u EU

Post by ZoomZoomKiwi »

Katastrofa na Mallorci @karanana @_BataZiv_0809

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualn ... jl_home_g1
tokio25

#465 Re: Dešavanja u EU

Post by tokio25 »

pa ako vas nisu priznali kao makedonce za sta vas smatraju? bugarima grcima jugoslovenima marsovcima?
AleksoMKD

#466 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

tokio25 wrote: 30/07/2025 12:47 pa ako vas nisu priznali kao makedonce za sta vas smatraju? bugarima grcima jugoslovenima marsovcima?
Bugari nas racunaju za Bugare kojima je zla SFRJ 1945 obrisala memoriju a Grci za neke tamo Slovene.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#467 Re: Dešavanja u EU

Post by Truba »

varvari :D
al koliko je jadna ta eu da jedna bugarska kolo vodi
KraljicaIzJajca

#468 Re: Dešavanja u EU

Post by KraljicaIzJajca »

AleksoMKD wrote: 30/07/2025 12:39
HelaS wrote: 29/07/2025 21:52 A UN? Makedonija treba zatražiti, u ovom svom pitanju, pa i u sličnim, i podršku svih bivših YU država, pa zajedno...
Pocelo je u UN pa je dogovoreno da Evropski sud posreduje u sporu sa Grckom. No EU i NATO su resili politickom odlukom da ignorisu sud jer je Grcka clanica a mi nismo jer oni moraju stititi interese svojih clanova.

To je to, kraj price.

Eto i sadasnji premijer Mickoski je mrmljao oko nepravde no cim se stupio na vlast je pozvan na onformativni razgovor sa Americkim ambasadorom i zasutio.
Point. wrote: 29/07/2025 22:53 Ta će Bugari, ko te jadova uzima za ozbiljno. Grčka bi valjda trebala da vas prizna kao sjeverni makedonci, na takvo ime države su pristali. To je probelm odlučivanja EU, da ti bezvezne države mogu blokirati odluke koje su za zajedničko dobro ali moraju negdje šiljiti kurac.

Mi tvrdimo da su drzavu priznali kao Severna Makedonija a nas kao Makedonce.

Grci tvrde da su priznali samo Makedonsko drzavljanstvo a ne narod a posto su oni clanovi EU a mi ne...........

Bugari su to vesto iskoristili i sada postavljaju uslove (zadrzavajuci pravo da postave jos, otvoren proces) koji vode ka negiranju nas kao posebnog naroda. Grcke i Bugarske vlasti se koordinisu u EU parlamentu.

I sasvim si u pravi oko blokade koju svaka pojedinacna drzava moze postaviti.

Mislim da je odlucujuce sto Grcka i Bugarska imaju izlaz na more a mi nemamo. Zato su daleko bitnije i strateski vaznije od nas. Posebno Bugarska zbog Crnog Mora jer je Ukrajina i Krim maltene prekoputa.
Moja podrška tebi.💞
AleksoMKD

#469 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

KraljicaIzJajca wrote: 30/07/2025 14:16 Moja podrška tebi.💞
Zahvaljujem :thumbup:
HelaS

#470 Re: Dešavanja u EU

Post by HelaS »

AleksoMKD wrote: 30/07/2025 12:39

To je to, kraj price.

Koliko ja poznajem političke okolnosti u Makedoniji, različiti su politički interesi i različiti političari na vlasti: od priklanjanja srbijanskoj politici na sjeveru, zapadno - albanskoj, ima i "progrka" na jugu, "probugara" istočno, skoro da je najmanje "promakedonaca". Nije vam baš veselo :(
Ne vidim osnov za takvo razmišljanje. Šta bi bilo drugačije da Makedonija izlazi na Egej, npr, najbliže more, jer je Jadransko i Crno predaleko.

Makedonija samostalno nije imala more još od vremena Velikog Aleksandra :D
Point.

#471 Re: Dešavanja u EU

Post by Point. »

AleksoMKD wrote: 30/07/2025 13:42
tokio25 wrote: 30/07/2025 12:47 pa ako vas nisu priznali kao makedonce za sta vas smatraju? bugarima grcima jugoslovenima marsovcima?
Bugari nas racunaju za Bugare kojima je zla SFRJ 1945 obrisala memoriju a Grci za neke tamo Slovene.
Trebao je Tito Bugarsku pripojiti SFRJ pa da i oni osjete malo čari života do guzovače u EU.
Vjecita_zavrzlama

#472 Re: Dešavanja u EU

Post by Vjecita_zavrzlama »

Point. wrote: 30/07/2025 23:56
AleksoMKD wrote: 30/07/2025 13:42
Trebao je Tito Bugarsku pripojiti SFRJ pa da i oni osjete malo čari života do guzovače u EU.
Voljelk bi to oni, obicni gradjani
HelaS

#473 Re: Dešavanja u EU

Post by HelaS »

Evropska komisija odredila je 12. oktobar 2025. godine kao datum postepenog početka rada novog sistema za ulazak i izlazak iz Evropske unije, poznatiji kao EES.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/od-1 ... /250731075
Podržavam Dodika u njegovoj inicijativi za reciprocitet
AleksoMKD

#474 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

HelaS wrote: 30/07/2025 21:29 Koliko ja poznajem političke okolnosti u Makedoniji, različiti su politički interesi i različiti političari na vlasti: od priklanjanja srbijanskoj politici na sjeveru, zapadno - albanskoj, ima i "progrka" na jugu, "probugara" istočno, skoro da je najmanje "promakedonaca". Nije vam baš veselo :(
Progrka nema.

Probugara ima vrlo malo iako je puno ljudi (desetine hiljada) uzelo Bugarski pasos jer omogucuje rad u EU.

Albanci sasvim normalno vuku na svoju stranu.

Sa Srbijom nema neresenih pitanja, priznaju nas kao narod, drzavu i eto sad i crkvu. Kada je bila panika zbog korone odmah su poslali vakcine (EU nas je otkacila sa pricom da moraju prvo svoje gradjane obezbediti), posle Ruske invazije na Ukrajinu je nestalo ulja za kuvanje kao i brasna, opet uskocili oni.

Mada skrenuli smo sa teme o EU :)
HelaS wrote: 30/07/2025 21:29 Ne vidim osnov za takvo razmišljanje. Šta bi bilo drugačije da Makedonija izlazi na Egej, npr, najbliže more, jer je Jadransko i Crno predaleko.

Makedonija samostalno nije imala more još od vremena Velikog Aleksandra :D
Posto je poceo novi hladni rat Crno More je jako bitno i Bugarska je u boljoj poziciji zbog rata u Ukrajini. Jednostavno moraju stititi njihove interese jer ako jedna Madjarska bez mora moze toliko kociti zamisli sta bi Bugari sa pro-Ruskom ili barem oportunistickom vladom mogli napraviti.

Onaj autoput sto gradi "Behtel - Enka" ce na kraju povezati pomorske luke u Albaniji sa lukama u Bugarskoj sto je ocigledno za ne daj boze ako krene WW3 kako bi se lakse prebacila teska oprema.

Jer ako nije tako zasto bi na nama prekrsili sva moguca pravila, medjunarodne zakone i prava?
Point. wrote: 30/07/2025 23:56 Trebao je Tito Bugarsku pripojiti SFRJ pa da i oni osjete malo čari života do guzovače u EU.
Raspala bi se SFRJ jos ranije :D

Interesantno da je za vreme SFRJ Bugarska priznala Makedoniju i Makedonski narod no to sada vize ne vazi.
Point.

#475 Re: Dešavanja u EU

Post by Point. »

AleksoMKD wrote: 31/07/2025 14:06
Point. wrote: 30/07/2025 23:56 Trebao je Tito Bugarsku pripojiti SFRJ pa da i oni osjete malo čari života do guzovače u EU.
Raspala bi se SFRJ jos ranije :D

Interesantno da je za vreme SFRJ Bugarska priznala Makedoniju i Makedonski narod no to sada vize ne vazi.
Jer nisu Titi smjeli pisnuti, sad koki porasle sise u EU jer im je EU dozvolila da glume bitnost. Čuj Bugari bi nekome nešto nametali.
Post Reply